Guide till Bugaboo Donkey – och vad man ska tänka på om man vill köpa en begagnad Donkey!

av Anna

Allt om Bugaboo Donkey – senast uppdaterad 2022

Jag har alltid sagt att en av de viktigaste faktorerna för ett lyckat köp av en begagnad vagn är att vara påläst. Samtidigt är det minst sagt extremt sällsynt att barnvagnstillverkare själva bistår med information om hur deras barnvagnar har utvecklats. Så gott som aldrig finns det redovisat för skillnader mellan olika årsmodeller eller andra detaljer som kan vara bra att känna till när man ska köpa en använd vagn.

Den barnvagnsmodell jag oftast får frågor om inför ett andrahandsköp är Bugaboo Donkey. Dels för att det är en populär vagn. Dels för att det är en dyr vagn som därmed även begagnad innebär ett utlägg av en större summa pengar. Här följer därför en kortare genomgång av hur Bugaboo Donkey har utvecklats samt vad man ska tänka på om man vill köpa en begagnad Bugaboo Donkey.

Allt jag skriver här är taget ifrån mitt eget minne så det finns en liten risk för mindre misstag och ihopblandningar. Men i det stora hela är detta en komplett historia över den kära Åsnans existens.

Vilken årsmodell är min Bugaboo Donkey?

Först av allt är det värt att känna till att Bugaboo inte har årsmodeller på sina vagnar. Istället släpper de olika versioner av sina vagnar (t.ex. Cameleon, Cameleon+ och Cameleon3). Mellan varje release kan det gå flera år. Ofta sker mindre förändringar under tiden. Men det är först när en modell får ett uppdaterat modellnamn som väsentliga skillnader har gjorts. Läs gärna mitt inlägg om barnvagnars årsmodeller för att få veta hur du kan se när din Bugaboo-vagn är tillverkad.

Bugaboo Donkey – en guide över Donkeyns utveckling från år 2011 fram till idag

2011

Bugaboo Donkey släpptes år 2011. 1 september var den officiella releasedagen i Sverige men redan från 1 maj såldes den i USA, Holland, Storbritannien och ytterligare ett antal länder. Donkeyn hade då lufthjul och kort – ej förlängningsbar – sufflett. Basklädseln fanns i svart och sand. Sand utgick ganska kort därpå eftersom att ingen köpte den färgen. Dessa äldsta versioner av Donkey drabbades förstås, som de flesta barnvagnar, av en del barnsjukdomar. Ett problem var så kallat nitskav, där niten på sittdelsramen nötte upp en grop på insidan av handtaget. Bugaboo åtgärdade sedan detta med att förändra sittdelstyget så att niten alltid är täckt.

2012

Skillnaden på hur stort Bugaboo Donkeys chassit blir ihopfällt innan och efter chassit gjordes om

Någon gång under sommaren 2012 kom en ny version av Donkeyns chassi. Allt var egentligen likadant utom att det nya chassit blev mindre ihopfällt – om man tar av hjulen. Se bilden ovan. För vardaglig ihopfällning, med alla hjul kvar på, är det alltså ingen skillnad alls. Ungefär i samma veva gjordes även en annan, mindre förändring av chassit, som var så liten att jag bara dunkelt tycker mig minnas att det handlade om något med knappen på ihopfällningsspärren.

2013

År 2013 kom Bugaboo Donkey All Black och år 2014 fick Donkey förlängningsbar sufflett

Våren 2013 meddelade Bugaboo att Donkeyn äntligen skulle börja säljas i all black-utförande, vilket alltså innebär att vagnen även har svart chassi. Svart basklädsel och svarta suffletter fanns ju sedan innan.

2014

Våren 2014 var det dags för nästa förbättring av Donkey. För då började man med förlängningsbara suffletter.  Alla vagnar som såldes från, kan det ha varit april 2014, såldes med förlängningsbara suffletter, som öppnas upp med dragkedja så att suffletten kan dras fram ett steg till. Hade man en äldre Donkey kunde man köpa till de nya suffletterna. Samma bågar och sufflettfästen används oavsett.

Bugaboo Donkey sittdelsrem, skillnad i höjd som genomfördes 2014/2015


Någon gång under år 2014 så genomförde Bugaboo en ändring av ramen som man fäster ligg- och sittdelstyget på. Jag minns att jag kände till detta hösten 2014. Men jag är osäker på om dessa ramar nådde återförsäljare innan våren 2015. Det som ändrades var att ramen gjordes högre. Den nya ramen funkar på äldre chassin också. Men har man en äldre och en yngre ram så kommer man se att de är olika höga. För sittdelen spelar det ingen roll. Men i samma veva som ramen höjdes så ska liggdelstyget också ha gjorts djupare, för att bättre passa den nya ramen.

2015

År 2015 fick Bugaboo Donkey en ny sele

Sommaren 2015 kom en uppdatering som alla Donkey-ägare som någonsin bytt sittdyna eller åkpåse i sittdelen verkligen hade efterfrågat – en ny, förbättrad sele. Eftersom att sittdelstyg och sele sitter ihop så släppte Bugaboo alltså ett helt nytt sittdelstyg. Man ser lättast skillnad på att den nya selen har en vit knapp. Och fördelen med nya selen är att den med ett knapptryck delas i fem separata remmar, vilket gör det snabbt och smidigt att sätta i en åkpåse eller sittdyna. Det blir dessutom enklare att välja om man vill ha barnet fastspänt bara över höfterna eller även över axlarna.

Det är en vanlig missuppfattning att den nya selen skulle vara fempunktssele och att den gamla inte är det. Båda selarna är fempunktsselar (de fäster på 2 ställen vid axlarna, på 2 ställen om höften och så är den femte punkten mellan barnets ben). Vill man veta mer om detta så kan man läsa mitt inlägg med en jämförelse mellan nya och gamla sittdelstyget till Bugaboo Donkey.

2016

2016 fick Bugaboo Donkey handtag och bygel i läderimitation

Hösten 2016 började Bugaboo sälja +-versioner av vagnarna i sortimentet. Bugaboo Donkey+ var precis likadan som Bugaboo Donkey förutom att handtag och bygel var klädda med fastsydd läderimitation. För den som hade en äldre Donkey men ville ha det nya handtaget, som är betydligt snyggare samt mer bekvämt att hålla i än de gamla skumhandtagen, så började Bugaboo även sälja ett ”leather-look upgrade set”. Det var ett överdrag i läderimitation för bygel och handtag, som sätts på vagnen med dragkedja. För instruktioner om hur man bäst gör detta, se mitt inlägg om att sätta på Bugaboo leather-look upgrade set.

2017

År 2017 lanserades Bugaboo DOnkey 2

Den största förändringen i Bugaboo Donkeys historia var den 1 november 2017 när den uppdaterade versionen Bugaboo Donkey2 släpptes. Förändringarna av vagnen omfattade bland annat ett förstärkt chassi, skumhjul istället för lufthjul och ett nytt upplägg för samt nya färger på tygerna. Läs allt om Bugaboo Donkey2 här.

Förutom dessa förändringar har Donkey också genom åren släpps i ett antal special editions-utföranden, så som Bugaboo Donkey Weekender och Bugaboo Donkey Classic. Även den senaste versionen har hunnit släppas som en Bugaboo Donkey2 Classic.

2019

Under år 2018 genomfördes inga förändringar eller uppdateringar av Bugaboo Donkey. Men i september 2019 meddelades att Bugaboo i april 2020 kommer släppa Bugaboo Donkey 3. Den vagnen kommer ha en ny sufflett med titt- och vädringsluckor, swing away-bygel, ny design på hjul och uppdaterad varukorg och sidokorg. Läs mer om förhandsinformationen om Bugaboo Donkey 3.

2020

De nya hjulen till Donkey3 påverkar maxvikten på vagnen, som på Donkey3 är 22 kg i alla lägen – utom om man kör vagnen i mono med sittdelen bakåtvänd. Då är maxvikten endast 15 kg. Från november 2019 säljs även Donkey2 med de nya Donkey3-hjulen och påverkas därför också av förändringarna om maxvikt. Läs mer om Donkey3-hjulen och maxvikt.

Allt om Bugaboo Donkey 3

I april 2020 släpps den nya versionen av Donkey! Läs min recension av Bugaboo Donkey 3 för en (lång) beskrivning av barnvagnen, som bland annat fått svängbar bygel, sufflett med tittlucka och nya hjul. Det går även att fördjupa sig i exakt vad som är ändrat på vagnen genom mitt inlägg om skillnaderna mellan Donkey 2 och Donkey 3.

2022

I januari 2022 lanserades den fjärde versionen av Donkey – Bugaboo Donkey 5. Vagnen har uppdaterats med bland annat följande funktioner:
  • Nya hopfällningsknappar för enklare ihopfällning
  • Sittdel och liggdel är högre upp
  • Donkey 5 har fått en breezy-liggdel
  • Nytt liggdelslock med förbättrad passform
  • Inbyggda fästen för ståbräda och mugghållare
  • Förbättrad vaddering av selen
  • Nya färger på klädsel och chassi

Alla delar hos Donkey 5 ska vara kompatibla med Donkey 3, och allt utöver den svängbara bygeln ska vara kompatibelt med de äldre versionerna av Bugaboo Donkey. Läs gärna hela min recension av Bugaboo Donkey 5 för mer detaljerad information.

Svar på vanliga frågor om Bugaboo Donkey

Vanliga frågor om Bugaboo Donkey

Hur ser man årsmodell på Bugaboo Donkey?

Bugaboo har inte årsmodeller på sina vagnar, vilket jag ju förhoppningsvis klarlagt tydligt med guiden ovan över hur vagnen har utvecklats. Visst har man gjort större eller mindre uppdateringar i princip årligen men vid helt olika tillfällen på året och väldigt oförutsägbart. Inte som andra barnvagnsntillverkare som släpper nya årsmodeller varje sommar eller varje januari. Så för Bugaboo finns det egentligen bara tillverkningsår, och det är när vagnen är köpt/har börjat användas som är relevant. Och tillverkningsår på ett chassi kan ibland vara ett år innan man köpte vagnen. Helt enkelt för att inget har ändrats på chassit på flera år.

Vad ska man tänka på om man ska köpa en äldre Bugaboo Donkey?

Jag tycker att man till stor del ska gå på skicket. Jag har sett ett år gamla Donkeys som ser i princip uttjänta ut efter hård användning och noll omsorg. Medan min egen Donkey, som jag sålde efter fyra års användning, nog i de flestas ögon hade kunnat passera som helt ny. En några år gammal men väl omhändertagen Bugaboo Donkey kan således vara mer värd än en nyare, som är mer sliten.

Men det finns några uppdateringar jag tycker gjort stor skillnad för hur Donkeyn är att använda. Och då tänker jag främst på den förlängningsbara suffletten som kom 2014 och det nya sittdelstyget med nya selen, som kom 2015. Visserligen kan båda dessa delar köpas till men suffletterna kostar  cirka 800 kr nya och sittdelstygerna 1250 kr. Så då ska ju priset för en äldre vagn som inte har dessa delar vara så pass lågt att man kan köpa till nytt utan att totalpriset blir högre än vad en begagnad vagn som har dessa delar kostar på andrahandsmarknaden. Självklart kan man också köpa delar begagnat, då får man ned priset något.

Fungerar Donkey2-delar på en Bugaboo Donkey?

I princip alla delar på en Bugaboo Donkey kan bytas ut och Bugaboo går i bräschen för branschen vad gäller både tillgänglighet och prisbild på reservdelar. De flesta nya Donkey-delar fungerar på en äldre Bugaboo Donkey, med enstaka undantag – exempelvis funkar de svängbara bygeln endast på Donkey 3 och Donkey 5. Man ska även vara medveten om det jag skrev om att det finns olika höjder på ramen och att det gäller att säkerställa att liggdelstyg och ram funkar bra ihop. Allt annat är utbytbart rakt av: hjul, suffletter, sittdelstyg, sittdelsramar, varukorg och så vidare.

Hur kan man fräscha upp en solblekt Bugaboo Donkey?

Bugaboo har två års garanti på tygerna för den som köper vagnen ny. I perioder har man haft stora problem med att klädseln blir solblekt snabbt, där exempelvis svart förvandlas till en mindre snygg brun nyans. Är man första ägare så man kan reklamera detta inom två år från inköp och få nya tyger. Köper man en solblekt vagn begagnad så kan man antingen köpa nya delar (som man då får garanti på, så spara kvittot) eller så kan man färga sin solblekta klädsel. Det fungerar inte att färga i tvättmaskinen utan man måste använda särskild färg som penslas på. Se detta äldre blogginlägg för mer information om att färga barnvagnen.

Vad behöver man för att göra en Donkey Mono till en Donkey Duo?

Skillnaden mellan en Mono och en Duo är att Mono är för att köra ett barn i, medan duo är för att köra två barn i. Har man en Bugaboo Donkey Mono och vill göra om den till duo så behöver man det som förr kallades för extension set och som då såldes i färdiga paket. Sedan Donkey2 kom med nytt upplägg hur man kan välja färg på klädseln så ser det inte alltid likadant ut. Men för att ha en komplett Duo så som de säljs i butik så behöver man till sin Donkey Mono lägga till: en ram, ett sittdelstyg, en bygel, två sufflettfästen, tre sufflettbågar, en sufflett och ett regnskydd.

Vilka ståbrädor passar på en äldre och en nyare Bugaboo Donkey?

Så länge man har adaptern för Bugaboo Donkey så fungerar både äldre och nyare Bugaboo-ståbrädor. För mer information om detta, se min guide över Bugaboos ståbrädor. Så gott som alla universalståbrädor är också kompatibla med Donkeys chassi.

Byta delar mellan Bugaboo Donkey och Bugaboo Buffalo

Kan man använda delar från andra Bugaboo-vagnar på Bugaboo Donkey?

Överlag så är de olika Bugaboo-vagnarna inte kompatibla med varandra. Men det finns ett fåtal undantag, då vissa delar för Bugaboo Buffalo går att fästa på Bugaboo Donkey. Buffalons sufflett fungerar på Bugaboo Donkey, både med Buffalons lite större bågar och med Donkeyns bågar. Bugaboo Buffalo och Donkey har samma sufflettfästen. Det går också att sätta Buffalos sittdelstyg på Donkeyns ram. Det är relativt vanligt förekommande som ett sätt att få Donkeyns sittdel mer rymlig, då Buffalos sittdelstyg är större. Mina barn har suttit bra i Donkeyns egen sittdel fram till 4-4,5 års ålder så jag har ingen egen erfarenhet av denna kombination.

Vilka är de vanligaste problemen med Bugaboo Donkey?

De vanligast förekommande problem är solblekta tyger, vobblande framhjul och knarrande missljud från chassit. Vobblande framhjul ska vara ett problem som byggts bort på nyare Donkey-chassin. Och förhoppningsvis ska de nya tygerna vara mer tåliga mot solblekning. Blekta tyger kan färgas. Missljud kan i viss mån smörjas bort genom att man använder siliconspray i de rörliga leder som ljudet kommer ifrån. Vobblande framhjul är ett knepigare problem. Men det kan hjälpa att köpa O-ringar och fästa runt den pinne på hjulet som går in i chassit, för att skapa lite mer friktion mellan chassi och hjul.

Hur kan man städa och smörja sin Bugaboo Donkey?

Eftersom att Bugaboo Donkey är en barnvagn som väldigt lätt kan plockas isär så är den också enkel att rengöra och serva. Alla tyger kan tvättas i maskin. Ta bara ur sittplattan ut sittdelen och tvätta utan sköljmedel. Chassit kan tvättas manuellt med blöt trasa och milt rengöringsmedel. Likaså kan både hjul och chassi putsas upp för att få tillbaka färg och så man blir av med mindre repor. Se gärna min fullständiga guide för hur man städar barnvagnen för mer tips och instruktioner för hur man går tillväga.

Vad är rimligt pris på en begagnad Bugaboo Donkey?

Kanske den vanligaste frågan jag ser ställas om Bugaboo Donkey är vad man ska betala för en begagnad vagn. Och här finns det förstås inget enkelt svar att dela med sig av. Den man ska väga in i sin värdering är dock följande:
– Vilken version av Donkey är det – Donkey, Donkey 2, Donkey 3 eller Donkey 5?
– Om det är en Donkey – har den de nya sittdelstygerna, de förlängningsbara suffletterna och handtag samt bygel i läderimitation? Om vagnen saknar dess, då får man fundera över om de funktionerna är viktiga för en och hur det ska vägas in i slutpriset man betalar. Personligen skulle jag klara mig utan handtag i läderimitation (även om jag verkligen tycker att det är bättre) medan de förlängningsbara suffletterna och nya selen är absoluta måsten.
– Hur är skicket på vagnen? Är den solblekt, är chassit repigt, är klädseln väldigt smutsig eller trasig på något sätt?
– Vilka tillbehör ingår? Att sälja i paket är oftast en bättre affär för köparen än för säljaren. Ingår ståbräda och åkpåse, som är dyrt att köpa till separat, så kan man väga in det i priset.

Hur hittar man en begagnad Bugaboo Donkey att köpa?

Det jag brukar göra när jag letar efter en vagn att köpa begagnat (och jodå, det händer) är att jag skapar ett konto på Blocket. Sen gör jag en bevakning på de sökord är jag intresserad av. I det här fallet ”Donkey” i kategorin ”Personligt” > ”Barnartiklar och leksaker” > ”Barnvagnar & tillbehör”. Inte bara kan man då slå på att få en notis varje gång en ny annons läggs ut, men äldre annonser som tagits bort ligger kvar. Hyfsat snabbt kan man då bilda sig en uppfattning om värde genom att se vilka priser som snabbt leder till en såld annons. Och genom att se vilka priser som har annonser som ligger kvar länge utan att säljas.

Fyll gärna på med fler frågor i kommentarerna i detta inlägg, så svarar jag i den mån jag kan!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Donkey hos: Pyret & Snäckan
Se pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

125 kommentarer

Elisabeth 18 november, 2018 - 23:03

Hej! Jag har en Buffalo från 17 och har precis köpt en begagnad donkey. Vet du om jag kan sätta Buffalons hjul på donkeyn?

Reply
Anna 18 november, 2018 - 23:35

Hej Elisabeth, ja de passar på Donkeyns chassi. Men vill du ha punkteringsfria hjul till Donkeyn så kan du ju även köpa Donkey2-hjulen!
/Anna

Reply
Hanna oäO 27 augusti, 2019 - 13:09

Hej!
Tack för en jättebra sammanfattning. Den var till stort stöd få jag köpte en begagnad donkey precis (från senare del av 2015, fullt kompatibel med donkey 2 efter kontakt med bugaboo och avstämning med serienummer. )
Dock har jag nu ett problem. När jag ställer liggdelen på golvet lutar den. Vet du varför sånt kan hända? Den ser helt hel och fin ut. Problemet är alltså att den lutar när jag ställer liggdel på golvet. Då hamnar den i läget att den lutar helt i maxläge med huvudänden i golvet. Vid handtaget syns en röd plupp på huvudände sidan. Själva liggdelen är alltså inte i jämvikt. Verkar dock funka fint på själva vagnen. Tips på åtgärd? Sittdel och ram är intakt ut och allt är mycket välskött. Med vänlig hälsning, Hanna

Reply
Anna 4 september, 2019 - 10:51

Hej Hanna,
det borde inte bli så. Men jag vet att det kan uppstå om man har det äldre, kortare liggdelstyg på en nyare ram. Då når liggdelens ”fötter” inte ned till golvet!
/Anna

Reply
Daniella 7 mars, 2021 - 14:59

Hej! Tack för en superbra guide om bugaboo donkey vagnar !! Men jag har en fråga … jag har en donkey hemma och behöver köpa till en extra sittdel ,,, måste man ha en donkey sittram eller tror du en Buffalo sitt ram går lika bra att använda på en donkey vagn ? såg en billig Buffalo ram på blocket därför jag undrar , tacksam för svar , skulle hjälpa.

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 09:52

Hej Daniela, du måste ha en Donkey-ram, det är bara den som går att fästa på chassit! Buffalos ram passar inte.
/Anna

Reply
Jenny 3 augusti, 2022 - 10:45

Hej Tack för en superbra sida
Jag har en buffalo diesel som jag har svårt att skiljas ifrån… men nu ska jag få tvillingar så måste ordna annan vagn. Läst att man kan ta sittdel från buffalo till donkey 2 men hur är det med liggdelen? Vore ju toppen om det gick

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:43

Hej Jenny,
det går tyvärr inte. Buffalos liggdel är för stor för Donkeys ram.
/Anna

Reply
Milly 22 november, 2021 - 08:53

Hej vet du om det går att lägga donkeys sittdelstyg på en Buffalo?

Reply
Anna 24 november, 2021 - 11:34

Hej, nej det går inte.
/Anna

Reply
Emelie Hasselgren 22 januari, 2019 - 11:00

Hej! Tack för den totala och superba guiden! Jag har nyss köpt en donkey med trasiga framhjul (fick bra pris såklart…) har en Bugaboo gecco och en Bugaboo cameleon. Vet du om jag kan använda framhjulen från någon av dem på donkey??

Reply
Anna 22 januari, 2019 - 11:36

Hej Emelie,
nej tyvärr, det måste vara Donkeyns egna hjul. De enda andra hjul som funkar på Donkeyns chassi är Buffalos hjul.
/Anna

Reply
Jenny 22 januari, 2019 - 22:38

Hej! Har en -14 donkey. Tänkte byta sittdelstyg pga det har blivit så solblekt. Funkar det nya tyget till den gamla ramen eller måste jag köpa ny ram också?

Reply
Anna 22 januari, 2019 - 23:40

Hej Jenny!
Nej, du behöver inte köpa nya ram utan du kan använda sittdelstyget rakt av. Jag har själv ett äldre sittdelstyg på min Donkey2-ram och motsatsen funkar lika väl!
/Anna

Reply
Ida 24 januari, 2019 - 10:37

Hej!
Jag ska köpa en begagnad Donkey från 2013, har idag en Buffalo från 2016.
Jag har tidigare läst att sittdelstyget, samt sufletten från Buffalon fungerar på Donkey ramen.
Vet du om Buffalos liggdelstyg fungerar på Donkey ram?

Reply
Anna 24 januari, 2019 - 15:20

Hej Ida!
Det ska funka att fästa på ramen men du behöver Donkeyns liggdelsplatta och madrass, för som jag förstått det är Buffalons för stora och får inte plats att ligga plant.
/Anna

Reply
Sofie 28 februari, 2019 - 10:52

Hej! Fungerar en gammal Donkey-ram (2011-2012) på ett nytt chassi?

Reply
Anna 28 februari, 2019 - 11:14

Hej Sofie,
ja det funkar! Enda skillnadne på äldre och nyare ramar är att de som säljs idag är lite högre än de gamla ramarna. Men alla funkar på alla Donkey-chassin.
/Anna

Reply
Helena 24 mars, 2019 - 00:34

Hej. Kan man använda Skumhjul bak på en donkey och ha kvar lufthjulen fram?

Reply
Anna 26 mars, 2019 - 09:43

Hej Helena,
alltså, rent teknisk funkar det ju absolut. Sen lär Bugaboo givetvis säga att det inte är en kombination som är testad och godkänd av dem men jag har svårt att se vad som kan hända?
/Anna

Reply
Elvira 28 mars, 2019 - 20:03

Hej, nu när foxen är här undrar man ju såklart är det möjligt att ha det tyget på en donkey? 🙂 Trist att man inte kan skifta chassin så man kunde ha en sittdelen till flera. Vill ju ha alla Bugaboos vagnar! Tack för en suverän blogg!

Reply
Anna 30 mars, 2019 - 10:28

Hej Elvira,
haha, förstår precis hur du menar! Tyvärr kan man inte flytta sittdelarna mellan olika chassin (utom på Runner-chassit) och nej, Foxens sittdelsklädsel funkar inte på någon annan av vagnarna.
/Anna

Reply
Cathrine 8 maj, 2019 - 11:42

”Vobblande framhjul är ett knepigare problem men det kan hjälpa att köpa O-ringar och fästa runt den pinne på hjulet som går in i chassit, för att skapa lite mer friktion mellan chassi och hjul.”

Vad är en O-ring? 🙂 Kan du visa bild/länk eller något? Har just detta problem med vobblande hjul, suck!

Reply
Anna 9 maj, 2019 - 20:51

Hej Cathrine, en O-ring kan du köpa på tex Biltema. Här har Baby Jogger lite info om O-ringar för när deras modell Versa GT hade problem med vobblande framhjul: https://www.facebook.com/babyjoggerscandinavia/photos/a.116288128448348/821939261216561/?type=3&theater
Jag vet dock inte säkert vilken storlek som är den rätta för Donkeyn.
/Anna

Reply
Simone Hedqvist 9 juni, 2019 - 06:03

Hej!
Jag har precis köpt en donkey2 och skulle vilja beställa en sommar sufflett, passar suffletten till ligg och sittdelen? Och vilka suffletter passar donkey2 ? ( alltid haft Emmaljunga innan)

Reply
Anna 9 juni, 2019 - 20:27

Hej Simone,
alla suffletter för Donkey passar på din Donkey2, och man har samma sufflett till liggdelen som till sittdelen. Samma gäller breezy-suffletten, alltså sommarsuffletten.
/Anna

Reply
Linn 17 juni, 2019 - 15:04

Vi velar mellan donkey2 och dv735, har en liten på väg i september och då är storebrorsan nästan 2. Går en del längre sträckor så behöver nåt annat än bara ståbräda. Är bara rädd att han inte får plats i sittdelarna :/ vilken av dessa hade du rek? Är så kluven

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:29

Hej Linn!
Mina barn har fått plats till 4 år i Donkey alla fyra stycken, och i DV735 har jag satt flera sexåringar utan problem. Att en tvååring inte skulle få plats i någon av dem tror jag är mycket mycket osannolikt. Kom bara ihåg att inte låta dina vuxna ögon avgöra om det är för trångt eller inte, vi är vana vid mer utrymme och vill inte sitta lika ihopklämda. Barn sitter naturligt med benen mer böjda etc, så trivs din son kan du vara lugn med att det funkar bra!
/Anna

Reply
Stefan 18 juni, 2019 - 20:32

Har en donkey2 twin variant och är väldigt missnöjd med hur den sköter sig på lite knagglig grusväg.
Skumhjulen bara studsar runt.

Går det att montera gamla lufthjul på en ny donkey2?
Går det att köpa lufthjul någonstans?

Kommer det att göra vagnen användbar till annat än asfalt, eller behöver jag köpa en Thule chariot sport2 för att kunna ta tvillingarna på promenad utan att oroa sig för att de skall studsa ur…

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:25

Hej Stefan!
Jag är tveksam till om du kommer bli mer nöjd med lufthjulen. Donkeyns lufthjul kan utan problem klickas i ett Donkey2-chassi. Jag tror det finns enstaka kvar att köpa, hittar att det ska finnas ett på Big Baby i Sickla när jag googlar lite snabbt. Det blir lite mjukare med lufthjul, men ingen gigantisk skillnad skulle jag säga. Jag har dock aldrig upplevt det som ett problem att Donkeyns körkänsla är så, men tycker du att det är för skakigt så kanske en annan vagn vore ett bättre val.
/Anna

Reply
Johanna 11 september, 2021 - 08:17

Hej och tack för en bra guide.

Vi är inne på att köpa en donkey 3, då står det ju mono men i beskrivningen står det att det går att göra om så att man kan ha två barn i samtidigt. Det står inget om någon extention eller så, behövs inte det på donkey 3? Och om man nu får med en liggdel och en sitt del borde jag kunna använda sittdelen till syskonet och liggdelen till babyn? Och sen när det är dax för att ha två sittdelar bara köpa till en sitt del?
Kanske jätte dumma frågor men jag är ny på syskonvagn och bor långt ifrån en butik som säljer dessa

Reply
Anna 14 september, 2021 - 17:13

Hej Johanna!
En Donkey 3 Mono har en ram, som du först kan sätta liggdelen på och sen sittdelen på. Det vill säga har du liggdel till bebis så består sittdelen bara av ett tag, kan inte fästas på chassit. Du har också bara 1 sufflett, 1 bygel osv.

Ska du köra två barn i vagnen samtidigt så måste du köpa en Donkey Duo för att få med allt du behöver!
/Anna

Reply
Amanda 29 juni, 2019 - 15:03

Hej.
Vill byta sufflett på min donkey men har fastnat för den gröna färgen till buffalon. Läste att den ska fungera, men en liten fundering, kan jag använda fästena jag har eller måste jag köpa buffalo fästen?

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:45

Hej Amanda,
Bugaboo Donkey och Bugaboo Buffalo har identiska sufflettfästen, så dem behöver du absolut inte byta ut. Inte bågarna heller, det funkar att ha Buffalons sufflett på Donkeyns bågar.
/Anna

Reply
Elin 27 juli, 2019 - 13:08

Hej! Går det att sätta sittdelen på runner på något annat chassi? Eller är bara det omvända möjligt? Jag har köpt en komplett runner men hade velat ha ett annat chassi att byta med ibland…

Reply
Anna 28 juli, 2019 - 14:13

Hej Elin, om du köpt en komplett Runner med Runner-sittdel så kan du även fästa den sittdelen på Buffalons chassi.
/Anna

Reply
Sabina Johansson Kullman 27 juli, 2019 - 21:45

Hej!
Jag undrar om du vet om (och isåfall när) längden på vagnen i ihopfällt läge har blivit mindre?
Ihopfällt chassi utan sittdel/liggdel men med hjulen på. Jag har kollat runt lite men hittar så många olika mått så jag vet inte vad som gäller,
Jag väntar tvillingar och har även hund i hundbur i bilen så varje centimeter jag kan spara in är guld värt.
Tack!
//Sabina

Reply
Anna 28 juli, 2019 - 14:15

Hej!
Jag kanske har missat något, men jag känner inte till att Donkeyns chassi ska ha gjorts om så att det blir kortare så som du beskriver. Enda uppdateringen är att chassit blir mer kompakt ihopfällt när hjulen är avtagna, vilket skedde år 2012.
/Anna

Reply
Mats 20 augusti, 2019 - 09:23

Fantastisk sammanfattning! Bra jobbat!
Önskar att fler kunde läsa den bara! Jag försöker sälja en bugaboo från 2012 och som endast använts 11 månader då storebror blev för bredaxlad för den redan i två och ett halvt års ålder. Ett kap alltså.
Men det jag tänkte inflika då någon hade en fundering om detta. Ja lufthjulen är bättre på ojämt underlag, Men inte i sådan mån att det motiverar att köpa lufthjul. För ojämt underlag krävs en vagn med fjädring.

Reply
Andrea 8 september, 2019 - 17:01

Hej! Jag undrar om det går att sätta cameleons bakhjul på donkeyn? 🙂 mvh Andrea

Reply
Anna 8 september, 2019 - 21:16

Hej, jag har inte testat men konstruktionen är rätt olika så min kvalificerade gissning är att det inte funkar.
/Anna

Reply
Lisa 30 september, 2019 - 14:08

Hej Anna, tack för en supersammanfattning, precis vad jag behövde 🙂
Jag har en fråga då jag precis såg en donkey till försäljning med två sittdelar men ingen liggdel, vi har en camelion hemma, vet du om den liggdelen skulle fungera på donkeyns ram?
Mvh, Lisa

Reply
Anna 2 oktober, 2019 - 11:52

Hej Lisa, tack för de fina orden! Kanske finns det en chans att du kan få liggdelstyget att passa, men jag är osäker även på det. Madrass och botten ska inte passa. Att hitta en begagnad Donkey-sittdel till salu för en rimlig summa brukar inte vara svårt, jag skulle satsa på det!
/Anna

Reply
Sandra Eriksson 5 oktober, 2019 - 15:49

Hej! Jag har köpt en bugaboo donkey duo begagnad (vi kommer dock använda den som en mono) och har kikat på en ny bygel till liggdel/sittdel. Stämmer det att det inte finns någon bygel till donkeyn som är svängbar?

Reply
Anna 7 oktober, 2019 - 14:20

Hej Sandra, det stämmer. Det finns i dagsläget ingen svängbar bygel till Donkey. I april 2020 kommer Donkey3, den har svängbara byglar. Men dessa får inte användas på äldre modeller, då de saknar en spärr i bygelns fäste varför bygel kan lossna vid belastning.
/Anna

Reply
Malin 7 oktober, 2019 - 13:56

Hej!
Jag har tänkt att beställa en Donkey från internet. Ser att på en del av modellerna står det Donkey 2 duo plus och på en del utan plus. Vet du om det är en uppdaterad version av vagnen eller kan det vara så att de bara menar att det är Classic + textilsett?

Reply
Anna 8 oktober, 2019 - 09:07

Hej Malin,
jag försökte göra samma sökning som du men får inga träffar för en Donkey2 Plus? Det fanns en Donkey Duo+, versionen innan Donkey2. Så vitt jag vet finns det ingen +-version av Donkey2 och i och med att Donkey3 kommer i april så bedömer jag det som osannolikt att en +-modell skulle släppas?
/Anna

Reply
Malin 8 oktober, 2019 - 17:07

Om man går in på produktsidan för bara chassit i webshopparna (Jag ser på norska sidor, men det är väl de samma butikerna som i Sverige), så heter det Donkey2 Base+. Kanske det alltid har hetat det? Tack för svar i alla fall!

Reply
Martina 31 oktober, 2019 - 22:53

Hej! Tack för en bra guide! Så svårt att hitta info annars! Har en bugaboo Buffalo från 2017 och funderar på att köpa en begagnad donkey nu när vi får ett barn till. Vet du om vi kan använda liggdelen på buffalon till en donkey? Skulle gärna vilja använda den vi redan har eftersom den är i bra skick.

Reply
Anna 1 november, 2019 - 15:12

Hej Martina, jag har även svarat dig via mail!

Du kan inte använda Buffalons liggdel på Donkeyn. Tyget kanske du skulle kunna få dit på något sätt, även om passformen kommer bli knepigt. Men bottenplattan är för stor för att få plats, Donkey har ju en mycket smalare ram. Och samma med madrassen förstås.
/Anna

Reply
Caroline 8 november, 2019 - 00:05

Hej, tack för bra guide! Efter tips från en vän är vi lite nyfikna på att skaffa begagnad en Donkey duo 2 men har inte provkört en sådan ännu, behöver svar på några frågor innan vi kommer till det steget. Vet du om det ingår två sittdelar och två liggdelar el bara en av varje när man köper nytt och vad man kan förvänta sig ska ingå när man köper begagnat (kan man köpa en separat sittdel ny el begagnad i såfall o vad kan det tänkas kosta)? Kan man fälla sittdelen till fullt liggläge? Vet du vad vagnen väger (önskvärt är en vagn som väger så lite som möjligt, vill undvika tunga lyft)? Hur bred är vagnen (har dels en hiss som är väldigt smal och begränsat utrymme i hallen att ställa den så är osäker på om den ens går in i hissen)? Tacksam för snabbt svar, allt gott/Caroline

Reply
Anna 8 november, 2019 - 18:13

Hej Caroline!
När du köper en Donkey 2 i Duo-utföranden ingår 2 sittdelar och 1 liggdel. De brukar oftast säljas kompletta som begagnade också, men ja extra delar kan köpas både nytt och begagnat.

Sittdelen är ergonomisk, så den är alltid skålad. Den har liggläge när den är bakåtvänd, sittläge och viloläge endast när den är framåtvänd.
Exakta mått och vikt finns på tex Bugaboos hemsida, men den är 74 cm bred i duoläge och väger typ 15 kg i duoläge.
/Anna

Reply
Camilla 8 november, 2019 - 06:17

Hejsan, bra guide, verkligen toppen! Skrev en kommentar men det verkar inte fungerat, testar igen. Min fundering är vad det är för skillnad på Twin och Duo? Är det bara liggdelstyg man behöver köpa till? Vi ska ha tvillingar men det är svårt att hitta en twin vagn, men Duo finns det gott om begagnat Hälsningar Camilla

Reply
Anna 8 november, 2019 - 17:22

Hej Camilla!
Din kommentar har kommit fram, men om man inte kommenterat förut så visas den inte förrän den är godkänd. Får tyvärr en del trist spam jag ogärna ger exponering!
Med det sagt: Du har koll på läget. Det enda som skiljer en Donkey Duo från en Donkey Twin är att Twin har 2 liggdelar istället för 1. Så du kan med fördel köpa en begagnad Duo och sen senast köpa till en liggdel, vilken då omfattar liggdelstyg, bottenplatta och madrass!
Grattis till kommande bebisarna!
/Anna

Reply
Camilla Norberg 9 november, 2019 - 07:25

Hejsan Anna, förstår det jag som var ivrig på att på svar Tack så mycket för svaret /Camilla

Reply
Viktoria 5 januari, 2020 - 17:22

Hej! Jag undrar om man kan använda sitt och liggdel med ram från en donkey -16 till ett nytt donkey 2 chassi?

Reply
Anna 5 januari, 2020 - 23:55

Hej, japp, det funkar absolut!
/Anna

Reply
Beatrice 20 februari, 2020 - 10:07

Hej!
Köpte en bugaboo donkey på blocket och den var från 16 sa dom, jättefin men hittar inget där något nummer står när det är tillverkad eller serienummer på den och sittdelstyget med sele är inte med vit knapp så den kan inte var från 16 va?

Reply
Anna 21 februari, 2020 - 09:48

Hej Beatrice, om din Donkey har gamla selen så kan den inte vara från 2016. Nya selen kom i början av hösten 2015 och alla vagnar som nysåldes då hade redan fått det nya sittdelstyget.
/Anna

Reply
Carin 28 februari, 2020 - 09:52

Fantastisk guide! Hade en Donkey 2012 när det begav sig sist, nu när yngsta är åtta år så blir det en sladdis 😛 Älskade min Donkey som jag hade då, mest varukorgen på sidan som liksom rymde allt man behövde och lite till men även de andra funktionerna, som att storasyster som bara var 18månader äldre också kunde åka samma vagn och smidigheten i hopfällbarhet och vikt. Min pappa köpte en till oss i USA och mekade ihop den på hotellrummet samt fraktade den hem.
Nu har jag precis i dagarna köpt en Donkey classic, helt ny, jättenervöst! Men jag upplevde att blocket inte riktigt hade vad jag ville ha och att många vagnar var överprissatta.
Kommer min nya Donkey komma med Donkey3-hjulen tror du? Jag fattar ärligt inte hur man kan ha jobbat fram en sån förändring eller är det min gravidhjärna som ställer till det?
Hur som helst, stort tack för en bra guide och en bra översikt! 🙂

Reply
Anna 28 februari, 2020 - 11:33

Hej Carin, och tack! Och ja, Donkeyn är unik barnvagn på många sätt, med måååånga fans världen över! Om du precis har beställt vagnen så lär du få den med de nya hjulen ja. Om inte just butiken du köpt från hade en vagn i lager från innan november 2019.
/Anna

Reply
Tove 13 mars, 2020 - 16:50

Hej!
Nåt som kan vara bra att hålla koll på om du ska köpa en begagnad Donkey är att chassit kan ha förslitningsskador så att det blir snett. Märks t ex genom att titta och känna på handtaget. Det ska inte kännas som att någon del sitter löst när vagnen är uppfälld. Även om det kanske inte är direkt farligt så kan det innebära att du måste gå och korrigera snedheten hela tiden när du drar vagnen, vilket kan bli rätt jobbigt. Tyvärr verkar det inte gå att åtgärda med mindre än att köpa ett nytt chassi. Ett annat problem som vi har är att framhjulen går emot och sliter hål på varukorgen. Så kolla även att den är hel undertill när du tittar på din begagnade vagn.

Reply
Anna 13 mars, 2020 - 17:11

Hej Tove, bra input! Det med varukorgen var ett känt fel på äldre versioner av Donkey, minns att det snackades om det runt 2012. Var man förste ägaren så gick det på garantin. Det kan dock också bero på att föregående ägare överpackat varukorgen så den tryckts fram mot framhjulen, har tyvärr sett det på en del vagnar.
/Anna

Reply
Tove 16 mars, 2020 - 11:46

Den här vagnen är från2016, så förmodligen har varukorgen blivit överbelastad som du skriver. Vi har satt lite silvertejp över slitaget som skydd, inte snyggt men minskar skadan.

Reply
Giannina Diaz 9 april, 2020 - 13:13

Hej!
Vet du om det är möjligt att bara köpa chassit till en bugaboo donkey2 eller 3, och sen sätta bugaboo fox sittdel och liggdel på den?
Har en bugaboo fox nu, som jag älskar och är supernöjd med. Men satt och fundera om dt skulle bli ett till syskon tätt inpå, om man kan kombinera vagnarna på det sättet? Och kanske spara in lite pengar hehe
Varför jag undrar är för att jag älskar min Fox och vill helst inte göra mig av den!

Reply
Anna 12 april, 2020 - 19:48

Hej Giannina! Nej tyvärr, Donkey och Fox är inte alls kompatibla med varandra. Du kan inte använda några delar från Fox på en Donkey, eller tvärtom.
/Anna

Reply
Kajsa 22 april, 2020 - 08:34

Hej.
vi får tillökning i sommar och vill då skaffa en Donkey för storebror som då är 2,9 år och bebis. Kan verkligen inte bestämma oss för om vi ska köra på begagnad, som verkar ligga mellan 8-10 för de som är i bra skick och från 2017 och framåt. Eller om vi ska satsa på en helt ny, för att få ett bättre andrahandsvärde när vi väl ska sälja den i framtiden, garanti osv.
En kompis kan sälja sin donkey duo med svart chassi från hösten 2017 (vet ej om det är en 2a eller ej?) för 9000. Får med mugghållare och en solsuflett.
eller köpa en ny från Holland, som är en donkey 3, black /black för ca 14,500.

Snälla säg vad du hade gjort? Hehe.
Tack för en bra blogg 🙂
Mvh // K

Reply
Anna 22 april, 2020 - 15:45

Hej Kajsa!
Jag skulle inte betala 9000 kr för äldsta versionen av Donkey. Men kan du få en Donkey2 komplett duo i fint skick för det priset, då tycker jag det låter som en bra affär. Nackdelen med begagnat är, som alltid, att du inte har någon garanti. Och som du själv skriver, en Donkey3 kommer ju ha bättre andrahandsvärde i framtiden såklart så att räkna med det i sin ekvation tror jag är klokt!
/Anna

Reply
Matilda 23 april, 2020 - 21:51

Hej!
Vad är skillnaden mellan de förlängningsbara suffletterna från Donkey och Donkey 2? Är det någon mer skillnad än att det står en tvåa bredvid namnet?
Mvh M

Reply
Anna 24 april, 2020 - 08:17

Hej Matilda, i grunden är det ingen skillnad, nej. Men Donkey2 suffletterna är tillverkade av två olika material. De enfärgade är av ett mjukare pikétyg medan de melerade och mönstrade suffletterna är i canvas. Alla suffletter till Donkey, korta och förlängningsbara, är i canvas. Samma med alla suffletter till Donkey3. Donkey3-suffletterna har dessutom en titt/vädringslucka.
/Anna

Reply
Joanna 14 maj, 2020 - 06:09

Hej kan man använda donkeys sittdelstyg till en Buffalo?

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:23

Hej, nej det är för litet för att gå på ramen på ett bra sätt.
/Anna

Reply
Zandra 17 maj, 2020 - 07:21

Fråga! Ska köpa en doney begagnad! Det står att det inte finns årsmodell som på andra vagnar:) Men att 2017 tror jag du skrev så blev det förändringar med starkare chassi,hjul etc. Tycker du att man ska leta efter ”nyare” pga detta. Donkey2 verkar vara lite ”vassare” när man ska använda den som syskonvagn fullt ut. Vad jag förstår det som så tillverkades inte donkey2 tidigare. Kanske har helt fel , haha känner mig förvirrad (ammar o ska få in all information) Min stora är 21 månader o min lilla 3 månader.

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:17

Hej Zandra,
exakt, Bugaboo har inte årsmodeller i den meningen att de släpper ny versioner varje år som på något sätt ändrats eller uppdaterats. Men de uppdaterar fortfarande sina vagnar med jämna mellanrum. Och Donkey 2 kom hösten 2017, med en hel del förändringar – till det bättre, tycker jag! Det innebär inte att de äldre versionerna är dåliga, men det är ju vissa skillnaderna. Såsom tex att Donkey 2 har högre maxvikt med 22 kg per sittdel jämfört med gamla Donkey som hade 17 kg per sittdel.
/Anna

Reply
Victoria 25 maj, 2020 - 13:26

Hej! Vi har hittat en bra begagnad Buffalo från 2017 till ett bra pris, men suffletten är inte i en färg vi gillar så vi undrar om det går att använda Donkeyns sufflett och även ”täcket” till liggdelen på en Buffalo? Förstår att fästena är desamma, men blir det bra även på hållet Donkey på Buffalo och inte bara Buffalo på Donkey som du skriver? Tacksam för svar! 🙂

Reply
Anna 26 maj, 2020 - 08:22

Hej Victoria,
du kan använda Donkeyns sufflett till Buffalo men bör även byta till Donkeyns sufflettbågar då, eftersom att Buffalons bågar är större än Donkeyns. De har dock samma sufflettfäste så det behöver du inte byta. Liggdelslock kan du dock inte använda, de har helt olika konstruktion och helt olika storlek.
/Anna

Reply
Rebecka 2 juni, 2020 - 07:38

Hej! Vi har precis köpt en begagnad Buffalo och hade velat ha läderöverdrag till styret, fungerar överdragen från en annan modell till buffalon?

Reply
Anna 3 juni, 2020 - 08:36

Hej Rebecka, om du tänker på Bugaboos egen leather look upgrade set (https://ombarnvagnar.com/2016/10/bugaboo-leather-look-upgrade-set-handtag-och-bygel-i-laderimitation/) så måste du ha det för Buffalo, och jag vet inte om det går att få tag på längre. Du kan inte ha några andra överdrag från Bugaboo på Buffalo, utan isf får du köpa från någon som syr privat kanske?
/Anna

Reply
Niran 17 juli, 2020 - 01:09

Hej! Vi har tittar på en begagnat Bugaboo donkey som är 2018 sägs de. Den är mono idag men vi ska använda den som syskon vagn och behöver därför köpa ny ram och liggdel till vagnen, kan jag köpa vilken ram som helst begagnat passar de till alla Bugaboo eller hur funkar de? Tänkte köpa en begabbad ram och begagnat liggdelen tyg osv?

Reply
Anna 19 juli, 2020 - 20:37

Hej!
Ja, alla ramar och liggdelar funkar på alla versioner av Donkey, men notera det som står i guiden om att höjden på ramen ändrades runt 2014-2015. Så den ram du har måste ha ett liggdelstyg som är lika gammalt, det vill säga antingen bör både ram och tyg vara den äldre modellen eller så ska båda vara den nyare modellen. Är din Donkey från 2018 så är väl det bästa att köpa en ram från 2015 eller nyare, så båda ramarna är lika höga.
/Anna

Reply
Cecilia 21 augusti, 2020 - 20:24

Hej tack för en fantastisk guide.

Jag har en buffalo från 2016, jag undrar om donky3 suffleten passar om jag byter till donky bågar?

Reply
Anna 26 augusti, 2020 - 09:57

Hej Cecila, ja, byter du även till Donkeyns bågar så funkar det utmärkt!
/Anna

Reply
Louise 6 september, 2020 - 13:35

Hej!
Vi har köpt en begagnad Bugaboo donkey mono som är från 2016, vi väntar nu tillökning och vill göra den till en duo. Passar donkey 3 extensions kit eller måste vi köpa ett donkey 2 extensions kit?

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:05

Hej Louise, du kan använda ett extension kit för Donkey 3 på din Donkey! Iom att din vagn är från 2016 så ska den ju ha den nya högre ramen, så det kommer inte vara någon skillnad vad gäller det heller.
/Anna

Reply
Erica 17 november, 2020 - 15:23

Hej,

Har precis köpt en begagnad donkey duo från 2015 att ha som extravagn. Kör annars en fox som vi är väldigt nöjda med.
Upplever liggdelen på donkeyn som ”ranglig”. Dvs den vippar endel när man tar i/ur bebis. Är det något som är normalt eller kan man få mer stabilitet i den?
Mvh Erica

Reply
Anna 17 november, 2020 - 16:07

Hej Erica!
Tyvärr är sådana här frågor väldigt svåra att svara på, när man varken sett eller känt på vagnen. Om du har möjlighet att skicka mig ett kort filmklipp till bloggens mail så kan jag absolut ta mig en titt. Men generellt så är Donkeyns ramar ganska rörliga, ja!
/Anna

Reply
Linnea 21 november, 2020 - 15:40

Hej! Kan man köpa nya tillbehör till en donkey från 2013, tex nya suffletter, sidokorg med lock och regnskydd? Ska kanske köpa en komplett begagnad för 3000 kr (vi blir tredje ägaren), är det ett fair pris? Tack för bra guider!

Reply
Anna 24 november, 2020 - 12:09

Hej Linnea!
Ja, så gott som allt funkar på en äldre Donkey, är endast Donkey 3-bygel som inte är kompatibel med äldre ramar!
3000 för en Donkey som är hel, allt funkar, ja det är bra!
/Anna

Reply
Malin 5 mars, 2021 - 16:54

Om man har köpt en bugaboo donkey duo weekender, är det en donkey eller donkey2 då? Tänker på hur man ska tänka på maxvikt i sittdelen.

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 09:57

Hej Malin, Donkey Weekender kom 2016 och är äldsta versionen av Donkey, så det är maxvikt 17 kg i sittdelen på den.
/Anna

Reply
Elina 26 mars, 2021 - 10:26

Hej! Passar buffalos hjul på en donkey från 2013? 🙂
Mvh

Reply
Anna 26 mars, 2021 - 15:51

Hej!
Japp, de passar!
/Anna

Reply
Joachim 1 april, 2021 - 09:51

Hej!

Jag har en begagnad Bugaboo på g och säljaren kallar den en Donkey Classic Collection och att det är ”singelvagnen”. Jag gissar att hon menar Mono. Vad jag inte kan se är någon sidoväska eller utrymme för det. Det låter suspekt och jag tror inte det är en Donkey alls. Kan du verifiera för mig om det är en Donkey eller ej? Alla Donkey, oavsett när de tillverkades, ska väl vara antingen Mono eller Duo och kan göras om till en två-personsvagn, samt att den där lilla sidoförvaringen alltid minst ska finnas där?

Jag länkar till bild på vagnen nedan.

Reply
Anna 2 april, 2021 - 14:58

Hej Joachim, vagnen du länkar till är en Bugaboo Buffalo. Den kan inte göras om till syskonvagn!

Ja det stämmer, alla Donkey oavsett tillverkningsår och versioner kan växlas mellan Mono och Duo, och i Mono-läge har man fäste för sidokorg bredvid sitt-/liggdelen.
/Anna

Reply
Elin 26 april, 2021 - 12:17

Hej,

Jag har en Buffalo från 2017 och sittdelstyget är så solblekt. Undrar om Donkeys sittdelsstyg passar på Buffalo?

Reply
Anna 27 april, 2021 - 09:02

Hej Elin, nej tyvärr, Donkeyns sittdelstyg är mindre än Buffalons och funkar därför inte på Buffalos ram.
/Anna

Reply
Elin 28 april, 2021 - 07:22

Okej, vet du om det fungerar med någon annan modell på buffalo? Verkar vara slutsålt över allt eftersom vagnen har utgått:/

Reply
Anna 2 maj, 2021 - 16:00

Nej, tyvärr är det bara Buffalos sittdelstyg som funkar på Buffalos ram. Men slutsålt verkar det inte vara, jag hittar det i lager hos Pyret & Snäckan och som beställningsvara hos Bonti bland annat?
/Anna

Reply
Lina 2 maj, 2021 - 08:38

Kan man använda buffalos varukorg på en donkey?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:07

Hej Lina, nej inte om du vill kunna växla mellan Mono och Duo. Och troligen inte ens om du bara ska köra i Mono, då fästena är helt olika.
/Anna

Reply
Maria Lundqvist 2 maj, 2021 - 11:59

Hej!
Jag köpte nyss en bugaboo donkey från 2013 begagnad då vi väntar tillökning till sensommaren.
Till min fråga min dotter är 1,5 år och satt perfekt i sittdelen nu (längd & bredd) men det känns som att till nästa sommar kommer hon vara för stor för sittdelen och då är hon ju inte så gammal heller! Finns det så man kan förlänga sittdelen eller om det finns någon nyare version som är längre som passar chassit på den första bugaboo donkey?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:07

Hej Maria!
Alla Donkey, oavsett ålder och version, har samma storlek på sittdelsramen. Alla mina fyra barn har suttit bra i Donkey upp till cirka 4 år/100 cm längd, behöver man inte kunna fälla ut suffletten får de plats ännu längre än så på längden. Så en 1,5-åring tror jag kommer rymmas fint i flera år till. Sen finns det de som köper ett Buffalo-sittdelstyg och fäster på på Donkey-ramen, det är lite rymligare så barnet hamnar djupare i sittdelen. En del anser att det skapar lite mer sittutrymme.
/Anna

Reply
Annette 23 juli, 2021 - 17:06

Hejsan! Vet du om det går att trycka på donkeys sittdelstyg på buffalos ram eller är det helt omöjligt?
En annan fråga, jag har en donkey weekender och hantaget är snett som alla verkar bli på gamla donkey chassit. Är det lika på donkey 2 chassit?

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:21

Hej Annette, nej sittdelstyget funkar inte, det blir för tight. Jag har hört om sneda handtag på Donkey men aldrig sett det själv, och då har jag ändå kört många olika Donkeys. Verkar som det kan hända på alla versioner av vagnen dock.
/Anna

Reply
Jennifer 20 augusti, 2021 - 20:02

Hej!

Tack för så utförlig information. Hjälper en förstagångsköpare:)
Tänkte fråga, om du har erfarenhet/hört – den nya mineral kollektionen, och exv washed black – har de mindre benägenhet att bli solblekta? Funderar kanske på om svart eller mörkblå (classic collection) också är mer benägna att solblekas. Funderar på en ny Donkey, just för att garantin känns bra och jag gärna köper en 3a. Som jag förstår det så täcker garantin solblekta tyger, men jag tänker mer på tiden efter garantin.

Ytterligare en kort fråga – läste i Bugaboos garantitext att man måste använda vagnen i det land man köpt den (?) för att garantin ska gälla. Tolkar det som att detta innebär att garantin inte gäller om vi köper vagnen direkt från Holland (bor i Sverige).
Tack!

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:25

Hej Jennifer!
Jag skulle säga att solblekning är ungefär lika vanlig på alla klädslar, men just Classic har (iaf tidigare) varit väldigt utsatt. Fox 3 släpptes idag och den modellen har fått nya tyger som ska vara bättre mot solblekning, vi får väl hoppas att Donkeyn också uppdateras med nya textilier i framtiden. Som du skriver så har man som första ägare två års garanti på tygerna, och om de blir solblekta så brukar det märkas av ganska snabbt!

Hm, jag har aldrig sett den informationen förut. Bugaboo har alltid förr pratat om att de har en internationell garanti. Jag själv, och många andra med mig, har ju tex köpt Bugaboo från Nederländerna och utan problem kunnat använda oss av garantin. Man måste dock gå via sin återförsäljare, det vill säga en vagn köpte från utlandet kan inte reklameras via en svensk butik.
/Anna

Reply
Olivia 7 september, 2021 - 06:08

Hej! Älskar din blogg!
Det är så att jag köpte en Bugaboo donkey begagnad och dom säger att den är från 2016. Chassit på vagnen är ganska ranglig, speciellt på den högra sidan. Jag upplever den som sen när jag kör båda barnen i vagnen. Min fråga är då ifall jag ska köpa ett nytt chassi, funkar dom nya chassin för donkey på min äldre donkey?
Tack för svar!/ Olivia

Reply
Anna 14 september, 2021 - 17:11

Hej Olivia!
Absolut kan du köpa ett nytt chassi, alla Donkey-chassin funkar ihop med alla ramar.
/Anna

Reply
Emma 27 oktober, 2021 - 19:18

Hej!
Jag har en begagnad donkey duo som bara såldes med en liggdel och en sittdel och behöver nu en till sittdel. Vet du om jag kan använda liggdelsramen och bara komplettera med ett sittdelstyg eller behöver jag både en ram och tyg?
Vänliga hälsningar
Emma

Reply
Anna 28 oktober, 2021 - 21:44

Hej Emma, det beror på hur du menar, har du alltså två ramar men bara ett liggdelstyg och ett sittdelstyg? Och nu vill du använda vagnen med två sittdelar? Ja då räcker det att bara köpa ett till sittdelstyg. Sufflett och bygel är ju samma som du haft på liggdelen!
/Anna

Reply
Stina 29 januari, 2022 - 13:23

Hej,
Vet du om mab kan ha donkey 5 locket till eb donkey-3?

Reply
Anna 30 januari, 2022 - 22:31

Hej Stina, menar du liggdelslocket? Ja det borde funka vad jag vet!
/Anna

Reply
Charlie 14 mars, 2022 - 10:12

Hej,
Vet du om man kan använda liggdelslocket från en Donkey på Buffalo?

Reply
Anna 14 mars, 2022 - 10:48

Hej Charlie!
Nej det kan du tyvärr inte. Dels för att Buffalo har en längre och bredare liggdel, dels för att Buffalos liggdelslock fästs i liggdelen med dragkedja medan Donkeyns fästs med kardborre.
/Anna

Reply
Amanda Rosendal 22 april, 2022 - 10:48

Hej! Jag håller på att leta en begagnad Bugaboo (Fox eller Donkey), men tycker det är förvirrande att veta vilken modell det är. Blev väldigt hjälpt av din artikel här men har fortfarande en fråga! Ibland har jag sett annonser där det tex står Fox2 men på klisterlappen nere på chassit med modellnamn och tillverkningsår har det bara stått Fox. Hur vet man vilken modell det faktiskt är?

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:46

Hej Amanda!
Du kan dels kolla på när vagnen är tillverkad, det är tydligaste tecknet på vilken modell det är. Men sen har vagnen ändrats lite, det är tex olika infästning för bygel på en Fox och en Fox 2!
/Anna

Reply
Stina 6 maj, 2022 - 20:10

Detta med syskonvagn. Har en precis 5åring (117cm, 20kg), en precis 2åring (93cm) och nr 3 i november. Testade 2åringen i en donkey5 idag men hon är ju för lång redan nu?! Jag går och hämtar barnen på fsk varje dag ca 3km. Vilken vagn söker jag?! Trodde det var donkey med ståbräda..
Har en britax go big , kronan sulky s, baby jogger city mini gt double, Thule cross2.. kanske bara köra BJ med ståbräda? Så svårt.

Reply
Josefin Johansson 12 juni, 2022 - 14:26

Hej
Köpet en donkey 2 duo som är 2016 års modell.
Köpte en liggdel och två sitt delar. Då planen först var att jag ville ha två barn tätt.
Jag har sedan väntat med att skaffa barn nummer 2.
Nu när vi funderar på barn nummer två. Så känner jag att jag heller skulle vilja ha en nättare vagn. Tycker den är lite otymplig när man har tex sittdel och sidokorg.
Finns det något annat chassi jag kan köpa för att kombinera? Allt jag köpt är i väldigt fint skick så känns onödigt att köpa en helt ny vagn om man bara kunde välja ett nytt chassi.
Vet att donkey 2 är lite smalare i ramen.
Har du något tips?

Med vänlig hälsning, Josefin

Reply
Anna 13 juni, 2022 - 08:41

Hej Josefin!
Nej Donkeyns delar passar endast med Donkey-chassit samt med Bugaboos joggingchassi; Bugaboo Runner. Det är dock inte en vagn som är nättare än Donkey Mono.
Alla Donkey har mig veterligen exakt samma mått på ramen, det är alltså ingen skillnad på Donkey 2 och äldre/nyare ramar vad gäller just det.
/Anna

Reply
Elin 28 september, 2022 - 20:34

Hej
Vilken bra info, och så mycket bra svar i kommentarerna också jag har en Donkey3 och letar nu efter en runner. Vet du om det finns adapter som passar till donkey3 sittdelen. Vore så smidigt att kunna använda samma.
Hälsningar
Elin

Reply
Anna 29 september, 2022 - 09:36

Hej Elin!
Alla Donkey-ramar har samma fästen, så hittar du Donkey-adapter för Runner så kommer den passa till din Donkey3-sittdel!
/Anna

Reply
Moa 8 februari, 2023 - 00:18

Hej! Vet du om det är någon skillnad i mått på en ihopfälld donkey 1 och donkey 5? Funderar på att köpa ett nytt chassi om det är så att det är skillnad på hur ”platt” den kan bli.
//Moa

Reply
Anna 8 februari, 2023 - 09:44

Hej Moa, jag vet faktiskt inte säkert. Jag kan inte minnas att jag någonsin hört något om att chassit ska ha blivit mer kompakt när det fälls ihop, så min gissning är att det inte är någon skillnad. Den enda förändring jag känner till är det jag nämner överst i inlägget, att Bugaboo redan 2011 gjorde om chassit så det blev lite mindre ihopfällt – när man tog av hjulen. Jag kan inte komma ihåg att någon mer ändring av chassits storlek ska ha gjorts sen dess.
/Anna

Reply
Anna 11 december, 2023 - 20:10

Hej! Har köpt en donkey duo med två sittdelar, en liggdel, olika suffletter, regnskydd, varukorg osv för 2000 kr och tyckte det var ett väldigt bra pris. Den såg fin och fräsch ut och kändes bra men hon visste inte vilken modell det var. Jag har nu med guiden listat ut att sittdelarna är den äldre versionen, förstår dock inte vad som menas med varningstexten att det är 9 kg maxvikt i mono läget, betyder det att min dotter som är 1 år 7 mån och väger 11 kg inte kan åka i vagnen om jag har en sittdel och korgen? Lillasyster kommer i februari och ville kunna köra båda två. Via ngt nummer på chassit har min man hittat nån sida där man kunde söka på modellen och det kom upp att den är version 1.1, jag antar det är första modellen helt enkelt? Men då ska det vara 17 kg maxvikt? Gäller det endast när man kör 2 barn men inte när man kör ett barn? Låter så märkligt…?

Reply
Anna 13 december, 2023 - 14:49

Hej Anna!
Om det är första versionen av Bugaboo Donkey, som bara hette Donkey, så har sittdelarna 17 kg i maxvikt – per sittdel. Det är liggdelen som har 9 kg i maxvikt!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar