Ny barnvagnsstandard – vad innebär EN1888:2018?

av Anna

I mer än två år har jag hört talas om den nya barnvagnsstandarden som ska vara på gång. Förra hösten sades det att den skulle träda i kraft vid årsskiftet men sedan drog processen ut på tiden. Det senaste jag har hört nu är att EN1888:2018 kommer bli aktiv nu i december 2018. Det återstår att se om allt hinner bli klart fram till dess. Men oavsett exakt när detta nya reglemente införs så verkar det onekligen närma sig, och denna nya standard kommer innebära en hel del förändringar för barnvagnsbranschen. Jag har inte tillgång till den faktiska skriften men jag tänkte ändå försöka ge mig på att sammanfatta allt jag har hört, för att skapa något slags bild av vilka förändringar som är på ingång.

De regler som finns idag kallas 1888:2012 och gäller för för den europeiska marknaden. Denna standard ska nu uppdateras och kommer få namnet EN1888:2018. Uppdateringen kommer ska i fyra delar. Del 1 är mest lik den standard som råder idag, medan del 2, 3 och 4 är ny.

Högre maxvikt på barnvagnarna

Tidigare har maxvikten för barnvagnar varit 9 kg i liggdelen och 15 kg i sittdelen. Vissa vagnar har sedan angivits ha en annan, högre maxvikt. Ibland för att vagnen har säkerhetstestats i ett annat land, i en annan världsdel. Ibland för att en tillverkare har gjort sina egna tester och garanterar att vagnen klarar den högre vikten. Med EN1888:2018 kommer vagnar kunna testas i två olika viktklasser. En för 15 kg/3 år och en för 22 kg.

EN1888-1 är för barn 0-15 kg och kommer vara ett grundläggande krav för samtliga barnvagnsmodeller. För att kunna testas mot del 2 måste man först vara godkänd mot del 1.

EN1888-2 är för barn upp till 22 kg eller 4 år, enligt de uppgifter jag har. Jag har svårt att se hur åldern ska spela in i detta, och varför ett barn som väger under 22 kg och ryms i vagnen inte skulle kunna åka i den, så jag tror inte att den detaljen kommer ha så stor påverkan i Sverige.

Dessa är framöver de viktklasser som kommer råda på den europeiska marknaden och enligt den information jag har så kommer inget utöver 22 kg och inget mellan 15 och 22 kg vara en godkänd maxvikt i barnvagnens sittdel.

Alla de stora barnvagnstillverkarna har jag pratat med har redan börjat förbereda sig för detta och majoriteten av de mest populära barnvagnsmodellerna som säljs idag satsar tillverkarna på att placera i viktklassen max 22 kg. Det här är förstås fantastiska nyheter och det kommer röra om i hela barnvagnsbranschen när en på pappret låg maxvikt inte längre kommer hindra en från att överväga vissa vagnar som ett alternativ.

Joggingvagnar och ståbrädor

Del 3 och 4 av EN1888 är fortfarande under arbete och kommer publiceras i ett senare skede.  1888-3 handlar om jogginvagnarna, som ju används på ett eget sätt och därför också helt rimligt bör testas enligt andra mått. Den sista delen, 1888-4, omfattar reglerna för ståbrädor, och det ska bli spännande att se vad de kommer innebära.

När EN1888:2018 införs så kommer det finns en övergångsperiod då barnvagnstillverkarna har tid på sig att testa mot den nya standarden, men om den publiceras nu i december 2018 som det är sagt så kommer troligtvis alla maxviktshöjningar vara färdiga inom ett år.

Det här måste en barnvagn klara av enligt EN1888:2018

Det kommer införas tuffare krav på hur mycket kemikalier en vagn får innehålla. Tidigare testade man vagnarna mot 9 olika kemikalier, och då ska de resultat man får alltså hålla sig inom angivna gränsvärden för att allt ska vara säkert. Nu kommer man testa 19 kemikalier, vars gränsvärden inte får överskridas om barnvagnen ska bli godkänd.

Framöver kommer en vagn inte kunna godkännas om framhjulen kan komma i kontakt med varandra. Detta på grund av en (eller eventuellt flera) olyckor har skett, då barnvagnar vars framhjul kan röra vid varandra har varit med om att framhjulen har låst sig när man börjat gå med vagnen, varpå vagnen har tippat och bebisen har fallit ur. Det finns idag ett flertal modeller där framhjulen kan röra vid varandra om man tvärställer dem, så antingen kommer vi få se dessa modeller kraftigt omarbetas i sin konstruktion eller så kommer de utgå och ersättas av uppdaterade versioner.

Man kommer inför en tuffare tolkning av barnvagnens saxningspunkter, alltså områden på chassit där rörliga delar viks mot varandra och en klämrisk kan uppstå. Tidigare har det varit ett visst maxutrymme som tillåtits men nu kommer man bli hårdare i den bedömningen.

Barnvagnarnas handtags hållfasthet kommer testas i betydligt fler cykler, för att eliminera risken för att barnvagnens handtag kan gå av. Även selen kommer testas annorlunda, och den delen delas också upp i två delar. 200N är standarden för vad en sele i en barnvagn godkänd för 22 kg ska klara, och 150N gäller för vagnarna godkända för 15 kg. Det ställs vidare ökade krav på chassits stabilitet, och då kommer man även inkludera att vagnen inte ska kunna välta sidledes även med ett babyskydd monterat på. Något som låter väldigt klokt i mina ögon, då vikten hamnar mycket högre upp med ett babyskydd fastsatt på vagnen med adaptrar än om en vikt i en ligg- eller sittdel.

Slutligen så kommer vagnarna få rulla betydligt längre sträckor i testerna, jämfört med tidigare. Från 72,000 cykler till 96,000 cykler. Detta ska säkerställa att vagnen inte bara är trygg och godkänd när den är helt ny, utan att den också kan rulla på grövre underlag utan att gå sönder eller bli farlig. Jag har sett denna typ av test live ett flertal gånger och det är riktigt brutalt kan jag säga, Vagnen maxlastas och rullar sedan på ett rullband med grova hinder, det är betydligt mer guppigt. Klippet nedan har filmat själv när jag år 2013 fick göra ett studiebesök i vad som då var BRIOs fabrik i Osby, där man även hade ett fullskaligt testlab:

Det är många och stora ändringar vi kan väntas oss som en följd av EN1888:2018 men det känns bra att man från myndighetshåll tar barnvagnars säkerhet på stort allvar, och verkligen helt rätt i tiden att både höja maxvikt samt hålla bättre koll på kemikalierna i klädslar och andra barnvagnsdelar.

Något jag har fått höra, men med ganska osäkra källor, är att en följd av de hårdare testerna av kemikalier kommer innebära att vi ser alltid mindre foam på barnvagnars handtag och byglar. Detta eftersom att det är ett material som det är svårt att få hållbart och tåligt utan att det förhärdas med en viss mängd kemikalier. Och funderar man lite på saken så inser man snabbt att det kan ligga något i detta, då vi de senaste åren sett hur många av de stora tillverkarna redan börjat utesluta foamdelar från sina barnvagnsmodeller.

Nu är det bara att vänta och se. Dels på om EN1888:2018 införs i december 2018 som det är sagt, dels på vilka barnvagnar från vilka tillverkare som snart kommer få betydligt fler potentiella användare när maxvikten höjs med 7 kg från 15 till 22 kg.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar