Britax Holiday

av Anna

Recension av Britax Holiday
Inköp: Ordinarie pris för Holiday är cirka 1500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Britax.
Tillbehör: Resväska och ryggsäck köps till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

Britax Holiday är en resevagn av enklare slag och en riktig lättviktare. Holiday väger endast 5 kg. Det första som imponerar på en med den här vagnen är upp- och ihopfällningen. Vagnen fäller nästintill ihop sig själv och det ihop med att den är så lätt att bära på gör att det fungerar väldigt bra att ha Holiday med sig på resor eller att ha den liggande i bilen. Ihopfälld mäter Britax Holiday 24 x 25.5 x 60 cm cm. Maxvikten för sittdelen är 15 kg och varukorgen är godkänd för en belastning med 5 kg.

Vagnen har en fast framåtvänd sittdel. Selen känner man direkt igen om man kört någon annan Britax-vagn under de senaste åren. Selen kan i ryggstödet justeras så att den löper ut i höjd med barnets axlar och alla selremmar kan även förlängas och förkortas. Det är enkel att ta isär selen till separata remmar, så att man lättare kan sätta i en sittdyna eller åkpåse i vagnen. Sätet är faktiskt riktigt rymligt.

På bilden överst till höger syns min 4,5-åring som är cirka 105 cm lång. Han har gott om plats för huvudet under suffletten och ryggstödet ger fortfarande stöd för nacken. Det han saknar för en bekväm åktur i vagnen är ett fotstöd. Tyvärr finns inte ens ett inbyggt fotstöd nedtill vid framhjulen, vilket gör att ett längre barns ben bara blir hängande. En del barn kanske inte bryr sig om detta under kortare åkturer men i längden blir det inte särskilt bekvämt.

På bilden nederst till höger sitter min 1,5-åring i sittdelen. Hon ryms väldigt väl både i höjd och bredd och för hennes kortare ben så fungerar det fortfarande bra att vila fötterna mot vagnens klädsel. Vad som istället saknas för ett mindre barn som min dotter, är ett viloläge. Britax Holiday har ett fast ryggstöd som inte kan vinklas. Det är något tillbakalutat så ett barn kan absolut vila sig i vagnen men sovkomfort finns det inte någon direkt.

Det är tack vare den främre bågen i suffletten som Holiday har så väldigt bra rymd i sittdelen för längre barn. Själva suffletten är dock inte så lång men den får godkänt med tanke på vagnen storlek och vikt. Det är bra att den lilla solkepsen finns för det gör att ett sittande barn faktiskt får skugga över huvudet, vilket ju är var det behövs som bäst. Hade ryggstödet gått att justera, så att barnet hade hamnat i en mer liggande vinkel, så hade suffletten helt varit att anse som för kort men för ett sittläge så är den precis lagom.

Jag är inget fan av dubbla hjul och kommer aldrig bli det. De bidrar aldrig till en förbättring av en vagns körkänsla. Men jag har en gång fått lära mig varför dubbla hjul är en så vanligt förekommande företeelse på mindre vagnar – och det har med balansen att göra. En väldigt smal och lätt vagn måste också klara tester som visar att den inte för lätt kan tippa med ett barn i, och dubbla framhjul gör det helt enkelt svårare för vagnen att tappa balansen. Britax Holiday har dubbla hjul både fram och bak – men känns också stadig trots sin storlek. Den är dessutom mer lättsvängd än vad jag hade förväntat mig och det finns dessutom fjädring i framhjulen.

Varukorgen är också den bra med tanke på hur liten vagnen är. Jag gillar att nätsidorna är höga. Det gör att även om det inte finns så mycket packyta så kan man bygga på höjden, utan att vara rädd för att sakerna ska kunna falla ur.

Hopfällningen av Britax Holiday är så okomplicerad att man intuitivt förstår hur den ska genomföras. Först låser man upp chassit genom att trycka på knappen på stången som löper mellan handtaget. Sedan drar man spärrarna på chassit – lokaliserade på båda sidorna strax under handtaget – uppåt mot sig och så fort man känner hur vagnen börjar fällas ihop så kan man släppa taget. Vips har Holiday fallit ihop till ett kompakt litet paket, och låser sig i det läget tills man åter drar upp spärrarna och fäller upp vagnen. Ihopfälld kan man även använda sig av de praktiska remmarna, på baksidan av ryggstödet, för att bära vagnen med sig när det inte funkar att rulla den eller när barnet inte längre känner för att åka.

Självklart gör sig Britax Holiday bäst på golvet på en flygplats, inne i ett köpcentrum eller på plan asfalt. Men lite grus på underlaget gick också bra att rulla fram genom. Precis som jag inte gillar dubbla hjul så mycket så är jag inte fan av delade handtag heller, men eftersom att Holiday ändå är så lätt så känns det inte tungt att skjuta den framför sig – även om man håller bara en hand på ena handtaget. Den rullar tvärtom på riktigt bra och är väldigt enkel att svänga.

Att Britax Holiday varken har fotstöd – för ett lite större barn som inte sover i vagnen men har längre ben och ändå vill kunna sitta bekvämt – eller viloläge – så att ett mindre barn som sitter bra i vagnen kan sova utan att huvudet blir hängande – är utan tvekan vagnens främsta nackdel. Att dessa två funktioner saknas gör att det också till viss del saknas en målgrupp för vagnen. Och det är synd! För jag tycker verkligen om hur den känns att köra och absolut älskar hur jag kan fälla ihop och slänga upp den på ryggen på 15 sekunder. Det ovanpå hur liten den blir ihopfälld gör Holiday så himla praktisk – i teorin. Så om Britax bara kunde utveckla den något så att den faktiskt blev lika praktisk i praktiken, då blir Holiday verkligen en vagn att ta med just på sin nästa holidayresa.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Britax Holiday hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Björn 15 juli, 2018 - 22:00

Hej
Vad för bra butiker finns det i Göteborg med omnejd för att kolla på barnvagnar?

Reply
Anna 16 juli, 2018 - 23:37

Hej Björn, hoppas någon annan har bra tips för jag har ingen koll alls på utbudet av barnvagnsbutiker i Göteborg. Mitt enda tips är Din Baby, Elin som förut drev barnvagnsblogg.se arbetar där nu och det borgar ju för att de har kompetent personal på plats!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar