Emmaljunga NXT60

av Anna
Recension av Emmaljunga NXT60

Recension av Emmaljunga NXT60

Inköp: Ordinarie inköpspris för NXT60 är cirka 6995 kr, då ingår chassi och sittdel. Liggdel kostar 2700 kr. Vagnarna jag kört är recensionsexemplar från Emmaljunga.
Tillbehör: Myggnät och spacer för sittdelen ingår. Åkpåse, skötväska, regnskydd och mycket annat kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

Det är en omvänd människa som skriver dessa ord. Visst har jag tyckt om en del av de Emmaljunga-vagnar jag har kört. Speciellt syskonvagnen DV735 är ett riktigt kvalitetsbygge. Den första NXT-vagnen Emmaljunga NXT90 blev dock inte en modell jag föll för. Kanske berodde det på att jag testade den lite för tidigt? Nu ska nämligen mycket vara bortbyggt av det jag då uppfattade som problematiskt.

Färgad av det hade jag inga direkta förväntningar på NXT60. Men jag tyckte förstås att det kändes kul att samtidigt få testa två versioner av samma vagn. Sen i höstas har jag kört både NXT60 Competition med punkteringsfria hjul och NXT60 Lounge med luftfyllda hjul. Och det var under första promenaden med Lounge, i ursnygga färgen Pure, som det sa klick. Några månader senare sitter jag här och kan konstatera att Emmaljunga NXT60 nu tagit sig in på min personliga topp fem-lista. Och det är ingen liten bedrift med tanke på att jag kört över 130 barnvagnar. Smidigheten och rullet är det jag faller för mest. Och jag är så glad att Emmaljunga vågar testa nytt och hamnar lite, i mitt tycke, på avvägar – när slutdestinationen faktiskt blir såhär bra.

Jag har testat NXT60 med sittdel endast. Vill man veta mer om NXT60 med liggdel så kan man med fördela klicka sig in på min recension av Emmaljunga NXT90, då de båda NXT-modellerna har samma sitt- och liggdelar. Det är bara chassina som skiljer sig åt.

NXT60 med sittdel

Emmaljunga NXT60 med sittdel

För att denna recension ska kännas komplett kommer jag gå igenom sittdelen ordentligt, trots att en liknande genomgång finns i mitt inlägg om NXT90. NXT60 finns för närvrande i tre olika utförande: Lounge, Competition och Outdoor. Det finns också en version i Leatherette. Sittdelarna är i grunden desamma men klädseln är av olika material och det finns även mindre skillnader på till exempel suffletten.

NXT60 har en vändbar sittdel som kan vinklas i flera lägen, oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt. NXT60 har ergonomisk sittdel. Det finns även en NXT60 Flat. Då har vagnen samma chassi men en vanlig sittdel istället, där ryggstödet fälls ned till plant liggläge. Vill man så kan man läsa här om Emmaljungas Flat-sittdel för NXT60F och NXT90F.

NXT60 sittdel med sele

Ställbart ryggstöd och öppningsbar bygel

NXT60-sittdelen är egentligen ganska okomplicerad. Fempunktselen är lätt att använda och kan justeras i höjd vid axlarna. Bygeln får man ta i lite för att få på plats, men kan alltså tas loss helt om man skulle vilja. Annars är den även enkel att snabbt öppna upp och stänga igen, då den har en knapp på insidan till höger. I vissa lägen hade jag önskat att bygeln kunnat öppnas upp också från vänster. Exempelvis ifall vagnen står inparkerad så att man enklast kommer åt barnet från det hållet. Men det funkar såklart även att lyfta barn lite extra över bygeln också.

Fotstödet kan med hjälp av två knappar vinklas i flera olika lägen. På undersidan av fotstödet finns en förvaringsficka i nät. Den är perfekt anpassad för att förvara det medföljande myggnätet i dess förvaringspåse. Sittdelen har också ett grenband, som fästs runt bygeln med tryckknapp. Vill man vinkla upp bygeln hela vägen så måste man först lossa grenbandet från den.

Översta bilden till höger visar två grå spännen. Det som sitter på chassit är för att reglera handtagets höjd med. Den spärr som sticker upp från sittdelen har en tvilling på andra sidan. När man lossat dem kan man sedan lyfta upp sittdelen. Antingen för att ända riktning på den eller för när vagnen ska fällas ihop. På baksidan av sittdelen på NXT60 finns en böjd båge. Drar man den uppåt så släpper spärren som håller sittdelen i vald vinkel. Man kan därefter tilta sittdelen mellan olika sitt- och vilolägen.

Sittläge, två vilolägen och ett liggläge på NXT60

Sittläge, två vilolägen och ett liggläge på NXT60

NXT60 kan både framåt- och bakåtvänd ställas i fyra olika lägen. Överst till vänster är liggläget, sen följer två olika vilolägen och längst ned till höger är sittläget då ryggstödet är upprätt med endast en svag vinkling bakåt. I början kan det vara lite klurigt att få till hur man drar upp spärren och vinklar sittdelen i samma rörelse, men när man väl har fått in den rätta snitsen så är det både enkelt och snabbt gjort med bara en hand på vagnen.

NXT60 Lounge och Competition - så ser suffletten ut

NXT60 Lounge och Competition – så ser suffletten ut

Grundkonstruktionen på suffletten är likadan på Lounge som på Competition. Den märkbara skillnaden är att Competition har en liten, utfällbar solskärm längst fram på suffletten. Båda suffletterna har en dragkedja mitt på som kan öppnas upp. Suffletten kan då förlängas ett helt steg. När suffletten har öppnats upp så kan man välja att ha tyget under nedfällt, och suffletten är då heltäckande. Men när det är varmt ute eller om man av annan anledning vill ha extra bra ventilation i sittdelen så kan man även vika undan tyget i den sista panelen.

Som bilden längst ned till vänster visar så är suffletten då täckt på sidorna men har bara ett lager luftgenomsläppande meshnät vid huvudändan. Perfekt för att få luft att rotera genom sittdelen när barnet sover middag en solig sommardag. Övriga bilder i collaget ovan visar hur suffletten kan ställas i många olika lägen mellan uppfälld och helt nedfälld.

NXT60 med lufthjul och med punkteringsfria däck

NXT60 med lufthjul och med punkteringsfria däck

NXT60 har svängbara framhjul, som kan låsas i fast läge. Competition har punkteringsfria hjul medan Lounge har hjul som är luftfyllda. Samma gäller Outdoor. Som jämförelsebilderna visar så är det endast en mindre storleksskillnad mellan Lounge och Competition, där lufthjulen är de som är snäppet större.

Alla hjulen är mycket enkla att ta av från chassit om man skulle vilja det. Framhjulen kan förstås låsas i fast läge. Jag är ju nästan alltid team lufthjul, om lufthjul finns. Och det är verkligen sant även för NXT60.

NXT60 Knäledshandtag som kan roteras 360 grader

Knäledshandtag som kan roteras 360 grader

Det finns en del detaljer att gå igenom på NXT60. En är hur knappen för handtagets teleskopfunktion möter knappen för att lossa sittdelen (1). Det känns liksom fel att de tar i varandra. Men det utrymme som finns räcker faktiskt till, hur trångt det än må se ut. Och ja, NXT60 har som en av få vagnar både knäled och teleskopfunktion. Handtaget kan höjas i flera steg (2), och skjutas in hela vagnen – ett läge jag använt mycket!

Knäleden är också lite speciell. Det är inte vad jag kan minnas vanligt alls att ett handtag kan roteras 360 grader. Men det kan detta handtag (3). Och givetvis kan det ställas i många fler lägen än de fyra jag har fotograferat. Det gör det väldigt enkelt att hitta en lagom höjd. Både jag på 170 cm och min 15 cm längre man kan gå bekvämt med vagnen. Och det utan att sparka i chassit, inte ens när man tar långa kliv. Jag har alltid teleskopet på högsta när jag rullar vagnen, och på lägsta om jag vill att chassit ska ta upp minimalt med plats i hallen.

Så fäller man ihop Emmaljunga NXT60

Så fäller man ihop Emmaljunga NXT60

När man ska fälla ihop NXT60 så måste man först ta bort ligg- eller sittdelen. Det är ett extra moment man kanske kan irritera sig på om man ska fälla vagnen ofta. Men som plåster på såren är chassit riktigt kompakt när det väl fällts ihop. Själva spärren för ihopfällning är ramen till varukorgen (1), vilket syns på att dessa bakre del är formad som ett handtag.. Vill man så kan man fälla chassit som det är (2).

Men vill man göra det minimalt så öppnar man upp spärren för teleskophandtaget (3). Sedan trycker man handtaget hela vägen in mot chassit (4). Därefter drar man bara varukorgens bakstycke rakt upp och så fälls chassit ihop till ett platt paket. NXT60 har en automatiskt spärr som låser ihop chassit när det fälls (5), en väldigt praktisk funktion. När man vill fälla upp vagnen igen så lossar man bara på den gråa spärren på insidan mellan chassi och varukorg.

NXT60 blir kompakt när den packas in i bilen

NXT60 blir kompakt när den packas in i bilen

När NXT60 har fällts ihop blir den så här liten och behändig. Jag fäller in knäledshandtaget hela vägen mot varukorgen. Sedan kan man välja att stapla sittdelen ovanpå chassit på lite olika sätt. Den största bilden är den stapling jag tycker blir bäst. Då mäter vagnen ungefär 95 x 45 x 58 cm. Vagnen är alltså 58 cm bred.

Det är inte så lätt att få saker att stanna kvar i varukorgen när vagnen fälls men regnskydd och lås kan jag har kvar däri. Större grejer faller ur under ihopfällningsprocessen.

Sen min familj utökades med vårt fjärde barn så kör vi en inte så liten minibuss. Och i den går de flesta singelvagnar in uppfällda. Smidiga lilla NXT60 är såklart inget undantag. Vagnen i blått som står hopfälld bredvid är en Baby Jogger City Tour.

Emmaljungas spacer för NXT60 och NXT90

Emmaljungas spacer för NXT60 och NXT90

Den absolut vanligaste kritiken som Emmaljunga fick för sin första NXT-sittdel var att den är så liten. Framför allt att den är kort i ryggstödet. NXT60-sittdelen har precis samma mått men numera ingår även ett tillbehör som Emmaljunga kallar spacer. Den är enkel att fästa på sittdelen. Man lossar bara dragkedjan som håller suffletten fäst vid ramen, och så sätter man dit spacern istället.

Sittdelsramen blir ju inte längre. Men spacern höjer suffletten och skapar mer utrymme för barnets huvud. Den är också vadderad, vilket gör att barnet bekvämt ska kunna luta sitt huvud mot ramen.

NXT60 sittdel med och utan spacern

NXT60 sittdel med och utan spacern

Ovan är en serie jämförelsebilder på en NXT60 Competition-sittdel med och utan spacern monterad. Effekten av spacern blir densamma i Lounge-sittdelen givetvis. Sittdelsryggen fotad rakt framifrån utan (1) och med (2) spacer. Sittdelen fotad från sidan utan (3) och med (4). Här ser man tydligt hur mycket mer höjd under suffletten som har skapats.

När spacern monterats får man flytta sufflettfästen från ett nedre (5) till ett högre läge (6). Jag hade gärna sett att sittdelen var större i storlek i grunden. Men spacern är faktiskt en godkänd lösning på problemet.

Vad är skillnaderna mellan Emmaljunga Lounge och Competition?

Vad är skillnaderna mellan Emmaljunga Lounge och Competition?

NXT60 Competition i blått och Lounge i den ljusgrå, nästan vita färgen Pure. Skillnaderna ser inte ut att vara så stora såhär på bild. Och den lilla solkepsen på Competition-suffletten gör ingen enorm skillnad. Men jag tycker olikheterna i körkänslan är mycket stora. Och det måste vara hjulen som gör det.

Competition-hjulen på den NXT60 jag har kört har en förmåga att få vagnen att vagga lite i sidled. Det är normalt enligt Emmaljunga och ska vara något som upphör när hjulen slits på. Det har verkligen blivit bättre. Men även efter mer än 6 mil med promenader (av de sträckor jag loggat i en app) så finns gungandet till viss del kvar. Och det ligger och stör körkänslan lite i bakgrunden.

Loungen med sina lufthjul har rullat stabilt sen dag ett. Jag upplever den dessutom som mer lättrullad och att den, ganska givet i mina ögon, tar grus, småstenar och andra ojämnheter mycket bättre. Det lilla besväret med att hålla rätt tryck i däcken vägs med lätthet upp av hur lufthjulen påverkar barnvagnspromenaderna till det positiva.

Hur stora barn ryms i Emmaljunga NXT60?

Hur stora barn ryms i Emmaljunga NXT60?

Så hur rymlig eller liten är sittdelen då? Min minsting som ska precis fylla ett år sitter hur bra som helst. Hon ryms utan problem och med marginaler i sittdelen som den kommer. Med spacern inmonterad – vilket den är på alla bilder tagna inomhus i collaget ovan – så finns det rejält med växtmån.

Min fyraåring är precis runt en meter lång och han sitter bättre än förväntat. Lutar han sig bakåt ligger ju huvudet mot ramen, ovanpå spacern. Men det finns luft mellan hjässan och suffletten. Fotstödet känns för kort men det är inte så konstigt. Jag skulle gissa att min yngsta kommer sitta riktigt bra i minst 1, kanske 2 år till.

Körkänslan i Emmaljunga NXT60

Körkänslan i Emmaljunga NXT60

Jag gillar verkligen Emmaljunga NXT60. Efter många år av barnvagnskörande har jag insett att det finns en grej jag verkligen inte kan kompromissa med, och det är det väldigt luddiga begreppet körkänsla. En vagn som till exempel har lite för liten varukorg, eller är lite krånglig att fälla ihop, det är ingen given dealbreaker. Sånt kan jag leva med om vagnen i övrigt är välkonstruerad. Och om den har bra körkänsla.

Men om en vagn inte är härlig att promenera med så spelar det för min del ingen roll hur smart den är. Eller hur genomtänkta funktioner den har. En oskön vagn vill man inte gå på långpromenad med, så är det bara. Och detta eldprov klarade NXT60 Lounge med bravur. Jag har gått i (lite) snö. Jag har gått på grus, på asfalt och jag har kryssat runt inne i stan. Jag har rullat ombord på bussar och på tunnelbanan. Och NXT60 har hela tiden varit en mycket trevlig kompanjon.

Mitt omdöme av Emmaljunga NXT60

Vagnen är lätt att styra. Den känns otroligt smidig och liten, men är ändå stabil och absolut inte ranglig. Både hemma i hallen och i kollektivtrafiken har jag varit mycket glad i att handtaget kan vikas undan. Det är ett stort plus att chassit kan göras så kort när handtaget dessutom trycks hela vägen in. Min ettåring har från första promenaden sovit väldigt gott i NXT60 och allting kring att ha henne i vagnen har funkat mycket bra. Sittdelen är lätt att vinkla, selen smidig att knäppa ihop och de olika modeller av åkpåsar jag har testat i sittdelen har alla funkat bra. Med NXT60 har Emmaljunga i mina ögon lyckats med en modernisering av sin klassiska barnvagn. Jag kommer bli mycket förvånad om inte NXT60 inom kort blir en vanlig syn ute på gatorna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Emmaljunga NXT hos: Baby V
Se pris för Emmaljunga NXT hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

39 kommentarer

Sara 22 januari, 2018 - 14:35

Står i valet och kvalet mellan Britax go next och Nxt60 med outdoor eller lounge. Vad hade du valt? Britax gung är ju otrolig. Men nxt60 är snyggare och känns nättare. Nackdel dock liten sittdel men inser när jag ser dina bilder att den faktiskt inte är så liten. Kommer ändå byta vagn när barnet är 2 år typ.

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 17:22

Hej Sara, nej men precis, tänker man ändå byta till något mer sulkyliknande vid förskolestart eller strax därefter så funkar ju NXT60 lika bra som Go Big. Men gunget är inte jämförbart, där vinner Big med knock out kan jag säga. Men NXT60 känns väldigt mycket smidigare. Så det beror lite på vad du värdesätter högst? Jag tycker både tillhör bland de bästa duovagnarna på marknaden just nu.
/Anna

Reply
Frida 22 januari, 2018 - 15:32

Den är ju så fin! Denna vagnen skulle sitta som ett smäck i min familj. Med diskbråck och ett hus som ligger typ mest olägligt i världen, så hade denna smidiga vagn varit perfekt för denna familj. Senast idag svor jag som en toka, över att kånka vår stora vagn ner för källartrappan , vidare ner för den galet hala backen. För att sedan möblera om bilen för att få in vagnen i bilen Sen har jag samma visa när vi ska in igen lämna bilen i vagnen är ingen idé, för den sover lillasyster i på dagarna både inne och ute. Så denna vagnen vore perfekt , så slipper jag antingen installera rulltrappa eller sälja huset

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 17:19

Hej Frida, om du vill vara med och tävla så måste du skriva en kommentar under tävlingsinlägget på instagram!
/Anna

Reply
Nettan 22 januari, 2018 - 16:23

Vilken superbra recension!
Lite nyfiken bara på hur du tycker handtaget känns att reglera då den kan snurra 360 grader. Lätt att hitta rätt lägen eller vill den fortsätta runt?

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 17:18

Hej, jo men det tycker jag faktiskt att det är. Tar man i så kan man absolut få handtaget att svinga runt men jag har aldrig upplevt att jag missat ett läge för att det varit _för_ lätt att rotera. Så det har funkat problemfritt skulle jag säga.
/Anna

Reply
Sofia 22 januari, 2018 - 16:24

Emmaljunga nxt60 är super snygg, ser nätt ut och verkar smidig. En vagn jag själv funderat på till min lilla tjej på 18 månader.

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 17:18

Hej Sofia, om du vill vara med och tävla så måste du skriva en kommentar under tävlingsinlägget på instagram!
/Anna

Reply
Therese 22 januari, 2018 - 19:08

Tack för en bra recension! Var och tittade på en NXT60 idag och är fast. Blir definitivt en sån nu när det inte behövs en dubbelvagn längre. Vet du om det kommer en ståbräda till den eller om den till NXT90 passar till 60 också? Annars mottags gärna tips på bra allroundsråbrädor!
Blev dock nyfiken på vilka vagnar det är som ligger på din topp 5 lista?

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 20:15

Hej! Min kompis har kört NXT60 med Emmaljungas egen ståbräda och den hon köpte stod det NXT90 på kartongen för, så jag antar att det är samma. Jag har kört vagnen med en Easyrider-ståbräda och det har funkat toppen, har flera bilder av den på instagram (#alltombarnvagnar).
/Anna

Reply
Linn 22 januari, 2018 - 20:02

Tack för ännu en bra recension, jag ska in på din Instagram och önska drömvinsten nu!

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 20:11

Tack, och lycka till! 🙂
/Anna

Reply
Anna Mukka 24 januari, 2018 - 10:44

Det som gör att jag skulle vilja vinna vagnen är att den helt enkelt är så smidig ihopfälld men ändå rymlig i sittdelen som man ser på dina bilder. jag har endast erfarenheter av super viking & super nitro två väldigt bra vagnar men fick tyvärr flytta då dem tog upp hela bagageluckan när vi skulle åka iväg. Har länge varit sugen på en nxt90 men denna verkar ännu smidigare stort plus är eccohjulen som jag förälskade mig i redan i supervikingen så lättrullad och som du även skriver att körkänslan var grym på nxt60 då tvekar jag absolut inte. Nxt60 vagn skulle vara en toppen som komplettering till donkeyn då storasyster faktiskt inte åker vagn så mycket längre. Hoppas på vinst! Mvh Anna Mukka

Reply
Anna 25 januari, 2018 - 10:09

Hej! Om du vill tävla så måste du lämna din kommentar under tävlingsinlägget på instagram! Lycka till! 🙂
/Anna

Reply
Emilia Faust 25 januari, 2018 - 12:38

Jag är med och tävlar på instagram. Håller tummarna!

Reply
Isabelle Franzen 25 januari, 2018 - 13:15

Åh vilken perfekt och smidig barnvagn. Perfekt att växa i, att resa med och dessutom riktigt snyggt! Den skulle sitta som en smäck till vår kommande son!

Reply
Marie Flodin 25 januari, 2018 - 21:22

Wow! För det första så är blått så flott<3
Tänk om vår prinsessa kunde få möta våren i denna fina vagn!
Är med och tävlar på Instagram! Vi håller alla våra tummar och tår!!!!

Reply
Madeleine 26 januari, 2018 - 10:19

Hej! Lämnar kommentar om en annan sak här och hoppas på svar.?7 har en Emmaljunga double viking 735, modell 2016 men köpt 2015 sent. Hjulen då var Ecco och det var det sämsta vi någonsinn har. Har fått byta ut dem en gång pga att de lossnar från sin axel. Nu väntar vi barn nr 3 och vill bara uppdatera vagnen med nta hjul. Fungerar de nya hjulen stt byta till? Emmaljunga har ju ingen länk för kontakt på sin hemsida vad jag kan se. Vi vill ha hjulen som är på loungen i detta inlägget.

Reply
Anna 29 januari, 2018 - 15:24

Hej Madeleine, som jag förstått det ska det gå. Men om du kontaktar en EL-återförsäljare så ska de nog kunna säga exakt vilka hjul som funkar och inte.
/Anna

Reply
Emmaljunga Viking 21 mars, 2018 - 10:39

[…] punkteringsfria ECCO-hjulen. När jag valde vilken Viking jag ville köra så hade jag testandet av Emmaljunga NXT60 färsk i minnet och visste med säkerhet att det var lufthjul jag skulle ha. Extra mycket så med […]

Reply
Sandra 7 maj, 2018 - 11:14

Står i valet och kvalet om jag ska välja denna eller en britax smile 2 till min lilla prins. Vad hade du rekommenderat?!

Reply
Anna 8 maj, 2018 - 09:04

Hej Sandra!
Det är två ganska olika vagnar tycker jag. Smile har sitt- och liggdel högre placerad, mycket större varukorg och sittdelen har mycket längre sufflett. Men NXT60 kan bli mindre när den fälls ihop och du kan justera handtaget på fler sätt. De har ganska olika körkänsla, så provkör båda om du kan. Jag tycker båda är bra vagnar och de har båda samma främsta svaghet – en ganska liten sittdel. Med det sagt, Smile 2 är extremt prisvärd. Just nu tycker jag dock att NXT60 känns roligare och lite lättare, så personligen hade jag nog valt den – om du inte ofta ska handla med vagnen för då är Smiles varukorg oumbärlig!
/Anna

Reply
Mimmi Törnberg 18 maj, 2018 - 18:33

Hej. Tack för en superbra recension av NXT 60 🙂 Nu har vi redan köpt barnvagn (och använt i fyra månader) och det blev NXT 60 (och jag är också supernöjd av precis de orsaker som du beskriver) men jag det börja närma sig att byta till sittdelen och vi har som sagt köpt NXT 60, men det finns ju en NXT 60F också… jag blir nyfiken på vad skillnaderna är och läser och läser men fattar verkligen inte. Kan du möjligtvis förklara?

Reply
Anna 19 maj, 2018 - 21:36

Hej Mimmi, bra tajming på din fråga! IMORGON kommer mitt blogginlägg om just det, alltså en recension av Flat-sittdelen och skillnaderna mellan den och den ergonomiska NXT-sittdelen!
/Anna

Reply
Michaela 25 juni, 2018 - 23:57

Hej! Jag har en nxt60 till min första lilla pojke. Har varit super nöjd med vagnen hitills. Det enda jag har efter att ha provat andras vagnar samt att dom har kört min konstaterat att den är j*vligt trög o styra (?). Upplevde den absolut inte så när jag provkörde den i butiken. Men nu i efterhand så tycker jag det. Den går absolut inte att svänga med en hand och ibland får jag även ”lyfta” svänghjulen när jag ska svänga för att den går så trögt. Jag har en Outdoor och tror du det kan va pga luft hjulen? Har varit tillbaka med den o dom pumpade bara lite luft i om o visst lite bättre vart det men absolut inte så stor skillnad. Vart så fundersam när jag har läst så bra recensioner både av dig och andra som har beskrivit den som lättkörd, bra rull osv

(Kanske ska tillägga att min son är 6mån och sitter bakåtvänt, om det skulle göra någon skillnad)

Reply
Anna 26 juni, 2018 - 18:40

Hej Michaela!
Det låter inte alls som det ska, tycker jag. De NXT60 jag har kört har alla varit väldigt lättsvängda. Jag tycker du ska köpa en luftpump med tryckmätare så du kan se till att det är rätt maxtryck i alla däcken, det kommer göra skillnad! Och sen kan du även smörja framhjulen – detta är enl Emmaljungas instruktioner – genom att ta loss framhjulen, rengöra dem om de är smutsiga och sen spraya siliconspray in i chassit där framhjulen sitter. Det borde göra skillnad!
/Anna

Reply
Sandra 14 mars, 2019 - 10:40

Hej,
Har idag en nxt90 men funderar på storlekskillnaden på chassit mellan den och 60. Är det värt att byta? För att få en mindre och smidigare vagn?

Reply
Anna 14 mars, 2019 - 18:03

Hej Sandra, ja den blir rätt mycket mindre, men samtidigt är det ju ingen dramatisk skillnad. Så det beror lite på hur du använder vagnen också? Är du ute efter en vändbar vagn som är smidig på riktigt, typ för shopping eller resor, så skulle jag tipsa dig om modellerna jag skriver om i det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2019/01/liten-vandbar-sittvagn-11-smidiga-barnvagnar-dar-du-kan-ha-ditt-vant-barn-mot-dig/
/Anna

Reply
Marre 30 juni, 2019 - 08:34

Hej! Jag undrar om ihopfällningen är lika enkel på både competition och lounge. Kan man byta till luft däck på competition?

Mvh Marre

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:40

Hej!
Ja hopfällningen är lika enkel, men NXT60 har sedan min recension uppdaterats i sin konstruktion och jag är faktiskt inte helt säker på om just hopfällningen fortfarande är likadan. Det går att byta däck!
/Anna

Reply
Anders 19 juli, 2019 - 10:33

Hej, tack för en fantastisk sida, har spenderat alldeles för mycket tid på att läsa recensioner. När jag ser en modell jag inte sett tidigare och vill ha info om den kollar jag direkt om du skrivit en recension om den. En riktig go-to site!

Efter all denna tid har jag snöat in lite på Bugaboo Fox och denna Emmaljunga NXT 60. De verkar smidiga och trevliga att pilota (och transportera) vilket jag tror vi tycker är den viktigaste egenskapen, efter byggkvalité möjligtvis. Finns det någon mer liknande dessa med fin körkänsla du rekommenderar mig att titta på?
/Anders

Reply
Anna 24 juli, 2019 - 21:17

Hej Anders,
tack för de väldigt fina orden, jag blev väldigt glad av att läsa det du skrev!

Du har gjort ett bra urval tycker jag. Vill du kolla på fler i lite liknande stil och känsla, så skulle jag i så fall titta närmare på Cybex Priam och kanske Joolz Day3!
/Anna

Reply
Maria 29 april, 2020 - 16:35

Hej Anna
Tack för bra recensioner. Vi håller på och kikar på barnvagn nu. Vi är lite begränsade av vår hiss som bara klarar en längd på 80cm. Vi tittar på Fox 2 och även Emmaljunga NXT 60. Vi bor i Stockholminnerstad men är ute mycket på landet och har en aktiv livstil. Har du några tips när vi väljer? Något alternativ som är bättre än det andra? Eller rent av någon annan vagn vi också bör titta på?

Mvh Maria

Reply
Anna 1 maj, 2020 - 22:10

Hej Maria!
Båda modellerna är utan tvekan bra stadsvagnar! Ganska olika körkänsla i dem och väldigt olika stil på design och detaljer skulle jag säga. NXT60 känns nog snäppet smidigare. Den fixar ungefär likvärdigt med terräng som Fox, ingen av dem är väl 100% perfekt för det men de funkar!

Skulle säga att många som kollar på dem även kollar på vagnar som Britax Smile III och kanske Cybex Priam?
/Anna

Reply
Sandra 30 juli, 2020 - 15:45

Hej, jag har en fox… Men saknar reglerbart fotstöd som gör att mini sitter bättre.. Skulle egentligen nog vilja ha en flat sitt del men gillar inte smile.. Tycker att varukorgen på nxt 60 verkar väldigt liten… Så därav har jag även kollat på uppababy Vista o cruz v2. Jag älskar foxens smidighet men tycker den blir lite stötig i terräng/grusväg… Vilken skulle du välja?

Reply
Anna 18 augusti, 2020 - 09:07

Hej Sandra,
du kanske skulle kolla på Cybex vagnar? Antingen på Cybex Priam som verkligen är extra allt, dock inte jättestor varukorg. Annars har jag precis börjat testa Cybex Talos S Lux. Den har stora skumhjul, plant liggläge och vanlig sittdel samt ställbart fotstöd. Fjädring på alla hjul. Låter lite som vad du är ute efter?
/Anna

Reply
Johanna 21 augusti, 2020 - 15:41

Är nxt60 och viking lika låga vagnar? Tänker på måttet från marken upp till liggdel/sittdel?

Reply
Rebecka 16 maj, 2022 - 20:10

Kan man sätta en Emmaljunga nxt60 liggdel på ett nxt90 chassi?

Reply
Anna 17 maj, 2022 - 08:03

Hej Rebecka!
Absolut, det är exakt samma liggdelar och sittdelar till NXT60 och NXT90, det är bara chassina som är olika!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar