Thule Glide

av Anna
Thule-Glide-front

Recension av Thule Glide

Inköp: Rekommenderat pris för vagnen med sittdel är 4699 kr. Jag har lånat detta recensionsexemplar direkt från Thule.
Tillbehör: Regnskydd och liggdel med mera finns att köpa till separat.
Typ av vagn: Joggingvagn, löpvagn, springvagn.

Sakta men säkert bygger jag upp ett litet arkiv av recensioner av joggingvagnar, och nu har turen kommit till Thule Glide. En riktigt klassiker i segmentet om man frågar löparna som vet vad de gör. Jag vet inte riktigt vad jag gör när jag springer men jag kan lite om att springa och mycket om barnvagnar så i slutändan hoppas jag sammantaget kunna ge en rättvis bild av de löpvagnar jag testat.

Thule Glide är en väldigt specifik löpvagn tycker jag. Många andra vagnar vill ha flera användningsområden men Glide är verkligen till för att springa med. Och givetvis ta promenader med. Men för dig som funderar på att även använda vagnen för shopping och bussresor måste jag avråda. Glide är både åt det bredare hållet med sina 65 cm och ganska lång, för att vara stabil i höga hastigheter, men det gör den väldigt otymplig i miljöer som inte erbjuder öppna ytor. På bussen går den inte in på djupet utan att blockera gången för övriga passagerare. Thule Glide är en vagn för löparen, men löparen kommer också bli väldigt nöjd med den.

Thule-Glide-sittdel-ligglage

Bekväm och rymlig sittdel med liggläge

Vad som också är positivt är att även löparens barn lär gilla Thule Glide. Sittdelen är bekväm och rymlig. Maxvikten är 34 kg så tunga barn är inget problem, storleksmässigt ryms även de flesta 4-5-åringar i Glide. Ryggstödet är i sittläget lätt tillbakalutat (1), vilket jag tycker känns vettigt med tanke på att det då blir mer naturligt för barnet att vila huvudet mot det. Ryggstödet kan sedan steglöst fällas ned till ett liggläge som inte är helt plant men tillräckligt bra för att även små barn ska kunna sova gott när föräldern är ute på en runda (2).

På baksidan av ryggstödet finns en praktiskt förvaringsficka i nät, den är som gjord för att stoppa ned nycklar, mobiltelefon och ett paket näsdukar (3). Thule Glide har en rejält vadderad fempunktsele och själva selspännet känns både tryggt och svårt för barnet att själv få upp (4). Det säger nästan sig självt att en bra sele blir extra viktigt när barnet sitter i en vagn man ska springa med. På sidorna av sittdelen finns två nätfickor, där kan man förvara barnets napp eller kanske en liten vattenflaska.

Thule-Glide-sufflett

Vinklad sufflett med praktisk tittlucka

Solsuffletten på Glide ger ett rejält solskydd när den är fullt utfälld (1), kanske mer för den nedåtriktade vinkeln än för att den är exceptionellt lång. Suffletten har även en lite solkeps i meshtyg, som skärmar av lite extra i synnerhet om ryggstödet är nedfällt till liggläge. När suffletten fälls tillbaka helt har barnen bra sikt även åt sidorna (2).

Baktill på suffletten finns en praktiskt tittlucka (3). Det känns som ett måste just på en vagn man springer med, eftersom att det nog är vanligt förekommande att man passar på att ta löpturen när barnet ska sova – och då vill man ju också kunna se när barnet somnat och när det vaknar igen. Mellanlägen på suffletten är kanske inte lika mycket att hurra för (4+5), utan ska den användas så är det fullt utfälld som gäller.

Thule-Glide-detaljer

Praktisk vagn med många smarta funktioner

Thule Glide är verkligen en praktiskt och användarvänlig vagn. Jag vet att Thule har sagt att de tänker på föräldern i första hand och barnet i andra hand, vilket kanske kan låta bakvänt men de har en bra poäng. Speciellt med en löpvagn så krävs det mer för att den vuxne ska bli nöjd med sin körupplevelse. Men visst finns här även många bra funktioner för barnet. Baksidan av ryggstödet när det är nedfällt till liggläge kan öppnas upp för superb luftgenomströmning, så barnet inte behöver svettas i vagnen på sommaren (1). Säkerheten har det absolut inte tummats på.

Glide har har en rejäl handbroms placerad centralt på handtaget (2) och en fotbroms/parkeringsbroms nedertill på chassit (3). Varukorgen är relativt stor. En skötväska går in utan problem och sakerna är enkla att komma åt både bakifrån och från sidorna (4). Framhjulet på Glide är fast (5). Något jag tycker är ett plus vid löpningen eftersom att det gör att vagnen håller spåret bättre. Men det gör den mer svårhanterlig om den även ska användas vid vardagspromenader. Vill man få vagnen mindre vid förvaring så går framhjulet att ta loss helt från chassit.

Thule-Glide-handtag

Ställbart knäledshandtag med bra knappar

Thule Glide har ett bekvämt handtag som kan ställas i en otrolig mängd olika vinklar. Allt från vågrätt rakt ut till högt uppfällt och helt nedfällt mot sittdelen. För att reglera handtagets vinkel krävs att man med båda händerna trycker in de blå funktionsknapparna på insidan av handtaget. Jag tyckte att detta gick att göra enkelt även medan man sprang med vagnen. Att handtaget kan fällas in långt nedåt är praktiskt när vagnen ska förvaras, då det gör den något kortare.

Thule-Glide-ihopfallning

Thule Glide kan fällas ihop till platt paket

Thule Glide går att fälla ihop och blir då både plattare och kortare. Ihopfällningen är enkel och kan göras med en hand. Under vagnens fotstöd (1) finns en blå funktionsspärr som ska dras åt sidan samt vridas om (2). Sedan lyfter man vagnen uppåt, så viks den ihop. För att bli enklare att hantera, om den ska lyftas in i en bil exempelvis, finns en gummirem som låser ihop chassit (3).

Även om vagnen blir betydligt mindre ihopfälld än uppfälld så blir den inte direkt liten (4). För vardagsförvaringen gör ihopfällningen dock stor skillnad. Man kan låta vagnen hopfälld lutas mot en vägg så sticker den inte ut så mycket. Vill man göra vagnen mindre så är bakhjulen ruskigt enkla att klicka av. Framhjulet kräver lite mer jobb men med alla hjul separat så blir chassit minimalt utrymmeskrävande.

Thule-Glide-korkansla

Bra och lättrullad körkänsla i Thule Glide

Trots det jag ovan skrev om att det märks att Thule Glide är en vagn som konstruerats för en bra användningsupplevelse för föräldern så sitter faktiskt barnet riktigt bekvämt i vagnen. Ryggstödet är ganska tillbakalutat. Så för mitt barn har vagnen funkat bäst när han ska sova eller ändå vill vila. Sittdelen är ordentligt vadderad. Selen är väldigt rejäl utan att vara obekväm och sittbredden är rymlig. Glide har en hög maxvikt och jag tror att även en stor treåring kan sitta bra. Kanske funkar vagnen ytterligare något år. Höjden upp till suffletten är god, fotstödet något kortare.

Mitt omdöme av Thule Glide

Jag har främst använt vagnen som löpvagn. Vid tillfälle har jag även hämtat på förskolan med den och för det funkade Glide okej. Men ska man ofta göra små svängar med vagnen så känns det fasta hjulet hämmande. Vagnens längd och bredd gör den stabil. Men ombord på en vanlig stadsbuss var Glide inte något roligt resesällskap. Ställde på tvärsan mot bussen körriktning stack den ut alldeles för mycket. Och om jag parkerade vagnen längs med färdriktningen så fick ingen annan vagn plats ombord och jag blev en mycket impopulär medpassagerare.

Thule Glide är helt uppenbart en vagn för öppna ytor och högre hastigheter och det är på löprundan den glänser. Vagnen är stabil även om man springer snabbt och tar en kurva. Fjädringen är väl tilltagen och det blir aldrig stötigt för barnet. Ojämnheter gungar vi oss över. För löpning eller promenader i grövre terräng är den utmärkta fjädringen ett stort plus. Jag springer mest på asfalt och bredare skogsstigar och kunde ibland känna att fjädringen innebar att jag måste ta i lite extra för att svänga vagnen i milda kurvor. Men har man starka armar uppfattas det nog inte som ett problem. Rullet är riktigt bra och känns aldrig trögt, men behöver man stanna snabbt så tar handbromsen omedelbart och rejält.

Vill man ha en allroundvagn ska man se sig om efter något annat. Men är man seriös med sin löpning eller sina powerwalks så prickar Thule Glide av allt det viktiga.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Thule Glide hos: Baby V
Se pris för Thule Glide hos: Babyland

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Sofia 5 oktober, 2016 - 14:55

Hej Anna!

Jag hoppas att du också får möjlighet att prova Thule Urban Glide och Thule Urban Glide 2 (tvillingvagnen). Skulle vara givande att få ta del av din recension av dem.

Tack för en väldigt bra och intressant blogg!

Sofia

Reply
Charlotte 2 mars, 2017 - 20:05

Hej! Vet du hur de funkar med ståbräda på Thule Urban glide? Bumprider?

Reply
Anna 5 mars, 2017 - 12:49

Hej Charlotte, nej jag har aldrig testat själv men jag har sett bilder på Glide med ståbräda så jag vet att det finns ståbrädor som går att fästa, har dock ingen aning om hur vagnen blir att köra med ståbräda på, tyvärr.
/Anna

Reply
Tävling – vinn recensionsexemplaret av Thule Glide! 2 juni, 2017 - 15:48

[…] löprundan. Nu har jag fått glädjen att tävla ut detta testexemplar av Thule Glide. Läs min recension av Thule Glide här. Vagnen är använd och handtaget har blivit något slitet men allt fungerar precis som den ska […]

Reply
Antonia Eliasson 2 januari, 2019 - 10:33

Hej!)
Vet du om man kan fästa snacktray på glide eller om den enbart passar på urban glide?
Mvh Antonia

Reply
Anna 6 januari, 2019 - 11:12

Hej Antonia, vad jag vet så ska den funka på båda! Och enligt infon här så stämmer det: https://www.outnorth.se/thule/urban-glide-glide2-snack-tray?gclid=EAIaIQobChMI7-qo5-fY3wIVgsCyCh1KjAJTEAQYASABEgLoE_D_BwE#OneColor
Kollar man Thules hemsida blir man mer förvirrad, samtidigt står både Glide och Urban Glide som relaterad produkt: https://www.thule.com/sv-se/se/strollers/strollers-accessories/thule-urban-glide-snack-tray-_-1685798

Ett tips kanske är att ringa eller maila Thule, då borde du kunna få ett korrekt svar!
/Anna

Reply
Emelie 28 januari, 2019 - 21:45

Hej!

Vet du om det går att köpa en ny sufflett till vagnen eller om det finns någon annan sufflett från något annat märke som skulle passa den här?

Med vänlig hälsning, Emelie

Reply
Anna 31 januari, 2019 - 09:22

Hej Emelie,
jag känner inte till att någon annan sufflett skulle passa på, men Thule borde ju ha – tycker jag – suffletten som reservdel. Så jag skulle försöka kontakta dem direkt om jag var du!
/Anna

Reply
Åsa 22 februari, 2019 - 14:56

Vi ska få tillökning i juni, och jag funderar på att införskaffa mig en löpvagn som kan fungera som vinter och promenadvagn i terräng. Velar mellan bugaboo runner och thule urban glide. Vilken tycker du passar behovet bäst? det som verkligen talar för bugaboo runner är att jag kan ha sittdelen mot mig, men thule har svängbart framhjul.

Reply
Anna 27 februari, 2019 - 22:51

Hej Åsa!
Glide har ju inte svängbart framhjul, men Urban Glide har det. Jag saknar faktiskt inte det svängbara framhjulet på Bugaboo Runner eller på Glide, men det kanske beror på att jag enbart använt dessa för att springa med samt för promenader mer ute i terräng/på landet. Ska man även ha dem för mer vardaglig användning, då är nog ett svängbart hjul att föredra även på joggingvagnen! För mig personligen har den vändbara sittdelen dock vägt mkt tyngre.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar