Bugaboo Ant

av Anna
Recension av Bugaboo Ant

Recension av Bugaboo Ant

Inköp: Ordinarie pris för Bugaboo Ant beror på val av klädsel och färg på chassi, och ligger på mellan 5550 och 6300 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Bugaboo.
Tillbehör: Regnskydd, organizer, babyskyddsadaptrar, mugghållare, transportväska och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

Bugaboo har, med alla versioner av Bee, Donkey och Cameleon inräknade, släppt fler än ett dussin barnvagnar under de senaste tjugo åren. Och åtminstone under de senaste 7-8 åren har en liten resevagn varit ständigt efterfrågad från märket. Men det dröjde till år 2019 innan önskningarna besvarades. Och när jag skrev mitt första inlägg om Bugaboo Ant så verkade den ju åtminstone på papper vara precis allt som efterfrågades: en handbagageliten vagn med vändbar sittdel, hög maxvikt, förlängningsbar sufflett och plant liggläge. Eftersom att jag inte är så mycket för cliffhangers så går jag direkt på sak: förutom ett fåtal grejer jag irriterar mig rejält på så är min åsikt att Bugaboo Ant är både överraskande välkonstruerad samt riktigt praktisk och användningsbar.

Bugaboo Ant i siffror

Bugaboo Ant tar 22 kg i sittdelen. Vagnen väger 7,2 kg. Ihopfälld i sitt mest kompakta läge blir Bugaboo Ant 55 x 38 x 23 cm stor. Uppfälld är Ant 40 cm bred. Ryggstödet på Bugaboo Ant kan regleras i höjd. I lägsta läget mäter det cirka 38 cm från sittyta till övre kant, i det högsta läget är ryggstödet 55 cm långt. Ant har ett teleskophandtag som kan justeras i höjd, från lägsta läget på omkring 94 cm höjd till högsta läget på cirka 102 cm. Bugaboo Ants varukorg är totalt sett godkänd för en belastning av 8 kg.

Bugaboo Ants sittdel och sele

Sittdel med Bugaboos alltid lika smarta sele

Bugaboo Ant har en vanlig sittdel. När vagnen levereras så får man delvis montera ihop den. Hjulen ska få sina navkapslar samt fästas vid chassit och på sittdelen ska man ta på klädseln samt sätta ihop suffletten. Jag gjorde nästan helt rätt utan att titta i manualen först, läser man instruktionerna så är monteringen inte svår och går relativt snabbt. Sittdelen har ett ryggstöd som kan höjas och sänkas i ett flertal olika lägen. Man justerar hela ryggstödet istället för att höja eller sänka sele, lite som i många moderna bilbarnstolar.

Ryggstödet uppfattas som i princip steglöst, men jag tror det bara är väldigt tätt mellan lägena. Det är således mycket enkelt att hitta en bra höjd, från lägsta läget på 38 cm till högsta läget där ryggstödet är omkring 55 cm högt.

Har man kört en annan Bugaboo vagn på sistone så kommer man direkt känna igen selen i Bugaboo Ant. Jag älskar den här selen. En rejäl grenrem med ett tydligt spänne med en vit knapp, och sen fyra remmar som klickas i spännet separat. Med en sånhär sele kan man dels enkelt välja om barnet ska vara fastspänt bara över höfterna eller även över axlarna. Det innebär också att det är mycket enkelt att sätta i en sittdyna eller åkpåse i Ant.

Så stora barn ryms i Bugaboo Ant

Hur stora barn ryms i Bugaboo Ant?

Jag brukar kalla mina två yngsta barn för småttingarna, men sanningen är att de numera är 5,5 respektive 2,5 år gamla (födda samma dag med tre år emellan) och inte särskilt små längre. Precis som många andra tyckte jag att Bugaboo Ant sittdel såg rätt liten ut, men eftersom att ryggstödet anpassas i höjd efter barnet så är det inte maximalt upphöjt på många av de bilder som hittills cirkulerat på nätet. Det visade sig nämligen att min femåring får plats oväntat bra. Han blir inte glad om jag försöker dra ut suffletten, för då måste han böja ned huvudet för att komma in under. Men om man struntar i att använda suffletten samt har sittdelen framåtvänd, så han kan använda varukorgens främre kant som fotstöd, så sitter han riktigt bra.

Min 2,5-åring sitter även hon bekvämt i Bugaboo Ant. Ryggstödet är inte maximalt upphöjt när hon använder vagnen. Ant har ju inget riktigt benstöd. Vilket jag inte heller förväntar mig av en vändbar vagn i den här storleken. Till ett mindre barn skulle jag nog ha saknat det ickebefintliga benstödet mer än vad jag gör nu. Min tvååring är dock något för kort för att kunna vila fötterna mot chassit när hon åker bakåtvänd. I framåtvänt läge får hon däremot bra stöd för fötterna. Att fälla ut suffletten över henne huvud är inget problem. Där finns gott om luft mellan hjässa och sufflettens insida.

Jag vet inte exakt vad mina barn väger, men ingen av dem har en vikt på över 17-18 kg. Även min femåring har således en bra tidsperiod klar innan han överskrider Bugaboo Ants maxvikt om 22 kg.

Sittläge, viloläge och liggläge i Bugaboo Ant

Plant liggläge med sittdelen bakåtvänd

På baksidan av Ant finns en tydlig vit knapp, en stor spärr med vilken man låser upp ryggstödet. Bugaboo har alltid använt sig av vitt för att markera vad på deras vagnar som har en funktion. Just denna knapp är enkel att trycka in och sedan kan man luta Ants ryggstöd som man önskar.

I framåtvänt läge har Bugaboo Ant två positioner: sittläge och viloläge. Sittläget är väldigt upprätt och bra, barnet sitter verkligen ordentligt mot ryggstödet. Viloläget har en bra lutning tillbaka, min yngsta kan somna i det läget utan att huvudet tiltar framåt.

I bakåtvänt läge har Bugaboo förutom sittläge och viloläge också ett plant liggläge. Det är därför som Bugaboo Ant kan användas även med en bebis. Då har man spädbarnet i Bugaboo Bee Cocoon eller eventuellt fastspänt direkt i sittdelen, i liggläget. Jag skulle gissa att det även går att förankra en liten mjuklift i Ants liggdel, men jag har inte själv haft möjlighet att testa detta.

Ställbart ryggstöd och ställbart handtag på Bugaboo Ant

Höja och sänka ryggstöd på Bugaboo Ant

För att höja och sänka ryggstödet på Bugaboo Ant behöver man inte trycka in någon knapp eller annan spärr. Det enda man måste göra är att ta ett fast tag i stroppen som sticker upp överst på ryggstödet, och dra rakt uppåt. Ska man göra ryggstödet läger så trycker man bara med handen nedåt, så förskjuts hela ryggstödet ned mot sitsen. Det är precis lika enkelt som det låter.

Ställbart teleskophandtag och lurig knäled

Vid en snabb anblick så skulle man kunna tro att Bugaboo Ant har ett knäledshandtag, för det sitter ju en vridled högt upp på handtaget. Och ja, handtaget kan vinklas. Men detta görs endast som en del av vagnens ihopfällning, för att se till att Ant blir maximalt liten när vagnen fälls ihop. Man kan dock fortfarande reglera handtagets höjd. Mitt på handtaget sitter en tydlig vit knapp. Trycker man in den så kan man i flera steg höja och sänka Ants handtag. I lägsta läget mäter jag till cirka 94 cm från golvet till handtagets övre kant. I högsta läget får jag avståndet till 102 cm.

Jag är 170 cm lång men föredrar ofta att ha barnvagnars handtag högre än min man, som är 183 cm. Det vill säga den egna längden och önskad höjd på barnvagnshandtaget behöver inte alltid korrelera. Men med det sagt så tycker jag att Bugaboo Ant har tillräcklig variation i höjd att vagnen kommer funka bra både för kortare och längre föräldrar.

Så vänder man på Bugaboo Ants sittdel

Vända på Bugaboo Ants sittdel

Det är mycket enkelt att vända på Bugaboo Ants sittdel. Har man sittdelen framåtvänt så trycker man helt enkelt ryggstödet framåt och helt vägen ned mot varukorgen. Först måste man förstås både vika in suffletten, mer om det längre ned i recensionen, samt trycka ned ryggstödet i lägsta läget. När sittdelen är helt ihopfälld kan man bara lyfta den rakt upp och vända den 180 grader.

Inleder man med sittdelen bakåtvänd så lyfter man istället fotstödet uppåt, mot ryggstödet, och fortsätter i samma rörelse tills hela sittdelen fällts ihop. Sen greppar man tag och drar rakt upp så lossar sittdelen snabbt och smidigt. På samma sätt gör man förstås när man ska fälla ihop vagnen.

Knäpp alltid ihop selen innan du vänder på Ants sittdel

Å ena sidan är det busenkelt att vända på Ants sittdel. Å andra sidan så absolut måste man komma ihåg att knäppa ihop selen innan man fäller ihop sittdelen för att vända på den. Och skulle man glömma att spänna ihop selen så kommer man ångra sig bittert. Det baserar jag på att jag själv glömt bort detta vid flertalet tillfällen och nästan varenda gång har då en eller flera selremmar hängt utanför och fastnat i sittdelens fäste på chassit när jag trycker i sittdelen igen. Och ibland har selen fastnat så hårt att det varit svårt att få upp sittdelen för att lossa den. Skulle man trycka till lite för mycket så kommer man svettas rejält innan man (förhoppningsvis) får loss sittdelen igen.

För de allra flesta lär detta inte bli ett stort problem. Men planerar man att exempelvis använda Ant med en bebis och ett äldre syskon och ofta växla mellan framåtvänt och bakåtvänt – då kommer man störa sig. Eller om man har ett barn som är i åldern att hen vill sitta åt båda hållen. Då kommer man störa sig. Jag skulle inte säga att det är ett konstruktionsfel. Självklart kan hängande remmar fastna om man inte är försiktigt! Men det blir ett extra moment vilket leder till en inte helt kort process: att behöva öppna selen, ta ur barnet, spänna ihop selen igen, fälla in suffletten, trycka ihop ryggstödet, fälla ihop sittdelen, vända sittdelen, fälla upp sittdelen, fälla ut suffletten, dra upp ryggstödet, öppna selen, sätta i barnet och sen spänna ihop selen igen.

Bugaboo Ant sufflett med tittlucka och förlängning

Förlängningsbar men lite för kort sufflett

Ibland är det bara att säga som det är, direkt från start: Bugaboo Ant har en för kort sufflett. Suffletten utgörs av två paneler. Tvärs över löper en dragkedja. Öppnar man upp den så kan man få fram en tredje panel – suffletten går alltså att förlänga. I sittläge och i viloläget så funkar suffletten väldigt bra. Hela barnets huvud och en del av överkroppen hamnar i skuggan.

Men i liggläget är suffletten, även med förlängningen, alldeles för kort. Solen kommer ofta kunna skina rakt in på barnets ansikte. Skulle jag använda Bugaboo Ant med en bebis eller ett barn som ska sova i liggläget så skulle jag uppleva det som ett måste att komplettera med ett parasoll eller med en solgardin. Bugaboo är ju annars kända för sina långa, vältäckande suffletter sedan märket började med förläningsfunktionen under 2013-2014, så det här är tyvärr lite av en besvikelse. Jag förstår att det är svårt att få plats med sufflettbågar och tyg när en vagn ska kunna gå som handbagage. Någonstans måste man kompromissa. Men en tunn solkeps längst ut på suffletten borde inte behöva ta upp så mycket utrymme. Och bara en decimeter tyg till i en bra vinkel hade kunnat göra stor skillnad.

Tittlucka och vädring på premiumsuffletterna

Vagnen jag kör har svart chassi, svarta navkapslar och klädsel samt sufflett i grey melange. Melangetygerna hör hemma i Bugaboos premiumsegment. Det finns också suffletter i de mjukare, lite mer stretchiga och enfärgade pikétygerna som Bugaboo också har i sitt segment. Dessa tyger kosta något mindre. Och när det kommer till Bugaboo Ant så finns det även en funktionell skillnad. Premiumtygerna som grey melange har nämligen en kombinerad titt- och vädringslucka i suffletten, som de enfärgade pikétygerna inte har. Luckans lock är enkelt att vika åt sidan och meshnätsdelen är tillräckligt stor för att faktiskt göra skillnad i hur mycket luft som upplevs rotera genom vagnen.

Bugaboo Ant har tåliga hjul, fäste för mugghållare och smart broms

Tåliga hjul som klarar av mer än man tror

Ants hjul är precis som myrsmå som man tänker sig dem. Men det betyder inte att de är dåliga. Dessa hjul befinner sig vad gäller kvalitet många nivåer över de flesta andra barnvagnshjul i samma storlek. Trots åtskilliga promenader på grus och ojämna underlag finns ett ett enda litet märke i hjulytorna, bara ett lager damm och smuts. Ant har fjädring i både framhjulen och baktill i chassit. Notera att detta inte innebär att Bugaboo Ant har något gung, för det har den verkligen inte. Men den är inte heller hårt stötigt när man kör över kanter, och blir inte alls hopplöst studsig (ibland kallat kundvagnskänslan) när man kör på småsten. Så nog märks det att Ant har en viss inbyggd dämpning.

Framtill på framhjulen finns en vit, gummerade yta som ska skydda chassit från att repas om man kör in i kanter eller andra föremål med Bugaboo Ant. På baksidan eller sidan av alla fyra hjul finns en vit knapp. Trycker man in den kan hjulen snabbt och lätt klickas loss från chassit.

Smart broms och integrerat fäste samt säkerhetsrem på handtaget

Den vita bromsen baktill på chassit är underbart lätthanterad. Även med sandaler kan man enkelt både klicka i bromsen, och med en snudd av fotens ovansida åter lossa den ur läge. Trots att bromsen är så enkelt att hantera så känns den inte alls osäker, utan den tar snabbt och direkt när man använder den.

På Bugaboo Ants handtag hänger Bugaboos karaktäristiska säkerhetsrem, att trä över handleden när man går med vagnen så att vagnen inte kan rulla iväg från en även om man skulle råka tappa greppet. Jag kan erkänna att jag absolut inte alltid använder remmen. Men jag tar alltid på den innan jag ska gå i backar i vagnen, det känns som en extra trygghet i de lägena. På handtaget finns också ett inbyggt fäste, där man kan sätta fast Bugaboos egen mugghållare. Samma integrerade fästen finns även på Bugaboo Fox och Bugaboo Bee5.

Oväntat rymlig och smart konstruerad varukorg på Bugaboo Ant

Tvådelad varukorg med Mary Poppins-effekt

Okej. Jag överdriver en aning. Bugaboo Ants varukorg är inte lika rymlig som Mary Poppins magiska väska, i vilken vad som helst verkar få plats. Men den är förvånansvärt rymlig för sin storlek och jag har fortfarande inte riktigt förstått hur den kan vara det. I synnerhet som att varukorgen dessutom är uppdelad i två fack.

Det bakre facket i Bugaboo Ants varukorg är godkänt för att lasta med 5 kg. Detta fack bibehåller dessutom sin form när Ant fälls ihop, och går att komma åt. Det man lägger däri kan alltså ligga kvar när man fäller ihop vagnen och man kan ta i och lägga ur saker från facket medan vagnen är ihopfälld. Det är riktigt smart om Bugaboo Ant ska använda som resevagn!

Något motsägelsefullt är det främre, större delen av varukrogen endast godkänd för 3 kg. Vem som helst med koll på vad en liter mjölk väger kan räkna ut att jag redan har överbelastat Ant när jag tog med vagnen för att handla på ICA. Det gick dock bra för en kortare promenad hem. För vardagsbruk så går en normalstor skötväska in under Ant, i det större facket. Missförstå mig rätt: självklart är Ants varukorg inte stor jämfört med en fullstor barnvagn. Men jag vet många vagnar som är betydligt större än Ant, speciellt när de fälls ihop, och som har sämre packutrymme än såhär. Med det i åtanke är jag därför mycket nöjd med Bugaboo Ants varukorg.

Så funkar Bugaboo Ant med Bugaboos ståbräda

Bugaboo Ant med Bugaboos ståbräda

Även om utbudet av små resevagnar har vuxit sig mycket stort under de senaste åren, så har det sällan eller aldrig varit en trevlig upplevelse att fästa en ståbräda vid en barnvagn som går som handbagage. Bugaboo Ant ändrar på det. Precis som på Bugaboo Fox och Bee5 så har Ant inbyggda fästen för ståbräda. Det krävs således att man har den senaste versionen – Bugaboo Ståbräda Comfort + – för att kunna använda brädan ihop med Ant. Läs gärna min guide över Bugaboos ståbrädor för mer information om hur ståbrädan funkar. Jag har använt Ant med min femåring i sittdelen och min tvååring på ståbrädan, och tvärtom.

Comfort+ klickas i fästena baktill på Ants chassi på en sekund, och kan sedan vinklas upp när den inte används. Då kan man gå helt som vanligt bakom vagnen. Ståbrädan kan också snabbt tryckas ned till markkontakt när man har ett barn som vill hoppa på. Bugaboo Ant är häpnadsväckande lättkörd även med ståbräda där bak. Man hamnar en aning vid sidan om, men eftersom att ståbrädan är vinklad så behöver man inte gå helt bredvid vagnen, som så annars ofta är fallet. De flesta barn får dessutom plats att stå innanför handtaget. Det gör att den som kör vagnen inte behöver böja lika mycket på ryggen. Att köra Ant med ståbräda går faktiskt mycket bättre än vad det går att köra en del fullstora duovagnar med ståbräda. Jag skulle utan problem kunna ta mig genom en hel semesterresa med två barn i och bakom Bugaboo Ant om jag hade ståbrädan.

Så fäller man upp och ihop Bugaboo Ant

Så fäller man upp och ihop Bugaboo Ant

Det är inte svårt att fälla upp och ihop Bugaboo Ant. Men processen är uppdelad i ganska många moment, och de flesta måste göras i rätt ordning för att allt ska funka:

1 – När Bugaboo Ant ska fällas upp så börjar man med att trycka in de vita spärrarna på båda sidor av vagnen.

2 – Chassit kan då dras ut så att vagnen står på alla fyra hjul.

3 – Därefter trycker man in den vita knappen på mitten av handtaget och drar rakt uppåt.

4 – Det är viktigt att se till att handtaget är helt utfällt, vilket man kan försäkra sig om genom att titta på markeringarna där handtag och chassi möts. Alla pilar och det vita strecket ska vara synligt för att handtaget ska ha klickat i uppfällt läge ordentligt.

5 – På dessa bilder är Bugaboo Ant ihopfälld med sittdelen framåtvänd. Nästa steg är därför att ta tag om ryggstödet och fälla det uppåt och bakåt. Hade vagnen varit hopfälld med bakåtvänt sittdel så hade man istället tagit tag vid sittdelens sittyta och därifrån fällt upp sittdelen.

Smart utfällbara sufflettfästen gör Ant maximalt liten

6 – Efter detta är Bugaboo Ant uppfälld och egentligen redo för att belastas med ett barn. Men sittdelen behöver fixas till först. Här kan man välja om man vill börja med att dra upp ryggstödet till högsta läge, eller om man vill fälla ut suffletten först.

7 – För att Ant ska kunna bli så liten ihopfälld men ändå rymma ett barn som väger omkring 22 kg så fälls suffletten in mot ryggstödet när vagnen fälls ihop. För att fälla ut den igen så tar man tag vid sufflettfästena och drar utåt åt sidan tills man känner att det klickar i läge.

8 – När båda sufflettfästena har fällts ut så kan man höja ryggstödet om man vill, och sen är det bara att börja rulla.

När vagnen ska fällas ihop så gör man förstås samma saker, men i motsatt ordning.

Bugaboo Ant ihopfälld

Så liten blir Bugaboo Ant ihopfälld

Bugaboo Ant mäter 55 x 38 x 23 cm när vagnen fällts ihop helt. Det ihop med den låga vikten på 7,2 kg – som i alla fall känns lätt som en plätt för alla som är vana vid att bära på barn som väger betydligt mer än så – gör Ant väldigt lätthanterlig. Större delen av hopfällningen kan man lätthet göras med en hand, och att lyfta in Ant i bilen medan man bär barnet på andra armen går lätt som en dans. Just vi har en väldigt stor bil (en VW Caravelle) men det finns inte ett bagageutrymme där Bugaboo Ant inte ryms. Även i andra lägen är den lilla storleken praktisk. Jag kan lätt och ledigt stuva undan Ant i ett hörn av hallen när den inte ska användas. Den är ju faktiskt inte mycket större än en välfylld matkasse.

Så funkar Bugaboo Ant som resevagn

Bugaboo Ant som liten resevagn

Den enda resan jag har hunnit göra med Bugaboo Ant är Gotlandsbåten från Visby till Nynäshamn. Inget rafflande således. Men Ant har många bra resevagnsegenskaper, utöver dess storlek givetvis. För visst är det bra att den kan gå som handbagage, men som alltid kan exakta tillåtna måtten variera mellan olika flygbolag och inte ens om vagnen är liten nog är man garanterad att få ta med den in i kabinen.

Ska man ut och resa med Bugaboo Ant så är det dock mycket praktiskt att känna till att man kan ha chassit hopfällt men handtaget fullt utdraget. Med bromsen upplåst kan man då dra Ant bakom sig, precis som vilken kabinväska som helst. Den rullar på riktigt stabilt. Höjden på handtaget gör att man kan dra Ant utan att behöva böja på ryggen eller på annat sitt justera sin gångstil. Ska man ställa vagnen tillfälligt ifrån sig på tågperrongen eller flygplatsen så har Ant ett inbyggt stöd i chassit. Den kan alltså stå hopfälld på högkant, även med handtaget utdraget.

Jag skulle också ha uppskattat den del av varukorgen som man kommer åt även när Bugaboo Ant är hopfälld. Det är praktiskt att där kunna ha barnets bra att ha-saker, och att kunna lägga i och ta ur dem utan att behöva fälla upp hela vagnen för att komma åt.

Körkänslan i Bugaboo Ant

Körkänslan i Bugaboo Ant

När jag tar en promenad med Bugaboo Ant så märks det knappt att det är en så smal och liten barnvagn jag rullar framför mig. Skulle jag blunda medan jag går så skulle jag ha gissat på något betydligt större för att få fram den stabiliteten. Men det är det här Bugaboo gör bäst, ingen annan får fram ett rull som de. Huruvida det handlar om utmärka kullager eller en dos magi vet jag inte. Oavsett så är Bugaboo Ant enkel att styra, kan svängas med en hand, rullar stabilt och har en rakt igenom härlig och okomplicerad körkänsla. Och det även när man maxar belastningen genom att köra med ett barn i vagnen, ett på ståbrädan och en matkasse i varukorgen. Jag är oerhört imponerad.

Bugaboo Ant eller Bugaboo Bee5 - jämförelse mellan Bee och Ant

Vilken är bäst – Bugaboo Bee eller Bugaboo Ant?

Står man och velar mellan vilken av Bugaboos numera två små vagnar man ska välja så landar man förstås i frågan – är Bugaboo Bee5 eller Bugaboo Ant bäst? Hittills har ju Bee varit den av Bugaboos vagnar som oftast föreslås vid resor. Jag har själv tagit med mig Bee5 till Florida på semester. Men Ant är ju i alla avseenden utformad just för resor. Så frågan om vilken vagn som är bäst landar således i hur vagnen ska användas. Behöver man ha en vagn som är maximalt liten och lätt så är Bugaboo Ant det givna valet. Samma sak om man faktiskt behöver få med sig sin barnvagnen som handbagage. Vilket kan vara praktiskt framför allt vid långa, jobbiga mellanlandningar. Men just vid resor så räcker det oftast med en vagn som är smidig att fälla ihop. Och då passar ju även Bee5.

Styrkorna hos Bugaboo Bee5 är att sittdelen är rymligare, den har ju också en sittyta som kan göras djupare. Inget sant fotstöd, men mer stöd för benen för det sovande barnet än vad Ant kan ge. Bee har liggläge oavsett hur sittdelen är vänd och varukorgen är mycket större. Det går också att fästa en separat liggdel på Bees chassi, men båda vagnar kan användas med babyskydd. Och suffletten på Bee5, om än även den något kort, ger ett bättre solskydd. Det är en del moment vid ihopfällningen av båda vagnarna, det ska man inte sticka under stol med. Ant är dock lättare att lasta in i en bil och tar, förstås, upp mycket mindre utrymme. Men de är båda ruskigt smidiga att köra med ståbräda.

Välja Bee eller Ant?

Initialt lutade jag åt att Bugaboo Bee5 var den vagn jag skulle valt för vardagsbruk. Men ju mer jag körde Ant så kände jag att Bee5 faktiskt blev nästan överflödig. Då har jag förstås andra vagnar att ta med om jag måste storhandla mat med barnvagnen. Min slutsats är därför att Bugaboo Bee5 är något bättre lämpad som endavagn, det vill säga att klara sig med utan någon annan barnvagn. Medan Bugaboo Ant är ett klart mindre och smidigare alternativ som en extravagn, bilvagn, resevagn att ha utöver en ordinarie, lite större barnvagn.

Mitt omdöme på Bugaboo Ant

Mitt omdöme av Bugaboo Ant

Av många kanske Bugaboo Ant uppfattas som en ovanligt dyr resevagn. Men i själva verket är det en vagn med små mått som ändå har blivit utrustad med många funktioner som annars är förbehållna stora vagnar. På så sätt kan priset motiveras. Bugaboo är ju inte direkt kända för att vara ett budgetalternativ heller. Och med tanke på att andra resevagnar i liknande storlek endast kostar 1500-2000 kr mindre så får man ganska mycket funktion med Ants vändbara sittdel, ställbara handtag, fäste för ståbräda och smarta varukorg.

 Jag gillar Bugaboo Ant och den blev snabbt den givna vagnen att ha i bilen. Alltid redo för barn som helt plötsligt inte orkar gå länge, eller för kortare promenader till förskolan och till affären. Jag irriterar mig på risken att selen fastnar när man vänder på sittdelen, något jag gjort hyfsat ofta. Men jag älskar att jag kan få med mig två barn med Ant tack vare ståbrädan, och ändå tar den upp nollutrymme i bagaget. Den går till och med in i varukorgen under många andra vagnar.

En gång Bugaboo-fan, alltid Bugaboo-fan?

Jag skulle inte klara mig på Ant som enda vagn. Jag har inte körkort och behöver kunna lassa med mig ännu mer. Men nu när det finns tillgänglig för mig så har jag använt den mycket mer än jag trodde, för Ant är så mycket mer än bara en dyr resevagn. Kanske är jag bara ett stort Bugaboo-fan sen Donkeyn släpptes sommaren 2011? Eller så är Bugaboo faktiskt såhär bra på att tillverka barnvagnar som är allt och lite mer än vad en småbarnsmamma kan önska sig.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo barnvagnar hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Emilia 13 september, 2019 - 19:05

Hej!

Jag undrar hur länge du anser att ett barn kan sitta under sufletten utan att huvudet tar i/ det blir obekvämt, vilken ålder eller längd? Jag funderar på att använda den på en längre utlandsresa med en som är 9 månader och en 4 åring (104 cm) som kommer att vilja åka ibland.

Sen undrar jag hur du tror att den klarar av kullersten eller lättare grus, vid enstaka tillfällen?

Reply
Jenny 9 februari, 2020 - 21:20

Vad är det du irriterar dig på. Kommer inte fram i texten

Reply
Anna 12 februari, 2020 - 11:14

Hej Jenny, kortfattat är det att suffletten är lite kort, selen tenderar att fastna när vagnen fälls ihop och vagnen har inget fotstöd/benstöd alls (men ett fotstöd till Ant har precis släppts som tillbehör, jag väntar på att få testa det). En del med mindre barn saknar också liggläge när sittdelen är framåtvänd.
/Anna

Reply
Malin 26 februari, 2020 - 07:58

Antingen var jag bara trött eller så hängde jag nog inte med vilken vagn du skulle rekommendera mellan bee5 och ant. Vi står in för valet till (förhoppningsvis) kommande bebis att komplettera vår Buffalo med en mindre vagn, som till en början främst kommer finnas i bilen och användas med babyskydd i affären etc men har också tänkt tanken att komplettera med liggdel/cocoon (har ju varit insnöad på bee5 tills jag läste detta sent igår kväll). Men sen så insåg jag att ANT kan ju vara smidigare om man vill kunna använda den på resa, vilket inte är orimligt att det blir iaf 2-3 charterresor under de första åren. Och samtidigt ska den kanske funka till vår blivande 4 åring som ibland vill åka vagn eller ev ståbräda. Jag är lite orolig att ANT kanske är lite för ”klen” om man vill ha den vid andra typer av utflykter sen när man använder sittdelen. Såg en relativt liten bebis (allt är relativt 6-7mån kanske) som satt helt OK i en bee. Är så klurigt, vilken hade du valt? Och vad skulle du rekommendera om man väljer bee, deras liggdel eller cocoon alt annan mjuklift (tolkat det som man måste spänna fast en sådan eller ev även barnet?). Den vagnen kommer ju under tiden med liggdel (vinter) vara alternativ två och kanske om man är i ett köpcenter eller hos någon släkting några timmar såpass att en liggdel kanske är svår att motivera i pris.. kanske osammanhängande kommentar men en hel del tankar i huvudet. Och ja, att den ev ska funka som resevagn är väl ett plus men inte det viktigaste eftersom den mer kommer användas hemmavid. Hur funkar ex bee i snö/fjällen?

Reply
Anna 1 mars, 2020 - 16:17

Hej Jenny!
Det går inte riktigt att rekommendera den ena framför den andra, det beror på vilka behov man har – hur man främst ska använda vagnen. Så som du beskriver det ltåer det som att ett Bee skulle funka bättre. Den kommer vara ett bättre alternativ för en fyraåring och även för ett mindre barn i längden – du har liggläge även framåtvänt, längre sufflett, större varukorg för shopping etc.
/Anna

Reply
Isabelle 12 mars, 2021 - 14:00

Hej 🙂
upplever du att vagnen låter mycket när du kör på tex asfalt eller grusväg? Min skorrar väldigt mycket när jag kör på annat underlag är golv… tänker fall det är någon mening att reklamera eller om det bara är sån den är…
mvh Isabelle

Reply
Anna 21 mars, 2021 - 17:08

Hej Isabelle!
Ja, den är lite skramlig på tex asfalt med grus på. Men helt slätt, typ asfalt eller stenlagd trottoar, då är den tyst tycker jag.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar