Kind + Jugend 2018

av Anna

För femte året på raken har jag haft möjligheten och glädjen att få besöka den stora mässan Kind + Jugend, som äger rum varje september i Köln, Tyskland. Nu är jag visserligen inte så lyckligt lottad att jag besökt någon annan internationell mässa för branschen men av vad jag har hört så verkar Kind + Jugend faktiskt vara den bästa, synnerhet om man har mitt barnvagnsfokus. Skulle man vilja läsa tillbaka i mina tidigare rapport från mässan så kan man bläddra sig igenom mitt arkiv över inlägg från Kind + Jugend.  Det jag skriver om här är det som jag får skriva om. Jag bär även på en del rätt så intressanta barnvagnshemligheter kan jag meddela… men det är först en bit in i framtiden som jag kan berätta mer om det!

Först ut var ett besök i Cybex alltid lika imponerande monter. Märket har ett väldigt brett produktsortiment med allt från bärselar till matstolar, babyskydd och barnvagnar. Även om jag älskar barn- och babyprylar överlag så är det strikt barnvagnsfokus här på bloggen. Och i Cybex fall så innebär det inte direkt att det blir ont om nyheter. Tvärtom! Störst och kanske mest intressant är att Cybex Priam får en total makeover. Läs gärna min gamla recension av Cybex Priam för att hänga med i jämförelserna. I grunden är det samma vagn men stommen till både sittdel och liggdel har gjorts om rejält. Börjar vi med liggdelen så har den blivit både bredare och längre, och känns mycket mer ombonad än tidigare. Den nya liggdelen är klädd med ulltyget och har en uttagbar, stoppad kant runt barnets huvud. Ett bra grepp för att få liggdelen att kännas mysig även för ett nyfött spädbarn. Liggdelen har på nya Priam en sufflett som kan öppnas upp för extra vädring, men även hela framstycket av liggdelstyget kan öppnas med en dragkedja. Lagret med meshnät därunder gör dels att man kan få en riktigt bra ventilering i liggdelen, något många säkert saknade den varma sommar som var, och att ett vaket barn kan ligga på mage i liggdelen och titta utåt under promenaden.

Även sittdelen på Cybex Priam har gjorts om. Jag har inga exakta mått men fotstödet var synbart större både på längden och bredden. Cybex lämnar nu den gamla, melerade klädseln för Priam bakom sig och nya serien vagnar, som beräknas släppas under första kvartalet 2019, har ett glansigt tyg som känns exklusivt. Insidan av suffletten är klädd i ett satinliknande material som matchar utsidan. Klädseln är på nya Cybex Priam enklare att ta av och tvätt, och den sittdyna som tidigare var inbyggd och satt fast i sittdelen kommer nu vara uttagbar. Detta kommer förstås göra Priam ännu rymligare. Alla dessa uppdateringar gäller Cybex Priam Lux, då gamla 2-in-1, alltså den ergonomiska sittdelen och liggdelsklädseln som fästs på samma ram, nu utgår. Istället kommer Cybex sälja en slags Cocoon som kan användas i sittdelen på Priam Lux, om man inte vill ha en separata liggdel. Priset höjs förstås. En komplett Priam Lux med sitt- och liggdel kommer kosta cirka 15,200 kr. Väljer man Cocoon istället för liggdel blir priset förstås lägre.

Nya Cybex Priam kommer endast ha en sorts hjul, i samma still som de All Terrain-hjul de allra flesta ändå valde till Priam. Chassit kommer komma i tre färger – det vanliga, kromade, svart samt ett i roséguld. Det kommer gå att få vagnen som helt All Black men i övrigt kommer Priam ha bygel och handtag i brun läderimitation.

Cybex Balios S får sig också ett ansiktslyft med den nya Denim Collection, med lite andra tyger och även här bygel och handtag i brun läderimitation. Dock inga funktionella skillnader på Balios S, det vill säga samma hjul som tidigare. En annan vagn som uppdateras är Cybex Eezy S, som nu får liggläge och ett ställbart fotstöd. Även hos GB, som ju äger Cybex, kommer en del mindre uppdateringar. Exempelvis kommer man släppa en GB Pockit i en Pockit + City-version som har enkla istället för dubbla framhjul, ett omarbetat chassi och ny placering av fotbromsen. Även GB Qbit kommer komma i en version med enkla framhjul. Och om jag förstod informationen korrekt så kommer Cybex Balios M nu utgå helt. Cybex Mios kommer även den med ny klädsel, omarbetad liggdel och handtag samt bygel i läderimitation.

Men Cybex hade ytterligare en nyhet – som jag inte fick fånga på bild. Cybex ePriam är en vagn som utseendemässigt är väldigt lik en vanlig Priam men som har en inbyggt, batteridriven motor. Vagnen väger bara 2 kg mer än en vanlig Priam och på bakaxeln, som är rejält kraftigare, finns en knapp med vilken man slår på och av motorn. Att ladda batteriet fullt ska ta 6 timmar och väl uppladdat kan vagnen köra i 8 km blandad körning. När motorn är på så fungerar ePriam intuitivt. Vagnen känner när man trycker på handtaget framåt, exempelvis när man går upp för en backe eller genom djupt grus, och driver då vagnen framåt åt en. På testbanan som Cybex hade byggt upp så fick jag testa ePriam i en brant backe och när motorn kickade in så kändes det som att gå på plan mark, trots att sittdelen var lastad med 15 kg. Men motorn känner även av, tack vare sensorerna i handtaget, när man går i en brant backe utför och håller emot handtaget. Då bromsas vagnen upp, så att man inte behöver hålla hela vikten med händerna. Det kan låta som småsaker men bor man högts upp på en kulle eller har svaga handleder eller annan kroppsvärk så tror jag verkligen att den här motorn kan göra stor skillnad. Det krävs dock att man har sin största plånbok på sig, då priset för Cybex ePriam spås hamna på omkring 19,500 – 20,000 kr. Om det ens finns en marknad för så pass dyra vagnar återstår att se.

Från Britax var det inga större nyheter i år, men man presenterade ett antal nya färger både på Smile, Go Next och Go Big. Det fanns tyvärr ingen komplett Smile vagn på plats, den vagnen är inte alls lika populär nere i Europa som här i Sverige, men till Smile 2 kommer Britax nu som tillbehör sälja handtagsöverdrag i imitationsläder, i både brunt och svart. Även Go Big kommer i en snyggt mörk gråmelerad variant, med brunt handtag i läderimitation. En efterlängtad uppdatering av Britax Holiday och Holiday Double är att vagnarna nu har fått både viloläge och fotstöd – exakt de två saker jag kände att jag saknade när jag testade Britax Holiday. Sen gillar jag skarpt den nya röda färgen som kommer på klädsel till Smile, vinröd känns som en kommande modefärg i barnvagnsbranschen för den återfanns hos flera tillverkare! Den fina beige färgen som syns på både sittdel och liggdel på färgerna ovan är en Sand Melange för Go Big, en väldigt fin nyans det också.

Vad Bugaboo bjöd på för nyheter förstår jag att många är nyfikna på och som en av få som inte är en återförsäljare så fick jag faktiskt besöka Bugaboos egna showroom en bit utanför mässan. Men – jag har total munkavle! Jag får inte säga något alls. Så jag säger bara att jag såg väldigt mycket fint som jag ser fram emot att få berätta mer om när nyheterna blir officiella.

Något jag får berätta mer om är åkpåsarna från Voksi. Jag har tidigare skrivit om Voksi Urban, en supervarm vinteråkpåse, och Voksi Breeze Light, en tunn och mjuk åkpåse som är perfekt för höst och vår. Voksi visade upp nya färger på sin Baby Wrap, som passar väldigt bra i babyskydd och liggdelar, samt nästa års mönster på Design By Voksi. Hösten 2019 kommer Design By Voksi-åkpåsen i fyra färger som alla är dekorerade med små stjärnor i guld. Det är kanske den finaste åkpåse jag någonsin sett och ett motiv som känns så rätt på vintern och i jultider, så släppet av dessa ska jag räkna ned inför! Voksi visade även upp prototyper på en helt  ny åkpåse som har precis de uppdateringar som har många väntat på så länge – upphängningsficka på baksidan och kardborreöppningar för selen!

Baby Jogger överraskade rejält, visserligen hade en fågel viskat i mitt öra att det var en liten syskonvagn på gång, men att märket skulle uppdatera hela sortimentet av City Mini-vagnarna i grunden hade jag inte väntat mig. Dessutom har man verkligen lyssnat på konsumenterna och byggt om Baby Jogger City Tour – så säg hej till Baby Jogger City Tour 2! City Tour har fått ställbart fotstöd och ett kraftigt förbättrat liggläge. Sittdelen kändes också rymligare, både på bredden och djupet. Då många tidigare upplevt Tour som för grund i sittytan så tror jag mig våga påstå att det inte kommer vara ett problem med Tour 2. När jag mätte lite snabbt med mitt måttband så fick jag sittytan till 22 cm djup och 34 cm bred. City Tour 2 är 5% mindre i volym när den fälls ihop, men den har blivit lite bredare så ska den gå som handbagage framöver så måste man ta loss bakhjulen från chassit först. Handtaget har gjorts högre och i nytt material, och den röda knappen som behövde pressas in innan ihopfällning är borttagen. Till Baby Jogger City Tour 2 kommer det att finnas adaptrar för babyskydd och för en separata liggdel som kan fästas på vagnen, och som blir riktigt kompakt ihopfälld. Maxvikt för City Tour 2 kommer vara 22 kg, vagnen beräknas komma till försäljning i månadsskiftet januari/februari och något exakt pris fanns ännu inte att tillgå.

Och kolla på den här godbiten! Det känns nästan som resesyskonvagnen som har allt man kan önska sig, och namnet är Baby Jogger City Tour Double. Vagnen är endast 66 cm bred, vilket faktiskt är svårt för ögat att förstå för den kändes inte alls trång i sittdelarna. Jag är helt övertygad om att min 4,5-åring skulle kunna sitta bekvämt i Tour Double. Med den här vagnen märks det tydligt att de eventuella missar Baby Jogger gjorde med första upplagan av City Tour har undvikits helt med Tour Double. Vagnen har separata ryggstöd med ett i princip plant liggläge. Sittdelarna har också ställbara fotstöd, bra suffletter med rejäl solkeps och en riktigt smidig ihopfällning. På bilden där vagnen är fälld kunde jag inte låta bli att sticka fram foten, bara för att visa hur liten vagnen är. Jag har åtskilliga singelvagnar hemma som är både större och tyngre än BJ City Tour Double. Vagnen kommer i maj 2019 och kommer kosta strax under 6000 kr trodde man. Det kommer också gå att köpa till byglar, en för vardera sittdel, samt liggdelar. Vagnen kan köras med både en och två liggdelar på. Däremot så finns det i nuläget inga babyskyddsadaptrar för Tour Double.

För City Mini, City Mini 4W, City Mini GT och City Elite så kommer alla fyra modeller finnas kvar – men de kommer se helt annorlunda ut. Vagnarnas design blir avskalad med renare linjer. Chassit blottas och bygel och sufflett kommer fästas på chassit på ett nytt, mer diskret sett. Looken påminner faktiskt lite om hur Baby Jogger City Lite såg ut. Baby Jogger Elite kommer i sin nya skepnad ha fjädring bak, en ny sorts skumfyllda, punkteringsfriga hjul, större varukorg, ställbart fotstöd och dold låsning av framhjulet. Vagnen kommer också ha en mjukare insida med en mycket mer stoppad sits. Den kändes helt otroligt bekvämt. Jag skriver på en recension av den nuvarande Baby Jogger City Elite just nu och tycker den är fantastisk, så att denna version kommer bli ännu bättre känns nästan svårt att greppa. Vagnen kommer dock först om ett år, hösten 2019, så vi får vänta på den ett tag till tyvärr.

Baby Jogger City Mini GT, City Mini och City Mini 4W kommer släppas strax före sommaren 2019, och alla vagnar kommer ha ställbart fotstöd och den nya, mjukare och mer stoppade sittdelsklädseln. Även GT kommer ha fjädring i sin nya version, samt att bakstycket som täcker för meshnätet kommer fästas snyggare med kardborre. Baby Jogger City Select utgår medan Baby Jogger City Select Lux finns kvar med samma färger som tidigare.

Babyzen Yoyo bjöd på fyra färska nyheter: ÄNTLIGEN kommer det nya fodret på liggdelstyget, som skulle kommit för redan två år sedan. Jag tror inte det är någon större funktionell skillnad men det vita teddylurvet både ser och känns så mycket mysigare! Sen kommer parasoll för Yoyo finnas i matchande färg för alla klädslar. Det har även gjorts en mindre ändring på selen i liggdelen. Men de två stora nyheterna är Yoyo+ Bag och fotstödet för Yoyo. Fotstödet kommer säljas som ett tillbehör och kommer passa alla versioner av Yoyo som har sålts, även de allra äldsta. Fotstödet kan fällas ned eller ut, och det ger en lite bättre liggyta. Ett fotstöd har länge varit efterfrågat till Yoyo och även om man kan önska att det som nu kom hade varit längre längre så är det ändå en stor skillnad mot tidigare.

Yoyo+ Bag är en extra varukorg, som endast fungerar på Yoyo+ chassit. Yoyo+ Bag utgörs av en förvaringskasse och en bottenplatta med hjul. Bottenplattan fästs vid chassit i samma hjul som man sätter fast ståbrädan, och sedan sätter man förvaringskassen på plattan. Den hålls dels på plats med en stor, rund kardborreyta på bottenplattan, dels genom att man hakar fast den i krokar man fäst på chassit. Yoyo+ Bag tar 40 liter packning, och har en maxvikt på 10 kg. Det är väldigt mycket extra packning man får ned där och utrymmet för benen när man går med vagnen påverkades mycket mindre än jag trodde. Även Yoyo+ Bag finns i samtliga färger som klädslarna till Yoyo, så man alltid kan matcha sin vagn snyggt!

UPPABaby, vars alla barnvagnsmodeller döps efter barnen till de anställda på företaget – så fin idé!, släpper flera nya versioner av sin storsäljare Vista och sticker ut mest gör Spencer, med dess rutiga klädsel. Först tyckte jag att det var lite för spaceat men med tiden måste jag säga att det rutiga känns riktigt fint. Dessutom var insidan av Spencers liggdel top notch vad gäller mysighet, så fin med stickad ull. En annan snygg vagn var William, som hade handtag i blått läder. UPPAbaby släpper dessutom en linje filtar som ska matcha vagnarna och en ny version av sin egen, vändbara sittdyna.

Easygrow gör ju alltid lika fina och genuina produkter, och i deras monter på Kind + Jugend så visades upp lite nya färger både på klassikerna Easygrow Nature samt också årets stickning och kulörer på Easygrow GrandmaEn åkpåsemodell från Easygrow som jag hade missat helt är NORD – en åkpåse som inte bara är varm och ombonad utan som kan göras om. Dels kan den vikas upp till en lekfilt och så finns det fästen för att spänna upp två bågar och vips är åkpåsen ett babygym. Men det finns också en bärplatta med handtag man kan köpa till och på så sätt kan man göra om NORD till en mjuklift. Åkpåse + mjuklift i ett – jag önskar att jag hade känt till den här produkten åtminstone någon av de fyra gånger jag fött en vinterbebis för det är ju faktiskt genialt att inte behöva lägga en åkpåse i en mjuklift utan att ha båda kombinerad i en Easygrow NORD.

Det sörjer mig att behöva meddela detta, men vagnen som för fyra år sedan var min absoluta favorit har nu lagts till sin sista vila. Ja, Easywalker lägger ned Easywalker Mosey – för att den inte säljer bra. Utom i Sverige, här säljer den bra men det räckte tyvärr inte. Ny vagn i Easywalkers sortiment blir då Easywalker Charley, som syns på bilderna ovan. Och även om jag inte tycker att den vagnen verkar särskilt dålig så kommer den troligtvis inte kunna ersätta Mosey, i det avseende att denna vagn är mindre, lättare och har små hjul av sämre material – den kommer inte fixa lite terräng och grus så som Mosey gjorde. Fördelen med Charley är att den blir riktigt liten ihopfälld, att den har fjädring i chassit och att den är väldigt lättkörd. Jag gillar också att insidan av suffletten är klädd med mjukt jerseytyg och att man erbjuder en hel serie åkpåsar och även en Cocoon i samma material. Easywalker Charley kommer släppas till försäljning i slutet av 2018, huruvida den kommer till Sverige vet jag ännu inte.

Bumprider hade den stora äran att vinna mässans Innovation Award för sin vagn Bumprider Connect, som kan fästas ihop med andra Connect-vagnar med hjälp av ett magnetfäste. Men det visade sig att Bumprider även arbetar på en rad olika tillbehör som också kan fungera ihop med magnetfästena, och en av idéerna fanns att se som prototyp – en sidokorg. Korgen fästs alltså på sidan av Bumprider Connect och fungerar som en extra varukorg. När den inte användas kan den packas ihop platt, så vagnen aldrig är bredare än den måste vara. Smart!

Hos Bumprider fanns även Inovis produkter, och även om den ny versionen av Inovi Medium-dynan redan finns till försäljning så var detta första gången jag såg den live. Jag älskar ju Inovi Large-dynan för när man har en bebis som ska byta från liggdel till sittdel, och där sittdelen känns för stor och omysig. Men Medium dynan är också väldigt smart, eftersom att den skapar en mjukare sittyta i vagnen, något som kan vara bra exempelvis i vagnar där man upplever att barnet glider framåt med rumpan på sittytan. Nya Inovi Medium-dynorna är vändbara och har ena sidan i skön velour, men finns också med en variant där ena sidan är av luftigt meshnät.

Emmaljunga slog på stort i år, vilket är en häftig upplevelse med tanke på att de för tre år sedan hade en stängd monter på Kind + Jugend. I år var det ett starkt fokus på hållbarhet men även på framtidsutveckling. Precis som Cybex har Emmaljunga, i samarbete Bosch, tagit fram en motordriven barnvagn. NXT90e är den intelligenta, ja rent utav intuitiva barnvagnen som inte bara har en Push Support som skjuter på upp för backar och en Brake Support som bromsar upp när man går nedför. Den ska också med hjälp av Safety Stop stanna automatiskt om man tappar greppet om handtaget, samt ha ett inbyggt tidslås som gör att man via en app kan styra när och av vem vagnen får köras. Med hjälp av en ljusindikator på chassit ser man i vilket läge vagnen är och i appen ser man batteristatus och kan justera hur mycket kraft motorn ska använda sig av. Batteriet tas sedan ur och laddas under natten. Emmaljunga NXT90e kommer inte nå ut på marknaden förrän i slutet av år 2019 och det finns inget exakt pris än, men troligtvis skulle det landa på någonstans mellan 2000 och 2500 euro. Dvs minst 20,000 svenska kronor.

Emmaljunga presenterade även grundligt sin Eco-serie, där både NXT90 och NXT60 är inkluderade. Alla vagnar i Eco-serien har chassin som är gjorda av 50% återvunnen aluminium, klädsel gjord av återvunna PET-flaskor och ett foder av ekologisk bomull. Emmaljungas nya punkteringsfria hjul heter Solight ECCO och är 100% återvinningsbara. Dessutom kändes de riktigt bra, mycket bättre än föregående versioner av Emmaljungas ECCO-hjul. Som en del av sin hållbarhetsinfo berättade Emmaljunga också att 95% av vagnarna görs i vagnar, däcken är tyska och textilierna görs i Polen, men allt sätts ihop i Emmaljungas egen fabrik i Sverige.

Eftersom att den populära sulkyn Emmaljunga Scooter utgår så fanns givetvis ersättaren Emmaljunga NXT30 på plats. Vagnen blir betydligt mindre ihopfälld, har förlängningsbar sufflett med vädringslucka baktill och ett handtag som precis som NXT90s och NXT60s handtag kan justeras i en teleskopled nere vid chassit och en knäled uppe vid handtaget. Emmaljunga NXT30 har de nya Ecco Solight-hjulen och har en maxvikt på 22 kg. Den T-formade bygeln kan delvis tas bort och självklart har vagnen ställbart fotstöd.

Men absolut allra mest intressant från Emmaljunga var en nyhet jag inte förväntade mig – Emmaljunga NXT Twin! När jag la upp bilder på NXT Twin så fick jag flera gånger än jag kan räkna höra hur fel den är, eller framför allt då att chassit är fult. För det första så tänker jag att man aldrig ska döma en hund efter håren, för det andra minns jag så väl när några bilder på Bugaboo Donkey släpptes hösten 2010 och alla tyckte att den var den fulaste vagnen som någonsin skådats. Nu låter det lite annorlunda om den vagnen. Och jag tror NXT Twin också kommer beskriva på ett helt annat sätt när den väl kommit ut på marknaden. Tanken med vagnen är nämligen snudd på genial. Emmaljunga har gjort en NXT Twin-chassi som man kan fästa NXT60s och NXT90s sitt- och liggdelar på. Det betyder alltså att om man idag exempelvis har en komplett NXT60 med en liggdel och en sittdel, så kan man vid tillökning i familjen endast köpa till NXT Twin-chassit och fästa både sitt- och liggdelen på samtidigt. Detta innebär också att eftersom att det finns både ergonomiska och vanligt, Flat, sittdelar till NXT60 och NXT90 så kan man välja vilken typ av sittdel man vill ha på sin NXT Twin. Man kanske till och med vill ha en av varje? Det innebär också att sittdelarna och liggdelarna är fullstora, och inte smalare – vilket ju är fallet för Emmaljungas nuvarande syskonvagn Double Viking 735. Nackdelen med fullstora sittdelar är att det gör vagnen större. NXT Twin kommer vara 79 cm bred, precis som gamla modellen Double Viking. 79 cm är brett men huruvida det gör någon skillnad för hur vagnen kan användas beror förstås på hur man bor och lever sitt liv. Ska man sällan röra sig exempelvis i kollektivtrafiken och har man en normalstor ytterdörr, då behöver det inte vara ett problem.

När NXT Twin ska fällas ihop måste man först ta av sitt- och liggdelarna. Vagnen kommer givetvis ha en varukorg, en stor sa Emmaljunga. Den NXT Twin som ställdes ut på mässan är endast en prototyp, därav att vissa delar saknades. Och tack vare handtagets smarta konstruktion så blir vagnen riktigt kompakt när den fällts. Det kluriga med handtaget är att det faktiskt har två leder. Dels knäleden upp vi handtaget, så man kan justera höjd. Dels finns möjligheten att nere där handtaget går in i chassit justera vinkeln – om man vill ha handtaget nära vagnen eller längre bort, men då i gengäld få en förbättrad hävkraft. Det är svårt att på ett mässgolv avgöra hur en vagn är i praktiken men allt jag kände av NXT Twin var väldigt lovande. Vagnen var riktigt, riktigt lättstyrd och väldigt enkel att häva, även när det låg vikt i liggdelen. Enligt de uppgifter jag har så kommer NXT Twin komma i samma utförande som de andra NXT-vagnarna och beräknad release är början av 2019.

Tadaa, titta vem som återuppstått från de döda! Eller ja, nästan. För en tid sedan gick Teutonia i konkurs och de gamla Teutonia-vagnarna kommer vi troligtvis aldrig se igen. Men själva varumärket Teutonia kommer faktiskt göra en comeback. Det är Emmaljunga som har köpt rättigheterna till namnet och nu kommer några av sönerna till Emmaljungas VD och andra veteraner i företag att ta fram en ny vagn – resultatet som visades upp är Teutonia Trio. Detta är tre vagnar i ett. På samma chassi fäster man först en liggdel, sedan en vändbar sittdel och slutligen kan man köpa till och sätta dit en fast framåtvänd sittdel som gör om till Teutonia Trio till en sulky. Även denna vagn kommer ha de nya Ecoo Solight-hjulen. Exakt släppdatum och pris fanns inte tillgängligt men generell prisklass för Teutonia Trio ska enligt uppgift vara lägre än priset på en Emmaljunga-vagn.

Tillverkaren av mina favoritselar släpper nu sin första vagn för den europeiska marknaden. Ergobaby har redan en modell tillgänglig i USA men den tionde oktober i år släpps nya Ergobaby Metro i Sverige. Det är en riktigt liten och kompakt resevagn som ska ha ett nypris på cirka 3500 kr. Ergobaby Metro har en bekvämt vadderad sittdel, ett ryggstöd som är uppbyggt för att ge ett ergonomiskt stöd för barnet och självklart sådana viktiga egenskaper som ställbart fotstöd och bra liggläge. Det går även att köpa till en liggdel till Metro, och även med den på kan vagnen fällas i ett stycke. Jag har inga exakta mått för Metro ihopfälld men har fått höra att den ska vara i storlek med Babyzen Yoyo, men något högre.

fVarje år poppar det upp nya barnvagnsmärken på Kind + Jugend och oftast är det inget speciellt med det men ibland får man ändå en glimt av något roligt. Alla som har koll på barnvagnar ser direkt att modellen Tody från väldigt nystartade märket Qtus är lik den i Sverige så populära Carena Kobbe. Men Qtus Tody är fatiskt inte identisk med Kobbe. Den har en väldigt bred sittyta, hela 39 cm, och känns överlag väldigt rymlig i sittdelen, även om ryggstödet inte är exceptionellt högt. Vagnen är godkänd för en belastning om 25 kg i sittdelen, har ligläge och ett ställbart fotstöd. Jag fastnade mest för vagnen eftersom att jag tyckte att klädseln kändes så himla rolig men samtidigt estetiskt gångbar – och visst känns det som att en rymdvagn kan tilltala både barn och förälder? Qtus Tody Galaxy Dark kommer kosta 250 euro och om vagnen kommer säljas i fler länder än Nederländerna, där Qtus har kontor, återstår att se.

Nuna Demi Grow är en vagn jag rapporterade om redan för ett år sedan, men nu är den färdig för att på riktigt få börja rulla. Precis som så många andra nu för tiden så är Demo Grow inte bara en singelvagn, utan den erbjuder också en syskonlösning. Det är svårt att säga exakt vad som gör att en vagn känns bra när man ser den på mässa, men Demi Grow känns både rejäl och samtidigt smidig. Materialvalen vittnar om att det inte är en billig vagn i det avseende att inget känns plastigt eller har dålig passform. Sen gillar jag verkligen sittdelens konstruktion. Dels kan man öppna upp den i tyget för att släppa in mer luft, dels har den en riktigt, riktigt lång sufflett som skyddarmot både sol och vind. Körkänslan verkar också riktigt bra. Det ska bli intressant att se om Nuna med Demi Grow kan bli ett mer känt varumärke i Sverige. Deras sulkymodell Nuna Pepp Luxx är ju en vagn jag verkligen gillade, så potentialen finns där.

Från Joie, som har samma huvudägare som Nuna, så är utan tvekan Mytrax den i mina ögon mest intressanta modellen. Joie Mytrax har fyra rejäla lufthjul, ett ställbart handtag som kan fås både riktigt högt och lagom lågt, bra känsla i chassit, en rymlig sittdel med plant liggläge och en lång, förlängningsbar sufflett. Förutom det viks den ihop kompakt och är enkel att fälla. Joie visade även upp en framtida nyheter, en vändbar version av Mytrax. Av någon anledning påminner den mig lite om Baby Jogger Versa GT, en numera utgången men på sin tid väldigt populär modell.

Vid besöket hos Phil & Teds och Mountain Buggy rådde fotoförbud, men jag fick lov att ta bild på en del detaljer. De flesta nyheterna från märket kommer i vinter men jag kan redan nu berätta att Mountain Buggy på Urban Jungle och Duet nu frångår den klädsel som fanns på V3 och som aldrig varit särskilt populär, och utgår till det lite glansigare och mer tåliga tyget. Och så kommer både Duet och UJ i en supersnygg special edition, som vi skymtar på de fyra bilderna till vänster i collaget ovan.

För Joolz går det så bra i Sverige att den svenska kronan var en av fyra valutor som Joolz valde att visa pris på för sina produkter. Roligt att höra men inte förvånande, sedan Joolz Day 2 kom i början av 2017 och sen Joolz Hub släppte strax innan sommaren så har det varit tydligt att Joolz gör bra vagnar och dessutom kan konstruera vagnar som motsvarar vad många här i Sverige efterfrågar. Dessutom är de snygga, och det har aldrig skadat! För 2019 har Joolz inga nya barnvagnsmodeller på gång men man presenterar nya färger på både Joolz Geo, Day 2 och Hub – den fina gröna nyansen kändes verkligen som ett roligt inslag. Man skrotar även det gamla upplägget om olika designserier, som kallats exempelvis Earth och Quadro, för att enklare kunna ändra om i utbudet av klädslar. Ett korrekt beslut tror jag. Det kommer även komma en version av Day 3 – den uppdaterade versionen av Joolz Day2 (det handlar bland annat om bättre sele, smidigare ihopfällning och en del andra, mindre ändringar), oklart om den även släpps för Geo, som har reflekterande sömmar.

Vissa färger hos Joolz kommer numera vara tillverkade av återvunnet material och Joolz inför också en livstidsgaranti på deras vagnar om man registrerar vagnen hos dem. Sen föll jag pladask för Joolz nya serie med skötväskor – alla i svart på svart. I synnerhet deras Organizer och Backpack var lika ruskigt snygga som de verkade vara praktiska. Slutligen visade Joolz upp en unik Day 3 med handsydd klädsel av återvunna denimtyger. Finns än så länge bara i ett exemplar men skulle kanske tillverkas i ytterligare några ex. Väldigt fin och kul när barnvagnstillverkare vågar testa lite nytt och annorlunda!

Årets sista monterbesök gjorde jag hos Dorel, som äger Maxi Cosi, Quinny, Safety 1st och en del andra varumärken. Där fanns det gott om barnvagnar att titta på men den stora nyheten – och den modell jag fastnade mest för – var Quinny Hubb. Ja namnet är väldigt snarlikt Joolz Hub och det var båda tillverkarna medvetna om, men Hubb med två B är alltså från Quinny och Hub med ett B är från Joolz. Det ska nog gå att hålla isär, för vagnarna i sig kunde inte vara mer olika. Quinny Hubb är singelvagnen som kan bli syskonvagn och vars chassi har tre olika infästningspunkter, så att sitt- och liggdel (med vissa restriktioner) kan placeras lite som man vill. Det här är en riktigt rejäl vagn som kommer i ett antal genomtänka olika utföranden, och eftersom att jag alltid tycker att allt som är blått är lite extra fint så föll jag förstås för den helsvarta Hubb som har sufflett och handtag i en riktigt stilig, isblå nyans. Men roligast med Hubb är just hur ombyggbar den var. Liggdelen är rymlig och självklart finns det även adapters för att sätta babyskydd på chassit. Sittdelen är vändbar, även om jag tydligen endast fångade den på bild när den var vänd framåt. Som syskonvagn blir det givetvis tightare med utrymme men Quinny Hubb hade en extra funktion, en grej jag verkligen älskade när jag testade Baby Jogger City Select Lux. För Lux kallas den jumpseat, för Quinny Hubb heter den hop on board och tar 25 kg. Ett slags mellanting mellan sittdel och ståbräda, där barnet på Hubb har en enklare sittplatta i bambuträ att placera rumpan på när energin för att gå själv tar slut. Hop on board-sätet kan endast placeras längst bak på chassit och det verkar bli för tight att ha sittdelen bakåtvänd samtidigt, men får jag möjlighet att testa den här vagnen så kan jag garantera att jag ska experimentera mycket med hur man kan konfigurera Quinny Hubb.

Ur ett barnvagnsperspektiv så saknade det en riktigt wow-vagn detta år, men Kind + Jugend 2018 var ändå proppfullt med intressanta nyheter. Ska man koka ned allting till tre olika trender så är det tydligaste röda trådarna  dessa:
– De nya motordrivna barnvagnarna som utmanar tanken om vad en barnvagn är och vad den förväntas kunna göra.
– Hållbarhetstemat, som syntes i form av utökade garantier för att mana till längre användning innan en vagn samt i att många fler tillverkar vagnar av ekologiska eller återvunna material.
– Syskonvagnarna, både de nya dedikerade syskonvagnslösningar från exempelvis Baby Jogger och Emmaljunga, men också att så många av de nya singelvagnar som släpps även har en syskonlösning. Branschen verkar tro att detta är vad konsumenterna vill ha, men jag är inte lika säker.

Mässan största snackis är dock det nya reglemente för säkerhetstester som ska införas. Jag har hört talas om detta i över ett år, men nu låter det som att det faktiskt är nära i tid att införas. Det nya reglementet kommer innebära att den standardmaxvikt som idag ligger på 15 kg, och som är max vad en vagn kan godkännas för i EU, kommer att höjas till 22 kg. Redan idag finns det många vagnar som anger en högre maxvikt än 15 kg, eftersom att deras vagnar är godkända för det i andra länder eller för att man gjort sina egna tester som garanterar det, men när det blir genomgående för hela branschen så kommer det troligtvis ha stor inverkan på hur man väljer barnvagnar. Alla de stora märken – såsom Emmaljunga, Britax och Bugaboo – är redan väl förberedda för detta och om detta innebär att vi 2019 kommer se de stora modellerna från de märket med en maxvikt på 22 kg så blir ingen gladare än jag. Men det kommer förändra branschen och det ska bli väldigt intressant att följa den fortsätta utvecklingen kring detta. Teoretiskt kan det innebära att vagnar som idag anses ha hög maxvik om ett år kanske har låg maxvikt. Mycket spännande!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

sofie 30 september, 2018 - 22:15

wow tänk att få åka till denna mässa någon gång vore ju sjukt coolt. och så många bra nyheter som de fått fram
och speciellt sista biten om att de ska höja maxvikten från 15kg till 22kg. (lägger det på minnet) då vet jag vad jag i framtiden ska titta på när det kommer in vagnar på jobbet (jobbar på secondhand)
hur får du kontakt med personer som gör att du kan recensera barnvagnaran? skulle oxå vilja göra det och nån måste ju ta över efter dig för dina barn åker ju inte vagn hela livet.

Reply
Jenny 13 januari, 2019 - 09:24

Hej!
Ohh vilka spännande nyheter 🙂
Hade du möjlighet att se om tex BJ city mini 4W skulle ha bättre hjul också? (Tänker på risken för att stenar ska fastna )

Reply
Anna 13 januari, 2019 - 12:02

Hej Jenny, jag hade ett vagt minne av det och nu har jag dubbelkollat med Baby Jogger, och City Mini 4W kommer få PU-hjul på den uppdaterade versionen. Så det är väldigt glada nyheter!
/Anna

Reply
Jenny 17 januari, 2019 - 22:27

Tack!!!! Och vad glad jag blir 🙂

Reply

Lämna en kommentar