Emmaljunga NXT60F / NXT90F -Emmaljungas NXT Flat sittdel

av Anna
Recension av Emmaljungas Flat-sittdel

Recension av Emmaljunga Flat

När jag skrev min recension av Emmaljunga NXT60 så hade jag ännu inte haft möjlighet att testa Flat-sittdelen. Det är nämligen så att de vagnar som i skrivande stund finns i NXT-serien är Emmaljunga NXT90 och NXT60. Det som skiljer 90 och 60 åt är chassina. Vagnarna har exakt samma sitt- och liggdelar. Vilket också innebär att det både till NXT90 och NXT60 finns två slags sittdelar. En ergonomisk sittdel och en vanlig sittdel. För den som vill gå på djupet i detta så rekommenderar jag mitt inlägg om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel.

Kortfattat så handlar det om att en ergonomisk sittdel är skålad och att när den fälls ned så fälls hela sittdelen. En vanlig sittdel kan få ett plant liggläge och när den fälls så är det ryggstödet som fälls nedåt för att skapa den plana ytan. I det här inlägget kommer jag att fokusera på hur själva Flat-sittdelen är. Att jag kört den på ett 60-chassi spelar mindre roll. Eftersom att det är precis samma sittdel man får om man väljer en NXT90F som när man väljer en NXT60F.

Sittutrymme i Emmaljunga Flat

Rymligheten i Emmaljungas Flat-sittdel

Det jag hunnit höra om Flat-sittdelen innan jag själv fick tillfälle att använda den, var att den skulle vara rymligare i sittdelen än NXTs ergonomiska sittdel. Numera medföljer ju alltid spacer till NXT60 och NXT90. Men jag kan nog hålla med om att ryggstödet i Flat-sittdelen är rymligt.

Man ska dock komma ihåg att den övre delen av ryggstödet viks upp som en skyddande kant när ryggstödet på Flat-sittdelen fälls ned till liggläge. Så då tappar den i längd igen, varpå skillnaden mellan Flat och den ergonomiska sittdelen i mitt tycke blir omärkbar i detta avseende. Som bilderna ovan visar så sitter min fyraåring helt okej i Flat-sittdelen. Och min ettåring har gott om utrymme att växa på – framför allt i benen.

Emmaljunga Flat-sittdel har en förlängningsbar sufflett

Konstruktion av suffletten på NXT60F och NXT90F

Suffletten på NXT60F/NXT90F är förstås sinnrikt konstruerad och en inte så lite subtil blinkning tillbaka till Emmaljungas klassiska sufflettkjolar. Rent estetisk har jag aldrig riktigt varit ett fan av dem. Men jag tycker att Emmaljunga har löst det snyggt med att hålla Flat-sittdelens silhuett slimmad För att det ska finnas utrymme för ryggstödet när det fällts till liggläge så öppnar man upp två dragkedjor på baksidan av suffletten (1). Strax ovanför finns en annan dragkedja som löper tvärs över sufflettens bakstycke. Öppnar man upp den kan suffletten förlängas en bit och förlängningen utgörs av meshnät (2). Detta gör att luft kan komma in och att sittdelen fungerar bättre att använda på sommaren.

När ryggstödet sedan har fällts upp igen så är det inte så kul med onödigt tyg som hänger slappt. Så då drar man helt enkelt ihop dragkedjorna igen (3). Det gör att vagnen ser betydligt snyggare ut från sidan (4). Sen kan man förstås lämna dragkedjorna öppna om man vill (5), för det är ju ett extra moment att dra upp och ned dem varje gång man ska reglera mellan sitt- och liggläge. Men jag är väldigt glad att funktionen finns där. För även om den är estetiskt så höjer den verkligen designen på sittdelen.

Emmaljunga Flat-sittdel med ställbart fotstöd och svängbar bygel

Ställbart fotstöd och swing away-bygel

Emmaljungas Flat-sittdel har förstås också den en fempunktssele, som funkar på samma sätt som i den ergonomiska sittdelen. Fotstödet är ställbart och kan vinklas i ett flertal olika lägen. För att justera det trycker man in de två grå knapparna på utsidan av fotstödets leder. Ett plus för Flat-sittdelen tycker jag är att den har en swing away-bygel som kan öppnas upp och svingas åt sidan från båda håll. En väldigt smidig och bra funktion.

Något som däremot har funkat mindre bra har varit knappen för att justera ryggstödet med. Alltså den spärr på baksidan som ska pressas ihop för att man ska kunna vinkla ned till liggläge eller upp till sittläge. Den har varit trög, svår att få grepp om och ibland suttit så pass hårt att jag fått använda båda händerna. Ändå har jag sedan behövt använda ena handen för att pressa ryggstödet nedåt för att alls kunna ändra vinkel på det. Den delen blev visserligen smidigare efter en tids användning. Men själva spärren på baksidan av ryggstödet gav mig ont i fingrarna.

Fälla Emmaljunga Flat

Ny konstruktion av fällningsspärren på ryggstödet

Som tur är så har Emmaljunga redan fixat en tillfällig lösning på det problemet. Min gissning är att nästa årsmodell av NXT90 Flat och NXT60 Flat kommer ha en bättre spärr på baksidan av ryggstödet. Lösningen som finns nu är denna gråa extraspärr som sätts fast. Allt för att man ska kunna få ett bättre grepp. Och enligt de som har testat så är skillnaden stor – till det bättre.

Liggläget i Emmaljunga Flat

Flat-sittdelen har plant liggläge

Eftersom att jag hade besvär med att reglera ryggstödet på NXT60F så färgades upplevelsen av sittdelen en aning. Åtminstone fram tills att jag fick veta att det ganska lätt gick att åtgärda ryggstödsspärren. Själva Flat-sittdelen förstår jag varför den är så populär. Den ger en väldigt ombonad känsla. Flat-sittdelen har bra höjd i ryggstödet i sittläget och den har den här klassiska Emmaljunga-auran. Något som jag tror att många gärna ser även i den mer moderna NXT-serien av barnvagnsmodeller.

Sen är det ju också så att en del barn föredrar vanlig sittdel framför en ergonomisk. Eller åtminstone sover bättre på ett plant liggläge. Och då gillar jag hela idén att man kan välja mellan vanlig och ergonomisk sittdel för samma chassi. Fick jag ändra något på Flat-sittdelen så tycker jag att suffletten, åtminstone på denna på Lounge-sittdel, skulle kunna vara något längre.

Skillnaderna mellan NXT Flat och NXT ergonomisk sittdel

Skillnaderna mellan NXT ergonomiska sittdel och NXT Flat?

Så vad är egentligen skillnaderna och likheterna mellan NXTF och NXT? Båda sittdelarna är vändbara. Och båda kan användas på NXT60 såväl som NXT90 chassit. Den främsta skillnaden är förstås att på den vanliga Flat-sittdelen fälls endast ryggstödet ned till ett fullt, plant liggläge. Den ergonomiska sittdelen har också ett fullt liggläge där sittdelsramen blir i princip helt horisontal. Men som bilden till höger ovan visar så är liggläget ändå inte plant utan skålat. Barnet ligger lägre med rumpan och högre med överkropp och ben.

Min åsikt är att det absolut inte är så enkelt som att ergonomisk sittdel är bättre än en vanlig sittdel eller tvärtom. Utan det handlar om tycke och smak från både barn och förälder.

Flat-sittdelen har en i mina ögon fördel i att bygeln är smidigare att använda. Men jag föredrar suffletten på den ergonomiska sittdelen eftersom att man slipper dra upp och ned dragkedjor när man fäller upp eller ned ryggstödet. Jag upplever Flat-sittdelen som lite rymligare, vilket betyder att den har en lite längre användningstid. Men med spacern tycker jag att även den ergonomiska sittdelen funkar upp till tre års ålder ungefär. Vilket inte direkt är en kort period.

Skulle jag välja den ena sittdelen framför den andra så skulle jag nog ändå landa i att den ergonomiska sittdelen blir min favorit. Jag tycker att den är lite smidigare att fälla och hantera. Och mitt yngsta barn verkar också, åtminstone just nu, sova bättre i ergonomiska sittdel. Och det påverkar såklart min åsikt också.

Hur väljer man rätt sittdel till Emmaljunga NXT?

Om man ska köpa en Emmaljunga NXT till sitt ofödda barn och velar mellan den ergonomiska och den vanliga sittdelen så kan man gå strikt på magkänsla. Eller på vilken sittdel man rent estetiskt tycker är snyggast. För ingen av sittdelarna är dålig. De är bara olika och det går aldrig att i förväg veta vilken typ av sittdel ens barn kommer föredra ändå. Och där har man ju med NXT60 och NXT90 faktiskt en fördel. Väljer man en Flat-sittdel och sedan visar det sig att ens barn mycket mer gillar att sova i den skålade positionen? Ja då kan man bara köpa till NXTs ergonomiska sittdel. Smart tänkt av Emmaljunga, tycker jag.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Emmaljunga NXT hos: Baby V
Se pris för Emmaljunga NXT hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Alexandra 21 maj, 2018 - 11:03

HeJ! har du koll på när nästa årsmodell kommer att komma? fick intrycket av att 2019 årsmodell kommer att komma i augusti? men vet inte om jag missförstod henne i butiken. Jag ska ha barn i oktober så funderar på om det kommer bli några uppdateringar då jag tänkte köpa nxt90f outdoor 🙂

Reply
Anna 23 maj, 2018 - 23:03

Hej Alexandra!
Emmaljunga brukar presentera sina nyheter runt midsommar, ibland lite tidigare än så. Så vi borde få veta mer nu i juni, sen brukar det dröja till efter sommaren innan de nya vagnarna finns tillgängliga dock – med enstaka undantag för att vissa hinna produceras innan Emmaljunga stänger fabriken för semester.
/Anna

Reply
Maria Sandberg 4 november, 2018 - 01:28

Jättebra beskrivning av vagnen. Jag har exakt denna vagn och denna färg och måste få fråga.. har du något bra tips på hur man tvättar denna sittdelen?

Reply
Anna 4 november, 2018 - 12:55

Hej Maria,
jag har inte tvättat klädseln på just denna vagn så jag har dessvärre inga bra tips att dela med mig av, men all klädsel ska ju vara avtagbar och tvättråd ska stå på!
/Anna

Reply
Lisa 13 juli, 2019 - 09:53

Hej! En fråga gällande flat-sittdelen. Går det att ha mjuklift i, är liggläget rätt för det? Vi bor 3 trappor upp utan hiss så det är avgörande! 🙂

Reply
Anna 13 juli, 2019 - 19:55

Hej Lisa,
ja det går. Emmaljunga har även en egen hårdlift gjord för just NXT Flat-sittdelen: https://emmaljunga.com/sv/tillbehor/alla-tillbehor/babylift-nxt-90-f
/Anna

Reply
Emelie 21 oktober, 2019 - 12:07

Hej, vet du hur många lägen sittdelen på NXT90F har? Alltså olika slags ”sittlägen” inklusive liggande läge

Reply
Anna 21 oktober, 2019 - 13:57

Hej Emelie, som jag minns det har den tre lägen: Sittläge, viloläge och liggläge.
/Anna

Reply
Helena 11 september, 2020 - 09:47

Hej, jag undrar om du vet om åkpåsen som tillhör flat-sittdelen också passar ergo-sittdelen.
Tack för svar på förhand.
Mvh Helena

Reply
Anna 11 september, 2020 - 15:23

Hej Helena, jag har inte sett den åkpåsen live men jag skulle tro att den kan kännas lite klumpig i en ergonomisk sittdel. Vanliga, lite tjockare åkpåsar i ergosittdel brukar generellt innebär att sittytan upplevs som grundare och att utrymmet blir mer tight, för att åkpåsen inte kan följa ergosittdelens form. Bäst i NXt Ergo sitter nog en åkpåse gjorde för ergonomisk sittdel, då finns ju tex Bozz Ergo, Najell Winter Cover och Bugaboos åkpåsar!
/Anna

Reply
Lovisa 4 februari, 2020 - 16:04

Hej.
Bra recensioner av vagnarna!! 🙂
Vi kollar i nu lägget på Britax smile 3 och Nxt 90.
Kollar även begagnat. Men är då rädd för att äldre modeler av NXT 90 är sämre. Vet du vad skillnaden mellan årsmodellerna är på tex 2018-2019? Tack på förhand!
//Lovisa

Reply
Anna 7 februari, 2020 - 18:59

Hej Lovisa,
jag har inte stenkoll på detta men grovt vet jag att chassit uppdatarats rejält med mer fjädring, först i en omgång men sen framför allt på årsmodell 2020. Sittdelen har också blivit större, det tror jag skedde på årsmodell 2019 som kom hösten 2018!
/Anna

Reply
Maria 26 april, 2020 - 22:57

Hej, jag har en NXT90F. Jag lyckas inte få remmarna över axlarna att sitta tight mot kroppen. Remmarna runt midjan går att justera så att det sitter tight mot kroppen MEN remmarna över axlarna går bara att inte att justera så att de sitter tight mot kroppen. Själva axelremmarna är fästa i de nedersta hålen på ryggstödet.

Reply
Anna 27 april, 2020 - 15:00

Hej Maria,
det är tyvärr väldigt svår att svara på vad som kan vara fel, eller hur man kan göra det bättre. Selen i en vagn behöver ju inte sitta tight som selen i bilstolen måste, men är det så att remmarna glider ned så förstår jag att det irriterar. Har du någon bild så maila mig den, så får jag se om jag har något tips!
/Anna

Reply
Angelica 12 juni, 2021 - 22:21

Hejsan! Vi har en nxt90f som vi köpt begagnad så har ingen instruktionsbok.. Undrar om du vet vad spännena på baksidan av sittdelen är till för? (man ser dom på bilden där du visar nya fällningsspärren)

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:25

Hej Angelica!
Ja de är till för att fästa vissa av Emmaljungas tillbehör i, tror både åkpåse och sittdyna har de spännena men jag har själv inte använt just de modellerna av tillbehör till NXT-vagnarna dock!
/Anna

Reply
Michelle 21 juli, 2021 - 21:55

Undrar hur man åtgärdade ryggspärren och vad de innebär ?

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:22

Hej Michelle, Emmaljunga satte helt enkelt dit den extra delen permanent. Så på nyare Flat-sittdelar är det inget problem alls att vinkla ryggstödet, det funkar jättebra!
/Anna

Reply
Jennifer 1 augusti, 2021 - 11:27

Hej! Jag har en nxt90 med ergo sittdel från 2020. Vad är det för spacers till ergo som du skriver om? Är det lösa delar, eller sitter de redan på vagnen och hur gör de sittdelen större?
Har du även något tips på hur man får suffletten att stanna kvar i det högsta läget på ergo? Alltså inte ut- eller infälld, utan hela suffletten kan ju skjutas uppåt på chassits ram, så det blir något lite mer utrymme för barnets huvud uppåt, men den glider hela tiden ner. Känns som att man hade velat sätta något på ramen för att förhindra detta. Eller är det detta som spacers är till för? Hittar dock inget sådant bland det som följde med vagnen när vi köpte den ny.
/Jennifer

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:09

Hej Jennifer!
Spacern fanns bara för första versionerna av NXT90, för att förlänga ryggstödet i sittdelen. Sedan gjorde sittdelen om, så på en vagn från 2020 är sittdelen redan förlängd så att säga. Det finns alltså ingen spacer för din sittdel!

Vad gäller sufflettens läge så vet jag tyvärr inte riktigt om det finns något för det syftet.
/Anna

Reply
Erika 13 januari, 2022 - 14:51

Hej!

Jag har en akut fråga om sittdelen till NXT90 F (från 2019 tror jag, köpt begagnad, den har i alla fall det grå handtaget på ryggen). Hur ska suffletten fästas i sittdelen? Bruksanvisningen nämner tryckknappar men jag hittar inga och Emmaljungas kundservice svarar inte och deras telefon fungerar inte. Jättebra att byta till sittdelen när jag ska hämta på förskolan!

Reply
Anna 14 januari, 2022 - 12:38

Hej Erika, jag kommer tyvärr inte ihåg exakt hur suffletten fästs på NXT90F. Men ibland är det tryckknappar som inte ser ut som det, ser bara ut som upphöjda ringar i plast. Hoppas det löser sig!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar