Joolz Geo

av Anna
Recension av Joolz Geo

Recension av Joolz Geo

Inköp: Joolz Geo Mono (singelvagn men en sitt- och en liggdel) kostar 9990 kr som. Vagnen finns även som syskonvagn (Duo) och tvillingvagn (Twin).  Denna vagn är ett recensionsexemplar från Joolz via Baby Plus.
Försäljning:
Andrahandsvärdet för en Geo verkar ligga på runt 7008 – 8000 kronor.
Typ av vagn: 
Duovagn med separat sitt- och liggdel.

Det första jag kan säga om Joolz Geo är att den här vagnen har lärt mig en läxa, om att inte vänta för länge med att köra en barnvagn jag är intresserad av. Nu fick jag slutligen tag en i en Geo från Joolz tack vare nederländska återförsäljaren Baby Plus, men det blev först ett drygt år efter att vagnen släppts. I mina tankar hade jag hunnit höja Geo till skyarna och det var helt enkelt en bild som vagnen (kanske ingen vagn) kunde leva upp till. Jag har därför behövt köra Joolz Geo lite extra länge för att kunna sortera fram vad med vagnen jag gillar, vad jag inte gillar och vilka förväntningar det var rimligt av mig att ha på den.

Joolz Geo är alltså en duovagn med separat sitt- och liggdel. Det är samma ram och sufflett, så för att växla från liggdelen till sittdel så klär man bara om ramen. Det gör att den ligg/sittdel som inte används är kompakt och enkel att förvara. Geo kan även användas både som syskonvagn och som tvillingvagn, men jag har endast testat den som singelvagn. Geo känns väldigt välbyggd och gedigen, jag gillar materialvalen och kvaliteten i alla detaljer. Det är en vagn som verkligen tål att användas och sådant uppskattar jag. Men jag har också blivit lite besviken på att det känns som att Joolz i vissa avseenden har snålat. Suffletten är så väldigt kort i originalutförande och framhjulen tenderar att samla på sig grus, som låter och lämnar hål. När så mycket med vagnen känns premium så är det tråkigt när några få saker lämnats kvar på budgetnivå.

Joolz-Geo-sittdel

I brist på bebisar har jag i vanlig ordning främst testat sittdelen på Joolz Geo. Den är ergonomisk och kan positioneras i sitt-, vilo- och liggläge. Tyvärr krävs det precis som på Bugaboo Cameleon en tvåhandsfattning för att vinkla sittdelen. De två runda knapparna på vardera sida om sittdelsramen ska tryckas in samtidigt som sittdelen ska vinklas. Ett enhandsgrepp med en justeringsspärr överst på ryggstödet hade utan tvekan varit att föredra och jag hoppas Joolz jobbar om sin sittdelsram inför kommande versioner av Geo. Sittdelen kan vändas åt båda hållen och för att lossa den så behöver man pressa in de rektangulära knapparna under de runda för att lyfta sittdelen från chassit. Både de runda och fyrkantiga knapparna var duktigt tröga i början men blev enklare och enklare att pressa in ju mer jag använde vagnen.

Joolz-Geo-sittdel-detaljer

Joolz Geo har en bygel som snyggt matchar vagnens handtag, och som är av swing away-typen så att det blir enklare att sätta i ett barn utan att man först måste ta loss hela bygeln (1). Sittdelen är rymlig både på bredd och längd, med en utvikt kant längst ned som formas till ett fotstöd (2). Selen består utav fem lösa seldelar, två för axlarna, två i midjan och ett grenselband mellan benen. Remmarna för axlarna och midjan ska paras ihop (3) innan selen knäppas fast (4). Jag gillar den här typen av sele eftersom att det blir mycket enklare att sätta i och ta ur både sittdynor och åkpåsar. Det gör även att man kan lyfta ur ett sovande barn utan att behöver böja och krångla med barnets armar. Sen tycker jag att just spännet på Geo var lite för svårt att para ihop för att jag ska vara riktigt nöjd. Ibland när mitt barn är väldigt trött så vill han inte sitta i vagn fast han behöver sova en stund, och då vill jag inte behöva stå och fumla med selen en enda extra sekund. De två delarna har lite för lätt för att falla isär, det hade varit bra om de gått att kroka ihop på något sätt så man inte behövde hålla ihop dem med handen när man samtidigt ska få ihop selen in i spännet.  Det går att välja två olika höjder på selen och det justerar man på baksidan av sittdelsklädseln genom att öppna upp den med en dragkedja (5). Axelvadderingen är också trädd genom sittdelstyget så även den får man höja, och selbanden hållas fast i kuddarna med hjälp av kardborre(6).

Joolz-Geo-sufflett

Suffletten kan fällas fram i tre steg och har en väldigt liten solkeps som inte fyller någon funktion. Stycket längst bak på suffletten kan öppnas upp och då får man till en riktigt bra vädring av sittdelen. I sitt- och viloläget så räcker suffletten till och den sitter stabilt i det läge man valt. Men när man har sittdelen i liggläge och suffletten fullt utfälld så får barnet likväl båda vind och sol rakt i ansiktet. Joolz Geo skulle verkligen behöva en panel till på suffletten, som kunde öppnas upp med dragkedja och dras ut när man verkligen behöver skärma av barnets ansikte ordentligt.

Joolz-Geo-solskarm

Det finns dock en lösning på problemet! Den här solskärmen är ett Joolz-originaltillbehör till Geo och jag har köpt till den separat till vagnen, den kostar cirka 400 kr. Med solskärmen på så blir suffletten precis så lång som jag vill att den ska vara, och om inte Joolz vill bygga om sufflettkonstruktionen så att den kan förlängas så tycker jag de kunde slänga med solskärmen på köpet – det kommer onekligen göra kunderna gladare. Solskärmen knäpps fast med tryckknappar och kan även öppnas upp med dragkedja på insidan. Inuti finns ett UV/insektsnät gömt, och det kan träs över ramen (funkar både med ligg- och sittdel i och med att det är samma ram) för att skydda barnet lite extra. En smidig lösning och ett smart tillbehör, det gjorde Joolz bra.

Joolz-Geo-varukorg

Varukorgen är också rätt fantastiskt! Jag lyckades inte fånga det på bild men jag handlade mat som jag bedömer att jag skulle behövt tre plastkassar för att få hem och det gick i varukorgen utan problem. Den är otroligt rymlig och lätt att komma åt med sittdelen framåtvänd. Med sittdelen bakåtvänd så dippar ramen ner i varukorgen och äter uppe en del av utrymmet om man använder sittläge. I vilo- och liggläge är åtkomsten fortfarande god. Varukorgen kan ta 10 kg så lite mer än standard för varukorgar, vilket brukar vara 5 kg. Men framför allt kan man få ned även stora men lätta saker, som en hög med jackor när man besöker ett museum till exempel. Varukorgen har även två lite mer unika egenskaper. Dels kan man trycka ned den bakre kanten i flera steg, så att det är enklare att lägga i och ta ur saker. Dels kan hela varukorgen enkelt lossas från chassit och bäras i dess bärhandtag. Varukorgen jobbar alltså dubbelt som en shoppingkorg, något som är praktiskt om man vill ha med sig sina saker fast barnvagnen ska parkeras en bit bort. Eller om man bor några trappor upp i ett hus utan hiss och vill få med sig sina varor i ena handen och bär barnet på andra armen.

Joolz-Geo-handtag

Handtaget på Joolz Geo gillar jag skarpt! Dels är det riktigt fint i läderimitation med sydd söm, dels så är det skönt att hålla i. Handtaget regleras med ett tvåhandsgrepp, två små metallspärrar på insidan av handtaget som ska pressas nedåt samtidigt som man skjuter ut eller ihop handtaget. I sitt högst läge är är det nästan för högt för mig, och jag gillar höga handtag så jag uppskattar att maxhöjden är väl tilltagen. I sitt lägsta läget är handtaget långt ned på chassit, vilket för att vagnen tar liten plats när den förvaras. Handtaget regleras inte steglöst utan har fasta höjdnivåer. Både jag som är 170 cm och min man som är ungefär 1,5 dm längre har kunnat gå bekvämt med Joolz Geo, utan att känna att vi behövt korta av stegen när man går i snabbare takt.

Joolz-Geo-ihopfallning-hjul

Joolz Geo är en stor vagn. Den är normalbred med sina 60 cm men eftersom att den är konstruerad för att även orka med två barn när den ska köras som syskonvagn sår den relativt lång i chassit och känns helt enkelt rejäl. För mig är det ett plus, jag gillar vagnar som är stabila och känns som att den tål en hel del för jag tycker inte om att vara försiktig med min barnvagn. I Joolz Geos fall innebär detta även att vagnen är rejäl när den är ihopfälld. Dels väger Geo Mono knappt 12 kg som sittvagn och knappt 13 kg som liggvagn, dels  kräver den en rejäl famn för att kunna lyftas in i bilen. Jag gillar ihopfällningen av Geo. De två spärrarna vid det svarta plastpartier på handtaget ska lossas och sedan fälls vagnen framåt och nedåt, framhjulen viks in under chassit. Den blir lite plattare men inte så väldigt mycket kortare och bibehåller samma bredd. Vill man fälla den som liggvagn får man ta av liggdelen först och sittdelen måste vara framåtvänd för att vagnen ska kunnas fällas med den på. På chassit finns ett lås som håller ihop vagnen så att den inte börjar fällas ut igen när den lyfts upp. Tar man sittdelen separat och fäller chassit för sig så går det att få vagnen lite mer kompakt packad till exempel i bilen.

Bakhjulen på Joolz Geo är luftfyllda och rejäla, jag tycker de ger vagnen en lite extra stuns som man känner av när man kör på grus eller i lite terräng. Jag önskar att framhjulen också kunde vara luftfyllda men de är punkteringsfria. Och inget ont om det, storleken får godkänt och hjulen är väldigt lättsvängda. Vill man ha lite extra kontroll över vagnen så är det löjligt enkel att låsa framhjulen i ett fast läge genom att trycka ned de gråa knapparna ovanpå framhjulsupphängningen. Tyvärr tenderar det att fastna grus och småsten i framhjulens yta. Det är ett estetiskt problem men det låter trist när man kör vagnen inne i affärer och det ser fult ut. Även detta är ett problem som Joolz snabbt skulle kunna bygga bort och som skulle göra att vagnen kändes lika lyxig som den ser ut att vara.

Joolz-Geo-liggdel

Att förvara den del av Joolz Geo Mono som just då inte används är knappast utrymmeskrävande. Ramen använder man ju oavsett, och sitt- och liggdelen utgörs av tyg som fästs på ramen med dragkedja. Det är några moment för att få dem på plats så jag skulle inte tycka att det kändes smidigt om man ville växla mellan sitt- och liggdel dagligen, men det är det sällan med den här typen av konstruktion. Vill man kunna göra det ska man snarare ha en duovagn med helt separat ligg- och sittdel. Med det sagt, både tygerna tar upp väldigt lite plats och med instruktionsbok till hjälp klarar man uta problem att montera dem korrekt. Liggdelen kräver några fler moment då den ska spännas ut och huvudändan av liggdelen skärmas av med en extra panel klädsel, syns bäst på bilden överst till höger i collaget ovan. Liggdelen uppfattar jag som både rymlig och mysig, med en mjuk madrass och ett rejält liggdelslock som fästs med dragkedja och med tryckknappar. Liggdelen blir lite svårare att komma åt, men med tanke på att bakstycket kan tryckas ned så går det ändå bra att lägga in saker även från det hållet.

Joolz-Geo-barnen

Hur funkar då Joolz Geos sittdel för barn i olika åldrar? Maxvikten för barnet är 15 kg så det är förstås en begränsning, men ryggstödet är långt nog för att rätt stora barn ska rymmas. På bilderna till höger syns min femåring, som utan tvekan är alldeles för lång och stor för Joolz Geo. Men notera att hon trots detta faktiskt kan sitta normalt utan att huvudet tar i suffletten vare sig den är ned- eller uppfälld. Så har man barn med lång överkropp kan man ändå känna sig trygg med att Geo kommer att fungera länge. Tvåringen på bilderna till vänster har gott om plats för både huvud, ben och på bredden. Han har vid något tillfälle suttit i vagnen med både overall och tjock åkpåse och det har ändå inte känns trångt för honom.

Joolz-Geo-ute

Sist och allra viktigaste – hur är Joolz Geo att köra? Jag har verkligen hårdtestat den här vagnen och hunnit göra det både på barmark och i snö. Jag har gått inne i stan, åkt tunnelbana, suttit på en buss, promenerat på stigar som är knepiga att ens gå på och tagit mig fram genom skog och längs eljusspår. Och jag har faktiskt kommit fram överallt. Det finns lite fjädring i chassit och åkturen känns aldrig stötig, men trots att jag lyckades knixa mig över en stenig skogsstig så skulle jag ändå säga att Joolz Geo främst är avseed för plant underlag eller lättare terräng. För den som regelbundet tänker gå i skogen rekommenderar jag ändå något med större, gärna luftfyllda, framhjul. Till Joolz andra modell Day finns stora terränghjul, men mig veterligen är inte det ett tillbehör som finns tillgängligt för Geo än i alla fall. Men på långpromenader på asfalt och inne stan så rullar Geo på riktigt, riktigt bra. Jag som alltid har ett stall av vagnar hemma märkte att jag gång på gång valde att köra Geo när jag skulle ta mina timslånga helgpromenader när minstingen ska sova middag. Det är något med körkänslan, att Geo ångar på utan att jag måste trycka vagnen framför mig. Dessutom uppskattar jag alltid en vagn med ett handtag som placerar mig långt från vagnen, för jag gillar att ta lång kliv (jag provgår alla vagnar jag kör enligt Monty Python silly walking-teknik) och att kunna göra det utan att skotippen kickar i chassit. Det hände inte på Joolz Geo. Den är dessutom enkel att styra och det är inget problem att svänga sig fram med enbart en hand på handtaget. Som promenadkompis är Joolz Geo ett av mig väldigt uppskattar sällskap.

Det finns en risk för att du som läst dig igenom den här recensionen uppfattat mig som åtminstone delvis negativt inställd till Joolz Geo. Och det är både sant… och samtidigt inte. Geo är en väldigt bra vagn och framför allt körkänslan är väldigt fin – vilket enligt mig kanske är det allra viktigaste hos en barnvagn eftersom att det aldrig kan rättas till med ett tillbehör. Men jag hade höga förväntningar på Geo, för höga, och de införlivades inte till fullo och det har påverkat mitt intryck. Joolz har grunden till en riktigt bra vagn i Geo och skulle helt enkelt behöva kika lite på konkurrenternas lösningar och applicera dem på sina egna vagnar. En längre sufflett, enklare enhandsvinkling av sittdelen och annat material i framhjulen – med de detaljerna åtgärdade så skulle jag gärna köra Joolz Geo igen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Joolz Geo2 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Johanna 18 februari, 2016 - 09:51

Hej! Vet du om det finns någon adapter som man kan sätta på Britax smile 2 så jag kan använda mitt Brio primo?

Reply
Anna 18 februari, 2016 - 09:52

Hej Johanna,
det verkar tyvärr som att någon sådan adapter inte kommer existera, av vad jag har hört i alla fall.
/Anna

Reply
Veronica 27 februari, 2016 - 23:16

Hej!
Varit och kikat på en Geo idag, men gick därifrån med en fundering.
Är benutrymmet verkligen tillräckligt på sittdelen? Kändes som att Day ändå är snäppet bättre eftersom det går att justera. Eller vad tycker du? / Veronica

Reply
Anna 28 februari, 2016 - 09:58

Hej Veronica,
jag tyckte det var helt okej? Min tvååring får ju, som du ser på bilderna, plats bra. Och han är normallång för sin ålder. Kan tyvärr inte jämföra med Day eftersom att jag aldrig kört den.
/Anna

Reply
Linnea Löfving 11 maj, 2016 - 20:47

Hej!

Vi är intresserade av denna vagn men är lite oroliga att den inte kommer att gå in i bilen. Har du möjligtvis mått på själva chassit? Utan sittdelen på alltså?

/ Linnea

Reply
Anna 13 maj, 2016 - 11:07

Hej Linnea,
jag hade inga egna mått men hittade dessa och det kan nog stämma: L:97 W:60 H:42
Hoppas det hjälper!
/Anna

Reply
Joolz Geo Ridge 10 juli, 2016 - 19:02

[…] daa! Joolz har släppt en special edition av sin barnvagn Joolz Geo som jag skrev om i vintras. Alla funktioner, egenskaper och all körkänsla är precis densamma. […]

Reply
Joolz Day2 – första intrycket! 27 februari, 2017 - 17:56

[…] till denna enda modell. Men nu har det rasslat till rejält från märket. Först släpptes Joolz Geo och i höstas blev det officiellt att en ny version av Day var på gång. Nu är Joolz Day2 […]

Reply
Diana 12 januari, 2018 - 17:45

Hej
Jag och min smabo väntar vårt första barn. Vi har kollat massor och vi blir inte kloka. Vår favorit är Stokke Trailz och Joolz Geo men jag blir lite osäker på Joolz nu när jag läste ditt inlägg, hade inte alls tänkt på att man ska använda båda händerna, mycket lättare med enhandsvinkling och sen suffletten. Jag tyckte också det såg ut som att benuttrymmet på sittdelen såg så kort ut. Sen gillar jag inte detta med att den samlar grus i framhjulen.Men jag vet inte alls hur jag ska tänka här. Vilken är bäst av dessa två? Eller ska man bara köpa en Britax Smile? Jag ogillar dock deras material på tyget som dem valt, det ser så B ut. Stokken och joolz kostar ju en hel del jämfört med Britax smile. Jag vet inte alls vilken som är värd att köpa och alla jag känner tycker att vi är knäppa aom aka lägga ner så mycket pengar på vagn. Snälla hjälp.

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 20:36

Hej Diana!
Ja nu är du inne på precis det som är det kluriga, hur ska man kunna välja rätt? Just Geo är nog inte en vagn jag skulle välja faktiskt, tycker det finns så många som har just lite mer moderna funktioner, tex sufflett och enhandsvinkling av sittdelen. Geo har förstås andra fördelar! Stokke Trailz är absolut bra, men lite för stor för min smak och lite osmidig att fälla. Frågan är vad för typ av vagn du är ute efter? Hur ska den användas?
/Anna

Reply
Carolina 28 augusti, 2018 - 22:26

Hej!

Hittar inte svar på min undran någonstans, men vet du om geo 2 sittdelen passar i ramen för geo? Jag köpte nämligen geom begagnad där liggdelen var ny, sittdelen var lite väl använd och jag vill därför köpa ny sittdel. Men det verksr endast finnas geo 2. Vet du på rak arm om dem är kompatibla eller behöver jag leta upp sittdel för geo ”1”?

Reply
Anna 6 september, 2018 - 12:14

Hej Carolina,
jag har tyvärr inte heller svar på din fråga. Testa och se om du kan få svar via Joolz Fb-sida?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar