Diono Traverze

av Anna

Recension av Diono Traverze
Inköp: Ordinarie pris för Diono Traverze är cirka 2999 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Diono.
Tillbehör: Förvaringsväska och regnskydd ingår.
Typ av vagn: Resevagn, sulky.

Diono Traverze är en resevagn som verkligen är konstruerad just för själva resandet. Storleksmässigt är den dock precis på gränsen till att vara tillräckligt minimal för att tas med ombord på ett flygplan. Enligt IATA så är de rekommenderade maxmåtten för handbagage 56 x 45 x 25 cm. Diono Traverze mäter 60 x 41,5 x 23,5 cm. Det skiljer alltså 4 cm i höjd. Men Traverze är ändå så pass liten att det säkerligen finns vissa flygbolag som ändå tillåter den och jag känner till flera tillfällen då man fått med sig andra vagnar av ungefär samma storlek ombord på planet. Vagnen väger 5,6 kg och har en maxvikt på 15 kg i sittdelen. Diono Traverze är en fast framåtvänd sittvagn med helt handtag, och små svängbara hjul. När man köper vagnen så medföljer både regnskydd och en förvaringsväska, för när Traverze går från barnvagnsläge till bagageläge.

Traverzes sittdel känns väldigt mjuk och ombonad tack vare den inbyggda sittdynan men också mycket för att selen har så rejäla och otroligt sköna vadderingar, som med marginal täcker alla hårda spännen i plast. Selen kan lätt tas isär i fem separata delar, vilket gör det smidigt att välja att spänna fast ett lite större barn enbart över höfterna. Ryggstödet kan steglöst fälls ned till ett bra viloläge, nästan att räkna som ett liggläge. Sittdelens sidor är klädda med mesh, vilket ger en väldigt bra ventilering i vagnen och möjliggör för luft att komma in där, så att ett barn som sover i vagnen inte blir för svettig. En funktion som blir mycket uppskattad under varma, soliga somrar eller vid resor till sydligare breddgrader.

Bromsen är den smarta typen, som om någonstans verkligen hör hemma på resevagnar. Detta eftersom att denna typ av broms trycks nedåt både när den ska läggas i och när den ska lossas. Har man öppna skor så kan det bli väldigt obekvämt för foten att pressa en seg bromspedal uppåt när man ska börja rulla igen.

När man har hållit in spärren på baksidan av ryggstödet och fällt ned till viloläget så kommer man enkelt åt den lilla, dragkedjeförsedda förvaringsfickan som är lokaliserad på baksidan av vagnens bakstycke, perfekt för sådant saker som man som förälder vill ha nära till hands – exempelvis plånbok och mobiltelefon. Vagnens sufflett har kanske ingen enorm wow-faktor, och jag förstår aldrig varför barnvagnstillverkare inte bara sätter dit en åtminstone halvlång, utfällbar solkeps också? På Traverze hade det varit toppen. Men med suffletten som den är idag får man åtminstone ett godkänt solskydd, speciellt i sittläget så fungerar det bra.

Något jag verkligen är nöjd med är varukorgen. Den är hyfsat rymlig i vanligt utförande (2) men det faktum att man kan fälla ut det bakre stycket gör att varukorgen blir riktigt stor (2), speciellt i förhållande till att vagnen är så liten. Dessutom gör den utfällbara bakre kanten att varukorgen blir enklare att packa, och att man kan få ned större föremål i den. Att ställa i en kasse grejer som den är funkar smidigt när varukorgen är maxad. Diono Traverze har både bakhjul (3) och framhjul (4) i punkteringsfritt material, och det finns lite inbyggd fjädring för en mjukare körning. Efter en tids användning har sten och grus gjort en del mindre märken i hjulen (5) men det är inget som påverkar hur vagnen är att köra och stenarna har även fallit ur av sig själva.

Att fälla ihop Diono Traverze är så himla enkelt att det knappt ens behöver beskrivas. Vill man se det på film så hänvisar jag till mitt inlägg om att fälla och fälla upp resevagnar. Men det här är en väldigt stark sida hos Traverze och ska en vagn användas som resevagn så tycker jag också att hopfällningen är något som väger tungt. För att vika ihop vagnen så behöver man med enbart en hand först föra spärren på baksidan av handtaget åt sedan, och sedan med resten av handen trycka in spärren på undersidan. Trycker man sedan handtaget bara lite framåt så fäller Diono Traverze ihop sig av sig själv. Och dessutom låser den sig i hopfällt läge. Det krävs ingen övning alls för att förstå sig på detta och vagnen kan utan vidare instruktioner lånas ut till mor- och farföräldrar eller andra, mer barnvagnsoerfarna barnvakter. Vill man fälla ut vagnen igen gör man precis tvärtom – det är alltså endast spärren och knappen på handtaget som styr över det hela. Ihopfälld så kan Traverze förstås läggas ned på marken, men den är också självstående vilket gör att den smidigt kan förvaras på högkant.

Hittills har Diono Traverze kanske inte direkt stuckit ut från övriga resevagnar som finns på marknaden, både utseende och funktioner känns igen på ett eller annat håll. Men när vagnen väl har fällts ihop så blir Traverze genast lite mer unik. Fäller man den nedre delen av sitsen åt sidan så dyker ett litet handtag upp där under. På handtaget finns en knapp, pedagogiskt markerad med ordet PUSH. Trycker man in knappen så kan man dra upp handtaget precis som man drar ut handtaget på vilken resväska som helst och vips så kan man dra Diono Traverze bakom sig precis som om det vore en kabinväska. Det enda man måste komma ihåg är förstås att inte lägga i bromsen innan vagnen fälls ihop, är hjulen låsta så tar det stopp direkt när man vill dra iväg.

För att ytterligare förstärka känslan av väska – men också för att skydda Traverze när den dras fram längs med gatorna – så medföljer ett förvaringsfodral med vagnen. Ofta är medföljande väskor tighta och kanske inte alltid helt lätta att få på, men också här har Diono lyckats väl med formgivningen. Väskan sitter helt perfekt men är inte det minsta krånglig att få på. Man börjar uppifrån, där det finns en öppningen för handtaget. Sedan för man resväskan över resten av vagnen och drar botten under Traverze, mellan bakhjulen. För att den inte ska hänga ned och släpa i marken så finns det ett resårband som sedan träs runt bromsen. Jag vet inte om jag inbillar mig, men det känns som att resårbandet dessutom ser till att bromsen är i rätt läge, alltså olåst, så att Traverze ska kunnas rullas omkring. På baksidan av fodralet finns sedan en dragkedja som dras hela vägen ned och slutligen knäpps hela paketet ihop med två tryckknappar. När vagnen ska förvaras kan detta fodral givetvis också användas och även med det på så kan man trycka in handtaget hela vägen.

Utrymmesmässigt så är Diono Traverze väldigt bra i storlek för en normalstor 1,5-åring men kändes för liten för min 4,5-åring. Upp till tre år skulle jag gissa att barn sitter bra i vagnen, och om något blir urvuxet så är det antagligen benutrymmet som tar slut först. För det finns mycket utrymmer upp till suffletten, oavsett om den är utfälld eller inte. Sittläget är svagt tillbakalutat, som alltid med steglösa ryggstöd så krävs det att man pressar remmarna till max för att få ett så bra sittläge som möjligt. Selen blir på så vis en nödvändighet att använda, för annars kändes det som att min dotter skulle glida ur. Väl förankrad i sittdelen så var hon dock nöjd med att sitta där.

Att köra vagnen har fungerat bra. Handtaget kan inte justeras i höjd men det fungerar för mina 170 cm och jag kan gå med normala steg. Hjulen rullar som smidigast inomhus – i köpcentrum och på flygplatser  – eller i stadsmiljö där marken är stenlagd eller täckt med slät asfalt. Det är inte en terrängvagn i något avseende. Men uppriktigt sagt är det inte för körkänslan man väljer en Diono Traverze, för i det avseendet är den här vagnen en sådan som det finns tretton på dussinet av. Utan det som sticker ut är just hur vagnen är när den inte används med barn – att den är så otroligt enkel att fälla ihop med bara en hand och att man inte behöver bära den över axeln när den är hopfälld. För även om 5,6 kg är lätt för att vara en vagn så är det ändå en rejäl vikt att kånka runt på. Sen att man faktiskt får ned en hel del packning under Traverze samtidigt som den är så kompakt – det är också ett plus när man som småbarnsförälder är ute och rör på sig i världen. För en resande familj blir hopfällningen och att vagnen kan dras som en resväska två väldigt viktiga funktioner och det är också under sådana omständigheter som Diono Traverze gör sig som bäst.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar