Emmaljunga Scooter 4 S/ 4 S Air

av Anna
Emmaljunga-Scooter-front

Recension av Emmaljunga Scooter 4 S / 4 S AIR
Inköp: Scooter 4 S kostar cirka 2900 kr. Detta är ett recensionsexemplar från Babyexperten.
Försäljning: Andrahandsvärdet verkar ligga på runt 2000 kr, beroende på år, skick och hjul.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Om det är något märke som kan påstå sig kunna det här med sulkys och kan backa upp det med mångårig erfarenhet, så är det väl just Emmaljunga. Scooter är en modell som hunnit få några år på nacken och jag har testat varianten som kallas 4 S, där S står för att framhjulen är rörliga swivelhjul. Jag har kört vagnen både med de punkteringfria Ecco-hjulen och med de luftfyllda Air-hjulen. Scooter 4S är en klassisk sulky, nog vad många tänker på när de hör själva ordet sulky. En fast framåtvänd sittdel och fyra hjul helt enkelt. Sen är Emmaljungas Scooter 4S en modern vagn så den har även ställbart handtag och ryggstöd. Bygeln är fast och kan inte monteras bort och maxvikten är tråkstandard på 15 kg. En maxvikt som återfinns på de flesta av Emmaljungas vagnar, vilket är synd för när man känner på dem så känns de ofta mycket mer tåliga och gediget byggda än många andra modeller som godkänts för högre maxvikt. Det är därför jag kallar standarden för 15 kg på tråkig, jag tycker det borde finnas säkerhetstester på fler nivåer så att fler vagnar kan få högre maxvikt.

Emmaljunga-Scooter-Air-vs-Ecco

Hjulen först av allt, för i mångt och mycket är det ändå de som gör vagnen. När jag testade Emmaljunga Super Viking under 2014 så hade Emmaljunga stora problem med ett material som käkade grus som ett utsvultet djur. Därför tog märket fram den nya hjultypen Ecco och de är verkligen av fin kvalitet. Jag tyckte först att Ecco-hjulen såg lite märkliga ut, med bara tre ekrar och så tunna och platta. Men när jag kört med dem så ändrade jag snabbt uppfattning. För att vara punkteringsfria hjul så tycker jag Ecco-hjulen gör riktigt bra för sig. Vi hade en snöfattig vinter där jag bor men när vi hade 4-5 cm så rullade Scooter på rätt bra genom snön ändå. Ändå ska jag inte sticka stol med att jag, om jag måste välja, absolut föredrar Air-hjulen. Ja de gör vagnen lite tyngre men inte större. Det positiva lufthjulen bidrar med till vagnens körkänsla är om än diffust ändå tydligt där. Jag tycker ju att lufthjul gör hela fjädringen bättre, det är som att de luftfyllda däcken skärmar av och fångar upp alla småstötar som uppstår till exempel när man kör över en väg med grovt grus. Så är det även för Emmaljunga Scooter 4S Air, körupplevelsen blir lite bättre än med de punkteringsfria Ecco-hjulen. Men är just risken för punktering något man inte vill utsätta sig för så känns Ecco som sagt som ett värdigt alternativ.

Emmaljunga-Scooter-detaljer-ihopfallning

Varukorgen är lättåtkomlig bakifrån men har nättäckta sidor, som gör att man inte får in saker från det hållet (1). Jag gillar storleken på Scooter 4S varukorg, jag har haft vagnen med på utflykt och fått med mig både matsäck och skötväska, den sväljer mer än man kan tro helt enkelt. Handtaget har en bra längd och kan vinklas i många olika lägen, på mina bilder visar jag det högsta, det mellersta och ett av de lägre positionerna som knäledshandtaget kan ställas i (2). För att fälla ihop vagnen krävs att man använder båda händerna och öppnar upp spärrarna på chassit (3) samt en extra säkerhetsspärr, sedan viker man hela övre delen av vagnen framåt. Man kan välja mellan att få vagnen lång och platt (4) eller gör den lite kortare genom att ha ryggstödet mer främfällt innan chassit fälls ihop. Men då blir vagnen också högre. Oavsett hur man väljer att göra det, så är Emmaljunga Scooter 4S inte direkt liten ihopfälld. Den låser inte heller ihop sig automatiskt. Visst funkar det att fälla den och lasta in den i bilen men detta är inte en optimal bilvagn och den gör sig allra bäst när den är och förbli uppfälld. Vagnens broms är det inga konstigheter med. Den kan kännas lite vass när man använder den med en sandal på foten men den är samtidigt väldigt tydlig med om den är ilagd eller ej (5).

Emmaljunga-Scooter-fotstod

Fotstödet på Emmaljunga Scooter 4S är ställbart i många olika vinklar, och klätt med tyg. För att ställa in fotstödet i önskad position krävs båda händerna, då knappar ska trycka in på insidan av båda lederna och sedan får man vinkla fotstödet som man vill ha det. Jag gillar att fotstödet har en bra kant nedtill, något för foten att ta spjärn mot. Jag är lite mindre förtjust i att det är så fint tyg på det, i alla fall när det tyget ett par leriga stövlar senare inte längre är så himla fint.

Emmaljunga-Scooter-ryggstod-ligglage

Emmmaljunga Scooter 4S är en i mina ögon smidig vagn att använda, det krävs ingen titt i instruktionsboken för att man ska förstå sig på hur vagnen fungerar. Selen är en vanlig fempunktssele där axelremmarna kan fästa i två olika höjder och där selremmarna kan förlängas när barnet växer och blir storre (1). På baksidan av ryggstödet finns Emmaljungas varningstexter och även två ringar för upphängning av exemplevis regnskydd, det finns även liten förvaringsficka (2). Scooter 4S har ett ryggstöd som kan vinklas till flera olika lägen, genom att man greppar i dess överkant och drar uppåt för att låsa upp det så att ryggstödet blir rörligt. Liggläget är tillbakalutat men inte plant (3), sen finns även viloläge (4) samt ett i princip helt upprätt sittläge (5).

EL-Scooter-4S-sufflett

Suffletten är ett kapitel för sig. Jag älskar den när den är utfälld och kan absolut inte förstå mig på den när den fälls tillbaka. Det kanske låter flummigt men om det är kallt eller blåsigt ute, eller som solen skiner, och jag har ett sovande barn i vagnen – då tycker jag det är helt fantastiskt vilket bra skydd man kan få till med suffletten. Fullt utfälld med förlängningen uppe och solskärmen framme så går suffletten ända fram till bygeln – som bilden överst till vänster visar. Det kommer ändå inte bra med luft på sidorna så kvavt blir det inte, men det finns absolut inget behov av kompletterande solskydd i typ av solgardin eller dylikt. Sen är det bra att suffletten kan ställas i så många olika vinklar, så det är lätt att anpassa vagnen efter ens eget eller ens barns behov av avskärmning från omvärlden.

Problemet med suffletten tycker jag är att det är väldigt svårt att se barnet och att det rent estetiskt inte är så vackert att beskåda Scooter 4S med suffletten bakfälld. Suffletttyget hänger rakt ned. Jag har fått tips om att man kan använda suffletten för förvaring av lösa jackor eller liknande, men jag tror inte att det är så Emmaljunga har tänkt sig det. Jag hade tyckte att det varit snyggare som suffletten packats ihop kompakt i höjd med ryggstödet. Nu trodde jag först att något missas i montering när suffletten såg ut som en tom säck under handtaget. Utfälld är den ju så väldigt snyggt så det känns som att något saknas helt enkelt, det är känslan jag får när jag kör Scooter 4S med suffletten bak.

Emmaljunga-Scooter-suffletten-ser-barnet

En annan nackdel med sufflettens konstruktion är att om man vill ha den lite framfälld – för att det ser snyggare ut så, så tappar man genast all sin sikt över barnet. Det finns ingen tittlucka i suffletten så enda sättet att se sitt barn är att ha suffletten hängandes eller att fälla fram den och sen gå runt vagnen för att se om barnet somnat. Tittar man på de tre bilderna ovan så är den längst till höger i övre raden – där jag inte längre ser mitt barn alls – samma läge som på bilden längst ned till höger. Så min sikt över barnet är borta innan barnet ens fått något sol- eller vindskydd av suffletten. För att skärma av barnet måste suffletten dras fram mycket mer. Det blir därför svårt om man vill skärma av barnet lite men ändå kunna se in till det, framför allt för att kolla just sov- eller vakenstatus om man har ett barn som sover i vagnen. Någon slags tittlucka hade därför varit uppskattad av mig som fortfarande har barn som sover dagtid.

Emmaljunga-Scooter-korkansla

Jag måste säga att jag gillade Scooter 4S, allra mest med lufthjulen. Ecco-hjulen var överraskande bra och höll till och med för promenaderna till pulkabacken den korta period vi hade riktig vinter i Stockholm, men rullet är blir bättre med Air-hjulen på chassit. Själva sittytan för barnet är riktigt mysig och ombonad, och att suffletten kan dras fram så långt och skapa som en sovbubbla för mitt barn gör att jag förstår varför han har uppskattat att sitta i den här vagnen. Åkturerna har helt enkelt varit väldigt bekväma för honom. Ur ett barnperspektiv måste det här vara en av de bästa sorternas barnvagn. Ur mitt föräldraperspektiv har jag en del tveksamheter. Jag skulle vilja kunna se mitt barn bättre med suffletten utfälld. Jag hade också gärna sett att vagnen lite bättre anpassats efter sin målgrupp. Sulkys används främst av förskolebarn och förskolebarn är smutsiga. Typ väldigt smutsiga. Att fotstödet är helt klätt i tyg känns opraktiskt, även om tyget är slittåligt och enkelt att torka av. Jag hade föredragit en annan konstruktion, som det är nu såg vagnen skitig ut efter en promenad med leriga barnstövlar. Och absolut, vagnen är till för att användas och jag skulle aldrig avstå att sätta mitt barn i vagnen på grund av smutsiga skor. Men jag hade gärna sett att det varit ännu enklare att återställa vagnen i rent och snyggt skick efter promenad.

Scooter 4S funkar bra för långa föräldrar. Att handtaget är långt skapar mycket stegutrymme. Men ibland kände jag att jag kom lite väl långt bakom mitt barn? Som att först rullade vagnen, sen var det ett mellanrum och sen kom jag. Men jag är också bara 170 cm lång och för min 1,5 dm längre man så verkade det upplevde mellanrummet inte existera. Måste jag välja så föredrar jag dock alla gånger ett handtag som känns lite för långt än ett som känns lite för kort. I övrigt är körkänslan bra. Emmaljunga Scooter 4S / Air är inte den mest lättrullade eller lättstyrda vagnen, EL har ju haft problem med tröga framhjul senaste året, men den tuffar på och känns som en slitvarg man kan använda längre. En klassiker helt enkelt. Det finns utrymme för moderniseringar men i stort tror jag Scooter 4S är precis den vagn Emmaljunga vill att den ska vara och det respekterar jag för de har gjort den väl. Gillar man det klassiska så blir man inte besviken på Emmaljunga Scooter 4 S / 4S AIR.

Du kanske också gillar

10 kommentarer

m 13 maj, 2016 - 05:55

Hej! Tack för en jättebra blogg och jag hoppas det är ok att ställa en fråga om en annan vagn än den i inlägget 🙂 Jag vill nallen satsa på en EL DV 735 och gärna köpa så mycket som möjligt begagnat. I barnvagnsbutiken sa dem att alla Viking sitt-och liggdelar passar 735 chassit, men när jag luskat lite på egen hand så får jag fram infon att det är enbart 2016 liggdelar som passar på 2016 chassit och 2015 delar på 2015 chassit? Stämmer detta, och gäller det även sittdelarna i så fall? Hoppas det inte blev för rörigt och att du har tid att svara 🙂 Tack på förhand!

Reply
Anna 13 maj, 2016 - 11:05

Hej!
Om jag förstått det rätt så går det att sätta 15-delar på 16-chassit men att det blir jääääkligt tight, 16-liggdelarna är mer avsmalnade i fotändan så de ska funka bättre. Men jag är ingen superexpert på just detta känner jag, maila till typ Babyexperten, de är jättebra på Emmaljunga!
/Anna

Reply
m 14 maj, 2016 - 20:18

Tack så mycket för snabbt svar, jag ringer dit och dubelkollar 🙂

Reply
Sulkybattle – Emmaljunga vs Crescent vs Kronan 29 juli, 2016 - 08:43

[…] är ett fan av svängbara lufthjul så har jag valt att jämföra tre sulkys som har sådana; Emmaljunga Scooter 4 S Air, Kronan Sulky/S och Crescent Compact 360 XT Air. (På jämförelsebilderna nedan har dock Scooter 4 […]

Reply
Cecilia 7 augusti, 2019 - 14:10

Gammalt inlägg jag vet. Men köpte precis en begagnad scooter med air hjulen. Den visade sig vara för bred för hissen. Jag vet sedan tidigare att den med Ecco-hjul passar i vår lilla hiss. Kan jag helt enkelt byta hjulen på min air och få samma mått på vagnen som en med Ecco hjul? Eller skiljer sig chassit också?

Reply
Anna 8 augusti, 2019 - 16:15

Hej Cecilia, jag tror att det ska vara möjligt att byta hjulen, ta dig till en Emmaljunga-återförsäljare och testa om du har möjlighet. Men på den jag körde var det ju bara att byta ut.
/Anna

Reply
Olga 29 november, 2019 - 23:35

Hey, I would like to get comment on a sleeping position of the scooter 4s. I am planning to buy used one but I am afraid if position is really comfortable for child to sleep? What do you think about it? Or I should go for bigger models like Nitro city or Super Nitro or anything else? Thank you in advance for your comment.
Best regards,
Olga

Reply
Anna 1 december, 2019 - 22:49

Hi Olga,
it’s not a lie flat position but it’s absolutely good enough, I would say. At least for a kid over 1 year old!
/Anna

Reply
Malin 30 mars, 2021 - 08:15

Om man står och väljer mellan en britax b motion 4 plus och en emmaljunga scooter 4s vad ska man tänka på och vad ska man välja?
Vi har ingen bil så bra varukorg är ett måste.
Hade en emmaljunga scooter 3s förut och den älskade vi förutom att det var trångt vid bygeln när barnet ska i och ur med stövlar.

Reply
Carin 3 april, 2022 - 10:09

När slutade Emmaljunga med dessa vagnar? Jag hade en till sonen med något slags snyggt denimtyg, men den hade en lucka i suffletten!
Älskade den vagnen och det börjar bli dags att köpa en till lilla sladdisen född 2020.. Vilken årsmodell är den sista? Vet du det?

Reply

Lämna en kommentar