Kind und Jugend 2016 – dag 1 och 2

av Anna

kind-und-jugend-cybex-miosMed tanke på mitt nuvarande, voluminösa tillstånd så är det länge sedan jag erfor en traditionell bakfylla, men mässbakfyllan sitter banne mig i än – trots att en vecka passerat sedan den årliga, fantastiska barnmässan Kind und Jugend i Köln, Tyskland. Det här är tredje året som jag besöker mässan och jag tycker mig ha blivit vassare på att faktiskt sniffa fram det som är riktigt intressant. Vilket också innebär att jag bättrat mig vad gäller att ignorera allt som inte är barnvagnar och som framför allt inte är bra eller åtminstone roliga barnvagnar och tillbehör. I år blev jag och mitt resesällskap insläppt i alla montrar vi ville besöka – men många innehöll tyvärr endast hemligheter eller hade fotoförbud så en del av de nyheterna får vänta till senare i höst. Något jag får skriva om – men inte fick föreviga med min egen kamera – är en ny modell från Cybex som verkligen fick barnvagnspirret i kroppen att aktivera sig. Bilderna ovan är från Cybex katalog för 2017 – och modellen heter alltså Cybex Mios.

Den som har koll på Cybex utbud av vagnar känner säkerligen igen Cybex Priam i designen, och Mios är som en Mini-version av Priam. Bäst av allt är att Mios är en liten, vändbar barnvagn – med vanlig sittdel. Något faktiskt ganska unikt i barnvagnsvärlden. Maxvikten är 17 kg och själva vagnen väger blott 9,5 kg. En riktig, väldigt mysig liggdel finns att köpa till, babyskyddsadaptrar ingår alltid. Suffletten är förlängsningsbar och även sitsen liksom förlängs – precis som Priam Lux-sittdelen – när ryggstödet fälls ned till plant liggläge. Bygeln är swing away och sittdelstyget är i meshnät, men en dyna medföljer för en varmare och mer ombonad känsla. Det finns även en särskild Mios-åkpåse speciellt uppsydd för vagnen. Hjulen kändes tåliga, inte hårda och stötiga, och varukorgen var både rymlig och lätt att komma åt. Fotstödet är ställbart, handtaget är också justerbart i höjd och vagnen fälls i ett stycke – med sittdelen på! Av alla vagnar jag såg på mässan hamnar Cybex Mios utan tvekan i topp 5 över vagnar jag själv är mest nyfiken på. Priset kommer hamna på cirka 7000 kr, det kan låta saftigt men Bugaboo Bee3 i samma prisklass verkar sälja bra och då tycker jag ändå att Mios har flera egenskaper som Bee3 saknar. Försäljningsstart för Cybex Mios förutspås bli i februari 2017, nedräkningen kan börja!

Övriga nyheter från Cybex var att Balios M får en ny sufflett med plastfönster i sidorna. Priam får en annan, mer synlig fjädring i chassit och mycket bättre tittlucka i suffletten. Nu är där meshnät med ett lock, istället för som tidigare plastat meshnät. Dessutom får Priam ett stadigare handtag, som alltså inte längre är vickbart på samma sätt som det var tidigare. Det kommer ett fåtal nya färger men inga andra större nyheter.

kind-und-jugend-thule-chariotVid Thules pressfrukost fick vi oss en rejäl genomgång av det enorma ansiktslyft som märket gjort på sin populära Chariot-serie. Vagnarna – som kan modifieras för att funka för promenader såväl som för jogging, skidåkning och att spänna fast efter cykeln – har gjort om från grunden med nya material, färger, ny ihopfällningsmekanism och en massa smarta tillbehör och funktioner. Den lilla hängmattan för bebisar har fått en ny formgivning och är betydligt enklare att montera. Vissa modeller – Chariot finns i olika utföranden och med olika pris utifrån hur mycket funktioner man vill ha och behöver – har fått en smart handsbroms inbyggd i handtaget. Men bäst av allt om man frågar mig, är ryggstöden. Singel- såväl som syskonvarianterna av vissa modeller har fått individuellt ställbara ryggstöd som kan fällas ned till ett 45-gradigt viloläge. De olika lägena är fasta, vilket innebär att de är godkända att använda även när man cyklar. Mig veterligen finns det ingen annan cykelvagn som tillåter att ryggstöden är i viloläge (om funktionen ens finns) medan man cyklar med vagnen. Förutspår att Thule Chariot knappast kommer tappa i populäritet av detta lyckade ansiktslyft!

kind-und-jugend-babyzen-yoyo-stabradaBabyzen kommer med en rolig syskonlösning – en egen bräda för Yoyo+! Notera pluset, denna ståbräda kommer i början av 2017 och är endast kompatibel med Yoyo+-chassit. Den behöver ingen adapter för att fästas utan hakar fast direkt i de små hål som finns på inisdan av chassit. Ståbrädan går alltså att ta bort och sätta dit på nolltid. Yoyo kan fällas ihop med brädan på, men då blir den förstås inte så liten eller smidig längre. Ståbrädan tar 20 kg och en avtagbar sittpall medföljer. När det större barnet blivit pigg i benen igen kan ståbrädan hängas upp, en lite lägre position för när man kör med liggdel och en högre för när man kör 6+ med den framåtvända sittdelen.

Klädseln på Babyzen Yoyo+ har också uppdaterats och är nu lite slätare, lite snyggare. Dessutom kommer den i ett par nya färger – en härlig grön och en matt roströd. Liggdelslocket för Yoyo 0+ får ny, tjockade vaddering i teddyfluff – galet mycket mysigare än den gamla fleecevadderingen tycker jag. Vad gäller ståbrädan finns inget färdigt utpris än men den kvalificerade gissningen vi fick höra var någonstans kring eller strax över tusenlappen och att den släpps våren 2017.

kind-und-jugend-dubatti-oneDubatti är ett holländskt barnvagnsmärke jag skrev om för första gången efter förra årets mässa. Då var lansering i Sverige inte aktuellt men mycket har hänt på tolv månader och nu finns Dubatti One – som märkets hittills enda barnvagnsmodell heter – redan hos utvalda återförsäljare. Jag fick även nys om att en av de mest kända webshopparna ska ta in vagnen, så jag ser fram emot att se hur Dubatti tas emot. Själv är jag väldigt nyfiken på One och har fått erbjudande om att testa vagnen i höst, självklart tackade jag ja. Dubatti One är alltså en duovagn med separat sitt- och liggdel, jämnstora luftfyllda fram- och bakhjul samt en vändbar sittdel – och en ram som kan höjdjusteras. Varukorgen är rätt liten och suffletten ganska kort. Men Dubatti har en förlängningsbar sufflett i utveckling just nu, se bilden nederst i mitten i collaget ovan, och den verkar bli riktigt smart med en vädringslucka baktill. Dubatti One kommer i ett stort urval färger och kring årsskiftet släpper märket tre melerade varianter – de tre bilderna överst i collaget. De är helt fantastiskt snygga, med borstat fejkskinn på handtag och bygel. Nu är det bara att hålla tummarna för att körupplevelsen hos Dubatti One kan leva upp till mina ganska höga förväntningar!

kind-und-jugend-emmaljunga-outdoor-competition-leatherette-loungeOkej, håll i hattarna nu men detta hände alltså på riktigt: Emmaljunga hade för första gången en öppen monter, riktigt snyggt arrangerad, och när vi oanmält tittade in för en rundtur blev vi guidade av ingen mindre än Emmaljungas VD! Det kanske inte låter som något särskilt men jag får dåndimpen när jag tänker på att för ett par år sedan fanns det inget sätt att få direkt kontakt med någon på Emmaljunga och nu har självaste VDn demat vagnar för mig. Helt fantastiskt roligt och så himla mycket ett steg i rätt riktning för märket, som i somras dessutom skaffat sig konton både på Facebook och Instagram. En applåd för det! Emmaljunga hårdsatsar på sin senaste modell NXT90 och släpper den i fyra olika utföranden; Leatherette, Competition, Lounge och Outdoor. Jag vet inte riktigt vilken som är min favorit, kanske Lounge stilmässigt men Outdoor är så himla redig och rejäl att den verkligen tilltalar mig trots sin mer grovhuggna look.

kind-und-jugend-emmaljunga-flatHos Emmaljunga fanns det gott om nyheter men det jag tror kommer glädja flest är att att NXT90 förutom sin ergosittdel nu också kommer ha en vanlig sittdel med fullt liggläge – kallad Flat. Flat-sittdelen kan alltså användas direkt från födseln med en mjuklift eller annan spädbarnsinsats. Jag upplevde Flat-sittdelen som rymligare än ergosittdelen, som är åt det mindre hållet. Flat-sittdelen har en klokt konstruerad sufflett med två dragkedjor baktill som tightar till suffletten när ryggstödet är i sittläge, och som man sedan öppnar upp när ryggstödet fälls ned. I liggläget böjs översta delen av ryggstödet upp till en skyddande kant, så barnets huvudet inte riskerar att ta emot väggar eller hörn. Se bilderna nederst till höger i collaget ovan.

Emmaljunga kommer även släppa vinterhjul, fasta sådana, för NXT90 och även en ståbräda är på gång. Leatherette-sittdelarna får en smart vädringslucka i suffletten och Outdoor-kollektionen bjuder på en makalös vintersits, hela sittdelsklädseln byts alltså ut så att sittdelen blir en åkpåse, och den var så mjuk och skön att det grämde mig att vagnen inte görs i vuxenstorlek. Med locket på kan bygeln fortfarande användas, vilket väl också är lite unikt. Att Emmaljunga jobbar hårt med sitt utbud av vagnar märks och vi får se hur denna storsatsning på NXT90 kommer tas emot under hösten och i vinter.

kind-und-jugend-joolz-day2Sist men inte minst från de första två dagarna på mässan – ett besök i Joolz-monter! Och den nyhet jag tror intresserar flest från Joolz är att deras modell Day nu kommer i en uppdaterad version; Day2. Modellen släpps i delar av Europa nu under hösten och kommer till Sverige senare i vinter. Day2 har fått en rad med förbättringar jämfört med sin föregångare och jag tänkte rada upp några av de egenskaper jag gillade bäst hos Day2. Ramen är nu enklare att klicka i chassit. Suffletten har fått en efterlängtad solkeps som gör skyddet för barnet mycket mer täckande. Varukorgen har gjorts rejält större och lufthjulen har bytts ut mot punkteringsfria. Ihopfällningen av vagnen är dessutom avsevärt smidigare. Jag har inte kört Joolz Day, endast Joolz Geo, men ser fram emot att testa Day2 under nästa år. Första intrycket av uppgraderingen gjorde direkt vagnen mer intressant i mina ögon än vad ”gamla” Day har varit, och det känns alltid så kul när en barnvagnstillverkare förvaltar en kärnmodell så pass väl!

Du kanske också gillar

16 kommentarer

sofie 26 september, 2016 - 21:12

asså jisses

Emmaljungas nya vagn med ”normal” sittdel är ju bara så intressant. den vill jag gärna se recenscion på i framtiden både med och utan mjuklift.

tycker annars att Emmaljungas kollektion var astråkig i år

Reply
Anna 27 september, 2016 - 10:11

Hej Sofie, jag håller med! Den såg galet mysig ut. Jag hoppas kunna testa den i vår, men vi får se om det går att få till!
/Anna

Reply
Matilda 27 september, 2016 - 09:56

Kommer det några nya accosearer till joolz Day (den äldre)? Vore ju guld om dom släppte en bättre version av framhjulen till den gamla om dom förbättrat till den nya☺️

Reply
Anna 27 september, 2016 - 10:10

Hej Matilda, den gamla Joolz Day kommer sluta tillverkas, om den inte redan tagits ur produktion – jag skulle gissa på att den faktiskt inte görs i fabrik längre. Så allt som kommer för Day nu är för Day2, men kanske finns det sånt som passar båda modellerna? Vet ej hur det är just med hjulen.
/Anna

Reply
Dami 3 oktober, 2016 - 22:24

Hej! Jag och min kille ska ha barn i början på nästanår och har typ helt besämt oss för en cybex priam, och blev därför så intresserad av de nya uppgraderingarna som du skriver om. Speciellt tittluckan i meshtyg och med en flärp över…vet du kanske när de har tänkt att börja sälja den nya versionen av cybex priam??

Tack för en superbra och informativ blogg 🙂

Reply
Anna 4 oktober, 2016 - 21:57

Hej Dami, jag vet inte exakt men jag tror att alla Cybex nyeheter skulle komma runt februari 2017. Men med det sagt så skulle det svarta chassit till Priam också kommit ungefär då men blev försenat 1-2 månader, så man vet ju aldrig!
/Anna

Reply
Nat 6 oktober, 2016 - 17:27

Vi ska också ha i början på nästa år, i mars närmare bestämt. Hade ju också bestämt oss för Cybex Priam men gillar ju uppdateringar. Frågan är om man vågar vänta Vet du vad det var för nya färger på g? Tusen tack för svar! /Nat

Reply
Anna 9 oktober, 2016 - 23:13

Hej Nat, enda nya färgen jag kan minnas – och jag är rätt säker på att det bara var en ny – var en vinröd nyans!
/Anna

Reply
Emelie 26 november, 2016 - 16:38

Från när kommer dom nya Chariot vagnarna börja säljas? Dom verkar betydligt bättre än dom gamla.

Reply
Anna 29 november, 2016 - 17:16

Hej Emelie, jag har inte fått höra något exakt släppdatum än, återkommer när jag vet mer!
/Anna

Reply
Lisa 12 januari, 2017 - 19:00

Hej!
Jag har en fråga om du spontant väljer mellan geo och Day2 vilken är bäst tro? Vi väljer mellan buffalo som vi hade sist och en helt ny. Någon av dessa. Jätte tacksam för svar!!
Mvh Lisa

Reply
Anna 12 januari, 2017 - 19:11

Hej Lisa!
Otroligt bra fråga. Jag skulle väldigt gärna hinna köra Day2 i alla fall en gång innan jag svarar på den… Just nu känns Day2 mest intressant tycker jag!
/Anna

Reply
Lisa 12 januari, 2017 - 19:15

Tack för snabbt svar. Jag har även hört om att det kommer större terränghjul som går att snurra. Då är den ju absolut en tanke närmare för oss. Har du hört när den kommer till Sverige? Har sett någon sida som sägs ha den den nu?
Mvh Lisa

Reply
Anna 12 januari, 2017 - 21:11

Hej, japp, det stämmer! Terränghjulen för Day2 är svängbara, hurra gör det! Den kommer till Sverige nu i februari, jag ska testa den och väntar på leverans vilken vecka som helst nu. Den har funnits i andra länder sedan i höstas men Sverigelansering har inte varit än, tror dock det finns visningsex i vissa butiker redan nu.
/Anna

Reply
Lisa 12 januari, 2017 - 19:18

Tillägg kommer här. Menar du mest intressant känns day2 mot geo eller buffalo? Vad va det som va smidigare med att klicka i sitt och liggdel jag läste? Nackdelen för mig som är med joolz är deras tillväga sätt att tippa i olika sittlägen. Att man alltid måste ha två händer och tippa samtidigt. Mvh

Reply
Anna 12 januari, 2017 - 21:12

Hej, då menade jag av Day2 och Geo, inte ställt mot Buffalon. Ja Day2 ska ha fått smidigare fäste för ramen, men det är fortfarande – tyvärr – tvåhandsgrepp för att vinkla sittdelen. Väldigt märkligt.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar