Voksi Urban

av Anna
Recension av Voksi Urban

Recension av Voksi Urban

I början av vintern frågade Voksi mig om jag vill prova två av deras åkpåsar för att skriva om på bloggen. Eftersom att testa vagnar och tillbehör är typ det bästa jag vet så tackade jag förstås ja. Först ut var märkets nytillskott Design by Voksi och nu är det dags för Voksi ena klassiker – Voksi Urban. (Den andra åkpåseklassikern heter inte helt otippat just Voksi Classic.)

Så mycket jag har hört om den här åkpåsen och hur fantastiskt den ska vara! Och ändå tog det mig sju år av barnvagnskörande innan jag testade den. Delsvis beror det nog på att jag bor i Stockholm. Nog för att vi kan få långa kalla vintrar här. Men de har lyst med sin frånvaro de senare åren och åkpåsar för runt 0-gradigt har varit vad jag använt mig mest av. Men nu fick vi i alla fall några riktigt kalla dagar (en får vara glad för det lilla) och då packade jag ivrigt fram Voksi Urban för testning.

Voksi Urban kan enkelt förlängas

Förlängningsbar åkpåse med lång användningstid

Voksi Urban är en riktigt varm vinteråkpåse, stoppad med dun och fjädrar. Den är därmed rejält vadderad både i lock och bakstycke. Urban klarar riktigt buskalla vinter och jag förstår varför den är så populära i norra Sverige. Tjugo minusgrader är en lätt match. Åkpåsen kommer i en praktiskt förvaringsväska och den väskan kommer till användning även under vintern. Detta eftersom att Urban har två olika lock och ett av dem således alltid ligger inpackat.

Som bilderna ovan visar så utgörs Urban först och främst av ett bakstycke, med uttag för fempunktssele och med en dragkedja längs kanten. Sedan väljer man att fästa fast antingen det kortare eller det längre locket. Överst i collaget syns Urban med det korta locket. I det utförandet är åkpåsen lagom för en liggdel eller för en mindre bebis i sittdel. Med det korta locket på är Voksi Urban 85 cm lång. Från fotända till lockets kant är det 66 cm.

Så lång kan Voksi Urban bli

Det längre locket är riktigt rymligt och bygger också på åkpåsen rejält i fotändan. Voksi Urban med det långa locket på är hela 120 cm lång. Från lockets kant ned till fotändan mäter 97 cm. Då ska man hålla i minnet att 97-100 cm är totallängden på de flesta åkpåsar. Så Voksi Urban kan av de flesta barn användas i flera år extra jämfört med en vanlig åkpåse. Och då hela tiden ge ett riktigt bra skydd av hela kroppen. Jag är faktiskt rätt så överväldigad av måtten på Urban. Det är först efter att ha använt den här åkpåsen som jag verkligen känner hur viktigt jag tycker att ett långt lock är. Behöver man sätta på barnet en jacka för att det inte ska frysa om bröstkorgen så känns det lite grann som att åkpåsen tappar i  funktion. Men så är alltså inte fallet med Voksi Urban.

Insidan av Voksi Urban

Gullig huvudkudde och öppninsgbar fotända

1: Bakstycket av Voksi Urban med den medföljande huvudkudden i fleece, formad som en liten pingvin. En väldigt gulligt detalj. Kudden finns där för att göra det mer bekvämt för barnet men också, skulle jag gissa, för att skydda åkpåsen från de svettfläckar som lätt kan uppstå av sovande barn. Kudden kan tas loss helt om man skulle vilja.

2: Voksi Urban har inte färdiga selhål utan sydda hål som är perforerade med något smalt, vilket gör att man själv enkelt kan sticka in en sax eller kniv och klippa upp de selhål man önskar använda. Som jag förstått det är poängen med det här att inte ha onödiga selhål som släpper igenom kall luft. Och det verkar ju vettigt att hålla åkpåsen så isolerad som möjligt. På nyare modellen av åkpåsen kommer dock Urban med färdiga hål, vilket jag föredrar framför risken att råka klippa eller skära fel när jag själv ska öppna upp dem.

3: De möjliga selhål som finns fungerar dock väl med en vanliga fempunktssele, på bilden syns Urban i sittdelen på Bugaboo Donkey.

4: Precis som de övriga Voksi-åkpåsar jag har testat så saknar också Urban någon vettig upphängning i vagnen. På baksidan finns ett stycke med antiglidmaterial och det finns en litet tygstycke med snören. Men jag hade verkligen gärna sett en riktigt upphängningsficka man kunde trä över ryggstödet. Ett knep kan dock vara att medvetet skära selhålen lite smala, så att selen hjälper till att hindra åkpåsen från att glida.

5: Om ett barn med blöta eller smutsiga skor ska sitta i åkpåsen så går det att öppna upp den i fotändan.

Voksi Urban i barnvagnen

Mitt omdöme av Voksi Urban

Som jag ser det finns det egentligen bara två nackdelar med Voksi Urban. Den ena är priset. Det här är en dyr åkpåse. Ordinarie pris ligger på runt 2000 kr. Är man ute i god tid – och jag slår gärna ett slag för att man på våren när åkpåsar reas ut införskaffar en inför nästa vinter – så kan man göra en god affär. Men inköpspriset för en Voksi Urban är högt och det kan inte förnekas. Den andra nackdelen är att Urban är varm. Bor man där vintern är lång och kylig så är det förstås inte ett problem alls, utan en stor fördel. Men bor man där vintern kan variera i både temperatur och längd så finns det risk för att Urban känns snäppet för varm, helt enkelt.

Medveten om de två punkterna finns det bara positiva egenskaper kvar med Voksi Urban. Jag tycker den har suttit bra både i ergonomiska och vanliga sittdelar. I Donkeyn som syns på bilderna ovan så sitter den perfekt om man har ett lite mindre barn. Men eftersom att bakstycket trycks ihop en aning av att sittdelen är smal så försvinner lite extra av sittutrymmet. Och för min normallånga tvååring så har jag till och med kunnat ha locket nedvikt med hjälp av fästena. Ändå har han haft skydd upp till nästippen.

För en god och varm tupplur ute har det bara behövts ett lager vanliga kläder och en rejäl mössa. Jag faktiskt hoppas att nästa vinter blir både längre och kallar än den vi hade, för jag kommer vilja använda Voksi Urban igen. Och det känns fantastiskt bra att veta att min då treåring fortfarande kommer ha riktigt gott om plats i sin åkpåse.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Voksi åkpåsar hos: Jollyroom
Handla Voksi åkpåsar hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar