Emmaljunga Double Viking 735

av Anna
Emmaljunga-Double-Viking-735-front

Recension av Emmaljunga Double Viking 735

Inköp: DV 735 med två sittdelar kostar 8800 kr och adderar man en liggdel blir totalt priset 11200 kr.
Försäljning:
Andrahandsvärdet för en komplett DV735 verkar ligga på omkring 7000-7500 kr.
Typ av vagn:
Syskonvagn.

Förra hösten skrev jag en utförlig recension av Emmaljunga Double Viking, årsmodell 2014. Mycket har hänt i Emmaljungas utbud av syskonvagnar sedan dess. Dels har Double Viking fått nya hjul – för årsmodell 2015 fanns DV med både Ecco-hjul och lufthjul. För årsmodell 2016 som precis släpps är det endast lufthjul till Double Viking. Dels har Emmaljunga släppt en helt ny syskonvagn; Emmaljunga Double Viking 735. Precis som namnet antyder så är det i grunden samma vagnen, men en avsmalnad version. Vanliga Double Viking är med lufthjulen 79 cm bred. Double Viking 735 är givetvis endast 73,5 cm bred. Det innebär att DV 73,5 är smal nog att funka i alla dörröppningar och även kan ta sig fram problemfritt i kollektivtrafiken. Ett väsentligt smalare chassi är alltså DV 735s främsta fördel i förhållande till sin föregångare.

Vilka är skillnaderna mellan Double Viking och Double Viking 735?

Förutom bredden på vagnen – inte många. Sittdelarnas fotstöd är något smalare och även liggdelen har en mer avsmalnad form i fotändan. Vanliga DV har sitt-, vilo- och liggläge oavsett om sittdelarna är framåt eller bakåtvända. Men DV 735 har inte liggläget när sittdelarna är vända framåt. Detta eftersom att chassit är smalare och sittdelsramen tar emot chassit när den fälls bakåt om barnet sitter framåtvänd. Notera dock att DV 735-chassit på mina bilder är årsmodell 2015 och därför saknar det handtag i läder som årsmodell 2016 har, och som är enda skillnaden mellan de två chassina.

Emmaljunga-Double-Viking-735-detaljer

DV735 med punkteringsfria däck

Överst i collaget ovan syns Ecco-hjulen på Double Viking 735. Det är lite spänst i dem så de känns inte plastiga att köra med och framför allt så äter de inte grus. Hjul som äter grus, det vill säga när småsten och andra vassa föremål fastnar i hjulen och gör gropar i dem, är sällan något som förstör körkänslan. Men det låter knastrande när vagnen rullar och ser väldigt fult ut.

Den första årsmodellen av Double Viking hade punkteringsfria hjul som var helt hopplösa vad gäller grus. Så här har Emmaljunga gjort en mycket värdefull förbättring. Klädseln på en Emmaljunga DV 735 som jag fick korttidslåna är från Emmaljungas nya Lounge-serie. Just denna heter Lounge Beige. Tyger är melerat och ser mer ut som ett möbeltyg. En väldigt snygg textildesign som även finns i grått och svart.

DV735 är relativt stor ihopfälld

Trots att Emmaljunga Double Viking 735 är så mycket smalare än vanliga Double Viking, så är den ändå rätt otymplig ihopfälld. Vagnen kan fällas i ett stycke med sittdelarna på om de är bakåtvända. Liggdelen måste tas av först. Men det är tight om utrymme mellan sittdelarnas sidor och handtaget när det fälls fram. Jag föredrog att plocka av sittdelarna och packa dem separat ovanpå chassit. Chassit är även så pass långt att det i vår bil, en VW Touran, endast fick plats på längden (som vagnen står på bilden ovan) om chassit placeras i mitten av bagageutrymmet. I kanterna så tog bakhjulen i bakluckan så pass mycket att den inte gick att stänga.

Emmaljunga-Double-Viking-735-liggdel

Skillnaden mellan äldre och nyare liggdelar till Double Viking

Här har vi de två olika liggdelarna. Den til vänster är för DV 735 årsmodell 2016, medan den högre är föregående årsmodell. Skillnaden är alltså dels den avsmalnade fotändan. Att ändra designen så är ett klokt drag då bredd i fotändan sällan är särskilt nödvändigt. Där är det ju bara bebisens små fötter som ska rymmas. Den andra skillnaden är att bärhandtaget är i läderimitation istället för i foam. Detta för att matcha handtaget på DV 735 som alltså också är i läder från och med årsmodell 2016.

Emmaljunga-Double-Viking-735-in-action-med-barn

Så stora barn ryms i DV735

Emmaljunga Double Viking upplevde jag som väldigt rymlig i sittdelarna och det är samma sak med DV 735. Min snart femåring väger 5 kg över vagnens maxvikt på 15 kg, men det här är en tålig vagn. Jag tycker man bör följa tillverkarens rekommendationer och skulle själv inte köpa en vagn om mina barn redan vägde mer än maxvikten. Men jag kände samtidigt ingen oro för att vagnen inte skulle orka med hennes vikt.

Femåringen är 112 cm lång och kan ha suffletten uppfälld utan att huvudet tar i tyget. Det är anmärkningsvärt bra. Det som sker med ett så pass tungt barn i vagnen är dock att DV 735 blir trögstyrd. Faktum är att den är lite trögstyrd även med bara 1,5-åringen i ena sittdelen. Missförstå mig rätt. Jag kan köra vagnen med en hand och även svänga den med en hand. Jag lät även min sexåring köra vagnen när båda hans syskon satt i den, och det klarade han med bravur. Men jämfört med andra syskonvagnar och även med andra vagnar från Emmaljunga så märks det att framhjulen inte är riktigt så smidiga som de skulle kunna vara.

Mitt omdöme av Emmaljunga DV735

Rullet är det inget fel på, övriga funktioner samma sak – Double Viking 735 är en väldigt bra i vagn i de allra flesta avseenden. Kör man den med ett mindre barn och en bebis så är nog den tröga känslan dessutom ett mindre problen. Men när barnen ökar i vikt så tror jag att många skulle uppskatta ett bättre snurr på framhjulen. Enligt Emmaljunga får man numera smörja framhjulsupphängningen med siliconspray. Men det räcker inte riktigt hela vägen. Bättre framhjul och högre maxvikt så skulle Emmaljunga med DV 735 ha nästan bara plus kvar på listan.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Emmaljunga Double Viking hos: Köpbarnvagn.se

Du kanske också gillar

29 kommentarer

Emmaljunga NXT90 26 juni, 2016 - 14:23

[…] de som tilltalat mig mest. Jag har skrivit om båda Emmaljungas syskonvagnar; Double Viking och DV735, men också som Emmaljunga Super Viking och nu senast om lilla Emmaljunga Scooter 4S. Emmaljunga […]

Reply
Annika 29 juli, 2016 - 12:12

Måste fråga experten nu… Om jag vill köpa en äldre modell av Emmaljunga double viking, är det möjligt att köpa lufthjul till den då? Nåt speciellt chassi eller hjul som passar varandra så jag vet vad jag ska leta efter i så fall?

Reply
Anna 3 augusti, 2016 - 11:31

Hej Annika, det här är inte det jag är absolut bäst på – man som jag förstått det kan du inte byta till lufthjul på den äldsta modellen av DV, den som hade de dåliga punkteringsfria däcken som det fastnade grus i. Men de chassin som kom efter det kan ha både ECCO och Air-hjulen, och det blir från 2015 om jag minns rätt? Dubbelkolla med en EL-åf, de ska ju ha koll.
/Anna

Reply
Maria 27 augusti, 2019 - 19:09

Hej!

Har en Emmaljunga viking med sitt och liggdel från 2018. Nu letar jag dubbel viking på blocket – hur är kompatibiliteten mellan mina nyare ligg o sittdelar samt äldre DV eller DV 735 chassin?

Med vänlig hälsning,
Maria

Reply
Anna 30 augusti, 2019 - 16:53

Hej Maria,
alla funkar på ditt chassi och dina delar funkar på alla DV och DV735 (samt på alla Monkey).
/Anna

Reply
Louise 27 november, 2017 - 13:31

Hej Anna
En fråga, jag har en Emmaljunga double viking och jag undrar om jag kan använda sitt- och ligg delarna från den om jag köper ett Emmaljunga double viking 735- chassi?

Tack på förhand / Louise

Reply
Anna 27 november, 2017 - 17:39

Hej Louise,
ja det kan du men har du de äldre sittdelarna med lite bredare fotstöd så kan det dock bli trångt på 735-chassit. De nya, smalare fotstöden kom årsmodell 2016 om jag minns rätt. Även liggdelen fick lite smalare fotända då.
/Anna

Reply
Emmaljunga NXT60 22 januari, 2018 - 14:02

[…] ord. Visst har jag tyckt om en del av de Emmaljunga-vagnar jag har kört. Speciellt syskonvagnen DV735 är ett riktigt kvalitetsbygge. Den första NXT-vagnen Emmaljunga NXT90 blev dock inte en modell […]

Reply
Emelie 28 januari, 2018 - 17:07

Hej!
Jag har en Emmaljunga Viking chassit som jag köpte 2016. Och har nu köpt en Emmaljunga double Viking 735 med två sittdelar. Vet du om jag kan använda en sittdel till min Viking chassit?

Mvh
Emelie

Reply
Anna 29 januari, 2018 - 15:23

Hej Emelie, japp! Det går alldeles utmärkt! Viking och DV samt DV735 har sitt- och liggdelar som är kompatibla med varandra.
/Anna

Reply
Maria Schiller 17 februari, 2018 - 01:56

Hej! Vi bor uppe i Umeå men passerar stockholms central ca 2-4ggr per år när vi ska besöka släkt i Etuna (ofta flyg+tåg alt tåg-tåg). Hur mycket tror du man märker vi stockholmsmåttet vid enstaka passager genom Sthlm? Är det supermkt bökigare att ta sig fram med tex en 79 cm vagn, eller gååår det? Mvh Maria Schiller

Reply
Anna 18 februari, 2018 - 13:32

Hej Maria!
Det går absolut! Det är vissa hissar i tunnelbanan som fortfarande är för smala, men de vid T-centralen ska ha rätt mått vad jag vet och den vid Östermalmstorg tror jag äntligen också har bytts ut. Och du kommer komma igenom spärrarna om du tar den stora för just barnvagnar, bagage etc!
/Anna

Reply
Emmaljunga Viking 21 mars, 2018 - 10:39

[…] större barn i samma sittdel så kan man kika på mina recensioner av Emmaljunga Double Viking och Emmaljunga DV735 där jag har flera bilder på mina barn upp till sex års ålder i samma sittdel. Alla olika […]

Reply
Maria 29 juli, 2019 - 11:01

Hejsan.
Har kikat på en emmaljunga double viking 735 med endast en liggdel till på blocket. Kan man köpa till vilken liggdel som helst från emmaljunga eller måste de vara exakt en från emmaljunga double viking 735?
Chassit är en D viking competion från 2017. Undrar med hur de funkar med sitt delarna sen. Samt om jag behöver köpa till adapters för att fästa liggdelen/sittdelarna?
Tack för svar!

Reply
Anna 29 juli, 2019 - 21:12

Hej Maria!
Till Double Viking 735 funkar endast ligg- och sittdelar för DV735, för gamla Double Viking och för vanliga Emmaljunga Viking. Ej Super Viking, ej någon annan Emmaljunga-modell. Du behöver ingen adapter för att fästa sitt- och liggdel på chassit!
/Anna

Reply
Clara 6 januari, 2020 - 20:59

Hej. Jag undrar om det är samma längd på suffletterna till Emmaljunga double viking och 735?

Reply
Anna 7 januari, 2020 - 09:48

Hej Clara, det är svårt att svara på. Både DV och DV735 delade ju sittdel med Viking. Men när sittdelen gjordes om för att passa bättre på det smalare DV735-chassit så vet jag inte om de även ändrade suffletten på något sätt. Jag vet inte heller om sittdelarna fäster i lite olika vinkel på de båda chassina, vilket också skulle kunna påverka hur lång suffletten upplevs vara. Men suffletterna är ju av samma konstruktion, så om det är någon skillnad på längd borde den vara minimal!
/Anna

Reply
Emilia 29 januari, 2020 - 14:24

Hej! Vi har en Emmaljunga 735, men upplever på sista tiden att den är väldigt tung och trögstyrd, i takt med att barnen vuxit (en väger 16,5 och en 12). Jag vet att sittdelarna är godkända för 15, men det känns som att vagnen klarar mer, men som sagt, det är tungt att köra den. Eftersom vi gärna vill ha möjlighet att ha barnen vända mot oss har vi tittat på Bugaboo Donkey. Tror du att den är mer lättkörd med våra barn? Tror du att det är skillnad om vi köper en äldre Donkey eller en Donkey 2? Jag vet att Donkey bara är godkänd för 17 kg, men skulle du säga att den tål något mer? Eller har du tips på annan lättkörd dubbelvagn där man kan ha barnen vända mot sig? Mvh Emilia

Reply
Anna 30 januari, 2020 - 22:28

Hej Emilia, om jag var du skulle jag börja med att rengöra vagnen ordentligt och sen smörja framhjulen rejält. För jag har kört tyngre barn än sådär i en DV735 och det ska inte göra vagnen mer trögstyrd, så jag tror mer det handlar om att framhjulen blivit torra och/eller smutsiga.

Donkey2 tar 22 kg per sittdel, äldre Donkey tar 17 kg per sittdel! Tyvärr är utbudet av bra syskonvagnar med vändbara sittdelar inte särskilt stort, men jag har några förslag till i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2020/01/topplista-16-populara-syskonvagnar/
/Anna

Reply
Jonna 19 januari, 2021 - 12:37

Hej! Går det att använda hjulen från vår lilla Viking på ett 735chassi? 🙂

Reply
Anna 19 januari, 2021 - 12:55

Hej Jonna, detta har jag tyvärr inte koll på – vet ej!
/Anna

Reply
Angelica 18 juli, 2021 - 16:45

Köpte precis en emmaljunga dubbel viking dv735 från 2020, är det viking liggdel som tillhör vagnen?

Reply
Anna 20 juli, 2021 - 12:00

Hej Angelica!
Det stämmer. Viking, DV735 och gamla, bredare Double Viking delar samma sitt- och liggdelar.
/Anna

Reply
Ulrika 31 januari, 2022 - 11:12

Hej Anna
Jag ska snart bli mormor och jag ska köpa vagnen och är intresserad av Emmaljunga 735, vet du var man kan få tag på sittdelar till denna vagn? Gärna nya men går bra med begagnade också.
Vänligen
Ulrika

Reply
Anna 31 januari, 2022 - 12:47

Hej Ulrika!
Emmaljunga slutade tillverka DV735 samt Viking, som har samma sitt- och liggdelar som 375, för ett par år sedan så det finns tyvärr ingen möjlighet att köpa delarna nya. Du får leta begagnat, och jag tror Blocket, FB Marketplace samt eventuellt köp & säljgrupper för Emmaljunga vagnar på Facebook är bästa ställena att kolla på.
/Anna

Reply
Sara 28 september, 2022 - 08:39

Hej, är det skillnad på sittdelar till dv från -15 & -17? Upplever att -17 är större

Reply
Anna 28 september, 2022 - 08:54

Hej Sara,
nej, enligt min egen erfarenhet och information Emmaljunga gått ut med så är alla Viking/DV-sittdelar lika stora.
/Anna

Reply
Camilla 13 november, 2022 - 21:49

Hej!
Går i tankarna på att köpa en double viking 735 begagnat. Vet du om man får ta med en sådan vagn kostnadsfritt på flyget när man reser med barn? Står att barnvagnen får väga max 23 kg. Hittar ingen infon om vad vagnen väger då den ju inte säljs längre.

Tacksam för svar

Reply
Anna 14 november, 2022 - 10:34

Hej Camilla!
Jag har aldrig varit med om att någon stoppat barnvagn som specialbagage på grund av vikt. Jag har haft både vagn + bilstol i samma väska och det har funkat. Så jag tror inte det ska vara något problem. Vad jag kan hitta när jag googlar så väger DV735 18 kg, så då har du ju dessutom marginal.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar