GB Qbit och Qbit+

av Anna
gb-qbit-qbitplus-front

Recension av GB Qbit och GB Qbit+

Inköp: Ordinarie inköpspris för Qbit är 2700 kr och Qbit+ kostar 3000 kr.
Tillbehör: Regnskydd och babyskyddsadaptrar säljs separat.
Typ av vagn: Resevagn, sulky.

Det här är en kombinerad recension av GoddBabys vagnar Qbit och Qbit+. Varumärket förkortas vanligtvis till GB, så det kommer jag också att göra. GB släppte i våras även den rekordlilla modellen Pockit, som jag kommer skriva en separat recension av men som får finnas med som storleksreferens i bilden ovan. Qbit och Qbit+ är två mycket snarlika vagnar och själva modellen av vagn skulle jag vilja kalla för den nya paraplyvagnen. Den traditionella paraplyvagnen, som för mer än ett decennium sedan med rätta kunde påstås bli liten ihopfälld i jämförelse med övrigt utbud av barnvagnar har nu i mina ögon till stor del spelat ut sin roll, och det är vad Qbit och Qbit+ representerar som jag tror blir det nya. Båda vagnarna är fast framåtvända sittvagnar med en maxvikt på 17 kg.

gb-qbit-qbitplus

Skillnaden mellan Qbit och Qbit+ är inte så stor, varken i pris eller funktion, men ändå av stor betydelse. Qbit+ har som bilderna ovan visar större hjul samt liggläge på ryggstödet. Qbit blir något mindre ihopfälld och väger marginellt mindre. Att jag valde att slå ihop dessa två modeller i en recension beror främst på att jag inte riktigt tror på Qbits framtid. Det finns i mina ögon ingen anledning att välja Qbit framför Qbit+ och jag kan till och med gå så långt som att ifrågasätta varför GB ens väljer att tillverka Qbit. I Qbit+ har GB hittat något som faktiskt utmanar alla andra enklare sittvagnar i samma prisklass, men Qbit sticker inte ut någonstans och de få hundralappar mindre den kostar att köpa motiverar nog inte många till att slå till. För att Qbit verkligen skulle bli intressant skulle den behöva ligga kanske en tusenlapp under Qbit+. Med det sagt så är GB Qbit+ mycket mer utav en utmanare. Med dess smarta och kompakta ihopfällning, ihop med liggläget som ger en lång användningstid, så kan jag utan tvekan se att många traditionella paraplyvagnar – som blir större när de fälls, bara har viloläge samt ofta har tudelat handtag – ska ha anledning att oroa sig.

Jag har kört båda vagnarna och även låtit barnfamiljer i min omgivning ta dem med sig på resor, för att verkligen testa dem under olika förutsättningar. I min fortsatta recension nedan fokuserar jag på GB Qbit+ och har främst bilder på den modellen, men förutom skillnaderna uppräknade ovan så är Qbit i princip likadan.

gb-qbit-qbitplus-sittdel-bygel

Sittdelen är rymlig och ganska ombonad, Qbit+ har en liten kudde för barnets huvud och selremmarna har ordentliga selkuddar. Selen har varit enkel att reglera i längd och selspännet rejält utan att vara klumpigt. Vagnen har en swing away-bygel som kan sitta kvar när vagnen fälls ihop, en funktion som ofta efterfrågas just hos resevagnar. Bygeln är högt placerad så det blir inte tight för barnet bakom den. I vissa lägen när mitt barn satt lite framåtböjd i vagnen och jag körde över en kant eller stannade för plötsligt, så var bygeln dock så pass högt upp att den hamnade i ansiktet på honom. Samtidigt har det fungerat väldigt bra som ett stöd att luta sig mot och gillar man inte bygeln är den enkel att klicka av helt. Ryggstödet fälls steglöst ned till ett, i Qbit+ fall, nästan plant liggläge. Sittläget är något tillbakalutat, som så ofta när ryggstödet regleras med remmar.

gb-qbit-qbitplus-sufflett-fotstod

Suffletten är ganska kort i normalläge men en extra panel kan fällas ut om man öppnar upp knappen baktill. Med förlängningen blir solskyddet i vagnen bra, och där finns också en tittlucka som gör att den som kör vagnen har lite bättre insyn till barnet. En extra solkeps framtill på suffletten hade inte skadat men suffletten får ändå fullt godkänt tycker jag. Fotstödet är ställbart i två lägen – nedvikt eller rakt ufällt, och det är toppen eftersom att det innebär att liggytan för ett barn som ska sova blir betydligt rymligare. Fotstödet har varit lätt att reglera mellan lägen men också hållit sin position stadigt även vid belastning.

gb-qbit-qbitplus-hjul-varukorg

Jag är inget fan av dubbelhjul och Qbit+ får mig inte att byta åsikt, men jag tycker att själva hjulkvaliteten är bra. Som ni ser har det svarta gummit blivit dammigt och smutsigt efter utomhusanvändning men trots att jag innan denna bild kört på en ganska vass grusväg så har inga stenar fastnar eller knappt ens lämnat några gropar efter sig. Att hjulen ändå har lite stuns i sig gör att Qbit och Qbit+ inte blir plastigt slamriga och stötiga när man kör, så totalintrycket av hjulen blir ändå bra. Sen är hjulen förstås inte så stora. Qbits hjul är små nog att fastna till ibland, Qbit+ kan ändå ta sig fram på en normal grusväg även om man vid tillfälle får trycka på lite extra. Varukorgen är riktig rymlig och lätt att komma åt. På sidorna finns lite kant som håller småsaker på plats men det går att packa på en hel del uppåt och jag skulle nog kunna klara av en vanlig vardagshandling av lite mjölk och annat smått och gott utan att behöva bära kassen hem.

gb-qbit-qbitplus-ihopfallning

Med tanke på att Qbitarnas sittdelar är riktigt rymliga så är det fascinerande hur små de lyckas bli ihopfällda. Själva ihopfällningen sker med hjälp av reglagen på handtaget och vagnen viks ihop till ett fyrkantigt paket. För att hålla det lösa ryggstödet på plats så finns en kardborrerem på baksidan som fäster ihop vagnen. När vagnen ska fällas ut igen låser man upp spärren och lyfter upp den i handtaget. Spärren är pedagogiskt utmärkt med en låssymbol på chassit intill, ändå har den varit svår att hitta ibland tycker jag – klädseln på vagnen hamnar ofta över spärren så att varken den eller symbolen syns. När man använt vagnen ett tag så har man förstås lärt sig ändå var det är man ska känna efter. Det krävs ingen armstyrka vare sig vid ihop- eller uppfällning och det ihop med vagnens låga vikt på drygt 7,5 kg gör att de flesta bekymmersfritt orkar hantera den.

gb-qbit-qbitplus-med-barn

Körkänslan i Qbit och Qbit+ har en stor fördel i det hela handtaget, vilket gör att vagnen kan köras med en hand och att man kan greppa på olika ställen för att få till kraft i svängarna. De semestrande småbarnsföräldrar som fått ta med sig Qbitarna i sommarvardagen har rapporterat tillbaka om upplevelser som styrker mina egna åsikter om vagnarna. Steglängden för föräldern är fullt godkänd, bättre än hos många paraplyvagnar som har ett ”helt” bakstycke. På Qbit och Qbit+ kan man komma in med foten mellan hjulen, vilket tillåter att steget tas ut lite mer. Höjden på handtaget har varit godkänd för längder mellan 170 och 185 cm och både normalstora barn på 9-10 månader såväl som för sin ålder långa 2,5-åringar har suttit bekvämt. De flesta barn till minst 3 år får utan några som helst problem plats i Qbit, med utrymme kvar under suffletten. Framhjulen är låsbara vilket ger en något bättre framkomlighet på ojämnt underlag men vet man med sig att vagnen ska köras på något annat än plan asfalt och släta inomhusgolv så är det Qbit+ man behöver och även då kan det förstås uppstå en del motstånd i körningen. Qbit+ får fina omdömen för suffletten och liggläge, barnets komfort har varit utmärkt. Men mest omtyckta egenskapen är nog ändå ihopfällningen. Både under själva resandet och i vardagen är vagnen enkel att fälla ihop och ställa undan, den tar inget utrymme i den trångboddas hall och passar storleksmässigt ihop med övrigt bagage.

Även om GB Qbit+ är dyrare än många traditionella paraplyvagnar så tycker jag att ihopfällningen gör vagnen värd sitt pris, åtminstone om vagnen ska användas ofta ihop med bil eller vid resor. GB Qbit fungerar men sticker inte ut i funktion på samma sätt. Jag tror att det är GB Qbit+ som majoriteten kan finnas intressant och jag gissar att vi om några år ser fler enkla sitt/resevagnar av den här modellen. Ett steg i rätt riktning om man frågar mig.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Sofia 12 oktober, 2016 - 09:12

Går det ta bort kudden på Qbit+?

Tack för en bra recension. Lutar åt denna istället för city tour, som var tanken från början. Ska vara bil och city vagn. Bra val?

Mvh
Sofia

Reply
Emma 23 januari, 2018 - 12:39

Hej!

Tack för en bra recension, tycker qbit vagnarna liknar carena boda, hur tycker du de skiljer sig? Är carena boda en bra och billigare kopia eller skulle du rekommendera att man betalar lite mer för en qbit plus?

Reply
Anna 25 januari, 2018 - 10:16

Hej, ja du har rätt, de är lite lika faktiskt. Men det är en annan känsla i Qbit + tycker jag, framför allt när man kör. Jag skulle föredra den framför Boda!
/Anna

Reply
Dana 5 juni, 2023 - 14:18

Hej!
Kan man ta qbit+ som handbagage på flyget? Vilken mått har den när den är ihopfälld?
Tack!
Mvh
Dana

Reply
Anna 9 juni, 2023 - 10:34

Hej Dana!
Jag har inga egna mått för den men hittar att den är 33 x 49 x 53 cm stor. Och det är för stort för att något flygbolag ska godkänna den som handbagage idag.
/Anna

Reply
Stefanie 29 juni, 2019 - 23:03

Hi, Anna, thank you the review! I wonder if you can take Qbit+ on board or did you have to give it as the luggage?
Best Regards
Stefanie

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:44

Hi Stefanie,
it is too big to take on board the plane, it needs to be checked in!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar