Carena Kobbe 2018 – Basic, Trend och Lux

av Anna
Recension av Carena Kobbe Basic, Carena Kobbe Trend, Carena Kobbe Lux

Recension av Carena Kobbe 2018

Inköp: Carena Kobbe Basic, Trend och Lux säljs med ett ordinariepris på mellan 2200 och 2500 kr. Denna Carena Kobbe Lux är ett recensionsexemplar direkt från Carena.
Tillbehör: Insektsnät ingår. Regnskydd, förvaringsväska och babyskyddsadaptrar köps till separat.
Typ av vagn: Resevagn och sulky.

För nästan exakt på dagen två år sedan skrev jag om den nya lilla vagnen Carena Kobbe, och nu kommer en minirecension av uppföljaren samt en genomgång över Kobbe kollektion 2018. Om vagnen ser bekant ut så beror det på att den bygger på precis samma grund som Beemoo Easy Fly och Trille Skagen. Men den finns även under andra namn också i andra länder. Carena har dock varit väldigt duktiga på att vidareutveckla modellen.

År 2019 har inga större förändringar gjorts på Carena Kobbe. Det enda som ändrats är vilka färger som Kobbe, Kobbe Trend och Kobbe Lux finns tillgängliga i.

Vad är skillnaderna mellan Carena Kobbe Basic, Kobbe Trend och Kobbe Lux?

Kobbe Basic är den enklaste modellen som endast säljs med helsvart klädsel. Den har inte ställbart fotstöd och det går inte att sätta babyskyddsadaptrar på den. Kobbe Trend och Kobbe Lux har exakt samma funktioner, skillnaderna är enbart estetiska. Lux har helfärgad klädsel, med samma färg på sittdel som på sufflett. Alla Trend har istället svart sittdelsklädsel men färgad sufflett och färgade muddar. Den helsvarta Lux har dessutom brunt handtag i läderimitation medan den gråa har handtag i svart läderimitation.

Både Carena Kobbe Lux och Trend har ställbart fotstöd och chassit är anpassat så att man kan fästa Kobbes egna babyskyddsadaptrar, för babyskydd från Maxi Cosi, BeSafe och Cybex, direkt på chassit. Alla Carena Kobbe har numera en maxvikt på 18 kg i sittdel och 2 kg i varukorgen samt 1 kg i förvaringsfickan på sittdelen.

Liggläget ho Carena Kobbe

Carena Kobbe Lux med bra vädring och liggläge

Precis som förut, och när jag jämför tänker jag tillbaka på den första versionen av Kobbe som jag körde 2016, så är ryggstödet steglöst fällbart ned till ett näst intill plant liggläge (1). Som vanligt är med dess steglösa ryggstöd så blir även sittläget mer eller mindre tillbakalutat. Irrelevant för en del barn men värt att notera om man har ett barn som är kinkig med att sitta upprätt. Ryggstödet kan tryckas fram lite, man kan lägga något bakom ryggplattan också och få till det lite bättre.

På baksidan av det tyg som täcker för baktill på vagnen när ryggstödet är i liggläge finns en förvaringsficka som kan öppnas upp med dragkedja (2). Det går även att öppna hela bakstycket och rulla upp det samt fästa undan det med en elastisk snodd. Under finns ett tunt meshnät (3). En varm sommardag är det guld värt att kunna förbättra ventilationen i vagnen på det här sättet. Slutligen en jämförelse mellan Kobbes sittläge (4) och liggläge (5). På bilden med liggläget har jag pallat in en välfylld skötväska på översta delen av ryggstödet, för att bättre visa hur liggläget blir med ett barn i vagnen som tynger ned tyget.

Carena Kobbe Lux och Trend har ställbart fotstöd

Kobbe Trend och Kobbe Lux har ställbart fotstöd

Suffletten är klart bättre än den första Kobbens sufflett var. Den har ett kortare läge (1) och ett längre läge, där en solkeps med meshnät i sidorna viks ut (2). I mina ögon finns det utrymme för ytterligare förbättring på den här punkten. Solskyddet är för närvarande okej. Men vill man skugga större delen av barnets kropp får man komplettera med en ytterligare solskärm eller solgardin på vagnen.

Det ställbara fotstödet är det lätt att känna sig nöjd över. På undersidan av fotstödet finns två spärrar som man drar loss för att kunna vinkla mellan de två olika lägen (3). Fotstödet kan has i antingen vågrätt läge eller i ett nedfällt läge, så ett längre barn istället kan sätta fötterna mot fotstödet på chassit (5).

Borttagbar bygel på Carena Kobbe

Kobbe har en smidig, borttagbar T-bygel

Bygeln har behållit sin något unika T-form, och genom att man trycker in en knapp vid dess bas så kan den vinklas framåt. Men den går också att ta bort helt om man skulle vilja det. På undersidan av sittytan hittar man spärren för bygeln. Den vrider man bara runt och sen kan man dra loss bygeln rakt upp.

Med Kobbe kommer en liten plastbricka. Den är till för att sätta i hålet där bygeln annars sitter, om man vill använda vagnen utan den. Det finns även en del av klädseln som kan vikas ned över det förtäckta hålet, och den hålls på plats med kardborre. Gillar man inte bygeln kan man alltså få till en helt plan liggyta utan den. Själv gillar jag bygeln, och mina barn gillar att hålla i sig den när de åker i vagnen.

Carena Kobbe Lux och Trend har varukorg som kan förstoras

Kobbe Trends varukorg kan förstoras efter behov

Ett annat lyckat nytänk gäller Kobbes varukorg. Både Trend och Lux verkar ha denna finurliga konstruktion. Den bakre delen av varukorgen är i ett hårdare material, och sidorna kan öppnas upp med dragkedjor. Väl öppen kan varukorgens bakstycke fällas ut och packutrymmet utökas väsentligt. Annars är varukorgen enklast att komma åt framifrån. Längst fram finns också en insydd förvaringsficka att ha Kobbes bärrem i när den inte är fastkopplad på vagnen. Med bärremmen fastsatt så kan man bära Kobbe över axeln när den är ihopfälld.

Sele, hjul, fotbroms och handtag på Carena Kobbe Lux

Alla små detaljer hos Kobbe Lux

På handtaget finns en handledsrem (1). Lux har även en del detaljer i metall, som dock verkar väldigt enkla att repa bort silverfärgen från (2). I sittdelen har Kobbe en fempunktssele som kan förlängas och fästas på olika höjd på ryggstödet (3). Bromsen är enkel att komma åt där den sitter mitt på chassit, och jag tycker att det är ett plus att man kan pressa nedåt med foten både när bromsen ska låsas och låsas upp (4). Hjulen är av plast och det finns fjädring på både bak- (5) och framhjul (6). Framhjulen kan inte låsas i fast läge utan är alltid rörliga.

Så stor blir Carena Kobbe ihopfälld

Carena Kobbes storlek ihopfälld

Slutligen det som gör Kobbe intressant för så många – hopfällningen. Kobbe mäter 52,5 x 45,5 x 23,5 cm när den har fällts ihop och det är litet nog att den ska kunna tas med som handbagage ombord på flygplanet enligt vissa flygbolags riktlinjer. Men maxmåtten kan variera.

Tidigare fälldes Kobbe ihop genom att tre olika knappar på handtaget skulle pressas in i rätt ordning. Det kunde ibland vara riktigt krångligt eller åtminstone ta tid att öva in. Numera har Kobbe bara två knappar på handtaget och att fälla ihop vagnen – med endast en hand – är riktigt, riktigt enkelt. Det gick på ett par sekunder redan på första försöket. Tryck in den lilla knappen och därefter den stora, och vik handtaget nedåt och bakåt. När vagnen fälls ihop så låser den sig automatisk med en spärr på sidan. Precis bredvid sitter också ett bärhandtag, för när vagnen bara lite snabbt ska lyftas in i bilen.

På bilden längst till vänster ovan syns det insektsnät som följer med när man köper Kobbe. Det fästs runt chassit med kardborre och sedan träs det runt fotstödet. Passformen är godkänd men inte heltäckande och myggnätet går inte över suffletten. Vill man ha det garanterat insektsfritt i vagnen så är ett heltäckande myggnät av universalmodell att rekommendera.

Så ryms stora barn i Carena Kobbe

Så ryms stora och små barn i Carena Kobbe

Carena Kobbe är lika rymlig i sittdelen oavsett vilken modell det är men det ställbara fotstödet gör ändå mycket för sittytan i vagnen. Min ettåring sitter riktigt bra i vagnen och uppskattade verkligen den skojiga bygeln. Fyraåringen sitter också han bekvämt i vagnen och utrymmet under bygeln är tillräckligt rymligt för att han ska få plats med benen där inunder, med marginal. Ryggstödet mäter 45 cm. För min 102 cm långa son så innebär det att han har stöd upp till halva huvudet. Precis tillräckligt för att han ska kunna luta sig bakåt och även vila huvudet bekvämt.

Mitt omdöme av Carena Kobbe 2018

Körkänslan i Kobbe är bra. Handtaget är fast men funkar att hålla i bekvämt både för mig på 170 cm och min man på 183 cm. Rullet är helt utan anmärkning på asfalt och inne i butiker. På grus blir det lite hoppigt men man tar sig fram. Ska man köra i terräng så önskar man sig såklart större hjul, men som bilvagn och resevagn tycker jag det är imponerande hur mycket man får för priset med nya Kobbe. Jag önskar mig fortfarande en längre sufflett, speciellt på resor till soliga destinationer så är ju bra skugga i vagnen högprioriterat. Men det ställbara fotstödet, liggläget och den smarta, förstorningsbara varukorgen är alla funktioner som höjer helhetsbetyget rejält!

Du kanske också gillar

30 kommentarer

Anna 11 maj, 2018 - 22:17

Verkar toppen. Baby jogger tour eller denna som rese och bilvagn till 4 åring. Jag går mycket så vill den ska klara lite grus och kullersten på utlandsresa.

Reply
Anna 13 maj, 2018 - 11:32

Hej!
De är ju ganska lika i funktioner faktiskt. Man kan ju köpa till fotstöd till Tour men till en fyraåring så är det nog ändå överflödigt. Min fyraåring kan sitta bekvämt i båda och de är lika bra/lika dåliga på terräng så gå på pris eller utseende!
/Anna

Reply
Jamie 16 maj, 2018 - 09:13

Hej! Kanon bra rescension! Tänkte fråga om du vet om man kan ta bort bygeln? Mvh

Reply
Anna 16 maj, 2018 - 09:17

Hej, javisst! Om du kollar på den här bilden så ser du precis hur man gör för att ta bort bygeln, vrid runt på undersidan av sittdelen bara: http://bilder.ombarnvagnar.com/2018/04/Carena-Kobbe-Lux-bygel.jpg
/Anna

Reply
Liz 24 juni, 2018 - 21:47

Blir det samma mått på Trend och Lux som på Basic i ihopfällt läge trots benstödet?

Reply
Anna 25 juni, 2018 - 15:37

Hej, vad jag vet ska det bli det ja! Men jag har inte testat Basic så jag har bara de uppgifter som finns från Carena ang detta. Men de anger exakt samma mått!
/Anna

Reply
jacqueline 9 juli, 2018 - 16:02

Hej! Tack för dina recensioner, dem har hjälpt mig massor.
Jag undrar nu om denna vagn skulle kunna fungera som förskolevagn, till och från dagis även under vintertid?
vad tror du, med tanke på de små hjulen? mvh jacqueline

Reply
Anna 10 juli, 2018 - 20:43

Hej Jacqueline!
Jag skulle inte vilja köra Kobbe i snö. Jag har testat litegrann när jag körde Kobbe för första gången för några år sedan och jag kan meddela att så fort underlaget blir så pass mjukt som snö ändå är så kör den fast sig. Funkar säkert om det är plogat men det blir inte kul att ta sig över ens de minsta av vallar. Jag skulle nog inte rekommendera det…
/Anna

Reply
Anna 31 juli, 2018 - 23:44

Hej! Köpte för mindre än två veckor sedan denna vagn och har redan märkt av slitage på nätet/luckan som finns på suffletten. Det är nämligen så att den fastnar i kardborrbandet vid justering av ryggstödet. Har du märk av detta eller har jag fått ett extra kardborrband som enligt mig inte fyller någon funktion? Jag har nämligen två sådana på baksidan av ryggstödet (ett uppe och ett nere) och det övre tycks inte fylla någon funktion. Eller har jag missat något?
Tacksam för svar 🙂

Reply
Anna 1 augusti, 2018 - 23:18

Hej Anna!
Ser den frågan ofta och det är faktiskt otydligt vad kardborren på baksidan av ryggstödet ska vara bra för. Men det är för att man ska kunna fästa Kobbes egen dyna där har jag förstått. Jag har själv aldrig testat den dynan så jag vet inte hur bra det blir med den men det täcker ju iaf kardborren…
/Anna

Reply
Sissi 9 september, 2018 - 12:18

Hej,
Stort tack för din recension, den har verkligen hjälp mig i valet av resevagn (jag är numera en stolt ägare till en Carena kobbe lux 2018). Men jag har en fråga angående ett stycke i din recension som jag läste innan jag köpte vagnen ”Solskyddet är för närvarande okej men vill man skugga större delen av barnets kropp får man komplettera med en ytterligare solskärm eller solgardin på vagnen.”, jag inställer i att solskyddet är ok och jag har även kompletterat min vagn med alla tillbehör som går att köpa till den (t.ex. solskärmen et.) men jag kan inte hitta någon solgardin till den… Vet du var jag kan hitta den? Eller vet du någon som passar till just denna vagn?
Med vänlig hälsning,
Sissi

Reply
Anna 9 september, 2018 - 21:43

Hej!
Ja jag har sett att det numera finns en solskärm/extra sufflett, eller vad man nu ska kalla det, till Kobbe. Vet inte om den gör så stor skillnad? Men solgardin kan du köpa typ överallt, som första bästa exempel så har tex Babyland rätt stort urval: https://www.babyland.se/sok/?q=draperi
/Anna

Reply
Anna 7 februari, 2019 - 12:23

Hej! Tack för inlägg! Undrar om du vet hur Kobbe skiljer sig från Beemo easy fly? Har förstått att det finns olika varianter av den också, som verkar lika denna. Easy fly plus och easy fly lux, är de motsvarande Kobbe Trend/Lux? Är hjulen helt i plast på alla varianter, eller finns det någon med punkteringsfria gummihjul?

Reply
Anna 9 februari, 2019 - 12:45

Hej Anna,
det jag vet är att i grunden utgår Easy Fly, Kobbe, Trille Skagen (och massa fler vagnar) från samma grund, gjord i en fabrik i Kina. Vagnen har sålts till många längder och finns under säkert 10-20 olika namn. Sen har olika tillverkare valt att utveckla vagnen på olika sätt, så nu skiljer sig t.ex. Kobbe ganska mycket från sina syskon, eftersom att Carena lagt en hel del på egen produktutveckling. Tyvärr har jag ingen insikt alls i vad som skiljer de olika varianterna va Eays Fly åt.
/Anna

Reply
Sara 30 maj, 2019 - 22:05

Hej! Tar en chansning att du ser detta o kan hjälpa mig. 🙂
Står o väljer mellan en kobbe trend och en easyfly lux. Är det någon skillnad i fjädring (eller avsaknad av fjädring?) mellan dessa två eller gentemot de andra resevagnarna i liknande prisklass?
Och, är skillnaden i fjädring såpass stor mellan prisklasserna att det är värt att hoppa upp en prisklass? Vill ju inte ge barnet hjärnskakning om vi rör oss i normal stadsmiljö o ev något platt motionsspår då o då. Tack på förhand för din input i frågan!

Reply
Anna 4 juni, 2019 - 14:40

Hej Sara!
Tyvärr har jag inte kört, eller ens känt på, Easy Fly Lux. Jag har bara testat en numera flera år gammal version av den vagnen: https://ombarnvagnar.com/2016/12/beemoo-sulky-easy-fly/ Jag har nog inte ens riktigt koll på exakt hur Easy Fly uppdaterats. Men då, 2016, var det iag ingen skillnad mellan Kobbe och Easy Fly vad gäller fjädringen.
/Anna

Reply
Åsa 1 juni, 2019 - 20:21

Hej.
Tack för en superbra sida! Har haft så mycket nytta av dina recensioner.
Nu är jag ute efter en resevagn till 3 åring på ca 100 cm. Jag försöker läsa och jämföra dina tester..
men tänker jag kan rådfråga, om du skulle välja mellan den dyraste och den billigaste av resevagn vilken skulle du då välja?
Jag tänker två olika prisklasser.:)
Är ute efter störst utrymme för barnen samt en pocket variant.
Med vänlig hälsning, Åsa

Reply
Anna 4 juni, 2019 - 14:34

Hej Åsa!
Om vagnen är för en resevagn så utgår jag ifrån att det inte är ett krav att den är vändbar. Jag skulle definitivt kolla på Baby Jogger Zip. Där får du väldigt många efterfrågade egenskaper i en och samma vagn: hög maxvikt, plant liggläge, ställbart fotstöd, lång sufflett, rymlig sittdel. Den är dessutom väldigt prisvärd, kan oftast hittas för runt 2000 kr ny och blir väldigt liten ihopfälld, även om den inte är minst på marknaden: https://ombarnvagnar.com/2015/06/baby-jogger-zip/

Ska den vara pytteliten ihopfälld så är det väl GB Pockit som gäller, den funkar absolut för ett barn på 100 cm: https://ombarnvagnar.com/2018/06/gb-pockit-och-pockit/

Min senaste personliga favorit är denna uppdaterade modell, Baby Jogger City Tour 2. Den är nästan helt perfekt, kan inte komma på något riktigt minus med den faktiskt! https://ombarnvagnar.com/2019/04/baby-jogger-city-tour-2/

/Anna

Reply
Camilla 14 juli, 2019 - 11:59

Hej!
Tack för en toppenrecension! Jag köpte en Kobbe Basic förra året när vi skulle åka till Spanien. Den funkade kanon för min då 3,5 åring. Nu ska vi till Spanien igen o jag skulle vilja ha med den som ett stöd då vi flyger mitt i natten o om han skulle behöva vila benen nån gång ibland i värmeböljan. Min nu 4,5 åring har dock vuxit på sig sen förra året o mäter 113 cm o väger ca 20 kg. Vad tror du, skulle det funka?

Mvh Camilla

Reply
Anna 16 juli, 2019 - 19:53

Hej Camilla, testa lite hemma i förväg? Ska du bara rulla så funkar den nog fint ändå, det är kanske när du ska häva den över kanterna som det kan kännas på gränsen? OM du vill ha ett alternativ, kolla på Baby Jogger Zip. Liten, smidig och kompakt ihopfälld, tar 25 kg i sittdelen och är väldigt rymlig i ryggstödet!
/Anna

Reply
Elin 1 april, 2022 - 19:10

Hej!
Vet du om det går att tabort bygeln på alla Carena Kobbe ?

Reply
Anna 8 april, 2022 - 08:46

Hej, ja det ska gå, jag har testat flera olika versioner och det har funkat på alla dem så jag vågar gissa att det är samma funktion alla Kobbe!
/Anna

Reply
Jessicka 7 januari, 2020 - 20:09

Hej Anna!
Väljer mellan Carena Kobbe och en Axkid Life som resevagn – såg att du testat båda och undrar vilken du helst hade valt mellan dessa två?
De kostar i skrivande stund lika mycket. Vi ska använda vagnen som resevagn när vi åker utomlands! Första resan kommer bebis vara 5-6 månader. Har förstått att man får komplettera med solskärm eller liknande på båda då suffletterna är ganska korta på båda. Men det verkar det inte skilja mycket alls på dem? Kobbes mått känns säkrare att få med som handbagage dock.

Så, med en ursäkt för långt inlägg så ber jag om hjälp i denna fråga – skulle uppskatta det oerhört!

Tack på förhand!
/ Jessicka

Reply
Anna 8 januari, 2020 - 09:42

Hej Jessicka!
Du har rätt, de är väldigt lika! Främst skillnaden är kanske formen på bygeln. Jag vet inte vilken jag skulle säga är bäst faktiskt, de är rätt snarlika i kvalitet och i körkänsla tycker jag. Och båda har ju liggläget, så det funkar ju fint för en sexmånaders. Nej jag kan nog inte säga att jag tycker du ska välja den enda framför den andra, välj den som är billigast eller som du tycker är finast – oavsett får du en prisvärd resevagn tycker jag!
/Anna

Reply
Julianne 22 juni, 2020 - 23:17

Hej
Super bra recentiorer, jag velar mellan carena kobbe lux och baby jogger city tour 2. Vilken skulle du rekommendera?
Samt jag och min sambo är båda över 185cm så vilken är högst i handtaget. Såg att bj gt2 är ca 100cm men vet du måttet på kobben?

Reply
Anna 23 juni, 2020 - 09:16

Hej Julianne, jag tror det är drygt 1 meter det också, 102-103 cm om jag minns rätt! Både City Tour 2 och Kobbe är ju bra vagnar, inte helt olika varandra iom att både har liggläge, ställbart fotstöd och smidig fällning. Tour har lite bättre hjul men Kobbes hjul funkar också. Så mest en smaksak!
/Anna

Reply
Sara 27 juli, 2022 - 05:52

Hej
Vet du om man kan använda sig av en inovi dyna i en sådan resvagn/sulky så att en 3-4 månaders bebis kan sitta i den eller funkar det inte alls ?

Reply
Anna 28 juli, 2022 - 15:01

Hej Sara!
Det kan man absolut göra, det blir tightare i sitsen men för en bebis av den storleken lär det funka fint ändå!
/Anna

Reply
Sara 3 mars, 2023 - 19:07

Hej!
Jag skulle gärna vilja fråga om en bra resevagn som jag kan ta med på flygplanet som handbagage till en 3 årig.
Vilken skulle du tipsa om och som inte kostar mycket men ändå fyller alla kunktion med bra kvalitet.
Tack på förhand!

Reply
Anna 5 mars, 2023 - 16:47

Hej Sara!
Jag skulle säga att du behöver börja med att kolla med flygbolaget exakt vad som gäller kring handbagage. Många flygbolag tillåter inte längre barnvagn som handbagage och av de som gör det varierar de tillåtna maxmåtten väldigt mycket. En del bolag tillåter typ bara Yoyo som handbagage. Så mitt tips beror helt på förutsättningarna.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar