Bugaboo Fox

av Anna
Bugaboo Fox recension

Recension av Bugaboo Fox

Inköp: Beroende på utförande kostar Bugaboo Fox mellan cirka 12,200 – 13,500 kr. Vagnen jag kört är ett recensionsexemplar direkt från Bugaboo.
Tillbehör: Regnskydd medföljer, ett stort utbud av tillbehör finns att köpa till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Det är intressant hur olika det kan vara. Trots att jag har kört långt fler än hundra barnvagnar så kan jag fortfarande bli överraskad av vilka modeller jag gillar och vilka som inte riktigt var i min vagnssmak. Med Foxen fanns de höga förväntningarna där från starten och det första intrycket var gott. Ändå var det först efter några veckors regelbundet rullande som kärlek började uppstå och nu kan jag känna att jag till slut gillade Bugaboo Fox bra mycket mer än jag initialt trodde jag att jag skulle göra. På sätt och vis är denna Bugaboo-vagn på samma gång lik och mycket olika övriga Bugaboo-modeller.

Bugaboo Fox i siffror

Vad gäller prislappen så håller Bugaboo fanan högt i premiumsegmentet. Men så länge de ger valuta för pengarna tycker jag att det är okej. Även om jag förstår att 12,000 kr för en barnvagn minst sagt känns orimligt för många blivande föräldrar som precis börjat sondera barnvagnsterrängen. Hur man motiverar det värdet är enklare att förstå när man tittar närmare på vagnens detaljer.

För den som gillar siffror så tar Bugaboo Fox 9 kg i liggdelen och 17 kg i sittdelen. För den som skulle önska sig en ännu högre maxvikt så kan man ju kika närmare på vad Fox är godkänd för i USA och andra delar av världen. (Hint: 22 kg, och det är exakt samma vagn som säljs där.) Fox mäter 60 cm på bredaste punkten. Vagnen väger 9,9 kg med sittdelen på och släpptes till försäljning den 1 mars 2018.

Kom ihåg att alla bilder är klickbara om man vill se detaljer bättre!

Bugaboo Fox med liggdel

Bugaboo Fox med liggdel

Bugaboo Fox är en duovagn med separat sitt- och liggdel. Precis som med Bugaboos andra barnvagnar, med undantag för Bugaboo Bee, så använder man samma ram till sittdelsklädseln som till liggdelsklädseln. Att montera liggdelen är något som görs i flera moment. Jag rekommenderar att man tittar noga i instruktionsboken och följer stegen där i rätt ordning för att få ihop allt korrekt.

Liggdelen utgörs av en hård botten, madrass, liggdelstyg och stödskenorna som fästs i ramen och runt på utsidan av liggdelstyget. Själva liggdelstyget dras som genom en skena i ramen. Har man haft en Joolz-vagn så känner man igen detta förfarande. Liggdelen är ombonad och mycket rymlig. En egenskap som skiljer Fox från sina föregångare Cameleon, Donkey och Buffalo är att ramen inte är avsmalnande. Det gör att liggdelen är förhållandevis jämnbred från fot- till huvudända. Liggdelslocket går ända fram till bygeln och fästs med dragkedja. En snygg detalj är att locket har en kant som går över dragkedjan, då tål det lite extra vind och vatten tänker jag.

Suffletten på Fox liggdel

Som vanligt har också Fox samma sufflett till liggdelen som till sittdelen. På liggdelen bildar den som en liten anknäbb utåt. Det ger en annan profil mot vad man är van vid med Bugaboos vagnar men det är inget man stör sig på. Själva suffletten jublar man snarare över. Jag tycker i alla fall att det är helt fantastiskt att den med förlängningen öppen kan dras hela vägen ned mot fotändan. Andelen liggdelar jag har sett med sufflett som är så kort att solen skiner rakt i barnets ögon är bara för många. Men det kommer aldrig vara ett problem med Fox.

Bugaboo Fox liggdel kan fällas ihop platt

Liggdel som lätt kan plattas till

Det har alltid gått att platta till Bugaboos liggdelar, de flesta liggdelar kan faktiskt göras plattare för förvaring. Men det är olika hur smidig den processen har varit. Med Fox är det väldigt enkelt. Skenorna i huvud- och fotända knäpps loss från bottenplattan och sedan trycks liggdelen bara ihop. Skenorna kan då vikas in under liggdelsklädseln så att liggdelen håller sig platt.

Det tar några minuter att få till så kanske inget för när man dagligen ska packa in vagnen i bilen, om man inte måste. Men det är absolut värt mödan för resor eller när bagageutrymmet ska maxpackas. Bilden längst ned till höger visar också madrassen utan överdraget på. Den utgörs av en nätdel, som ska vara närmast barner för bäst ventilation, samt en madrass och sedan bottenplattan. Det svarta tyget längst till höger är madrassöverdraget. Det till vänster är själva liggdelstyget.

Bugaboo Fox montering av sittdelen

Så monterar man sittdelen på Bugaboo Fox

Monteringen av Bugaboo Fox med sittdel innehåller många fler moment än den gjorde med Buffalo, Cameleon och Donkey. Då trär man sittdelstyget över ramen, fäster kardborrebanden vid fotändan och trycker ihop ett spänne runt själva ramen. Klart! Med Fox är det inte så enkelt. Jag blir lite besviken på att Bugaboo, som jag länge ansett vara en av de smidigaste vagnarna att sätta ihop och en av de absolut enklaste att ta av klädseln för tvätt på, nu har gjort en total U-sväng och gjort hela processen så komplicerad.

Missförstå mig rätt. Det är inte väldigt mycket svårare. Men det kräver mer fokus och det är lättare att göra stegen i fel ordning eller missa en detalj. Första ska man fästa själva exoskelettet på ramen. Det är i detta som selen sitter fast. Tyget ska träs på och fotstödet ska klickas i rätt position. Instruktionsboken visar allting precis som en handbok från IKEA. Men likväl kan jag inte låta bli att konstatera att de andra vagnarnas montering varit så självklar att instruktioner känts överflödigt.

Bugaboo Fox med sittdel på

Bugaboo Fox med sittdelen på

Med det sagt – när sittdelen väl sitter på så finns det en hel del att gilla med den! Fempunktsselen är precis så lättanvänd och enkel att anpassa som på de andra Bugaboo-modellerna. Den utgörs av en grenrem med selspännet samt fyra remmar som klickas i spännet separat. Jag älskar den här sellösningen. Man kan enkelt växla mellan att spänna fast hela barnet eller bara fästa selen över höfterna. Axelbanden kan dras upp och ned till olika höjdlägen och är ordentligt vadderade. Det är också mycket enkelt att förlänga selremmarna. Även större barn ryms med lätthet i denna sele.

Fox har fått ett fotstöd i plast, och det gillar jag. När fotstödet var en del av sittdelstyget så blev det snabbt väldigt skitigt och inte alltid så enkelt att torka rent. Dagligt underhåll blir enklare på Foxen. Jag har hört att plasten repas lätt men kan inte utvärdera det själv då det barn jag kört i Fox inte har så långa ben att skorna slitit mot fotstödet.

Så fungerar bygeln på Bugaboo Fox

Bygeln på Fox är också en helt ny typ av konstruktion. Självklart är det en swing away-bygel som enkelt kan vikas undan åt båda håll. Intressant nog kan bygelns fästen, delen som är i metall är den som sticks in i ramen, vridas 360 grader. Det gör att bygeln kan fästas på sittdelen oavsett hur fästena är vända. Som en extra säkerhetsfunktion har tekniken för hur bygeln ska lossas från ramen också gjorts om. Precis som på många medicinburkar, eller locket till toalettrengöringen, så ska Fox bygel pressas inåt mot ramen innan man trycker in de vita knapparna för att lossa den. Man ska alltså inte rycka hårt rakt ut. Detta är enkelt att få till när man övat upp tekniken och lärt sig känna när spärren inuti i bygeln har lossat.

Ny designlösning på chassi och handtag

För den som har bred tidigare erfarenhet av Bugaboos vagnar så syns det direkt att Fox utseende sticker ut. Även om vagnen rent stilistiskt förstås följer mallen. På detaljnivå finns det både sånt som är bekant sen länge, och en del nyheter. Fox är utrustad med ett teleskophandtag som kan ställas i ett flertal olika höjdlägen. Chassit är nättare än på andra Bugaboo-vagnar. Det är möjligt eftersom att chassit har tillverkats av ett nytt, mer robust slags aluminium.

Bugaboo Fox har ett tunt och lätt chassi

Ergonomisk sittdel ställbar i tre lägen

Handtaget höjs och sänks genom att två vita flärpar öppnas på sidan av handtag, och precis bredvid sitter spärrarna, med svarta runda knappar, för ihopfällning av vagnen (1). Precis som Bugaboo Bee5 har också Fox inbyggda fästen för parasoll på sidan av vagnen. Det finns också ett fäste för mugghållare mitt på handtaget vid vagnens säkerhetsrem (2). Eftersom att man, också på samma sätt som Bee5, i väldigt hög utsträckning kan välja sitt eget utseende på Fox – allt ifrån hjulsidorna till färg på chassit, sufflett och bastyger – så får man själv montera handtagsöverdraget på vagnen. Bugaboo kallas dessa grips. De på bilden är i en brun nyans kallas Cognac. Gripsen klickas i färdiga hål på handtaget (4). Just dessa är quiltade. Gripsen i svart och mörkbrun är det inte. Personligen tycker jag att de är lite bekvämare att hålla i de handtagsöverdrag som inte är quiltade.

Bugaboo Fox har sitt-, vilo- och liggläge oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt (5). För att tilta sittdelen på Fox så ska man böja upp den vita spärren, ibland informellt kallat flärpen, på baksidan av ryggstödet (3). Har man kört Donkey eller Buffalo innan känner man igen detta. På Fox är dock flärpen segare att böja ut och jag upplever att man måste böja ut den i en större vinkel innan spärren lossar jämfört med Donkey och Buffalo. I början var detta så segt att det krävdes två händer. Det blev bättre med tiden. Efter längre användning är det numera lätt gjort.

Bugaboo Fox flärp med ankarform

Ankarformad flärp för fällning håller suffletten på plats

Vad gäller kompatibilitet med andra vagnar så är Fox väldigt mycket sin egen vad gäller sittdels- och liggdelsklädsel. Den delar babyskyddsadaptrar med Bugaboo Buffalo och sufflettkonstruktionen är samma som Cameleon. Det vill säga, Foxs suffletter kan användas på Cameleon. Och visst, Cameleons suffletter kan användas på Fox. Men Cam-suffletterna har inget håll för fällningsflärpen. Sufflettfästena är inte samma som på Cameleon3 – som bilden högst upp till vänster i collaget ovan tydligt visar. Ett designgrepp jag gillar är att fällningsflärpen på Fox har fått en ankarliknande form. Det gör att suffletten hålls på plats mycket tightare mot sittdelen. Samma effekt uppnås även om man använder Bugaboos åkpåsar i Fox sittdel.

Bugaboo Fox förlängningsbar sufflett

Sufflett med som ger helt perfekt solskydd

Bugaboo Fox-suffletten är i de enfärgade färgerna tillverkade av ett mjukare, stretchigt pikétyg. De melerade färgerna samt de mönstrade suffletterna är gjorda av canvas. Suffletten går riktigt långt ned på Fox när man öppnar upp dragkedjan och drar ut förlängningen också. Ett stort plus i min bok, då en sufflett helt enkelt inte kan ge för bra solskydd. Och med Fox behöver man inga komplement, ingenting alls. Fantastiskt tycker jag!

Bugaboo Fox sufflett i pikétyg

Sufflett i mjukt pikétyg på Bugaboo Fox

Något som blir lite tydligare med det mjuka pikétyget i suffletten är att om man haft suffletten utfälld och sedan endast vill fälla in den delvis, så blir det som en gardin av tyg som hänger ned framför barnets ansikte. Inte så snyggt. Och kanske inte så roligt heller för den som sitter i vagnen. Men problem är enkelt löst genom att man fäller bak hela suffletten och sedan endast drar fram den första panelen.

En annan detalj som den riktig petnoga kan tänkas notera är också att när man trycker en oelastisk logga på ett stretchigt tyg så kan det bli som en liten bubbla av tyg inuti loggan. Ingen stor grej, utan bara en naturlig följd av materialen.

Bugaboo Fox punkteringsfria skumfyllda däck

Punkteringsfria hjul med utbytbara navkapslar

Nu till hjulen! Bugaboo Fox har skumfyllda hjul, Bakhjulen är 12 tum och framhjulen 8,5 tum – vilket gör dem 1,5 tum mindre än framhjulen hos Donkey och Buffalo. Vagnen jag har kört har fått navkapslar i träimitation. Precis som gripsen på handtaget klickas navkapslarna på hjulen och sen sitter det väldigt hårt fast. Vill man lossa dem för att byta ut dem så medföljer dock ett litet verktyg som gör det lät att bända dem från sina fästen.

Alla hjul kan snabbt och enkelt klickas loss från chassit. Framhjulen har inbyggd fjädring och kan låsas i fast läge. Det är praktiskt när man ska köra i lite grövre terräng och vill ha maximal framkomlighet. Förutom fjädringen i framhjulen har Fox också som första Bugaboo-vagn inbyggd fjädring i chassit. Och denna fjädring märks av direkt när man kör vagnen. Det är inget supergung som hos Britax Go Big eller vissa Emmaljunga modeller. Men det är en kännbar fjädring som gör att vagnen rullar mycket mjukare över grus, småsten och andra ojämnheter.

Bugaboo Fox ballpoint broms

Supersmidig broms, som är lätt att hitta med foten

Fox har utrustats med en så kallad ball point-broms. Den har en färgindikation som visar grönt när bromsen är ur och rött när bromsen lagts i. Det är väldigt tydligt, och bromsen i sig är väldigt smidig. Man trycker in den när man ska parkera vagnen och trycker in den igen när det är dags att börja promenera. Jag gillar den här typen av broms. Man behöver aldrig skita ned eller skada skorna genom att pressa upp en bromsspärr underifrån. Och på sommaren när man har sandaler behöver man inte göra illa foten på en hård bromskant.

Det finns en detalj med bromsen som är lite knepig, eller snarare med varukorgens placering i förhållande till bromsen. Trampar man rakt ovanifrån – vilket man ju oftast gör – så är det nästan oundvikligt att trampa ned varukorgens hörn när man lägger i bromsen. Det gör det inte svårare att bromsa vagnen. Men skit och snö från skorna faller ned i varukorgen som en följd. Och jag misstänker att man efter en tids användning kommer se att varukorgens bakre vänstra hörn har blivit nött eller slitet på grund av detta.

Bugaboo Fox rymlig varukorg

Rymlig varukorg som lätt packas riktigt full

Varukorgen i sig är dock svår att klaga på. Den är mycket rymlig och enkel att komma åt både framifrån och bakifrån. Eftersom att sittdelen är högt placerad så kan man även lasta in större föremål. I främre och bakre öppningen finns kanter i nät, så man inte riskerar att saker glider ur varukorgen oavsiktligt. Den har även två inbyggda förvaringsfickor nättyg, med elastisk öppning. Varukorgen är godkänd för en belastning om 10 kg. Jag har med lätthet fått in två skötväskor, bärsele och lite annat smått och gott däri.

Bugaboo Fox fällning av chassit

Så fäller man ihop Bugaboo Fox-chassit

De första stegen för att fälla ihop Bugaboo Fox är antagligen bekanta för alla som fällt ihop en annan vagn från Bugaboo. Först trycker man in handtaget till lägsta nivån, så vagnen blir så kort som möjligt (1). Sedan trycker man in de svarta knapparna på handtagets ovansida och drar de vita spärrarna uppåt, mot sig. Handtaget kan då fällas ned mot hjulen (2). Därefter lyfter man chassit i mittstången och så fälls det ihop till ett läge där det är självstående (3).

Vill man sedan göra Bugaboo Fox ännu mindre så kan man vrida om de vita spärrarna på insidan av chassits mittnav tills de klickar i upplåst läge (4). Sedan kan chassit vikas ihop till sitt mest kompakta läge (5). Egentligen kan man använda spärrarna på handtaget för att få samma effekt. Men då de är svårare att komma åt när vagnen redan fällts ihop så är det väldigt smidigt att det även sitter lås mitt på chassit. När vagnen sedan ska fällas upp gör man bara tvärtom, för att låsa upp chassit och fälla ut det fullständigt.

Bugaboo Fox fällas med sittdelen på

Fälla ihop Bugaboo Fox med sittdelen på

Det går att fälla ihop Fox med sittdelen på, men det blir ett klumpigt paket av det hela. Vagnen blir både lättare att hantera och enklare att lyfta in i bilen om man fäller chassi och sittdel för sig. På bilden längst ned till höger i collaget ovan så har jag fällt chassit maximalt och sedan bara lagt sittdelen ovanpå.

Eftersom att Fox sittdel, precis som liggdelen, kan plattas till lite extra så går det att få vagnen så kompakt som på bilden längst ned till vänster. Där har jag alltså knäppt upp stödskenan på baksidan av sittdelen och plattat till sittdelen så att den bara blir några centimeter hög. Det tar bara några sekunder extra att göra detta. Så behöver man utnyttja utrymmet i bilens bagage maximalt så är det här helt klart en praktisk funktion att ha på sin vagn.

Bugaboo Fox med Bugaboo Mammoth Bag

Bugaboo Mammoth Bag på Bugaboo Fox

Fox må se ut att ha ett klent chassi, men så är inte fallet. Vagnen är godkänd för 17 kg i sittdelen och 10 kg i varukorgen. Men det går att lasta på ännu mer på Fox med Bugaboos väskan Mammoth Bag. Denna väska är ett särskilt tillbehör och när man köper den så ingår en adapter som fästs i samma hål som ståbrädeadaptern, alltså på chassit mellan bakhjulen. Mammoth Bag står sedan ganska stadigt där, men förankras även med kardborrfästen runt handtag. I denna väska får man lasta 12 kg. Den är mycket rymlig, och har några mindre fack inuti. Men jag skulle inte riktigt betrakta den som en skötväska. Mer som en extra varukorg.

Mammoth Bag kan endast användas när man kör med sittdelen framåtvänd. Man kan då ha sittdelen i sitt- eller violäge. Liggläge kan inte användas. Mammoth Bag är även kompatibel med Bee5, Cameleon och Buffalo. Till de senare behövs en särskild adapter, då Cameleon och Buffalo inte har inbyggda fästen i chassit. Jag har endast testat denna väska i teorin. Eftersom att jag har mina barn vända mot mig när jag kör vagn så är väskan i nuläget inget som funkar i min vardag. Men kör man sitt barn framåtvänt i vagnen så är det fantastiskt att kunna maxa packutrymmet på det här viset. Det är också praktiskt att man istället för att plocka ur varje värdesak individuellt ur varukorgen med Mammoth Bag bara kan lyfta med sig hela väskan in.

Bugaboo Fox med Bugaboo ståbräda

Bugaboo Fox med Bugaboos egen ståbräda

Som sagt, Bugaboo Fox har inbyggda fästen för ståbräda i chassit och det fungerar galet smidigt tycker jag. Ingen montering krävs. Bara att klicka i sin Bugaboo Comfort+ Ståbräda och sen är man redo att rulla två barn. Fox fungerar mycket bra ihop med ståbräda, vilket man tyvärr inte kan säga om många barnvagnar.

Detta beror dels på att Bugaboos ståbräda är vinklad, man kan välja att ha den antingen åt höger eller åt vänster. Jag har den alltid monterad åt höger på mina vagnar. Dels på att handtaget går att få ut så pass långt från vagnen att barnen på ståbrädan kan stå bekvämt. Detta samtidigt som den som kör vagnen får gott om utrymme för att gå i princip helt normalt. Barnet på bilderna är 4 år gammal och dryga meter lång. Ståbrädan är godkänd för en viktbelastning om 20 kg.

Vill man använda både ståbräda och Mammoth Bag på Bugaboo Fox så går det bra. Väskan får då vila mot ståbrädans armar istället för mot sin egen adapter. Detta innebär alltså att maxlastad kan Fox ta hela 59 kg! Alltså 17 kg i sittdelen, 10 kg i varukorgen, 12 kg i väskan och 20 kg på ståbrädan.

Bugaboo Fox med regnskyddet som följer med

Regnskyddet som följer med Bugaboo Fox när man köper vagnen

Om det är något från Bugaboo som många länge har älskat att hata, så har det varit deras originalregnskydd. Med goda anledningar. Det tar upp mycket plats när det inte används och kan vara ruskigt svårt att få på när regnet väl börjar falla. Själv är jag sedan en tid tillbaka ett stort fan av det regnskydd Bugaboo säljer separat för sina vagnar – Bugaboo High Performance Rain Cover.

Men nu har Bugaboo bytt ut det medföljande regnskyddet till denna light version av High Performance-regnskyddet. Det är i mjuk, ljusgrå plast med klarplast där barnet sitter. Det är mycket enkelt att sätta på vagnen och när det inte ska användas mer låter man det först torka upp helt. Sedan viker man in det i sig självt och knäpper ihop hela alltet till ett behändigt litet paket. Regnskyddet passar helt perfekt att stoppa ned i varukorgens främre förvaringsficka. Det här regnskyddet känns lite plastigt och ser inte så lyxigt ut. Men själv tycker jag inte att det spelar någon större roll med tanke på att det är 10 gånger mer funktionellt än de regnskydd som brukade inkluderas med Bugaboos vagnar.

Bugaboo Fox utrymme för stora barn i sittdelen

Så stora barn ryms i Bugaboo Fox sittdel

En vanlig fundering är förstås hur sittdelen är i storlek, och hur stora barn som ryms i den. Min dryga ettåring sitter helt perfekt i vagnen med minst två decimeter mellan huvud och utfälld sufflett. Det är goda marginaler även vid fötterna. Fox erbjuder verkligen mycket utrymme i ryggstödet. Suffletten går liksom utanför ryggstödets kant, vilket gör att barn med lång överkropp inte behöver växa ur vagnen onödigt snabbt.

Fotstödet är kanske inte lika rymligt. Men jag bedömer att min ettåring kommer sitta bra i minst ett år till, kanske en bra tid längre. (Tillägg våren 2019: Min numera tvååring har fortfarande plats kvar att växa, även för benen.) Min fyraåring är strax över en meter lång och han har fortfarande massa utrymme för huvudet. Suffletten kan fällas upp över honom utan att bågarna ens är nära att ta i. Däremot så behöver han sitta med benen ganska böjda för att kunna vila fötterna mot fotstödets kant.

På bredden är det ingen brist om utrymme. Fox har en rymlig sittyta och smalaste punkten är faktiskt vid bygeln, då dess fästen sitter lite på insidan av ramen. Det syns bäst på bilden längst ned till höger i bilden ovan. Man ser att klädseln liksom böjs in som en midja där bygeln är. Men även där har både ettåringen och fyraåring massa plats, även med åkpåse och tjockare kläder på sig i vagnen.

Bugaboo Fox vs Bugaboo Buffalo

Skillnader och likheter mellan Bugaboo Buffalo och Bugaboo Fox

Eftersom att Bugaboo Fox släpptes samma datum som Bugaboo Buffalo slutade säljas så är det lätt att förutsätta att Fox är Buffalons ersättare. Bugaboo trycker hårt på att så inte är fallet, att man tog fram en ny modell och sen ansåg att Cameleon, Buffalo och Fox var för lika varandra och att en måste gå. Det blev Buffalon. Så vilka är egentligen skillnaderna mellan Buffalo och Fox?

Buffalo har en något större sittdel, exakta mått följer nedan, och hade när den släpptes en maxvikt på 23 kg i sittdelen. Buffalon var gjord för att kunna funka både för små och större barn. Fox har mer höjd i ryggstödet och under suffletten, men ett kortare fotstöd. Fox har mindre framhjul, men avsevärt mycket bättre fjädring i chassit. Fox är mer lättstyrd och väger mycket mindre – 9,9 kg med sittdel mot Buffalons 12,3 kg med sittdel. Båda har stora varukorgar och långa suffletter. Fox kan fällas ihop mer och blie mycket mer kompakt om den ska packas in i bilen.

Skillnader i körkänsla mellan Fox och Buffalo

Följande är subjektivt men jag upplever Fox som mer lättkörd och mycket mer lättstyrd – den kan svängas på fläcken precis som Donkeyn kan. Men jag upplever också att den fixar grövre terräng sämre. Då tänker jag på knöggliga stigar och på snö och djupare lera. Vad det är som orsakar skillnaden är jag inte helt säker på. Men gissningsvis beror det på en kombination av att framhjulen är mindre och att vagnen är lättare. Den har inte samma tyngd för att knuffa sig igenom motstånd.

Detta kan dock säkerligen påverkas av om sittdelen är vänd framåt eller bakåt och även av hur tungt barnet som sitter i vagnen är. Min bedömning är dock att har man tidigare valt Buffalon för dess köregenskaper i terräng så finns det en risk att man inte blir riktigt lika nöjd med Fox. Men har man uppfattat Buffalo som lite klumpig och trög i stadsmiljö så kommer Fox vara som en dröm att manövrera i jämförelse.

Om mått är intressant så följer nedan min sammanställning av mått från Fox, Buffalo och Donkey. Alla vagnar är 60 cm breda. För Donkeyn gäller det måttet givetvis när den körs i Mono-läge. Notera att alla dessa mått är vad jag själv har mätt med måttband och att det finns risk för att måtten jag fått fram kan skilja sig något mot verkligheten.

Bugaboo Fox – Bugaboo Buffalo – Bugaboo Donkey

Längd på ramen: 84 cm – 87 cm – 86 cm
Höjd från golv till handtag i högsta läget: 108 cm – 110 cm – 107 cm
Höjd på ryggstöd: 50 cm – 48 cm – 50 cm
Sittdjup: 25 cm – 26 cm – 24 cm
Sittbredd, bredaste punkten: 32 cm – 30 cm – 27 cm
Höjd på fotstöd: 18 cm – 21 cm – 21 cm

Bugaboo Fox körkänsla och användning

Bugaboos körkänsla och användning i vardagen

Som jag inledningsvis skrev så tog det tid för mig att hitta vad det var jag gillade med Bugaboo Fox. Vagnen kändes direkt bra. Det är hög kvalitet på både delar och tyger och sånt märks direkt vid montering. Och är man van vid Donkeyns och Buffalons förhållandevis stumma körkänsla blir man smått chockad när man noterar Fox fjädring in action. Men med tiden var det ändå även de mindre detaljerna som byggde upp vad jag nu i slutändan skulle beskriva som ett mycket positivt intryck av Bugaboo Fox.

Jag gillar hur löjligt lättstyrd den är, att vagnen kan rotera runt sin egen axel och att det inte är svårt att få till ens med handtaget på lägsta läget. Jag gillar att jag utan att behöva anstränga mig orkar lyfta in hela Fox, uppfälld och med packning i, in i vår bil. Visst, jag orkar lyfta in Bugaboo Donkey uppfälld också. Men då måste jag ta i och det känns rejält tungt.

Flexibel vagn som funkar för många olika behov

Jag gillar att Fox kan göras kort och kompakt med alla stegen för ihopfällning. Men att den även när den står parkerad i min hall tar upp ganska lite utrymme med handtaget intrycket och sittdelen i sitt- eller viloläge är ett stort plus. Fox har varit lika enkel att köra med enbart ett barn i vagnen som med ett i vagnen och en på ståbräda.

Suffletten är helt magnifik. En rejält blåsig dag ute på gärdet var det vindstilla i sittdelen tack vare den. Och när solen tittade fram och stod riktigt lågt på himlen kunde ändå inga strålar leta sig in att irritera min dotter i ögonen.

I isig, djup snö fick Fox lite problem med att ta sig fram. Jag fick backa, trycka på hårdare, låsa framhjulen och lirka mig igenom terrängen. På vanliga grusvägar och i elljusspår rullar Fox utan minsta problem. Fjädringen gör att småsten och mindre gropar inte känns ett dugg stötiga – vare sig i sittdelen för den som åker i vagnen eller i handtaget för den som kör den.

Därför föredrar jag Bugaboo Fox

Skulle jag välja mellan Bugaboo Buffalo och Bugaboo Fox, så skulle jag välja Bugaboo Fox. Jag uppskattar körkänslan i Fox mycket mer än den hos Buffalo. Både vad gäller hur den är att svänga och hur bra rull den har. Inledningsvis sa jag att jag helt klart föredrar Donkey framför Fox. Och jag står nog kvar vid den slutsatsen. Men det är en väldigt, väldigt jämn match de två emellan.

Det enda Donkeyn egentligen vinner på, förutom det uppenbara att den kan göras om till syskonvagn, är att den i mitt tycke fixar terräng lite bättre. Något som är ganska viktigt för mig som bor precis vid skog och mark, även om jag också rör mig mycket i stan. Men Fox tar sig ju också fram, den bara kräver lite mer av den som kör. Jag kan faktiskt tänka mig att i framtiden, när syskonfunktionen i Donkey känns helt överflödig i min familj, så kommer även jag gå över till en Fox. Tillägg 2019: Min profetia gick i uppfyllelse. När mitt behov av syskonvagn numera är minimalt, så har Bugaboo Fox blivit min absoluta favorit av Bugaboos barnvagnar.

Fick jag ändra på något skulle jag smacka dit snäppet större framhjul och förlänga fotstödet på Fox med en 5-7 cm. Men även som det är nu så känns Bugaboo Fox som en väldigt bra vagn. Den är inte bara en värdig ny medlem i familjen Bugaboo, Fox är troligen Bugaboos bästa vagn – hittills!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Fox hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

48 kommentarer

Teresa 16 april, 2018 - 21:33

Tack för inlägg! Jag funderade lite på ståbrädan. Vi har den med sits och undrar om den är kompatibel med Fox?

Reply
Anna 17 april, 2018 - 08:44

Hej Teresa,
Bugaboos ståbräda med pall finns i två versioner: Comfort och Comfort+. Det är bara Comfort+ som är kompatibel med de inbyggda fästena på Fox. Kolla vilken ståbräda du har i min guide som du hittar här: http://ombarnvagnar.com/2018/02/skillnaden-mellan-bugaboos-stabrador-ny-guide-2018/
/Anna

Reply
Erika 22 april, 2018 - 13:22

Nu när Bugaboo gjort Foxen med stötdämpning och möjlighet att ”fälla ihop” ligg- och sittdel till plattare, tror du att de kommer att uppdatera även Donkey med samma funktioner?

Reply
Marie 13 maj, 2018 - 23:34

Hej! Har hört att handtaget på Fox är mer runt och greppvänligt än på Buffalon, stämmer det? 🙂 Tack för en superbra recension!

Reply
Anna 15 maj, 2018 - 21:59

Hej Marie!
Ja det kan jag nog hålla med om. Buffalons handtaget är betydligt mer plattare och enligt Bugaboo ska ju den nya designen på Fox handtag vara baserad just på att många tyckte att Buffalos (och Donkeys) handtag kan kännas obekväma.
/Anna

Reply
Sandra 3 juni, 2018 - 15:33

Går liggdelen att ställa på golvet med en
sovande bebis i?

Reply
Anna 3 juni, 2018 - 21:50

Hej Sandra, ja det går! Den har som fötter undertill.
/Anna

Reply
Sabina 7 juni, 2018 - 21:35

Hej!
Alltså är donkeyn verkligen lika bred som bugaboos andra vagnar? Var är den bredaste punkten? Vi har en donkey o jag har sedan vår dotter kom i sluter av februari fått skäll två ggr på bussen för att jag är en sån som har en EXTRA bred vagn! Tycker ju onekligen att den ser bredare ut än bugaboos andra vagnar, men visst, inte supermycket bredare. Men man kanske bara blir lurad av att det är två separata delar liksom (alltså liggdel + sidokorgen)?

Reply
Anna 8 juni, 2018 - 23:56

Hej Sabina!
Det är alldeles korrekt att Donkey Mono, alltså för ett barn med sittdel + korg bredvid, är 60 cm på bredaste punkten vilket är över bakhjulen eller över handtaget, det är ungefär lika brett om jag minns rätt. Den är alltså lika bred som Bugaboos andra singelvagn; Cameleon, Buffalo och Fox. Det är smalare än flera av de mest populära modellerna från andra märken, tex Britax Go Next och Baby Jogger City Premier. Så de som skäller på dig har helt enkelt noll koll på vad de pratar om!

Jag tycker också att Donkeyn SER bred ut men som sagt, det är en synvilla. Du kan testmäta själv så ser du! 😀
/Anna

Reply
Malin 3 juli, 2018 - 23:25

Hej! Har just nu en Joolz day 2, men överväger foxen pga vår sån börjae bli för stor för joolzen (han är 10 månder) erfarenhet av skillnader mellan de 2? Är foxen mycket rymligare?

Reply
Anna 5 juli, 2018 - 21:44

Hej!
Oj det låter väldigt konstigt. Day2 har kanske inte den största sittdelen men jag kan inte se hur en en 10-månaders redan skulle ha vuxit ur den? Är han så stor är det tveksamt om Fox också funkar. Den är iaf lite djupare i sittytan men jag har inte koll på hur exakta måtten ser ut för dem sinsemellan tyvärr.
/Anna

Reply
Hannah Sjöberg 21 juli, 2018 - 10:35

Hej! Har uppdaterat min Fox med en Breezy men förvar snabbt och enkelt kunna växla mellan de olika suffletterna tänkte jag skaffa ett par extra sufflettbågar. Problemet är att jag hittar inga som är till Foxen men funderar på om det skulle funka med de som hör till Cameleon 3. Suffletterna ska ju passa till båda så tänker att bågarna är desamma. Vad tror du?

Reply
Hannah Sjöberg 22 juli, 2018 - 11:29

Hej! Vet du om suflettbågarna till Cameleon 3 passar till Fox? Hittar inga till Foxen så tänkte att dessa kanske passar eftersom suffletterna ska funka till båda modellerna…
/ Hannah

Reply
Anna 22 juli, 2018 - 23:08

Hej Hannah, ja de har samma sufflettbågar, dock inte helt identiska fästen så du kan – som jag förstått det – inte sätta Cameleon3s sufflettfästen på Fox. Men bågarna går bra!
/Anna

Reply
Sara Rodre 23 juli, 2018 - 15:56

Hej och tack för en bra och hjälpsam blogg!! Vi står i valet mellan en joolz day2 och bugaboo fox och kan inte bestämma oss. Har jämfört och verkar vara ungefär likvärdiga förutom sufflett och hjul men där kan man ju köpa till hjul. Har även funderat på joolz hub men verkar främst vara bra för sittdelen, liggdelen tycker vi är för låg, särskilt då min man är lång, blir bebisen väldigt långt ner. Skulle så uppskatta ditt råd, du som kört båda, vilken av dem skulle du välja?

Tack på förhand!
Vänligen Sara

Reply
Anna 23 juli, 2018 - 23:24

Hej Sara, svarade dig på mail också men här kommer samma svar i en kommentar ifall att fler vill läsa det i framtiden:

Jag förstår hur du menar med Hub. Även om jag gillar den vagnen riktigt mycket så är det inte i samma kategori som Day2 och Fox. Jag gillar båda de vagnarna, tror jag tycker Day2 har en mysigare liggdel men när det kommer till sittdelen så föredrar jag Fox. Och eftersom att man använder sittdelen längre så skulle jag nog välja Fox. Men det är mycket körkänsla som avgör också, har ni haft chans att provköra båda vagnarna?

Det jag tycker är lite bättre med Fox är sittdelens utrymme, att man kan vinkla sittdelen med en hand och inte behöver använda båda två, att suffletten är betydligt längre och att varukorgen är betydligt större. De större hjulen hjälper också till men med terränghjulen på Day2 så är det ju inte någon större skillnad. Jag gillar körkänslan i båda vagnarna, de har ett härlig rull och är lättstyrda. Jag kan hålla med om att Day2 har ett lite mer unikt och roligt utseende, jag älskar hur mycket design Joolz lägger ned även på detaljerna. Men ska man tänka långsiktigt så som sagt, jag skulle efter lite funderande landa i en Fox. Delvis också eftersom att den kommer ha mkt bättre andrahandsvärde än Day2, Joolz är tyvärr inte så starka på andrahandsmarknaden av någon anledning…

/Anna

Reply
Kristina 30 september, 2018 - 12:35

Hej, grym du är på barnvagnar 🙂 vet du om man kan fästa foxens framhjul på cameleon3?

Reply
Anna 30 september, 2018 - 16:06

Hej Kristina, och tack! Nej det funkar tyvärr inte!
/Anna

Reply
Stina 9 oktober, 2018 - 03:57

Vilket bra inlägg, en fundering som uppstått här hemma är – vår dotter ska bli storasyster, när hon var 1 år köpte vi en Donkey duo för att vi då planerade för syskon, nu är hon för stor för att åka vagn m.a.o – vi behöver inte funktionen duo utan funderar på att byta till en fox. Men! Kan vi behålka de delar (ligg-/sittdel mm) och endast byta chassi? Passar Donkeyns delar till Fox? 🙂

Reply
Anna 9 oktober, 2018 - 14:27

Hej Stina, nej tyvärr, det funkar inte. Så lika bra att sälja Donkeyn i sin helhet och köpa en helt ny Fox!
/Anna

Reply
Malin 9 oktober, 2018 - 16:33

Hej!

Vi har i nuläget en Buffalo och behöver byta sufflett. Som jag kunde utläsa ur texten så passar inte Foxsufletterna till Buffalon, stämmer det? Måste jag få tag i just en Buffalosufflett?

Mvh,
Malin

Reply
Anna 9 oktober, 2018 - 19:12

Hej Malin!
Du måste ha en Buffalo-sufflett på Bugaboo Buffalo. Fox och Cameleon funkar inte på den. Däremot kan Donkeys sufflett funka på, om du även har Donkeyns sufflettbågar!
/Anna

Reply
Ronjja 19 oktober, 2018 - 14:35

Jag var i kontakt med en butikschef hos babyproffsen (om jag inte minns fel) och hon sa att man absolut inte får ha skötväska på foxen när man använder liggdelen då den är för lätt.
Är detta något som du har hört? Vill gärna få det bekräftat. 🙂

Reply
Anna 21 oktober, 2018 - 12:19

Hej Ronjja, det låter väldigt konstigt och stämmer inte alls med den info jag ar från Bugaboo. Det finns ALLTID en tipprisk om man hänger något på handtaget men just för Fox har ju Bugaboos senaste skötväskemodell särskilda fästen som man sätter i de inbyggda fästen för parasoll o dylikt på chassit. Och självklart kan man göra det även med liggdelen på.
/Anna

Reply
Sofie 29 oktober, 2018 - 20:23

Hej!
Jag läste att du skrev att i USA skriver de att Fox tar upp till 22kg. Detta stämmer inte. De skriver 22 lbs, alltså 10 kg 🙂

”11. The Bugaboo Fox is suitable for children from 0 to 36 months (17 kg / 48.5 lbs).

12. Maximum weight for the under-seat bag is 10kg (22 lbs).”

Ha det gott! / sofie

Reply
Anna 30 oktober, 2018 - 09:51

Hej Sofie!
Nej det är inte 22 lbs i varukorgen som avses utan när vagnen släpptes så var den godkänd för 22 kg i sittdelen i USA. Detta sa Bugaboo direkt till mig när jag testade vagnen, och om du läser om releasen av Fox så står det angivet på flera ställen där också, tex hos Pish Posh (http://site.pishposhbaby.com/blog/2018/02/01/meet-new-bugaboo-fox-2018-stroller-full-review-pics/) men även på Bugaboos egen sida (https://www.bugaboo.com/CA/en_CA/support/bugaboo-fox/warning-information). Så min information stämmer.

Inom kort kommer reglementet för EU att ändras och då kommer Bugaboo Fox, Donkey och troligtvis även Cameleon3 Plus att bli godkända för 22 kg också här i Sverige. Det senaste jag hörde är att det nya reglementet införs i december och sen har tillverkarna 2019 på sig att testa enligt nya 1888:2018 i stället för mot gamla standarden 1888:2012.
/Anna

Reply
Alia 6 november, 2018 - 11:04

Hej Anna

Jag har köpt en bugaboo fox direkt från holländsk sida, men jag har inte packat upp.
Det kommer med regnskydd som på bilden ovan med vagnen? Man behöver inte köpa det separat eller göra någon tillägsbeställning?

Reply
Anna 6 november, 2018 - 12:08

Hej Alia,
japp, det ingår ett enklare regnskydd som funkar på både sitt- och liggdel! Jag är personligen inte superförtjust i det regnskyddet, men andra gillar det. Jag skulle inte köpa ett extra i förväg, du kanske tycker om det som ingår och då är det helt onödigt att köpa ett extra.
/Anna

Reply
Anna 24 november, 2018 - 19:56

Hej!

Vi är inne på att köpa en Bugaboo Fox. Det vi blev lite fundersamma över är kvalitén de enfärgade suffletterna. Känns inte alls som det är lika bra kvalité på dem som de melerade i canvas. Har du någon erfarenhet/information gällande det? Tack för bra blogg!

/Anna

Reply
Anna 25 november, 2018 - 11:50

Hej Anna!
Jag tror inte att det är någon skillnad i kvalitet på de olika suffletterna, men det är ju absolut olika material. Jag har skrivit lite om det i det här inlägget om Donkey2: http://ombarnvagnar.com/2017/10/plotsligt-hander-det-bugaboo-donkey2-ar-har/
De ska tåla lika mycket regn men om något så kanske canvassuffletterna är lite mer tåliga mot vind, skulle jag säga.
/Anna

Reply
Sandra 25 november, 2018 - 21:15

En följdfråga om suffletten på fox. De enfärgade sitter ju riktigt tajt och hålls utsträcka fint pga det stretchiga materialet. Med de i canvas upplever jag att den inte alls blir lika sträck. Speciellt inte i partiet med loggan på. Bara för mig det blir så, eller är det en erfarenhet du också har med canvasmodellen?

Reply
Rebecka 20 februari, 2019 - 21:34

Hej!
Superbra recension! Jag har en Buffalo sittdel, vad jag har förstått är den snarlik foxen. Min fråga är om sittdelen från Buffalo passar på foxens chassi?

Reply
Anna 20 februari, 2019 - 22:15

Hej Rebecka, och tack!
Nej tyvärr, den funkar inte.
/Anna

Reply
Louise 1 april, 2019 - 19:20

Hej,
Passar en breezy solfufflet inköpt 2017 till en Cameleon3 till Fox? Alltså enbart tyget, inga andra bågar eller fästen förutom original till Fox.
Mvh,
Louise

Reply
Anna 1 april, 2019 - 19:47

Hej Louise,
ja, suffletten passar! Enda skillnaden är att en Cameleon3-sufflett inte har öppningen/skåran för flärpen du vinklar med sittdelen med. Men man kan använda den genom sufflettyget också.
/Anna

Reply
Lovisa 12 april, 2019 - 13:31

Hej!
Först och främst, tack för en fantastisk blogg! Önskar lite råd, skulle vara supersnällt! Jag och sambon funderar på vilken vagn vi ska välja (förstagångsföräldrar), just nu står det mellan Joolz Day3 eller Bugaboo Fox men vi är öppna för andra förslag. Vi bor mitt i stan, kommer åka mycket kollektivt, promenera runt främst i stan och stadsparker och vill önskar en rymlig varukorg. Vi vill även ha en vagn som är smidig att fälla ihop om det är så att den inte får plats i vår lilla hiss i lägenhetshuset samt viktigt att den är lättkörd. Just när det gäller varukorgen så verkar foxen ha en högre maxvikt vilket vi gillar men det känns som vi skulle gilla Joolz suflett mer samt dess ventilation i liggdelen. Vi har endast testat foxen och vi gillade verkligen hur lätt den var att köra… Joolz är jag osäker på om vi kan testa någonstans i närheten där vi bor. Vilken är din favorit av dessa två? Och vad tror du skulle passa oss bäst?

Tack snälla!
Med vänlig hälsning,
Lovisa

Reply
Anna 13 april, 2019 - 16:17

Hej Lovisa!
Har haft flera som hört av sig till mig, som har kollat på båda de modellerna och har svårt att bestämma sig. Vill ni titta på ytterligare alternativ så skulle jag säg att många även är intresserade av Cybex Priam. Är stor varukorg en prioritering så är ju Fox ett klart bättre val. Personligen föredrar jag även Fox sufflett, den är mycket längre och ger ett klart bättre solskydd. Men du har helt rätt i att Day3 har en liggdel som är perfekt för sommarbebisar just tack vare ventilationen. Du kanske ska kolla på Bugaboo Track? Då får du vädringslucka i suffletten: https://ombarnvagnar.com/2019/03/bugaboo-style-set-track-collection/ Låter som ganska exakt vad ni är ute efter?
/Anna

Reply
Camilla 27 augusti, 2019 - 10:42

Hej! Tack för dina fantastiska recensioner!
Vet du om man kan använda Bugaboo Donkey2 liggdel på ett fox-chassi? Kan man ha en mjuklift (najell, tror den kan räknas som relativt kort) i sittdelen (ryggdelen då) så att man kan hoppa över liggdel?

Reply
Anna 27 augusti, 2019 - 11:20

Hej Camilla!
Nej, Donkeyns liggdel passar inte på Fox, vare sig med ramen eller att man sätter Donkeyns liggdelstyg på Foxens ram. De är helt okompatibla.
Nej, det kan man inte, då ryggdelen i liggläge ändå lutar. Jag skulle säga att en riktig liggdel är ett måste om man ska använda Fox med nyfödd.
/Anna

Reply
Camilla 27 augusti, 2019 - 13:05

Tack för snabbt svar! Så synd, blir lite irriterad på att behöva en separat ”pryl” för så kort tid… önskar Bugaboo kunde ha ”vanliga” sittdelar som alternativ.

Reply
Sara Pon 24 september, 2019 - 12:00

Hej! Trot du art kan man ha donkey sittdelen ram i fox chassis?

Reply
Anna 25 september, 2019 - 22:24

Hej, nej det funkar inte.
/Anna

Reply
Josefine 7 mars, 2020 - 02:18

Hej!
Mitt barn är snart 1 år och vi har använt sittdelen till Foxen sen han var cirka 7 månader. Dock vet jag inte om vi har gjort något fel eller det är fel på sitsen men när vi ska använda vagnen i fullt sittläge så känns det som om han ska trilla ut. Hela vagnen känns väldigt rak, ska det vara såhär?

Reply
Anna 8 mars, 2020 - 13:37

Hej Josefine,
jag tror att det är rätt. Fox har ett väldigt rakt sittläge, vilket ju är rekommenderat framför ett bakåtlutat. För mindre barn kan det kanske kännas lite öppet, ni skulle kunna testa med en tjockare dyna (tex Inovi M) som skapar lite mer grepp i sittytan om ni upplever att barnet glider framåt?
/Anna

Reply
Karin 30 april, 2020 - 22:41

Hej!
Om Fox och Buffalo nu har både samma bredd och likadana fästen, så borde jag kunna fästa en Fox liggdel på ett Buffalo-chassi, right? Så svårt att nu få tag på liggdel till en Buffalo.

Reply
Anna 1 maj, 2020 - 22:03

Hej Karin,
jag vet faktiskt inte om det går, jag har aldrig haft möjlighet att prova.
/Anna

Reply
Maja 18 februari, 2022 - 13:30

Hej! Tack för en fantastisk blogg! Vet du om man kan fästa sittdelstyg tillhörande Fox på en sittdelsram tillhörande Donkey?

Reply
Anna 23 februari, 2022 - 11:53

Hej Maja, och tack!
Nej tyvärr, Fox och Donkey är inte alls kompatibla så det går tyvärr inte.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar