Byta från liggdel tidigt med Inovi Large i sittdelen

av Anna

Third time’s a charm lyder uttrycket men nu är jag inne på mitt fjärde liggdelshatande barn av fyra möjliga och om något är min minsting den som avskytt vagnen allra mest. Jag vet allt om bärselar vid det här laget (och älskar dem!) men vill också väldigt gärna kunna vila ryggen ibland. Jag har tidigare skrivit om Inovis sittdynor och vad skillnaden mellan Inovi Medium och Inovi Large är.

Nu har jag återigen blivit räddad av denna dyna, som verkligen är det bästa tillbehöret som finns för den som vill byta från liggdel till sittdel lite tidigare än vid de allmänt rekommenderade 6 månaderna. Min bebis är nu drygt fyra månader gammal och jag har den senaste månaden använt Inovi Large i fyra olika vagnar – både ergonomiska och vanliga sittdelar.

Inovi Large Sittdyna i Bugaboo Donkey ergonomisk sittdel

Inovi Large i Bugaboo Donkey

Dynan fungerar utmärkt i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Sidokuddarna ger ett väldigt bra stöd i Donkeyns lite smalare sittdel, men även i Buffalo och Cameleon så får Inovi-dynan samma effekt. Jag hört ofta om föräldrar som tycker att det ”ser” trångt ut, men kom ihåg att själva poäng med denna dyna är att den ska krama åt barnets kropp och ge ett bra sittstöd. Har man dessutom Bugaboos ergosittdelar med den nya, femdelade selen så går det på mindre än en halv minut att få dynan på plats.

Inovi Large Sittdyna i Easywalker Mosey vanlig sittdel

Inovi Large i Easywalker Mosey Plus

Selen i Easywalker Mosey+, den nya versionen av min gamla favorit Mosey, är enkelt delbar och därför är det inte särskilt omständigt att sätta i Inovi-dynan. Eftersom att sidorna i Moseys sittdel är mjuka så får man inte riktigt samma omfamnande effekt i dynan men sidostödet är många gånger bättre än i sittdelen utan dyna i. Sittdynan hamnar också väldigt fint mitt i sittdelen, med utrymmet kvar överst på ryggstödet och med större delen av fotstödet outnyttjat.

Inovi Large Sittdyna i Cybex Priam

Inovi Large i Cybex Priam Lux

Priam Lux är en vanlig sittdel, men Priam har också en Light 2in1 sittdel som är ergonomisk. Cybex Priam Lux-sittdelen är redan i sig ganska smal och ombonad men framför allt vid barnets höft så tycker jag att Inovi-dynan gör ett bra jobb med att stötta upp bebisens kropp.

Inovi Large Sittdyna i Britax Go Big

Inovi Large i Britax Go Big

Inovis sittdyna i Britax Go och Britax Go Next, samt därmed också i Brio Go och Brio Go Next givetvis, är något jag testade redan när mitt tredje barn var bebis. Go Bigs sittdel har dock en annan konstruktion i flera avseenden. Dels har den fullt liggläge, dels har själva sittplattan en mer vågrätt vinkel. Inovi Large sitter som ett smäck i Go Big-sittdelen, och det är inget problem att få plats med både grenselet och grenremmen i samma selöppning i sittdynan. I ett mer upprätt sittläge så gör sittdelsramen att dynan ger ett stadigt stöd i sidorna. I liggläget öppnas dynan upp lite mer och ger en väldigt fint sovkomfort för bebisen.

Vanliga frågor om Inovi Large

Slutligen tänkte jag besvara några av de vanligaste frågorna jag får om Inovi Large-sittdynan:

När kan man börja med sittdel med Inovi-dynan?

Det beror såklart väldigt mycket på barnet, och i viss mån även på vagnen. Men jag har börjat lite försiktigt med sittdel från att mina barn har varit runt 3,5 månader och då främst använt sittdelen i liggläge eller en aning vinklat.

Passar Inovi sittdyna i alla sittdelar?

Den passar i alla de vanligaste duovagnarnar som jag har testat den i. Den har också funkat bra i lite mindre, vändbara sittvagnar såsom Bugaboo Bee och Cybex Balios med flera.

Vilken storlek på Inovi-dyna ska man välja?

Vill man använda dynan till ett litet barn så är det storlek Large / Big man ska välja, det är bara den dynan som har de stöttande sidokuddarna.

Hur länge kan man använda en Inovi Large-dyna?

Det beror också på barnet och vagnen. En smal sittdel och ett större barn innebär att dynan känns för trång tidigare, men ofta känns dynan överflödig så snart barnet sitter helt stabilt på egen hand. För mina barn har det varit lagom att plocka bort Inovi-dynan runt 7-8 månaders ålder.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Inovi Large-sittdyna hos: Babyland
Se pris för Inovi Large-sittdyna hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Anna 15 juni, 2017 - 08:44

Jag köpte en Inovi L för att byta till sittdel åt min 4 sek månaders, har en City cross. I sittläge blev det OK men i liggläge blev det för trångt, framför allt nu till’sommaren. Och hade det varit kallare, med overall eller tjockare kläder så hade det inte gått

Reply
Ida 15 juni, 2017 - 15:36

Hej!
Vilken vagn skulle du rekommendera om man framförallt är ute och går väldigt mycket (i högt tempo) och troligtvis kommer börja jogga så småningom? Har en Donkey nu och är så fruktansvärt trött på vobblande hjul.. Barnet är dryga 3 månader och hatar liggdelen så vi kommer troligen att byta till sittdelen och Inovi dyna inom kort. Tacksam för tips! 🙂

Reply
Anna 16 juni, 2017 - 22:04

Hej Ida, om du hade varit nöjd med din Donkey i övrigt så hade jag lätt sagt att du skulle komplettera med ett Runner-chassi. Det är ju grymt att jogga med, du kan ju ha barnet mot dig också, och funkar även toppen för vanliga promenader!
/Anna

Reply
Jennifer 18 juni, 2017 - 11:45

Vi väntar en februaribebis och funderar på vilken åkpåse som passar bäst i donkeyns liggdel. Funkar bugaboos cocoon?

Reply
Anna 30 juni, 2017 - 21:11

Hej Jennier, efter sommaren kommer jag ut med ett inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse, så då kan du få en hel del tips! Cocoonen funkar absolut men jag skulle nog inte riktigt kalla den en åkpåse. Men visst passar den. Min rekommendation är ändå en ”vanlig” åkpåse du viker till för liggdelen och som du även kan använda i sittdelen kommande vintrar.
/Anna

Reply
Mette 6 mars, 2018 - 16:41

Hej!
Min lilla kille på 3,5 månader behöver nog redan byta till sittdel då han inte trivs i liggdelen längre. Min fundering blir då om det går att ha denna sittdynan ihop med en åkpåse eller om det kommer räcka med en åkpåse. Vad tror du?

Reply
Anna 11 mars, 2018 - 11:12

Hej Mette, det går, vet flera som gjort så, bland annat min egen syster. Hur väl det funkar beror på olika faktorer: barnet storlek, sittdelens rymlighet, åkpåsens tjocklek. Så det är nog bara att testa sig fram om du vill kombinera. Mina barn hade inte kunnat sitta i sittdel med bara åkpåse i den åldern, de har liksom fallit åt sida med kroppen och legat som ostkrokar. Tror inte det är så skönt.
/Anna

Reply
Erica 13 april, 2018 - 21:31

Hej! Min tjej blir tre månader imorgon och hatar liggdelen, så har köpt en sån här insats. Köpte en kudde till men för det inte att funka med selen till vagnen. Har en bugaboo Buffalo. Körde du utan kudde? Är det ok för huvudet tro? Hon är relativt stabil i nacken, håller upp huvudet själv och så.

Reply
Szilvi 23 april, 2020 - 08:28

Hej, skulle man köpa ny istället för begagnad när det gäller inovi dyna? Om det är memory foam, kanske passar inte det fler än ett barn. Eller hur funkar det?

Reply
Anna 23 april, 2020 - 11:24

Hej Szilvi!
Du kan absolut köpa begagnat! Dynans funktion är att den formar sig efter barnets kropp, men sen återgår den till sin vanliga form när man lyfter upp barnet igen.
/Anna

Reply
Ann-Sofie 19 augusti, 2020 - 16:26

Hej! Vet du om dynan passar i en petit cherie heritage 2020? ☺️

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:27

Hej Ann-Sofie,
japp, det funkar absolut!
/Anna

Reply
Jeanette 17 maj, 2021 - 09:06

Hej
Är det färgen ljus mint eller turkos på dynan du använt på bilderna? Vet du om det blir varmt för barnet att använda dynan på sommaren?

Reply
Anna 22 maj, 2021 - 20:19

Hej Jeanette, det är länge sen jag köpte den men jag TROR den hette turkos bara? Inovi Large kan bli lite svettig ja, den är rätt porös. Vet flera som haft en AeroMoov-dyna ovanpå Inovi Large just på sommaren!
/Anna

Reply
Jenny 28 augusti, 2020 - 13:03

Kan man ha åkpåsen över en sådan inovi bit dyna eller har man den i åkpåsen i så fall? Vi har en Bugaboo donkey duo.

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:18

Hej Jenny, man kan ha åkpåse och Inovi Large ihop MEN det blir väldigt tight då. Min syster hade så i en Britax Go Big, men då med en tunnare vår/höståkpåse och den sittdelen är ju också rymligare i bredden. Så i Donkeyns sittdel funkar det nog helt beroende av hur stort barnet är, skulle jag säga.
/Anna

Reply
Elin 11 november, 2021 - 16:13

Vad tror du om large dyna och vinteråkpåse i Bugaboo Buffalo? 3,5månaders bebis.

Reply
Anna 15 november, 2021 - 10:24

Hej Elin!
Det borde funka, beror lite på vilken åkpåse dock. En del upplever att en tjockare vinteråkpåse ihop med Inovi Large blir för tight för barnet.
/Anna

Reply
Anna 20 november, 2021 - 20:01

Hej!
Har man åkpåsen ovanpå inovi dynan? Eller dynan i själva påsen?

Reply
Anna 21 november, 2021 - 17:49

Hej Anna!
Det kan man göra som man vill, och beror lite på hur rymlig åkpåsen är! Jag har sett olika lösningar i olika sittdelar.
/Anna

Reply
Emma Lundström 2 maj, 2024 - 15:33

Hej,

Är det en Bugaboo donkey duo eller mono på bilden? Jag har en duo och funderar på ifall det blir för trångt med dynan.

Reply
Anna 3 maj, 2024 - 09:10

Hej Emma!
Bugaboo Donkey Mono och Duo är samma vagn. Mono betyder bara att du endast har en sittdel/liggdel, medan Duo innebär att du har alla delar som behövs för att köra två barn bredvid varandra samtidigt. Sittdelen är exakt samma oavsett om du kör Donkey i Mono eller Duo. På bilderna har jag bara en sittdel på (Mono) men jag körde den lika mycket i Duo-läge. Som du ser funkar Inovi-dynan finfint i Donkeyns sittdel. Sen om det blir trångt, beror på hur stort barnet är. Men för min yngsta, som var typ mitt på kurvan hela tiden, så funkade Inovi Large upp till minst 7-8 månaders ålder (men då behövdes den inte längre).
/Anna

Reply

Lämna en kommentar