Joolz Day 2

av Anna
Recension av Joolz Day2

Recension av Joolz Day 2

Inköp: Ordinarie inköpspris för Day 2 är cirka 9995 kr, då ingår både sitt- och liggdel. Vagnen jag kört är ett recensionsexemplar från Joolz.
Tillbehör: Åkpåse, skötväska, regnskydd, myggnät, sommarsäte och mycket mer kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

Joolz Day 2 kommer alltid vara en lite speciellt vagn för mig, då monteringen av denna vagn var vad som satte igång mitt förlossningsarbete. Mindre än fem timmar efter att det sista hjulet klickats på låg mitt fjärde barn i min famn. Och visst kan det inte bli mer rätt än när en barnvagnsnörds mest effektiva igångsättningsmetod visar sig vara vagnsmontering? I vilket fall som helst kan man nu enkelt lista ut att eftersom att min dotter hunnit bli nio månader gammal så har jag också hunnit köra Day 2 i nio månader. Jag har samlat på mig många intryck och äntligen är jag redo att dela med mig av dem i recensionsform.

Joolz är ännu ett holländskt märke som presterat mycket väl i babybranschen. Deras första modell hette Day och den har funnits i Sverige länge, men slog aldrig igenom på bred front. Kanske för att den hade en del typiska brister för ett märkes första barnvagnsmodell: kort sufflett, liten varukorg och andra mindre flexibla lösningar. Därför är det roligt att Day 2 är en så otroligt genomtänkt barnvagn, med detaljer som genomgående känns både smarta och lyxiga, för det här är design av hög kvalitet.

Joolz Day 2 i siffror

Day 2 är en duovagn med separat liggdel och en ergonomisk sittdel. Maxvikten för liggdelen är som alltid 9 kg, sittdelen tar 15 kg. Day2 är 59 cm bred över bakhjulen. Vagnen är uppbyggd i form av ett chassi och en ram. Med en liten bebis så använder man ramen med liggdelsklädseln på, och den är lite halvknepig att montera om man inte har någon tidigare erfarenhet. Sen när barnet vuxit till sig så växlar man och fäster istället sittdelstyget på samma ram. Samma sufflett används hela tiden.

Mysig liggdel med genomtänkta detaljer

Recension av Joolz Day2 - mysig liggdel

Jag gillar verkligen Day 2s liggdel. Det är lite svårt att sätta fingret på vad med den som är så charmigt, men den känns som ett hem på hjul. En liggdel jag själv skulle vilja ligga i. Jag körde den med min (fjärde…) vinterbebis så jag vet inget om nyfödda i värme. Men får man barn på sommaren är den antagligen bara ännu mer att rekommendera.

Suffletten på Day 2 är inte så lång. Men det ingår numera en avtagbar solskärm som ger ganska mycket bättre täckning (1). Utan skärmen skiner vårsolen rakt ned på barnets ansikte, mysigt ibland men knepigt när man vill att bebisen ska somna (2). Liggdelslocket har en dold dragkedja, som hamnar under lockets kant när den är igendragen (3). Det är snyggt men framför allt känns det himla praktiskt att det då blir svårt för smuts eller väta att leta sig igenom dragkedjan.

Lockets kant har en bra stadga i sig, men vill man att den håller sin position även när det blåser så är det bara att fästa fast det med tryckknapparna på sufflettfästets insida (4). Lockets kant kan man positionera i ett lägre (5) och ett högre läge (6). Just det här att Joolz erbjuder så många möjligheter till att finjustera vagnen är något som jag verkligen uppskattar. Den kan verka som petitesser men ibland är det exakt vad man behöver.

Liggdel med mycket gott om ventilation

Recension av Joolz Day2 - gott om ventilation i liggdelen

För alla sommarbebisar så kan Day 2-liggdelen göras om till en riktigt luftig vilococoon. Liggdelslocket kan förstås tas bort helt. Och suffletten kan öppnas upp baktill så att endast ett lager meshnät återstår. När man vill ha tyget nedfällt så hålls det snyggt på plats med en elastisk snodd i ett fäste som matchar bygel och handtag. Detta är dock vanliga funktioner.

Det som utmärker vagnen är att även hela fronten av liggdelen kan vikas ned, och där bakom finns också meshtyg. Tänk vilken fantastisk ventilation det blir i vagnen då, även en riktigt varm sommardag. Som en bonus kan den vakna bebisen då ligga på mage och kika ut på omvärlden medan hen tränar nacken. Madrassen i liggdelen känns precis lagom mjuk. Joolz har även ett väldigt mysigt och praktiskt madrassöverdrag som sitter som ett smäck. Jag gillar också den lilla kanten runt huvudändan. Det är ytterligare en detalj som bidrar till att Day 2s liggdel känns så ombonad.

Något kort sufflett men hög komfort

Recension av Joolz Day2

Min bebis avskydde alla liggdelar intensivt. Men hon avskydde Day 2s liggdel minst. I den sov hon faktiskt två eller kanske tre gånger. Så det är inte så konstigt att den blev en favorit också hos mig. Jag gillar att liggdelen är högt placerad. Jag behöver inte böja mig dubbel för att komma åt bebisen. Att liggdelslocket var så enkelt att finjustera och att det satt snyggt även när jag slarvat med att stänga igen dragkedjorna var ett extra plus.

Suffletten fick godkänt vad gäller längden. Men i mitt tycke skulle solskärmen ha varit dubbelt så lång. För när vårsolen stod som högst så lyckades några små irriterande solstrålar alltid leta sig rätt in i bebisens ögon och det hade jag gärna sluppit.

Joolz Day 2 har en vändbar, ergonomisk sittdel

Recension av Joolz Day2 med sittdel

Så var det dags att byta till sittdel. Den uppmärksamme noterar också att min solskärm fått sig ett nytt utseende. Skärmen är avtagbar med dragkedja och den på bilden är en skärm som (av en skrädderska) har klätts in i ett Estrid Ericson-tyg som heter Elefant, och som perfekt matchar Joolz blåa färg. Den skärmen blev jag så förtjust i att jag haft den på vagnen sen dess. Men den är alltså funktionsmässigt identisk med Joolz solskärm i ordinarie utförande.

Day 2-sittdelen är som sagt ergonomisk, vilket innebär att hela sittdelen tiltas mellan de tre olika lägena: sittläge, viloläge och liggläge. Tyvärr krävs det två händer för att vinkla sittdelen. Det gör mig lite besviken, då jag tycker att enhandsfällning borde vara standard år 2017. Kanske får vi se en ny lösning på detta om Joolz en dag släpper en Day 3?

Vadderad sele med magnetfästen

Speciellt märkligt blir det med tanke på att sittdelens sele är desto mer modern i sin konstruktion. Genom att man öppnar upp en dragkedja på baksidan av sittdelen så kan hela selen enkelt justeras i höjd. Inget behov av att trä om remmar eller andra dylikt tidskrävande åtgärder. Fempunktsselen kan också mycket enkelt delas i fem separat remmar, så att sätta i sittdynor eller åkpåsar är snabbt gjort. Sedan gör de små magneterna i selspännet att de olika delarna enkelt klickar ihop igen. Jag ska erkänna att ibland tar det mig två försöka att träffa rätt när selen ska knäppas ihop. Av någon anledning siktar jag ofta lite för högt. Men det är nog snarare mig än selen det är fel på skulle jag säga.

Bygeln är också den precis vad man kan önska av en modern vagn. Den klickas enkelt upp på endera sida och viks sedan bort. Ett väldigt bra exempel på välfungerande swing away-bygel tycker jag.

Smart, förlängningsbart fotstöd

Joolz Day2 har sittdel med förlängningsbart fotstöd

En ytterligare riktigt smart detalj på sittdelen är hur fotstödet kan växa med barnet. På undersidan av ramens fotända finns som en knapp man trycker in, medan man samtidigt drar fotstödet utåt. Stödet kan fästas i tre olika lägen: helt inskjutet, ett mellanläge och fullt utdraget. Skillnaden i längd är väldigt stor och som jag kommer visa på bild längre ned i recensionen så gör det märkbar skillnad när barn av olika storlek sitter i sittdelen.

Det här är ytterligare en grej som gör att det märks hur mycket arbete som ligger bakom en vagn. Även om jag vet att många föredrar ett fotstöd med knäled så innebär ett sådant sällan samma möjlighet att låta sittdelen växa. På bilden ovan syns också den diskreta öppningen på baksidan av ryggstödet för att komma åt selen, samt ramens konstruktion där den möter chassit. Den runda knappen är den som ska tryckas in när sittdelen ska vinklas. Den halvmåneformande är för att öppna upp bygeln och den rektangulära är för när ramen ska lossas från chassit.

Förlängningsbar sufflett med vädring

Joolz Day2 har förlängninsgbar sufflett

Sittdelen och liggdelen på Joolz Day 2 delar som sagt samma sufflett och den går att positionera i ett flertal olika lägen. Med skärmen på går det aldrig att trycka in suffletten hela vägen. Antingen viks skärmen in och då blir det metallkanten som pekar utåt en aning (5). Eller så lämnas skärmen utfälld och då är det den som utgör kanten runt sittdelens huvudända (6). I sittläge täcker suffletten mycket bra både fullt utfälld (2) och med solkepsen invikt (3). I vilo- och liggläge hade jag, precis som när vagnen hade liggdelen monterad, gärna sett att solkepsen förlängts med en decimeter eller så.

Så ryms barn i Joolz Day 2

Så ryms barn i Joolz Day2

Det som främst avgör hur lång användningstiden för en vagn är, förutom maxvikten om man vill hålla den strikt, är hur rymlig sittdelen är. Joolz Day 2 har en sittdel som ser ganska grund ut. Och visst, sittdjupet är inte något som direkt utmärker sig. Men min snart fyra år gamla son är ungefär en meter lång och väger omkring 15 kg, och han ryms riktigt bra. På bilden av honom ser man också att jag dragit ut fotstödet till max. Det gör att hans fötter kan vila bekvämt på kanten utan att knäna behöver böja sig ovanligt mycket.

För att vara en duovagn från födseln tycker jag att Day 2 erbjudet ett väldigt bra sittutrymme. Men också min minsting sitter bekvämt. På bilden i mitten är fotstödet på kortaste läget och jag har Joolz egen åkpåse i sittdelen. Bygeln hamnar ganska högt upp. Men hon tycker om att sitta och hålla i den och uppfattar man det som att den kommer för nära barnets ansikte så är det ju snabbt gjort att ta bort den helt.

Den tredje bilden förställer min dotter när hon vid fyra månaders ålder fick sitta i Day 2 för första gången. Då hade jag anpassat sittdelen för henne genom att sätta in Joolz eget tillbehör Baby Bodyguard. Det är en slags dyna med inbyggt nackstöd, som fyller upp sittdelen och ger den lilla bebisen bättre sittkomfort. Dynan är av luftigt meshnät, så sittdelen blir inte extra svettig av den.

Oväntat rymlig varukorg med nedvikbar kant

Joolz Day2 har oväntat rymlig varukorg

En av mina främsta tveksamheter kring Joolz Day 2 var storleken på varukorgen. Jag hade många gånger sett gamla Joolz Day rulla förbi ute på stan och visste att den varukorgen knappt rymde något alls. Day 2s varukorg såg inte så mycket större ut, var min initiala reaktion. Men faktum är att jag inte upplevt varukorgens storlek som något problem när jag faktiskt använt vagnen.

Den har inte tillåtit packning i överflöd, något jag har benägenhet att ägna mig åt,. Men det nödvändigaste har rymts fint. Dock under förutsättning att jag hängt skötväskan på handtaget. Day 2 har således fungerat både för en shoppingrunda inne i stan och för att handla middag med. Jag gillar också skarpt att varukorgens bakre kant är flexibel och kan tryckas ned. Det gör det enklare att packa både i och ur varukorgen.

Så fäller man ihop Joolz Day 2

Så fäller man ihop Joolz Day2

Ihopfällningen av Joolz Day 2 är inte komplicerad. På handtaget finns två vita spärrar som ska pressas in (1), sedan trycker man ned de båda metallspärrarna (2) och viker handtaget nedåt. När chassit fällts ihop blir det riktigt kompakt (3) och är enkelt att lyfta upp och packa in i bilen. Vagnen kan inte fällas med liggdelen på. Day 2 kan fällas med sittdelen på, men då ska den vara framåtvänd. Vagnen blir då betydligt större, så vill man ta upp så lite plats som möjligt i bilens bagageutrymme så skulle jag rekommendera att man tar sig de extra fem sekunder för att först lossa sittdelen och sedan packa sittdel och chassi separat.

Joolz Day2 har stora vinterhjul

Punkteringsfria hjul som kan bytas ut mot stora vinterhjul

Det finns ingen anledning av vara rädd för punktering med Joolz Day 2. Alla fyra hjul är nämligen punkteringsfria. Men de är inte stumma för det utan de har faktiskt en luftkanal inuti, vilket ändå ger ett visst stuns. Bakhjulen är stora och rejäla (5) medan framhjulen som kommer med vagnen är desto mindre (1). På asfalt eller enklare grusväg så funkar de små framhjulen bra.

Jag jublade dock högt när jag fick höra att Joolz sålde snurrbara vinterhjul (2) som ett tillbehör till Day 2. Skillnaden i storlek är rejäl! Som bilden (3) visar så är terränghjulen mycket kraftigare. Ska jag vara helt uppriktigt så kan jag inte se en enda anledning till varför man skulle föredra de mindre hjulen framför de större. De större tar terräng bättre men är precis lika smidiga på plana underlag. Framhjulen kan enkelt klickas av genom att man trycker in den vita knappen på dem (4). De kan även låsas i fast läge, och det kan man få till utan att använda handen. Den svarta plasten ovanpå framhjulsupphängningen är som en pedal som pressas in för att låsa och låsa upp hjulen.

Brett utbud av originaltillbehör till Joolz Day 2

Många originaltillbehör till Joolz Day2

Är det något Joolz är bra på, så är det originaltillbehör. Har man ett behov av barnvagnsaccessoarer så kan man ge sig sjutton på att just den prylen man söker finns i Joolz sortiment. Allt ifrån rent estetiska produkter, såsom snygga barnvagnsfiltar, till väldigt praktiska grejer, exempelvis vinterhjulen eller åkpåsen. Det enda tillbehöret jag kan komma på saknas för Day 2 är en ståbräda, men jag har hört att Joolz har planer på att ta fram en sådan i framtiden.

Collaget ovan visar hur solskärmen på suffletten är fäst med en inåtvänd dragkedja (1) samt hur åkpåsen är utformad för att sitta perfekt i sittdelen. För det gör den verkligen. Remmarna på åkpåsens bakstycke träs under sittdelens sittplatta och förhindrar då att åkpåsen glider nedåt när man sätter i barnet (2). Jag är mycket förtjust i Joolz åkpåse. Inte bara för passformen i sittdelen utan för att den är mjuk och mysig. Jag använde även samma åkpåse i liggdelen. Det blir väldigt mysigt för bebisen att ligga inbäddad i den. Åkpåsen kommer även komma i en varmar polarvariant. Denna version är mer för höst och vår samt milda vinterdagar.

Joolz skötväska är också intressant. Den kommer med två plastfästen som klickas på handtaget, och sedan krokar man bara fäst skötväskan i fästena (3). Själva skötväskan är allt annat än ett hafsverk. Den har många fack på insidan såväl som på utsidan och den tar mycket packning. Ofta är originalskötväskor som bäst halvdana enligt min erfarenhet. Men Joolz skötväska utmärker sig och är så pass bra att jag även använt den ihop med andra barnvagnar. Dessutom är det alltid ett plus när man kan få skötväskan att helt perfekt matcha resten av vagnen.

Så är körkänslan i Joolz Day 2

Körkänsla i Joolz Day2

Det viktigaste av allt med en barnvagn, förutom att ens barn ska sitta eller ligga bekvämt och åka säkert, är körkänslan. En barnvagn införskaffar man för att promenera med och är den inte trevlig att rulla så känns det direkt som ett dåligt köp. Joolz Day 2 ser ut som en stiligt designad stadsvagn men överraskade mig med en riktigt fin fjädring, faktiskt ett litet gung!, som jag inte trodde skulle finnas där. Med de små hjulen blir åkturen lite skakig över grusad asfalt men med de större vinterhjulen känns dylika ojämnheter knappt av.

Handtaget är svagt kurvat och bekvämt att hålla i. Det har en teleskopled som kan höjas i många olika lägen. Det högsta läget är så pass upphöjt att det inte bara är den högt placerade sitt- och liggdelen som gör Day 2 lämpligt för långa föräldrar. Även handtagets höjd är perfekt för den som har långa barn eller bara tycker om att ta långa kliv.

Så funkar Joolz Day 2 på olika underlag

Day 2 är mycket lättrullad och fixar även lite snö. När jag körde den i vintras hade dessutom terränghjulen inte kommit än så jag tror att jag kommande vinter kommer gilla den ännu mer. Och visst kallas hjulen för terränghjul och nog fixar de lite terräng. Men ska man dagligen gå på skogspromenader skulle jag nog inte välja Day 2 ändå. Men kör man ibland i elljusspåren och ibland i city, då tycker jag att Day 2 är en väldigt bra allround vagn. På buss och tunnelbana har det också varit enkelt att få vagnen kompakt, då handtaget kan tryckas in relativt långt.

Jag har hört andra kritisera Day2 för att kännas instabil med sittdel på. Det har jag aldrig upplevt, och då har jag ändå bara kört den med ett litet och ganska lätt barn i. Men visst, generellt är ju högre vagnar lite mer instabila. En låg tyngdpunkt ger alltid bättre balans. Men att man alltid ska hålla i vagnen på bussen, aldrig belasta handtaget med för mycket tyngd och aldrig låta barnet sitta i sittdelen utan att vara fastspänd gäller ju alltid, oavsett märke.

Mitt omdöme av Joolz Day 2

En anledning till att den här recensionen fått bida sin tid i nio månader är nog för att jag delvis trodde att Day2 skulle vara ännu en vagn jag kör ett tag och sedan skriver om, men att den inte skulle vara något jag fastnade för personligen. Men redan med liggdelen så såg jag alltid fram emot när det var Day2 som skulle med ut på dagens äventyr. Och den härliga känslan har inte avtagit efter att jag monterat på sittdelen.

Det finns några svagheter. Jag skulle gärna kunna vinkla sittdelen med en hand och kunna fälla vagnen smidigt med sittdelen bakåtvänd, så som jag alltid kör den. Jag förstår inte heller varför man lägger till en snygg solskärm för att förlänga suffletten men ändå gör den förhållandevis kort? Men dessa nackdelar till trots så är det här en bra vagn med en riktigt fin körkänsla och rull. Detta är utan tvekan den bästa modell som hittills rullat ut från Joolz fabrik. Det gör mig också extra nyfiken på kommande släpp från märket, för om Joolz Day 2 är såhär bra – hur ska det då bli när det blir bättre?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Joolz Day hos: Babyland

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Jenny 28 november, 2017 - 22:50

Hej! Tack för en recenssion. Joolz day2 köpet, känns nu som en bra idé.

Mvh
Jenny

Reply
Anna 28 november, 2017 - 22:54

Hej Jenny, kul att höra! Hoppas du blir nöjd!
/Anna

Reply
Katarina Fronth 23 mars, 2018 - 09:10

Hejsan, tack för ett informativt inlägg om Day2! Äger själv en sådan & är riktigt nöjd!
Undrade bara vart du hade fått tag i ”baby bodyguard” inlägget till sittdelen? Kan inte hitta det på Joolz egen hemsida.
Hittar inlägget på en annan hemsida) där står att det passar Day & Geo (alltså inte Day2 varianten). Men dessa kanske passar alla 4 av Joolz vagnar?

Reply
Anna 23 mars, 2018 - 09:17

Hej Katarina! Joolz skickade med det när de sände vagnen till mig. Jag har inte heller sett det till salu på så många ställen men vet att Bonti ska ha det, står iofs beställningsvara så kanske ska du kolla upp hur lång leveranstid det är på den innan du slår till: https://bonti.se/produkt/joolz-baby-bodyguard/
Annars kan jag tipsa om en universallösning på samma problem (alltså göra sittdelen bättre anpassas för en mindre bebis), och det är Inovi Large-dynan. Den har jag skrivit om här: http://ombarnvagnar.com/2017/06/byta-fran-liggdel-tidigt-med-inovi-large-i-sittdelen/
/Anna

Reply
Anna 1 april, 2018 - 22:30

Hej!

Så bra med utförliga recensioner.
Vi letar barnvagn och det står mellan bugaboo fox, Emmaljunga NXT60 och Joolz day2.
Vilken av dem föredrar du?

Anna

Reply
Anna 2 april, 2018 - 10:31

Hej, och tack!
Jag kör Bugaboo Fox just nu så det kommer en recension av den på bloggen inom kort. Jag tror faktiskt jag skulle välja Foxen, den är himla härligt att köra och min dotter sitter väldigt bra i den också!
/Anna

Reply
Bchar 10 juni, 2020 - 14:36

Hej, hur mycket var den kostar och om det finns fortfarande kvar?

Reply
Anna 14 juni, 2020 - 14:08

Hej, Joolz Day 2 har ersatts av Joolz Day 3. Vill du köpa en Day 2 får du leta begagnat! Jag säljer inte vagnar.
/Anna

Reply
Zina Sahib 26 januari, 2021 - 20:51

Hejsan!
Jag undrar om det går att köpa sol-sufflet till Joolz day 2?
Tack på förhand

Reply
Anna 29 januari, 2021 - 16:03

Hej Zina!
Nej tyvärr, Joolz har inga solsuffletter till sina vagnar. Det enda de har är i den vägen är den extra solskärmen man kan fästa framtill på suffletten: https://www.joolz.com/se/sv/tillbeh%C3%B6r/560000-M.html
/Anna

Reply

Lämna en kommentar