Bugaboo Bee5

av Anna
Recension av Bugaboo Bee5

Recension av Bugaboo Bee5

Inköp: Ordinarie pris för Bugaboo Bee5 ligger på mellan 7200 och 8600 kr beroende på val av chassi, klädsel, sufflett etc. Denna vagn är ett testexemplar från Big Baby.
Tillbehör: Regnskydd medföljer. Sommarsufflett, parasoll, sittdyna, mugghållare och mycket mer kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn, sulky, vändbar sittvagn.

Det tog sin lilla tid. Bugaboo Bee5 släpptes i början av 2017, men nu kan jag äntligen åter igen säga att jag har kört och recenserat alla Bugaboos versioner av Bee. För den som är fundersam över vad som skiljer de olika modellerna åt så hänvisar jag till min Bugaboo Bee-guide. Där går jag även särskilt igenom vad som uppdaterats på Bee5 jämfört med föregångaren Bee3. Bugaboo Bee5 är alltså den fjärde versionen av Bee och mycket är sig likt. Det går att köpa till en liggdel om man vill använda vagnen från födseln. Sittdelen kan även användas ihop med en cocoon eller mjuklift om man vill det. Och självklart finns det också adaptrar för att fästa babyskyddet på vagnen. Bugaboo Bee5 är 53 cm bred och blir 90 x 46,5 x 32 cm stor när den fälls ihop. Maxvikten i sittdelen uppdateras år 2019 till att vara 22 kg.

Bugaboo Bee5 har ryggstöd och fotstöd som kan förlängas

Ryggstöd och fotstöd som kan förlängas

Bugaboo Bee må anses, och faktiskt vara, en liten och smidig vagn. Men det är samtidigt en vagn som är gjord för stora barn. Inte bara tar den numera 22 kg (vid releasen och fram till 2019 var maxvikten 17 kg). Det är mer än standarden på 15 kg. Den har dessutom en sittdel som kan anpassas efter det växande barn.

Sittytan på Bee5 är rymlig och bekvämt vadderad (1). Selen utgörs av separata selremmar som knäpps in i selspännet en och en, och selremmarna kan förlängas rejält (2). Men även ryggen kan göras längre. På baksidan av ryggstödet finns dels ett vitt spänne, som man vinklar sittdelen med, och dels ett svart handtag (3). Drar man handtaget uppåt så kan man höja ryggstödet med nära på en decimeter. Det gör stor skillnad för hur länge ett barn får plats under suffletten (4).

I min recension av Bugaboo Bee3 har jag bild på en 5,5-åring på 115 cm i sittdelen och han ryms hur bra som helst. Även sittytan kan göras större, och så har det varit på samtliga versioner av Bee. I sitt innersta läge är sittytan normaldjup (5). Vinklar man sittytan snett uppåt och drar rakt ut så kan den göras en bra bit djupare (6). Praktiskt både för större barn, så de kan sitta bekvämt i vagnen, men även för mindre barn som behöver mer benstöd.

Bra liggläge på Bugaboo Bee5

Vändbar sittdel med bra liggläge

Oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt så kan Bugaboo Bee5 vinklas ned till ett bra liggläge, ett viloläge samt ett upprätt, bra sittläge. Att ändra läge görs enkelt med en hand på det vita handtaget på baksidan av ryggstödet och funkar smidigt även när det sitter ett barn i vagnen.

Bugaboo Bee5 har förlängningsbar sufflett

Förlängningsbar sufflett i två olika slags material

Bugaboo Bee5 har olika slags suffletter. Dels enfärgade som är av ett lite mjukare, stretchigt pikétyg. Dels melerade och mönstrade som är gjorde i vanligt canvastyg. Den svarta suffletten på bilden är piké. Oavsett vilken sufflettyp så är suffletten förlängningsbar genom att den kan öppnas upp med en dragkedja längst bak och då dras ut ett extra steg.

Fullt utfälld i sitt- eller viloläge ger suffletten ett väldigt bra skydd. I liggläge kan jag önska att den vore lite längre. Bee5s sufflett har två böjda bågar, så det är viktigt att man sätter i dem åt rätt håll. Det är enkelt att byta sufflett – utom med Bees breezysufflett. den har lite mer friktion i sina kanaler vilket gör det svårare att få ur bågarna. Men det går, man får bara säga lite fula ord medan man gör det.

Bugaboo Bee5 med rymlig varukorg och smidiga, små hjul

Rymlig varukorg och smidiga, små hjul

Bugaboo Bee5 har en sittdelsklädsel i tåligt canvastyg (1). Framhjulen är snurrbara med lite fjädring, men Bee5 är inte en vagn med något gung. Framhjulen är enkla att ta loss från chassit och de kan även låsas i fast läge (2). Bakhjulen är av samma typ, med en gummiklädd yta som det inte fastnar sten och grus i (3).

Varukorgen på Bee5 tar 22 liter, så den är tillräckligt stor både för en skötväska och lite annat (4). Slutligen en närbild på hur det ser ut i utrymmet mellan ryggstöd och sittyta på Bugaboo Bee5 (5). När bilden togs är sittytan i sitt korta läge, vilket gör att den extra klädseln och vadderingen skjuts ut bakom sittdelen.

Bugaboo Bee5 har smarta, intregrerade fästen för ståbräda och mugghållare

Smarta, inbyggda fästen för ståbräda och mugghållare

Som alltid med Bugaboos vagnar har också Bee5 vita funktionsknappar. Det vill säga, är något vitt på en Bugaboo-vagn så har det en funktion. På handtaget sitter dels en vit spärr med en svart knapp i, dessa används när vagnen ska fällas ihop. Dels finns där en vit flärp som öppnas upp när man ska justera höjd på handtaget (1). På Bee5 finns också integrerade fästen för parasoll och mugghållare. Här syns fästet på på sidan av chassit (2). Man måste ha den nyare versionen av parasoll och mugghållare för att kunna använda dessa fästen. Ett annat sådant fäste sitter uppe på mitten av handtaget.

Baktill på chassit finns den vita fotbromsen samt de inbyggda fästen för att sätta Bugaboo Comfort+ ståbräda i, ingen adapter behövs (3). Handtaget på Bee5 består av avtagbara grips i läderimitation (4). De trycks på plats på chassit och finns i flera färger, så man kan byta utseende på sin vagn om man vill. Slutligen något vitt som inte kan tryckas in men som är en bra grej att ha koll på ändå, nämligen etsningarna på handtaget som visar om vagnen är fullt utfälld eller ej (5). Det är ganska vanligt att man tror att man fällt upp chassit men hela detta märke ska vara synas och det ska höra att vagnen klickat i för att den verkligen ska vara utfälld. Är den inte det så kan man få problem med att man inte kan ändra läge på ryggstödet, eller att vagnen känns väldigt sned.

Bugaboo Bee5 ihopfälld i bilen

Bugaboo Bee5 ihopfälld med sittdelen på

Bugaboo Bee5 kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på, oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Det vanliga är att en vagn är smidigast att hantera med sittdelen framåtvänd. Men jag tycker faktiskt att Bee5 är mer kompakt när den fälls med sittdelen bakåtvänd. Den håller ihop sig bättre då. Det finns inget chassilås på Bee5. Så när man lyfter upp den så kan den veckla ut sig en aning, men den fäller inte ut sig helt igen.

Den bästa metoden för att fälla ut Bee5 är att hålla i handtaget, sätta foten på bromsen och pressa ut vagnen med benet. När vagnen fälls ihop så ska man alltid först vinkla ryggstödet så att det ligger i linje med handtaget, som de mindre bilderna till höger i collaget ovan visar. Sittdelen ska alltså inte fällas ihop hela vägen. Gör man det så kommer den falla av chassit när vagnen fälls ihop.

Vändbar sittdel och ställbart teleskophandtag på Bugaboo Bee5

Vändbar sittdel och ställbart teleskophandtag

Bugaboo Bee5 har som sagt ett ställbart teleskophandtag, som kan växla mellan ett riktigt lågt läge (1) och ett väldigt högt läge (2). Tack vare vinkeln på handtaget och chassits utformning så fungerar Bee5 väldigt bra för både korta och långa föräldrar. De senare kan ta ut klivet rejält utan att slå i vagnen med fötterna. Ett stort plus, då många små vagnar även lämnar litet utrymme för förarens ben.

Något jag faktiskt tycker är lite knepigt att få till med Bee5, trots att jag vet hur man ska göra, är att få av sittdelen från chassit. Detta är något man gör när man ska byta riktning på sittdelen. Man ska då med hjälp av den vita spärren på baksidan av ryggstödet (3) fälla ihop sittdelen hela vägen bak (4) eller fram (5) tills den lossnar från chassit. Som sagt, jag vet hur man gör men får ändå ofta kämpa för att få till det ändå. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt läge.

Körkänsla i och användning av Bugaboo Bee5

Körkänslan i Bugaboo Bee5

Jag valde Bugaboo Bee5 för att ha med på en semesterresa till Florida framför allt, och jag kunde inte varit mer nöjd med mitt val. Vagnen har fungerat lika bra för min 4,5-åring på 105 cm som för min 1,5-åring som är omkring 85 cm lång. Vi har kört den med sittdelen framåtvänd i djurparker och på stranden, och haft sittdelen bakåtvänd när ettåringen ska sova på dagen. Vi har vagnat henne till sömns inomhus med vagnen. Men vi har också haft på en snack tray och använt den som matstol på restauranger som inte hade matstolar för barn tillgängliga.

Vi har också, bara genom att ha med Bugaboo-ståbrädan, med ett snabbt klick kunnat köra vagnen med två barn – lillasyster i sittdelen och storebror på brädan där bak. Jag har haft och kört alla Bugaboo Bee och det har alltid varit mer kärlek i teorin än i praktiken. Men med Bee5 kändes det för första gången så rätt hela tiden.

Bugaboo Bee5 som resevagn

Vagnen är otroligt lättstyrd. Den manövreras enkelt med en hand även om man har ståbrädan på. Rullet är fantastiskt och även om hjulen är små så tog vi oss fram bra på grusiga väger och hårt packad sand. I lös sand var Bee5 absolut chanslös. Men då är den ändå hyfsat smidigt att fälla ihop med handtaget utfällt och dra bakom sig eller att bara bära en kortare sträcka. Breezysuffletten var oumbärlig i Florida där det som svalast var 25 grader i en timme när det regnade. Annars låg temperaturen på mellan 35 och 40 grader.

Jag trodde jag skulle få stor användning för ett parasoll, för att kunna skapa skugga var som helst om min dotter skulle sova middag utomhus. Men det var för varmt för att ställa vagnen ute i solen, med eller utan parasoll. Så det användas bara någon enstaka gång. Vad som däremot var praktiskt var Bugaboos fantastiska breezy-sittdyna i sittdelen. Dels för att avleda svett, dels för att det var så mycket enklare att bara tvätta dynan i tvättmaskinen när vi kom hem jämfört med att behöva ta av hela sittdelsklädseln.

Mitt omdöme av Bugaboo Bee5

Bee5 känns stabil och robust samtidigt som den är otroligt smidig både uppfälld och ihopfälld. Den funkar bra med barn av olika storlek. Det är enkelt att vinkla ned till bekvämt liggläge och otroligt lätt och skönt att vara den som kör vagnen. Och ja, jag vet faktiskt inte mer vad jag kan önska av en liten, smidig sittvagn. Bee5 är inget för grov terräng. Jag skulle aldrig välja att köra den en svensk vinter med snö och knagglig is som täcker gatorna. Men som en sommarvagn, en extravagn till något mer rejält och som en avancerad resevagn så är Bugaboo Bee5 en riktig fullträff.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Johanna 9 oktober, 2018 - 08:50

Hej Anna!
Super bra recension om been 🙂 Jag ska själv till Florida med min ett åring i Januari och vi införskaffade oss en bee3 som resevagn, ska bli kul att testa den på semestern. Undrar lite hur ni gjorde med vagnen på planet, hur packade ni den? Och rekommenderar du att ha en breezy sufflett istället för en förlängningsbar (det är nämligen allt jag har till den idag).

Reply
Anna 9 oktober, 2018 - 14:30

Hej Johanna!
Det kommer ett separat inlägg om det längre fram, jag tog en massa bilder på exakt hur jag packade osv. Men när jag reser med barnvagn så använder jag alltid Stokke Pramppack och jag har aldrig blivit besviken. Vagnen kommer fram i samma skick som jag packade in den och väskan är smidig att hantera när den inte används!
/Anna

Reply
Rebecca 2 maj, 2019 - 13:10

Hej Anna! Tack för en utförlig recension. Denna vagn verkar passa våra behov nästan perfekt, det enda jag saknar är en bygel. Vet du om det finns någon som passar Bee 5?

Reply
Anna 9 maj, 2019 - 20:58

Hej Rebecca,
jag har hört att det ska finnas en bygel till en annan vagn som kan funka, men har tyvärr aldrig forskat vidare i det då jag själv inte känt behovet. Så dessvärre minns jag inte vilken bygel det är. :/
/Anna

Reply
Louise 29 juli, 2019 - 17:32

Hej, vet du om man kan använda en äldre bugaboo bee cocoon till bee5 eller funkar bara den som heter bugaboo bee 5 cocoon?

Reply
Anna 29 juli, 2019 - 21:11

Hej Louise,
vad jag känner till ska inte cocoonen har uppdaterats så mycket? Så jag TROR med hyfsat stor säkerhet att alla modeller ska funka i en Bee5.
/Anna

Reply
Åsa 17 november, 2019 - 20:59

Hej! Jag är så sugen på att köpa en bee5 för att ha i bilen och för att kunna ta med i båten till stugan för att sova i men jag hittar inte någonstans nått om myggnät till vagnen? Funkar inte alls utan myggnät där vi bor, finns det något som passar?

Reply
Anna 17 november, 2019 - 22:31

Hej! Jag har haft Elodie Details myggnät på Bee, men andra universala myggnät borde också funka!
/Anna

Reply
Åsa 18 november, 2019 - 22:27

Åh kanon 🙂

Reply
Rebecca 8 februari, 2020 - 18:24

Hej,

Tack för alla dina recensioner, de är verkligen toppen och till stor stor hjälp.
Vi ska byta ut vår Bugaboo Fox och funderar på en Bee5, för den verkar väldigt smäcker och härlig att köra (likt Foxen). Undrar vad du tror att Bee5 klarar för ”terräng”? Det värsta vi utsätter vagnen för är promenad i elljusspår/packad grusväg. Tror du den funkar för det?
Tacksam för tips och råd!

Reply
Anna 8 februari, 2020 - 20:33

Hej Rebecca!
Nej, Bee5 klarar inte samma eller lika mycket terräng som Fox. Sen beror det lite på vad man lägger i ordet ”klarar”. Dels har den ju mindre hjul och köper större risk att köra fast i ojämnheter, men dels blir den helt enkelt inte alls så rolig att köra på ojämnare underlag. Men packad grusväg funkar, absolut. Sen är det frågan om hur nöjd man är med körkänslan i Bee5 på sådana underlag!

Vill du ha något litet och smidigt med snarlik körkänsla till Fox så skulle jag mer kolla på Joolz Hub faktiskt.
/Anna

Reply
Malin 8 juni, 2020 - 10:36

Funderar på att skaffa en Bee 5 till barn nummer 2, den kommer främst användas i bilen till en början med babyskydd och om man eventuellt åker hem till andra. Detta i kombination med Buffalon som vi hade till barn nummer 1. Men min fundering är ju om jag bör skaffa en liggdel, coocon eller om det räcker med exempelvis mjuklift (najell har jag kikat på) till bee 5 om man skulle åka till ett köpcentrum eller liknande? Känns lite onödigt med en liggdel eftersom vi hemmavid mest kommer använda buffalon – och då kanske en mjuklift kan göra liggdelen extra mysig? Och smidig vid hämtning/lämning på förskolan. Så klurigt med alla varianter hit och dit och vad som är bäst. Mitt mål är dock att införskaffa så lite nya saker som möjligt, det som införskaffas skall tillföra mycket nya fördelar och underlätta. Hur skulle du säga att bee 5 är på en bra gångväg i skogen (rätt plant hårt packat grus) och eventuellt kortare sträcka på större grusväg (knappt 500m på en runda om 5km resten asfalt nämligen)? Överväger om man skulle sälja av BJ City mini (äldre versionen) om man skaffar en bee 5 för att man ändå väljer den vid promenaden likt ovan. Aldrig varit ett 100% fan av BJ city mini. Vi använde Buffalon tills barn 1 var ca 2-2,5 år sen ställde vi den hos mina föräldrar och hade BJ hemmavid. Och tänker liknande i framtiden men att Bee5 får bli istället för BJ. Många funderingar men hoppas du orkar svara.

Reply

Lämna en kommentar