Inovi Memory Foam Sittdyna – Medium och Large

av Anna

Inovi-Memory-Foam-Sittdyna-Medium-Large
Inovi Memory Foam sittdyna är en dyna som fyllde upp både ett hål på marknaden och ett utrymme i många barnvagnars sittdelar. Många sittdynor är främst tänkta som en extra isolering för barnet och ett skydd för barnvagnen, och ofta räcker det med det. Sen finns det även särskilda sittdynor som är extra varma, avsedda för användning vintertid, men också sittdynor som ska andas lite extra för när det är varmt och svettigt om sommaren. Det som gör Inovis sittdynor lite unika är att de faktiskt kan förbättra barnets sittkomfort och justera barnets sittposition. Memory Foam material formar sig efter barnets kropp och ger lite extra support, samt kan i viss mån även förhindra att ett litet barn glider ned med rumpan och får en säckig hållning i barnvagnens sittdel.

Inovi Memory Foam sittdyna finns i två olika utföranden – Medium och Large. Jag ser ofta frågor kring vilken man ska välja och såhär tänker jag kring det:

Inovi-LargeInovi Memory Foam Sittdyna Large
Inovi Large är dynan jag använt upp till cirka ett års ålder. Large är som bilden ovan visar rejält uppbyggd i sidorna, och när sittdynan är placerad i en sittdel så viks sidoflärparna framåt och stöttar barnet från sidorna så att det inte får slagsida och bättre kan förbli i en bra, sittande position. Inovi Large är i mitt tycke otroligt bra att ha om man har en ganska liten bebis som vantrivs i liggdelen och därför måste byta till sittdel tidigt. Jag började använda Inovi Large till mitt yngsta barn när han var runt fyra månader, och använde den då både i ergonomisk sittdel (Inovi Large i Bugaboo Donkey ) och i en så kallad vanlig sittdel (Inovi Large i Britax Go Next). Jag har testat Inovi Large även i en del andra vagnar och hittills inte hittat en sittdel som den inte passat i.

Hur lång användningstiden är beror egentligen mer på vagnen än på dynan. En smal sittdel, exempelvis sittdelarna till syskonvagnar som generellt är smalare än de i singelvagnar, blir förstås snabbare trång med Inovi Large än en bredare sittdel. Men i en normalstor sittdel med ett ”normalstort” barn så kan dynan användas i ungefär ett år. Personligen tyckte jag att den var överflödig från cirka 7-8 månaders ålder, då mitt barn satt självständigt och stabilt på egen hand. Bilden ovan luras för övrigt en aning, trots att dynan är ett och ett halvt år gammal så är den faktiskt fortfarande fint jämnsvart i färgen. Tvättrådet är handtvätt. Jag har hört om de som tvättat på fintvätt i maskin men har personligen nöjt mig med att yttorka dynan. Har man en liten bebis som kräks mycket kan det vara en god idé att offra ett litet lakan som man gör selhål i och sätter ovanpå dynan, så blir det enklare att göra rent vid en olycka.

Inovi-MediumInovi Memory Foam Sittdyna Medium
Inovi Medium är tillverkade i samma material som Large-dynnan och lika tjock i uppbyggnaden, men har en helt annan form. Det finns inte sidokuddar vare sig i ryggdelen eller vid sittytan. Visserligen finns det sydda kanaler längs med dynans kant, och då blir det ju en viss support när barnet sitter i mitten och fyllningen pressas utåt. Men för en bebis som behöver kramas om för att inte falla åt sidan så kan inte Inovi Medium fylla samma syfte som Large kan. Däremot har Inovi Medium en helt annan livslängd. Dynan är normallång och bredden gör att den funkar i de allra flesta sittdelar, båda syskonvagnar, singelvagnar och sulkys. Till skillnad från Large som är likadan på båda sidor, så finns det en fram- och en baksida på Inovi Medium. På baksidan finns en elastisk rem som kan träs över ryggstödet, om man har en vagn där ryggstöd och suffletten inte sitter ihop. På så sätt minskar risken för att dynan glider ned eller faller framåt när barnet tas i och ur vagnen.

Inovi Medium har uttag för fempunktssele. Axelfästena kan sättas i två lägen genom dynan, och sidofästena syns inte helt tydligt på bilden men finns i de sydda kanalerna i dynan sidor. Det är samma tvättråd för Inovi Medium som för Large. Dynan är väldigt mjuk och bekväm, och barnet sitter bra på den då den formar sig efter barnets rumpa och minskar risken för att barnet ska glida framåt med rumpan – vilket annars är lätt hänt, i synnerhet i barnvagnar med glansig klädsel. Yttertyget på dynan upplevs av den del som svettigt sommartid, jag tyckte inte det var så pass tydligt att det blev ett besvär men kanske är Inovi inte det bästa valet för barn som är väldigt svettiga av sig. Dock kan dynan kombineras med ett svalt lakan eller en AeroMoov-dyna ovanpå, som andas lite bättre.

Sammanfattningsvis så är jag väldigt förtjust i Inovis dynor. Large-dynan är helt klart mer unik än Medium-dynan. Medan jag hade klarat mig fint utan den senare så upplevde jag verkligen Inovi Memory Foam Large som något utav en livräddare när min son tvärvägrade att ligga ned och endast ville sitta upp, fast han var så liten. Inovi Large kostar ny cirka 500 kr och brukar begagnad säljas för omkring 250-300 kr beroende på skick, så trots den relativt korta användningstiden så kan det vara väl investerade pengar om man har behov av extra support i vagnens sittdel.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Inovi dyna hos: Babyland

Du kanske också gillar

1 kommentar

Vad är skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel? 24 mars, 2017 - 08:06

[…] är inne på fjärde liggdelshataren just nu) så tycker jag att en ergosittdel kombinerat med en Inovi Large-sittdyna kan vara en väldigt bra lösning. Nackdelen med ergonomisk sittdel upplever jag har varit om man […]

Reply

Lämna en kommentar