Teutonia TRIO

av Anna
Recension av Teutonia TRIO

Recension av Teutonia TRIO

Inköp: Ordinarie pris för Teutonia TRIO är 8995 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Teutonia.
Tillbehör: Regnskydd, mugghållare, skötväska, fotsack och vinterdyna samt vinterfotsack finns att köpa till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Den här recensionen av Teutonia TRIO måste inledas med ett utredande stycke om vad Teutonia är och vad det har varit. Varumärket var en gång tyskt, och har funnits i branschen länge. När jag fick mitt första barn år 2009 var Teutonia Fun en av de mer populära och prisvärda duovagnarna på marknaden. Teutonia har genom åren bytt ägare ett antal gånger och så sent som våren 2016 var jag på besök i Teutonias fabrik i Polen, och jag har även recenserat en nyare version av Teutonia Fun. Märket delade då ägare med Baby Jogger och Graco. Därefter gick Teutonia i konkurs. All produktion lades ned. Vad som hände sen är att svenska tillverkaren Emmaljunga köpte upp rätten till varumärket Teutonia. Inga gamla Teutonia-modeller finns kvar. Teutonia TRIO bygger på ett helt eget format. Det enda gemensamma nämnaren är just namnet Teutonia.

Vad som har varit kring Teutonia kan man således helt lägga bakom sig. Nu är det något nytt som gäller – och detta nya heter Teutonia TRIO! Vagnen jag har testat är en duovagn med separat ligg- och sittdel. Det kommer även släppa en Buggy-sits som man fäster på samma chassi. Då blir vagnen en fast framåtvänd sulky.

Teutonia Trio i siffror

Teutonia TRIO är en 59 cm bred vagn. Liggdelen har, som alltid, en maxvikt om 9 kg. Sittdelen är godkänd för 15 kg och varukorgen tar 5 kg. TRIO väger 13,5 kg med sittdelen på. När man fäller ihop chassit utan hjulen på mäter Teutonia TRIO 68 x 18 x 49 cm. Behåller man hjulen på blir chassit istället 72 x 43 x 59 cm stort. Vagnen kan inte fällas med sittdelen på chassit.

Teutonia TRIO  med liggdel

Teutonia TRIO med ombonad och rymlig liggdel

Jag har ingen egen bebis att testa liggdelar med, men min erfarenhet av liggdelar kombinerat med det faktum att dessa sällan har så många funktioner gör att jag kan göra en bra bedömning ändå. TRIOs liggdel är mycket rymlig, har ett bra djup och ett mycket ombonad känsla. Fodret kan lossas helt om man behöver tvätta det. Madrassen är mjuk och fluffig.

I liggdelens fotända finns en funktion som jag inte är så van vid. Det är en lite hårdare, men inte hård som i obekväm, botten platt bakom vilken det blir som ett förvaringsfack. Jag som alltid använt liggdelens fotända lite som mitt personliga förvaringsutrymme när jag har haft bebis tycker att det här facket verkar toppen. Liggdelslocket sitter fast på liggdelen med en ordentlig dragkedja. Kanten kan vikas upp och fästas fast på insidan av suffletten med hjälp av tryckknappar. Suffletten till liggdelen är samma som till sittdelen på Teutonia TRIO, mer information om den kommer längre ned i texten.

Det enda jag kan se som ett minus med att köra Teutonia TRIO med en nyfödd är att varukorgen är i princip helt oåtkomlig så länge liggdelen sitter på chassit. Det förbryllar mig också något att det inte finns ett bärhandtag. Enligt manualen är det nämligen strikt förbjudet att bära liggdel (med bebis i) hållandes i bygeln. Och i suffletten finns inget inbyggt bärhandtag, inte heller finns det några bärremmar. Utöver dessa minuspunkter så är detta en liggdel jag gärna skulle ha bäddat ned mina barn i, då jag uppfattar bebisen åkkomfort i Teutonia TRIO som superb.

Teutonia TRIO har en vändbar ergonomisk sittdel

Oerhört rymlig, vändbar ergonomisk sittdel

Teutonia TRIO har en som är ergonomisk, det vill säga den har skålad form oavsett hur den är vinklad. Läs gärna mer om för- och nackdelar med ergonomisk sittdel. Sittdelen är otroligt rymlig, det är länge sedan jag körde en duovagn med såhär mycket utrymme för det sittande barnet. Självklart kan sittdelen vändas. För att vända sittdelen krävs att man med båda händerna trycker in de gråa knapparna på sittdelens sidor. Sedan lyfter man sittdelen rakt upp, förslagsvis i bygeln, och fäster den på chassit vänd åt andra hållet. Det är både snabbt och enkelt gjort.

Att bygga om TRIO från liggvagn till sittvagn är inte särskilt svårt. Manualen är väldigt tydlig med hur man ska göra och i exakt vilken ordning stegen ska genomföras. Men det är något tidskrävande. Plastskenor ska dras genom klädseln och i skåror i ramen, och första gången får man testa några gånger innan man får till det rätt. Man växlar alltså inte mellan liggdel och sittdel i en handvändning.

Teutonia TRIO med swing away-bygel och bra grenband

Genomtänkta detaljer och bra sele i sittdelen

Teutonia TRIOs sittdel känns väl genomarbetad. Klädseln är rejäl, känslan av tyget är påkostad men ändå tåligt. Selens axelband kan justeras i två olika höjdlägen, något som enkelt görs om man först delar på selbanden och sedan trär om dem från ryggstödets baksida. Att selen så enkelt kan delas i fem separata remmar innebär att man också enkelt kan sätta i åkpåsar och sittdynor i TRIO.

Bygeln är av swing away-typen. Den kan enkelt öppnas upp från båda sidor av sittdelen och sen svängas åt sidan så att det är enklare att sätta i eller ta ur barnet. Teutonia TRIO har ett rejält grenband som knäpps fast runt bygeln. Vill man öppna bygeln helt måste detta förstås öppnas upp först. Sittdelens nedersta del, fotstödet, är klätt i samma läderimitation som grenbandet.

Så stora barn ryms i Teutonia TRIO

Så stora barn ryms i Teutonia TRIO

Jag har frågat Teutonia om de planerar att testa TRIO mot den nya säkerhetsstandarden för barnvagnar, som möjliggör tillåtande av en maxvikt om 22 kg i sittdelen. I nuläget verkar det oklart hur det blir med det, så maxvikten är hösten 2019 således 15 kg. Det är lite synd, för maxvikten matchar inte hur rymlig sittdelen faktiskt är. Framför allt ryggstödet är imponerande högt – det mäter 56 cm.

Jag utgick ifrån att min 2,5-åring skulle kunna åka i Teutonia TRIO, och som väntar var det inget problem alls. Hennes ben är precis lagom längd för att fötterna bekvämt ska kunna ta stod mot fotstödet. I sittdelen och under suffletten har hon hur mycket utrymme som helst för att växa. Bygeln är relativt högt placerad. Jag misstänker att för den bebis som precis bytt från liggdel till sittdel så kanske bygeln rentutav kan kännas för hög, och sittdelen för stor. Ett tips är då att komplettera med en Inovi Large dyna för bebisen i sittdelen.

Det som förvånar är hur pass bra min 5,5-åring sitter i barnvagnen. Att ha en relativt lätt men ändå normallång femåring är perfekt när man vill utvärdera rymligheten i olika barnvagnars sittdelar. I Teutonia TRIO får min son givetvis sitt med rejält böjda ben – men wow så mycket space det finns i sittyta och ryggstöd även för honom. Jag kan till och med dra ut suffletten utan att den slår i hans huvud.

Sittläge, viloläge och liggläge hos Teutonia TRIO

Tre olika positioner på Teutonia TRIOs sittdel

Sittdelen kan vinklas i tre olika lägen oavsett om sittdelen är vänd framåt eller om den är bakåtvänd. För att vinkla sittdelen måste man lossa spärren överst på ryggstödet, men drar den helt enkelt uppåt. Teutonia TRIO har ett bra och upprätt sittläge, ett tillbakalutat viloläge och ett fullt liggläge. Eftersom att sittdelen är ergonomisk så är sittdelen givetvis skålad även i liggläget.

Rejäl sufflett på Teutonia TRIO

Rejäl sufflett med liten solkeps längst fram

Det är mycket med Teutonia TRIO som är rakt på, utan konstigheter. Suffletten är en av dem. Ingen förlängning behöver öppnas upp, utan man grabbar bara tag om sufflettebågen och drar fram till önskad position. Fullt utfälld när sittdelen är i sittläge eller viloläge ger suffletten ett väldigt bra skydd. Jag brukar då vika in solkepsen, för att fortsätta kunna ha ögonkontakt med barnet.

I liggläget så får suffletten utan tvekan godkänd betyg. Men där skulle man i vissa lägen kunna önska att sufflettkepsen varit längre. Samma sak skulle jag gissa uppstår på liggdelen. När solen står lågt på våren så kommer vissa solstrålar kunna leta sig in till barnets ansikte. Men överlag är detta en bra och pålitlig sufflett.

Svåröppnad vädringslucka på Teutonia TRIO

Stor men väl dold vädringslucka

Jag är ju inte riktigt ett fan av att läsa vagnens manual innan användning, jag vill försöka se hur mycket man kan lista ut på egen hand. Det säger ofta en del om en barnvagns användarvänlighet. Ibland kanske det också säger något om användarens slutledningsförmåga förstås. Upptäckten av vädringsluckan dröjde nämligen till fotograferingen av vagnen, vilket oftast är det sista skedet innan jag skriver en recension. Jag kanske borde varit mer uppmärksamma men det här är ett ovanligt väl dold vädringslucka. Jag skulle faktiskt vilja kalla den svåråtkomlig.

För att öppna vädringslucka på Teutonia TRIO så måste man nämligen trä det bakersta stycket av suffletten över fällning. Passformen är väldigt exakt, så detta är inte något man gör på en halv sekund direkt. När den väl är lossad från spärren så är det dock enkelt att vika undan sufflettyget så att vädringsluckan blottas. Denna är i sin tur väldigt stor, så det kommer in gott om luft och det är lätt att se in till barnet. Men att den är så opraktisk att använda sig av drar ned intrycket. Vill man bruka funktionen kommer man mest troligt inte orka sätt fast suffletten igen efter varje användning och då kommer tyget hänga fult över spärren. Här finns det klart utrymme för förbättring.

Teutonia TRIO har stora, tåliga hjul

Stora, rejäla hjul som lätt kan låsas och lossas

Teutonia TRIO har fyra stora, punkteringsfria däck. Körkänslan är snarlik den i lufthjul, men något hårdare. Jag har alltid älskat lufthjul men numera görs det så pass bra hjul med foamfyllning eller luftkanal att det faktiskt börjar kännas onödigt att utsätta sig för risken för punktering på barnvagnen. På vintern, i snö, förblir dock lufthjul det allra bästa. TRIOs hjul är väl tilltagna i storlek och mycket tåliga. Trots rullande på grus och annat finns inga märken, bara damm.

Alla fyra hjul kan mycket enkelt lossas från chassit, om man vill göra vagnen mer kompakt ihopfälld. Framhjulen är snurrbara, men kan också låsas i fast läge. För att ta loss framhjulen från chassit så trycker man in den silvriga knappen på sidan av hjulets infästning. För att låsa framhjulen i fast läge så trycker man ned de silvriga, ovala knapparna på ovansida av chassit vid framhjulen.

Ställbart handtag på Teutonia TRIO

Ställbart teleskophandtag och sydd läderimitation

Handtaget på Teutonia TRIO är brett och lite mer fyrkantigt i formen, fast runt i omkretsen. Det är klätt i samma läderimitation som bygel och andra detaljer på vagnen. På mitten av handtagets undersida sitter en stor knapp. När man håller in den kan man höja och sänka handtaget. I lägsta läget mäter det 98 cm från golv till handtag, i högsta läget 110 cm. Det är en bra höjd och gör att Teutonia TRIO bör vara bekväm att promenera med även för de riktigt långa föräldrarna.

Teutonia TRIO har stor varukorg som kan stängas igen

Rymlig varukorg som kan stängas igen

Inte kan man klaga på utrymmet i TRIOs varukorg i alla fall. Dels är den stor, dels sitter den lite bakom sittdelen om man har den framåtvänd. Och då kan man bygga rejält på höjden. Med sittdelen bakåtvänd är läget förstås lite annorlunda men även då rymmer varukorgen en hel del.

Varukorgen har dessutom ett lock. Vill man skydda innehållet från väder eller andras åtkomst så kan man stänga igen TRIOs varukorg med en dragkedja. Jag gillar den här funktionen, men skulle kanske önska lite förändring i hur den genomförts. Nu är det som en vanligt dragkedja hela vägen runt, och locket sätter alltid fast längst fram vid framhjulen. Så när locket ska stängas måste man sträcka tyget rejält och sedan försöka para ihop de olika delarna av dragkedjan med varandra. Det känns lite osmidigt.

Vill man använda varukorgen utan lock går det förstås utmärkt. Då öppnar jag upp dragkedjan hela vägen och lägger locket som en lager tyg på varukorgens botten, och lastar sen mina saker ovanpå.

Så fäller man ihop Teutonia TRIO

Så fäller man ihop Teutonia TRIO

För att fälla ihop Teutonia TRIO så krävs det att man först lossar sitt- eller liggdelen från chassit. Tvärs över chassit, rakt över varukorgen, löper en hopfällningsrem med ett handtag i samma läderimitation som övriga detaljer på vagnen. Detta handtag måste man dra i uppåt, tills vita markeringar syns vid remmens fästen. Att hopfällningen påbörjats och chassit låsts upp ser man också på att den vita linjen på chassits mittnav, precis vid fästet för sittdel/liggdel, inte längre löper i en linje.

Efter att man dragit i ihopfällningsremmen så tar man tag i handtaget med en hand. Samtidigt som man håller in samma knapp som används för att höjdjustera handtaget så trycker man handtaget inåt och nedåt. Chassit kommer då vika ihop sig och Teutonia TRIO fälls ihop. För att fälla upp chassit igen är det bara att lyfta upp vagnen i handtaget med ett ryck.

Om TRIO fälls ihop med hjulen på så får jag hela paketet till omkring 72 x 43 x 59 cm stort. Staplar man sittdelen ovanpå blir den ännu något större. Detta är ingen liten barnvagn. Men storleken på Teutonia TRIO ihopfälld är helt acceptabel ändå. Men självklart tycker jag alltid att det är ett minus med extra moment i hopfällningen, vilket det faktum att man måste ta av sittdelen först ändå är.

Matchande tillbehör - skötväska och mugghållare till Teutonia TRIO

Brett utbud av originaltillbehör till TRIO

Trots att Teutonia TRIO är ny på marknaden så har det inte dröjt med ta fram passande tillbehör. Mugghållaren är en modell som med stor säkerhet kan passa på flera vagnar, då den kläms fast runt chassit med en skruv. Den är utrustad med en knäled och en knapp. På så sätt kan man fästa mugghållaren på chassit oavsett vinkel och sen vrida mugghållaren så att kaffet eller vattenflaskan står vågrätt. Jag tycker mugghållare funkat bra för sitt syfte, men det gör de flesta mugghållare. Det viktigaste är att man kan få fast den ordentligt utan att den glider, och denna glider inte en millimeter om man skruvar åt den ordentligt.

Skötväskan som så perfekt matchat denna Teutonia TRIO i färgen Melange Blank har ringar som gör att den kan hängas upp på fästena på handtagets insida. Skötväskan har flera fack på utsidan och på insidan, och en skötbädd medföljer. Utrymmesmässigt känns den riktigt rymlig, så även i det avseendet matchar den vagnen väl.

Teutonia TRIO Winter sittdyna och Winter fotsack

Teutonia Vinter sittdyna och Vinter fotsack

Is it a bird, is it a plane? Fast i detta fall är det mer; Är det en åkpåse, eller är det en fotsack och en sittdyna? Båda svaren känns lika riktiga och de här produkterna känns riktigt mysiga. Medan skötväska och mugghållare är lite mer lullull vad gäller nödvändigheten så kan jag verkligen se en massa praktisk användning för Vinter sittdyna och Vinter fotsack. De är rejält fodrade med mysig teddyfleece, som är otroligt mjuk och verkligen skapar precis den där ombonade, sova på ett moln-känslan som man vill ge sina barn.

För det första så är dessa tillbehör verkligen genomtänkta. Sittdynan slutar där fotstödet börjar, vilket innebär att tillbehören kan användas när barnet har skor på sig utan att man måste tvätta av fodret. Dessutom fäster man sittdynan överst på ryggstödet med en dragkedja. Absolut ingen chans att den kan glida nedåt. Fotsacken fästs med hjälp av bygeln och kan sedan vikas runt denna eller användas uppvikt. Man behöver dessutom inte ta loss bygeln för att kunna sätt i barnet. Längs med fotsackens framsida löper en dragkedja så att man kan öppna upp själva locket.

Självklart kan man även använda fotsacken och sittdynan var för sig. Men ihop känns de som smartast. Jag skulle inte säga att det ger exakt samma värme som en tjock vinteråkpåse kan ge, eftersom att den inte slutar tätt runt hela barnets kropp. Men det är en riktigt smart och praktisk lösning för det något större barnet som har overall ibland och ibland inte.

Körkänslan hos Teutonia TRIO

Körkänslan i Teutonia TRIO

Hur en vagn är att köra är bland det allra viktigaste tycker jag. En konstig knapp eller ett fult tyg, det är detaljer man kan komma över. Men är vagnen trög eller svår att köra så kommer man störa sig på det varenda promenad. Teutonia TRIO har en väldigt rejäl körkänsla. Den är lättrullad, de stora hjulen är en bra hjälp för att skapa momentum i körningen. Det är inte den absolut mest lättsvängda vagn jag har kört. Den är ju ganska stor. Men den är inte trögstyrd. Och har man handtaget i ett av de högre lägena så är den inte heller svår att häva över trottoarkanter.

Teutonia TRIO ser lite större ut än vad den är. 59 cm bredd är inte alls särskilt brett, standarden ligger på runt 60 cm över bakhjulen. Så att köra TRIO i stadsmiljö och butiker har funkat bra. Men att gå i lite terräng har också varit smidigt. Grusväg och gräsmatta är inget problem för rejäla TRIO. Eftersom att vagnen släpptes innan sommaren så har det inte funnits någon möjlighet för mig att testa den i snö. Men känslan är att Teutonia TRIO borde fixa en svensk vinter väl.

Mitt omdöme och betyg på Teutonia TRIO

Mitt omdöme av Teutonia TRIO

När denna recension skrivs är nypriset för en Teutonia TRIO, som alltid säljs i duopaket, under 9000 kr. Det är väldigt mycket vagn för pengarna. Och som jag uppfattar det baserat på den period jag kört vagnen så får man kvalitet för det priset. Precis som alla första vagnar från ett märke, för korrekt är att betrakta Teutonia som ett helt nytt märke på marknaden, så finns det en del saker som kan förbättras. Vädringsluckan på suffletten är obegriplig. Och sufflettens solkeps skulle kunna göras tre gånger så lång för att funka bättre i liggläge och på liggdelen.

Men med det sagt så har jag gillat att köra Teutonia TRIO: Det har funkat bra att montera universalståbräda på vagnen, den har en stor varukorg, en väldigt stabil körkänsla och rejäla hjul. Jag är väldigt nyfiken på hur TRIO blir med Buggy-sitsen längre, för det finns helt klart en efterfrågan för en paketlösning som ska funka för hela barnvagnsperioden. Kanske blir Teutonia TRIO den smidiga lösningen?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Teutonia Trio hos: Baby V

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Jennie Sandén 20 september, 2019 - 21:55

Yiiipppeee, fantastiskt att läsa. TACK SÅ HJÄRTLIGT. Gjort mig helt säker på att det är denna vagn jag vill ha till bebis nummer två❤️ Jag har en fundering?
Hur upplever du att liggdelen är när man promenerar? Är den skumpig?
Har en vän som köpt Cybex Priam och när hon promenerar på grusväg studsar ungen så mycket i liggdelen att hon tror barnet ska skumpa ur
Med vänlig hälsning, Jennie

Reply
Anna 26 september, 2019 - 23:20

Hej Jennie!
I princip omöjligt för mig att säga hur det blir med en bebis i en liggdel, då jag endast kört sittdelen och det med ett barn på minst 12-13 kg i den. Det påverkar hur fjädringen jobbar och hur ojämnheter vibrerar och uppfattas. Så jag vet inte. Men jag tycker att TRIO borde fixa en hel del faktiskt.
/Anna

Reply
Annika 11 juni, 2021 - 09:29

Hej! Tack för denna och andra otroligt hjälpsamma recensioner! Jag undrar hur Teutonia trio står sig mot Bugaboo fox2? Främst gällande körkänsla på grusvägar och i terräng (jämnare skogsmark). Har nu en Emmaljunga super viking som är härlig att köra förutom att den får punktering hela tiden… Vilken vagn hade du rekommenderat för någon som kör mycket på både asfalt och grusväg?

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:27

Hej Annika!
Om du gillar din Super Viking så kan du ju alltid byta till punkteringafria däck till den, det är en rätt smidig lösning om man är nöjd med vagnen i övrigt tänker jag?

Annars skulle jag nog säga att jag föredrar Fox av den och Teutonia Trio. Fox är lite mer smidig och lättstyrd, och lite mer kompakt hopfälld också!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar