Joolz Geo 3

av Anna
Allt Om Barnvagns recension av Joolz Geo 3

Recension av Joolz Geo 3

Inköp: Ordinarie pris för Joolz Geo 3 är cirka 12,500-13,500 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Joolz.
Tillbehör: Babyskyddsadapter, LED-lampa, åkpåse, regnskydd, terränghjul och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn, syskonvagn.

Jag körde den första versionen av Joolz Geo när mitt tredje barn var liten, vintern 2015-2016. Jag minns att han hade en lång period med upprepade öroninflammationer och därmed svårt att sova. Så Geon fick rulla många timmar runt mina hemkvarter. Något senare skrev jag även om specialutgåvan Joolz Geo Ridge. Men därefter har modellen fallit något i glömska för min del. Joolz som barnvagnstillverkare har jag dock alltid hållit högt. Jag har recenserat både Joolz Hub och Joolz Hub+, och resevagnen Joolz Aer. Samt alla de senaste versionerna av Joolz Day förstås – Joolz Day 2, Joolz Day 3 och nu senast Joolz Day+.

Joolz Geo 2 gick mig visst förbi, men nu är uppföljaren Joolz Geo 3 lanserad. Precis som tidigare kan Geo 3 byggas om utifrån rådande behov. Geo 3 Mono innebär att vagnen kan köras med ett barn. Köper man till ett Duo Set, så kan man köra vagnen med en sittdel och en liggdel på chassit. Sen kan man även köpa till en andra sittdel, eller en till liggdel om man vill använda vagnen för tvillingar.

Jag har testat Joolz Geo 3 främst som monovagn. Men jag har även inkluderat i recensionen hur man kan använda barnvagnen om man köper till ett Joolz Geo 3 Duo Set. Då medföljer en extra sufflett, extra bygel, navkapslar för bakhjulen samt en uppsättning nedre adaptrar för sittdel/liggdel.

Joolz Geo 3 i siffror

Som vanligt är alla mått nedan uppmätt av mig, med måttband. Det finns således en felmarginal på ett par centimeter. Joolz Geo 3 är 60 cm bred. Den har ett teleskophandtag som kan höjas i 6 olika lägen. I lägsta läget är handtaget 95 cm högt, då mäter jag från golvet till övre kanten av handtaget. I högstaläget är handtaget 112 cm högt. Vagnens maxvikt som Mono är 22 kg för sittdelen, 9 kg för liggdelen.

Hissmått för Joolz Geo 3 är alltid 60 cm bred förstås. När jag mäter hissmått så tar jag handtaget i lägsta läget och trycker vagnen mot en vägg, och mäter därefter hur långt den sticker ut. Med sittdelen framåtvänd i sittläge är Geo 3 cirka 76 cm lång. Med sittdelen framåtvänd i liggläge är den 94 cm lång. Vänder man sittdelen bakåt är Geo 3 även då 76 cm lång i sittläge, men 91 cm lång i liggläge. Med liggdel på är hissmåttet för Joolz Geo 3 cirka 88 cm lång. Som syskonvagn, med liggdel nere och sittdel uppe, får jag vagnen till 106 cm lång.

Mått på Joolz 3 Geo liggdel

Geo 3 har en liggdel som är 35 cm bred, mätt på mitten. Bäddytan är 80 cm lång och liggdelen är cirka 17 cm djup, från kanten till madrassen. Mäter man från golvet till liggdelens botten så är det cirka 63 cm. Från golvet till liggdelens övre kant är cirka 85 cm.

Mått på Joolz 3 Geo sittdel

Sittdelen har ett ryggstöd som är 53 cm högt, men de översta centimetrarna går in under suffletten – som ligger mot ryggstödet. Ryggen är 31 cm bred. Sittytan är omkring 27 cm bred och 22 cm djup. Sittdelens fotstöd får jag till 28 cm brett och 21 cm långt. Med bygeln på sittdelen har barnet bra plats i vagnen. Det är 20 cm mellan sittyta och bygel, samt 25 cm mellan ryggstöd och bygel.

Med den ergonomiska sittdelen i liggläge får man en ligglängd på 95 cm om man låter måttbandet böjas efter den skålade formen. Mäter man helt enkelt från sittdelsramens ena kortsida till den andra så är längden 83 cm. Höjden mellan sittytan och insidan av suffletten är 55 cm. Sittdelens sittyta är placerad 60 cm från marken.

Rymlig liggdel med förlängningsbar sufflett och vädring

Geo 3 med liggdel, med bra vädring.

Joolz Geo 3 har en riktigt rymlig och välkonstruerad liggdel. Den känns inte billig eller förenklad någonstans, vilket också syns i designen. Liggdelen och sittdelen delar på samma sufflett när man har en Joolz Geo 3 Mono. Suffletten kan förlängas genom att man öppnar upp dragkedjan som löper tvärs över den. Det går också att öppna upp ett rejält vädringsfönster, genom att man viker undan det översta lagret av sufflettens första panel.

Om man inte tycker att det är tillräckligt god ventilation, eller om man har en bebis som vill öva nacken och titta ut ur vagnen samtidigt, så har Geo 3 en lösning. Klädseln i liggdelens huvudända kan öppnas upp med en dragkedja, från höger till vänster sida (sett stående framför vagnen). Klädseln kan sedan snyggt vikas ned och under finns ännu ett stort stycke meshnät. Joolz Geo 3 har en liggdel som utan tvivel känns ombonad nog för en nordisk vinter. Men tack vare den generösa ventilationen funkar vagnen även fint för en sommarbebis.

Ett nästan perfekt liggdelslock och en väldigt luftig madrass

Liggdelen har ett bra liggdelslock och luftig meshmadrass.

Å ena sidan så är liggdelslock inte så viktiga. Jag använde knappt någonsin liggdelslocket till de barnvagnar jag rullade när mitt yngsta barn var bebis. Istället bäddade jag liggdelen med mjuklift eller hade en åkpåse i liggdelen. Å andra sidan så kan ett bra liggdelslock faktiskt komma till stor användning. Framför allt om man har en bebis som är född på hösten eller vintern. Det som är bra med liggdelslocket tillhörande Joolz Geo 3 är följande:

  • Liggdelslocket sitter fast med dragkedja, barnet kan omöjligtvis sparka loss det
  • Man fäster locket med tryckknappar mot insidan av sufflettfästet, så det sitter stadigt
  • Locket har en kant som kan vikas upp i två nivåer, helt genialt för att hålla kall vind ute

Sen är allt inte perfekt. Att lockets fästs med tryckknappar ger stadga men det är också lite bökigare än lock som sitter uppe med magnetlås. Både dessa varianter är dock klart bättre än högljudd kardborre. Och att liggdelslocket är fäst med dragkedjor gör att det inte kan sparkas loss. Men att dragkedjorna är dolda under en tygkant gör de rätt bökiga att komma åt, ofta får man fumla runt lite innan man hittar rätt. Nackdelarna vägs dock utan tvekan upp för tack vare den uppvikbara kanten. Ihop med den förlängningsbar suffletten kan inte en enda vindil, snöflinga eller irriterande solstråle hitta in till den sovande bebisen.

Att använda liggdelen med sin bebis

Så funkar Joolz Geo 3 liggdel med en bebis.

Geo 3 har en väldigt fluffig och mjuk madrass, som är täckt av ett meshtyg. Jag tycker personligen inte så mycket om att lägga en bebis direkt mot mesh, det kan lämna lite märken på huden. Men bäddar man med ett tunt lakan över på sommaren så får man en väldigt luftig och sval sovyta för barnet. Precis som med alla liggdelar kan man förstås fälla ihop också Geo 3-liggdelen. Tillplattad tar den betydligt mindre plats att för vara. Bygeln, samma som på sittdelen, är öppningsbar och svängbar. Man kan bära liggdelen i bygel, liggdelens maxvikt är (som alltid) 9 kg.

Det är mycket enkelt att lossa liggdelen från chassit. På undersidan av huvudändan fanns en spärr, som är enkel att hitta med handen utan att behöva böja sig ner under liggdelen. Drar man spärren mot sig så lossar liggdelen och kan lyftas upp från chassit.

Under en barnvagnspromenad så ligger barnet väl skyddad i Joolz Geo 3. Liggdelen är relativt högt placerad. Det känns inte jobbigt att behöva böja sig ner för att rätta till en napp eller lägga på en filt. Och en extra roligt detalj med det genomtänkta liggdelslocket, är att det faktiskt har en förvaringsficka på ovansida. Perfekt för en mobiltelefon och en mellanmåls-banan!

Ergonomisk sittdel med bästa sortens sele

Joolz Geo 3 med vändbar, ergonomisk sittdel.

Joolz Geo 3 har en vändbar, ergonomisk sittdel. Sittdelen är rymlig men samtidigt väldigt ombonad. Något jag gillar extra mycket är selen. Precis som på Bugaboos barnvagnar så har Joolz sele också separata fästen som klickas i selspännet. Två axelremmar och två höftremmar, som individuellt kan spännas fast eller inte användas. Jag kan säga av egen erfarenhet att den här lösningen är guld värd om man har ett protesterande barn som ska spännas fast i vagnen. Men det är också praktiskt för större barn, då man kan välja att bara spänna ihop selen över höften istället för över hela kroppen. Separat remmar gör det också mycket lätt att sätta i olika åkpåsar och sittdynor i sittdelen.

Selen är dessutom mycket enkel att justera i längd, remmarna kan lätt dras åt eller förlängas. Det går också att ändra höjd på axelremmarna. Deras fästen sitter i ett tygband som är fastsytt i sitsen. Man drar helt enkelt axelremmarna en bit uppåt, när barnet har vuxit på längden.

Vädring i suffletten och dragkedja för solskydd

Sittdelen har vädring i suffletten och dragkedja i kanten.

Geo 3 har som sagt samma sufflett som liggdelen. Det innebär att även sittdelen har en vädringslucka som kan öppnas upp. På sittdelen är det dock mer logiskt hur man fäster det yttre tyget. Den elastiska remmen dras helt enkelt runt fällningsspärren, som sitter på ryggstödets baksida.

Framtill på suffletten finns en halv dragkedja. Jag tycker att det är så hiskeligt fult att den är synlig hela tiden. Jag önskar att Joolz kunde ha dolt den bakom en kant, precis som dragkedjan på liggdelslocket är dold. Men dragkedjan finns ju där av en anledning. Där kan man fästa Joolz Komfortskydd. Ett slags solskydd som dras över handtaget, som ett utspänt solsegel som skuggar hela liggdelen. Ett rätt praktiskt tillbehör för en sommarbebis, då liggdelslocket känns för varmt och kompakt för att användas.

Jag har även inkluderat en bild på en varning i sittdelen, som påminner om att sitsen maxvikt beror på var på chassit den är fäst. Som syskonsäte har sittdelen en maxvikt på 15 kg. Som huvudsäte tar sittdelen 22 kg.

Förlängningsbar sufflett samt fyra olika positioner på sittdelen

Joolz Geo 3 liggläge och sittläge, samt förlängningsbar sufflett.

Oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt, så kan den justeras i fyra olika positioner. Joolz Geo 3 har ett bra, upprätt sittläge (1), två stycken viloläge (2+3) samt ett fullt liggläge (4). Liggläget är fullt, det vill säga ramen kan vinklas till ett horisontellt läge. Men eftersom Geo 3 har en ergonomisk sittdel så kan sitsen aldrig få ett plant liggläge. Det går därmed inte att använda Geo 3 med en mjuklift i sitsen.

Suffletten kan som sagt förlängas. I fullt utfällt läge (5) så är jag mycket nöjd med hur väl suffletten skuggar sittdelen, även när den som på bilden är nedfälld i liggläge. Här behövs ingen extra solkeps eller solgardin. Med suffletten utfälld, men inte förlängd (6), så är suffletten lagom för sittläge och viloläge. Givetvis går den även att vika undan nästan helt (7) eller helt och hållet (8). Att justera suffletten på Joolz Geo 3 är enkelt och suffletten stannar kvar i valt läge.

Inbyggd sommarsits i sittdelen och memoryknappar

Geo 3 med breezy sittdel tack vare inlägg som tas ur.

Ja, jag tror faktiskt att Joolz tänkte på alla årstider när de konstruerade Geo 3. Sittdelen är i sitt ursprungsläge som sagt mycket mjuk och ombonad. Men klädseln i ryggstödet är i själva verket ett uttagbart inlägg, som en halv sittdyna. Lossar man på inlägget, vilket är mycket lätt – det sitter fast med kardborre runt selen – så blottar man en stor panel av meshnät. I princip hela den del av ryggstödet som barnet kommer luta sig mot utgörs av meshnät. En varm och svettig sommardag kan man på så sätt släppa in luft till barnet som sitter eller sover i vagnen. Men jag tänker även att det kan vara praktiskt att ta ut inlägget på vintern. Har man ett större barn som ska rymmas i sittdelen i en åkpåse, så skapar inlägget lite extra utrymme för att åkpåsen ska få plats.

Att lossa sittdelen från chassit är enkelt och kan göras helt med en hand. På båda sidor om sitsen finns gråa knappar. Trycker man in dem så släpper sittdelen från vagnen och en röd markering blottas. När man tryckt på båda knapparna kan man lyfta sittdelen i bygeln, antingen för att ta av den eller förstås för att vända på den. Precis som på liggdelen så är bygeln på Geo 3-sittdelen svängbar. Öppnar man upp i ena sidan kan man vika den ur vägen för att enklare komma åt sitt barn. Bygeln går även att ta loss helt.

Så stora barn ryms i Joolz Geo 3

Så stora barn ryms i Joolz Geo 3.

Liggdelen har jag testkört med min tre månader gamla systerdotter, och sittdelen har min tålmodiga 5,5-åring gått med på att provsitta så jag ska få en ännu bättre känsla för dess rymlighet. Min dotter är nu 111 cm lång och jag är imponerad av att hon faktiskt kan sitta i Joolz Geo 3. Det finns godkänt med plats för låren och benen är förstås böjda, men det ser fortfarande okej ut. Det är i ryggen som vagnen är urvuxen för hennes del. Och fäller jag ut suffletten slår hjässan i insidan av den.

Min bedömning är att Geo 3 utrymmesmässigt har en lång användningstid. Det ska inte vara några problem för en normalstor fyraåring att kunna sitta bekvämt i den här sittdelen. Något som ju faktiskt är extra bra om man vill kunna använda vagnen som syskonvagn, då behövs att även det äldre syskonet kan rymmas ett tag till i sitsen.

Ställbara teleskophandtag och justerbart fotstöd

Ställbart fotstöd och handtag som kan justeras till olika höjd.

Eftersom Joolz Geo 3 även ska kunna användas som syskonvagn, så behöver handtaget förstås gå att få ut en bra bit från chassit. I lägsta läget är handtaget 95 cm högt. Sen kan det höjas i fem steg till, till maximalt 112 cm högt. Handtaget går mer utåt än uppåt, och skapar på så sätt ett bra avstånd mellan vagnen och den som kör. Med handtaget i högsta läget kommer inte ens långa föräldrar kunna sparka i vagnen (om man kör den som singelvagn i alla fall). Men även i halvhögt läge har man väldigt bra benutrymme på Geo 3.

För att höja handtaget måste man använda båda händerna. Enhandslösningar kan kännas smidigare. Samtidigt innebär de att man har en knapp eller annan typ av spärr mitt på handtaget. Det slipper man på Joolz Geo 3. För att justera höjd på teleskophandtaget så pressar man de två små metallspärrarna på handtagets insida nedåt samtidigt som handtaget skjuts ut eller in.

Sittdelen har även ett justerbart fotstöd. Fotstödet kan ställas i två lägen. Om sittdelen är i sittläge så kan fotstödet vara nedfällt så det går i linje med sittdelsramen. Eller så kan man fälla upp det i vågrätt läge. För att vinkla upp fotstödet behöver man bara trycka det uppåt med handen. Men för att vinkla ned det, så trycker man först upp stödet en aning (som på bilden längst till höger i collaget ovan). Då lossnar spärren inuti, och fotstödet kan fällas ned. En rätt praktiskt lösning, tycker jag som är förtjust i alla lösningar som kan användas med en hand.

I princip gigantiskt varukorg med mycket bra åtkomlighet

Joolz Geo 3 har en mycket stor och lättåtkomlig varukorg.

Joolz Geo 3 har en imponerande varukorg. Här får man plats med både stora, klumpiga föremål – och med en massa matkassar, eller en skötväska och en bärsele. Eller kanske allt det där, på samma gång. Varukorgen är grundare framtill, där den vilar direkt mot chassit. I den bakre, djupare delen har sidokanterna en bra höjd och det går att byggs sin packning på höjden. Varukorgens bakre kant är dessutom flexibel, så vill man få in en större kartong under vagnen så är det faktiskt möjligt.

Att det finns ett litet hål i varukorgen är helt i sin ordning. Det är dränering, ifall regnvatten skulle ta sig in. Något som jag tycker är extra bra med varukorgen på Geo 3, är att den är enkel att komma åt oavsett om man använder liggdelen eller sittdelen. Detta tack vare att delarna sitter så högt upp på chassit. Enda gången då varukorgen inte är så mycket att jubla över, faktum är att den försvinner helt, är när Joolz Geo 3 körs som syskonvagn. Men så är det nästan alltid när det kommer till syskonvagnar på längden/höjden.

Fyra stora hjul av bra kvalitet

Tåliga hjul som dessutom är ganska stora, även de snurrbara framhjulen.

Jag har inga klagomål på de här hjulen. Samtliga fyra hjul är stora, Geo 3 har ovanligt stora framhjul för att vara en barnvagn av den här typen. Svängbara framhjul tenderar ofta att vara små eller åtminstone en aning mindre än dessa. Framhjulen är lätt att låsa i fast läge. Det gör man med den grå spärren på hjulfästets baksida. Vill man lossa hjulen från chassit så trycker man in den grå knappen på hjulfästets framsida. Det finns luftfyllda terränghjul att köpa till, om man vill byta ut bakhjulen mot något ännu mer terrängvänligt.

Bakhjulen är även de stora. För att ta loss dem från chassit så pressar man in den svarta knappen på mitten av hjulet. Joolz Geo 3 har punkteringsfria hjul, klädda med en gummerad yta som tål grus väldigt väl. Visst har hjulen blivit smutsiga efter mina höstpromenader. Men det finns inga bestående märken, trots körning på grusväg. De gråa strecken på hjulsidorna är reflexer. Vid höger bakhjul sitter fotbromsen. En klassisk broms, som trycks ned och pressas upp igen.

Använda Joolz Geo 3 som syskonvagn

Joolz Geo 3 Duo - gör om Joolz Geo till en syskonvagn med ett Duo Set.

Jag förstår om det kan kännas lite rörigt att förstå sig på de olika konfigurationerna av Joolz Geo 3. Beroende av vilka delar man köper, så kan vagnen köras i följande konstellationer:

  • Geo 3 Mono: Som singelvagn för ett barn. Först med liggdel, sen med sittdel. Man kan även köpa till adapter för babyskydd.
  • Geo 3 Duo: Köper man till Duo Set kan man göra om sin Geo 3 Mono till en Geo 3 Duo. Det betyder att man kan använda sittdelen och liggdelen samtidigt. Det går även att köpa till en till sittdel, så man kan fortsätta använda vagnen när det yngre syskonet vuxit ur liggdelen.
  • Geo 3 Twin: För tvillingar så kan man köpa till en andra liggdel. Därefter byter man till att ha två sittdelar. Det går också att använda Geo 3 med två babyskydd på vagnen samtidigt. Då behöver man en nedre babyskyddsadapter och en övre babyskyddsadapter.

I Duo Set ingår nedre adaptrar, som man fäster vid bakhjulen. På så sätt kan man montera liggdelen nedtill på chassit och ha sittdelen ovanpå. Det finns även en övre adapter för Geo 3, om man vill fästa liggdelen uppe och ha sittdelen nere. Då tar man först bort fotstödet från sittdelen, och fäster själva sitsen nere vid varukorgen. Ska man ha sittdelen nere måste man även sätta på navkapslarna på bakhjulen, så inte det sittande barnet kan sticka in fingrarna i hjulen och skada sig. Navkapslarna klickas enkelt fast i bakhjulen.

Joolz Geo 3 Duo i praktiken

Jag har inte testkört Geo 3 som syskonvagn eller tvillingvagn, endast provat att montera delarna på det sätt som blir möjligt med Geo 3 Duo Set. Storasyskonet sitter då framåtvänd framtill på chassit. Det äldre barnet har i det läget precis lika gott om sittutrymme som innan. Det går att vinkla sittdelen ned till åtminstone ett bra viloläge. Dock med förbehåll för att man då inte kan ha liggdelens sufflett helt utfälld.

För bebisen i liggdelen så erbjuds samma storlek på bäddytan som på en singelvagn. Annars har syskonvagnar ofta en mindre liggdel. Bebisen ligger vänd framåt. För mig, som kört många liknande syskonvagnslösningar med mina barn, är det inget problem. Ögonkontakten med bebisen är ändå god och man har bra översikt när barnet sover. Min upplevelse är att bebisar egentligen inte bryr sig om hur de är vända, när de ändå ligger nedbäddade i en liggdel och inte kan se ut. För den som har lite längre tid mellan sina barn, men tänker sig att man behöver syskonvagn kanske främst under första halvåret med bebis, så är Joolz Geo 3 Duo en väldigt kompakt lösning. En syskonvagn som är bara 60 cm bred och 106 cm lång är något sällsynt.

Så fäster man Geo 3 Adapter för nedre liggdel/sittdel

Joolz Geo 3 nedre adaptrar för syskonvagn.

På insidan av varukorgen finns två öppningar, måttsydda för Geo 3 adaptrarna för nedre liggdel/sittdel. Adaptrarna är lätt att få på plats och man märker tydligt när de har klickat i. De är märkta med R och L, så man vet vilka sida man ska fästa dem på.För att lossa dem igen trycker man på den svarta knappen som sticker upp på adaptrarnas smalare sida, som är vänd framåt.

Det enda jag har att anmärka på är att adaptrarna kommer ivägen när man ska fälla ihop Joolz Geo 3. Varukorgens kant liksom fastnar på dem, och få kan handtaget inte fällas hela vägen ned. Vilket resulterar i att chassit inte är fullständigt ihoplåst, och inte heller kan låsas ihop. För att åtgärda detta får man se till att hålla varukorgen lite ur vägen medan vagnen fälls ihop. Orkar man bara lirka lite med det, så är vagnen snart ihopfälld. Och det är ärligt talat enklare att lirka med varukorgen än att ta bort adaptrarna varje gång Geo 3 ska fällas ihop. Men allra helst hade jag förstås sett att adaptrar och varukorg inte fastnat alls i varandra vid hopfällning.

Användning av Joolz Geo 3 LED-lampa

Uppladdningsbar LED-lampa framtill på chassit lyser upp rejält.

När jag först såg LED-lampan som kan montera på Joolz Geo 3 tänkte jag att det ju var en rolig men rätt onödig grej. Men efter att ha experimenterat lite med lampan så tar jag tillbaka allt. Nog för att LED-lampan fortfarande är rolig. Men det är absolut inte onödig. Jag önskar så jag att det funnits flera barnvagnar med inbyggd belysning alla de vintrar jag kört barnvagn och kämpat med reflexer och cykelljus för att synas väl i trafiken.

LED-lampen till Geo 3 är busenkel att montera. Framtill på chassit finns redan ett utrymme för den, allt man behöver göra är att klicka av det svarta skydd som monterats där. Istället klickar man fast lampan. LED-lampan är uppladdningsbar och en liten USB-sladd medföljer förstås.

I videon ovan visar jag de olika ljuslägena, filmade både inomhus i dagsljus och utomhus i skymningsljus. Varning för att videon nedan innehåller blinkande ljus.

För att sätta på lampan så trycker man in den gummerade knappen. Eftersom den är gummerad så är den lätt att hitta med fingret trots att den sitter på undersidan av chassit. En lång intryckning sätter på och slår av lampan. Ett kortare tryck växlar mellan de tre lägena. Första läget, läge 1 är ett klart, tydligt ljus. Läge 2 är snäppet starkare ljus. Läge 3 är ett blinkande ljus, för maximal synlighet.

Är det värt att köpa LED-lampan till Joolz Geo 3?

LED-belysning på Joolz Geo 3.

LED-lampen till Geo 3 kostar 399 kr att köpa. För mig är detta en no-brainer. För en relativt liten summa får man två smarta funktioner i en. Primärt så ökar man vagnens synlighet markant. Med lampan tänd går det inte att missa barnvagnen, man kommer vara synlig på långt håll för all sorts trafik. Men sekundärt, så har lampan faktiskt en viss upplysande effekt. Vill man undvika gropar i trottoaren, eller hundbajs för all del, så kommer lampan faktiskt hjälpa till med att lysa upp 0,5-1 meter framför vagnen. På de två bilderna i mitten och till höger i collaget ovan har jag fotat vagnen i exakt samma position, med lampan avstängd och med lampan på (i läge 2) för att vissa skillnaden.

LED-lampan är förstås ingen strålkastare. Är det beckmörkt ute kommer sikten bara öka marginellt. Så är man intresserad av att själv se bättre är detta kanske inget givet köp. Men vill man synas väl i trafiken och minska risken att bli påkörd av en buss eller cykel, då är LED-lampan till Geo 3 ett givet tillbehör att införskaffa.

Fälla ihop Joolz Geo 3

Så fäller man ihop Geo 3.

Joolz ska ha eloge för hur man fäller ihop Geo 3. Det är så enkelt som det kan bli. Men sen ska de ha ett litet straff för att vagnen tyvärr inte kan fällas ihop med sittdelen på om den är bakåtvänd. Eller, det går att fälla Geo 3 med bakåtvänd sittdel (dock inte om man har de nedre adaptrarna för liggdel monterade). Men även fast man har sittdelen i liggläge så kommer sitsen sticka upp rejält när vagnen fällts och chassit låst sig. Så Geo 3 blir väldigt otymplig i det läget. Hopfälld med sittdelen framåtvänd blir Geo 3 tvärtom ganska smidig i formatet. Liggdelen måste alltid vara av från chassit innan fällning.

För att fälla ihop Joolz Geo 3 så fäller man in handtaget till lägsta läget. Därefter trycker man in de vita knapparna på hopfällningsspärrarna på handtagets undersida. Sedan drar man spärrarna mot sig, och chassit viks elegant ihop. Framhjulen viks in under chassit, vilket gör vagnen ännu lite mindre. Tar man sig tiden att klicka av bakhjulen så blir Geo 3 riktigt kompakt. Med alla hjul och sittdelen på, så mäter jag Joolz Geo 3 till 60 cm bred, 46 cm hög (med bygeln avtagen) och cirka 94 cm lång.

I hopfällt läge låser sig chassit med en spärr på vänster sida. För att fälla upp Joolz Geo 3 igen så trycker man ut spärren och lyfter upp vagnen i handtaget. Lättast tycker jag är att låta vagnens bakaxel ta stöd mot de egna benen och sen dra ut vagnen i uppfällt läge.

Körkänslan i Joolz Geo 3

Körkänsla och mitt omdöme av Joolz Geo 3.
Geo 3 har en bra körkänsla. Det första jag tänkta på vid första promenaden, är att handtaget känns ganska grovt i omfånget. Jag är van vid smalare handtag. Men när jag hunnit gå en bit till, hunnit vänja mig vid hur handtaget kändes i händerna, så gillar jag formen. Jag gillar att det passar i handen, att man inte behöver knipa åt hårt för att få ett bra grepp. Efter en längre promenad så känns handtaget riktigt bekvämt. Men det är möjligt att detta kan vara ett minus för den med lite mindre händer.

Själva körkänslan är som sagt bra. Geo 3 har ett skönt rull, och känns inte tungt att sätta fart på. Den känns inte ens särskilt tung i uppförsbackar. Inte för att jag förväntade mig det heller. Men Geo 3 är en rejäl och stabil vagn, som ett chassi måste vara om det ska klara två barn. Men när vagnen väl är i rullning så tänker man inte alls på det längre. Inte heller tänker man på att detta kan bli en syskonvagn. Visst. Geo 3 är inte direkt liten och nätt. Men inte heller särskilt klumpig.

Passar bra för blandad terräng

Häveffekten i handtaget får godkänt. På högsta läget är det bra hävningen i Geo 3. På de lägre lägena får man, förståeligt, ta i lite mer. Framkomligheten är god. Att hjulen är stora märker man av, grusväg eller gräsmatta känns inte direkt som ett hinder. Man märker även av fjädringen i chassit överraskande mycket. Joolz Geo 3 är inte en barnvagn med ett supermjukt gung, men den känns inte stötigt. Jag tror att Geo 3 klarar både en del terräng och snö. Men för dagliga promenader i skogen så är den kanske ändå inte det ultimata valet förstås. För min typ av livsstil, i närförort till en bostad och med promenadslingor både på asfalt, grus och i elljusspår, så passar Geo 3 utmärkt.

Mitt omdöme av Joolz Geo 3

Jag minns tydligt hur mycket jag gillade att promenera med första versionen av Joolz Geo. Och Geo 3 har samma fina känsla i sig, tycker jag. Liggdelen är riktigt härlig, jag har alltid gillat Joolz liggdelar. Och sittdelen är väldigt bra konstruerad. Lång sufflett, smart sele och den lite mer unika möjligheten att kunna göra om till en sommarsits med meshrygg. Varukorgen är enorm, alltid ett plus i min bok.

Jag är också svag för Joolz tidlösa, stilrena design. Inga skrikiga detaljer, noggrant utvalda, sobra färger. Precis såhär ska en vacker barnvagn se ut tycker jag. (Och ja, den finns i helsvart, ursnygg!) Samtidigt finns de smarta detaljerna där, och LED-lampan är en riktig fullträff.

Vad kan bli bättre?

Skulle jag ändra på något hos Geo 3 så vore det ändå positivt om hopfällningen gick att få till lika väl med bakåtvänd sittdel som med framåtvänd. Utöver det finns faktiskt inte så mycket att anmärka på. Jag tycker dock att Geo 3 gör sig bäst som singelvagn för ett barn. Som syskonvagn är det väldigt många kompromisser: mindre utrymme, lägre maxvikt, många olika adaptrar som ska köpas till.

Men samtidigt vet jag att det finns familjer som har behov, bara ibland, av en väldigt kompakt syskonvagn. För den lilla hissen, för stadslivet. Så där skulle ju Geo 3 ändå fylla en värdefull funktion. Och behöver man inte syskonfunktionen, eller de lite större hjulen, så kanske man ändå trivs bättre med någon av Joolz smidigare vagnsmodeller – Day eller Hub. Med det sagt. Efter att ha kört Geo 3 kan jag återigen konstatera att Joolz vet hur man gör bra barnvagnar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Joolz Geo 3 hos: Babyland

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Malin Björk 1 oktober, 2023 - 11:00

Hej!

Underbart inlägg, detaljerat med siffror/funktioner och med bra beskrivningar!

Jag och min partner ska köpa barnvagn och det står mellan 3 vagnar, efter att ha provkört och läst på noga. Vill ha en vagn för stan men som klarar terräng för promenader/dåligt väder och det är viktigt för oss att konstruktionen är gedigen (fick ingen bra känsla av Britax).

Det gäller Jooltz Geo3, Bugaboo Fox 5 och Emmaljunga NXT60 där Jooltz just nu är favoriten för dess stabilitet, stora varukorg som är lättillgänglighet, inte för låg vagn (lång partner) och potential att göra om till syskonvagn. Eftersom det är första barnet känns det för tidigt att satsa på en ex. Bugaboo Donkey men att Jooltz Geo har den möjligheten ser vi mer som en bonus.

Det vi undrar över är om Jooltz är för stabil? Kommer man ångra sig om man inte köper den mer lättkörda Bugaboon fox 5? Nummer två är Bugaboon, men borde vi vara mer imponerade av Emmaljungan NXT60 än vi är, vad är det vi missat för bra om denna vagn. Säljaren i butiken lyfte fram den som bra men förmedlade ingen vidare entusiasm kring den.

Har du några några tips på vad vi ska tänka på i valet mellan dessa tre?

Reply
Anna 4 oktober, 2023 - 12:52

Hej Malin!
Nej jag skulle inte säga att Geo är för stabil. Faktum är att jag sett den riktigt ofta när jag varit inne i stan på sistone. Jag tror att de flesta ser den som en rejäl allroundvagn och det tycker jag stämmer bra för Joolz Geo. Angående NXT60 så är ju det en utgående modell från Emmaljunga, NXT-vagnarna har försvunnit och deras nya linje duovagnar heter Sento. Jag provkör Sento och Sentro Pro just nu, den senare har större hjul. Vanliga Sento kan nog absolut vara intressant för er, dock är den inte lika högt upp som Joolz Geo och Bugaboo Fox, så för en lång förälder är de två nog kanske bättre i det avseendet.

Skulle jag föreslå någon mer vagn att titta på så kanske Cybex Priam, just för att den ska vara bra för långa föräldrar. Den är dock inte lika rejäl i känslan som Geo är.
/Anna

Reply
Johanna 8 december, 2023 - 13:11

Vilken ska vi välja? Vill ha en duovagn som funkar i all terräng. Bugaboo donkey 5 mono eller Joolz Geo 3 mono? Goast körkänsla, hävförmåga? 🙂 Tack för denna fantastiska barnvagnsblogg! 🙂

Reply

Lämna en kommentar