Allt om Bugaboo Donkey2!

av Anna
Allt om Bugaboo Donkey2

Recension av Bugaboo Donkey2

Den 1 november 2017 är dagen då Bugaboo Donkey2 får börja säljas i butik och därmed kan rullas ut på gatan för första gången. Jag har via Bugaboo fått chansen att testa Donkey2 ett par veckor innan premiären och detta har jag utnyttjat till max. Jag har kört Donkey2 i både mono och duo, i terräng och inne i stan, på tunnelbanan och på buss.

I mitt första inlägg om Bugaboo Donkey2 finns en del information om det nya upplägget. Och för den som vill ha koll på Donkeyns utveckling, läs gärna min guide över Bugaboo Donkey. I det här inlägget tänkte jag berätta hur Donkey2 känns och vilka skillnaderna mot gamla Donkey är. För den som vill ha den kortfattade versionen så kommer jag utan att ångra mig uppgradera min egen Donkey mot en Donkey2. Och med tanke att jag är ett stort Donkey-fan som kört vagnen sen sommaren 2011 så säger det kanske en del?

Bugaboo Donkey2 med liggdel pån chassit

Vad är skillnaden mellan Bugaboo Donkey och Bugaboo Donkey2?

Är man sugen på att fördjupa sig i detaljer, så börjar vi med liggdelen. Den största förändringen här är liggdelslocket. Det gamla locket var svårt att få på och passformen var i bästa fall lite sisådär. Det nya liggdelslocket fästs likadant som det gamla, det vill säga med en dragkedja i fotändan och med kardborre framme vid lockets kant. Men det är mycket, mycket enklare att få det på plats och jag lyckades få det att sitta perfekt på första försöket varje gång jag tog på det.

Detta liggdelslock ska vara kompatibelt med gamla Donkeyn men nya Donkey2 säljs i en annan konfiguration. Först väljer man chassi, sen väljer man basen i antingen svart, gråmelerat eller blåmelerat. Och basen utgörs av sittdelstyg, liggdelstyg, sidokorg och liggdelslocket. På gamla Donkey såldes liggdelslocket i topset ihop med suffletten och kunde därför prisvärt köpas till, samt fanns i alla färger som suffletter fanns i. Så är alltså inte fallet med Donkey2.

Samma mått men mysigare insida på liggdelen

Alla mått på liggdelen (och sittdelen) är precis samma som tidigare. Liggdelen har i mitt tycke blivit snäppet mysigare då den nu har fått ett innerfoder i en färg anpassad till färgen på basen. Den gråmelerade liggdelen har således en ljusgrå insidan, den blåmelerade har en ljusblå medan den svarta har svart, mjukt innerfoder. Hade jag fått önska hade jag sett att liggdelslocket gick ända fram till suffletten, men det här är ändå en stor förbättring mot tidigare. Den som har kört Bee3 eller Bee5 med liggdel kommer kännas igen liggdelslockets mer stabila konstruktion, det är mycket mer stadga i detta locket än i det föregående.

Så har sittdelen uppdaterats på Bugaboo Donkey2

Så har sittdelen uppdaterats på Donkey2

Sittdelen har selen placerad i samma position, alla mått är identiska, selen är likadan i konstruktionen också – vad jag märkt av. Utrymmesmässigt skiljer alltså inget Donkey2-sittdelen åt från Donkeyns sittdel. På bilderna ovan så är gamla Donkey till vänster i svart och nya Donkey2 till höger i blåmelerat. Att det är två olika versioner av samma vagn skulle inte gå att se på detta avstånd om det inte vore för de olika färgerna.

När man känner på vagnen är det dock en annan situation. Donkey2 har ett chassit tillverkat av ett annat slags aluminium och konstruktion har förstärkts inifrån. Och det märks av väldigt mycket. Handtaget är fortfarande lite rörligt men inte alls som på Donkeyn, där handtaget kan vippa en hel del utan att det är något fel. Att Donkey2 har ett mycket mer gediget chassi känner man direkt man tar i vagnen. Och när man börjar rulla med den med barn i, häver den upp för en kant och lastar i ett barn till, då blir skillnaden i stabilitet väldigt tydlig. Till det bättre. Donkey2 känns helt enkelt starkare.

Många uppdaterade detaljer på Bugaboo Donkey2

Många uppdaterade detaljer på Donkey2

Ett mycket efterlängtat tillbehör som i och med releasen av Donkey2 kommer finnas i Bugaboo-original är ett lock för Donkeyns sidokorg. Detta lock fungerar lika bra på gamla som på nya Donkeyn, och kan köpas separat. Locket fästs genom att remmar träs på sidokorgens fästen. I långsidorna finns öppningar med ”snäll” kardborre som inte ska repa upp plagg, därigenom trär man sidokorgens handtag så att korgen kan lyftas av vagnen och bäras i väg med locket på. I ena kortsidan av sidokorgen finns en liten förvaringsficka i nät, perfekt att lägga värdesaker i. Maxvikten för sidokorgen har dessutom höjts, från 5 till 10 kg. Locket stängs med dragkedja, som kan öppnas åt båda håll samtidigt. Locket ska vara tillräckligt för att skydda korgens innehåll mot regn.

Sidokorgslocket finns i alla färger som suffletter finns, och är alltid i canvas – även för de färger som när de säljs som sufflett är i det mjukare pikétyget. Enligt bilderna från Bugaboo ska locket sitta som på bilderna ovan. Och har man ett lock med de mönstrade tygerna är det ju så det sitter som snyggast. Då är dock den kortändan som inte kan öppnas med dragkedja närmast vagnens handtag, vilket jag tycker är lite konstigt då det ju oftast är från det hållet jag vill öppna sidokorgen. Har man locket i ett enfärgat tyget kan man förstås enkelt bara vända på locket, och leva med att den lilla Bugaboo-lappen då är på insidan.

Så har chassi och hjul uppdaterats på Bugaboo Donkey2

Donkey2 har förstärkt chassi och punkteringsfria hjul

Ytterligare några förändringar som gör stor skillnad för hur Donkey2 upplevs är de nya hjulen. På Donkey är de luftfyllda, vilket jag bara har tyckt positivt om. Bugaboo har dock tagit fram ett nytt sort foamhjul med fyllning i dubbla lager. Och de känns riktigt bra. Självklart är det en stor fördel att man med dessa hjul aldrig kan få punktering. Hjulen är hårdare än lufthjulen (när lufthjulen har rätt tryck i däcken). Men de är inte stumma utan det finns lite giv i dem när man trycker på dem med tummen.

Min upplevelse är att Donkey2 med dessa hjul faktiskt får ett ännu bättre rull. Vilket kanske kan vara svårt att tro med tanke på att Donkey är en av de mer lättrullade vagnarna på marknaden. Men den känslan har hållit i sig med varje promenad. Donkey2 rullar otroligt lätt och blir därför en vagn som känns väldigt snabb. Dock blir körupplevelsen på grusigt underlagt, när det är många småstenar på asfalt eller annan hård yta med små ojämnheter, lite mer stötig än den var med lufthjulen. På Donkey2 så är det en liten, liten fjädring inbyggd i framhjulen. Jag tycker dock att den som bäst märks av marginellt. Donkey2 är fortfarande inte en vagn med något gung att tala om överhuvudtaget. Å andra sidan tycker jag inte att det är något som saknas.

Bortbyggd vobbelrisk i framhjulsupphängningen

En annan förbättring inuti framhjulsupphängningen är att den ska ha byggts om så att framhjulen inte längre kan börja vobbla. Huruvida det stämmer är svårt att testa under en kortare period men även när jag gick mitt allra snabbaste och till och med halvsprang kortare sträckor med Donkey2 så förblev framhjulen helt stabila, inte minst lilla tendens till vobbel kunde jag syna. Inte ens när vagnen kördes i mono och på ojämnt underlag så höger framhjul ibland släpper från marken. Av det jag sett så verkar det faktiskt som att vobblande kan vara bortbyggt.

Varukorgen på Donkey2 har blivit förstärkt. Bottenplattan har gjorts mer rejäl så att den inte ska kunna råkas tryckas framåt när varukorgen packas full. Problemet på gamla Donkey var att varukorgen ibland gav med sig framåt så att framhjulen tog emot och gned upp hål eller nötningar på dess undersida, dessutom blir ju vagnen väldigt trögstyrd om hjulen tar emot varukorgen vid varje sväng.

Nya klädslar och tyger på Bugaboo Donkey2

Nya klädslar och tyger på Bugaboo Donkey2

Som jag nämnde ovan så kommer Donkey2 med en för modellen helt ny färgpalett och en annan uppdelning av hur man väljer hur vagnen ska se ut. Den svarta basfärgen finns kvar. De nya är svårfångade på bild men jag tycker fotona ovan gör dem någorlunda rättvisa. Den blåmelerade är till vänster och den gråmelerade till höger. På bilden nederst till höger ovan syns till vänster en canvassufflett i Botanic-utförande, den röda suffletten är i det mjukare pikétyget.

Utbud av färger på Bugaboo DOnkey2

Detta är Bugaboos egen guide för hur man väljer färg på sin Donkey2. Är man typen som har svårt för att besluta sig så har det inte direkt blivit enklare jämfört med gamla Donkeyn, men däremot lättare att få sin helt personliga Donkey2 då antalet möjliga färgkombinationer är hela 66 stycken.

Körkänslan i Bugaboo Donkey2

Körkänslan i Bugaboo Donkey2

Jag hade på riktigt pirr i magen inför den första promenaden med Donkey2. Tänk om jag inte skulle gilla den, tänk om jag skulle sakna lufthjulen, tänk om den hade blivit trög och trist att köra? Det första jag noterade var rullet i alla fall inte hade försvunnit. Och efter att ha tagit min gamla vanliga 7 kilometers runda (med en bebis som somnade direkt, ett gott betyg) så insåg jag att den faktiskt rullade ännu snabbare och enklare nu. Helt otroligt hur väl Bugaboo fått till det.

Att styra Donkey2 är också det precis lika lätt. Jag kan manövrera den med ett finger även i duo – och då väger mina två yngsta barn ändå 23-24 kg ihop plus att jag hade maxat packningen i varukorgen under. Jag saknar inte de gamla lufthjulen men jag tror att den som tyckte att Donkey var för stötig och hård i körkänslan inte direkt kommer gilla Donkey2 mer. Tycker inte att vagnen ska beskriva som stum. Men det lilla giv som ändå finns i mjukare lufthjul när man kör över småsten, det är borta. Samtidigt kunde jag köra förbi återvinningsstationer med glasbitar på marken helt utan att nojja över punktering.

Mitt omdöme av Bugaboo Donkey2

Den stabila känslan i chassit märker man av när man kör vagnen i mono, den känns starkare. Men det i är i duo jag verkligen tycker att den gör den allra största skillnaden. Jag tvekade inte en sekund att ha min snart fyra år gamla son i vagnen jämte hans lillasyster på 9 månader. Visserligen väger han under maxvikten på 17 kg men med det nya chassit känns det nästan som att Donkey2 orkar ännu mer än så. Vilket också visade sig när Donkey2 under år 2019 testades mot den nya säkerhetsstandarden och därefter blev godkänd för en maxvikt om 22 kg per sittdel.

Sett var för sig har kanske inte uppdateringarna någon direkt wow-faktor. Men när allt bakats ihop och man erfarit helhetsupplevelsen av Donkey2, och kan jämföra det med den gamla Donkey, så tror jag att man rätt snabbt kommer att föredra den nya versionen. Jag gör åtminstone det. Jag kommer med sorg vinka farväl av min gamla åsna men med öppen famn och stor glädje ta emot en ny Bugaboo Donkey2!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

41 kommentarer

Jessica 1 december, 2017 - 16:51

Hej!
Jag tänkte höra om de har bytt ut canvastyget på varukorgen och sittdelen på Donkey2? Det har blekts så på min.

Reply
Anna 7 december, 2017 - 22:26

Hej Jessica, det har jag inte hört något om och jag tycker inte jag känner någon särskild skillnad. Men du vet väl att om din klädsel blekts inom 2 år från inköp så går det på garantin? (Om du är förste ägare.)
/Anna

Reply
Alva 30 december, 2017 - 16:16

Hej,
Vi är precis i början av vårt letande då vi får bebis i juli men har fastnat för denna. Dock går det mest att läsa recensioner på den som syskonvagn. Tycker du denna fungerar som första vagn? Vi bor i en storstad och kommer röra oss mest i stan och åka mycket kommunalt. Vi spenderar våra somrar på landet och har en kombi. Det som lockar mig är sidoförvaringen men vill inte ha en för stor och klumpig vagn. Har inga referenser alls vad som är litet och smidigt och stort och klumpigt. Sen vill man ju att det ska vara bekvämt för barnet. Oj, så mycket frågor 🙂

Reply
Anna 31 december, 2017 - 21:11

Hej Alva! Jag har använt Donkey i 6,5 år nu, och till 80% som singelvagn. Jag tycker den fungerar utmärkt för det. I stan är den lättstyrd och när man kör i lite mer terräng är det toppen med de stora hjulen. Dock är det ju ingen traditionell fjädring i vagnen, så inget direkt gung. Jag tycker dock inte man saknar det i Donkeyn. Dess främsta minus är i mina ögon att den inte är smidig att ha i bilen. Den blir ganska stor ihopfälld och vill man packa kompakt är det många moment. Jag skulle nog inte valt Donkeyn som vagn om jag ska åka bil dagligen men då och då är det inget problem!
/Anna

Reply
Ina 1 januari, 2018 - 13:16

Hej!

Har du beställt en ny donkey2 nu för egen del? Har du valt färger och hur tänkte du? Jag är sugen på en rätt svart vagn men vet inte om jag kommer ångra mig när det går att få till rätt många färgalternativ!

Vi vill byta ut vår buffalo till donkeyn då det vankas syskon, vi har inte hittat en syskonvagn som känns lika bra som donkeyn, men har du tips på några fler vi borde kika på?

/ Ina

Reply
Anna 1 januari, 2018 - 21:29

Hej Ina, haha åh nu kanske du blir besviken men min Donkey2 är helsvart. Svart chassit, svart sidokorg, svart klädsel, svart lock till sidokorgen. Enda färgklicken är att jag valde att ta suffletten i Blue Melange!

Om jag skulle få ett till barn och inte välja Donkeyn så skulle jag kolla på Emmaljunga 735 och kanske på den BJ City Select Lux jag också kör just nu!
/Anna

Reply
Alexandra 11 januari, 2018 - 10:36

Hejsan,
Jag har haft emmaljumga super viking innan och har vart supernöjd med denna. Men nu är jag gravid igen och då blir det med största sannolikhet en donkey2 för oss. Vad tycker du är de största skillnaderna? Emmaljungan har vart så skönt att köra och känns mysig och ombonad på något sätt. Tycker att bugaboo känns lite mer ”stel” eller vad man ska säga och inte så mysig. Men jag kanske är helt ute och cyklar. Sen har jag en kanske dum fråga gällande fjädringen i bugaboon. När vår dotter var nyfödd och inte kunde sova så körde vi emmaljungan fram och tillbaka över en tröskel. Går detta att göra med bugaboon tror du? Eller är den så stum så att bebisen kommer ”studsa runt” i vagnen om man försöker det? Jag hoppas du förstår hur jag menar 🙂

Reply
Anna 11 januari, 2018 - 22:40

Hej Alexandra!
Svårt att veta var jag ska börja, det är två väldigt olika vagnar med framför allt väldigt olika chassin. Jag tycker du ska provköra Donkey2 i butik om du har möjlighet och känna efter själv! För just det där med VAD som är en skön körkänsla är så himla olika. Jag föredrar tex alla gånger Donkeyns snabba rull och lättstyrdhet framför det jag upplevde med SV, att den var ganska tung i jämförelse och inte alls hade samma rull. Men du har ju absolut rätt i att det är mer klassisk fjädring/gung i en Super Viking och ja lite mer ombonad känsla också, men det tror jag är för att Emmaljunga har en mer klassisk stil. Jag tycker inte att Donkeyn är omysig alls!

Det kan man absolut inte, det har jag gjort mycket med Donkeyn!
/Anna

Reply
Alexandra 12 januari, 2018 - 08:38

Tack så mycket för svaret 🙂
Jag förstår det som att du har kört donkeyn mycket över tröskeln då även om det kom med ett inte där? 😉
Vi var faktiskt och provkörde lite i butik förra helgen och tyckte den kändes jättelättkörd, så det känns bra att veta att det är likadant utomhus:)
Sen har jag en fråga till, hur bred är madrassen i liggdelen på smalaste stället? Hade så himla gärna kunnat ha vårat babynest i och även vårt andningslarm som är 27 cm brett. Tror du det går?
Tack igen 🙂

Reply
Frida 18 januari, 2018 - 22:50

Hej..
Nu när vi fick vårat 4e barn så ska de äntligen uppdateras på barnvagnsfronten å ja blev förälskad i bugaboo donkey2. Jag kanske e trög men om ja köper en mono, följer de med en sitt/ligg ram å sittklädsel å ”liggdelsklädsel” eller va ja ska kalla de. Om de skulle komma en 5a, köper man bara till en ram och klädsel? Hoppas du förstår hur jag menar.. men ja e helt snurrig

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 17:23

Hej Frida! Om du redan har en Donkey Mono och sen ska få ett till barn, så säljer Bugaboo färdiga extension sets. Då får du allt du behöver för att köra vagnen med två barn i. I extension set ingår en ram, en sittdelsklädsel, en bygel, sufflettfästen, sufflettbågar och regnskydd. Ibland ingår sufflett men oftast i webbutiker så ska man välja en sådan separat för att få den färg man vill ha!
/Anna

Reply
Helena 23 januari, 2018 - 17:58

Hej. Lutar åt en donkey 2 nu till när barn nr 2 kommer. Min äldsta kommer vara på gränsen till att behöva vagn o fick erbjudande om att låna en ram till sits o därmed använda både liggdelstyg o sittdelsttyg man får med till mono direkt fast då med en gammal sitsram o en ny. O enbart ”behöva” köpa en suflett till i ”rätt” färg. Tänker att man köper sig ett par månader till på detta vis. Detta ska alltså, om jag läst rätt, fungera? Alla delar ska passa på bägge vagnar?
Tack annars för en bra recension.

Reply
Anna 25 januari, 2018 - 10:15

Hej Helena, ja det är inget problem alls att kombinera en Donkey2 med ett extension kit från ”gamla” Donkeyn, jag har själv testat det och det var inget problem alls.
/Anna

Reply
Maria 9 februari, 2018 - 22:28

Hej!

Vi har en donkey och väntar nu nytt barn. Hade tänkt att köpa ny sufflett + liggdelslock till donkeyn för att fräscha upp den lite. Ser dock att hela tillbehörssortimentet har bytts ut till Donkey 2. Funkar Donkey2-tillbehören på donkey? Vet du om det någon färgnyansskillnad i grey melange i donkey och donkey 2-tillbehör? Dvs kan jag köpa ett gammalt liggdelslock i grått och matcha med en grå sufflett avsedd för Donkey 2?

Tacksam för svar!
Maria

Reply
Anna 15 februari, 2018 - 09:43

Hej Maria, alla Donkey2-delar och tillbehör ska funka på Donkey och tvärtom, vad jag har hört! Suffletterna vet jag helt säkert funkar. Däremot har jag hört att det ska vara en viss nyansskillnad mellan nya och gamla grey melange men har inte sett detta med egna ögon.
/Anna

Reply
Nina 13 mars, 2018 - 20:16

Hej! Tänkte fråga om den blå nyansen på Botanic har samma blåa nyans som på Blue Melange suffletten? Funderar på att köpa en Botanic sufflett och en Blue Melange sufflett till duo vagnen, och hoppas därför på att de båda har samma blåmelerade nyans.
/Nina

Reply
Anna 21 mars, 2018 - 13:52

Hej Nina, ja det är samma vad jag sett iaf!
/Anna

Reply
Louise 14 augusti, 2018 - 20:40

Lite nyfiken bara; kan Du med några meningar förklara för mig vad som gör Donkey2 till ett bättre köp än viking 735 (om den nu är det, men jag har fått det intrycket) om man bara ser till duoläget? Alltså bortse från det faktum att den går att köra i monoläge 🙂

Tack 🙂

Reply
Anna 17 augusti, 2018 - 09:26

Hej Louise, jag har skrivit en jämförelse av Donkey och 735 här: http://ombarnvagnar.com/2018/07/vilken-vagn-ska-jag-valja-5-stycken-barnvagnsjamforelser-del-1/
Jag skulle inte säga att den är bättre rakt av, det beror på så himla mycket. Men är det något jag verkligen tycker att Donkeyn vinner på så är det att den är mycket mer lättstyrd.
/Anna

Reply
Ilona 18 oktober, 2018 - 10:46

Kanske en korkad fråga då jag inte är så bra på det det med bugaboo. Men vi ska köpa en begagnad bugaboo donkey duo från 2015 då vi väntar andra barnet.
Läste att liggdelen i den nya är mjukare än den ”gamla”. Vet du om man kan uppdatera å köpa tyg å så till den gamla vagnen men delar från nya kollektionen? Passar de?

Reply
Anna 18 oktober, 2018 - 11:07

Hej Ilona!
Finns inga dumma frågor! Inte alls.

Jag känner faktiskt inte alls igen att den nya liggdelen skulle vara mjukare. Jag har haft två bebisar i den ”gamla” Donkey-liggdelen utan problem och märkte ingen skillnad i mjukhet när jag har känt på Donkey2-liggdelen. Skulle inte tänka alls på att lägga ned pengar på att byta tyg av den anledningen! Satsa på en mysig filt att bädda med eller en bra, mjuk åkpåse istället!
/Anna

Reply
Veronica 20 november, 2018 - 08:48

Vi väntar barn 2 och funderar på en Bugaboo donkey duo eller Emmaljung double viking. Hur fungerar båda att dra på och i snö?
Är Bugaboo donkey duo resp EL double viking lätt att dra när man bara har ett barn i vagnen?

Reply
Anna 21 november, 2018 - 23:12

Hej Veronica!
Jag skulle säga att de är typ likvärdiga i snö, om du väljer lufthjulen till DV. Men Bugaboo Donkey är mycket mer lätt och lättkörd än DV, på den punkten är det faktiskt utklassning. Sen kan du ju göra Donkeyn smal så snabbt, så med bara ett barn i vagnen blir den smidig på några sekunder medan DV känns mer klumpig.
/Anna

Reply
L 19 december, 2018 - 22:13

Hej! Vi ska få vårt andra barn när vår stora är precis 2 år. Vi funderar nu över syskonvagn och har varit inne på en donkey duo men börjar fundera över hur rymliga sittdelarna är. Vår stora är nu 1,5 år och åker mycket/sover i vagn och nu när det är 5-10 minusgrader har vi ett fårskinn, åkpåse och overall i vår Emmaljunga super nitro och det blir inte för trångt. Men börjar tvivla på att det kommer funka nästa vinter i en donkey… Har du nån koll på hur mycket som får plats? Och annars, vad finns det för syskonvagn som är rymligare, fullt liggläge och bakåtvänd?

Reply
Anna 21 december, 2018 - 11:12

Hej, det kommer absolut inte funka att ha både fårskinn, åkpåse och overall i Donkeyn. Men jag skulle också säga att det är helt onödigt. Både åkpåse och overall fyller sin funktion om de är det yttersta lagret, både och blir kaka på kaka? Och med en bra, varm åkpåse så ska man inte behöva ha en fårfäll under. Mina barn har med lager 1 +2 samt åkpåse fått plats i Donkeyn till cirka 4 års ålder!
/Anna

Reply
Emelie 28 februari, 2019 - 22:17

Hej.
Vi som många andra funderar på att köpa denna vagn till barn nummer två. Upplever du någon skillnad i kvalitén i chassit mellan aluminium och den svarta ? Tycker mig ha läst vissa kommentarer på andra forum att aluminiumchassit blir lätt repigt/skadat jämfört med det svarta chassit.

/Emelie

Reply
Anna 5 mars, 2019 - 10:10

Hej Emelie,
jag känner igen det påståendet men jag tycker inte det finns några belägg för att det skulle stämma. Jag tror det handlar om att man vet att man betalat mer för det svarta chassit och då är mer noga med chassifärgen, kanske till och med har högre förväntningar på hållbarheten? Jag tycker AB och alu repas lika lätt/svårt, och reporna syns ungefär lika mycket.
/Anna

Reply
Selma 14 april, 2019 - 22:12

Hej Anna!

Hoppas du ser denna kommentar innan vi hinner byta vagn. Vi har i nuläget en Emmaljunga SV till vår dotter på 5 månader. Efter graviditeten har min kropp blivit så otroligt svag – muskler och leder motarbetar mig. De jag upplever under mina 5 månaders körning av SV är att den är så tung. Både att köra, och lyfta in/ur bilen. Sen framför allt LÅNG. Den är 2018 tillverkad men 2019 modell enligt babyproffsen. Vi har fått möjlighet att byta till en bugaboo donkey mono 2015 men sufflett, liggdel/sittdel + tyger uppdaterade till donkey2 (1-2 månader ”gammalt”).

Kommer de vara lättare för mig som har ont i kroppen att köra donkeyn? Är det ett bra byte mellan vagnarna, är de liksom ”värt” de? Vilken skulle du föredra mest?
Vi bor i en ”lagom” stor stad. Går VÄLDIGT mycket om dagarna men är för de mesta på asfalt eller hårt tryckt grus (stadskörning), går mycket runt i affärer (som oftast inte är vagnanpassade..), men tillkommer lite grusad väglag emellanåt givetvis. Tror du att donkeyn är ett bra val för oss? Eller gör vi ett ”misstag”?

Hoppas du kan hjälpa en mamma här. Förvirrad och trött på en tung j*vla vagn…

Kram
Selma

Reply
Anna 14 april, 2019 - 22:22

Hej Selma!
För själva körning så ja, Donkeyn är mycket mer lättkörd och lättstyrd än Super Viking. En SV med lufthjul tar nog terräng snäppet bättre men jag har kört Donkey både på landet på Gotland och under väldigt snörika vintrar och har kommit fram. Men däremot skulle jag inte säga att Donkeyn är ett byte till det bättre vad gäller att ha med sig i bilen. Den kan packas mer kompakt än Super Viking men det är fler moment och helt ärligt tycker jag den bökiga fällningen är Donkeyns sämsta egenskap. Så där är jag tveksam om du blir mer nöjd, tyvärr. Men för att gå med – ja då skulle jag absolut säga att Donkeyn lever upp till det du är ute efter!
/Anna

Reply
Ewa 17 juni, 2019 - 08:16

Hej! Vet du möjligen om det är någon skillnad i färg på liggdelen i svart mellan de olika versionerna? Har en donkey 2 med svart liggdel och skulle nu behöva en liggdel till och funderar på att köpa den äldre modellen men vill ju gärna att det ska vara samma färg då de ska användas samtidigt. Skulle du säga att det påverkar andrahandsvärdet om man har olika versioner på olika delar?

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:30

Hej Ewa!
Jag vet att höjden på liggdelen ändrades 2015 när höjden på ramen justerades, men jag har aldrig hört något om att det skulle vara olika svart färg och aldrig tänkt på det själv heller. Så jag tror det är precis samma!
/Anna

Reply
Kristina 20 januari, 2020 - 19:26

Hej! När jag läser om Donkey 2 står det oftast att maxvikt för sittdelarna är 22 kg. Men ibland står det att den i monoläge bara är godkänd för 15 kg om man har sittdelen emot sig. Vad gäller egentligen?

Reply
Anna 21 januari, 2020 - 09:48

Hej Kristina!
Det var märklig information du har råkat på, för Donkeyn har alltid haft 17 kg per sittdel – givetvis oavsett hur sittdelen är vänd. Sen kom Donkey2 och den är alltså godkänd för 22 kg per sittdel. Samma där; oavsett hur den är vänd.
/Anna

Reply
Kristina 21 januari, 2020 - 11:33

Tack för svar! Det står bland annat på den här sidan: https://pyretosnackan.se/bugaboo-donkey2/donkey2-mono/bugaboo-donkey2-mono-barnvagn/

Och även en i personalen på Big Baby påstod att en del vagnar hade levererats med den texten på förpackningen. Jag tycker också att det är väldigt märkligt! Men vill ju gärna ha klarhet innan jag köper vagnen

Reply
Anna 24 januari, 2020 - 12:39

Hej Kristina, jag bestämde mig för att kolla upp det här lite mer ordentligt. Och du har helt rätt. Sen väldigt nyligen, november 2019, har Bugaboo bytt till nya hjul på Donkey2. Det är de hjulen som även kommer användas på Donkey3 när vagnen släpps i april i år. Dessa hjul är smalare och det påverkar vagnens stabilitet. I alla lägen är det 22 kg i sittdeln – UTOM om man kör vagnen som mono, med barnet vänt mot sig. Då är maxvikten 15 kg. Detta gäller endast dessa med de nya hjulen, inte Donkey2 med de äldre hjulen. Tack för att du uppmärksammade mig på detta!
/Anna

Reply
Kristina 26 januari, 2020 - 08:51

Tack, då klarnar det . Vet du varför de har bytt hjulen? Det verkar så konstigt att byta till hjul som begränsar användningen.

Anna 26 januari, 2020 - 16:15

Hej Kristina, det kan jag hålla med. Jag visste inte att det skulle bli såhär när Bugaboo visade de nya hjulen för Donkey3 på mässan i Tyskland i höstas. Det Bugaboo då sa var att de nya hjulen var lättare, vilket skalade ned en hel del i vikt från vagnen och att materialet de är gjort av skulle bidra till en bättre körkänsla.
/Anna

Rebecca 4 juli, 2020 - 20:26

Hej!

Vi väntar barn nr 2 och vår första kommer då vara nästan 3 år. Hen är lång och tung, väger som tvååring nu 15 kg och är över 90 cm lång. Hade tänkt uppgradera oss från Britax Go Big (övertygades av din recension) till en Bugaboo Donkey, men sedan läste jag i en recension att sittdelarna i donkeyn var väl korta för längre barn som vill kunna ligga ned, det tillsammans med maxvikten på 17 kg gjorde att jag tänkte om. Med Donkey2 är maxvikten nu en annan vilket förstås är mycket positivt. Jag antar att längden på sitsarna däremot är desamma? Hur har du upplevt den med dina äldre barn?

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:05

Hej Rebecca,
ja Donkey 2 har 22 kg maxvikt per sittdel. Mina barn hur suttit, och sovit, bra i vagnen upp till cirka 100 cm längd. Har väldigt ofta andra föräldrar säga att Donkeys sittdel är liten men det handlar så gott som alltid om att föräldrar tycker att det ”ser” trångt ut, inte om hur barnet upplever det. Så länge barnet är nöjt så spelar det ju ingen roll hur det ser ut!
/Anna

Reply
Felicia 1 september, 2021 - 09:42

Hej!
Du har säkert svarat på frågan tidigare, men kunde inte hitta.

Vilken är din favorit donkey?

Reply
Anna 1 september, 2021 - 18:58

Hej Felicia!
Den senaste Donkeyn brukar vara den bästa, iom att den har de allra nyaste uppdateringarna! Så skulle jag välja en idag, då skulle jag välja Donkey 3.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar