Guide till Bugaboos sittdynor 2018 + Bugaboo Sittdyna Breezy

av Anna
Guide över Bugaboos sittdynor

Olika modeller av Bugaboo sittdyna

Dags att åter igen publicera en uppdaterad guide över Bugaboos sittdynor, eftersom att den nu finns i hela sju versioner. Det är inte lätt att ha koll men här kommer lite kort info om alla olika varianter:

1 – Den allra äldsta sittdynan. Den hade inga öglor upptill, ingen flärp på baksidan och egentligen inga extrafunktioner alls. Lång och bred, både i fot- och huvudända.

2 – De riktigt bra tilläggen ser dagens ljus: Dels öglor upptill (syns ej på denna bild) för att sittdyna ska fästas runt knapparna på Bee. Dels en tygremsa på baksidan av sittdynan, som träs under sittplattan i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Dynan hade dessutom fått en fantastisk upphängningsficka baktill, så att den kan träs över ryggstödet på ergosittdelarna och således hindras från att glida.

3 – Bugaboo introducerar långa selhål som öppnas och stängs med kardborre, så man slipper trä isär selen varje gång man ska sätta i eller ta loss sittdynan.

4 – Bugaboo har nu bytt ut selarna i alla sina vagnar till fem separata selremmar med utstående axelremmar. Därför införs en T-formad skärning i sittdynornas övre selhål.

5 – Tillbaka till rötterna så skalar Bugaboo bort upphängningsfickan från dynan men behåller öglorna och bandet som träs under sittplattan på de ergonomiska sittdelarna. Formen på dynan påminner mer om version 1 än de tre föregående versionerna.

6 – Bugaboo släpper en Breezy-version av sittdynan, speciellt utformad för att göra sittdelen luftig när det är varmt. Till skillnad från version 5 har denna dyna två vågräta hål för grenselet, mot tidigare ett lodrätt.

7 – Även vanliga sittdynan får nu de två lodräta grenhålen.

Skillnaden mellan olika Bugaboo sittdynor

Skillnaden mellan Bugaboos sittdynor

Bilden ovan föreställer version 4 i färgen ice blue, version 5 i färgen petrol samt version 6, breezydynan, i soft pink. I skrivande stund, april 2018, är det version 6 och 7 som säljs i butik, möjligtvis att version 5 också kan finnas kvar som en rest någonstans. Min personliga favorit av alla dynor är version 4. Den sitter allra bäst i Bugaboos Donkeys, Cameleons och Buffalos sittdelar, eftersom att den både kan träs över ryggstödet och runt sittdelsplattan. Buagboo Fox har ett helt annat sittdelstyg där dynan inte kan träs runt sittplattan, och den har ju heller inga knappar som Bee5 har så i Fox är det endast selen som håller sittdelen uppe. Oftast tycker jag att Bugaboo lyckas mycket väl med att göra förändringar till det bättre men med sittdynorna förstår jag inte riktigt varför man valt att ta bort upphängningsfickan baktill. I synnerhet inte nu när man inte ens kan trä dynan under sittplattan på Fox. Att upphängningsfickan försvinner gör i mitt tycke att sittdynan oundvikligen sitter sämre och har lättare för att glida nedåt i sittdelen.

Så fäster man Bugaboos sittdyna i Bugaboo Donkey, Bugaboo Buffalo och Bugaboo Cameleon

Så fäster man Bugaboos sittdyna i sittdelen

Denna bild visar skillnaden på hur de olika dynorna sitter i Bugaboo Donkeys ergonomiska sittdel. Båda har trätts runt sittplattan, som man kan lyfta på. Version 5 sitter i övrigt fast endast med selen medan version 4 har trätts över ryggstödet och dessutom hakas fast runt spärren som man vinklar sittdelen med. Jag vet att en del använder öglorna på version 5 av sittdynan genom att dra ut dem och trä dem runt fällningspärren på sittdelen. Vilket ju kan vara ett sätt att få sittdynan att inte glida nedåt på den övre delen av ryggstödet. Men öglorna är, vad jag vet, avsedda för att fästas runt knapparna på Bugaboo Bee.

För dig som ska använda Bugaboos sittdyna i Bugaboo Fox så är det värt att notera att sittdynan inte kan fästas under sittplattan. Fox sittdel har en annan konstruktion. För bildinstruktioner om hur man bäst fäster upp dynan i Fox, läs mitt inlägg om hur man sätter Bugaboos sittdyna i Bugaboo Fox.

Bugaboo Breezy Sittdyna

Recension av Bugaboo Breezy Sittdyna

Vilka funktioner har Bugaboos sittdyna breezy?

I sin uppbyggnad påminner den en hel del om Aermoov-dynan, då båda har ett inbyggt slags 3D-nät i sig. På Bugaboos dyna kallas det Cooldry Nättyg. Dynan är vändbar och kan användas med båda sidorna utåt. Funktionen som nätet ska ha är att bilda en luftficka mellan barnet och sittdelen. Tanken är att om luft kan röra sig däremellan så svalkas barnet av mer effektivt och det blir därför mindre svettigt att sitta i vagnen. Dynan ska även har förmåga att leda bort den svett som ändå uppstår samt vara snabbtorkande, så barnet inte blir kallt av att sitta fuktigt. Hur pass märkbart detta är tycker jag är svårt att säga generellt, med med Aeromoov-dynan har jag märkt av en viss skillnad till det bättre när jag använt dynorna i barnens bilstolar under sommaren. Hur bra Bugaboos breezydyna är får jag återkomma om i höst, då det inte varit sommarväder under den period jag haft dynan tillgänglig.

Skillnaden mellan Bugaboo Breezy Sittdyna och Bugaboos vanliga sittdyna

Vad är skillnaden mellan Bugaboos vanliga sittdyna och Bugaboos breezy sittdyna?

Den petrolfärgade dynan ovan är ju som sagt en snäppet äldre version med annat grenhål, men den senaste versionen av den vanliga sittdynan och breezydynan ser väldigt snarlika ut på avstånd. Känner man på dem så märker man direkt skillnad. Brezzydynan känns lite tjockare och är samtidigt mer porös. Tryck på bilden ovan och zooma in för att tydligt ser hur olika material de båda dynorna har på baksidan. En annan skillnad som införts på breezy dynan och kanske även på den version av vanliga sittdyna som säljs numera, det vet jag inte, är att öglorna har gått från att vara elastiska till att utgörs av ett helt ostretchigt material. Klokt tror jag, då detta innebär att de får svårare att tänjas ut med tid och användning.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboos sittdynor hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Jina 21 juli, 2020 - 23:33

Jag har en Donkey 2a och testat dyna nummer 5. Jag upplever att den har väldigt dålig passform och är för bred och otymplig. Det tog utrymme från bakre delen av sitsen, så att barnet närmast blev hängande i selen. Aj! Tips på vad för dyna som passar? Ska man vänta sig lika dålig passform med breezy?

Reply
Anna 31 juli, 2020 - 09:37

Hej Jina!
Det låter märkligt, jag tycker den dynan har suttit rätt bra i Donkeyn. Satte du fast den både under sittplattan och drog igenom selen ordentligt? Men dynan har uppdaterats flera gånger sedan dess, faktum är att Bugaboo ändrat den igen nu i våras så köper du en Breezy-dyna så har den en lite annan passform. Senaste versionen av dyna tycker jag sitter superbra i min Donkey 3!
/Anna

Reply
Jovana 28 februari, 2021 - 18:38

Hej!
Vi har en Donkey med gammalt chassi men helt nya sittdelar. Vi har tittat på en begagnad sittdyna i läcker färg, jag tror mig urskilja att det rör sig om typ 2. Den är i fint skick i övrigt, bara gammal modell. Tror du att den kommer passa våra nya sittdelar eller ska man satsa på något nyare? Jag har läst texten och förstår att ”vår” dyna har både öglor, upphängningsficka och tygremsa, men kan de nya sittdelarna också vikas upp för att fästa tygremsan?
Det finns ju en uppsjö av dynor på marknaden både nya och gamla, så om rekommendationen är att välja en annan modell gör vi så klart det 🙂

Mvh Jovana

Reply
Jovana 28 februari, 2021 - 18:43

Ett litet tillägg.
Jag ser i din guide här att typ två bara har lodräta öppningar för sele medan de nya modellerna har en vågrät del längst upp så att man trär selen ”rätvänd” och inte tvinnad (om jag förstår det rätt?). Upplever du att detta gör en väsentlig skillnad så att den detaljen påverkar val av modell?

Reply
Elin 10 maj, 2021 - 11:24

Finns ditt utlåtande på Breezy-dynan att läsa nånstans? Eller jämgörelser mellan olika ventilerade dynor?

Reply
Anna 10 maj, 2021 - 12:48

Hej Elin!
Absolut, jag har detta inlägg där jag jämför och recenserar både Bugaboo breezy Sittdyna och AeroMoov sittdyna: https://ombarnvagnar.com/2018/05/vad-ska-man-ha-for-sittdyna-i-barnvagnen-pa-sommaren/

Sen har jag även detta samlingsinlägg där jag jämför och recenserar fyra olika dynor som ska ha svalkande effekt: https://ombarnvagnar.com/2020/07/svala-sittdynor-for-sommaren/

/Anna

Reply
Marie 4 november, 2022 - 11:31

Finns det nya sittdynor att köpa till Bugaboo Buffalo? Vi har precis köpt en begagnad å tänkte det kunde vara bra med en dyna.
Tack på förhand!

Reply
Anna 6 november, 2022 - 16:08

Hej Marie!
Alla Bugaboos sittdynor är kompatibla med Buffalo, så de kan absolut köpa de som säljs i butik idag. De kommer passa bra!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar