Thule Sleek

av Anna
Test av Thule Sleek

Recension av Thule Sleek

Inköp: Ordinarie pris för Sleek med sitt- och liggdel är cirka 10,500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Thule.
Tillbehör: Regnskydd ingår. Åkpåse, skötväska, sittdyna, babyskyddsadaptrar, syskonsits och annat kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn, syskonvagn, tvillingvagn.

Thule Sleek är en vagn utvecklad helt i andan år 2018, då varje vagn ska kunna växa med familjen och därmed få en utökad användningstid. Jag har testat vagnen endast med sittdelen på, så jag kan inte utvärdera den som syskonvagn. Jag har sett liggdelen vid ett flertal tillfällen, och uppfattar den som både rymlig och väldigt rejäl. Den kan göras ombonad med sitt välkonstruerade liggdelslock och en sufflett som ger ett bra skydd.

Sleek är 60,5 cm bred över bakhjulen, vilket är helt normalt för att vara en singelvagn och smalt för att vara en syskonvagn. Thule Sleek för två barn bygger på längden och kan användas med två liggdelar, två sittdelar eller en av varje. Maxvikten i liggdelen är 9 kg, sittdelen är godkänd för 15 kg.

Thule Sleek sittdel och sele

Mycket rymlig sittdel med högt ryggstöd

Thule Sleek har en anmärkningsvärt rymlig sittdel, framför allt är ryggstödet riktigt högt – det högsta jag sett hittills hos en vändbar sittdel. Det är synd att maxvikten inte matchar sittdelens rymlighet, för den här vagnen rymmer gott och väl även barn som väger mer än 15 kg. Selen lever upp till mina förväntningar från tidigare erfarenhet av Thule-vagnarna. Dels är vadderingarna på selremmarna rejäla och helt rätt placerad. Dels är selen smidig i det att man kan klicka i remmarna en i taget i spännet. Selen fästas i ryggstödet i flera olika höjdlägen.

Bygeln är av swing away-typen och den är mycket enkel att använda. Sittytan känns väldigt bekvämt. Det är precis lagom vadderat och klädseln är smutstålig, den torkas lätt av med en våtservett, utan att för den delen vara så glansig att den blir hal.

Thule Sleek har vändbar sittdel med tre lägen

Sittdel som kan fällas till liggläge

Sittdelen är givetvis vändbar. På sidan av sittdelens fästen till chassi finns runda, svarta knappar som man trycker in för att lossa ramen och sen är det bara att lyfta upp sittdelen och klicka fast den i andra riktningen. Oavsett hur sittdelen är vänd så kan den ställas i tre lägen: liggläge, viloläge och sittläge. Thule Sleek har en ergonomisk sittdel, så den är alltid skålad. För att justera sittdelens position behövs bara en hand, med vilken man lossar spärren på baksidan av ryggstödet och sedan vinklar sittdelen till önskat läge.

Thule Sleek har förlängninsgbar sufflett

Förlängningsbar sufflett med utvikbar solkeps

Thule Sleek har en rejäl sufflett, som kan ställas i flera olika lägen beroende på hur pass avskärmad man vill att barnet i sittdelen ska vara. Längst ut på suffletten finns en utfällbar solskärm i ett hårdare material. Denna skärm gör att det blir som en liten kant runt barnet, även när suffletten är helt tillbakafälld.

När suffletten är förlängd, genom att man öppnar upp den med dragkedjan som löper tvärsöver, så får man ett bra solskydd. Men det hade kunnat vara ännu bättre. I sitt- och viloläge är suffletten mer än tillräckligt men i liggläget om solen står lågt så letar sig irriterande ljus och kallar vindar ändå in bra bit längre än man skulle önska. Solskärmen borde vara ännu längre eller så skulle suffletten i sin grund hade täckt för mer.

Thule Sleeks sufflett kan höjas på ramen

Sufflett som kan höjas och har gott om vädring

Sufflettens konstruktion är så otroligt genomtänkt och det är imponerande hur Thule uppenbarligen gjort en ordentlig omvärldskoll och tittat på vad konkurrenter gör – och inte gör. På Sleeks sufflett är både tittlucka (1) och vädring (2) inkluderat. Varma sommardagar kan hela bakstycket vikas undan och därunder finns meshnät som väldigt effektiv låter luft cirkulera genom sittdelen. Har man barnet framåtvänt i vagnen men vill ändå kunna se in i sittdelen så kan man enkelt och ljudlöst – den är fäst med magneter – fälla bort locket för tittluckan i klarplast.

Men vädring och tittlucka är inte originellt alls, inte i jämförelse med att suffletten är höjbar på sittdelsramen. Denna funktion finns på ett fåtal andra vagnar, t.ex. på Baby Jogger City Select Lux där kan suffletten fästas i två olika höjdlägen och på Bugaboo Donkey kan den (troligtvis oavsiktligt) dras en 4–5 cm uppåt på ramen för att skapa mer utrymme för barnets huvud. På Thule Sleek är detta en medveten design och suffletten kan höjas nästan en decimeter (3-6). Det ihop med det tidigare nämnda höga ryggstödet gör att långa barn i allmänhet och barn med lång överkropp i synnerhet verkligen kan trivas i Sleek.

Thule Sleek har ställbart fotstöd

Ställbart fotstöd utan vågrätt läge

Det finns en funktion hos Thule Sleek som jag verkligen inte förstår, och som det tog mig tid att inse att den avsiktligt är som den är. Då talar jag förstås om det ställbara fotstödet. Att fotstödet på en ergonomisk sittdel kan vinklas är en ofta efterfrågad funktion, som jag personligen inte har någon särskilt stark anknytning till. Mina barn har suttit och trivts lika väl i ergonomiska sittdelar där fotstödet inte kan justeras. Men om nu funktionen ska finnas, så är det ju för att man ska kunna ställa fotstödet vågrätt. Och det går inte på Sleek.

Det mest upprätta läget är det som syns överst till vänster i bilderna ovan, samt på helbilden av vagnen till höger. Jag minns att jag hört en förklaring till detta, något om hur sittdelarna ska fungera när man kör Sleek som syskonvagn. Men jag köper det inte riktigt. Det finns andra syskonvagnar på längden där fotstödet kan ställas vågrätt, så varför Sleek inte har det läget är märkligt. Då hade man nästan lika gärna kunna strunta hela i att göra fotstödet ställbart. I övrigt är det inga konstigheter med fotstödet, man trycker in två knappar och vinklar det sedan till önskat läge.

Så stora barn ryms i Thule Sleek

Så stora barn ryms i Sleeks sittdel

Min snart två år gamla dotter, medellång för sin ålder, sitter som en liten kung i Sleeks sittdel. För överkroppen finns det oändligt med utrymme kvar även med suffletten i lägsta läget, och även för benen finns det space för att växa. Också med en åkpåse i sittdelen känns sittutrymmet generöst i ytan.

Min snart fem år gamla, normallånga son har ben som behöver böjas en hel del för att fötterna ska kunna ta stöd av sittdelens fotstöd. Men här blir fotstödet plötsligt rätt praktiskt igen, då det faktiskt kan vinklas in under sittytan. På så sätt kan ett längre barn, med längre ben, ta stöd av fotstödet som är inbyggt på chassit istället. Med suffletten i högsta läget finns det flera centimeter utrymme ovanför huvudet och suffletten kan fällas in och ut utan att den slår i hjässan.

Thule Sleek har en anpassningsbar varukorg med lock

Anpassningsbar varukorg med lock

Varukorgen är också den anpassningsbar efter behov. Man kan ha den täckt, och locket sitter då fast med kardborre bakåt och med dragkedjor i sidorna. Själva bakstycket på varukorgen sitter med magneter och kan dras bakåt. Dels för att man ska kunna komma åt varukorgen bättre men också för att kunna göra varukorgen lite större, när man verkligen måste maxpacka.

Och vill man inte använda locket alls, så drar man upp dragkedjorna på båda sidorna och antingen rullar ihop locket eller lägger det plant på varukorgens botten. Den här lösningen är lika praktiskt användbar som den är smidig, och något jag verkligen gillar med Thules vagnar.

Thule Sleek har många genomtänkta detaljer av hög kvalitet

Mycket genomtänkta detaljer av hög kvalitet

Tidigare har barnvagnsmodellerna från Thule varit inriktade på sport, löpning och överlag den mer aktiva livsstilen. Men även om Sleek är den första klassiska barnvagnen som Thule tillverkar så känns mycket av det sportiga igen och Thule har verkligen inte bantat ned det funktionella hos Sleek. Det märks i synnerhet på detaljerna, såsom hjul. Både fram- och bakhjul är punkteringsfria, så inget underhåll krävs. Framhjulen har fälgar i reflexmaterial (1) och de kan enkelt låsas i fast läge genom ett knapptryck ovanpå hjulets infästning i chassit (2). Bakhjulen har också reflekterade fälgar (3) och alla hjul kan enkelt klickas av från chassit.

På handtaget hänger en säkerhetsrem, att trä runt handleden när man är ute och går med vagnen (4). På sätt kan inte vagnen fritt rulla nedför en backe eller ut på väggen om man skulle råka tappat greppet om den. Körkänslan hos Thule Sleek är relativt mjuk, och det är mycket tack vare fjädringen i chassit (5). Bromsen baktill på vagnen är tydligt rödmarkerad och enkel att nå med foten (6). Jag gillar också att man kan trycka bromsen nedåt både när man vill lägga i den och när det är dags att börja rulla igen.

Thule Sleek har ett förlängningsbart teleskophandtag

Förlängningsbart teleskophandtag som passar för långa

Thule Sleek har ett steglöst ställbart teleskophandtag som i högsta läget får till en riktigt bra höjd från marken. Och i lägsta läget är det tillräckligt lågt för att Sleek ska kunna fungera bra för föräldrarna av olika längd. För att justera höjden på handtaget så öppnar man upp det två flärparna på sidan.

I vissa höjder är det enkelt att sedan stänga dem igen, så handtaget låser sig i det läget. Men på andra höjdlägen är dessa flärpar riktigt sega att få ihop, det krävs att man tar i. Det här är en sådan sak som så gott som alltid brukar ge med sig med tiden men exakt hur lång tid det tar vet jag inte, då handtaget fortfarande var lite segt även när jag återlämnade den Sleek jag körde.

Materialet på Sleeks handtag är lite säreget, man har valt bort de båda vanligaste alternativen – foam och läderimitation – och istället klätt handtag med ett annat, både bekvämt och tåligt material.

Fälla ihop Thule Sleek

Så stor blir Thule Sleek när vagnen fälls ihop

Thule Sleek kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på, om sittdelen är i framåtvänt läge (1). Vagnen blir dock ganska hög då. Väljer man istället att fälla ihop chassit för sig så får man ett mer kompakt paket (2) och man kan sedan enkelt stapla sittdelen ovanpå, så att Sleek tar upp så lite utrymme i bilen som möjligt (3).

Har man en minibuss som vi har, så går det förstås fin att packa på höjden också, även om det ibland görs mer eller mindre slarvigt ska väl läggas till (4). Så länge bromsen är ilagd så är chassit för sig relativt enkelt att balansera mot en vägg eller annat föremål i ett stående läge (5).

Själva ihopfällningen av Sleek är okomplicerad. På undersidan av handtaget sitter två spärrar, med knappar som ska tryckas uppåt, mot en (6). Då lossar låsningen i chassit och vagnen kan enkelt vikas ihop.

Så är körkänslan i Thule Sleek

Körkänslan i Thule Sleek

Thule Sleek har hos mig fått rulla både mer blygsamma promenader till förskolan och längre utflykter, såsom en heldag på Skansen eller en 90-minuters powerwalk. Sleek har sin egen Thule-ståbräda men jag har använt den ihop med universalbrädan Easy Rider. Det finns gott om plats för ett syskon på ett ståbräda.

Om jag kunde så skulle jag dock vilja ändra lite på handtagets vinkel. Jag förstår mycket väl att det inte är så enkelt som att vinkla om ett handtag lite snabbt, en barnvagn måste ju vara välbalanserad. Och problemet jag möjligtvis kan se med handtaget är inte något som har med syskon på ståbräda att göra, även om det alltid är trevligt med ännu mer benutrymme. Utan det handlar om vagnens hävkraft. Handtagets relativt branta lutning gör att hävkraften när handtaget är lågt som bäst är okej, men ofta kräver att man tar i lite mer än jag skulle vilja. Med handtaget i högsta läget är detta inte något man tänker på på samma sätt. Är man kort och ska köra Sleek med två barn i vagnen kan jag dock tänka mig att detta är något man ska testa i förväg, så man vet att det är görbart.

Jag har så gott som enbart kört vagnen med sittdelen bakåtvänd och varit mycket nöjd med det. Det har också gjort det löjligt enkelt att komma åt varukorgen, så att gå till närmast ICA och handla mycket är inget bekymmer. Det är enkelt att packa Thule Sleek helt full.

Mitt omdöme av Thule Sleek

Mitt omdöme av Thule Sleek

En del vagnar som är framtidssäkrade, vilket är Thules egna ord för att Sleek kan göras om till syskonvagn, brukar kännas lite onödigt långa, stora eller klumpiga som singelvagn. Det är inte fallet med Thule Sleek. Chassit må vara åt det längre hållet, men skillnaden är marginell och ingenting man någonsin tänker på när vagnen används. Sleek är inte klumpig vare sig i matbutik eller i kollektivtrafiken.

Rullet är riktigt bra. Direkt man börjar promenera med vagnen så inser man att det här är en Thule-vagn, hjulen roterar direkt med endast en liten knuff på handtaget. Att gå en rask långpromenad är en dröm med den här vagnen, man glömmer nästan bort att man skjuter den framför sig. Vagnen är också riktigt lättstyrd och här klarat av olika slags underlag med bravur. Inte ens riktigt grov kullersten var ett problem. Visst, fjädringen i chassit räcker såklart inte till och det blir guppigt, men så är det med kullersten. Men framhjulen ställde sig aldrig i tvärläge så att vagnen fastnade, och i mer normal terräng, såsom skogstig och grusväg, så märker man av att fjädring ta bort den där hårda, stötiga känslan.

Det tysta, snabba rullet ihop med att alla detaljer andas kvalitet gör att Sleek inte alls känns som Thules första vagn. Och visst, det är den ju inte heller. Men samtidigt har man inte gjort något liknande förut, samtidigt som det alltså i vissa avseenden känns som att Thule inte gjort något annat alls. Med en såhär god start ska det bli spännande att se vad nästa barnvagnsmodell i samma citysegment kan tänkas åstadkomma.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Thule Sleek hos: Baby V
Se pris för Thule Sleek hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Besse Blad Savonen 8 mars, 2019 - 13:37

Hej!
Thule Sleek är designmässigt den byggbara vagnen som jag fastnat för. Så himla snygg och enkel att köra. Idag när jag provade den med min 19 månaders så upplevde jag att han halkade ur sittdelen när den var i upprätt position. I samma butik fanns City Select Lux och sittytan kändes mycket bättre, dock känns det inte kul att lämna Thule pga detta, den är ju SÅ snygg. Hur upplevde du sittytan under ditt test, upplevde du sittytan som sluttande?

Vänligen Besse

Reply
Anna 10 mars, 2019 - 21:55

Hej Besse!
Nej det tänkte jag faktiskt inte alls på. Har hört den kritiken om en del andra vagnar men det verkar rätt individuellt. Ibland kan det blir så i en väldigt ny vagn dock, innan sittdelen hunnit bli använd och forma sig lite efter barnet? Men som sagt, upplevde aldrig att mitt barn gled framåt i Sleek, vad jag kan minnas!
/Anna

Reply
Caroline 8 april, 2019 - 23:46

Hej Anna! Du som har provat det mesta i barnvagsväg kanske kan hjälpa oss, vi är inte nöjda med vår nuvarande vagn och letar efter en som fungerar bra i terräng och inte tar så stor plats i bilen samt har vändbar sittdel. Har sökt runt lite och har fastnat för Thule sleek, Emmaljunga nx60 och crescent trike, samt även north 13.5. Vilken av dessa 4 vagnarna uppfyller de tre kraven vi har bäst?

Reply
Anna 9 april, 2019 - 22:30

Hej Caroline, det beror lite på hur mycket terräng som avses med terräng. Ju större hjul, desto bättre är väl tumregeln att följa. Sleek fixar absolut en del, likaså en NXT60 med lufthjul. Trike blir stor ihopfälld och North 13.5 modellen vet jag inte så mycket om. Kolla även Emmaljunga Viking och kanske Britax Go Big!
/Anna

Reply
Angelica 30 juni, 2020 - 08:55

Hej! Sent ute här men vi har tittat på vagnen och jag hittar inget ställe att fästa en skötväska på, var det något du tänkte på?

Reply
Anna 1 juli, 2020 - 22:52

Hej, nej det tänkte jag nog inte alls på. Tänker du på Sleeks egen skötväska? De universella jag använt ihop med Sleek var det inga problem att fästa, då de flesta skötväskor kommer med egna barnvagnskrokar som lätt fästs runt handtaget!
/Anna

Reply
Therese 18 januari, 2021 - 16:32

Hej! Vi är nöjda med vår Thule sleek men handtaget skramlar när man går på grus. Väldig irriterande. Är det något du märkt av?

Reply
Anna 18 januari, 2021 - 16:51

Hej Therese!
Hm, nej det är inget jag minns alls faktiskt, jag minns vagnen som väldigt tystlåten? Men det är två år sedan jag körde den. Hade den jag körde skramligt mycket på grus hade jag dock absolut reagerat på det.
/Anna

Reply
Agnes 22 oktober, 2022 - 20:00

Hej hej! Jag är intresserad av syskonvagn på längden som även funkar bra som singelvagn. Har fastnat för thule sleek och uppababy vista, vilken hade du valt?

Reply
Anna 26 oktober, 2022 - 09:05

Hej Agnes!
Hm, det var en bra fråga. Jag har ju inte kört Thule Sleek i syskonläge, så jag kan tyvärr inte säga så mycket om hur den är då. Det jag skulle kolla på i ditt fall, är vagnens körkänsla med två barn i, hur svängradien är och hur den är att häva över kanter (inget av det där var ett problem med Sleek som singelvagn men är vanliga problem med syskonvagnar på längden). Sen skulle jag även kolla på hur mycket utrymme det är för storasyskonet som ska sitta i sittdel.

Vista vet jag är okej att köra och svänga, även om den är mer svårstyrd när man har det tyngre barnet framtill. Och den blir lite tyngre att häva med, men det funkar. Jag vet även att den har bra utrymme mellan sitt/liggdelarna.

En skillnad mellan vagnarna är bredden, Sleek är 60,5 cm och Vista V2 är 64,5 cm. Ingen enorm skillnad men värt att tänka på. Som singelvagn tycker jag att båda är bra vagnar faktiskt. Mer exakt än så kan jag tyvärr inte svara iom min bristande erfarenhet av att köra två barn i Sleek.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar