Baby Jogger City Mini 4W

av Anna

Recension av Baby Jogger City Mini 4W
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Baby Jogger. Inköpspris för City Mini 4W  ligger på cirka 3795 kr, för City Mini med tre hjul så är priset cirka 3295 kr.
Försäljning: Andrahandspriset på en City Mini 4W verkar ligga på omkring 2500 kr, med lite marginal åt båda håll.
Typ av vagn: Sittvagn med möjligheten att köpa till liggdel och då få vagnen till en duovagn.

När jag i våras planerade inför sommarens resa utomlands så funderade jag mycket på det här med resevagnens varande eller icke varande. Med en 2,5-åring och en 4-åring så ville jag ha något så rejält som möjligt men samtidigt inte behöva kompromissa på den punkt att vagnen också måste vara kompakt ihopfälld och enkel att transportera. Jag lutade länge åt en Bugaboo Bee men kände att den inte riktigt var så klättertålig och stabil som jag skulle önska. Jag visste dessutom att vi skulle röra oss ute på landet lika mycket som i stadsmiljö, som vagnen måste vara välbalanserad och någorlunda terrängtålig.

Efter att ha sonderat marknaden så återkom jag ständigt till Baby Jogger City Mini i dess fyrhjuliga version. Trehjulingen valde jag bort eftersom att jag inte riktigt litar lika mycket på att den står stadigt om ett barn själv ska klättra i, något som visade sig vara en korrekt iakttagelse när jag nu på Barn & Baby-mässan i Kista fick göra att vanligt City Mini troligtvis inte komma klara det nya säkerhetskravet på att en vagn ska kunna belastas framtill från sidan utan att välta. Efter mycket grundlig utvärdering så är City Mini 4W nu en vagn som seglat upp som ny favorit på min personliga topp 5-lista över de bästa barnvagnar jag haft. Att den dessutom har så lång användningstid, med den stora sittdelen som med lätthet rymmer en normalstor 4,5-åring och en sammanlagd viktkapacitet på 22,5 kg, gör den till ett ännu bättre köp.

bjcm4w_1

BJCM4W – en avancerad förkortning av Baby Jogger City Mini 4 Wheels – har precis som alla andra vagnar från Baby Jogger en exceptionellt lång sufflett som täcker fullt tillräckligt för att skydda både från lågt stående sol och från kyliga höstvindar. Suffletten kan ställas i olika steg och stannar stadigt i sin position. Mina barn gillar att se ut ur vagnen men just i denna vagn är de båda två mycket förtjusta i att dra ut suffletten i längsta läget och bara ha det mysigt i sin egen lilla rullande vrå. På tredje bilden ovan så syns vagnens liggläge, med ett barn i så tyngs det ned ännu lite mer – det är alltså ett väldigt bra, nästintill plant, liggläge på BJCM4W. Ryggen är steglöst ställbar med en rem, inte in favoritfällning när ryggen ska upp till sittläge men när ett sömnigt barn ska smygas ned till ett viloläge utan att hen märker vad som är på gång – då är det en toppenfunktion.

bjcm4w_detaljer1

Visserligen inledde jag tiden med denna City Mini på en resa i södra Frankrike där medeltemperaturen under vår vistelse var ganska svettiga 35 grader, men vagnen har använts minst lika flitigt efter det och det märks att detta är en vagn som kan anpassas efter årstiden. På bilderna ovan syns vagnen i liggläge. Bakstycket är tvådelat, det undre lagret består av ett insektsnät som släpper in luft men håller störande mygg eller getingar ute, medan det yttre är både vind- och i viss mån vattentåligt. Suffletten har två tittluckor som kan fästas i öppet läge med kardborrfästen, det är således lätt för den som kör att ha översikt över om barnet sover eller är vaket trots att suffletten är så lång. Bakstycket på vagnen hålls på plats med kardborre men kan rullas ihop för sommaranvändning och då kan det yttre lagret hållas på plats med en snodd.

bjcm4w_detaljer2

Något jag generellt förhåller mig skeptisk till är fasta handtag på barnvagnar. Mellan mig och min man skiljer det 1,5 dm i längd och jag vet att det finns andra familjer där föräldrarna har betydligt större längdskillnader än så. Utan bara kan önskemål om handtagshöjd vara något som varierar från person till person, det kan också variera för samma person vid olika tillfälle. Själv har jag ofta högsta läget på handtaget, jag gillar att ta ut stegen utan att ens komma nära att sparka i vagnen, men ibland har jag barnvagnen fullastad med barn och prylar och då vill jag ofta komma lite närmre för att kunna trycka på i exempelvis en uppförsbacke. Jag trodde absolut att detta skulle vara något jag störde mig på hos BJCM4W och visserligen skulle det fortfarande vara toppen om handtaget gick att ställa i åtminstone ett par olika lägen – men jag tänker knappt på att det är ett fast handtag när jag kör vagnen. Min man tycker att han märker av det om vi går långpromenad med vagnen men det är ofta för att vi har något utav ett motionstempo då, till vardags är det inget vare sig han (185 cm) eller jag (170 cm) saknar.

City Mini 4W har en enorm varukorg. Vi kan med lätthet peta ned två cykelhjälmar, en mindre skötväska, ett par extra stövlar och en hel hög med löv och en påse extrakläder däri utan att det tar stopp. Trots att varukorgen kanske kan se lite bräcklig ut i och med att den är av textil så ska den tåla 9 kg och även fast vi har legat uppe på maxgränsen och nosat ibland så har varukorgen inte ens börjat säcka i sina fästen eller i formen. För livsviktiga småsaker, såsom legogubbar som ska visas upp för kompisarna på förskolan, så känns varukorgen trygg – småsaker studsar inte ur under under promenaden.

Bromsen är en vanlig broms som trycks ner och upp, den tar snabbt och fäster stadigt. Hjulen på BJCM4W är punkteringsfria och varken pyttesmå eller särskilt stora, men de tål lite terräng och på detta exemplar har det inte varit några som helst problem med grus eller stenar som fastnar i hjulen. På bilden längst ned till höger i collaget ovan så syns fästet för sufflett, där det även finns öppning för att fästa en bygel eller bricka.

bjcm4w_detaljer3

Bilderna ovan visar lite olika detaljer av Baby Jogger City Mini 4W. Längst upp till vänster syns det ena av två röda band som ska fästas i chassit med tryckknapp när vagnen är i uppfällt läge, detta för att den inte ska kunna fällas ihop av misstag – som en säkerhetsåtgärd. Under syns en närbild på ena framhjulet, som är låsbart och även väldigt enkelt att klicka av vid behov. Sittdelen har en djup sittyta och en fempunktssele som är enkel att justera och som är väldigt lång, det har aldrig känts tight när den ska knäppas. Allt i samma glansiga tyg, som kanske inte är det mysigaste men väger upp i hur praktiskt det är att enkelt få vagnen ren efter mindre eller större glassolyckor. Baby Jogger har sina egna sittdynor och åkpåsar som tillbehör, jag har inte testat dessa och inte heller några andra märken på sittdyna eller åkpåse i vagnen (men lär få tillfälle för detta i vinter). Hittills har vi klarat oss utan och jag vill gärna att vagnen ska fortsätta vara löjligt enkel att använda och inte addera något moment vid fällning, såsom en sittdyna att pilla undan.

För att fälla vagnen så är det samma patenterad mekanism som på Baby Joggers andra vagnar, bara lyft vagnen i remmen – och det klarar alla för den väger bara 8 kg – så fäller vagnen sig själv i ett kick och blir mycket kompakt. På bilden överst till höger i collaget ovan syns spärren som automatiskt låser City Minin i ihopfällt läge och gör den enkel att bära och hantera.

Baby Jogger City Mini 4W är en vagn som när den är ihopfälld kan slängas in i nästan vilket bagageutrymme som helst, den kan balanseras på höjden för absolut maximalt utrymmessparande och är så platt att den kan stapplas bland resväskor eller med andra barnvagnar. Måtten på vagnen ihopfälld med hjulen på är 79 x 61,5 x 24 cm, utan hjul förstås ännu mindre. Bagageluckan på bilden ovan tillhör en Opel Meriva, ovanpå City Mini 4W ligger en liten Babyzen Yoyo tryggt och häckar.

Väskan på de två nedre bilderna är egentligen för den trehjuliga varianten av City Mini, som man ser på den vänstra bilden så finns tre fack att stoppa hjulen i och de är pedagogiskt märkta med texten som förklarar vilket hjul som ska vara var. Jag packade in hjulen enligt instruktion, sen la jag själva vagnen på plats och det fjärde hjulet mitt i sittdelen på vagnen. För säkerhetsskull så virade jag en liten handduk om vardera hjulaxel. Väskan är ganska tunn i materialet och främst avsedd för förvaring, inte för resa, men vagnen tog sig både till och från Frankrike till hundra procent oskadd så jag är mycket nöjd. Själva väskan fick sig dock en del törnar och hål, så att faktiska packa in vagnen noga är otroligt viktigt om man är rädd om sin vän på hjul.

Jag ser ofta funderingar kring varför ”stora” barn ”behöver” åka barnvagn. Min personliga åsikt är att det är upp till varje föräldrar att avgöra hur barnvagnsbehovet ser ut hos de egna barnen och sådant kan variera mellan barn, mellan tillfällen, mellan årstider osv. Jag kände att om vi som familj skulle få en trevlig resa våra två veckor i Frankrike, där vi misstänkte att det kunde vara varmt (och det var en underdrift i våra beräkningar), så behövde vår fyraåring lika mycket som vår tvååring en möjlighet att få vila benen ibland. Och alla som har flera barn vet att de där stunderna för återhämtning ofta kommer samtidigt hos två syskon som röjt runt, så en vagn att dela på var inte ett alternativ. För oss var det således viktigt att sonen på drygt 4 år, knappt 110 cm och 15 kg hade en vagn han kunde sitta bekvämt i och kanske till och med kunna sträcka ut sig i. Som ni ser på bilderna ovan så var det absolut inget problem i Baby Jogger City Mini 4W – som faktiskt är ett ypperligt alternativ till resevagn för stora och/eller äldre barn. Avståndet mellan huvud och sufflett är stort och fotstödet är på en rimlig höjd. Visst får han böja benen men han sitter skönt och är själv väldigt förtjust i att sitta i just den här vagnen.

2,5-åringen, som ganska snart kan tituleras treåring, är ganska stor för sin ålder. Drygt en meter lång och väger också cirka 15 kg. Skillnaden mellan henne och storebror är framför allt benlängden, vilket syns tydligt på bilderna ovan då fotstödet för henne är perfekt placerat just nu och knät får vika sig precis där det ska. Även detta barn gillar vagnen. Hon klättrar i och ur den själv på ett kick, och självklart håller vi i vagnen får för att det ska vara säkert men även när hon hunnit före oss så har den stått kvar på alla fyra. Hon sover mycket gott i den och det behövs inga barnvagnsdraperier eller andra tillbehör för solskydd, med suffletten ute så skyddas men men frisk luft kommer ändå in till henne så sittdelen är alltid ordentligt ventilerad. På höstbilden nere till vänster syns ryggen i halvfällt läge, perfekt att kunna regler själv så att det är bekvämt sovläge men ändå tillräckligt upprätt för ett barn som är förkylt och hostigt.

bjcm4w_vskronanbuffaloyoyoSlutligen det viktigaste: hur är Baby Jogger City Mini 4W att köra? Tja, den har hårda hjul och ganska små hjul, inget direkt gung och fast handtag, borde vara lite sisådär baserat på mina övriga erfarenheter. Men det är den inte! Jag tycker den har riktigt bra rull, den är klart godkänd vad gäller hävkraft och den är så smart i alla sina små funktioner så vagnen känns aldrig i vägen eller bökig att hantera. Barnen trivs i den, vi trivs med att köra den. Ibland blir vagnar för mycket utav en kompromiss och därför bara grå i sitt totalintryck men den här vagnen är annorlunda. Många som ska övergå från en större duo- eller kombivagn till något enklare brukar lockas av utbudet av sulkys, och det finns många bra sulkys på marknaden men ofta har de 15 kg som maxvikt och är ganska små och smala i sittdelen. Vill man ha en enkel sittvagn som funkar länge och duger lika bra på resan som till den vanliga vardagspromenaden till och från förskolan, så tycker jag att BJCM4W kan vara ett alternativ värt att titta på för de allra flesta familjer.

Vi har kört många andra vagnar samtidigt och ska man jämföra så är Buffalon absolut bättre för en milslång promenad på landsvägen på Gotland och den har vändbar sittdel – något jag älskar hos en vagn, men förlorar absolut i ihopfällning, storlek och vikt. Babyzen Yoyo är en fantastiskt resevagn som blir så liten ihopfälld att det kittlar fantasin hur det ens är möjligt, men den är inte lika stabil som BJCM4W är och inte heller alls lika rymlig, med samma omfattande sufflett och varukorg. Och jämför man City Mini 4W med Kronan Duo S så är ju Kronan helt klart mer funktionell i lätt terräng, med ett skönare handtag och mer fjädring, men sittdelen är mindre och ihopfällning måste ske i flera steg då vagnen först ska delas på två – sittdel för sig och chassi för sig. Vill man ha en vagn som är grym i en specifik aspekt så finns det vagnar som klår BJCM4W men vill man ha en riktigt bra allround vagn, en sulky eller resevagn som funkar hela vagnsperioden ut och en vagn som är enkel att förvara hemma såväl som under resa – då kan jag verkligen rekommendera City Mini 4W så fort man känner att man själv och barnet är redo för att köras vänd utåt mot världen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Baby Jogger City Mini 4W hos: Babyland

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Furniture Blog 30 oktober, 2013 - 22:27

Baby Jogger City Mini 4 Wheel…

[…] tdelen är alltid ordentligt ventilerad. På höstbilden nere till vänster syns […]…

Reply
Baby Jogger presenterar färgerna för år 2014 22 november, 2013 - 09:48

[…] den stålblå färgen Teal är ju redan en av mina favoritnyanser av blått och får min helsvarta City Mini 4W att nästan se ut som en panelhöna. Kan även tänka mig att den lila City Mini kommer att bli […]

Reply
Sofia 8 december, 2013 - 22:06

Tack för en bra blogg! Vilken bra vagn bj city mini 4w verkar vara! Jag undrar dock hur bred resp. lång den är uppfälld? Vi har en buffalo nu och funderar på att köpa en sulky framåt sommaren då vi vill ha en lite smidigare vagn.
Hälsningar Sofua

Reply
Anna 8 december, 2013 - 22:28

Hej Sofia!
Ja, jag tycker det är en väldigt bra vagn, verkligen en av de bästa framåtvända sittvagnarna jag kört. City Mini 4W är 61 cm bred och 101,5 cm lång när den är uppfälld! Du hittar fler mått, om du behöver, här på Baby Joggers hemsida: http://babyjogger.se/mattvikt.aspx
/Anna

Reply
Katarina 11 december, 2013 - 10:25

vilken bra vagn det verkar vara! men jag undrar; går det att ha sittdelen rak i ryggen? ser ut som att den är lite tillbakalutad..

Reply
Anna 11 december, 2013 - 20:26

Hej Katarina, du kan nog inte få till en exakt 90-gradig vinkling men det är ju inte heller helt bra för barnet. Det är ett litet bakåtlut men man kan också trycka upp ryggplattan längre om man vill!
/Anna

Reply
Katarina 13 december, 2013 - 09:48

det låter som att det nog får bli en sådan resevagn.

Reply
Malena 18 mars, 2014 - 20:18

Hej.
Står i valet och kvalet nu när jag ska köpa en mindre vagn till min son på 14 månader.
Det står mellan denna och bugaboo bee.
Vi bor i en förort till Bonn i Tyskland och åker mycket tåg och buss.
Jag behöver alltså en stabil men enklare och smidig vagn.
Vilken skulle du valt mellan dessa två vagnar?
Med vänlig hälsning, Malena

Reply
Anna 20 mars, 2014 - 22:15

Hej Malena!
Enbart baserat på åldern så hade jag valt Bugaboo Bee+. Det här är ju individuellt men jag skulle valt en vagn där jag kunde ha mitt barn mot mig om hen var 14 månader gammal. Sen är nog City Mini 4W snäppet mer stabil och robust, för ett barn på 2 år eller mer hade jag nog föredragit den om jag ville ha en vagn som funkar långsiktigt, är rymlig för barnet och blir liten ihopfälld.
/Anna

Reply
Baby Jogger City Lite 20 oktober, 2014 - 13:03

[…] i tre olika lägen. I längsta läget upplever jag suffletten som något kortare än den hos Baby Jogger City Mini 4W, som jag tidigare recenserat på bloggen. Men den är inte kort, utan täcker tillräckligt bra mot […]

Reply
Johanna 25 januari, 2015 - 14:43

Fungerar city mini 4W att köra på vintern med snö? Är ute efter en liten vagn som fungerar nu också. Om inte vilken vagn ska jag då köpa?

Reply
Anna 25 januari, 2015 - 22:16

Hej Johanna!
Det funkar okej, det blev lite skakigt och stötigt. Tror BJ City Mini GT är en bättre vintervagn men den blir ändå liten ihopfälld!
/Anna

Reply
Sara 21 augusti, 2015 - 11:00

Hej Johanna,
Har en mini City 4W, som jag älskar. Undrar dock över något. Hur funkar den för en nyfött barn? Vet du om man kan ha liggdel el nåt annat som skulle kunna funka första månaderna?

Reply
Anna 21 augusti, 2015 - 23:56

Hej Sara,
japp, det finns liggdel att köpa till! Mjuklift blir inte så bra iom att du inte kan fälla upp fotstödet.
/Anna

Reply
Ida 29 februari, 2016 - 10:14

Hej!
Funderar på resevagn/extra vagn att ha hemma vid kortare turer, vilken hade du rekommenderat 4w eller zip. Har redan en bj summit x3 som vi älskar och använder vid längre turer så city mini gt går bort.
Mvh Ida

Reply
Anna 1 mars, 2016 - 10:57

Hej Ida,
Zip blir ju klart minst av de två så jag hade nog valt den!
/Anna

Reply
Carola 14 mars, 2017 - 08:55

Hej
Vet du om det finns andra suffletter?
Funderar på en black/grey eller Grey steel, lutar åt Grey steel för att den är ljusare och inte blir så varm på sommaren.
Vad tycker du? Är det tillräcklig ventilation baktill?

/ Carola

Reply
Sheler 17 juni, 2017 - 00:44

Hi,

Was it good enough to be used in winter as I have to travel from Märsta to Stockholm everyday around 1.5 hours and still 800 meter walking to nursery. So if I want to take a fast train, I need some kind of light baby stroller which can be folded very easily. But I am not sure if it is okay for using in winter for 18 months baby

Reply
Anna 30 juni, 2017 - 21:20

Hi!
My say is that is was barely good enough for use during the winter. It wouldn’t be my first choice, the wheels had a very bad grip when the ground was icy. I think the Baby Jogger City Mini GT would work much better, since it has got foam filled wheels. It also folds easily!
/Anna

Reply
Lotta 18 juni, 2019 - 16:03

Hej! Jag har just köpt mig en Baby jogger city mini 4 wheel och känner mig jättenöjd med den hittills. Däremot undrar jag om det finns något myggnät som passar till vagnen? Jag har letat förbrilt i flera dagar men vet inte vilket myggnät som skulle kunna passa till vagnen Ska iväg på semester (Västerbotten) om bara någon vecka så jag måste verkligen hitta ett myggnät snarast

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:26

Hej Lotta,
jag kan inte minnas att BJ har några egna myggnät tyvärr. Det finns ju universalnät, men det svåra kan nog bli att fästa dem runt fotändan. Vet en del som använder universalregnskydd på 4W och sätter fast det bakom framhjulen med vanthållare, så eventuellt kanske det kan vara en lösning?
/Anna

Reply
MICHAELA 11 augusti, 2021 - 07:17

Hur tar man av hjulen på denna vagn?

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:49

Hej Michaela, det ska finnas spärrar på insidan av hjulfästena, trycker man in dem kan man lossa hjulen. Exakt hur spärrarna ser ut på just denna modell minns jag tyvärr inte.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar