Najell Winter Cover Åkpåse

av Anna
Recension av åkpåsen Najell Winter Cover

Recension av Najell Winter Cover

Najells första barnvagnsrelaterade produkt var i grunden en bärsele. Men Najell SleepCarrier fick även ett brett genomslag som mjuklift. Mycket för att den är så nätt i storleken att den funkar i så gott som alla liggdelar, även de till syskonvagn. Ursprungligen fanns ett särskilt lock till SleepCarrier. Men detta har nu utgått och istället lanserades Najell Winter Cover. I grunden är detta en universalåkpåse, speciellt utformad för att sitta perfekt i ergonomiska sittdelar. Men åkpåsen kan också vikas till så att den passar som hand i handsken i Sleep Carrier. Därmed passar Najell Winter Cover också bra i liggdelen, även små liggdelar. Eftersom att jag inte har några minibebisar i min barnaskara så har jag använt Najell Winter Cover som en vanlig åkpåse i ett gäng olika ergosittdelar.

Najell Winter Cover i siffror

När jag mäter åkpåsen får jag den till 97 cm lång, med ett 69 cm långt lock. Bredden är 36 cm på det bredaste ställe men 30 cm på det smalaste. Vintern 2018-2019 gjordes åkpåsen om om och är nu cirka 5 cm bredare på det smalaste stället – vilket gör en märkbar skillnad vid användning. Åkpåsen får pluspoäng för att alla material är i Öko-tex klass 1. Fyllningen i Najell Winter Cover är dessutom något utöver det vanliga. Det kallas Soronafyllning och utgörs av återvunnen polyester, vilket är toppen. Men ännu bättre är att den här typen av fyllning är den absolut mest mjuka och fluffigaste jag någonsin råkat på. Och det helt utan tendenser till att den skulle klumpa sig.

Insidan av Najell Winter Cover Åkpåse

Insidan av Najell Winter Cover Åkpåse

Alla funktioner hos Najell Winter Cover känns moderna. Selöppningarna är långa skåror som hålls ihop med kardborre. Man behöver alltså aldrig pilla upp selen för att sätta i eller ta ur åkpåsen. Fotändan är klädd i ett svart material som är mer tåligt med det slitage och den väta som kan komma från barnets skor. Dessutom kan åkpåsen öppnas upp endast i fotändan så att fötterna kan sticka ut. Locket kan också tas av helt om man skulle vilja det. Åkpåsen är väldigt stretchig och ser därför kort ut när den läggs på golvet. Men i en barnvagn så stretchas den ut och uppfattas som normallång.

Baksidan av Najell Winter Cover Åkpåse

Najell Winter Covers ergonomiska bakstycke

Också baksidan visa att Najells designer har koll på hur moderna barnvagnar är konstruerade. För att åkpåsen inte ska glida för mycket i sittdelen så finns en rejäl men ändå elastisk rem på baksidan av åkpåsens huvudända. Den kan träs över ryggstödet för att åkpåsen inte ska säcka ihop när man sitter i barnet i vagnen. Ofta utgörs upphängningen av en hel ficka som träs över ryggstödet. Men jag börjar nästan gilla den här lösningen mer. Detta eftersom att det numera är ganska vanligt med suffletter som hålls på plats mot ryggstödet med några kardborrar eller tryckknappar. Med en hel ficka på åkpåsen så kan dessa inte stängas igen. Men har åkpåsen bara en rem kan man öppna suffletten, sätta åkpåsen på plats och sen knäppa fast suffletten igen.

Najell Winter Cover har också en bred tygremsa under delen där barnets rumpa ska vara. I vissa sittdelar kan man lyfta på sittplattan, och då kan åkpåsen träs på plats också där. När man får till den kombon så har man den mest stabila fästning av åkpåse i sittdel som går att finna, något jag gillar enormt mycket. Exempel på ergonomiska sittdelar där åkpåsar kan fästas även under sittplattan är flertalet modeller från Bugaboo och Joolz. I sidan av åkpåsen finns även korta remmar med knappar. Dessa är till för när Winter Cover används ihop med Sleep Carrier, så att de två ska sitta ihop ordentligt.

Najell Winter Cover passform i olika barnvagnar

Så sitter Najell Winter Cover i olika barnvagnar

Passformen i olika barnvagnar har också varit på toppnivå. Najell Winter Cover har suttit riktigt bra i Emmaljunga NXT60, Emmaljunga Viking, Baby Jogger City Select Lux, Bugaboo Donkey och Quinny Zapp Flex Plus. Alla vagnar finns inte med på bild i collaget – men alla har ergonomiska sittdel. Och det blir SÅ bra när åkpåsen är formsydd för detta. Vissa vanliga åkpåsar som är mer raka i passformen kan stjäla en del av sittutrymmet i sittdelen. Främst är det djupet i sittytan som kan bli ganska mycket mindre då.

Mitt omdöme av Najell Winter Cover

Najell Winter Cover åkpåse har blivit en av den här vinterns favoriter hos mig. Åkpåsen är precis lagom varm för att funka både strax över och en bit under nollgradigt väder. Den är maximalt mysig. Jag skulle vilja att min säng var bäddad så som denna åkpåse känns mot kroppen. Och fast ljust innerfoder kan vara så väldigt opraktiskt så har åkpåsen lyckats hålla sig väldigt fräsch ändå.

Det enda jag inte förstår med Najell Winter Cover är varför den är så smal precis över barnets överkropp. Eller. Jag förstår ju att det är för att den ska funka i SleepCarrier, och av vad jag sett så sitter den som sagt perfekt där. Min ettåring sitter jättebra i åkpåsen. Men större barn tycker att det blir alldeles för instängt över armarna, drar loss dem och låter dem hänga utanför. Och det är förstås lite irriterande för föräldern som vill att barnet ska ha händer och armar inuti åkpåsen. Den uppdaterade versionen har gjorts bredare, vilket förlänger användningstiden och åkpåsen funkar åtminstone under de två första åren, då man ändå använder åkpåsen som mest. För bebisar och småbarn så är Najell Winter Cover bland de mysigaste av alla åkpåsar jag har testat och en modell jag personligen vill använda om och om igen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Najell Winter Cover åkpåse hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Elin 17 september, 2018 - 18:41

Hej!

Du skriver att den passar till ergonomiska sittdelar, finns det något som gör att den inte går att använda i vanlig sittdel, typ britax go next eller britax go Big?

Tack för recensionen!

Reply
Anna 25 september, 2018 - 14:16

Hej Elin,
nej det går absolut bra det också, den är så mjuk och följsam så den funkar i alla sittdelar. Men till skillnad från en del ”vanliga” åkpåsar så sitter denna dessutom riktigt bra i ergonomiska sittdelar också!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar