Baby Jogger City Lite

av Anna
BJCL_1

Recension av Baby Jogger City Lite

Inköp: Baby Jogger City Lite kostar cirka 2495 kr i ord pris.
Försäljning: Andrahandsvärdet verkar ligga på omkring 1500-2000 kr.
Typ av vagn: Sittvagn, sulky.

Baby Jogger har ett stort urval av olika barnvagnsmodeller och är kanske mest kända för att samtliga vagnar är enkla att fälla ihop och blir kompakta. I övrigt skiljer de sig ofta åt i funktioner och användningsområde. City Lite är en lite enklare modell från Baby Jogger men att den är nedbantad i vissa material val och funktioner, vagnen kan exempelvis inte användas med liggdel, innebär inte att vagnen är dålig.

City Lite utmärker sig i Baby Jogger-familjen genom att viktmässigt vara en av de lättaste modellerna med sina 7,3 kg. I Sverige är City Lite godkänd för standard i viktkapacitet, alltså 15 kg. Men i USA och andra länder så marknadsför Baby Jogger den med att den har en maxvikt på 55 lbs, det vill säga ungefär 25 kg. Baby Joggers övriga vagnar för svenska marknaden har 15 kg som maxvikt baserat på de säkerhetstester vagnarna måste genomgå, samtidigt som Baby Jogger själva garanterar att vagnarna håller för en högre maxvikt.

Jag har således känt mig bekväm med att köra alla mina tre barn i City Lite, trots att de väger från 7 och upp till 19 kg. Och enligt min bedömning så klarade vagnen av det med råge, så att City Lite kan ta 25 kg är inget jag tvivlar på.

BJCL_4

Babyjogger City Lite är en trehjuling med fotbroms, fast handtag och fast framåtvänd sittdel. Sittdelens rygg regleras steglöst med en rem och liggläget är i princip helt plant. På bild 2 kan man se hur det ser ut, men det blir mer utsträckt när man har ett barn i vagnen förstås. Bygeln/brickan på de översta bilderna ingår inte med vagnen utan kan köpas i ett tilläggspaket tillsammans med regnskydd och en så kallad föräldrakonsoll, det är brickan med mugghållare som fästs uppe vid handtaget.

Jag körde City Lite under sommaren och tror personligen att det är från våren till hösten som vagnen gör sig bäst. Dubbelhjul har aldrig varit någon hit i blötsnö de gånger jag testat det. City Lite är inte heller en vagn tänkt för terrängkörning, men jag blev positivt överraskad över hur den tog sig fram både på gräsmatta, grusvägar och på kullerstenen i Visby. Det finns precis lagom mycket svikt i chassit för att körningen ska bli mjuk. På snett underlag tenderade vagnen att dra en aning å sidan, men framhjulet är låsbart och då slipper man ju det. Baby Jogger City Lite är riktigt lättstyrd och kan enkelt köras med en hand även om man har ett större och tyngre barn i sittdelen. Med tanke på prisklassen på City Lite så är körkänslan över förväntan.

BJCL_3

Suffletten på Baby Jogger City Lite är ställbar i tre olika lägen. I längsta läget upplever jag suffletten som något kortare än den hos Baby Jogger City Mini 4W, som jag tidigare recenserat på bloggen. Men den är inte kort, utan täcker tillräckligt bra mot sol. Materialet är lite annorlunda mot Baby Joggers andra vagnar, dock troligtvis inte något man skulle reflektera över om man inte hade dem jämte varandra. En annan skillnad är att sufflettkanten är av hårdplast. Egentligen en ganska snygg detalj tycker jag men om det fyller någon funktion är tveksamt. Om man har ett kort barn eller en bebis i vagnen i fullt liggläge så kan man dock önska sig några centimeter längre sufflett när solen skiner som starkast, med längre barn är huvudet i skugga  i och med att huvudet då hamnar högre upp.

BJCL_detaljer_1

1: Baby Jogger City Lite har ett fast handtag som jag tyckte var rimligt i höjd, och jag är cirka 170 cm lång. Min man hade önskat att det gått att få något högre men det fungerade bra även för honom att promenera med vagnen. Handtaget är rätt platt och hårt, kanske inte något man gärna håller i vid dagliga, långa promenader men om vi tänker oss att City Lite främst används vid kortare sträckor, shopping och som bilvagn, så fyller det fasta handtaget sitt syfte. Vagnen är så pass lättstyrd att den enkelt kan manövreras med en hand.
2: City Lite har plasthjul. Det fastnade inte grus i dem trots att vi körde mycket på grusväg, och greppet i terräng är absolut godkänt. Alla hjul är enkla att klicka av och på chassit.
3: City Lite har en fempunktsele med axelkuddar och ställbara remmar.
4: Selremmarna behöver inte paras ihop utan kan klickas i selfästet ett i taget.
5: Suffletten har två tittluckor, som kan rullas ihop och fästas upp med en snodd. Båda tittluckorna är i klarplast.

BJCL_detaljer_2

För att en vagn ska fungera bra på sommaren så är bra ventilation ett måste. City Lite har ett tvådelat bakstycke. Det yttre lagret är heltäckande i samma material som sittdelen. Som bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar så finns det i ytterlagret en förvaringsficka, godkänd för en viktbelastning om 1 kg. Perfekt för plånbok och mobiltelefon. Ytterlagret är fast vid sittdelsryggen med kardborre, och kan lätt tas bort och rullas upp. Då återstår endast ett lager nät, som släpper in gott om luft och svalka i sittdelen. Bilden högst upp till höger visar vagnen med bara nätet baktill och suffletten fullt utfälld, ett läge som är perfekt om man ska köra ett sovande barn i vagnen när det är varmt och soligt ut. Det finns dessutom ytterligare en förvaringsficka, av nät med resårkant, på vagnen på baksidan av sittdelsryggen,  enklast åtkomlig när sittdelen är uppfälld i sittläge.

BJCL_detaljer_3

1: Föräldrakonsollen med två mugghållare, dock ganska grunda sådana, och ett större förvaringsutrymme i mitten.
2: Bromsen är enkel båda att lägga i och klicka ur.
3: Baby Jogger City Lite har en klädsel som är enkelt avtagbar med dragkedja, på bilden syns fotstödet och det lite grövre materialet på ytan barnet ska vila fötterna mot.
4: Varukorgen är precis som alltid med Baby Joggers vagnar både stor och lätt åtkomlig. På den här bilden syns också att vagnens bakre båge är något böjd, vilket förbättrar benutrymmet för den som kör vagnen.
5: Sittdelsklädseln har resår i sidorna som kan dras undan så man bättre kommer åt fästena för att ha en bygel på vagnen. Det sitter två plattor i dem, som man lossar genom att trycka på den röda knappen, och sen sätter man i bygeln där istället.
6: City Lite med bygeln/brickan på. Den är av swingaway-typen så det är enkelt för barnet att kliva i och ur ändå. 

BJCL_barnen

Många vagnar av lite enklare modell och pris har ofta tummat på både ett och annat. Men det finns förstås alltid undantag, och Baby Jogger City Lite är imponerande i det avseende att den funkar att använda både för ett barn på ett halvår och för ett barn på fem och ett halvt år. Oavsett vilket barn vi hade i vagnen så funkade det väl att köra och styra den, och sittdelen är så pass rymlig att till och med femåringen satt bra, lite långa ben möjligtvis men med ryggen något fälld blev det en bra viloplats. För oss blev City Lite något av en livräddare den vecka i somras när femåringen bröt armen och första dagarna hade för ont för att orka gå och inte längre kunde cykla när vi gick på längre promenader.

BJCL_5

Baby Jogger har ju sin egna Quick Fold-teknik, som gör det barnsligt enkelt att fälla ihop vagnen. På City Lite görs fällningen i på följande sätt. 1: Först trycker man in den röda säkerhetsspärren på insidan av chassit. 2: Sedan drar man i remmen placerad mitt i sittdelen, och lyfter vagnen uppåt. 3: När vagnen fällt ihop sig så låser den sig automatiskt med spärren på sidan av chassit. För att fälla upp vagnen igen så lossar man bara spärren och lyfter vagnen uppåt i handtaget, tills den klickar fast sig i uppfällt läge.

City Lite blir liten och platt ihopfälld. Med sin låga vikt är vagnen verkligen som gjord för att använda vid bilåkning. Den tar lite plats i bagageutrymmet, är enkel att fälla upp och ihop, samt lätt lyfta. Vill man ha vagnen ännu mindre så tar man snabbt av hjulen och får ett riktigt kompakt paket. I mitt tycke är den här typen av vagn enklare att förvara, i bilen och andra förrådsutrymmen, än paraplyvagnar som fortfarande är väldigt långa när de är ihopfällda.

BJCL_2

Om man är intresserad av en Baby Jogger-vagn så tror jag att det kan vara enkelt att förbise City Lite som en modell där det bästa är avskalat: lite annat material, lite kortare sufflett, lite färre funktioner. Men även om det är sant så tycker jag att City Lite erbjuder väldigt mycket mer än många andra vagnar i samma prisklass. Enkel men funktionell, rymlig sittdel, lättkörd med fjädring i alla tre hjul och smidig som resevagn. Det är kanske inte rätt vagn för långpromenader, även om jag använde den till det och kom nöjd hem från turen, men för det syftet har Baby Jogger andra modeller – skräddarsydda för långrull och terräng. City Lite gör sig bäst på plan mark men vill man ha något att rulla till förskolan med, handla med eller att ha till hands i bilen så blir man troligtvis inte besviken. 

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Mathilda 20 oktober, 2014 - 21:29

Jag är väldigt nöjd med min som fungerar som extravagn. Otroligt smidig när man åker bil och perfekt på resan när man fäller ihop vagnen en hel del.

Reply
Johanna 25 mars, 2015 - 12:07

Hej!
Jag är sugen på att köpa mig en Baby Jogger City Lite men hittar inga mått (förutom längd, bredd och höjd)
Jag skulle vilja veta höjden på ryggstödet, sittdjupet, sittbredden och längd på fotstödet. Kan du hjälpa mig eller vet du var jag kan få tag på det?
Ha det gott!

Reply
Anna 31 mars, 2015 - 20:05

Hej Johanna,
om jag hade haft tillgång till vagnen så skulle jag ha mätt åt dig, men tyvärr har jag inte det. Testa att fråga i min barnvagnsgrupp på Facebook, Barnvagnar! heter den. Annars, maila till BJ, de brukar kunna vara behjälpliga!
/Anna

Reply
Emelie 26 april, 2015 - 11:06

Hej!
Hur skulle vagnen funka att ha med på resa?
Vi ska till Spanien i sommar och skulle vilja ha en schysst resevagn. Ser gärna att den funkar fram och tillbaka till förskola i höst också.

Tacksam för svar från en expert 😉

Reply
Anna 26 april, 2015 - 22:34

Hej Emelie,
absolut, det skulle den! Jag har flugit med BJ City Mini 4W och det tyckte jag funkade väldigt bra. Tror absolut den kan funka att ha till förskolan också, däremot tror jag inte att den är superkul att köra i snö…
/Anna

Reply
Katarina 10 juli, 2015 - 22:47

Hej.

Jag funderar på lite eller zip, vilken av dem tycker du är skönast att köra och klarar lite terräng bäst som grus och gräs?

/Katarina

Reply
Anna 12 juli, 2015 - 14:35

Hej Katarina, det var en knepigt fråga. Men jag tror jag väljer Liten faktiskt. Körde den i riktigt riktigt grov terräng häromdagen, mitt i skogen på Fårö och den klarade sig över förväntan bra. I djup sand tog det dock stop. Har även kört Lite på kullersten och då behöver man ha två händer på handtaget för att den ska hålla kursen men i övrigt tar man sig fram.

Jag tror att Zip, med de lite mindre framhjulen, hade tagit stopp snabbare i mjukt, tjockt gräs och jord. Men på vanlig grusväg borde båda kunna ta sig fram okej.
/Anna

Reply
Maria 13 juli, 2015 - 12:02

Hej!

Vi har precis köpt en City Lite och börjar nu fundera på tillbehör. Regnskydd finns ju i tillbehörspaketet men jag funderar på insektsskydd. Vet du om det passar med modellen för ex city mini? Hittar inget nät just för City lite.

Tack på förhand!
Mvh Maria

Reply
Anna 13 juli, 2015 - 21:12

Hej Maria!
Det borde ju utan tvekan funka, vagnarna är ju mycket snarlika i storlek. Jag har ett universalmyggnät med mig på semestern. Det är från Tullsa eller Brio, minns aldrig vilket. Om du vill kan jag testa det på Lite? Misstänker att det kanske är lite billigare än Baby Joggers egna?
/Anna

Reply
Maria 14 juli, 2015 - 09:20

Hej igen Anna

Jag provade med mitt från Brio (har en Brio Go) och det är för kort, men du får gärna testa med det du har ifall det finns alternativ till att betala 500 för Baby joggers egna 🙂

Tusen tack!

Mvh Maria

Reply
Elin 28 juli, 2015 - 22:51

Hej!
Vet du vilka mått vagnen har ihopfälld med hjulen avtagna?

Mvh Elin

Reply
Anna 29 juli, 2015 - 22:40

Hej Elin, nu fick du svar via FB men om någon mer söker efter info så har jag mätt City Lite med måttband och fick följande mått, dock att det säkert kan diffa någon cm hit eller dit:
Längd 74 cm
Bredd 46 cm
Höjd 24 cm

/Anna

Reply
Elin 31 juli, 2015 - 14:46

Hej igen! Jag har beställt en Lite nu. Funderar på regnskydd. Har du prövat något annat än babyjoggers eget på vagnen och vet vad som passar? Vill helst ha ett som inte är i klarplast, typ Tullsa.

/Elin

Reply
Martin Sila Lindberg 7 januari, 2020 - 18:09

Håller med om att den är smidig men den är inte robust för fem öre. Bromsen pajade efter typ 6 mån och efter 1,5 år så knäcktes ramen rakt av när vi skulle gå av spårvagnen..

Reply
Anna 7 januari, 2020 - 18:16

Hej, vad trist! Hoppas du reklamerade den, Baby Jogger har ju livstidsgaranti på i alla fall vissa chassin, men en sex månader gammal vagn ska ju inte gå sönder. Detta ex kör jag fortfarande så det är 5,5 år gammalt nu och funkar felfritt trots rätt vårdslös användning.
/Anna

Reply
Caroline 17 maj, 2020 - 11:32

Hej! Vet du om fotstödet funkar att köp till denna vagnen? Tacksam för svar

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:15

Hej Caroline,
om du menar fotstödet tänkt för City Mini-vagnarna så tänker jag att det borde funka i Lite också, men jag kan inte garanterat något och har tyvärr inte testat det själv. Men formen på sittdelen är inte så olik, så det borde finnas en chans att de funkar ihop.
/Anna

Reply
Jumana 17 november, 2020 - 11:37

Hej,
Jag försöker leta efter en bygel alt. Matbricka till vår city lite. Vet du om de tillbehören till city mini funkar på city lite?

Reply
Anna 17 november, 2020 - 16:09

Hej!
Tyvärr funkar inte andra byglar eller matbrickor på City Lite. Den modellen hade sina egna och de verkar dessvärre inte gå att få tag på länge.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar