Kind + Jugend 2019

av Anna
Kind + Jugend 2019

För hela sjätte året i rad har jag bevakat och rapporterat från Europas största barn- och babymässa – Kind + Jugend. Det finns några andra mässor i världen med liknande fokus på (bland annat) barnvagnar. Men Kind + Jugend är utan tvekan en av de största. För att ens hinna med att besöka alla de stora barnvagnstillverkarna (samt upptäcka några nya) så krävs rejäla skygglappar. Det är nämligen ruskigt lätt att gå vilse bland nappflaskor, spjälsängar, pottor, åkpåsar, sittdynor och bilbarnstolar.

Årets upplaga av Kind + Jugend bjöd inte på någon superwow-nyhet, som när rekordlilla GB Pockit lanserades år 2015. Eller när vi hösten 2018 fick se de första e-vagnarna från Cybex och Emmaljunga. Men samtidigt var det många märken som visade upp oväntat många uppdateringar eller nya modeller. Och av dessa var det mycket som var oväntat bra!

Baby Jogger City Mini GT Double 2 och Baby Jogger City Elite 2

Baby Jogger och Graco

Baby Jogger och Graco har samma huvudägare, Newell, och ställer därför ut vägg i vägg på mässan. Från Baby Jogger presenterades inga braknyheter år 2019, utan det som visades upp var sådant det pratades om redan förra året. Precis som att Baby Jogger City Mini GT nu har uppdaterats till Baby Jogger City Mini GT 2 så står nu Baby Jogger City Elite och Baby Jogger City Mini GT Double näst på tur att få träda in i Baby Jogger-vagnarnas andra generation.

Baby Jogger City Mini GT Double 2 kommer få i princip samma uppdateringar som singelversionen. Den handlar om en totalt uppdaterad design, med en mer stilren klädsel och ett mer avskalat chassi. GT Double 2 får fällbara fotstöd, vilket gör väldigt mycket för sovkomforten för mindre barn. Dessutom kommer chassit få fjädring, vilket är toppen för både körkänsla och komfort. Baby Jogger City Elite 2 får samma sorts uppdateringar och båda vagnarna kommer släppas strax efter årsskiftet 2019/2020.

Från Graco fastnade jag främst för modellen Near2Me, som hade en väldigt intressant funktion inbyggd i chassit. Sittdelen kan nämligen dras längs med insidan av handtaget, och fästas i olika höjdlägen. På så sätt kan man anpassa hur nära man vill vara barnet medan man är ute och går. Praktiskt att kunna ha det mindre barnet högt och nära. Och sen kan det större barnet som vill sitta framåtvänd placeras längre ned och klättra i och ur själv.

Joolz Day+

Joolz

Joolz har inte legat på latsidan de senaste åren, tvärtom. Succén Joolz Hub som släpptes sommaren 2018 är så pass ny att inga uppdateringar meddelades under mässan. Men för Joolz flagskeppsmodell Day så var det dags för en ny version, och en rejält förbättrad sådan. Först kom Joolz Day 2, sen Joolz Day 3 och våren 2020 får vi välkomna Joolz Day+ in i våra liv.

Day+ kommer i ett brett utbud av stiliga färger. Det klassiska, helsvarta utförandet finns kvar. Marvellous Green är en nyans som redan nu finns att köpapå Joolz Day3 men i vår tillkommer Gentle Blue, en otroligt fin, dov blå nyans, och en snygg lila vagn vars kulörnamn jag inte lyckades lägga på minnet.

Joolz Day+

Vad är skillnaden mellan Joolz Day 3 och Joolz Day+? Först av allt det viktigaste – äntligen får Joolz Day en enhandsfällning av sittdelen. Ja det är ungefär tre år för sent men låt oss blicka framåt och stanna vid att detta kommer göra Day+ till en så mycket mer användarvänlig barnvagn än dess föregångare. Day+ har även fått förbättrade, mer tåliga hjul. Det kommer även finns terränghjul till Day+, för den som önskar större framhjul. Selen i Joolz Day+sittdel är också markant förbättrad. De tidigare, rätt så bökiga magnetlåsen är utbytta. Det nya selet utgörs av fyra separata remmar som en och en klickas i spännet som sitter ihop med grenremmen. Löjligt smidigt!

Joolz Day+ har också fått en förbättrad bygel, som inte bara kan vikas upp utan även kan svängas åt sidan. En sann swing away-bygel helt enkelt. Varukorgen är numera öppen även framtill och har enligt Joolz även blivit större. I chassit på Day+ kommer det både baktill och framtill finnas inbyggda lampor som lätt kan klickas av och på. Ett mycket enkelt men väldigt effektivt sätt att synas i mörket! Sittdelen har fått en lite annan form och ryggstödet har förstärkts. Totalt sett upplevde jag uppdateringarna av Joolz Day+ som ett jättelyft till det bättre och jag hoppas verkligen få rulla vagnen år 2020 och se vad den går för i vardagen.

Joolz Aer

Joolz Aer

Våren 2020 kommer Joolz även släppa sin första lilla resevagn – Joolz Aer. Ryggstödet ska vara ergonomiskt uppbyggt och tydligen patenterat för sitt utmärkta support. Vagnen är 45 cm bred och väger 5,9 kg. Joolz Aer har viloläge, samma smidiga sele som Day+, fjädring i chassit och ett handtag som kommer högt upp. Ett litet fotstöd går att köpa till som tillbehör. I sufflett och ryggstöd finns riklgit med inbyggd ventilation. Vagnen är väldigt snygg i sin design och sina färgval. Men utbudet av små smidiga vagnar är mycket stort, på gränsen till mättat, redan som det är. Det kommer bli en tuff kamp för Joolz att konkurrera med Aer. Priset tros landa på runt 4500 kr.

UPPAbaby

Besöket i UPPAbabys monter överraskade mig stort. Föregående år har uppdateringarna främst handlat om nya färger, förändrade hjul, nytt babyskydd och liknande. Det vill säga, bra uppdateringar men inget som höjer pulsen. Men för år 2020 hade märket några rejäla ess i skjortärmen och bjuder på helt nya versioner av sina två mest populära barnvagnsmodeller – UPPAbaby Vista och UPPAbaby Cruz.

UPPAbaby Vista V2
Skapa en förklaring/bildtext

UPPAbaby Vista V2

UPPAbaby Vista V2 är en så pass omfattande uppdatering att jag knappt vet var jag ska börja. Men det första som fångar ögat är den förbättrade suffletten. Long gone är den långa silvriga solkepsen som visserligen hade en bra funktion men som utseendemässigt lämnade en del att önska. Vista V2 har en förlängningsbar sufflett som ger ett utmärkt solskydd och dessutom har två inbyggda, kombinerade titt- och vädringsluckor. Mycket snyggt!

Sittdelen på UPPAbaby Vista V2 har gjorts större – otroligt men sant, då Vistan redan är känd för sin rymlighet. Även varukorgen har blivit större, så enda rättvisa ordet för att beskriva den numera måste vara ”enorm”. Vista V2 tar 22 kg i sittdelen medan varukorgen kan packas med hela 13,7 kg prylar och förnödenheter. Men bäst av allt – Vista V2 har fjädring i chassit. Riktigt fjädring, som verkligen känns. Jag har alltid tyck att Vista är bra men inte klickat med den personligen. Det finns en chans att det ändras våren 2020 när Vista V2 har premiär!

UPPAbaby Cruz V2

UPPAbaby Cruz V2

Men helt ärligt – det är Cruz V2 jag inte kunnat släppa ur tankarna sen jag återvände från Kind + Jugend. Jag har kört UPPAbaby Cruz men jag uppfattade vagnen som så otroligt stel och stötig att det endast var under en kort period jag rullade den. Men glöm gamla Cruz, glöm den helt och hållet. Cruz V2 är mer som en helt ny vagn än en uppdatering. Ska man ändå jämföra dem två så är följande vad som hänt med modellen:

  • Cruz V2 har fått en betydligt större varukorg. Den nya varukorgen påminner en del om Vistas. Och det är en komplimang.
  • Sittdelen på Cruz V2 är märkbart större än tidigare, det här är en vagn det kommer ta gott om tid för barnet att växa ur!
  • Det går att köpa en liggdel till Cruz V2, men man kan också använda den med en bebis i sittdelen om man köper till det kombinerade inlägget/sittdynan.
  • UPPAbaby Cruz blev väldigt kompakt ihopfälld, men Cruz V2 är ännu mindre. Hur det går ihop med att sittdelen är större kanske kan förklaras med magi, men imponerande är det oavsett.
  • Det bästa sparas till sist: Cruz V2 har fått så mycket fjädring att detta i sanning är en vagn med gung.

Jag är hänförd av hur UPPAbaby har förvaltat denna modell, från den fula ankungen Cruz till den vackra svanen Cruz V2. Jag hoppas verkligen få köra UPPAbaby Cruz V2 under våren 2020 så jag därefter kan återkomma med huruvida mina höga förväntningar uppfylldes!

Thule Spring

Thule Spring

Jag visste i förväg att Thule hade en större lansering på gång och nog stämde det alltid. Med släppet av Thule Spring, som kommer till butik i februari 2020, så etablerar sig Thule fullt ut som en barnvagnstillverkare inte bara av sportiga vagnar som Thule Glide eller multifunktionsmodeller som Thule Chariot Cross 2. Visserligen finns Thule Sleek redan i sortimentet men ihop med Spring har Thule verkligen fått till en mycket bra barnvagnspark.

Spring är en fast framåtvänd sittvagn som jag skulle placera i samma segment och för samma typ av användning som Baby Jogger City Mini GT. Thule Spring kommer ta 22 kg, har ett bra men inte helt plant liggläge och ett ställbart teleskophandtag. De punkteringsfria hjulen är rejäla och tåliga. Det går att köpa till reflexer att klicka fast på hjulsidorna, för bättre synlighet i mörkret.

Det häftigaste med Thule Spring är 3D-ihopfällningen. Bakhjulen viks in mot chassit när vagnen fälls. Något som görs genom att man lyfter på sittytan och drar uppåt i det dolda handtaget. Uppfälld är Thule Spring stabila 65 cm bred, men när vagnen fälls ihop blir den endast 45 cm bred. Den känns riktigt kompakt och kommer troligen bli en fröjd att lasta in i bilens bagageutrymme. Vagnen kommer säljas i delar så man själv kan välja utseende, det finns två färger på chassi och ett flertal olika färger på sufflett. Dessa kan även köpas till separat i efterhand.

Teutonia TRIO Buggy

Teutonia TRIO Buggy

I min recension av Teutonia TRIO berömde jag vagnens rymliga sittdel. En hyfsat unik funktion med TRIO är dock att när duovagnsperioden är passerad så kan vagnen göras om. Köper man till Buggy-sätet så blir Teutonia TRIO då till en fast framåtvänd sittvagn, med en otroligt rymlig sittdel. Den kommer vara godkänd för 22 kg och rymma ett barn på 105 cm. Liggläget är för övrigt plant och riktigt ombonat. Med Buggy-sätet på kan Teutonia TRIO fällas i ett stycke, och blir då oväntat platt och kompakt.

Emmaljunga NXT Twin 2020

Emmaljunga

Genom åren så finns en fantastisk person på Emmaljunga som alltid tar sig tid att visa mig runt och svara på alla mina frågor, vilket är mycket uppskattat från min sida. På Kind + Jugend fick jag mig också en rundtur och här fokuserade märket främst på NXT90e. Det är Emmaljungas första batteridrivna vagn med funktioner såsom inbyggd broms om man släpper handtaget och draghjälp i backar. På plats fanns även kollektionen av färger och design för 2020. Och visst gick det att få sig en skymt att Emmaljungas största släpp hösten 2019 – den nya tvillingvagnen Emmaljunga NXT Twin.

NXT Twin visades på Kind + Jugend redan hösten 2018 men det var en prototyp. Vad vi fick se i år var äkta vara. NXT Twin är syskonchassit på vilket man kan fästa sin NXT-sittdel, både den ergonomiska och den vanliga Flat-sittdelen. Det kommer gå att använda äldre NXT-delar på NXT Twin men då kommer man tappa vissa funktioner, t.ex. kommer det på vissa sittdelar inte gå att komma åt att fälla ned fotstödet. Men från modellår 2020 är alla NXT-delar till fullo kompatibla med NXT Twin.

Silver Cross Wave Black Edition

Silver Cross

Jag hade hoppats på att få se en massa nytt på min färska favorit Silver Cross Spirit, men med tanke på att Spirit släpptes precis innan sommaren 2019 så är det inte alls märkligt att inget hunnit hända med vagnen än. Däremot kommer duovagnen som också kan bli syskonvagn – Silver Cross Wave – släppas i en riktigt maffig specialedition. Wave Black Edition fångade mitt öga direkt, och jag brukar dela smak med många andra barnvagnsintresserade skandinavier har jag märkt.

Detta blir den första versionen av Wave med svart chassi, vilket är efterlängtat. Silver Cross Wave Black Edition har en snyggt, mörkt melerad klädsel och helsvart solskärm. Vagnen är, i mitt tycke, precis lagom strösslad med stiliga gulddetaljer. Silver Cross visade även upp ståbrädan kompatibel med Wave, som enkelt passas in i de integrerade fästena baktill på chassit.

Bugaboo

Plötsligt händer det! Plötsligt återgår Bugaboo till att ställa ut på mässan, och det i en öppen monter dessutom. I alla de sex år som jag har besökt Kind + Jugend så har Bugaboo haft ett eget showroom utanför mässområdet. Men år 2019 gör märket comeback och det känns så kul tycker jag. Men med vetskap om detta så förväntade jag mig inga nyheter alls från alltid hemlighetsfulla Bugaboo. Kanske en ny färg, kanske ett uppdaterat tillbehör? Men milda makter, vi fick så mycket mer än så! Efter besöket hos Bugaboo är min pepp på barnvagnsvåren 2020 större än någonsin!

Bugaboo Ant fotstöd och bärrem

Bugaboo Ant

Bugaboos lilla, vändbara resevagn Bugaboo Ant kom sommaren 2019 och är således det färskaste tillskottet i Bugaboo-familjen. I min recension av Bugaboo Ant så hyllar jag många egenskaper men saknar också ett ställbart fotstöd, framför allt för att höja komforten för det barn som vill sova i vagnen. Det har jag inte varit ensam om. Men Bugaboo levererar – och det snabbt.

Redan strax efter årsskiftet 2020 släpps ett fotstöd till Ant. Det kommer gå att köpa till som ett tillbehör, priset förutspås hamna på omkring 4-500 kronor. Det klickas in i ett inbyggt fäste (två små hål) under sittytan och har tre positioner: nedfällt, snedläge och uppfällt. Inte bara utgör det benstöd för det barn som vill sova i den bakåtvända sittdelen. Det ger också fotstöd till sittande barn vars ben inte är långa nog att ta stöd mot varukorgskanten, när sittdelen är framåtvänd.

Bugaboo släpper även ytterligare ett Ant-tillbehör, som jag ärligt kan känna borde medfölja vagnen. Det handlar om en bärrem, som hakas fast på chassit och innebär att Ant lätt och ledigt kan bäras över axeln. På så sätt får man båda händerna över till annat. Priset på remmen blir rätt blygsamma cirka 150 kr.

Bugaboo Bee5 Coral

Bugaboo Bee5 Coral

Bugaboo släpper också en special edition av Bugaboo Bee5. Bee5 Coral har gråmelerad basklädsel och sufflett samt dyna i en orange ton, kallad Coral. Färgen kastade mig direkt tillbaka till 2012 när Bugaboo släppte färgerna Light Green, Deep Purple, Soft Pink och nästan samma, men absolut inte identiska, orange nyansen Tangerine. Hur länge har man hållit på med barnvagnar när populära färger hinner börja göra comeback?

Bugaboo Bee5 Coral handlar dock om mer än bara färg. Vagnen har visserligen snyggt röda navkapslar på hjulen men det finns också funktionella förbättringar. Just Bee5 Coral har en sufflett i det mjukare pikétyget, men detta kommer fasas ut till förmån för canvastyger på alla suffletter framöver. Bugaboo Bee5 Coral har en liggdel med ventilation i fotändan, något jag förstod det som kommer gälla alla Bee5-liggdelar nästa år. Med vagnen kommer en matchande, vändbar sittdyna där Coral-sidan utgörs av ett luftigt meshtyg. En specialversion av en Bugaboo breezy sittdyna helt enkelt.

Bugaboo-suffletter med vädringslucka och tittlucka

Och som den uppmärksamme noterar så är suffletten inte bara i ny färg, den är också helt ny i sin konstruktion. Med start våren 2020 kommer alla Bugaboos suffletter, till Donkey, Fox, Bee och Cameleon, ha inte en utan hela två inbyggda vädringsluckor. Den ena luckan är alltid synlig och kommer ha svart meshnät. Den andra luckan finns gömd i sufflettens förlängning och kommer ha meshnät i samma färg som suffletten. Båda luckorna kommer ha ett lock som kan vikas för.

Jag tycker att det här är en fantastisk uppdatering av Bugaboos suffletter och en mycket efterlängtad sådan. Den främsta funderingen är – vad innebär denna nya sufflettdesign för Bugaboo breezy-suffletterna? De har visserligen bra mycket mer inbyggd vädring, men kommer de kännas överflödiga nu? Det återstår att se.

Bugaboo Fox2

Bugaboo Fox 2

Ja jösses, vad ska man säga. Det är sant! I april 2020 kommer en helt ny version av Bugaboo Fox – helt logiskt kallad Bugaboo Fox 2. Detta endast två år efter att Fox först släpptes. Men jag är mycket glad över att Bugaboo uppdaterar sina barnvagnar snabbare än någonsin, så länge utvecklingen går åt rätt håll – och det är utan tvekan fallet för Bugaboo Fox 2.

Bugaboo Fox 2

Många uppdateringar på Bugaboo Fox2

Bugaboo Fox 2 kommer ta 22 kg i sittdelen, vilken även Bugaboo Fox gör sedan maxvikten uppdaterades i enligt med med nya barnvagnsstandarden EN 1888:2018. Bugaboo Fox 2 kommer vara 0,7 kg lättare tack vare att hjulen har gjorts om. På de svarta chassina så är numera alla detaljer infärgade i svart, även nitarna och pinnen under ramen. Fox 2 har fått en förenklad och förbättrad ihopfällningsspärr, vilket alltså gör chassit smidigare att fälla ihop. Även spärren för att vinkla sittdelen har byggts om. Bugaboo Fox har fått en del kritik, bland annat från mig, för att denna spärr ibland är väldigt trög att lossa, så att sitsen kan fällas. Det är helt åtgärdat på Bugaboo Fox 2.

Självklart har Bugaboo Fox 2 den nya suffletten med titt- och vädringsluckor. Vagnen har även fått en praktisk ficka på liggdelens fotända, perfekt att stoppa mobiltelefonen eller andra små värdesaker i. Bygeln har även den gjorts om. Tidigare skulle bygeln pressas ned mot sitt fäste och sedan skulle spärren tryckas ihop. Bugaboo Fox 2 har fått en enklare bygel, där bara en knapp behöver tryckas in för att den ska kunna öppnas upp.

Det är kanske inga gigantiska uppdateringar på Bugaboo Fox 2, om man ser till dem en och en. Men sammantaget tycker jag att det absolut gör skäl för att Fox 2 ska vara en rejäl förbättring av föregående version.

Bugaboo Donkey3

Bugaboo Donkey3

Finns det någon som har följt Bugaboo Donkey lika intensivt, lika länge som jag har? Säkerligen. Men det är ingen hemlighet att Bugaboo Donkey är min privata favoritvagn av alla 180+ vagnar jag har rullat. Kanske för att dess utveckling sen den ursprungliga modellen släpptes sommaren 2011 till premiären av Bugaboo Donkey 2 år 2017 så perfekt har följt hur min egen familj har vuxit och förändrats. I april 2020 kommer Bugaboo Donkey 3 och jag bara vet att jag kommer älska den. Och de nya uppdateringar som har gjorts på vagnen tror jag kommer uppskattas av alla som gillar åsnan.

Bugaboo Donkey 3 får den funktion som är absolut mest efterfrågad på Donkeyn genom alla åren – ja det är sant! Donkey3 har swing away-bygel. Tidigare har det ryktats att Donkey saknat denna funktion av säkerhetsskäl, för att bygeln inte ska kunna svängas upp på det andra barnet. Om det ligger någon sanning i det så är problemet i så fall löst – för nu är swing away-bygeln äntligen här.

Avtagbara handtag och hjulsidor på Donkey 3

Givetvis får också Bugaboo Donkey 3 den nya suffletten. Chassit uppdateras så att handtaget nu kläs med grips, alltså läderimitation som klickas fast, precis som Bugaboo Fox och Bee5 har. Initialt kommer det dock inte gå att köpa andra färger löst. Men att vagnen är byggd för detta öppnar ju upp för den möjligheten i framtiden. På samma sätt får Donkey3 hjul med avtagbara hjulsidor, alltså lösa navkapslar. På All Black-vagnar kommer navkapslarna vara svarta, på aluvagnarna kommer de vara vita. Och då mer kritvita än hjulsidorna är på Donkey2. Navkapslar kommer enligt planen inte heller säljas separat för Donkey3 nu i vår, men vem vet vad som händer sen.

Även hjulen förändras på Bugaboo Donkey3. De nya hjulen är snarlika Fox i utseendet, men det är inte samma som Fox hjul. Donkey3-hjulen är uppbyggda på ett annat sätt inuti, allt för att orka med vagnens maxvakt. Bugaboo Donkey3 kommer, precis som Donkey2 numera också är godkänd för, ta 22 kg per sittdel, samt 10 kg i varukorgen.

Uppdaterad varukorg och sidokorg på Bugaboo Donkey 3

Varukorgen på Bugaboo Donkey 3 får täckta sidor och ny fästning mot chassit. Fickan framtill i varukorgen tas bort – där blev jag faktiskt lite besviken (men jag kommer över det). Jag har tyckt att den fickan varit helt perfekt att stoppa ned regnskyddet i. Bugaboo High Performance-regnskyddet sitter till exempel perfekt i den. Men också sidokorgen uppdateras. Behovet av det lock för sidokorgen som kommer med Donkey 2 försvinner helt. Sidokorgen till Donkey 3 har nämligen ett inbyggt lock med dragkedja, och det ska vara helt vattentätt och regntåligt.

De uppgifter jag fick om prisläget för Bugaboo Donkey 3 och Bugaboo Fox 2 är att ingen större höjning är förväntad på de svenska priserna. En mindre justering baserat på rådande valutakurser verkar aktuellt, men tanken är inte att Donkey 3 ska bli dyrare än Donkey 2. Och samma gäller för Bugaboo Fox 2.

Bugaboo 2020 - Vapor Blue, Bugaboo Classic, Bugaboo Mineral Collection

Bugaboo år 2020

Men det var inte allt från Bugaboo för år 2020! Nyheterna från märket är tillräckligt för att fylla en mindre bok känns det som. På plats på Kind + Jugend fanns förstå den nyaste Mineral Collection, som precis som Classic Collection kommer vara ett stående inslags i Bugaboos barnvagnsutbud. Under kommande år utökas Mineral Collection med ytterligare en färg som läggs till den ljusgrå och den sandfärgade som redan säljs idag. Dessa två syns på de tre bilderna till vänster i collaget ovan. Den nya nyansen är mörkgrå och syns som en mycket stilig Bugaboo Donkey3 överst i mitten av collaget.

Alla Donkeys i Mineral Collection kommer med en sidoväska istället för en sidkorg. Från släppet av Bugaboo Donkey 3 kommer detta även gälla Classic Collection. I mitten nederst i bilden ovan syns en Bugaboo Donkey 3 Classic Navy Blue och ja, den var otroligt snygg!

Många nya färger från Bugaboo

Bugaboo gör även omfattande förändringar i färgutbudet. Ruby Red och Neon Red försvinner, och en ny röd (som påminner mycket om den röd som Bugaboo Donkey hade när vagnen kom 2011) kommer ersätta dem. Sky Blue försvinner på allt men istället tar Bugaboo in den blå jag har försökt fånga på bild till höger i collaget ovan – Vapor Blue. Det kommer även en ny grå färg, som är ljusare än Arctic Grey som finns idag. Denna nyans kommer släppas exempelvis på breezy sufflett och på sittdyna.

Jag kom till Bugaboos monter utan förväntningar och lämnade den, bokstavligt talat, med gåshud. Så mycket roligt att se fram emot år 2020 från Bugaboo!

Joie Versatrax

Joie

Uppe hos Joie fanns en vagn som känns riktigt intressant för det nordiska klimatet. Joie Versatrax har en vändbar sittdel med ett ryggstöd som fälls ned till plant liggläge. Vagnen har ställbart fotstöd och ett höjt- och sänkbart teleskophandtag. Hjulen är av lite större, mer terrängvänlig modell och vagnen kan fällas i ett stycke med sittdelen på, oavsett hur den är vänd. Dessutom har vagnen en riktigt stor varukorg och inbyggd fjädring i chassit.

Cybex

Precis som Bugaboo är Cybex tillvaro på Kind + Jugend ofta höljd i dunkel, med en stängd monter (man måste vara inbjuden för att få se produkterna) och med ett strikt fotoförbud. Även i år höll Cybex på reglerna men jag får nu visa upp två av de helt nya modellerna. Dessa kommer till försäljning våren 2020, och jag har endast tillgång till katalogbilderna då vagnarna som visades upp var prototyper.

Cybex Talos S

Cybex Talos S

Mest intressant, det vill säga den modell jag fastnade hårdast för, var Cybex Talos S. Även Cybex Balios S kommer uppdateras (och såg riktigt fin ut) men Talos S stack ut direkt – för den här vagnen har lufthjul. Framhjulen är svängbara men kan låsas, och alla hjulen upplevdes som större än de nu ser ut på bild. Det är inte direkt vanligt med vagnar som blir riktigt kompakta ihopfällda, har vändbar sittdel och har lufthjul. Men Cybex Talos S bockar av alla tre egenskaperna.

Vagnen kommer kunna köpas i två versioner – Talos S 2-in-1 som har en ram på vilken man kan fästa ett liggdelstyg och ett sittdelstyg. Sittdelen blir då ergonomisk. Men det är den andra versionen, Talos S Lux, som jag tycker är mest intressant. Cybex Talos S kan användas från födseln. Antingen med en separat liggdel, eller med liften Soft Cot. Eftersom att den vändbara sittdelen är en vanlig modell med ryggstöd som kan fällas ned till ett fullt, plant liggläge så kan man placeras bebisen direkt i den.

Suffletten på Talos S är galet lång, med både titt-/vädringslucka och fönster på sidorna. Såväl fotstöd som handtag är ställbart och varukorgen är mycket rymlig. Cybex Talos S kommer gå att fälla i ett stycke med sittdelen på, oavsett hur den är vänd.

Cybex Gazelle S

Cybex Gazelle S

Men inte nog med att Cybex gör lufthjulspremiär! Våren 2020 släpps också märkets första syskonvagn – Cybex Gazelle S. Gazelle kan konfigureras i hela 24 olika kombinationer och jag fastnade direkt för att sittdelarna kan fästas på alla sätt man vill: båda framåtvända, båda bakåtvända eller en sittdel åt varje håll. Cybex Gazelle har inbyggda fästen på insidan av chassit, som kan roteras undan när de inte används. De kan även flyttas i höjdled, beroende av om vagnen ska köras med ett eller två barn.

När man kör Gazelle S som singelvagn så finns dessutom en korg som kan fästas upptill på chassit, för extra förvaring om inte den redan stora varukorgen skulle räcka till. Det som gör Cybex Gazelle S unik bland syskonvagn på längden är att den har vanliga sittdelar, inte ergonomiska. Ryggstödet kan fällas till plant liggläge. Suffletterna är givetvis förlängningsbara och fotstödet kan vinklas. Gazelle tar 22 kg per sittdel och 13 kg i varukorgen, det är således en riktigt stark syskonvagn. Och väldigt imponerande så kan den fällas i ett stycke – även med två sittdelar på.

Contours Genesis

Contours Genesis

Contours är ett amerikanske barnvagnsmärke, huvudkontor har de i alla fall i Chicago. Jag hade aldrig hört talas om dem innan Kind + Jugend 2019 men när jag gick förbi deras modell Genesis var jag tvungen att stanna upp och ta mig en närmre titt. Först var jag inte helt imponerad men efter hand insåg jag att här fanns en hel del intressanta funktioner. Genesis är singelvagnen som säljs i duopaket med liggdel, sittdel och en sidokorg. En organizer för handtaget medföljer också. Som singelvagn är den hiskeligt bred, hela 72 cm på den bredaste punkten. Men det intressanta är att Contours Genesis kan byggas ut till en syskonvagn på bredden. Och då är vagnen endast 74 cm bred.

Contours Genesis har individuellt vändbara sittdelar, vanliga sittdelar med ställbart ryggstöd som går ner till ett djupt viloläge. Fullt liggläge finns inte. Sittdelen uppfattas som rymlig och suffletten kan förlängas. Fotstöden kan vinklas och hjulen ska vara PU, så de bör tåla en del grus och sten. Jag vet inte om Contours Genesis kommer komma till Sverige överhuvudtaget men lite nyfiken är jag allt.

Maxi Cosi Lila XP

Maxi Cosi Lila XP

Några som däremot är mer än väl etablerade i Sverige, men snarare som tillverkare av babyskydd och bilstolar än som ett erkänt barnvagnsmärke, är förstås Maxi Cosi. Jag har tidigare skrivit om Maxi Cosi Stella men på Kind + Jugend låg allt fokus på en ny modell, framtagen just för att rulla i skandinaviskt klimat. Maxi Cosi Lila XP har stora hjul med gummerad yta och bra höjd mellan varukorg och underlag för att fixa terräng och snö. Den vändbara sittdelen har fått en riktigt lång sufflett som effektivt skyddar mot kyla och vind. Sittdelen i sig är väldigt rymlig. Det bör ge vagnen en lång användningstid, vilket förstärks av att sittdelen förstås har nya maxvikten om 22 kg.

Maxi Cosi Lila XP kan bli populär hos långa föräldrar. Handtaget kan fås riktigt högt upp och liggdelen är också rejält högt placerad. Den är också rymlig nog för att rymma både en bebis och vintermundering, i form av åkpåse och overall. En rolig funktion med liggdelen är också att det finns ett handtag i fotändan. Drar man i det så höjs en platta under liggdelens madrass, så att ett litet lutat viloläge kan fås till för den vakna, mer nyfikna bebisen.

Najell handvärmare

Najell Handvärmare

Najell Winter Cover Åkpåse är en av de mysigaste åkpåsarna av alla modeller jag har testat. Hösten 2019 släpper Najell även sina egna handvärmare, som givetvis kommer både i svart, gråmelerat och sand. Så man kan matcha sin åkpåse perfekt! Precis som Winter Cover har handvärmarna ett ljuvligt mjukt och fluffigt innerfoder. Men också gott om kluriga funktioner. Det finns två dragskor – en precis runt handleden och en vid handvärmarens öppning. På så sätt kan man få till en perfekt passform och slippa att kall luft läcker in.

Jag gillar också att man kan välja hur man vill använda Najells handvärmare. Med andra modeller så är det antingen eller. Antingen är handvärmare som en vante, och det är tyg mellan hand och handtag. Eller så är handvärmen öppen inuti, och man håller direkt i handtaget. Med Najells handvärmare kan man alternera mellan de två olika sätten. Jag ser fram emot att se hur dessa håller värmen på vagnen under kommande vinter.

Noodoll barnvagnshängen och Done By Deer Skötväska

Noodoll och Done By Deer

Kind + Jugend-mässan är fullproppad med prylar, fler än ett mänskligt sinne ens kan ta in under blott fyra dagar. Men självklart spanar jag på lite mer än bara barnvagnar. Två som detaljer jag fastnade för, som ändå är relaterade till vagnar, är Noodoll barnvagnshänge och Done By Deers skötväska.

Noodoll är mig veterligen ett engelskt märke som gör otroligt charmiga mjukdjur, som även kommer i en version som barnvagnshänge. Done By Deer är främst känt för inredning. Deras babynest var off topic en av mina favoritprodukter när mitt fjärde barn var en bebis. Nu släpper Done By Deer sin första skötväska och den är helt rätt i tiden. Den är nämligen tillverkad av återvunna PET-flaskor. Done By Deer Skötväska finns i blått, gult och grått och känns otroligt praktisk. Den väger ingenting alls, skötbädd och barnvagnskrokar medföljer och väskan kan bäras som en ryggsäck.

Mitt omdöme av Kind + Jugend 2019

Efter sex år i rad på Kind + Jugend kanske man skulle kunna börja tröttna? Men nej. Så länge barnvagnsmärkena fortsätter förnya sig och uppdatera sina produkter så finns det alltid spännande saker att titta på. 2019 bjöd på väldigt många nyheter men vissa märken låg relativt lågt. Från Babyzen fanns inget nytt, Britax hade ju redan påbörjat lanseringen av Britax Smile 3 och från Stokke kom inte heller något omvälvande, kanske i avvaktan på höstens släpp av Stokke Beat. Det får mig att ana att nästa år på mässan kanske det är några andra märken som strålar mest. Men först ser jag så mycket fram emot första halvan år 2020, när alla nyheter ovan äntligen kommer finnas tillgängliga för att rulla!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra.

Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd genom att handla barnvagnsnyheter hos någon av följande webshoppar:

Babyland
Baby V
Jollyroom

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Angelica 27 september, 2019 - 19:39

Wow! Kommer man kunna köpa tillbehör/reservdelar som tillhör Donkey3 och sätta på sin Donkey2? Eller måste man helt enkelt byta ut vagnen hehe…? Jag tänker naturligtvis främst på swing away bygeln!

Reply
Anna 29 september, 2019 - 10:02

Hej Angelica!
Swing away-bygeln kommer rent fysiskt gå att fästa på en Donkey2, men den är inte 100% kompatibel inuti och kan lossna vid belastning. Bugaboo kommer säga att det inte går och att man inte får, och jag skulle själv inte använda den kombon för skaderisken om barnet skulle luta sig mot bygeln och så ger den vika. Bygeln är alltså bara godkänd på Donkey3.
/Anna

Reply
Stina 6 oktober, 2019 - 15:25

Brukar Bugaboo hålla sina releasedatum? Väntar tillökning i början på juni och är så sugen på Donkey3 men är lite orolig att det ska dra ut på tiden

Reply
Anna 7 oktober, 2019 - 14:17

Hej Stina, ja, Bugaboo är väldigt pålitliga med släppdatum, mer än många andra. Men visst har enstaka releaser blivit försenade, ståbrädan kom nästan ett år efter att den skulle. Men barnvagnsmodellerna kan jag inte minnas har blivit försenade alls under de senaste åren!
/Anna

Reply
Julia 28 september, 2019 - 10:53

Hej!

Jag hade tänkt köpa en Bugaboo donkey 2. Har en begagnad 1a nu men tycker den är lite trög så tänkte sälja vidare den för samma pris jag köpte nyligen för medan det går och köpa 2an. Funderar nu på om det är värt att vänta så länge för att få 3an?

Undrar även ang färg? Vill gärna ha en grå och funderar på Ifsll grått även nertill som är dyrare är värt det för det kanske inte påverkas av solen så den håller längre och lättare går stt sälja vidare om vi kunnat sköta den bra? Tacksam för svar, så bra blogg du har 😀

Reply
Anna 29 september, 2019 - 10:07

Hej Julia!
Donkey3 kommer ju först i april 2020, så där handlar det ju om huruvida du kan och vill vänta mer än ett halvår på att byta ut din vagn. Och det kan nog bara du svara på!

Bugaboo har 2 års garanti på sina tyger, så köper du en svart och den solbleks inom första två åren så kan du åberopa garantin. Jag skulle välja den färg jag tycker är finast, helt enkelt!
/Anna

Reply
Daria 30 september, 2019 - 12:28

Är det värt att vänta på Elite 2? Känns som att den redan har de uppgraderingarna som ex.vis City Mini-vagnarna har fått?

Reply
Anna 2 oktober, 2019 - 11:54

Hej, jag håller med dig om att uppdateringarna inte är lika dramatisk på Elite som på de andra modellerna. Fotstödet finns ju redan där, så det är mycket designmässiga förändringarna framför allt. Men sen förstås fjädringen i chassit, som jag tror kommer påverka körkänslan. Men priset lär också gå upp – så frågan är vad du tycker att det är värt att betala för! Är du ok med körkänslan som det är finns ju ingen anledning att invänta Elite 2!
/Anna

Reply
Olga 3 oktober, 2019 - 19:20

Några uppdatering angående stokke och då främst stokke trailz? Försöker hitta den ultimata sövande liggvagnen som dessutom är snygg. Alla mina 4 har HATAT bugaboo

Reply
Anna 4 oktober, 2019 - 10:33

Hej Olga, inget nytt på Stokke Trailz förutom en ny special edition, som Stokke precis släppt bilder på!
/Anna

Reply
Emily 3 oktober, 2019 - 21:01

Hej, Väntar barn som beräknas komma i Mars och är inne på att köpa en Bugaboo Fox. Skulle du säga att uppdateringarna på Fox2 är så pass bra att det är värt att vänta tills den släpps i april?
Vänlig hälsning,
Emily

Reply
Anna 4 oktober, 2019 - 10:33

Hej Emily, bra fråga! Jag skulle inte se det som ett måste att köpa Fox2 för uppdateringarna, även om jag tycker att det verkligen är bra förändringar Bugaboo har gjort. Men att en ny modell släpps så snart inpå kommer påverka andrahandsvärdet på din Fox, så det kan ju vara värt att väga in!
/Anna

Reply
Emilia 3 oktober, 2019 - 21:05

Kommer man kunna köpa svarta hjul till sin donkey
2??? Ville så gärna ha svarta hjul men valde inte Classic för det quiltade i suffleten. Gillar vagnen men saknar dom helsvarta hjulen

Reply
Anna 4 oktober, 2019 - 10:30

Hej Emilia, det vet jag faktiskt inte. Köper du en Donkey3 med svart chassi så kommer den ha svarta hjul. Det är möjligt att man i framtiden kan köpa de hjulen, med svarta hjulsidor, separat. Men det är inget jag vet säkert tyvärr.
/Anna

Reply
Katarina 10 oktober, 2019 - 08:07

Tack för denna infon !

Vill invänta en donkey 3 men vad innebär det att de släpper april 2020. Betyder det att man får hem den april eller släpps den då för beställning ?

Jag är intresserad av mineralcolours. Vet du om den går att få med den nya varukorgen med dragkedja ? Vill inte ha själva sidobagen som den kommer med.
Går det annars att köpa den nya varukorgen som tillbehör ?

Reply
Anna 17 oktober, 2019 - 09:30

Hej Katarina!
Det brukar betyda att man kan beställa från mars och så börja vagnen levereras i april.

Nej, så vitt jag vet så kommer Mineral Collection endast med sidoväskan. Vill du ha den vanliga sidkorgen kan du köpa till den löst, och det lär ju även gälla efter att Donkey3 har släppts skulle jag tor. Dock är det inte alltid att delar släpps samtidigt som hela vagnen. Det vill säga jag skulle inte ta det för givet att du redan i april 2020 kan köpa den nya sidkorgen löst.
/Anna

Reply
Linnea 20 oktober, 2019 - 08:45

Hej. En fråga angående en helt annan vagn, Britax B-agile M, är det grusätarhjul på den tror du? Tacksam för svar. 🙂

Reply
Rut 6 februari, 2020 - 07:31

Tack så mycket för det detaljerade inlägget! Vad spännande!

En fråga angående Bugaboo Donkey 3… Det låter som att den uppdaterade sidokorgen med zip inte kommer att ingå, man kommer alltså att behöva köpa den utöver vagnen, om man vill ha den?! Kommer den nya sidokorgen och suffletterna att passa även Donkey 2?!

Reply
Anna 7 februari, 2020 - 18:58

Hej,
nej, alla Donkey3 kommer ha den nya sidokorgen med ett lock som dras igen med dragkedja. Däremot är det fortsatt bara specialkollektioner såsom Mineral Collection som har väskan istället för sidokorg. Suffletter och sidokorg för Donkey3 kommer passa på Donkey2.
/Anna

Reply
Rut 6 februari, 2020 - 07:37

Funderar även på om Donkey 3 kommer att ha ställbart fotstöd? Vad jag förstått har det inte funnits på de tidigare utgåvorna?! Behöver man fortfarande trycka upp bromsen då man vill lossa den, eller kan man trycka ner den två gånger så som på Fox?

Reply
Anna 7 februari, 2020 - 18:59

Hej!
Nej, sittdelen på Donkey3 ändras inte alls, så den kommer inte ha ett ställbart fotstöd. Och bromsen förblir densamma som tidigare vad jag vet, det vill säga inte den ball point-broms som Fox har.
/Anna

Reply
Caroline 1 mars, 2020 - 16:22

Hej,
Jag hittar ingen info om Joolz Day+. Vår bebis kommer inte förrän juli så ingen panik än, men skulle ju såklart gärna kolla på den då vi är inne på just Joolz. En negativ sak tycker jag är suffletten som är kort på Day 3, minns du om den var längre på Day+?
Allt gott!

Reply
Anna 1 mars, 2020 - 16:33

Hej Caroline,
nej Joolz har inte släppt någon information om den än. Senaste jag hörde är att den får en release i början av sommaren. Om de inte ändrat något på vagnen sen mässan i höstas kommer suffletten tyvärr inte vara längre än tidigare.
/Anna

Reply
Emelie 29 april, 2020 - 05:23

Hej Anna. Vet du om de nya suffletterna till Fox2 kommer vara kompatibla med Fox?

Reply
Anna 30 april, 2020 - 08:35

Hej Emelie, ja det är de absolut, exakt samma konstruktion så de passar!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar