Våråkpåsar – tunna åkpåsar för lite varmare väder!

av Anna

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Höståkpåsar och våråkpåsar – när vinteråkpåsen är lite för varm!

I början av våren så tror jag att många kan känna igen sig i känslan av att vinteråkpåsen blivit alldeles för varm, men att vagnen känns väldigt kal och kall med bara en sittdyna. Samma sak på hösten, när vintern inte anlänt än men det börjar bli väldigt kall om morgonen och på kvällen.

En del väljer att helt enkelt ha en filt om barnet under dessa perioder. Men hur mycket jag än gillar filtar så kan jag inte låta bli att tycka att de är lite opraktiska i en sittdel. De slängs ut, de glider ned och de värmer bara ovanifrån. Andra väljer nu någon slags fotsack som skydd, och det kan absolut funka men ger ingen värme underifrån. Själv tycker jag att en lite tunnare åkpåse är perfekt under våren. Många är faktiskt även väldigt praktiska på sommaren. Som när man tar en kvällspromenad eller när man rullar hem från stranden med ett barn som kylt ned sig i havet. Den tunnare åkpåsen är också mycket praktisk på hösten – när vindarna är kyliga men det blir alldeles för svettigt med en vinteråkpåse. Frågar man mig så innehåller varje vettig barnvagnsgarderob både en tunn och en tjock åkpåse!

Utbudet av våråkpåsar har varierat genom åren. Många av mina gamla favoriter säljs inte längre tyvärr. I det här inlägget har jag samlat några tunnare åkpåsar samt listat några av deras viktigaste egenskaper.

Easygrow Lite och Lite+

Jag har tidigare recenserat Easygrow Lite. Nu kommer en ny version kallad Lite+, tillverkad i ekologisk bomull och med en snygg, quiltad look. Lite är en tunn och följsam åkpåsen. Den känns verkligen som en mycket mysig och omslutande filt som håller barnet helt lagom varmt under vår och höstsäsongen. Åkpåsen har en i fotändan utfällbar förlängningsdel. Den nya Lite+ är lite längre än den äldre, som jag har mätt upp till 115 cm lång med förlängningen ute, 46 cm bred och med ett lock på 70 cm.

Easygrow Lite kan användas i både sitt- och liggdel. Den har separata selhål och dragsko i öppningen, vilket kan användas antingen för att täta till runt barnet eller för att bättre hänga upp åkpåsen i vagnens sittdel.

Se pris för Easygrow åkpåse hos: Babyland

Minene fleeceåkpåse

Man ska inte underskatta en klassisk fleeceåkpåse! Jag brukade tipsa om Brios fleeceåkpåse. Men nu är det så många år sedan den slutade tillverkas att det till och med börjat bli svår att hitta begagnad. Därför tycker jag att Minenes fleeceåkpåse är kul. Den är varm men inte vintertjock. Åkpåsen finns i flera olika storlekar. Den jag har använt är i storlek Large och har måtten 97 cm lång, 43 cm bred och locket är hela 84 cm långt. Jag gissar att Minene anges ha standardmåttet 1 meter lång. Och den kan säkert fås så lång om man stretchar den lite till.

Den delen av locket som är nedvikt och har en påsydd dekoration kan alltså vikas upp. Så Minene kan precis som en riktigt filt dras ända upp till barnets nästipp. Minene har separata selhål och en liten övervikbar kant, för att man bättre ska kunna fästa upp den i sittdelen. Men den fungerar lika bra i liggdel om man viker upp fotändan.

Voksi Breeze Light

En Voksi-nyhet för 2017! Faktum är att Voksi lanserar tre olika modeller av våråkpåsar just nu. Denna heter Breeze Light och har måtten 110 cm lång, 48 cm bred och locket mäter 76 cm. En rymlig och otroligt mjuk åkpåse. Jag har bara hunnit använda den en gång hittills och då i liggdel. Men om man kunde tillverka en åkpåse av sockervadd eller av ett fluffigt sommarmoln så skulle det bli en Breeze Light.

De andra två modellerna är Voksi Sky Light, som har separat förlängningsdel, och lilla Voksi Move Light, som är anpassad för att användas i babyskydd eller i liggdel. Men denna Breeze Light kan vikas till för att fungera utmärkt i liggdel också. Vill man använda den i sittdel så har den färdiguppskurna, separat selhål och som en liten dragsko upptill för bättre uppfästning.

Se pris för Voksi åkpåse hos: Babyland

Nordlys Light Åkpåse

Nordlys är ett av Jollyrooms märke. Jag har tidigare tipsat om hur deras Petite Chérie-åkpåse är perfekt för våren om man använder den med softshell-locket. Nu har det locket tyvärr slutat säljas. Men istället kommer alltså denna våråkpåse. Nordlys Light känns mycket välgjord, är lätt och följsam och öppnas på sniskan med tyget lite i omlott.

Åkpåsen har separat selhål för barnvagnsselen och den är väldigt rymlig! Måtten är 115 cm på längden, 46 cm bred och locket mäter 76 cm från fotändan till nedre ändan av öppningen. Också denna åkpåse fungerar förstås lika bra i sittdel som i åkpåse. Just tunnare våråkpåsar är nästan enklare att vika upp i en liggdel. Det är mindre mängd bylsigt tyg att rulla ihop i fotändan.

Se pris för Nordlys åkpåse hos: Jollyroom

Skip Hop Three Seasons Åkpåse

Skip Hops åkpåse är en favorit sedan tidigare. Precis som namnet antyder så är den tänkt att fungera under såväl höst och vår som under vintern. På produktbilderna till höger är åkpåsen fotad med det tjocka locket fastknäppt på det tunna. Det sitter då med tryckknappar så vid extremt snabba väderomslag kan man alltså bara rycka loss det! Locket under är tunt, utan teddyfoder och helt perfekt för våren. Kanten i teddypäls på luvan blir man inte av med. Men luvan kan öppnas upp med dragkedja och vikas under.

Måtten på Skip Hops åkpåse är 100 cm lång, 55 cm bred och locket mäter 70 cm. Det är storleken Barn. Åkpåsen finns också i storlek Baby och är då 73 cm lång, 40 cm bred och har ett lock på 52 cm. Jag gillar den här åkpåsen så mycket att jag faktiskt köpte till Baby och använder till min två månader gamla bebis i babyskyddet.

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Anna 7 april, 2017 - 08:19

Åh detta var ju precis vad jag letade efter. Det står mellan Voksi Breeze och Nordlys påse. Vilken skulle du föredra? Jag undrar även om Voksi påsen står emot lite regn eller om den suger åt sig. Har dörstått att Nordlys påse har vattenpelare.

Tack på förhand

Reply
Anna 7 april, 2017 - 12:12

Hej Anna, hittade faktiskt ingen info om vattentålighet på Voksis sida (https://www.voksi.se/produkt/voksi-breeze-light-aakpaase/) men får jag gissa så tror jag inte den är mer än möjligtvis lite vattenavstötande. Jag skulle nog inte stressa med regnskydd om det bara duggar lite lätt men vid mer regn så använder jag alltid en regnskydd ändå, så då skyddas ju också åkpåsen!
/Anna

Reply
Evelina 7 april, 2017 - 13:01

Hej!
Tack för bra ”test” av tunna åkpåsar!
Är sugen på att beställa Nordly istället för en footsack. Är inne på jollyrooms hemsida och det finns ju både Nordly åkpåse light och light mini. Skillnaden är väl storleken antar jag men båda står som 0-3 år. Vet du om mini är tänkt för liggdel? Jag har en tjej som är 9 mån och en EL SV, ska man välja Nordly åkpåse light då?
Mvh Evelina

Reply
Anna 7 april, 2017 - 13:09

Hej Evelina!
Ja, Mini-versionen av Nordlys Light är enligt Jollyroom bara 86 cm lång, jag fick stora Nordlys Light till 115 cm lång – det är ganska stor skillnad! Jag skulle välja den stora om jag var du, då kan du ha den flera år till.
/Anna

Reply
J 8 april, 2017 - 19:15

Hej! Jag har en son på 1,5 år som är lång för sin ålder och behöver en rymlig sommaråkpåse, men som ändå inte tar upp för mycket plats i vagnen så det inte blir för trångt. Ska ha den i en EL super viking. Funderar på voksi sky light eller easygrow lite. Vilken skulle du rekommendera? Eller någon helt annan kanske?

Reply
Anna 9 april, 2017 - 22:10

Hej! Det är ju två bra påsar du väljer mellan. Voksi Sky Light har jag bara sett på bild men Easygrow Lite har jag ju själv använt under ett år, den är väldigt rymlig och supermysig så den kan jag verkligen rekommendera! Ingen av dem har ju dock någon upphängsningsficka, så det finns kanske risk att de glider men förhoppningsvis håller selen åkpåsen på plats och annars kan du ju testa knepet med vanthållare: http://ombarnvagnar.com/2016/11/sag-stopp-till-glidande-akpasar/
/Anna

Reply
Theréze 11 april, 2017 - 23:04

Alltid lika givande att ta del av dina recensioner, tack Jag har precis beställt en Easywalker Mosey+ i Steel blue men utan tillhörande åkpåse då jag antar att den blir lite väl varm. Tycker att Voksin ovan ser rikgtigt snygg ut o undrar om den passar i Moseyns sittdel samt vilka av färgerna som matchar den ”Steel blue” vagnen (är svårt att se korrekta nyanser via webben).
Eller rekommenderar du någon helt annan åkpåse till Moseyn!
Tack på förhand Theréze

Reply
Anna 13 april, 2017 - 11:18

Hej Theréze!
Ja du har nog rätt, nya Mosey-åkpåsen är lite för tjock för att användas på våren. Den gamla var dock lite tunnare och perfekt för vår och höst, tycker jag ! Har bara sett den rosa Voksin live tyvärr, så jag kan inte säga så mycket om färgerna på de andra tyvärr. Den rosa jag har skulle nog funka i Steel Blue men det är inte en klockren matchning. Skulle nog hellre välja en av de andra färgerna till den, typ den blå eller grå hade jag tagit.

Såg din andra kommentar, Sky Lite är väl toppen om man vill kunna använda den till längre barn men tyvärr har jag inte sett den live heller så andra skillnader mellan den och Breeze Light har jag tyvärr inte koll på!
/Anna

Reply
Theréze 11 april, 2017 - 23:13

Såg nu att det både fanns breeze och den längre sky lite… Har du några tankar kring bal mellan dessa båda till Mosyn?
Tjing Theréze

Reply
Jeanette 23 april, 2017 - 15:19

Vilken av Voksi eller Nordlys åkpåse skulle du föredra?

Reply
Anna 26 april, 2017 - 11:13

Hej Jeanette, jag vet inte riktigt. Voksis är mjukare och mer följsam, den känns väldigt mysig för en liten bebis och är enklare att få till snyggt i en liggdel. Så för en bebis skulle jag nog välja den… Men för ett större barn i sittdel så har Nordlys fördelen att kännas lite mer tålig mot vind och rusk! Så det beror lite på hur den ska användas!
/Anna

Reply
pia bispo 2 maj, 2017 - 10:18

Hej! Vet du vilken våråkpåse som passar bäst i Cameleon i gamla selen? En sån sele som man måste trä om om det bara är små hål för selen i åkpåsen? 🙂 Tack!

Reply
Anna 9 maj, 2017 - 22:42

Hej Pia, då skulle jag välja Skip Hops åkpåse, den har kardborreöppning för selen så du släpper trä isär din sele!
/Anna

Reply
Lina 2 maj, 2017 - 21:16

Hej.
Är i valet och kvalet om jag ska köpa en sommaråkpåse eller ej. tänkte att du som har koll kanske vill råda lite, antingen köper jag Voksi Breeze light eller ingen alls. vill ha möjligheten att kunna ta av lock/vika undan de framåt när den inte används, upplever åkpåsar med dragkedja mitt på lite för mkt ombonade/blir trångt om man har den öppen eller hur jag ska förklara på ett bra sätt..men iaf, är det dumt att köpa en svalare åkpåse i tron om att den funkar över sommaren(kvällstid framförallt)eller skulle de egentligen räcka med bara filtar?

Reply
Anna 9 maj, 2017 - 22:45

Hej Lina,
det skulle absolut för sommarbehov räcka med bara en filt. Fördelen med en åkpåse är ju att den till skillnad från en filt aldrig kan sparkas iväg eller glida ur vagnen. Sen gillar jag att den värmer lite underifrån också. Men det är absolut inte ett MÅSTE-tillbehör. Däremot, med tanke på att du ju också kan använda den i höst och nästa vår, så blir det ju ändå en ganska lång användningstid. Jag skulle haft stor glädje av Voksi Breeze Light den sommaren när vi kvällsbadade med barnen typ varje kväll och sen promnerade en kilometer hem och barnen ofta satt i bara morgonrocken i vagnen. Då hade det varit mysigt att kunna bädda ned dem i åkpåsen tänker jag.
/Anna

Reply
Maria 12 maj, 2017 - 15:14

Hej! Tack för ett bra test 🙂
Jag har långt till närmsta affär med bra utbud av barnartiklar och har därför inte möjlighet och klämma och känna så mycket. Jag har bugaboos high performance påse till sonen och funderar på om det tunna locket ”tar ut” dessa påsar eller om dessa blir som ett komplement till HP-påsen? Har du, eller någon annan läsare, något råd?
Bor i Jämtland så det finns risk för blåsig sommar 🙂

Trevlig helg!

//Maria

Reply
Anna 16 maj, 2017 - 21:09

Hej Maria,
jag skulle säga att Bugaboos HP-åkpåse med tunna locket är lite varmare än alla dessa våråkpåsar faktiskt, skulle inte använde den en kall sommarkväll (tror jag) medan dessa känns mer lämpade för sådan användning.
/Anna

Reply
Hanna 15 maj, 2017 - 19:41

Hej,
Jag tänkte byta till sittdelen i vår Bugaboo Buffalo men vill ha en åkpåse först då vädret fortfarande känns lite ostabilt och som du säger att filtar skulle sitta halvdåligt.
Vet du om en Nordlys åkpåse sitter bra i en Buffalo?
Tack på förhand.
Stor kram från Hanna

Reply
Anna 16 maj, 2017 - 21:04

Hej Hanna, den borde funka bra. Har du en Buffalo med nya selen är det ju inget problem att få den att passa. Åkpåsen kan inte träs över ryggstödet dock men glider den ned kanske du kan testa att använda vanthållare för att hålla den på plats!
/Anna

Reply
Emma 10 oktober, 2017 - 12:56

Hej hej! Tack för fina tips.
Jag tycker att Minens fleeceåkpåse är väldigt fin. Vet du vart man kan köpa den?

Reply
Anna 11 oktober, 2017 - 21:24

Hej, jag vet iaf en norsk återförsäljare, som skickar till Sverige, där den finns: http://lilleprinsen.no/
/Anna

Reply
Malin 7 april, 2018 - 22:19

Superbra inlägg!

Som nybliven mamma är detta en djungel. Jag har en Buffalo och bugaboos egna åkpåse (ej HP) min dotter ligger nu i liggdelen men till sommaren är det sittdel som gäller. Känner att min åkpåse är aningen varm nu när det börjar bli 10 grader. Har spanat lite på en softshell påse från buppa men aldrig känt och klämt på den. Men så fick jag syn på denna Easygrow som jag tyckte verkade mysig. Hur ska jag tänka? Bor i Göteborg så blåser ju lite och regnar. Vore tacksam för lite vägledning från dig som expert 😉

Reply
Anna 7 april, 2018 - 22:31

Hej Malin!
Det är faktiskt inte lätt! Håller med dig om att Bugaboos vanliga åkpåse är främst för vinterbruk, lite plusgrader är okej men sen blir den lite varm. Jag har faktiskt testat Buppas softshell i höstas, så det kommer komma en recension av den här på bloggen. Det är kul att den säljs nu igen. Den är väldigt tunn, funkar absolut även kyliga sommarkvällar. Jag har inte haft den i en Buffalo men i andra ergosittdelar och det har gått bra. Ska se till att testa den i DOnkeyn också. Easygrow-åkpåsen skulle jag säga är lite varmare, men också kanske lite mysigare, lite mjukare och ombonad? Svårt att säga vilken som är bäst, men de är väldigt olika i känslan iaf.
/Anna

Reply
Malin 7 april, 2018 - 22:45

Tack för vägledning!
Åhh så svårt, speciellt när man inte har möjlighet att klämma på någon av dom. Men om du skulle rekommendera en av dom som du tror kompletterar min buggapåse bäst. Vilken skulle du valt då?
Tänker att man kanske inte har åkpåse mitt i varmaste sommaren (om vi nu får en varm sommar ;)) Buppa kanske som du säger är lite ”hårdare” men också kanske inte så tjock, den kanske står sig bra mot väder och vind? Easygrow kanske ändå blir lite mer som buggapåsen fast tunnare?

Reply

Lämna en kommentar