Kind und Jugend 2016 – dag 3

av Anna

kind-und-jugend-2016-omnioDags för andra delen av årets upplevelseresa till Kind und Jugend, barn- och babymässan i Köln som jag besökte för tredje året i rad. Jag tyckte inte att det var något i år som hade riktig wow-faktor men det fanns helt klart mer som var sevärt än vad jag hann med att besöka och lite helt nya uppstickare fanns det också. En av dem är vagnen på bilderna ovan, Omnio från UK. Omnio vann ett pris på mässan och det mest originella med den är framhjulen, som är fasta men i sig består av roterbara små rullar – vilket innebär att vagnen ändå går att svänga åt sidorna. Precis som så många andra nya vagnar på marknaden just nu så blir även Omnio liten ihopfälld, och internselen får jobba dubbelt som bärremmar när man vill ta vagnen på ryggen som en ryggsäck. Maxvikten ligger på 22 kg och ryggstödet kan som bilden visar fällas ned till ett viloläge. Vagnen är väldigt låg men handtaget är i bra höjd. Rullet, det lilla man kan tycka till om ett rull på ett plant mässgolv, kändes bra men jag funderar på om framhjulen kanske mer är smarta i teorin än de är på riktigt användbar i praktiken? Frågan är hur väl rullarna fungerar om det faktiskt sitter 20 kg i barn i vagnen. Men det återstår att se, försäljningsstart är nu under hösten och kanske finns det någon nordisk återförsäljare som nappat?

kind-und-jugend-2016-elodie-details-bj-city-tour-teutoniaElodie Details stilfulla Stockholm Stroller kommer i två nya färger, en puderrosa och en sober blå som är de två nyanser som ersätter de gamla royal blue och pink. Jag gillar den här färgskalan väldigt mycket, den ligger rätt i tiden och de fina detaljerna på baksidan av vagnarnas suffletter – förvaringsfickorna med magnetlås i samma tappning som märkets populära miniryggsäckar – känns både praktiska och moderiktiga. Jag vet dessutom att Elodie Details har en himla bra funktionsuppdatering av vagnen på gång!

Nästa monter att tumla runt i blev Baby Joggers och Teutonia, som tack vare gemensam ägare (under samma tak finns även Graco) också ställer ut tillsammans. Hos Teutonia var det mycket nytt 2015 och betydligt lugnare på den fronten detta år. Några nya färger men mest en vidareutveckling av det som redan finns. Hos Baby Jogger fanns alla färger av BJ City Tour uppställda, och den vagnen har ju precis kommit till svenska återförsäljare sen lanseringen i somras.

kind-und-jugend-2016-baby-jogger-city-select-luxBaby Jogger bjöd även på något helt nytt i form av City Select Lux. Vanliga City Select kommer att finnas kvar i sortimentet och Lux-modellen säljs utöver, till ett högre pris men med en radda förbättringar i funktioner. City Select Lux får en annan form på handtaget, något som ska ha varit efterfrågat sedan länge. Vagnen blir dessutom 30% mindre ihopfälld och chassit har fått mer fjädring för bättre körkänsla. Lux kommer ha samma sittdel som Baby Jogger City Premier och därmed också ha den, i mitt tycke, bättre och mer ombonade klädseln. Som bilden överst till vänster visar så kommer det vara möjligt att köra City Select Lux lite grann som en stand and ride-barnvagn. Det går alltså att köpa till en enklare sittplatta så att ett äldre syskon med trötta barn tillfälligt kan få skjuts på vagnen. Och på bilden nederst till höger finns ett tillbehör i form av en shoppingbag som fästs framtill på chassi. Den väskan kommer även att vara kompatibel med vanliga City Select. Release av Baby Jogger City Select Lux uppskattas ske under våren 2017, så en viss väntan återstår.

kind-und-jugend-2016-baby-joggerBaby Jogger var faktiskt allt annat än blygsamma med nyheter detta år. Nederst till höger ser vi en snygg blå nyans som kommer på City Mini-vagnarna, längst fram i bild dock en City Select som inte kommer säljas i Sverige i denna midnattsblå. Bilden bredvid visar BJ City Mini Zip i en nyans som tydligen ska vara grå, men som i mina ögon ser ut som en riktigt snygg, mörk khaki. Baby Jogger släpper också något många önskat sig länge – ett fotstöd! Stödet fästs ordentligt i vagnen och har en rejäl stålstomme som gör att den orkar ge ett bra stöd även för lite större barns ben. Utpris på fotstödet blir cirka 400 kr och det släpps i vinter. Överst syns tre lösa suffletter som fungerar på City Mini GT och Elite, även fotstödet ska vara utformat för dessa två modeller. På bilderna är suffletterna endast placerade ovanpå vagnens ordinare sufflett, så passformen kommer givetvis vara en helt annan om den monteras korrekt. De tre färger som släpps är blå, rosa och gråmelerat och suffletterna kommer att kosta cirka 600 kr.

kind-und-jugend-2016-easywalker-mosey-plusDet är ingen hemlighet att jag värder Easywalker Mosey väldigt högt bland de fler än 100 barnvagnar jag hittills har kört, och därför blev jag väldigt glad över att se att Easywalker nu släpper en uppdaterad version – Mosey+. Som en off topic-kommentar så känns det som att de tre vanligaste termerna man lägger till ett modellnamn när en barnvagn uppdateras är 2, + eller Lux. Ibland kan jag känna att det vore kul med något mer originellt? Typ Easywalker Mosey Super Special eller något som man vaknar till lite mer av? Men det kanske bara är jag som hållit på med barnvagnar lite för länge… Skämt åsido! Easywalker Mosey+ verkar vara en genomtänkt uppdatering. Den tidigare lilla och väldigt veka varukorgen har både förstorats och förstärkts rejält. Fotstödet har gått från lo fi till high tech, relativt sett, och justeras nu med knappar och har fått fler lägen även om formen på fotstödet verkar vara i princip detsamma. Suffletten har också den förändrats, den inbyggda solkepsen har tagits bort – vet inte riktigt hur jag ska känna inför det – men ryggstödet ska vara något förlängt (men inte längre kunna höjdjusteras av användaren) och vagnen har fått en hel baksida med bättre konstruktion. På Mosey var det relativt enkelt att sufflettbågarna gled ur sina fästen och det kunde vara rätt bökigt att få dem på plats igen. Easywalker släpper ett universalt solskydd med magnetfästen, bilden nederst till höger, som också den kändes välarbetad. Mosey+ kommer att finnas att köpa redan nu i under hösten, troligtvis redan under oktober månad. Jag vill passa på att ge en extra liten applåd för den stilmässiga makeovern också. Det nya färgschemat var otroligt fint och jag föll direkt för det borstade fejklädret på bygel och handtag.

kind-und-jugend-2016-easywalker-harvey-disneyEasywalker släpper också en helt ny modell – Harvey, på vilken bakaxeln kan bytas ut så att vagnen byggs om till en syskonvagn. Mig veterligen en ganska unik lösning men själva syskonvagnen i sig kändes dock inte som något som stack ut från mängden av andra syskonvagnar med sitt-/liggdelarna på längden. Är man väldigt trångbodd eller har liten hiss kanske Harvey kan vara intressant men jag tror inte den kommer uppnå ens nästan samma populäritet som Moseyn har gjort. Nederst i mitten i collagets ovan så syns Easywalkers paraplyvagn Buggy. Varför paraplyvagnar fortfarande existerar är något jag funderar över dagligen och skulle kunna skriva mycket om, men med det sagt så är denna Disney-kollektion av EW Buggy faktiskt riktigt fin. Jag fick med mig tygproverna hem och varenda färgkombo hade gjorts sig lika bra både i min garderob eller som inredning i mitt hem. Det var under mitt besök i Köln oklart om Disney-buggorna skulle säljas i Sverige, men Easywalkers ordinare Buggy-kollektion finns redan hos svenska återförsäljare.

kind-und-jugend-2016-mountain-buggy-phil-tedsNär jag ser mitt Mountain Buggy + Phil&Teds-collage ovan vill jag passa på att påminna om att alla bilder går att förstora, så vill man se detaljer bättre så finns den möjligheten ett klick bort. I Phil & Teds framtidsplanering så finns bland annat lansering av en ny, vändbar sittvagn kallad Mod – med en sittdel som enkelt modifieras till liggdel, och tillbaka. Jag tror ändå att det är Mountain Buggys nyheter som är mest intressanta och där är utan tvekan syskonversionen av MB Nano – kallad MB Nano Duo – är den mest efterlängtade. Vagnen är precis som vanliga Mountain Buggy Nano, med ryggstöd som kan fällas ut så att vagnen kan användas med bakåtvänd mjuklift, ställbart fotstöd och en smidig ihopfällning. Givet förstås att MB Nano Duo inte kan bli lika liten ihopfälld som singelversionen kan bli. Nano Duo är 73 cm bred och tar 18 kg i varje sittdel. Vagnen på bilden var endast en prototyp så den gick inte ens att känna på, men i teorin tror jag att detta kan intressera många. Planerad release av MB Nano Duo är senare under våren 2017.

kind-und-jugend-2016-bumpriderBumprider – ett märke som nog får de flesta att tänka på Bumprider ståbräda – släpper nu sin första barnvagnsmodell, kallad Bumprider Connect. För den som direkt tänker att detta ser ut att vara väldigt likt en Babyzen Yoyo så är Bumprider inte det minsta blyga med att erkänna att just Yoyon varit deras inspiration, men att de sedan byggt vidare på modellen. Bumprider Connect är bredare, har ställbart fotstöd, bygel medföljer och Bumprider har testat den för en högre maxvikt på 25 kg i sittdelen.

Den mest häpnadsväckande egenskaper hos Bumprider Connect är väl ändå själva Connect-delen. På chassits båda sidor sitter två starka magneter som gör att vagnarna kan sättas ihop, och förvandlas från en singel- till en dubbelvagn. Och inte bara dubbelvagn, det finns egentligen ingen hejd på hur många vagnar man kan fästa ihop – vilket videon ovan så tydligt visar. Värt att notera är dock att vagnen blir väldigt bred, två vagnar ihopsatta uppmätte jag till 94-95 cm, alltså bredare än en standarddörr. Men då kan man ju också enkelt klicka isär vagnen och köra en framför sig och en bakom. För mer stabilitet i Bumprider Connect som syskonvagn så finns ett clip man fäster ihop chassina med i höjd med framhjulen, då kan de inte råka glida isär om ena vagnen t.ex. ska köra ned i en grop eller vingla sig över en trottoarkant. Bumprider Connect kommer ut till försäljning först senare våren 2017 och pris trodde Bumprider skulle ligga på någonstans runt 4000 kr.

Det här var årets skörd från Kind + Jugend. Jag är oändligt glad att jag åkte dit i år igen och hoppas ha möjligheten att upprätthålla traditionen 2017, då återigen med en bebis på ena armen precis som när jag gjorde min Kölnmässedebut hösten 2014. Tills dess känns det ändå roligt att de nyheter jag såg ligger utspridda över både hösten och våren, det finns helt enkelt mycket nytt att se fram emot och allt annat än brist på spännande vagnar att testa och skriva om!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Laura 25 oktober, 2016 - 07:47

I am so glad I came across your post. I saw photos of both the Mountain Buggy Nano Duo and the Bumprider Connect and have been trying to track down more information on when they will be released. I am looking for a lightweight double stroller suitable for travel for my twin infants for a trip in January. It looks like these will not be out by then, but they are very interesting! My search continues…

Reply
Emma 24 mars, 2018 - 15:35

Hej!
Tack för en bra genomgång!
Är på jakt efter en liten vändbar vagn m fullt liggläge att ha med på resa.
Cybex eezy s twist verkar ju kanon, men jag hittar ingen info om lanseringsdatum i Sverige någonstans! Vet du något mer än ”våren 2018” om detta??

Reply
Anna 27 mars, 2018 - 20:58

Hej Emma, senaste jag hörde var slutet av april men jag har inte sett något fast datum än så jag vet tyvärr inte helt säkert! Men det verkar vara hyfsat nära förestående, inom 1-2 månader.
/Anna

Reply
Emma 24 mars, 2018 - 15:36

Haha! Ser att jag är på fel inlägg och kommenterar 🙂

Reply

Lämna en kommentar