Joolz Day 3 – allt om skillnaderna mellan Day2 och Day3!

av Anna
Recension av Joolz Day3

Recension av Joolz Day3

För ganska exakt två år sedan gjorde Joolz Day2 premiär på den svenska marknaden. Det var då, i början av 2017, som jag första gången körde en Day. I min recension av Joolz Day2 konstaterade jag att det fanns mycket att gilla med den vagnen. Och vill man läsa en grundlig genomgång av Day så är det fortfarande den recensionen jag hänvisar till. Även för Joolz Day3, då det är så mycket som är sig likt. Vagnen jag har kört är ett testexemplar jag fått tillgång till direkt via Joolz.

Denna recension av Joolz Day3 är snarare en kortare genomgång av hur vagnen känns att köra. Det är också en översikt över skillnaderna mellan Day2 och Day3. De är inte särskilt många, och egentligen inte så stora att jag tycker att namnbytet från 2 till 3 är helt motiverat. Men det som har ändrats tycker jag absolut har gjorts till det bättre!

Allt om Joolz Day3

Joolz Day3 är alltså en duovagn med vändbar, ergonomisk sittdel och separat liggdel. Vagnen kommer med lite mindre framhjul, men det finns vinter/terränghjul som kan köpas till. Vinterhjulen är också svängbara, men de är större. Så de fixar lite mer ojämnheter i underlaget. Day3 är 59 cm bred, och känns väldigt smidig både i fysisk storlek och när man manövrerar den.

Joolz Day3 med liggdel

Joolz Day3 med liggdel

Precis som på Day2 så har också Joolz Day3 samma ombonade, smarta och på detalnivå välplanerade liggdel. Jag körde Day2 med liggdel väldigt mycket med mitt yngsta barn och var otroligt nöjd med komforten i den. Eftersom att både suffletten och själva liggdelstyget kan öppnas upp i huvudändan så är detta en nära på optimal vagn för den som ska få barn på sommaren. Detta eftersom att man väldigt enkelt kan skapa både skugga och toppenbra flöde av luft genom liggdelen.

För den som precis som jag får eller har fått vinterbebisar så kan jag meddelas att Day3 behåller det smarta liggdelslocket med en kant som kan vikas upp i två steg. Det gör att man ihop med solskärmen på suffletten kan stänga till rejält runt liggdelen,. Det är toppen de där dagarna när det blåser isande kallt.

Joolz Day3 med vändbar, ergonomisk sittdel

Joolz Day3 med sittdel

Även sittdelen behåller sin konstruktion i grunden. Vet man inte exakt vad man ska titta efter så är det förvillande lätt att missta en Day3 för en Day2. Men här har faktiskt Joolz ändrat lite på selen. Den har nu fått längre remmar och ska därför vara mycket rymligare för större barn, eller vintertid med ett barn som har tjocka ytterkläder på sig. Jag har också hört att den ska vara mer lättjusterad. Men jag upplevde ingen direkt skillnad, kanske för att jag helt enkelt inte minns att Day2 skulle haft en trög sele. Selspännena fästs ihop med magneter, vilket gör det enkelt att ta isär dem för att sätta i en åkpåse eller sittdyna. Det kan irritera att de lite för lätt glider ifrån varandra om barnet spjärnar emot när det ska spännas fast i vagnen. Men personligen tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna.

Ytterligare en uppdateringar är att det fotstöd i plast som fästs på ramen när man bygger om från liggdel till sittdel nu ska vara enklare att klicka i. Och det tycker jag faktiskt att man märker av. Jag fick kämpa rejält med att klicka i alla fästen när jag byggde sittdelen på Day2 men på Day3 gick det på första försöket. Kanske för att jag visste hur man skulle göra. Men jag tror också att det faktum att fotstödet gjorts lite mjukare och smidigare väger in här.

Många likheter mellan Day2 och Day3

I övrigt känner man igen sittdelen på Day3. Den är fortfarande ergonomiskt och kan vinklas ned till liggläge, samt vändas både framåt och bakåt. Sittdelen har samma sufflett som liggdelen, och när sittdelen fällts till liggläget så önskar jag fortfarande att solskärmen hade gjorts 5-10 cm längre. Men det smarta fotstödet har lyckligtvis inte gjorts om. Day3s sittdel kan växa med barnet genom att fotstödet dras ut och förlängs. Det gör att sittdelen inte känns onödigt tom och ödslig direkt efter att man bytt från liggdel. Det innebär också att vagnen kan användas lite längre, då det är vanligt med korta fotstöd där benen snabbt börjar dingla utanför.

Så har chassit på Joolz Day3 uppdaterats

Uppdateringar av chassit på Joolz Day3

Chassit är den del av vagnen som har fått se absolut flest förändringar och uppdateringar på Joolz Day3. Något vagnen fått frekvent kritik för är att det skulle vara bökigt att få ramen (på vilken ligg- och sittdelstyget fästs) att klicka i chassit. Därför har Joolz nu konstruerat om både fästena på chassit (1) och de på ramen (2) så att det ska vara enklare att hitta rätt. Jag ger dem att det märks en liten skillnad, de glider i rätt position enklare. Men jag tyckte faktiskt aldrig att det var så överdrivet knepigt på Day2 heller. Kanske för att jag kört andra vagnar som varit betydligt krångligare i detta avseende.

Smart ny fotbroms på Joolz Day3

En uppdatering jag hade missat men verkligen blev glad över, är att Joolz har gjort om fotbromsen på chassit (3). Förut pressade man ner den med foten för att bromsa. Och sen fick man trycka upp den igen med ovansidan av skon för att lägga ur bromsen och börja rulla igen. På Joolz Day3 slipper man detta aber helt. Nu kan man pressa nedåt och bakåt för att bromsa, samt nedåt och framåt för att lägga ur bromsen igen. Mycket smidigare! I synnerhet om man ska använda Joolz Day3 med Joolz egen ståbräda.

Med Joolz Day2 testade jag också den tillhörande skötväskan. Då medföljde lösa fästen att sätta på chassit som man kunde hänga upp väskan på. Men nu är de fästena inbyggda på insidan av handtaget (4). En liten grej, men jag tycker det är bra. Det gör att man enklare kan hänga skötväskan på vagnen, även om man skulle välja en annan modell än Joolz skötväska.

Uppdateringar som inte syns för blotta ögat

Slutligen två detaljer där man lite grann får ta Joolz ord för att förändringarna har gjorts. För det märks inte lika tydligt för konsumenten att ramen och chassit ska ha förstärkts (5) så att de inte är lika reptåliga. Och att hela konstruktionen av chassi och ram har byggts om till andra beståndsdelar. Vilket bland annat leder till att en hel del missljud ska vara bortbyggda, enligt Joolz. Är man osäker på vilken version av vagnen man kör, så behöver man inte tvivla länge. Detta eftersom att det står tydligt på chassit att det är en Joolz Day3 man rullar (6).

Så funkar Joolz Day3 med Joolz egen ståbräda

Joolz ståbräda på Joolz Day3

Som en bonus har jag också äntligen fått möjlighet att testa Joolz ståbräda, som jag använt både på Joolz Hub och på Joolz Day3. När jag körde Day2 så fanns det ingen Joolz-ståbräda som passade på vagnen. Men nu existerar den och jag var riktigt nöjd med den här ståbrädan. Den klickas fast direkt på chassit, utan att något fäste eller adapter behövdes. Ståbrädan har två rejäla hjul men det som är bra med den är höjden. Man kan gå så att tåspetsarna hamnar under ståbrädan utan att skon slår i, vilket gör att man inte behöver korta sina steg fullt lika mycket som med en del andra ståbrädor. Joolz ståbräda rullar bra och är rymlig för barnets fötter.

Instruktionshäftet var minst sagt knepigt. Det medföljde några delar som jag ärligt inte förstod vad de skulle vara bra för. Läser man informationen som finns för Joolz ståbräda på Joolz egen hemsida så blir man något klokare. Där  så framgår det att har man äldsta varianten av Day så finns det ett sätt att hänga upp ståbrädan när den inte används. För övriga Joolz-modeller saknas upphängning. Så man får antingen rulla med tom ståbräda bakom vagnen. Eller så får man ta loss brädan helt och försöka passa in den i varukorgen. Det går på Day3, åtminstone om man inte har något annat i den.

Har man behov av en ståbräda till sin Joolz vagn så tycker jag den här fungerar väldigt väl. Jag hade dock gärna sett ett smidigare sätt att haka upp den så den är ur vägen när syskonet inte är med eller går för egen maskin.

Joolz Day3 jämfört med Joolz Hub - vilken är bäst?

Vad är skillnaderna mellan Joolz Day3 och Joolz Hub?

När jag publicerade min recension av Joolz Hub så var jag ganska tagen av hur bra jag tyckte att vagnen var, och det är jag fortfarande. Jag står fast vid att Hub är den bästa vagn som Joolz gjort hittills. Men i grund och botten är den förstås inte så olika Day3. Åtminstone inte om vi utgår ifrån chassit. Hubs liggdel är en enklare variant av Days liggdel. Sittdelen är däremot helt annorlunda. Joolz Hub har en vanlig sittdel med ryggstöd som fälls ned till ett så gott som plant liggläge. Joolz Day3 har en ergonomisk sittdel som alltid är skålad, oavsett om den är vinklad i sittläge eller liggläge.

Hub är 6 cm smalare än Day3, alltså 53 cm bred mot 59 cm bred. Det låter inte som så mycket men det gör rätt storlek för hur vagnen uppfattas när man kör och hanterar den. Hub är inte bara smalare över bredaste punkten – alltså bakdäcken – utan har också mindre avstånd mellan framhjulen. Hub har mindre framhjul, men skillnaden är faktiskt inte så stor och jag tycker inte att Day3 tar terräng så väldigt mycket bättre än Hub. Dock kan man fästa terränghjul på Day3, något som i nuläget inte finns som alternativ till Joolz Hub.

Joolz Day3 och Joolz Hub har handtag som går nästan lika högt, men Day3 är vagnen som är passar bäst för långa föräldrar. Inte bara för att handtaget kan göras högre. Utan också för att själva sittdelen sitter cirka 1 dm högre från marken jämfört med hos Joolz Hub. Å andra sidan blir Hub otroligt mycket mindre ihopfälld och fälls kompakt fast sittdelen sitter kvar på chassit. Dessutom kan sittdelen vara bakåtvänd när Joolz Hub fälls ihop.

Vilken vagn ska man välja av Joolz Hub och Joolz Day3?

Är man ute efter en allt-i-allovagn, en duovagn som fixar de flesta behov och som det finns gott om tillbehör till – då är Day3 det bästa valet. Den är också riktigt bra för långa föräldrar. Joolz Day har alltid uppskattats mycket av mammor och pappor som är över 180 cm eller högre. Joolz Hub har visserligen en annan typ av sittdel. Och att jämföra en vanlig sittdel med en ergonomisk låter sig inte göras i det avseende att ingen kan anses vara bäst. De är bara olika. Men Hub vinner med stor marginal vad gäller smidighet inne i affärer och framför allt när vagnen ska fällas ihop för att tas med på resa eller packas in i bilen.

Mitt omdöme av Joolz Day3

Sammanfattning av skillnaderna mellan Joolz Day2 och Joolz Day3

För den som vill ha uppradat i en lista vad som har förändrats så är det dessa uppdateringar som jag har fått information om ska skilja Joolz Day2 från Joolz Day3.

– Chassit har fått integrerade fästen för skötväskan
– Rymligare sele i sittdelen
– Smidigare fotbroms som man alltid kan trycka nedåt på
– Förbättrad ram och chassit som står emot repor
– Omkonstruerat chassit som inte ska ha samma problem med missljud
– Sittdelens fotstöd är enklare att fästa på ramen

Väljer man en Joolz Day2 så betyder ju inte det att man får en dålig vagn. Men jag tänker att uppdateringarna har gjorts av en anledning och även om de är rätt små var för sig så bildar de tillsammans en bättre version av vagnen. Mest glad är jag över fotbromsen. Jag tror dock att det är förändringarna av material samt av hur chassit är konstruerat som kommer betyda mest i längden.

Livstidsgaranti på Joolz barnvagnar

I samma veva som Joolz släppte Day3 så meddelade man nu också att man inför en livtisdagaranti på alla deras barnvagnar. Så även Geo2 och Hub omfattas numera av detta erbjudande. För att livstidsgarantin ska träda i kraft så måste vagnen registreras på Joolz hemsida. Tillbehör kommer precis som tidigare ha två års garanti.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Joolz Day3 hos: Babyland

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Eirin 8 augusti, 2019 - 11:02

Hej!
Tack för en jättebra sida med mycket bra information. Vet det är ett tag sedan du skrev recensionen på denna vagn, men försöker ändå och hoppas på svar. Jag försöker verkligen sortera i alla dessa barnvagnar, skall ha mitt första barn nu i december och känner mig lite förvirrad i barnvagn djungeln. Just nu har jag fyra barnvagnar jag tänker jag skall försöka välja mellan. Det är Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga Viking (skall slutas produceras?), Mountain Buggy Urban Jungle och vagnen i denna recension Joolz Day 3.

Jag vet ju inte 100% vad som är viktigt för mig, jag bor i en stad, men lite lantligt så vagnen måste ha robuste hjul, kunna köra bra på sno/lite terräng och vara god på asfalt. Samt att vi kommer nog behöva en vagn som är enkel att fälla ihop och ha med i bilen då vi kör en hel del bil. Samt att jag önskar ha en vagn som kan användas så länge som möjligt, vill inte behöva köpa flera vagnar annat än en resvagn så småningom. Har du någon rekommendation/tips som jag kan ta med mig när jag skall välja mellan dessa?

Tack!!

Reply
Anna 11 augusti, 2019 - 13:41

Hej Eirin,
det stämmer att Viking ska sluta tillverkas vid årsskiftet. Men barnvagnstillverkarna brukar fortsätta tillverka reservdelar till utgångna modeller 2-3 år efter att de tas ur produktion så det behöver inte vara något problem. Personligen skulle jag inte välja MB UJ för en bebis, eftersom att sittdelen inte är vändbar.

Viking är rymlig, Day 3 är också ganska rymlig och köper du till vinterhjulen till den så fixar den lite terräng också. Förutom dessa skulle jag kolla på Britax Go Big om jag var du. Den är kompakt när den fälls men väldigt rymlig, kan användas minst 3 år, och väldigt härlig att köra även på ojämna underlag!
/Anna

Reply
Hanna 20 februari, 2023 - 17:41

Hej!
Vet du maxvikten för sittdelen på Joolz Day 3? I instruktionsboken står det 14 kg men det känns väldigt lågt. Kanske finns det nyare tester som säger annat?

Reply
Anna 21 februari, 2023 - 15:06

Hej Hanna!
Day 3 hade maxvikt 15 kg i sittdelen. Det var först på nästa versionen, Joolz Day+, som vagnen testades enligt den nya säkerhetsstandarden och fick en ny maxvikt på 22 kg i sittdelen.
/Anna

Reply
Christina 2 september, 2019 - 09:25

Hej! Läste först din recension om Joolz Day2 och nu om Joolz Day3, fastnade vid att du skrev att på Joolz Day2 var man tvungen att använda båda händerna för att justera läge på sittdelen och att detta var något du hoppades skulle ändras på till den nya modellen kom. Kan inte se att du skrivit något om det i din recension om Joolz Day3? Nyfiken om det är en uppdatering eller ej då vi just nu är inne i barnvagnsdjungeln och fungerar på en Joolz Day3 🙂
Tacksam för svar,
mvh Christina

Reply
Anna 2 september, 2019 - 10:05

Hej, nej tyvärr. 🙁 Fortfarande tvåhandsgrepp för att vinkla sittdelen!
/Anna

Reply
Louise 19 november, 2019 - 23:11

Hej,
Jag var och kände på Emmaljunga NXT60 idag. På den vagnen tyckte jag att handtaget var väldigt smalt och vagnen kändes liten (vilket den ska vara). Kände även på en NXT 90 som jag verkligen gillade.
Men efter att ha läst recensioner så skulle nog Joolz day 3 passa mig.
Skulle du säga att den vagnen påminner mest om NXT60 eller 90?
Med vänlig hälsning

Reply
Anna 19 november, 2019 - 23:40

Hej Louise, bra fråga, mer som NXT60 tycker jag nog faktiskt?
/Anna

Reply
Lotta 12 januari, 2020 - 09:06

Hej!
Vi har en Britax go next i nuläget som vi är och har varit super nöjda med. Det bästa är att ryggstödet är högt. Min fråga är hur högt är ryggstödet i joolz day3? Vi ska köpa en till nya bebisen som kommer i juni.

Reply
Anna 12 januari, 2020 - 15:59

Hej Lotta, jag har inget mått på det. Men sittdelen har inte ändrats något i storlek mellan Day2 och Day3, och här har jag en bild där man kan se min då 3,5-åring som är 1 meter lång i sittdelen: https://ombarnvagnar.com/wp-content/uploads/2017/10/Joolz-Day2-barn-storlek-utrymme.jpg
Han rymdes bra under suffletten då!
/Anna

Reply
Jessica Nilsson 9 maj, 2020 - 18:17

Hejsan Lotta, går det att låsa de svängbara framhjulen på Day3 så de inte far omkring om man kör i lite ”tuffare terräng”? Jag ser i demovideon att de går att låsa helt vid stillastående, men oklart om man kan fixera de så de endast är riktade framåt när man kör.

Med vänlig hälsning,
Jessica

Reply
Jessica Nilsson 9 maj, 2020 - 18:17

Hejsan Anna menade jag såklart 🙂

Reply
Anna 11 maj, 2020 - 16:05

Hej Jessica, haha! Lotta har jag aldrig blivit kallas förut, men jag såg din rättelse också! 😀
De går absolut att låsa, det vill säga du kan köra vagnen med framhjulen i låst läge så att de då inte roterar utan bara kan rulla rakt fram!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar