Topplista: 16 populära syskonvagnar

av Anna

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Guide över 16 populära syskonvagnar - så väljer du rätt modell

I det här inlägget listar jag syskonvagnar som är populära just nu och som jag har testat eller på annat sätt har erfarenhet av. De flesta av dem kan köpas nya, någon enstaka modell har nyligen utgått men är fortfarande lätt att hitta begagnad.

Om du är osäker på vilka egenskaper som är viktiga för dig när du kör syskonvagn, eller om du inte vet säkert om du behöver en syskonvagn eller inte – läs gärna mitt inlägg om hur man väljer syskonvagn.

Mina tips på syskonvagnar

Generellt kan syskonvagnar delas upp i två grupper. Dels syskonvagnar på längden där barnen sitter bakom/framför eller ovanför/under varandra, dels syskonvagnar på bredden, där barnen sitter bredvid varandra. Dessa kan i sin tur delas upp utefter om sittdelarna är vändbara, eller inte. Jag ger också ett exempel på en modell av cykelvagn som kan användas som syskonvagn.

Alla barnvagnar jag tipsar om i det här inlägget har sittyta för två barn. På alla utom cykelvagnen kan man montera minst en liggdel. Oftast går det att fästa två liggdelar, för den som väntar tvillingar. Övriga funktioner varierar. Under varje modell presenterar jag i en tabell ett antal relevanta funktioner hos syskonvagnen, så de olika modellerna ska bli lättare att jämföra. Jag länkar också till min recension av barnvagnen, om det finns en sådan, och skriver vilka som är varje modells främsta fördelar och nackdelar.

Syskonvagnar på bredden

Bugaboo Donkey syskonvagn för- och nackdelar

Bugaboo Donkey

Bredd:74 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:22 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

Bugaboo Donkey är en unik syskonvagn med individuellt vändbara sittdelar och ett chassi som kan dras ut på bredden. Donkey kan göras om från en singelvagn med bredd 60 cm till en syskonvagn som är 74 cm bred. Jag har kört olika Donkeyns sen vagnens release sommaren 2011 och håller denna syskonvagn som min absoluta favorit. Jag får med mig alla barn, all packning jag behöver och körkänslan är fantastisk, trots att vagnen knappt har någon fjädring.

Donkeyns styrka är just hur otroligt lättrullad och enkel att styra vagnen är, även om man maxar tillåten viktbelastning. Den har också bra, förlängningsbara suffletter, gott om benutrymme även för långa föräldrar och en väldigt smidig sele i sittdelen. Den är också en av få syskonvagnar som funkar för tre barn samtidigt, i och med den smarta ståbrädan Bugaboo Comfort+ med sittpall. Nackdelen är det höga priset och att Donkeyn är bökigt och ganska stora att packa in i bilen. Senare under våren 2020 kommer en ny version av Donkey släppas. Läs mer i mitt tidigare inlägg om Bugaboo Donkey 3.


För mer information, läs min recension av Bugaboo Donkey 2.
Se pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo


Emmaljunga NXT Twin syskonvagn för- och nackdelar

Emmaljunga NXT Twin

Bredd:79 cm
Typ av sittdel:Vanlig och ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:22 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

NXT Twin är Emmaljungas senaste modell av syskonvagn. Längre fram i tiden kommer vagnen även finns som eTwin, vilket betyder att den kommer ha en eldriven motor som skjuter på i backar och i terräng samt är utrustad med automatisk broms. Priset för NXT Twin är väl tilltaget, men denna syskonvagn bjuder på en hel del innovationer. Mest uppseendeväckande är att man kan välja mellan den ergonomiska och mmaljungas vanliga Flat-sittdel till vagnen. Det går även att ha en av varje. Samma sittdelar passar på NXT Twin som på Emmaljungas singelvagnar NXT60 och NXT90.

NXT Twins främsta nackdel är att vagnen är en bjässe. Den mäter hela 79 cm på bredden, vilket innebär att den inte fixar Stockholmsmåttet och därmed inte garanterat kommer in genom alla hissar, spärrar och dörröppningar. Den är även stor på längden. Chassit kan dock fällas ihop väldigt platt och kompakt, så för den som kan ta sig tid att packa smart så går det ändå att få med sig NXT Twin i bilen. Fördelarna är versatiliteten i sittdelsvalet, att sittdelarna är rymliga med hög maxvikt och att NXT Twin faktiskt är riktigt skön att köra. Chassit har väl tilltagen fjädring och handtaget kan ställas i en uppsjö olika vinklar.


Se pris för Emmaljunga NXT Twin hos: Baby V


Basson Duo syskonvagn för- och nackdelar

Basson Duo

Bredd:74,5 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:15 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Basson Duo är en väldigt prisvärd syskonvagn, som samtidigt lyckas bocka av många av de egenskaper som vanligtvis efterfrågas: individuellt vändbara, vanliga sittdelar med plant liggläge, bra sufflett, stor varukorg och inte bredare än 75 cm. Maxvikten är bara 15 kg per sittdel, vilket är ganska lite år 2020 även om det var standard så sent som för något år sedan.

De främsta fördelarna med Basson Duo är att vagnen komplett kostar ungefär hälften av vad snarlika syskonvagnar kostar. Den är också smidig att köra, och barn upp till omkring 2-3 år kan utan problem både sitta och sova bekvämt. Längre barn ryms också, men därefter sätter ofta maxvikten stopp. Nackdelarna med Basson Duo är att den är ganska stor ihopfälld, att den kanske inte är den allra mest lättrullade vagnen och att vissa detaljer känns ogenomtänkta: exempelvis att byglarna bara kan öppnas när sittdelarna är framåtvända.


För mer information, läs min recension av Basson Duo.
Se pris för Basson Duo hos: Baby V


Emmaljunga DV 735 syskonvagn för- och nackdelar

Emmaljunga DV735

Bredd:73,5 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:15 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Emmaljunga har släppt fler syskonvagnar än jag har kunnat hålla räkningen på, men under de senaste åren har det varit Double Viking som gällt. Först den bredare versionen, som bara hette just Double Viking och var 79 cm. Sen förbättrade Emmaljunga modellen och släppte Double Viking 735, ofta kallad DV735. Siffrorna står för vagnens bredd, den mäter endast 73,5 cm över den bredaste punkten. Den kan inte göras om till singelvagn men samma sitt- och liggdelar som funkar på DV735 kan också använda på lilla Emmaljunga Viking.

DV 735 blev och har förblivit mycket populära. Den är smal och smidig. Sittdelarna är vändbar och rymliga. Även om maxvikten tyvärr förblev 15 kg per sittdel under hela vagnens existens så har utrymmet i ryggstöd och sittyta givit plats åt betydligt större barn. En annan fördel har varit att vagnen lätt kunnat anpassas, både efter smak genom ett stort utbud av olika klädslar och chassing. Men också efter användning, då man kunnat få sin DV735 med olika typer av hjul – luftfyllda såväl som punkteringsfria. Nackdelen med DV735 är att den är relativt stor och klumpig när den fälls ihop, det krävs ett rymligt bagageutrymme för att packa in den i bilen.


För mer information, läs min recension av Emmaljunga DV735.


Carena Visby syskonvagn för- och nackdelar

Carena Visby

Bredd:77 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:25 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Carena Visby sticker ut lite mot andra syskonvagnar. Dels för att det är en syskonvagn på bredden med vändbara sittdelar som har ett nypris på under 5000 kr, dels för att maxvikten per sittdel är hela 25 kg. När Visby lanserades och standardmaxvikten stack detta dock ut mer än vad det gör idag, när 22 kg per sittdel är en ny standard. Carena är ett varumärke med lång historia, som tidigare bland annat har ägts av Brio, men nu ägs av en barnvagnsbutik på nätet.

Fördelarna med Carena Visby, förutom att man får funktioner man annars brukar behöva betala mycket mer för, är att detta är en rejäl vagn. Visby har punkteringsfria hjul som är stora nog att fixa både snö och terräng. Sittdelarna har fullt liggläge. De är dock inte de största rent utrymmesmässigt, och matchar inte hela vägen den generösa maxvikten. Carena Visby är också stor, framför allt när den fälls ihop så tar den upp riktigt mycket plast. Det kombinerat med att vagnen är tung, den väger cirka 23 kg, gör att Visby passar mindre bra om syskonvagnen ofta ska lyftas in i bilen.


För mer information, läs min recension av Carena Visby.


Beemoo LA syskonvagn för- och nackdelar

Beemoo LA

Bredd:79,6 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:15 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Beemoo LA syskonvagn är ytterligare ett budgetalternativ av syskonvagn på bredden med vändbara sittdelar. Vagnen har ställbart knäledshandtag, ställbara fotstöd, ryggstöd som steglöst vinklas ned till ett fullt liggläge och öppningsbara swing away-byglar. Många vagnar övergår nu från lufthjul till punkteringsfria hjul, antingen skumfyllda eller med luftkanaler. Men lufthjul är i de flesta fall oslagbart i snö och terräng. Och Beemoo LA sticker ut som en av få syskonvagnar som fortfarande säljs med stora lufthjul.

Fördelarna med Beemoo LA är att man har lyckats få in många efterfrågade funktioner i en syskonvagn som säljs till ett väldigt lågt pris. Men som ofta är fallet med barnvagnar i budgetklassen, så måste man vara redo att tumma på vissa andra egenskaper. Beemoo LA är en stor vagn, den mäter några mm under 80 cm på den bredaste punkten. Det innebär att det finns dörrar man inte kommer komma igenom. Den är också tung, nästa 24 kg väger vagnen med två sittdelar. Oavsett det blir den stor ihopfälld. Men för den som inte bor litet och inte behöver packa in vagnen i bilen så kan Beemoo LA funka utmärkt för promenader och vardagstransport till föris.


För mer information, läs min recension av Beemoo LA.
Se pris för Beemoo LA hos: Jollyroom


Baby Jogger City Mini GT Double syskonvagn för- och nackdelar

Baby Jogger City Mini GT Double

Bredd:76 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nej
Maxvikt i sittdelen:22,5 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Baby Jogger City Mini GT Double är en syskonvagnsklassiker. Det är en rejäl, tålig och framför allt riktigt rymlig syskonvagn. Januari år 2020 släpptes den uppdaterade versionen (med det ännu längre produktnamnet) Baby Jogger City Mini GT 2 Double. Den nya GT Double har fått en uppdaterad design, fjädring på alla hjul och ett inbyggt, ställbart fotstöd som innebär att framför allt små barn kommer kunna sova mer bekvämt i vagnen.

Den uppenbara nackdelen med BJ City Mini GT Double är att sittdelarna endast är framåtvänd. Och eftersom att liggdelar till syskonvagnar alltid är lite mindre i bäddmåttet så innebär det att man med denna vagn kan behöva vända bebisen framåt vid sex månaders ålder. Så länge man är bekväm med de framåtvända sittdelarna så finns det många styrkor i denna syskonvagn. Maxvikten är hög och utrymmet i sittdelen är mycket generöst. Handtaget är ställbart, hjulen är punkteringsfria men tåliga nog för grusväg och snö och suffletterna ger bra skugga. Men bäst av allt med GT Double är att en så pass stor vagn blir så platt och lätthanterlig när den fälls ihop. En dröm att ha med sig i bilen eller att förvara i en trång hall.


För mer info, läs min recension av Baby Jogger City Mini GT Double.
Se pris för BJ City Mini GT Double hos: Babyland


Carena Gotland syskonvagn för- och nackdelar

Carena Gotland

Bredd:80 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nej
Maxvikt i sittdelen:25 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Precis som namnet antyder så är Carena Gotland en syskonmodell till Carenas andra syskonvagn Visby. Det är framför allt en sak som skiljer modellerna åt – Carena Gotland har fast framåtvända sittdelar. Dessa sittdelar har fullt liggläge, ryggstödet kan steglöst vinklas till önskad position. Att sittdelarna inte är vändbara innebär att den kan göras lite större. Gotland har samma höga maxvikt som Visby, 25 kg per sittdel. Men sittdelarna är större.

Jag har kört Carena Gotland men jag har aldrig skrivit en recension av den här på bloggen. Det är en stor och ganska tung vagn. Det är precis att jag klarar av att lyfta in den i bilen, där det är lika precist om utrymmet att den ens går in. Men väl ute under promenaden så har Carena Gotland haft en bra körkänsla. Vagnen är bred, så att svänga in på lokala lilla ICA blir svettigt. Däremot har jag kört den på vintern i hyfsat gott om snö, och det gick överraskande bra trots två rätt stora och tunga barn i vagnen.


Thule Urban Glide 2 Double syskonvagn för- och nackdelar

Thule Urban Glide 2 Double

Bredd:80 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nej
Maxvikt i sittdelen:22,5 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Thule har många trogna fans som svär vid att bättre rull knappast finns, och det kan ligga något i det. Även märkets syskonvagn Urban Glide 2 Doublr är löjligt lättrullad och har med mig rullat över riktigt guppiga åkrar utan att köra fast sig en enda gång. Det är mycket sannolikt att syskonvagnen fixar snö lika väl som den kan hantera terräng. Sittdelar är dock endast framåtvända, så väljer man denna syskonvagn måste man vara okej med att ha bebisen vänd bort från en så snart liggdelen är urvuxen.

Thule är en ganska bred vagn, och chassit är också relativt lång. Det kan göra att vagnen känns lite otymplig inne i butiker. Men det här är en vagn som är gjord för långpromenader snarare än för shopping. En annan nackdel är att sittläget är tillbakalutat, en egenskap som inte alltid uppskattas av vakna barn som vill sitta upp ordentligt. För föräldern är Thule Urban Glide 2 Double en dröm att köra. Vagnen är lättstyrd med ett framhjul som dessutom kan justeras. Handtaget kan vinklas i många lägen och de inbyggda handbromsen är ruskigt praktisk i nedförsbackar.


För mer information, läs min recension av Thule Urban Glide 2 Double.
Se pris för Thule Urban Glide 2 Double hos: Babyland


Baby Jogger City Tour 2 Double syskonvagn för- och nackdelar

Baby Jogger City Tour 2 Double

Bredd:66,5 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nej
Maxvikt i sittdelen:20 kg
Kan göras om till singelvagn:Nej

Om utbudet är litet av bra syskonvagnar generellt så är utbudet av bra, små syskonvagnar – som även kan funka som resevagn – riktigt uselt. Ett av de absolut bästa alternativen är Baby Jogger City Tour 2 Double. Fick jag ändra på en enda sak på den här vagnen, så skulle jag sätta dit lite större, lite mer lättrullade hjul. De små hjulen gör vagnen riktigt lämplig för resor. För den som mest vill ha en kompakt syskonvagn som går in i bilen eller att ha vid shopping, eller bara till och från förskolan – ja nästan oavsett anledning som inte kräver att vagnen är så minimal som möjligt hade det varit ett plus om vagnen fått något bättre hjul.

Men det faktum att körkänslan kanske inte får fullpott är också i princip den enda nackdelen med Tour 2 Double. Vagnen är superlätt och blir försvinnande liten när den fälls ihop, något som dessutom kan göras med en hand. Sittdelarna har ett bra men inte helt plant liggläge. och dessutom ställbara fotstödet. Sovkomforten för barnet är riktigt god. Suffletten ger en bra skugga och varukorgen rymmer mer än vad den ser ut att vara dessutom. Maxvikten på 20 kg per sittdel ihop med att ryggstödet faktiskt har en bra höjd ger Baby Jogger City Tour 2 Double en lång användningstid.


För mer information, läs min recension av BJ City Tour 2 Double.
Se pris för Baby Jogger City Tour 2 Double hos: Babyland


Mountain Buggy Duet syskonvagn för- och nackdelar

Mountain Buggy Duet V3.2

Bredd:65 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nja
Maxvikt i sittdelen:18 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

Jag körde den bredare varianten Mountain Buggy Duo som första syskonvagn när jag fick mitt andra barn år 2011. Den kändes med sina 74 cm relativt smalt och smidig jämfört med dåvarande syskonalternativ. Så när jag första gången fick köra supersmala MB Duet året därpå så var wow-faktorn enorm. Då var MB Duet 63 cm bred, nu är den 65 cm – vilket fortfarande är smalare än en del singelvagnar. Duet kan göras om till singelvagn, genom att ena sittdelen byts ut mot en rymlig sidokorg. Själva chassit förändras dock inte i bredd då.

MB Duet har fast framåtvända sittdelar. Liggdelen kan dock göras om till en mindre, bakåtvänd sittdel. Den senaste versionen av face2face-sittdelen, som den kallas, kan till och med vinklas och börjar bli allt mer användbar. Men för barn över cirka ett år är det endast framåtvänt som gäller med MB Duet, vilket är en nackdel. Fördelarna är att detta är en tålig vagn med rejäla hjul, som fixar en nordisk vinter men ändå blir överkomligt liten ihopfälld. Ryggstöden är något bakåtlutade, men å andra sidan har vagnen fullt liggläge och ett litet, litet utdragbart fotstöd. MB Duet har ställbart knäledshandtag och en bra varukorg som man kan packa mycket i.


För mer information, läs min recension av Mountain Buggy Duet V 3.2.
Se pris för MB Duet hos: Babyland


Syskonvagnar på längden

UPPAbaby Vista syskonvagn för- och nackdelar

UPPAbaby Vista

Bredd:65,2 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:22 resp 15 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

UPPAbaby må vara kungen av barnvagnsmärken i USA, i Sverige har Vistan kanske inte riktigt fått samma genomslag som syskonvagn. Å andra sidan är svenskar generellt skeptiska till konceptet syskonvagn på längden. Vad gäller Vistan så finns det en stor chans till förändring under 2020. Senare i vår släpps den uppdaterade UPPAbaby Vista V2, och det är en av de vagnar jag ser mest fram emot att få köra detta åt. Vista V2 kommer ha kraftigt förbättrad fjädring, bättre och snyggare sufflett, och dessutom (ännu) större varukorg och sittdel.

Som syskonvagn är Vista enkel att konfigurera efter olika behov. Ett särskilt syskonsäte, ofta kallat rumble seat, måste köpas till för att fästas framtill på chassit om man vill köra vagnen med två sittdelar. Den bakre sittdelen hamnar högt och det är gott om utrymme mellan sittdelarna också. Vista är en aning bred som singelvagn, men som syskonvagn är den mycket smidig i sina mått och kan packas kompakt i bilen om man lossar delarna från chassit. UPPAbaby Vista funkar även bra med 3 barn, om vagnen kombineras med märkets egen, smidiga ståbräda.


För mer information, läs min recension av UPPAbaby Vista.
Se pris för UPPAbaby Vista hos: Jollyroom


Baby Jogger City Select Lux syskonvagn för- och nackdelar

Baby Jogger City Select Lux

Bredd:60 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:20 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

Baby Jogger har länge haft modellen City Select i sitt sortiment. År 2017 kom den uppdaterade och bättre versionen kallad City Select Lux. Skillnaden är att Lux har bätte fjädring, annat handtag, blir mindre ihopfälld och fungerar ihop med Baby Joggers i mitt tycke geniala jump seat. Ett säte som gör City Select Lux till den perfekta vagnen även när det äldre syskonet befinner sig i skarven mellan att behöva sittdel och att kunna nöja sig med en ståbräda.

En mycket stark fördel hos City Select Lux är att Baby Jogger bjuder på ett väldigt stort antal olika sätt som man kan kombinera sitt- eller liggdelarna med varandra. Ska vagnen köras med två sittande barn är det ett plus att båda sittdelarna är lika stora, och dessutom rymliga. Suffletten kan höjas på sittdelen och suffletten ger en godkänt bra täckning över barnet. Vagnen har riktigt stora punkteringsfria hjul, och skär sig fram genom snön vilket gör att City Select Lux även funkar utmärkt som syskonvagn på vintern.


För mer information, läs min recension av Baby Jogger City Select Lux.
Se pris för BJ City Select Lux hos: Babyland


Emmaljunga NXT90 syskonvagn för- och nackdelar

Emmaljunga NXT90

Bredd:58,5 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:15 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

Emmaljunga NXT90 är nog i de allra flestas ögon inte en syskonvagn, utan en singelvagn. Men en singelvagn som man kan fästa ett syskonsäte på. På samma sätt fungerade Emmaljunga Super Viking, en modell som precis som syskonvagnen DV735 utgick i slutet av år 2019. Numera är Emmaljunga NXT90 godkänd för en maxvikt om 22 kg i sittdelen som singelvagn. Jag anger dock 15 kg per sittdel för NXT90 som syskonvagn, då jag ännu inte hittat någon information om att detta har ändrats.

Även om Emmaljunga NXT90 som singelvagn kan köras antingen med vanlig sittdel, så kallad Flat sittdel, eller med ergonomisk sittdel, så är det som syskonvagn endast godkänd att använda med ergosittdelen. Det finns också endast ett ytterst begränsat antal positioner i vilka sittdelarna får placeras, i kombination med varandra eller med en liggdel. Fördelen med NXT90 som syskonvagn är främst om man hade vagnen som singelvagn till det äldre barnet. Då är det bara att köpa till en sittdel och ett par Go Double-adapters. Nackdelen är de få konfigurationerna och att det är ganska tight om utrymme mellan sittdelarna.


För mer information, läs min recension av Emmaljunga NXT90.
Se pris för Emmaljunga NXT90 hos: Baby V

Silver Cross Wave syskonvagn för- och nackdelar

Silver Cross Wave

Bredd:60 cm
Typ av sittdel:Ergonomisk
Vändbara sittdelar:Ja
Maxvikt i sittdelen:15 kg
Kan göras om till singelvagn:Ja

Silver Cross Wave påminner i upplägget mycket om UPPAbaby Vista. Det är en rejäl singelvagn, med ett barn är i vagnen är sittdelen godkänd för 25 kg. Som syskonvagn tar den 15 kg per sittdel. Syskonsätet fästs framtill på chassit, och det bakre sättet kan då flyttas högre upp för att skapa mer utrymme mellan barnen. Det går också att ha en liggdel och en sittdel på vagnen, och Silver Cross har även en smart ståbräda för Wave.

Fördelar med Silver Cross Wave som syskonvagn är att den är smal för att rymma två barn, precis som andra syskonvagnar på längden är. Det innebär också att man kan packa den kompakt i bilen. Som minst blir den om man fäller chassit separat och sen staplar sittdelarna ovanpå. Wave har en väldigt fin design, med påkostade tyger och överlag en härlig känsla i detaljer. Nackdelen är vagnen har varit tung och svårhävd, även om det enligt uppgift ska vara förbättrat på senaste versionen av Wave. Hjulen är också lite stötiga på grus, så Wave gör sig bäst för stadskörning eller på plana underlag.


För mer information, läs min recension av Silver Cross Wave.
Se pris för Silver Cross Wave hos: Jollyroom


Cykelvagn som syskonvagn

Thule Chariot Cross 2 syskonvagn för- och nackdelar

Thule Chariot Cross 2

Bredd:80 cm
Typ av sittdel:Vanlig
Vändbara sittdelar:Nej
Maxvikt i sittdelen:45 kg totalt
Kan göras om till singelvagn:Nej

Kan man använda en cykelvagn som syskonvagn? Många cykelvagnar har ingen lösning för spädbarn, varför de funkar som syskonvagn tidigast från att det yngsta barnet är runt halvåret. Gränsen för att cykla med ett barn brukar även det gå runt 6-9 månaders ålder. Thule Cross 2 kan användas från cirka 1 månads ålder med Thule Chariot Infant Sling. Cykelvagnar har inte vändbara sittdelar och många modeller har inte ens ett justerbart ryggstöd. Vilket ytterligare gör cykelvagnar bäst som syskonvagn för äldre barn.

Fördelarna med Thule Chariot Cross 2 som syskonvagn är förstås att vagnen får många användningsområden. Man kan använda samma vagn för långpromenader, som för att pendla till förskola och som för sommarens cykelutflykter till badstranden. Cykelvagnar är rymliga inuti, och Cross 2 har dessutom individuellt ställbara ryggstöd som kan vinklas ned till viloläge. Det ökar på barnets komfort avsevärt. Cykelvagnar är även stabila i och med att de har tyngdpunkten lågt placerad, och kan dessutom användas för att frakta annat i när barnen inte ska med. Nackdelen med Thule Cross 2 som syskonvagn är att vagnen är bred och stor, och ofta känns klumpig i folksamlingar eller inne i butiker.


För mer information, läs min recension av Thule Chariot Cross 2.
Se pris för Thule Cross 2 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Sara 13 januari, 2020 - 23:42

Tack för bra info Anna! Vi älskar vår donkey men jisses, det är ett projekt varje gång vi ska ta bilen någonstans. Och det gör vi ofta. Undrar därför vilken vagn som blir minst ihopfälld men som har vändbara sitsar? Har en 3 åring och en 3 månaders.

Reply
Anna 14 januari, 2020 - 09:44

Hej Sara!
På sätt och vis existerar den vagnen inte. Syskonvagnar med vändbara sittdelar blir helt enkelt aldrig vad jag skulle kalla för små ihopfällda. Men det minsta du kan få en syskonvagn är om du väljer en på längden. Så tex Baby Jogger City Select/Selext Lux eller UPPAbaby Vista går att få relativt kompakt. Men – även de är det ett projekt att packa ihop för de blir som minst om du fäller chassi separat och först tar av sitt- och liggdel.
/Anna

Reply
Desiré 23 januari, 2020 - 11:08

Hej Anna!
Tack för ett superbra inlägg!! Efter att ha läst allt grundligt så har jag kommit fram till att vi behöver köpa buggabo donkey 3, den passar våra behov bäst.
Har en donkey från -16 (köpt -17) och undrar om du vet om man kan byta ut tex sitstyget eller hjulen för att öka maxvikten på 17kg? Mitt barn börjar närma sig 17kg så därför undrar jag, annars blir det att köpa den nya.

Tack på förhand
Hälsningar Desiré

Reply
Anna 24 januari, 2020 - 18:05

Hej Desiré!
Nej tyvärr, chassit är konstruerat på ett annat sätt, eventuellt gjorde man även om sittdelsramen något på Donkey2. Så du kan inte köpa till något för att få den högre maxvikten på en äldre Donkey.
/Anna

Reply
Desiré 25 januari, 2020 - 12:27

Okej, då vet jag. Tack snälla för svaret.
Hälsningar Desiré

Reply
Anna 11 oktober, 2023 - 09:25

Hej!
Vi väntar nr 2 och storebror kommer då vara 2 år och 8 månader. Vi behöver en syskonvagn men den kommer ju ha begränsad användningstid då första barnet är så pass stort. Vill ha en på bredden med vändbara sittdelar och bor i närförort till Sthlm så behöver klara både skogspromenad och stan vid behov. Utbudet är ju då begränsat. Funderat på en begagnad DV735 för att komma undan till ett lägre pris men hur viktigt är det med maxvikten på sittdelen? Storebror väger snart nära maxvikten redan liksom. Eller måste man gå på en ny Donkey 5 eller Emmaljunga twin 735 (nya modellen). Detta är ju en djungel!!

Reply
Anna 13 oktober, 2023 - 15:23

Hej Anna!
OM Emmaljunga DV735 tillverkades idag, när en vagn kan godkännas för 22 kg per sittdelar, så är jag rätt övertygad om att den skulle fixa det testet. Jag tror alltså att vagnen håller för mer vikt än den är godkänd för. Iom att alla DV735 dessutom är gamla, så behöver man ju inte heller oroa sig för att överbelastning ska påverka vagnens garanti, för någon garanti finns ju inte kvar.

Tyvärr är ju utbudet av syskonvagnar med vändbara sittdelar på bredden inte så stort, så det är i princip de modellerna du har välja på, om du ska ha en högre maxvikt, ja.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar