GB Pockit och Pockit+

av Anna
Recension av GB Pockit och GB Pockit +

Recension av GB Pockit och GB Pockit +

Inköp: Ordinarie pris för Pockit är cirka 1500 kr medan Pockit + 2018 kostar cirka 2200 kr. Båda vagnar är recensionsexemplar från Goodbaby (GB).
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar och liggdel kan köpas som tillbehör till Pockit +.
Typ av vagn: Resevagn, sittvagn.

Första gången jag fick nyss om Goodbaby, allmänt förkortat GB, som märke var hösten 2015 när de deltog på Kind + Jugend mässan i Köln. Pockit var deras stora nyhet det året och en av få vagnar som verkligen alla pratade om i mässhallarna under den veckan. Hade man inte sett en Pockit bokstavligt talat sväva på en luftström inne i GBs monter så hade man inte sett något alls! Så kändes det.

Sen hade jag glädjen att få testa Pockit och har nu haft den liggandes i hallen, i bilen, i mitt barnvagnsrum i nästan två år. Jag har använt vagnen men endast kortfattat nämnt den i en första titt på GB Qbit och Qbit+, två andra små barnvagnar från samma märke. Lagom till semesterssäsongen 2018 har GB kommit med en efterlängtad uppdatering. Men vi tar historien om världens minsta vagn från början.

GB Pockit i siffror

GB Pockit finns i två versioner. Den vanliga heter Pockit, den lite mer påkostade varianten heter Pockit +. Det som gör vagnen så exceptionell i det breda utbudet av resevagnar är att Pockit av Guinness rekordbok har utnämns till världens minsta vagn. Ihopfälld mäter den endast 30 x 18 x 35 cm och den väger så lite som 4,3 kg. Pockit + är riktigt liten och lätt den också med sina 32 x 20 x 38 cm och en vikt på 5,6 kg.

Det Pockit+ kan som vanliga Pockit inte fixar är att det går att sätta ett babyskydd på den. Det finns en mjuklift som blir som en bakåtvänd liggdel och Pockit+ har ett viloläge på sittdelen. Pockit har inga tillbehör och det går inte att luta ryggstödet. En annan stor skillnad är numera också suffletten. GB har sen våren 2018 en ny sufflett på Pockit+. Det är ganska stor skillnad på den och vanliga Pockits enkla solskärm.

GB Pockit och GB Pockit + sittdel med sele

Framåtvänd sittdel med mjuk känsla

Det här är en vanlig Pockit från 2016. Sittdelen är fast framåtvänd och utgörs av en mjuk, bekväm textilklädsel. Fempunktsselen knäpps ihop över höfterna och både axelremmarna såväl som grenselet är rejält vadderade. Vagnen har ett inbyggt fotstöd i chassit. Maxvikten är 17 kg och det är rätt ofattbart med tanke på hur lätt konstruktionen är.

Det är lätt att få ett negativt första intryck av Pockit om man känner på den i butik, ”ranglig” har jag hört fler än en ge som omdöme. Men Pockit blir bättre med barn i, då stabiliseras hela chassit och den känns inte alls ranglig längre. En smart detalj i hur sittdelen är fäst på chassit är att klädseln går hela vägen upp till handtaget. Det gör Pockit otroligt rymlig i ryggstödet, riktigt stora barn sitter riktigt bra i vagnen. Fast det inte finns någon möjlighet att justera ryggstödet så känns vagnen bekväm. Tyget har lite slack i sig så det går bra för barnet att luta huvudet lite bakåt ändå.

Varukorg och hjul på GB Pockit och GB Pockit +

Godkänd varukorg och låsbara hjul

Varukorgen på Pockit är helt rimlig utrymmesmässigt. Jag kan packa ned en mindre skötväska i den. Men oftast har jag kört denna vagn med barn som är över 1,5 – 2 år gamla och då behövs inte samma typ av packning. En vattenflaska och ett extra ombyte får man plats med utan problem.

Både fram- och bakhjul är dubbla hjul. Ingen favorit hos mig egentligen men såhär smala vagnar behöver ofta dubbelhjul för stabilitet. Och GB har valt ut bra material på däcken, det fastnar inte sten i dem utan de håller sig fina. Framhjulen kan låsas genom att man trycka ned den vita spärren. Då kör vagnen lite rakare och säkert fixar den lite, lite mer terräng då. Men Pockit är förstås inte en terrängvagn på något sätt.

Så stora barn ryms i GB Pockit och GB Pockit +

Så stora barn ryms i Pockit

Det är ont om barn som växer ur Pockits ryggstöd innan de överskrider maxvikten. Mina barn har suttit riktigt bra från drygt ett års ålder och upp till fem år. Det som händer när man sätter en längre femåring i vagnen är att det inte finns tillräckligt mycket utrymme för benen utan de blir böjda och sticker ut en del. Å andra sidan är det sällan mina barn uttryckt missnöje på grund av den anledningen. Hade min då femåring varit trött och behövt vila en stund under promenaden så hade hon kastat sig över möjligheten att få sitta en stund i Pockit.

Detta gör att Pockit är en näst intill perfekt vagn att ha för ett äldre syskon. Den är liten nog att rymmas i varukorgen på de flesta duovagnar, som då ett småsyskon sitter i till vardags. Men på semestern eller en extra varm dag så finns Pockit där, redo att trollas fram och fällas upp när solen gassar för hett. Eller om man som föräldrar vill kunna äta en sen middag på resorten och sedan kunna rulla två trötta, kanske till och med sovande barn tillbaka till hotellet.

Så lite blir GB Pockit och GB Pockit + när vagnen fälls ihop

Fälla ihop GB Pockit så den blir rekordliten

Den som någonsin sett en video av hur Pockit fälls ut och ihop vet att det ser löjligt lätt ut. Jag har fällt ihop många vagnar de senaste nio år och tyckte att det både tog övning för min del samt att Pockit mjukades upp lite i lederna innan jag fick till samma slags lättsamma fällning som GBs anställda verkar lyckas med vid varje försök. Men det finns ingenting i fällningen som är svårt. Bromsen läggs i. Framhjulen bör låsas i fast läge. Sen trycker man in de vita knapparna på handtaget, trycker nedåt och så viker vagnen ihop sig.

Det finns faktiskt två varianter av ihopfällning – en vardaglig och en kompakt. Den vardagliga går till som jag precis skrev medan den kompakta fällningen innehåller ett extra moment. Efter att framhjulen har låsts så drar man upp de vita spärrarna vid bakhjulen. Sedan viker sig hela den delen av chassit som bakhjulet sitter på inåt. Därefter fäller man resten av vagnen på samma sätt, med de vita knapparna.

Det kluriga med den kompakta ihopfällningen tycker jag är att med bara två hjul i marken så är det svårare att ta stöd mot underlaget för att trycka ihop chassit. Innan man övat till tekniken för detta så är mitt tips att kila in framhjulen mot en kant, till exempel mellan väg och golv eller mot nedersta steget i en trappa. Då kan inte hela vagnen glida framåt när man pressar ihop den.

Pockit ryms i en cykelkorg

Fantastiskt nog är GB Pockit så liten med den kompakta fällningen att den till och med ryms i en vanlig cykelkorg. Bilderna längst ned till höger i collaget ovan visar den vanliga ihopfällningen bredvid den kompakta. Skillnaden är inte direkt enorm. Så om inte varje centimeter räknas så räcker den vardagliga ihopfällningen full tillräckligt för när vagnen bara ska packas in i bagageutrymmet på bilen eller läggas i varukorgen på en annan vagn.

Det medföljer ingen förvaringsväska till Pockit, men GB har en som kan köpas till. Vagnen är dock så liten att den ryms i de flesta vanliga ryggsäcker och även i en del vanliga tygkassar.

Gb Pockit jämfört med andra resevagnar - Baby Jogger City Tour och Britax Holiday

GB Pockit jämförd med andra resevagnar

Här står GB Pockit mitt emellan två andra erkänt små resevagnar – Baby Jogger City Tour och Britax Holiday. Uppfälld är den ungefär lika rymlig i sittdelen som sina två konkurrenter. Även om man direkt noterar att solskärmen lämnar mycket att önska vad gäller solskydd. City Tour har ett bra viloläge på ryggstödet medan Pockit och Holiday endast har ett fast sittläge.

Både Pockit och Holiday har tvådelat handtag, vilket inte gör någon skillnad om man kör vagnen med två händer. Men det gör det svårare att styra och hålla rät kurs om man bara vill ha en hand på barnvagnen. Det är när vagnarna fälls ihop som Pockits genialt kompakt fällning verkligen får substans. City Tour och Holiday är nämligen också riktigt små ihopfälld, men de ser  ut som bjässar bredvid Pockit.

Körkänslan i GB Pockit och GB Pockit +

Körkänslan i GB Pockit

Körkänslan i Pockit är som sagt bättre än vad man kan tro när man känner på en tom vagn. Barnet tynger ned hjulen och den känns inte alls instabil i sidled. Det längst jag har gått i ett svep med Pockit var cirka 3 km på grov asfalt vid en hämtning på förskolan. Pockit fixar det men blir direkt hoppig om man kommer till partier där det ligger grus på asfalten. Hjulen fastnar dock inte och barnen har inte tyckt att åkturen varit obekväm. Men mest till sin rätta har GB Pockit kommit när den funnits redo bakluckan på bilen när vi ska stanna till för att handla mat eller gå i butiker och inser att vår 2-3 åring inte har tillräckligt mycket energi kvar i benen.

Jag har också med framgång kunnat stoppa in Pockit under flera andra barnvagnar. På så sätt kan man promenera ena sträckan med ett barn i vagn och ett gåendes, och på hemvägen istället ha kört två vagnar med varsitt barn i. Pockit fick till och med plats under Joolz Day2, och den varukorgen är inte särskilt stor. Som shoppingvagn, extravagn och resevagn till ett barn som inte längre sover i vagnen så är Pockit riktigt smart att ha. Och med tanke på att den går som handbagage hos – så vitt jag vet – alla flygbolag så är den riktigt bra att ha med sig vid mellanlandningar.

Använda GB Pockit vid flygresor

Ett tips för den som reser med två små barn, kanske en ettåring och en treåring, är att ha en Pockit som handbagage. Och att samtidigt checka in en större resevagn (kanske en vändbar, kanske med liggläge). Då kan ettåringen vara nöjd och kanske klämma in en tupplur i Pockit under mellanlandningen eller medan man väntar på resväskorna. Väl under semestern kan ettåringen sitta i den mer rejäla resevagnen. Och så kan treåringen åka i Pockit när behovet uppstår. Ska man semestra där solen skiner kan det vara bra med något slags kompletterande solskydd dock. För solskärmen på Pockit gör i princip varken till eller från för hur väl barnet skyggas.

Skillnaden mellan GB Pockit och GB Pockit +

Skillnaden mellan GB Pockit och GB Pockit +

Just därför är det så roligt att GB nu släpper en uppdaterad version av Pockit +. Pockit+ har alltid haft viloläget på sittdelen men hade tidigare samma ganska hopplösa solskärm som vanliga Pockit. Nu ska jag kanska inte haussa upp den här suffletten allt för mycket, det är fortfarande en väldigt enkel konstruktion och något annat är knappast kompatibelt med vagnens ihopfällning heller. Men den är suffletten skuggar barnets huvud så mycket bättre, framför allt för att den också går ned på sidorna. Som alla vet kommer ju inte solen alltid rakt ovanifrån. Det glipar lite runt suffletten bakre kanter, speciellt när man fäller ned ryggstödet. Men vill man ha mer heltäckande skugga så är det enkelt att hänga en tunn sjal över vagnens baksida.

Ihopfällningen av Pockit + fungerar på precis samma sätt som för Pockit. Även Pockit+ har en vanlig och ett extra kompakt ihopfällninsgläge där bakhjulen viks bakåt, in mot chassit. Körkänsla, handtaget och hjulen är också samma, så ur perspektivet som förälder är det inget väsentligt jag tycker skiljer vagnen åt. Det är barnets användning som är annorlunda, till det bättre enligt mig.

Ställbart viloläge på GB Pockit +

Ställbart viloläge på GB Pockit+

Eftersom att jag inte har någon erfarenhet av tidigare versioner av Pockit+ så kan jag inte skriva så mycket om ifall det även finns andra uppdateringar på 2018-versionen. Utan jag får beskriva vagnen för vad den är i nuläget. Ryggstödet har precis som vanliga Pockit en del slack i sig redan från början. Kanske att det rentutav lutar lite mer bakåt i uppfällt läge än vad det gör på Pockit? Men det går också att få till ett riktigt bra viloläge med hjälp av två justeringar. Dels finns det en rem med ett spänne på ryggstödets baksida, och där kan man dra åt eller släppa ut ryggstödet. Dels finns en dragkedja överst på ryggstödet, uppe i höjd med handtaget. Öppnar man upp den så sänks ryggstödet ytterligare en bit.

GB Pockit+ har en bättre sufflett än vanliga Pockit

Med ryggstödet maximalt nedfällt så duger GB Pockit + mer än väl som vagn att sova i även för mindre barn, och sittdelen känns riktigt bekväm. Som jag nämnde inledningsvis så är Pockit + även det självklara valet för den som vill köra en bebis med vagnen. Dels kan man köpa till adaptrar att fästa på chassit som man sedan kan klicka på ett babyskydd på. Dels kan man köpa till Pockit + egen liggdel som fästs på chassit och som också kan fällas ihop till handbagagestorlek. Så vill man ha en rekordliten vagn och rulla den med nyfödd så är det bara Pockit + som funkar för det ändamålet.

Vilken ska man välja – Pockit eller Pockit+?

För den som väljer mellan Pockit och Pockit+ handlar det helt enkelt om att väga de olika för- och nackdelarna mot varandra. Å ena sidan är Pockit riktigt, riktigt liten ihopfälld och väger under 5 kg. Å andra sidan har den dåligt solskydd och saknar helt viloläge. Rekommenderade åldern att börja använda vagnen är 6 månader. Personligen skulle jag dock inte sätta en sex månader gammal bebis i en vagn med sittläge.

Pockit + har å ena sidan alla möjligheter att användas från födseln och upp till att barnet väger 17 kg. Vilket kan vara en totalt användningstid på 4-5 år för en del barn. Den har bättre sufflett och ett bra viloläge. Å andra sidan blir den ett drygt kilo tyngre att bära på. Och den blir större ihopfälld även med den kompakta fällningen. Är det viktigt att vagnen är så liten som möjligt och extrafunktioner känns överflödiga, då är Pockit rätt vagn. Prislappen är ju också lägre för den. Men vill man ha en väldigt, väldigt liten vagn men ändå inte tumma för mycket på sovkomfort och solkydd – då är det tveklöst nya Pockit + man ska välja!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Isabel Varas 23 juni, 2018 - 13:37

Hej!
jag håller på att välja en liten smidig vagn till min dotter på snart 2 år, at ha i sommar lite överallt och som inte tar så stor plats i bilen eftersom vi har en sjusitsig bil och många barn och packning!
vilken skulle du rekommedera? har funderat på city tour, zip, gt, nano eller den nya minu från uppababy. Så svårt att veta vilken. Hon väger 13 kg
Du verkar ha bra koll på detta!
Tacksam för svar:)

Reply
Anna 23 juni, 2018 - 19:54

Hej Isabel!
Jag har inte testat Minu, så den kan jag inte säga något om. Nano föll jag personligen aldrig riktigt för. GT tror jag kan vara för stor för att få plats i en sjusitsig bil med alla säten uppe? Fast det beror förstås även på vilken bil. Så jag hade valt mellan Tour och Zip. Tour är ju klart minst medan Zip har fördelarna med högre maxvikt, större sittdel och längre sufflett. Båda är toppen!
/Anna

Reply
Sandra 1 januari, 2019 - 16:36

Hej!
Ledsen att jag kommenterar på ett gammalt inlägg, men har du någon uppfattning om huruvida en Pockit skulle kunna tänkas få plats i varukorgen under en yoyo eller yoyo+?
//Sandra

Reply
Anna 1 januari, 2019 - 22:18

Hej Sandra,
jag har inte testat själv men jag skulle gissa att den inte går in under Yoyon, vet att min laptop är precis så bred att den ryms och Pockit är bredare.
/Anna

Reply
Damian 27 mars, 2020 - 11:11

Hej
Jag är intresserad at köpa barnvagn gb pockit
I vilken web sida eller affären kan jag hitta?
Mvh Damian

Reply
Anna 28 mars, 2020 - 14:56

Hej Damian, Babyland verkar ha Pockit inne!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar