Topplista: Bästa liten vändbar sittvagn

av Anna

Länkarna till vändbar sittvagn nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Topplista över Allt om barnvagnars bästa vändbara små sittvagnar

Det här är den tredje upplagan av mitt inlägg om smarta, smidiga, små vändbara sittvagnar. Detta förra inlägget med min topplista över 11 vändbar sittvagnar publicerades i slutet av år 2019. Men i barnvagnsvärlden går det snabbt. Gamla modeller utgår, nya barnvagnar tillkommer. Vad som verkar ligga stabilt är dock intresset för de bästa vändbara sittvagnarna.

När den första duovagnen börjar kännas lite stor och klumpig, men barnet fortfarande är så pass litet att man vill ha hen bakåtvänd, så är det vanliga att byta till en sittvagn med vändbar sittdel .I det här inlägget tipsar jag om 8 olika modeller, samt listar några av de viktigaste funktionerna hos dem. Om jag har en egen recensionen av vagnen så länkar jag till den.

3 saker att tänka på när man ska välja en vändbar sittvagn

  • Barnets komfort: För att ett litet barn ska kunna sova bekvämt i vagnen kan det vara viktigt med fullt liggläge i sittdelen och en lång sufflett som ger bra skugga.
  • Mått ihopfälld: Ska den vändbara sittvagnen gå in i en liten bil eller användas på resa så är det viktigt att den har rätt mått när den fälls ihop. Kom ihåg att en vändbar sittvagn kan bli olika stor beroende av om den fälls med sittdelen framåtvänd eller bakåtvänd!
  • Funktioner: Personligen tycker jag att en vändbar sittvagn ska kunna fällas med sittdelen på, oavsett hur den är vänd. Vill man kunna köra i annat än stadsmiljö bör man välja en vagn med stora hjul, som fungerar på grusväg eller i snö.

Topplista – Mina 8 bästa vändbara sittvagnar

Bugaboo Bee 6 - påkostad med med alla funktioner man behöver

Bugaboo Bee 6

Bugaboo Bee 6
Sittdel:Vanlig sittdel, plant liggläge
Mått hopfälld:90 x 36 x 47 cm
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Liggdel, babyskyddsadaptrar, åkpåse, ståbräda mm.

Bugaboo Bee 6 är en påkostad vändbar sittvagn, med väl tilltagen prislapp. Det man får för pengarna är dock ett komplett utbud av funktioner. Bee 6 har både ryggstöd och sittyta som kan förlängas, en svängbar bygel, ställbart handtag och alla tillbehör man kan tänka sig. Suffletten är lite kort i liggläget. Även om Bee 6 fått större hjul även sina förgångare så är det fortfarande främst en stadsvagn. På asfalt rullar Bugaboo Bee 6 som en dröm, även med ett större och tyngre barn i sittdelen.

Vem ska välja Bugaboo Bee 6?

Jag rekommenderar Bee 6 som vändbar sittvagn till den som vill ha den som enda vagn och bor i stan, eller till den som vill ha den som komplement och redan har en annan barnvagn från Bugaboo.

Läs min recension av Bugaboo Bee 6.

Se pris för Bugaboo Bee 6: Bugaboo

Baby Jogger City Tour Lux - blir mycket kompakt och lätt att bära ihopfälld

Baby Jogger City Tour Lux

Baby Jogger City Tour Lux
Sittdel:Vanlig sittdel, plant liggläge
Mått hopfälld:66 x 53,5 x 26 cm
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Liggdel, babyskyddsadaptrar mm.

Baby Jogger City Tour Lux är en av de minsta, vändbara sittvagnarna jag har testat. Hjulen är för små för att den ska funka i terräng eller på vintern (en plogad parkering tar man sig förstås över), men på plant underlag rullar Tour Lux stabilt och styrs med en hand. I och med att Tour Lux kan fällas även med liggdel, och alltid kan fällas med en hand medan man bär bebisen på andra armen, på så är den en dröm att ha i bilen redan från nyfödd. Nackdelarna är en något kort sufflett och en lite kortare användningstid. Tour Lux passar bäst upp till cirka 2 år.

Vem ska välja Baby Jogger City Tour Lux?

Jag rekommenderar Tour Lux som vändbar sittvagn för den som behöver en minimalt lätt och smidig extravagn under barnets första år. Den är passar extra bra som komplement till en syskonvagn.

Läs min recension av Baby Jogger City Tour Lux.

Se pris för Baby Jogger City Tour Lux hos: Jollyroom

Silver Cross Spirit - liten sittvagn med oväntat bra körkänsla

Silver Cross Spirit

Silver Cross Spirit
Sittdel:Vanlig sittdel, plant liggläge
Mått hopfälld:66 x 51,5 x 41 cm
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Åkpåse samt adaptrar för Silver Cross babyskydd.

Silver Cross Spirit är en vändbar sitt vagn som förtjänar mer uppmärksamhet, enligt mig. Den har en nackdel, som Spirit dock delar med flera andra modeller jag skriver om här. Och det är förstås att suffletten är för kort när man har sittdelen i liggläge. Spirit är också svårare att använda från födseln. Det finns ingen liggdel till och tillgänglig adapter är bara kompatibel med Silver Cross eget babyskydd. Fördelarna är att Spirit har en fantastisk körkänsla, en rymlig sittdel som dessutom sitter rätt högt upp med tanke på hur liten vagnen är. Det är också ett stort plus hur lätt den fälls ihop med en hand.

Vem ska välja Silver Cross Spirit?

Jag rekommenderar Spirit till den som vill ha en vändbar sittvagn som på riktigt är enkel att fälla ihop med en hand, och som är kompakt hopfälld men ändå har en sittdel som är lite högre upp.

Läs min recension av Silver Cross Spirit.

Se pris för Silver Cross Spirit hos: Jollyroom

Cybex Talos S Lux - vanlig sittdel med plant liggläge och stora, foamfyllda hjul

Cybex Talos S Lux

Cybex Talos S Lux
Sittdel:Vanlig sittdel, fullt liggläge
Mått hopfälld:79 x 60 x 38 cm (med sittdelen bakåtvänd)
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Liggdel, babyskyddsadaptrar, åkpåse, ståbräda mm.

En gemensam nämnare för många små, vändbara sittvagnar är att hjulen också är just små. Vilket innebär att de inte är så skojiga på grusväg eller på vintern. Cybex Talos S Lux är en frisk fläkt i sammanhanget, tack vare de fyra stora, skumfyllda hjulen. Det är likväl ingen skogsvagn, men jämfört med andra vändbara sittvagnar är Talos S Lux en traktor. Övriga fördelar är en rymlig sittdel, rejält lång sufflett och ett plant liggläge. En nackdel är att även om Talos fälls kompakt så är den alltid 60 cm bred, samma bredd som många duovagnar.

Talos finns även i en version kallad 2-in-1. Då har den ergonomisk sittdel och säljs ihop med liggdelen dock. Sittdelen är vändbar men måste tas av innan vagnen fälls ihop, så den är inte alls lika smidig att ha i bilen.

Vem ska välja Cybex Talos S Lux?

Jag rekommenderar Talos S Lux till den som inte behöver ha den minsta vändbara sittvagnen, men som prioriterar bra hjul och god framkomlighet ihop med kompakt hopfällning.

Läs min recension av Cybex Talos S Lux.

Se pris för Cybex Talos S Lux hos: Babyland
Se pris för Cybex Talos S Lux hos: Baby V

Cybex Balios S Lux - högt placerad vanlig sittdel och riktigt lång sufflett


Cybex Balios S Lux

Cybex Talos S Lux
Sittdel:Vanlig sittdel, fullt liggläge
Mått hopfälld:75 x 60 x 41 cm
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Liggdel, babyskyddsadaptrar, åkpåse, regnskydd mm.

Man kan enkelt beskriva det som att Balios S Lux är en lite enklare, och därmed också billigare, version av Cybex Talos S Lux. Vagnarna är väldigt lika varandra, och för extra förvirring har det funnits flera olika versioner av Cybex Balios. Den främsta skillnaden är att Balios S Lux har en annan sorts hjul, som inte tål grus lika väl och som inte fixar terräng som grusväg eller snö lika effektivt. För den som ogillar tittluckorna i sidorna på Talos S Lux sufflett så är Balios ett bättre alternativ. I övrigt har även Balios S Lux bra liggläge, stor varukorg och enkel hopfällning.

Vem ska välja Cybex Balios S Lux?

Jag rekommenderar Balios S Lux som vändbar sittvagn till den som vill ha den som sin enda vagn, och som mest kör i stadsmiljö eller på asfalt.

Läs min recension av Cybex Balios S Lux.

Se pris för Cybex Balios S Lux hos: Babyland
Se pris för Cybex Balios S Lux hos: Jollyroom

Bugaboo Ant - vanlig sittdel och liten nog att gå som handbagage


Bugaoo Ant

Bugaboo Ant
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge bakåtvänd
Mått hopfälld:55 x 38 x 23 cm
Maxvikt:22 kg
Tillbehör:Babyskyddsadapter, cocoon, organizer, fotstöd mm.

Bugaboo Ant är en av de absolut minsta vändbara sittvagnarna som går att hitta, och är tillräckligt liten för att uppfylla IATAs rekommenderade maxmått för handbagage på flyget. Men storleken kommer med vissa kompromisser. Hopfällning utgörs av ovanligt många steg och liggläge finns endast när sittdelen är bakåtvänd. Numera finns fotstöd till Bugaboo Ant att köpa till separat. Ant är dock överraskande rymlig i sitsen, hjulen är av hög kvalitet med bra rull och som en av få små vändbara sittvagnar funkar Bugaboo Ant utmärkt ihop med ståbräda, och har inbyggda fästen för Bugaboos ståbräda.

Vem ska välja Bugaboo Ant?

Jag rekommenderar Ant till familjen som vill ha en vändbar sittvagn som går som handbagage hos de flesta flygbolad.

Läs min recension av Bugaboo Ant.

Se pris för Bugaboo Ant hos: Bugaboo

Cybex Eezy S Twist+ 2 har snurrbar sits med bra liggläge


Cybex Eezy S Twist+ 2

Cybex Eezy S Twist+ 2
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge bakåtvänd
Mått hopfälld:68 x 47,5 x 30,5 cm
Maxvikt:22 kg framåtvänd, 15 kg bakåtvänd
Tillbehör:Babyskyddsadapter, liggdel, cocoon mm.

Cybex tar förbättringsarbete på största allvar och Eezy S Twist+ 2 är en bra mycket mer intressant vändbar sittvagn än dess föregångare. Twist står för att sittdelen kan roteras på chassit, och + står för att det är versionen med större hjul. Eezy S Twist+ 2 är dock utan tvekan en stadsvagn som ska köras på trottoar och asfalt. Sittdelen funkar upp till cirka 3 år och har ett bra liggläge, samt ett ställbart fotstöd som gör mycket för barnets komfort. Suffletten skulle dock verkligen kunna få vara längre – speciellt i liggläge släpper den inte lite mer sol än vad som är önskvärt.

Vem ska välja Cybex Eezy S Twist+ 2?

Jag rekommenderar Eezy S Twist+ 2 till familjen som söker en lätt vändbar sittvagn med bra liggläge, men som varken behöver kunna köra i terräng eller ta med vagnen på flyget.

Se pris för Cybex Eezy S Twist+ 2 hos: Jollyroom
Se pris för Cybex Eezy S Twist+ 2 hos: Baby V

Joolz Hub+ är som en fullstor duovagn men i litet format


Joolz Hub+

Joolz Hub+
Sittdel:Vanlig sittdel med plant liggläge
Mått hopfälld:53,5 x 72 x 38 cm
Maxvikt:22 kg framåtvänd
Tillbehör:Babyskyddsadapter, liggdel, cocoon, regnskydd mm.

Joolz Hub+ är i alla avseenden en komplett duovagn, som krympts något i sina mått. Uppfälld är Hub+ nätt och smidig, hopfälld är den riktigt kompakt och en dröm att packa in i bilen – speciellt med sittdel, då vagnen enkelt fälls i ett stycke. Körkänslan i Hub+ är magnifik, vagnen rullar väldigt lätt. Hjulen är inte de största, så djup snö eller grov grusväg är en dålig idé. Vagnen är helt perfekt för stadsfamiljen med smal hiss och liten hall, och Hub+ gör sig nästan bäst som enda vagn eller kanske som komplement till en större, klumpigare syskonvagn.

Vem ska välja Joolz Hub+?

Jag rekommenderar Joolz Hub+ till den som behöver en vändbar sittvagn som ska fungera som en vanlig, komplett duovagn men som är riktigt kompakt i måtten både uppfälld och hopfälld.

Läs min recension av Joolz Hub+.

Se pris för Joolz Hub+ hos: Babyland
Se pris för Joolz Hub+ hos: Jollyroom


Du kanske också gillar

9 kommentarer

Sandra 6 oktober, 2021 - 15:49

Vilket bra inlägg! Tänk att alla tillverkare aldrig lär sig att göra längre suffletter?! Kan ju inte vara så svårt kan man tycka eller gå åt så värst mycket mer tyg heller för den delen!

Reply
Anonym 7 oktober, 2021 - 08:04

Tack för inlägget! Vilken vagn skulle du rekommendera för en långresa (2,5 månad) med en 8 månaders bebis? Vi ska till Florida och funderar på att antingen inhandla en resevagn med adaptar till så att vi kan använda babyskyddet, alternativt inhandla en mindre sittvagn på plats som kan vara kvar i lägenheten och användas nästa gång vi kommer dit.

Reply
Anna 18 oktober, 2021 - 14:51

Hej!
Jag hade själv Bugaboo Bee 5 som resevagn i Florida när vi var där typ tre veckor när min yngsta var knappt 1,5 år. Jag var väldigt nöjd med Bee som resevagn, toppen med Bugaboos breezy-dyna i sittdelen, breezysufflett på och att vagnen är kompakt men inte så liten och lätt att den känns ranglig. Vill du ha något ännu mindre skulle jag kolla på BJ City Tour Lux, men komplettera med solgardin eller dylikt då den har rätt kort sufflett!
/Anna

Reply
Madeleine 4 februari, 2022 - 19:08

Tack för mycket bra sida och bra sammanställning! Undrar vilken vagn du skulle rekommendera till oss som nu söker en smidig sittvagn som ska vara enkel att fälla ihop och ta liten plats på resa, men samtidigt funka acceptabelt/komfortabelt i snö och terräng? I nuläget som komplement till vår Fox2 (som vi älskar), men kan på sikt tänkas ersätta foxen om vi är nöjda.

Reply
Anna 7 februari, 2022 - 11:21

Hej Madeleine!
Om du kan tänka dig att köpa vagn begagnat så skulle jag tipsa om en Kronan Sulky/S. Vill du köpa nytt så är BJ City Mini GT omtyckt för just kompakt fällning + fixar terräng. Är dock ändå rätt stor, ffa är GT 2 ganska bred. Själv gillar jag Thule Spring som bra allround-sulky, men den är inte liten som en resevagn. Dock är resevagnar i princip helt utan undantag inte acceptabla i snö och terräng…

Alla vagnar jag nämner ovan är endast framåtvända. Vill du ha något lite mer hanterbart än Fox men ändå vändbar sittdel så skulle jag tipsa om Cybex Talos S Lux.
/Anna

Reply
Martina 15 mars, 2022 - 16:00

Hej och tack för en jättebra sida!

Vi reser mycket och vill ha en liten vagn som ändå har komfort och klarar lite terräng. Den behöver dock inte nödvändigtvis klara handbagage storlek. Viktigt är bra liggläge, ska fungera länge (upp i ålder), bra sufflett och gärna vara vändbar. Finns denna vagn? Känns hopplöst när vi letar ‍♀️

Reply
Anna 14 april, 2022 - 19:51

Hej!
Nja, någon vagn som uppfyller alla kraven finns inte riktigt. Svårast är önskemålet om vändbar sits skulle jag säga, det gör alltid vagnen lite större och lite tyngre. Klara terräng är det i princip ingen liten resevagn, särskilt ingen i handbagagestorlek, som fixar.

Förut fanns en fantastiskt bra modell som hetter Easywalker Mosey, den är ganska spot on vad du beskriver men den slutade dessvärre tillverkas för flera år sedan.

Kan du tänka dig framåtvänt och inte behöver så mycket terrängframkomlighet skulle jag tipsa om Baby Jogger Zip. Är vändbar ett krav så kanske en Cybex Talos S Lux, eller en Bugaboo Bee 5 eller 6, dock inte lika terrängvanlig men väldigt lång användningstid!
/Anna

Reply
Ellinor 23 november, 2022 - 11:54

Hej! Så bra information för oss som letar i barnvagnsdjungeln. Har gått ett tag sedan ditt inlägg men hoppas ändå på respons 🙂

Är ute efter en vagn med följande önskemål:
*Vändbar
*Varar länge, (gärna hela vagnperioden)
*Fälls ihop i ett paket (alltså inte en vagn där du behöver ta av sittdelen för att fälla ihop chassit)
*Lite större hjul för bättre komfort

Hade förälskat mig lite i Joolz hub tills jag läste att den inte varar så länge…

Finns denna vagn? 🙂
Mvh Ellinor

Reply
Anna 30 november, 2022 - 09:02

Hej Ellinor!
Min första tanke är att egentligen ingen vändbar vagn varar hela barnvagnsperioden. Fast framåtvända sittvagnar har de största sittdelarna, så ofta kommer man behöva byta till en sådan om man vill använda vagn efter 3-4 års ålder. Så om du gillar Joolz Hub så skulle jag ändå säga att den kan vara ett bra alternativ, lite beroende av hur stort & gammalt ditt barn är nu förstås.

Av vagnarna i det här inlägget är det nog Cybex Talos, Cybex Balios och Bugaboo som har absolut rymligast sittdelar. Bee är kanske den som funkar längst, med ryggstödet i högsta läget och sittdelen framåtvänd kan en sexåring ofta sitta skönt i Bee. Men den har ju dock inte så stora hjul, även om Bee 6 är bättre än föregångarna på den punkten.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar