Silver Cross Wave

av Anna
Silver Cross Wave Midnight Blue recension

Recension av Silver Cross Wave

Inköp: Ordinarie pris för vagnen är cirka 13999 kr.  Detta är ett recensionsexemplar från Silver Cross Scandinavia.
Tillbehör: Med vagnen ingår två regnskydd, två myggnät, en fotsack, mugghållare, babyskyddsadaptrar och syskonadaptrar.
Typ av vagn: Duovagn, syskonvagn.

För många är det nog fortfarande en helt annan typ av barnvagn än modellen Wave som man ser framför sig när man hör orden Silver Cross. Silver Cross Balmoral anses ju av många vara barnvagnarnas roll royce, även prislappen är därefter. Silver Cross vagnar har setts med både engelska kungligheter och andra celebriteter. Wave är en mycket mer modern modell från märket och modern också i det avseende att den har multipla funktioner.

Denna vagn kan köras både som singel- och som syskonvagn. När man köper den komplett så ingår adaptrar för att använda sitt- och liggdelen samtidigt på chassit. Vill man ha två sittdelar på samma gång så behöver man dock köpa till ett syskonsäte till Wave. I övrigt är det inte mycket som behöver köpas till. Det är en i princip komplett arsenal av tillbehör som medföljer när man köper Wave. Två regnskydd, ett för liggdelen och ett för sittdelen – och samma upplägg med myggnät. För sittdelen medföljer också en fotsack samt en sittdyna. Andra tillbehör som ingår med Silver Cross Wave är mugghållare samt babyskyddsadaptrar.

Korta fakta om Silver Cross Wave

Vagnen är 60 cm bred över bakhjulen, så precis lika bred som en vanlig singelvagn. Jag hade fått höra innan jag började köra Wave att den kunde kännas tung. Som singelvagn är det inget jag tänker på nämnvärt, med liggdel väger vagnen 14,5 kg och med sittdel 14 kg. Ganska normaltungt även om det finns gott om duovagnar som väger mindre än så. Med både sitt- och liggdel fästa på chassit väger Wave således 18,5 kg. Det är däremot att anse som ganska tungt, även för en syskonvagn. Den Silver Cross Wave jag har kört har en riktigt vacker blå färg som heter Midnight. Tyget har lite glans och nyans i sig, och känns påkostat tycker jag.

Silver Cross Wave med mysig liggdel

Ombonad liggdel med bra ventilation

I brist på bebisar har Wave-liggdelen förblivit oanvänd hemma hos mig, men jag tror jag skulle gillat den om jag hade haft ett barn i rätt ålder. Liggdelen känns riktigt ombonad och jag gillar att fodret på sidorna är quiltat. Den är lätt att klicka i samt lossa från chassit och har sin egen bygel som man kan bära liggdelen i. Suffletten har utfällbara solskärmar, så solskyddet blir rätt bra ihop med liggdelslocket.

Locket sitter fast med tysta tryckknappar på insidan av liggdelsramen, samt med kardborre på utsidan av liggdelsklädseln. Suffletten kan öppnas upp och under finns ett lager meshnät. En väldigt bra funktion att ha på vagnen om man använder liggdelen på sommaren när det är varmt ute.

Silver Cross Wave har en vändbar, ergonomisk sittdel

Ergonomisk sittdel med sele som är ställbar i höjd

Waves sittdel är ergonomisk och självklart är den vändbar. Den lossas lätt från chassit genom att man fäller ut de svarta spärrarna på båda sidorna av sittdelen. De blir sen som små handtag, som gör det enkelt att lyfta upp sittdelen. Bygeln är helt avtagbar men kan också öppnas upp på bara ena sidan. Då kan den lätt svängas undan när man ska sätta i eller ta ur barnet ur vagnen. Selen är rymlig, lätt att justera i längd och axelremmarna kan fästas i ryggstödet i tre olika höjdlägen.

Silver Cross Wave har sittläge, viloläge och liggläge på sittdelen

Oavsett hur man har vänt sittdelen så kan man ställa den i samma lägen. För att vinkla sittdelen lossar man spärren på baksidan av ryggstödet och fäller det bakåt. Sittläget har en bra, upprätt position och liggläget är fullt – men inte plant givetvis. Eftersom att Wave har en ergonomisk sittdel så är den alltid skålad, även i liggläget. På en del vagnar är spärren för att vinkla sittdelen trög men på Wave har den alltid varit enkel att komma åt och lossa. Så det krävs ingen särskild handstyrka för att vinkla sittdelen.

Silver Cross Wave har en sufflett med bra vädring och dubbla solkepsar

Sufflett med många olika funktioner

Jag kan inte dra mig till minnes att jag kört någon annan vagn med en sufflett som den på Silver Cross Wave. Själva suffletten är inte förlängningsbar. Man drar den utåt och ytterst har den en rejäl kant i borstad aluminum. Suffletten är stabil och kan öppnas upp på två olika sätt. Dels har den en tittlucka som öppnas med dragkedja, innanför finns klarplast. Bra att ha när man kör vagnen med sittdelen framåtvänd men ändå vill kunna se sitt barn. Dels kan suffletten, precis som på liggdelen, öppnas upp baktill och vikas undan så den blottar ett lager meshnät. Det gör att Wave även funkar bra att använda vid varmare väder, utan att luften står stilla och blir varm inne i sittdelen. Men suffletten kan också förlängas, med hjälp av dubbla solkepsar.

Originell lösning med dubbla solkepsar

Som sagt, det är en okonventionell lösning och jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Å ena sidan känns det lite dumt att man först kan vika ut en kort blå solkeps och sedan, under den, en längre grå solskärm. Å andra sidan så är det ju toppen att man kan få suffletten lång. Solskärmen har en bra avrundande vinkel som verkligen ger skugga inne i sittdelen. När man har den i liggläge hade dock den gråa solskärmen kunnat få vara ännu en bit längre. Att jag skriver att jag inte riktigt vet vad jag tycker om denna lösning beror mest på att jag aldrig använt bara den blå solskärmen. Antingen vill jag ha ordentligt solskydd, och fäller ut båda. Eller så behövs ingen solskärm alls. Men till slut landar jag nog i att det faktiskt är positivt att det går att finjustera längden på suffletten såhär.

Suffletten kan även lossas helt från sittdelen (och liggdelen) om man skulle vilja det. Sufflettfästena knäpps fast runt ramen och kan således också knäppas loss. Det gör att det är enkelt att använda en åkpåse som kan träs över ryggstödet i Waves sittdel.

Rejäl varukorg och ställbart fotstöd på Silver Cross Wave

Ställbart fotstöd och varukorg med rejäla kanter

Silver Cross Waves varukorg är framför allt väldigt lättåtkomlig, från alla håll. Den är rymlig, men när den är fullpackad så är det just det – den är verkligen fullpackad. Sidorna är hårda och det går inte att trycka ned något extra. Det går inte heller att bygga på höjden för då faller sakerna ut. För mig har varukorgen dock alltid räckt till. Jag har fått ned en skötväska och en normalstor matkasse utan bekymmer.

Sittdelen på Silver Cross Wave har ett ställbart fotstöd som kan vinklas mellan flera olika lägen. Fotstödet kan tryckas uppåt utan att man lossar någon spärr innan. Men för att fälla det nedåt måste man trycka ihop de två plattorna på fotstödets undersida. Det kan göras med ena handen.

Silver Cross Wave har smart fotbroms och ställbart teleskophandtag

Punkteringsfria däck och pedagogisk fotbroms

Wave har rejäla fram- och bakhjul i PU, ett gummiliknande material som det inte fastnar stenar i. Det vittnar också mina bilder om, då jag kört denna vagn väldigt mycket på väldigt grusiga vägar och det syns inte minsta märke i något av hjulen. Framhjulen kan låsas i fast läge om man skulle vilja det.

Bromsen är mycket pedagogiskt. Minsta barn förstår att för att bromsa vagnen så trycker man ned den röda pedalen och för att sedan lossa bromsen så duttar man bara med skotippen på den gröna knappen så är vagnen redo att rulla igen. Jag gillar verkligen den har bromsen. Den är lätt att hantera och man behöver aldrig pressa uppåt med foten. Något som annars kan vara ruskigt obekvämt på sommaren när man har sandaler på fötterna.

Handtag som passar långa föräldrar perfekt

Waves handtaget är väldigt rejält, med en stor knapp för att justera höjden mitt på. En del irriterar sig på den typen av placering men jag tycker inte att det har varigt något som stört mig. Jag har ändå kunnat köra vagnen med en hand, den får bara placera handen lite vid sidan av. Handtaget kan justeras rejält i höjd, i fem olika lägen. I högsta läget är handtaget faktiskt för högt för mig som älskar höga handtag – och det betyder att det är väldigt högt. Den här vagnen funkar ypperligt även för riktigt långa föräldrar! Och förstås även för kortare föräldrar som tar långa kliv och därför vill ha ett bra stegutrymme mellan sig och vagnen.

Så stor blir Silver Cross Wave ihopfälld

Ihopfällning av Silver Cross Wave

Silver Cross Wave kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på – om sittdelen är framåtvänd och i upprätt läge. Den blir då som på bilden längst ned till höger. Visst, den är ihopfälld men den blir riktigt hög och ganska tung att lyfta. Jag har tyckt att det är betydligt smidigare att ta loss sittdelen från chassit innan det fälls. I synnerhet som jag ändå bara kört Wave med sittdelen vänd mot mig. För att fälla vagnen finns två spärrar på vardera sida av chassit. På den ena spärren sitter en svart knapp ovanpå som ska tryckas in. Sedan drar man de båda spärrarna uppåt mot sig varpå chassit fälls ihop nedåt. Chassit låser sig automatiskt när vagnen har fällts ihop, vilket gör den mycket enklare att att lyfta in i bilen.

På den stora bilden i mitten har jag packat sittdelen löst ovanpå chassit. Det är tydligt att Wave då tar upp betydligt mycket mindre utrymme än om man låter sittdelen sitta kvar när man fäller vagnen. Och bara chassit för sig är förstås riktigt smidigt att hantera, även om också det är ganska stort eller framför allt ganska långt. Chassit ihopfällt mäter cirka 95 x 60 x 40 cm.

Silver Cross Wave kommer med en massa medföljande tillbehör

Tillbehören som kommer på köpet med Silver Cross Wave

Som sagt, Silver Cross är generösa med tillbehören till Wave. Priset för Wave är ganska högt. Men det bör ju sättas i relation att man faktiskt inte behöver köpa till något mer alls utöver det som ingår (utom möjligtvis en åkpåse till vintern).  Jag gillar att detaljerna känns välarbetade även på tillbehören. Även fotsacken har tysta magnetfästen så att den kan dras loss när man kommit in från kylan utan att man råkar väcka sitt sovande barn.

Silver Cross Wave har justerbar höjd på sittdel och liggdel

Justera höjden på liggdelen och sittdelen

En viktig detalj för att en singelvagn på ett bra sätt ska kunna byggas om till en syskonvagn på längden, är att man kan justera hur delarna placeras på chassit så det inte blir alldeles för tight mellan barnen. Det här har Silver Cross löst så himla smart, jag är riktigt imponerad! Fästena för sitt/liggdelen har en tydlig grå knapp och pressar man in den kan man på nolltid vrida runt fästena.

På den övre raden i bilden ovan är fästen i det lägre läget och bilderna till höger visar hur vagnen ser ut då med sittdel respektive liggdel på chassit. Helt normalt placerade delar, faktiskt ganska högt upp som de är. Men titta sen på den nedre raden. Där har fästet vridits om så att sitt-/liggdelen hamnar längre bak och högre upp. Och det gör att det skapas gott om utrymme för att addera ett till barn till barnvagnsekvationen.

Så är Silver Cross Wave som syskonvagn

Göra om Silver Cross Wave från singelvagn till syskonvagn

Syskonadaptrarna som medföljer är för att man ska kunna fästa liggdelen framtill på chassit. Man kan inte fästa sittdelen med dem, utan den passar bara i läget närmast handtaget. Vill man ha en till sittdel att placera framtill på chassit så måste man alltså köpa till syskonsätet till Wave.

Syskonadaptrarna är enkla att klicka på plats. Det finns bara en position framtill på chassit där de funkar. Det gäller att se till att sätta dem på rätt sida bara men det finns pedagogiska som pilar som anger R (höger) och L (vänster). Och detta gäller då när man står bakom vagnen, inte framför den.

Med huvudsätet i det högre läget skapas faktiskt riktigt gott om utrymme mellan sittdelen och liggdelen. Sittdelen kan till och med vinklas ned till liggläge. Något som inte syns på bilderna ovan är att det även då går att fälla ut solskärmarna helt.

Silver Cross Waves körkänsla som syskonvagn

Som sagt, jag har ingen bebis så jag har inte kunnat köra Wave i syskonläge. Efter lite spontankörning inomhus (när man redan har fyra barn vill man inte skrämma grannarna genom att insinuera att ett femte är på väg eller redan fött) så kan jag konstatera att så länge vagnen bara ska rulla så märks någon tyngd inte av. Men ska man över en kant så blir vagnen väldigt tunghävd såhär. Kanske blir det enklare med ett stort barn nära handtaget som hjälper till att balansera vikten.

Körkänslan i Silver Cross Wave

Körkänsla och användning av Silver Cross Wave

Silver Cross Wave har ett riktigt bra rull, på släta underlag. I början av våren var trottoarer och vägar här där jag bor fortfarande täckt av ett tjock lager grus och på småsten blir Wave lite för hoppig för min smak. Det finns en slags fjädring i chassit men jag upplever det som att den jobbar mer i sidled och framför allt dämpar vid större hinder. Just småsten och Waves relativt hårda hjul var en mindre lyckad kombination. Då rullade Wave bättre i snö.

Min slutsats blir att det här är en vagn som gör sig bäst i stadsmiljö eller på plan asfalt, inte i terräng. Och när allt grus sopats bort så var den verkligen en trevlig barnvagn att gå långpromenader med. Wave kräver inte mer än en lätt hand på handtaget för att fortsätta rulla framåt. Som singelvagn med handtaget i högt läge så får man pressa lite för att häva vagnen upp över en kant, men det är inget som stör. Utrymmesmässigt känns Waves sittdelar ganska normala i storlek. Min ettåring har gott om plats för att växa och det kommer vara fotstödet som blir urvuxet först. Wave har dock faktiskt en maxvikt på 25 kg när vagnen är i singelläge. I syskonläge tar den 15 + 15 kg. Och utrymmet upp under suffletten funkar nog även för min fyraåring men hans ben är för långa vid det här laget.

Stilren design och utrymme för förbättringar

Det jag fastnar mest för med Silver Cross Wave är nog ändå designen. Både tyger och detaljer är snyggt genomarbetade och jag gillar verkligen den fina men absolut inte tråkiga färgskala som Silver Cross har valt ut för vagnen. Den känns också, precis som UPPAbaby Vista och Baby Jogger City Select Lux, som ett bra vagnsval för alla som vet eller hoppas att de ska få ganska täta syskon och att de kommer behöva syskonvagn under en övergånsperiod.

Jag tror att Wave gör sig bäst som singelvagn men att det för många familjer kan vara smidigt att ha alternativet att köra båda barnen i vagnen, genom att kunna snabbt klicka på en extra syskonsittdel framtill på chassit. Fick jag önska några förändringar skulle jag vilja ha något mjukare hjul som bättre kan absorbera vibrationerna som blir när man kör över småsten och grus. Att chassit är tung låter sig ändå förklaras med att vagnen ska vara stabil nog att ta väldigt mycket vikt. Jag gillar vad Silver Cross gjort med Wave och även om jag inte klickar helt modellen så kan jag förstå varför andra vill surfa på den här Wave-vågen!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Silver Cross Wave hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Emelie 18 februari, 2019 - 13:01

Hej! Jag är ny i barnvagnsdjungeln och undrar hur du uppfattar att liggdelen är? Utrymme, storlek jämfört med andra vagnar? Hur länge kan bebisen få plats tills det behövs ändras till en sittdel? /Emelie

Reply
Anna 18 februari, 2019 - 22:22

Hej Emelie, helt normalstor. Den stack inte ut åt något håll storleksmässigt som jag minns det! Så en normalstor bebis borde få plats ungefär de 6 månader som man rekommenderas använda liggdelen.
/Anna

Reply
Amanda 15 september, 2019 - 15:39

Hej! Första gången jag såg Silver Gross Wave fastnade jag för den. Väldigt skön att köra (dock endast testat i butik där alla är sköna att köra…), smidig att fälla ihop samt ändra handtag och skärm med en hand, och framförallt väldigt snygg! Dessutom är både jag och sambon väldigt långa.

Hittade sedan Emmaljungas Super Viking. Den verkar också väldigt smidig och bra. Ogillar lite att man måste ha två händer för att ändra skärmen på liggdelen och handtaget.

Vilken vagn hade du rekommenderat? Kommer vara mest stadskörning men har nära till naturreservat med hårt packad grusväg eller motionscentrum med såna packade träbitar/sågspån. Nu när Silver cross Wave är rejält nedsatt hamnar dessa vagnar på ungefär samma pris och enligt butikspersonal verkar de vara ungefär lika bra. = beslutsångest för en som ska köpa barnvagn för första gången.

Reply
Anna 15 september, 2019 - 21:40

Hej Amanda, den var klurig att svara på eftersom att ingen av dem är någon personlig favorit hos mig. Men det betyder ju också att jag tycker jag kan värdera dem utan mina egna känslor inblandade och jag tycker de är hyfsat lika varandra. Skulle dock inte kalla någon av dem smidig, men om det är okej med en större vagn (tänker ffa när den fälls ihop) så är de ju likvärdiga även där. Gillar nog Super Viking med lufthjul lite mer än Waves ganska hårda körkänsla dock!
/Anna

Reply
Mien Ömar 4 januari, 2021 - 13:35

Vet du om wave och pioneer från silver cross är lika eller vad som skiljer mest? Jag har fastnat för pioneer, större varukorg, lite annan design. Men något jag har svårt att hitta info om är stötdämpning, hur hjulen är för grus och skogsstig och om man kan byta ut däcken mot andra. Kanske lufthjul.
Vår vagn måste funka att gå på grus med och att användas dagligen för långa promenader.

Reply
Anna 4 januari, 2021 - 19:31

Hej!
Jag har tyvärr ingen koll alls på Pioneer är jag rädd, har sett den i butik/på mässa men har aldrig använt den eller läst in mig djupare på den så jag kan dessvärre inte svara på dina frågor.
/Anna

Reply
Linda 7 februari, 2021 - 17:55

Hej Anna!
Vi har precis som Mien fastnat lite extra för Pioneer, vet du om du kommer känna på och recensera en sådan under våren?

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 17:06

Hej Linda, nej jag har tyvärr inga planer på att testa Pioneer som det ser ut nu. 🙁
/Anna

Reply
Diana 21 november, 2022 - 22:03

Är Silver Cross Wave tvättbar?! Om barnen spyr eller bajsar på, går det att tvätta?

Reply
Anna 21 november, 2022 - 22:45

Hej Diana!
Jag har inte själv tvättat Waves klädsel och vet tyvärr inte hur den är att tvätta. Du kan läsa i Waves manual och se vilka delar av klädseln som är avtagbar: https://www.silvercrossbaby.com/customer-service/instruction-manuals/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar