Baby Jogger City Tour

av Anna
Recension av Baby Jogger City Tour

Recension av Baby Jogger City Tour

Inköp: Inköpspris för vagnen är 2995 kr. Den City Tour jag skriver om ett recensionsexemplar jag fick tillgång till från Baby Jogger.
Tillbehör: Förvaringsväska ingår. Andra tillbehör såsom bygel, regnskydd och mugghållare säljs separat.
Typ av vagn: Resevagn, sittvagn, sulky.

Less is more verkar inte bara vara modevärldens devis i perioder, också barnvagnsbranschen tänker i de banorna just nu. Det finns inget hetare än en vagn som blir minimalt liten ihopfälld. Den stora frågan är dock allt som oftast: hur mycket har man fått kompromissa kring funktioner för att nå sitt mål vad gäller storlek? När jag först såg Baby Joggers minivagn City Tour slog det mig att det verkligen såg ut som en Baby Jogger-vagn. Märket har lyckats utveckla sitt alldeles eget formspråk och även om jag presenterats för en helt anonym City Tour hade jag direkt förstått vem som låg bakom. I mina ögon bådade det gott. Baby Jogger gjorde inte något litet bara för att, de ville att även denna vagn skulle platsa in lika mycket i BJ-familjen såsom deras andra populära modeller, t.ex. Baby Jogger City Mini GT och Zip.

Baby Jogger City Tour i siffror

I mitt första inlägg om Baby Jogger City Tour delade jag med mig av bilder och av Baby Joggers mått för vagnen ihopfälld, vilka är 55.88 x 25.4 x 45.72 cm. Hjulen är avtagbara så om måtten är på gränsen för att City Tour ska funka som handbagage så gör den det definitivt med bakhjulen av (och det finns utrymme för att lägga dem löst i förvaringsväskan som medföljer vagnen). Vagnen väger 6,5 kg och sittdelen tar 20,5 kg, varukorgen tar enligt Baby Jogger 7 kg och förvaringsfickan på baksidan av ryggstödet 1 kg. Under min sommar på Gotland har jag kört vagnen på olika underlag och packat den in och ut ur bilen fler gånger än jag kan räkna, så nu är det dags att sammanfatta mina intryck av City Tour.

Baby-Jogger-City-Tour-sufflett

Baby Jogger City Tour är en fast framtåvänd resevagn. Handtaget kan inte justeras i höjd. Det finns i nuläget ingen liggdel till City Tour, och inte heller några babyskyddsadaptrar. Sittdelen finns i fem olika färger: röd, mörkblå, lila, den turkosa på mina bilder och helsvart. City Tour suffletten har en tittlucka baktill (1), som stängs med kardborrfästen men som även kan rullas upp och hållas öppen med en elastisk snodd (2). Under luckan finns en öppning i meshnät, så förutom att det gör att man kan se in till barnet så kan det även fläkta lite genom luckan. Fullt utfälld ger suffletten bra skugga över barnet, även om ryggstödet är nedfällt till viloläge (3). Helt bakfälld så skymmer suffletten inte sikten åt sidorna för barnet (4). Suffletten utfälld ger bra skugga (5), men solskyddet blir ännu bättre om man även viker ut sufflettens solkeps (6). Suffletten är stadig och har hållit sig på plats när jag fällt ut den, inte fällts tillbala när man går över trottoarkanter eller liknande.

Baby-Jogger-City-Tour-detaljer-hjul-varukorg

De svängbara framhjulen på City Tour kan låsas i fast läge men även enkelt klickas av från chassit (1). De har ett ytskikt med lite stuns i sig, men som det inte fastnar grus i – åtminstone inte under den tidsperiod jag kör vagnen. Samma gäller bakhjulen, som också de kan tas loss på någon sekund (2). Varukorgens storlek begränsas givetvis av att vagnen är liten, men jag tyckte ändå att den var överraskande rymlig (3). Långsidorna är elastiska, vilket gör det enklare att lägga i eller ta ur större föremål. Om man pressar lite så får man in en normalstor skötväska under vagnen, men sen är varukorgen ganska full. Baby Jogger City Tour har en fempunktssele som kan tas isär i fem lösa selremmar, praktiskt om man vill kunna sätta i sittdyna eller åkpåse i vagnen (4). Tour har inte ett ställbart fotstöd, men fotstödet som finns är klätt i ett material som ska tåla slitage och smuts extra väl (5).

Baby-Jogger-City-Tour-ligglage

Det är inte fullt liggläge på Baby Jogger City Tour. Ryggstödet är dock steglöst fällbart ned till ett viloläge, som varit mer än tillräckligt för min tvååring och som hade funkat lika bra för dem även i ettårsåldern. Men vagnen funkar inte för spädbarn och det går inte att använda City Tour med mjuklift. Ryggstödet fälls med ett enhandsgrepp men som vanligt med den här sortens spärr så tycker jag det behövs två händer för att få upp ryggstödet till sittläge igen. Sittläget är något tillbakalutat men ryggplattan kan pressas fram en aning och remmarna dras åt lite extra om man skulle vilja. På bakisdan av ryggstödet i bilden överst till höger i collaget ovan så ser man även den rymliga nätfickan, perfekt att förvara småsaker i.

Baby-Jogger-City-Tour-ihopfallning

City Tour fälls i grunden precis som Baby Joggers andra sittvagnar, men fällningsproceduren har även några andra inslag. Fällningen sker i tre steg. Först ska den röda knappen på insidan av chassit pressas in. Det låser upp spärrarna som håller vagnen i uppfällt läge. Därefter pressar man in den gråa knappen på handtaget och vinklar handtaget en aning framåt, det behöver inte vara mycket. Därefter tar man ett stadigt grepp om ihopfällningsremmen och lyfter upp vagnen. Voila! City Tour viks i tre sektioner som fälls ihop som ett platt litet paket. Jag tycker personligen att den här fällningen är väldigt smidig och enkel att förstå. Min man, som kört lika många vagnar som jag men kanske inte med lika stor entusiasm, förstod greppet direkt och det är ett gott betyg för att även den barnvagnsokunnige ska tycka om ihopfällningen. Uppfällningen är även den enkel, lossa spärren på sidan som håller ihop chassit och lyft upp vagnen i handtaget med ett knyck så är City Tour redo att rulla igen!

Baby-Jogger-City-Tour-ihopfalld

Baby Jogger City Tour tar upp minimalt med utrymme i bilen, jag skulle fått plats med minst ett dussin i bakluckan på vår VW Touran. City Tour kan även fällas med bygeln på, då blir den givetvis väldigt mycket längre men det gör även vagnen mer lätthanterad. Bygeln kan användas både som lyfthandtag eller för att bära vagnen över axeln med.

Baby-Jogger-City-Tour-resvaska

Med City Tour medföljer en förvaringsväska. Den har ingen vaddering men skyddar vagnen från smuts och även den som bär vagnen från att få fläckar från hjulen. Väskans passform är slimmad men inte för tight, det är inte svårt att få in City Tour i väskan. Alla hjul kan sitta kvar på men vill man göra vagnen något smalare för att funka som handbagage, så tar man först av bakhjulen. Förvaringsväskan har ett enklare bärhandtag upptill, som ger ett stadigt grepp. På väskans baksida finns även två remmar med vaddering, vilket gör att hela vagnen kan bäras som en ryggsäck. Supersmart om man vill ha båda händerna fria för barnet och samtidigt få med sig vagnen. När City Tour är uppfälld så finns det baktill på varukorgen en särskild förvaringsficka, speciellt avsedd för att ha väskan i. Platta till väskan, vik eller rulla ihop den så passar den perfekt. Förvaringsfickan kan sedan stängas igen med dragkedja. Ett smart sätt att se till att man alltid har väskan med sig om man behöver den. Vet man ändå med sig att väskan inte ska användas så är förvaringsfickan praktiskt för andra småsaker man vill dölja, typ plånbok och mobiltelefon.

Baby-Jogger-City-Tour-tillbehor

Tillbehören som finns för City Tour i nuläget är ett regnskydd jag inte sett annat än på bild, samt en mugghållare och en bygel. Mugghållaren är en modell som sätt fast direkt på en knopp på chassit. Bygeln klickas i på sidan av vagnen, under resåren i klädseln. Den kan inte öppnas upp eller svingas åt sidan, utan är fast i sittläge. Mugghållaren är det nog en smaksak om man behöver men bygeln har uppskattas både av oss föräldrar och av barnet som suttit i vagnen.

Baby-Jogger-City-Tour-barn-storlek

Storleksmässigt upplever jag Baby Jogger City Tour som rymlig. Min 2,5-åring är på medelkurvorna  och sitter riktigt bra, med stöd för hela huvudet om han lutar sig bakåt. Min 5,5-åring är både för tung och för lång för vagnen, men just längdmässigt så skulle det funka om det krisade. Hon har fortfarande stöd för nacken men inte för hela huvudet. Däremot får hon sitta med benen rejält böjda för att få upp dem på fotstödet. Min bedömning är att min yngsta antagligen skulle sitta bra i City Tour även upp till 3-3,5-års ålder och maxvikten bidrar ju även den till en bra användningstid för vagnen.

Baby-Jogger-City-Tour-korkansla

Viktigast av allt är ändå körkänslan. Gotland erbjöd gott om blandad terräng att köra City Tour på. Asfalt och inomhus i gallerior och affärer är förstås inget problem alls, vagnen rullar fram utan att det krävs någon armstyrka från min sida. Lite grusväg och plattare kullersten fixade City Tour riktigt bra också, även om det förstås skakade och skumpade en del. Skulle den typen av underlag utgöra majoriteten av den terräng vagnen ska köras i så tror jag man skulle köra fast med vagnen då och då, och antagligen föredra större hjul. Men i stadsmiljö har City Tour gått alldeles utmärkt att svänga omkring med, oftast har jag kunnat köra med endast en hand på handtaget. Eftersom att handtaget inte kan justeras i höjd kan det vara klokt att först provköra vagnen innan inköp, så man vet att höjden passar en själv. Jag är 170 cm och har varit bekväm med handtagets nivå, min man är cirka 185 cm och har också kunnat köra vagnen utan besvär.

Eftersom att jag vet att en stor fråga för många är hur Baby Jogger City Tour står sig mot Babyzen Yoyo+, så vill jag tillägga att jag tycker båda vagnarna är riktigt bra. Kanske är det just utseende och delvis körkänslan, två subjektiva egenskaper, som främst skiljer dem åt. Jag gillar att hjulen är avtagbar på Tour, men tycker kanske att Yoyon har en marginellt bättre körkänsla och rull. Fällningen på City Tour har för mig oftast fungerat smidigare än på Yoyon, där jag ibland klantar till det så hjulen ställer sig i tvärläge. Yoyon är något mindre ihopfälld men med bakhjulen av får man med sig Tour som handbagage på flyget.

Jag tror väldigt starkt på Baby Jogger City Tour. Både utseende, körkänsla och funktionerna faller mig i smaken och vagnen är i mina ögon väldigt, väldigt prisvärd med tanke på dess egenskaper. City Tour är utan tvekan ett av de bättre alternativ för den som vill ha så liten vagn som möjligt men ändå på samma gång få så mycket stor vagns-funktioner som möjligt. Tour känns helt enkelt som ännu en Baby Jogger-klassiker, här för att stanna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Baby Jogger City Tour hos:
Babyland
Baby V

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Therese Gebeus 20 september, 2016 - 21:51

Tack för härlig läsning och bra recention!
Väntar med spänning på att få jämföra tour
med yoyon som är vår all time favourit.
Hade höga förväntningar på zip när den kom
men den var en stor besvikelse tyvärr.
Hoppet står nu till tour, hoppas hoppas hoppas
det blir ”the vagn” 🙂

Reply
Sandra 21 september, 2016 - 09:31

Hej! Jag var precis på vippen att beställa hem en Baby Jogger City Mini Zip men avbeställde, och sedan idag fick jag nys om den HÄR vagnen. Vilken skulle du valt? Tour eller Mini Zip? 🙂
Ha en skön dag!
/S

Reply
Anna 21 september, 2016 - 09:45

Hej Sandra,
Zip är ju ”mer” vagn, den har fullt liggläge, högre maxvikt, större varukorg, rymligare sittdel, ställbart fotstöd, längre sufflett och lite mer stabilitet i körkänslan. Men den blir ju också större ihopfälld och väger mer. Så frågan är hur viktig vagnen storlek är för dig? Båda är bra vagnar!
/Anna

Reply
Sandra 21 september, 2016 - 09:50

Har idag en Britax Go Next som är på tok för stor. Letar framförallt efter nåt som är smidigt och inte tar så mycket plats i bilen, eller inte tar upp halva hallen när den står därhemma. Flyger inte så ofta, och om vi behöver ha med oss en vagn då så kan vi lika gärna checka in den som vanligt bagage. Vill ha en vagn med bra körkänsla och som är skön för dottern att sova i. Så kanske ska satsa på Zipen ändå?

Reply
If you want to make it big, make it small – Baby Jogger City Tour! 27 september, 2016 - 10:14

[…] (Tillägg september 2016: Här kan du läsa min recension av Baby Jogger City Tour!) […]

Reply
Kind und Jugend 2016 – dag 3 29 september, 2016 - 19:05

[…] färger men mest en vidareutveckling av det som redan finns. Hos Baby Jogger fanns alla färger av BJ City Tour uppställda, och den vagnen har ju precis kommit till svenska återförsäljare sen lanseringen i […]

Reply
thatswedishmama 2 oktober, 2016 - 18:47

Vad heter den här färgen, är det juniper eller någon annan?

Reply
Anna 2 oktober, 2016 - 21:06

Hej, ja det är Juniper. Den ser mycket mer grön ut på produktbilderna, märkligt nog.
/Anna

Reply
Sofia 19 oktober, 2016 - 21:21

Hej! Älskar verkligen min babyjogger city mini 4w så nu när jag vill ha en handbagagevagn så är denna helt klart högt på önskelistan. Vet du måtten när man tar av hjulen? Om man tittar på handbagagemåtten så är de 55x40x23 på exempelvis Norwegian och SAS som jag oftast flyger med.

Tack för en underbar blogg för oss vagn nördar:)

Trevlig kväll!

Reply
Anna 19 oktober, 2016 - 21:50

Hej Sofia!
Tyvärr, jag mätte aldrig City Tour, jag fick höra att den prototyp jag körde i somras inte skulle ha exakt samma mått som den riktiga vagn som nu släppts på marknaden. Med ögonmått såg den lika stor ut som Yoyo med bakhjulen av, kanske tom lite mindre.
/Anna

Reply
Ingela 17 mars, 2017 - 21:52

Hej Anna!
Äntligen har vi också fått hem en city tour. Optimalt skulle vara om lillasyster kan få åka vagn och storebror ståbräda ifall orken tryter. Finns det någon bräda som funkar tror du? Eller har du till och med testat? Funkar räcker alltså, det behöver inte vara perfekt eftersom det endast är i undantagsfall det skulle användas.

Reply
Anna 18 mars, 2017 - 13:37

Hej Ingela! 🙂
Nä just på Tour har jag aldrig testat någon ståbräda men jag har ju en Buggy Board Maxi hemma så jag skulle kunna se om de är kompatibla. Tror väl egentligen att Mini-modellen skulle vara bättre dock…
/Anna

Reply
Ingela 19 mars, 2017 - 21:02

Du får väldigt gärna testa om du har tid och lust!
Jag funderar på om bumprider skulle funka annars, vad tror du?

Reply
Emilia S lindqvist 14 augusti, 2017 - 13:30

Hej! De recensioner jag läst om vagnen säger att barnet lätt halkar ner och sitter dåligt eftersom sitsen inte är så djup. Hur upplevde du det? Har en snart ettåring, ganska stor, och funderar på att köpa en sån vagn.

Reply
Anna 17 augusti, 2017 - 21:20

Hej Emilia, jag har också hört väldigt många klaga på Tours grunda sittdel och visst, djup är den inte. Men min treåring har aldrig klagat och trivs väldigt väl i vagnen. Jag har inte heller upplevt att den skulle vara för grunt på något sätt.
/Anna

Reply
Gina 20 december, 2017 - 05:59

Hej Anna!
Står och velar mellan tour och kobbe till min ettåring på 12 kg. Vagnen ska i första hand tas en kort asfaltspromenad (en del grus efter vintersandningen kan förekomma) till och från dagmamman och användas som bilvagn. Vilken skulle du valt? Tack på förhand/ Gina

Reply
Anna 26 december, 2017 - 22:03

Hej, det fixar de nog ungefär lika bra! Det jag tycker man märker i skillnad, och som väl motvierar det högre priset på Tour, är att den är mkt smidigare att fälla ihop och känns lite mer påkostad i materialval. Men Kobbe funkar superbra för de syften du beskriver!
/Anna

Reply
Doo 10 juli, 2018 - 10:04

Hej.
Bra recention.
Men, Hur får den plats i touranen med alla säten uppfälda? Ser att ni endast har 5 säten uppfällda.

Reply
Anna 10 juli, 2018 - 20:41

Hej!
Jag mailade dig en bild, det går alldeles utmärkt!
/Anna

Reply
Catarina 11 juni, 2021 - 16:56

Hej!
Gammalt inlägg jag vet men vi har en gammal city tour som vi använder som resevagn och vi skulle gärna vilja hitta en passande ståbräda som kan enkelt följa med på resor. Har du några tips? Baby Jogger:s egna verkar inte passa City Tour och förvaringsficka på varukorgen gör det svårt att fästa de vanliga brädor. Tack på förhand!

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:26

Hej Catarina, jag har inte testat själv men jag har sett en Tour med en Bumprider-ståbräda på, dock på visst avstånd så jag vet inte exakt hur/var de fäste ståbrädan då. Ska dock tillagas att vagnen inte såg ut att vara särskilt lättkörd med den ståbrädan på.
/Anna

Reply
Josefine 2 juli, 2022 - 16:14

Hej!
Gammalt inlägg nämner jag också men vill bara ge en eloge till en väldigt bra och grundlig recension!
Har en City Tour sedan 2018 men har kanske använt den 15 ggr max. Vill trots det ge dig rätt i allt du beskriver och nu med en lillebror i familjen kommer den nog mer till användning för oss.
Trevlig sommar!

Reply
Anna 10 juli, 2022 - 12:04

Hej Josefine, och tusen tack för dina fina ord! Väldigt roligt att höra! <3
/Anna

Reply

Lämna en kommentar