Silver Cross Spirit

av Anna
Recension av Silver Cross Spirit

Recension av Silver Cross Spirit

Inköp: Ordinarie pris för Silver Cross Spirit är 6995 kr.
Tillbehör: Dyna, spädbarnsdyna, regnskydd och insektsnät medföljer vid köp. Adapter för babyskydd från Silver Cross, Maxi Cosi, BeSafe och Cybex samt en Spirit-åkpåse går att köpa till.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn.

Små, smidiga barnvagnar med vändbar sittdel är nog nästan min favoritkategori av vagnar. Därför glädjer det mig väldigt mycket att Silver Cross har släppt en ny modell som passar in perfekt i den beskrivningen. Men ännu gladare blev jag efter en tids körning, för Spirit är en riktigt bra vändbar sittvagn. För ett svenskt klimat, om man räknar med en vinter med snö, så skulle jag inte säga att Spirit gör sig för året runt-bruk. Och väger man in det faktum att vagnen därmed för många blir ett komplement till en annan vagn, så kanske priset känns högt. Samtidigt är ju Bugaboo Bee5 en mycket populär vändbar sittvagn, som det verkar säljas många av trots ett ännu högre pris. Men Silver Cross Spirit utstrålar kvalitet och jag tycker att den är värd varenda krona.

Silver Cross Spirit i siffror

Spirit har en maxviktskapacitet i sittdelen om hela 22 kg. Vagnen väger 9 kg, vilket gör att den lätt och ledigt kan lyftas in i bagageutrymmet på en bil. Spirit är 51,5 cm bred – vilket är väldigt smalt och gör att man kan ta sig fram även i små butiker och andra trånga utrymmen utan problem. När vagnen fälls ihop, med sittdelen på, så mäter den 66 x 51,5 x 41 cm.

Silver Cross Spirit vanlig sittdel med smart sele

Vanlig sittdel med delbar sele och praktisk bygel

Silver Cross Spirit har en vanlig sittdel, som kan fästas på chassit framåtvänd och vänd bakåt. Att sittdelen är vanlig innebär att man bara fäller ryggstödet, så att man kan få till ett plant liggläge. Något man fäster blicken på direkt är förstås Spirits klädsel. Ryggstödet har en stor panel som består av endast meshnät. Det gör sittdelen fantastiskt luftig och skön på sommaren. En matchande dyna medföljer dock vid köpet, som man snabbt och enkelt kan sätta i sittdelen så att meshnätet täcks för. Barnet behöver således inte bli kall om ryggen under vinterns promenader.

Selen i Silver Cross Spirit är enkel att dela i fem separata remmar. Det gör det lätt att sätta i en åkpåse eller sittdyna, oavsett om man väljer Spritis egna eller tillbehör från något annat märke. Selremmarna kan förlängas och selknappen har varit enkel att trycka in, aldrig tjorvat. Med Spirit medföljer en bygel, och hurra – det är en swing away! Bygeln kan alltså lätt knäppas upp i ena eller andra sidan och svängas ur vägen, så barnet kan sättas i eller tas ur. Det går också att lossa bygeln på båda sidorna, om man vill köra Spirit utan den.

Silver Cross Spirit har vändbar sittdel

Sittdel som snabbt och enkelt kan vändas på

En poäng med en vändbar sittvagn är att det ska vara enkelt att ändra riktning på sittdelen. Och där lever Silver Cross Spirit upp till förväntningarna. På baksidan av ryggstödet finns en spärr man lyfter upp för att justera lutningen, ned till liggläge. När man vill vända på sittdelen håller man upp spärren som vanligt. Men istället för att vinkla ryggstödet bakåt så lutar man det lätt framåt. Första gångerna tog jag i för mycket och då funkade det inte, det räcker med att man tiltar fram det några grader. Man lär sig snabbt att känna när sittdelen lossnat. Då kan man bara lyfta den rakt upp i bygeln, rotera den i handen och sen klicka fast den i chassit igen. Det är inget man gör med ett barn i sittdelen, givetvis. Men det går på under fem sekunder.

Silver Cross Spirit har bra sittläge och fullt liggläge

Vanlig sittdel med utmärkt, plant liggläge

Silver Cross Spirit har ett ryggstöd som oavsett hur sittdelen är vänd kan ställas i tre olika lägen. Lyft upp spärren på ryggstödets baksida och sänk ned eller upp det till önskat läge. Sittläge är ett mycket bra sådant, upprätt men inte helt rakt. Barnet upplever aldrig att det sitter halvt bakåtlutat i sittläge. Viloläge är också det bra, och liggläget i Spirit är alldeles utmärkt. Ryggstödet går ned till ett så gott som helt plant läge. Med ett tyngre barn liggandes i vagnen blir det troligtvis 100% plant.

Så stora barn ryms i Silver Cross Spirit

Så stora barn ryms i Silver Cross Spirit

Eftersom att Spirit har 22 kg som maxvikt i sittdelen så har jag kunnat köra vagnen med båda mina två yngsta barn. Min femåring är strax över 110 cm lång och jag är imponerad över hur bra han sitt i den. Djupet i sittytan ger ett bra sittstöd för honom och huvudet går in under suffletten, både när den inte används och när den fälls ut. Det är fotstödet som blir urvuxet först. Men har man ett större och längre barn i Spirit så kan man då välja att ha barnet framåtvänt. På så sätt kan barnet få ett bra fotstöd genom att sätta fötterna på chassit framtill. Sittdelens fotstöd är som gjort för att vagnen ska användas så, eftersom att det kan vikas lite bakåt.

Min 2,5-åring är runt 90 cm lång och hon kan använda fotstödet på ett bekvämt sätt. Men det är som sagt den punkt på sittdelen som snabbast blir urvuxen och det syns när hon sitter i Spirit. Men ett halvår till, minst, lär det funka som hon sitter nu. För henne är det förstås väldigt gott om utrymme i sittdelen i övrigt. Det skulle inte vara några som helst problem för henne att rymmas i Spirit även med vinterkläder eller med en åkpåse i sittdelen.

Silver Cross Spirit har förlängningsbar sufflett med tittlucka

Förlängningsbar sufflett med tittlucka baktill

Det känns som att jag i princip kan räkna på ena handens fingrar antalet vagnar som existerar och som enligt mig har en sufflett som är lång nog. Spirit är inte en av dem. Suffletten får absolut godkänt och använder man sittdelen i sittläge eller viloläge så är den till och med toppen. Men i liggläget känns den faktiskt en aning för kort för en kraftig eller lågt stående sol. Solkepsen hade kunnat vara tre gånger så lång och så hade jag varit nöjd.

Med det sagt så är det här ändå en bra konstruktion. Suffletten stå stadigt i sina lägen och den går att förlänga genom att man öppnar upp dragkedjan som löper tvärsöver den. Även förlängningen är i ett heltäckande tyg, och inte bara ett meshnät. Baktill på suffletten finns en tittlucka, vars lock hålls på plats med tysta magneter. Det finns ingen vädring i suffletten. Men eftersom att hela ryggstödet utgörs av meshnät som generöst släpper in luft så saknar jag inte det.

Silver Cross Spirit med ställbart fotstöd och knäledshandtag

Enkelt ställbart fotstöd och knäledshandtag

Att en vändbar sittvagn har en sittdel med ställbart fotstöd är inte unikt. Ett ställbart handtag sticker inte heller ut, men nästan alltid handlar det då om ett teleskophandtag. Silver Cross Spirit sticker därför ut i kategorin genom att ha ett ställbart knäledshandtag. Handtaget kan vinklas i tre olika lägen, men det är tillräckligt för att kunna ge ett i mitt tycke bra variation på höjdlägen, mellan cirka 95 och ca 105 cm höjd från marken, och på hur nära eller långt bort man kommer från chassit. Att justera handtagets vinkel gör man genom att med en hand trycka in knappen mitt på handtaget.

Fotstödet kan också regleras i flera lägen. När man stället det vågrätt så innebär det förstås att sittdelens liggläge förlängs, vilket ger en bättre yta för barnet att sova på. Fotstödet kan även ställas rakt ned. För att vinkla fotstödet behöver man använda båda händerna för att trycka in knapparna på sidorna.

Silver Cross Spirit har en rymlig varukorg

Oväntat rymlig varukorg som är lätt att komma åt

Spirit kan bli en riktig packåsna om man vill det. Varukorgen maxar utrymmet under sittdelen och det går till och med att få in större föremål, tack vare att vagnen är relativt bred i öppningen mellan framhjulen. Varukorgens sidor är mjuka och går att trycka ned en bit. Även bakifrån kan man med lätthet lägga in och ta ut saker ur Silver Cross Spirits varukorg. Jag har fått med med familjens regnkläder för en utflyktsdag när vädret var instabilt. Och att få in en stor skötväska plus en hel del annat smått och gott är inte heller något problem.

Silver Cross Spirit med rejäla hjul och smart fotbroms

Rejäla hjul, smart fotbroms och inbyggd fjädring

Hjulen på Silver Cross Spirit känns ju som en riktig fullträff! Bilderna är tagna efter flitig användning av vagnen och däcken ser ju som nya ut fortfarande. Jag skulle gissa att detta är bästa sortens PU-däck, för inte en enda sten fastnar och det syns inte ens några gropar efter gruskorn som vagnen rullats över. Att däcken håller så hög kvalitet bidrar även positivt till körkänslan. Jag är positivt tagen över hur bra grepp man får med Spirit och att vi kommit fram även på underlag där jag trodde att körningen skulle ha blivit betydligt trögare. Fullpott på hjulbetyget, således.

Men inte noga med det! Silver Cross Spirit har fjädring på alla fyra hjulen också – och det märks. Körningen är riktigt mjuk och skön, och rullet blir aldrig hårt eller stötigt som det ibland kan bli på små vagnar som skalats ned för att inte väga för mycket eller ta upp för stort utrymme när de fälls ihop. Det går att få till ett litet litet gung, men framför allt märks fjädringen av som en utmärkt stötdämpning vid ojämna underlag eller små gupp och dylikt.

Spirits fotbroms är också riktigt genomtänkt. Den smarta pedalen sitter mitt på vagnens bakaxel och är lätt att hitta med foten. Dessutom kan man trampa nedåt på den bakre delen när man ska lägga i bromsen, och sedan trampa nedåt men framåt när man vill lägga ur den. Man behöver alltså aldrig trycka uppåt med foten på bromsens undersida. Ett stort plus under sommaren om man bär sandaler, eller om man överlag är rädd om sina skor.

Så fäller man ihop Silver Cross Spirit med sittdelen framåtvänd

Så fäller man ihop Silver Cross Spirit

Man kan fälla ihop Silver Cross Spirit i ett stycke med sittdelen på, oavsett hur sittdelen är vänd. Men om sittdelen är framåtvänd så blir vagnen något mer kompakt ihopfälld. Silver Cross Spirit mäter då 66 x 51,5 x 41 cm. Att fälla ihop Spirit görs smidigt med en hand. Man börjar med att vinkla ihop sittdelen genom att lossa spärren på ryggstödets baksida och fälla det framåt. Därefter trycker man in knappen på handtaget och böjer handtaget uppåt och framåt. När handtaget når punkten där det vilar mot chassit så börjar vagnen fällas ihop till ett kompakt paket. Spirit låser sig automatisk när den fällts ihop och kan då, om framhjulen vinklas rätt, förvaras både självstående och liggande.

Så fäller man ihop Silver Cross Spirit med sittdelen bakåtvänd

Fälla ihop Spirit med bakåtvänd sittdel

Att fälla ihop Silver Cross Spirit med sittdelen vänd bakåt går till på precis samma sätt. Först vinklar man ihop sittdelen, sedan fäller man ihop själva chassit genom att för handtaget framåt och nedåt. Chassit låser sig automatisk i hopfällt liggläge. Spirit blir något större, på höjden, när den fälls med bakåtvänd sittdel. Men den blir enklare att balansera i självstående läge. Om inte varje centimeter räknas, exempelvis för att få in vagnen bredvid en hundbur i bilens bagageutrymme, så upplever man inte storleksskillnaden mellan Spirit hopfälld med bakåtvänd sittdel jämfört med framåtvänd sittdel som särskilt märkbar.

För att fälla upp Spirit igen så trycker man åter in knappen på handtaget och börjar vinkla handtaget utåt. Man märker snabbt av när spärren inuti chassit lossar, då kan man bara lyfta vagnen uppåt i handtaget så fälls Spirit ut. Både hopfällning och utfällning har funkat oerhört smidigt alla de gånger jag gjort det.

En gång var jag med om att chassit inte gick att låsa upp från hopfällt läge, eftersom att knappen på handtaget inte gick att trycka in alls. Det löste sig dock med lite våld mot handtaget, vilket gör att jag dragit slutsatsen att det kommit in smuts i handtaget. Kanske en liten sten, som låg emot så att knappen inte kunde tryckas in. Alla andra gånger har detta gått så snabbt och enkelt. Många barnvagnstillverkare påstår att deras vändbara sittvagn har en enhandsfällning men när Silver Cross skryter med Spirits ”One-motion Fold™” så har de faktiskt fullt belägg för sitt påstående.

Silver Cross Spirit ihopfälld i bilen

Spirit som en kompakt, vändbar bilvagn

Tack vare den enkla enhandsfällningen och att Silver Cross Spirit bara väger 9 kg så funkar vagnen väldigt bra som bilvagn. Jag orkar både fälla ihop och sen lyfta in Spirit i bagageutrymmet med en hand. Det finns absolut mindre och lättare vagnar, men de har sällan samma funktioner. Eftersom att vi har en hög bil med store bagageutrymme (en VW Caravelle) så kan jag även få in vagnen uppfälld. Men tar jag mig tid att fälla den så märks den knappt av där bak.

Körkänsla och mitt omdöme av Silver Cross Spirit

Körkänsla i Silver Cross Spirit

Den här vagnen må vara liten, och den må se klen ut. Men den rullar som en betydligt större och mer rejäl vagn. Jag förstår inte riktigt hur hjulen kan ha det grepp de har, men de går så himla bra. Trots sin storlek tar sig Spirit lätt över kanter och gupp, rullar bekvämt över rännstenar och fixar grusväg och lite gräsmatta utan att krångla. Fjädringen är ingen klassiskt gung, men det bidrar till att Spirit aldrig känns stel och stötig. Dessutom är vagnen superstabil. Mina barn har kunnat klättra i och ur den på egen hand och det finns, vad jag har sett, noll tendenser till att den skulle vingla eller välta.

Mitt omdöme av Silver Cross Spirit

Att Silver Cross Spirit har ett ställbart knäledshandtag känns rätt unikt för en vagn i dess storlek. Att varukorgen är så rymlig, att det finns så gott om benutrymme för den som kör, att den enkelt fälls ihop med en hand… Jag skulle kunna fortsätta att bra tag till. Poängen är att Spirit säljs till ett pris som andas premium, och det är en premiumvagn man får. Suffletten skulle kunna vara längre. Fotstödet likaså. Men upp till åtminstone 2,5-3 års ålder funkar sittdelen bakåtvänd, och Spirit kan användas framåtvänd betydligt längre än så. Och jämfört med tidigare vagnar jag har testat från Silver Cross så råder det inga som helst tvivel om att Spirit är den bästa jag kört hittills.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Silver Cross Spirit hos: Babyland

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Emma 5 augusti, 2019 - 22:01

Hej! Vet du när nyheterna för Britax släpps i år? Är nyfiken på vilka färger Britax go big kommer i 🙂

Reply
Anna 6 augusti, 2019 - 11:15

Hej, de släpps i början av september!
/Anna

Reply
Malea 9 augusti, 2019 - 12:28

Hej!
Jag väntar mitt fjärde barn nu i slutet av året. Syskonen är äldre och vi har gjort oss av med alla barnprylar. Kommer ihåg att jag saknade en bakåtvänd sulky från strax före ett års ålder (använde aldrig liggvagn, utan bar barnen) och framåt och att det bara blev en massa kompromisser. Har googlat runt nu för att se vad som hänt på 10 år. Kommer ihåg att efterfrågan fanns starkt redan då och det verkar ha hänt lite, men inte tillräckligt? Vill absolut ha kontakt med barnet och ha en så smidig vagn som möjligt, men inte minihjul och skranglig kvalitet. Är det Joolz Hub som gäller? Drömvagnen vore en typ Brio Sitty/Kronan eller Crescent sulky som är bakåtvänd, går att ha i liggläge och har en bra sufflett mot sol och regn. Kanske lite fjädring, men tyckte Sittyn fungerade bra i spåret. Är det verkligen ingen av de större tillverkarna som är på gång? Det måste ju finnas ett behov. Har pratat med så många som uttrycker samma sak. Helt sanslöst att branschen inte svarar på efterfrågan. Är det för att man vill tvinga konsumenterna till att köpa två, tre olika vagnar? Ser du någon ljusning under 2020? Tack för bra blogg!

Reply
Anna 11 augusti, 2019 - 14:00

Hej Malea!
Jag tycker att utbudet av små, vändbara sittvagnar är större än någonsin förr. Förutom Silver Cross Spirit finns till exempel dessa 11 modeller: https://ombarnvagnar.com/2019/01/liten-vandbar-sittvagn-11-smidiga-barnvagnar-dar-du-kan-ha-ditt-vant-barn-mot-dig/

Att göra en vanlig sulky vändbar resulterar i vagnarna i min länk ovan, de kan inte riktigt bli lika smidiga som en fast framåtvänd. Jag antar att en fast bakåtvänd skulle kunna vara det men efterfrågan på sådana är nog noll. Till och med efterfrågan på vändbart är ju som högst här i Norden, i många andra delar av världen vänder man ju barnen framåt direkt!
/Anna

Reply
Christina 19 augusti, 2019 - 10:11

Hur är det om du jämför Silver Cross Spirit med Cybex Balios S? Tänket främst på grusunderlag.

Reply
Anna 21 augusti, 2019 - 22:11

Hej Christina,
då skulle jag ändå säga att Balios S fixar mer grus än Spirit!
/Anna

Reply
Bella 18 januari, 2022 - 19:26

Hej, jag undrade lite över spirit som jag är väldigt nyfiken på.
Just nu har jag Cybex Balios S Lux som jag älskar men är lite tröttsamt att alltid krångla in vagnen i bilen. Spirit vagnen ser mkt mindre och kompakt ut ihop fälld. Men hur är stabiliteten jämfört med Cybexen?

Reply
Anna 24 januari, 2022 - 15:12

Hej Bella,
Spirit har såklart en mycket lättare känsla än Balios och upplevs kanske som mindre stabil som en följd av det. Tycker absolut inte att Spirit är ranglig på något sätt dock, men klart att Balios är mer rejäl. Så det är lite en smaksak, men Spirit är absolut väldigt smidig att ha i bilen och så!
/Anna

Reply
Hanna 10 december, 2019 - 17:21

Strålande hjälpsam recension!
Hur klarar den lite tuffare stadsmiljö (utomlands)? Tex höga trottoarkanten, ojämnheter i gatan och grus?

Reply
Anna 10 december, 2019 - 20:02

Hej Hanna!
Det fixar nog en del, men till exempel kullersten är aldrig kul med små, smala hjul. Höga trottoarkanter tror jag absolut inte är något problem! Med tanke på att Yoyo är sjukt populär både i Paris och Rom så borde även Spirit kunna funka i sådan stadsmiljö.
/Anna

Reply
Hanna 16 december, 2019 - 20:16

Hur känslig är den när den är ihopfälld? Jag flög nyligen och såg en del vagnar köra fram till gate och sedan kom de på specialbagage-bandet. Alltså utan väska/skydd. Jag såg tex några Babyjogger och nån Yoyo. Klarar Spirit det?

Reply
Anna 19 december, 2019 - 11:34

Hej Hanna, varken mer eller mindre känslig än andra vagnar i samma storlek. Och ingen vagn kan fraktas utan på flyg utan transportväska utan en stor risk för skada. Att vagnar kommer fram oskadda är mest tur. Transportskador på vagnar efter flygresa är väldigt, väldigt vanligt tyvärr. Och en del flygbolag ger ingen ersättning om man inte packat in vagnen i en godkänd transportväska. Så värt att kolla upp.
/Anna

Reply
Emelie 30 december, 2019 - 16:43

Hej ☺️ Hur skulle du säga att spirit är i förhållande till hub? Söker en bilvagn som ändå ska vara en rejäl vagn som tål grusvägar och stadspromenad på kullersten delvis. Viktigt även att användningstiden är hela vagnsperioden, dvs till ca 4 år. Tack för en superbra blogg!

Reply
Anna 31 december, 2019 - 15:07

Hej Emelie!
Spirit är mindre ihopfälld och lättare, vilket är plus vid resor, förvaring, när den ska packas in i bilen mm. Men Hub är mer rejäl, så för kullersten och dylikt gör sig Hub nog bättre än Spirit!
/Anna

Reply
Sara 11 januari, 2020 - 01:53

Tack för jämförelsen!
Hur är skillnaden på varukorgen och suffletterna mellan spirit och hub?
/ Sara

Reply
Anna 11 januari, 2020 - 17:49

Hej!
Spirits varukorg är lite mer öppen, så jag uppfattar den nog som större. Men Hub har bättre sufflett!
/Anna

Reply
Sabina 6 april, 2020 - 07:37

Hej! Kan man byta ut hjulen på Spirit mot andra hjul som klarar lite mer grus? Hade helst undvikit att sälja vagnen då jag älskar allt annat med den..
Om det inte går att byta ut hjulen, vad hade du rekommenderat för vagn som är liknande spirit men klarar mer grus? Varukorgen är perfekt för mig som ofta hämtar ut större paket.. (eller annars alltid har en kameraväska liggandes i varukorgen) /sabina

Reply
Anna 6 april, 2020 - 08:53

Hej Sabina, nej det finns tyvärr inga andra hjul som funkar på Spirit. Det finns en modell, som inte tillverkas längre, som heter Easywalker Mosey. Den är snarlik i storlek men med mycket större hjul. Varukorgen är dock inte den största. Så kanske kan du kolla på Cybex Balios S? Den är dock något större.
/Anna

Reply
Amanda 1 februari, 2024 - 16:51

Hej! Jag funderar på att köpa en silvercross spirit men hittar inte så mycket skrivet om den. Vet du varför?

Reply
Anna 2 februari, 2024 - 14:00

Hej Amanda, jag vet faktiskt inte varför! Jag gillade verkligen Spirit och är också förvånad att den inte blivit mer populär än den är.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar