Bugaboo Ståbräda – komplett guide

av Anna

I den här guiden förklarar jag allt du behöver veta om Bugaboos ståbräda och vad skillnaden är mellan olika Bugaboo-ståbrädor. Jag visar med en tabell längre ned i inlägget vilka adaptrar man behöver för vilken barnvagn, och vilka ståbrädor som kan fästas direkt på de Bugaboo-vagnar som har inbyggda fästen. För att underlätta så har jag valt att numrera ståbrädorna efter i vilken ordning de har sålts. Den äldsta versionen av ståbrädan kallar jag nr 1, och nr 6 är den senaste ståbrädan, som släpptes i början av 2023.

Vad är skillnaden på Bugaboos ståbrädor?

Guide till Bugaboo Ståbräda

Det finns flera skillnader mellan Bugaboos olika ståbrädor. Den äldsta varianten (1) är helt svart och kom med fästen som var kompatibla med Camelen, Frog och Gecko (de Bugaboo-modeller som såldes då). Ståbrädan kunde fästas upp med en elastisk stropp och var krånglig att montera på chassit. De nästa två varianterna (2 + 3) är egentligen samma ståbräda, med med olika hjul. Dessa två ståbrädor kom med fästen för Bee och Cameleon. Ville man ha ståbrädan på Buffalo eller Donkey fick man köpa till en separat adapter. Den kostade 120 kr om jag minns rätt.

Därefter lanserade Bugaboo ståbrädan som idag kallas Komfort (4). Det var den första av den nyaste generationen ståbräda, som framför allt kännetecknas av två nya egenskaper. Dels kommer dessa ståbrädor med en avtagbar sittpall. Dels kan de fällas upp i flera steg, så ståbrädan inte är i vägen om man ska promenera med vagnen utan att ett barn står eller sitter på åkbrädan. Komfort och Komfort + (5) har precis samma egenskaper. Det enda som skiljer dem åt är fästena.

Bugaboo Komfort+ är den enda ståbrädan från Bugaboo som funkar på alla Bugaboos barnvagnar med inbyggda fästen (ej Butterfly), och som har adapter för övriga Bugaboo-vagnar (ej Runner, som inte funkar med någon ståbräda). Bugaboo Butterfly har sin egen ståbräda (6), då den vanliga Komfort+ ståbrädan inte fungerar säkert ihop med lilla, lätta Butterfly. Butterflys ståbräda kan inte användas på någon annan barnvagn.

Vilken Bugaboo-ståbräda passar på vilken vagn?

#Modell:Kompatibilitet:Bra att veta:
1Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Cameleon
Frog
Den äldsta Bugaboo-ståbrädan var krånglig att montera på och hade ingen egen sittpall, men det finns ett annat företag som tillverkade en Tiny Tots-palls om gick att fästa på brädan.
2Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Det finns ingen sittpall till denna ståbräda. Den fästs upp med en elastisk stropp när den inte används.
3Bugaboo StåbrädaMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Exakt samma ståbräda och exakt samma fästen som ståbräda 2, men andra hjul. Hjulen ändrades från heltäckta sidor som på Bugaboo Bee Classic till vita ekrar som på Bugaboo Bee Plus.
4Bugaboo KomfortMed adapter:
Bee
Buffalo
Cameleon
Donkey
Frog
Den första versionen av Bugaboos nuvarande modell av ståbräda, Komfort, kom med en avtagbar sittpall och funkade på alla modeller som såldes då, med rätt adapter. Dessa är idag svåra att få tag på. Ståbrädan kan enkelt fällas upp när den inte används.
5Bugaboo Komfort+Med adapter:
Bee +
Bee 3
Buffalo
Cameleon
Donkey
Donkey 2
Donkey 3
Frog

Inbyggda fästen på:
Ant
Bee 5
Bee 6
Donkey 5
Fox
Fox 2
Fox 3
Komfort + är i grunden exakt samma ståbräda som Komfort, med avtagbar sittpall och som går att fälla upp när den inte används. Skillnaden är att Komfort + har andra fästen. Endast denna ståbräda fungerar på de av Bugaboos barnvagnar som har inbyggda fästen (förutom Butterfly).
6Bugaboo Butterfly StåbrädaInbyggda fästen på:
Butterfly
Denna ståbräda har andra mått och är endast kompatibel med Bugaboo Butterfly. Precis som Komfort och Komfort+ så har även Butterfly Ståbräda en avtagbar sittpall och kan fällas upp när den inte används.

Kan man byta fästen på sin Bugaboo Ståbräda?

Bugaboos Komfort ståbräda från 2015, den jag kallar för ståbräda #4 i min guide, funkar alltså inte med de vagnar som har inbyggda fästen för ståbräda. Men det går faktiskt att byta ut fästena. På så sätt kan man göra om ståbräda #4 till en ståbräda #5. Allt man behöver göra är att skruva loss de gamla fästena och istället montera fast de fästen som Bugaboo kallar ”Bugaboo anslutningsdel till komfort ståbräda (2017 års modell)”. Fästena finns att köpa som reservdel direkt från Bugaboo.

Vilken ståbräda ska jag välja?

Min rekommendation är absolut att köpa den senaste ståbrädan från Bugaboo – alltså Bugaboo Komfort +. Det är mitt råd oavsett vilken Bugaboo-vagn man har. Den har adapter för alla vagnar utan inbyggda fästen (förutom Bugaboo Runner) och funkar på alla vagnar med inbyggda fästen (utom Bugaboo Butterfly). Inga äldre varianter av ståbrädan kan fästas på en Bugaboo-vagn som har inbyggda ståbrädefästen. Ståbrädan är dyr, men den har ett bra andrahandsvärde också.

För ännu mer information om Bugaboos ståbrädor, så kan man även läsa min äldre guide över Bugaboos ståbrädor från 2018. Jag har också skrivit en recension av Bugaboo Komfort ståbräda där jag även visar hur adaptern ska monteras på Bugaboo Donkey. Adaptern för Komfort+ monteras på samma sätt. I min recension av Bugaboo Bee 5, i mitt inlägg om hur Bugaboo Bee 3 med Bugaboos ståbräda samt min recension av Bugaboo Ant visar jag hur Bugaboos mindre barnvagnar funkar med ståbräda.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Bugaboo Ståbräda hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar