Guide till Emmaljunga babyskyddsadapter

av Anna
Guide till Emmaljunga Babyskyddsadapter - hitta rätt adapter för din Emmaljungavagn och ditt babyskydd

Att hitta rätt babyskyddsadapter till sin barnvagn kan vara en riktig djungel, särskilt om man letar efter en Emmaljunga babyskyddsadapter. Jag har tidigare skrivit en guide över hur babyskyddsadaptrar fungerar, där jag bland annat reder ut hur man vet vilket babyskydd som passar ens barnvagn. Det är viktigt att förstå att det finns två faktorer som man måste veta helt säkert för att man ska hitta rätt adaptrar:

1 – Vilken exakt barnvagnsmodeller man har. I princip alla barnvagnar har sin egen, unika adapter som inte funkar på andra barnvagnsmodeller. Adaptern är alltså på modellnivå, inte på märkesnivå.

2 – Exakt vilket babyskydd man har. Olika märken på babyskydd har olika fästen, och ibland kan fästena även vara olika trots att det är samma märke på babyskyddet.

Svårast av allt är kanske att hitta babyskyddsadapter till en barnvagn som har utgått. När en barnvagn tas ur produktion brukar tillverkaren generellt även sluta tillverka tillbehören. Så är även fallet med Emmaljunga, som bara säljer babyskyddsadapter för de barnvagnsmodeller som finns i deras sortiment just nu. Vill man kunna fästa sitt babyskydd på en äldre barnvagn från Emmaljunga, så kommer man behöva leta begagnat. För att få lite hjälp om vad det är man ska söka efter på andrahandsmarknaden så har jag gjort mitt bästa för att sätta ihop en guide över hur de olika babyskyddsadaptrarna för Emmaljungas äldre barnvagnar har sett ut.

Maxi Cosi-fästen och Britax-fästen

Värt att känna till är att nästan alla Emmaljungas barnvagnar har haft babyskyddsadaptrar för två olika fästen på babyskydd: Maxi Cosi-fästen och Britax-fästen. Men vad betyder det? Fästena jag avser är alltså den del av babyskyddet som klickas ihop med barnvagnen. Det finns fler sorters fästen än Maxi Cosi och Britax, vissa babyskyddstillverkare har sina helt egna fästen. Men de här två är det absolut vanligaste, och Maxi Cosi-fästena är på god väg att bli branschstandard.

Vilka babyskydd har Maxi Cosi-fästen?Vilka babyskydd har Britax-fästen?
Alla eller så gott som alla babyskydd från följande tillverkare: Maxi Cosi, BeSafe, Cybex, Bugaboo, Nuna, Joie samt nyare babyskydd från Axkid och Britax (Baby Safe 3 och Baby Safe Core med flera).Alla äldre Britax-babyskydd, exempelvis Britax Primo samt Britax Baby Safe 2 eller äldre version. Notera att Brios babyskydd har andra fästen än Britax babyskydd.

Det är viktigt att känna till att det faktum att ett babyskydd har rätt fästen INTE är en garanti för att det passar ihop med en barnvagn, trots att man har rätt babyskyddsadapter. Detta eftersom att vissa babyskyddsmodeller har en form, kanske är de lite för breda, som gör att de inte alltid passar ihop med adaptrarna (trots att adaptrarna passar på chassit) eller med barnvagnen (trots att adaptrarna går i).

Hitta rätt Emmaljunga babyskyddsadapter

Alla bilder nedan är Emmaljungas egna produktbilder på respektive adapter. Om någon bild inte stämmer så får man gärna korrigera mig.

Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic

Babyskyddsadaptern som ofta kallas Classic har ibland också kallats Standard. Denna adapter är kompatibel med alla Emmaljungas klassiska modeller, vilket bland annat inkluderar följande barnvagnar: Emmaljunga Super Viking (ej lilla Viking), Emmaljunga Super Nitro, Emmaljunga Edge, Emmaljunga Mondial och Emmaljunga City Cross.

Emmaljunga babyskyddsadapter Classic Britax passar Super Viking, Super Nitro, City Cross, Edge och Mondial

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic för babyskydd med Britax-fästen.

Emmaljunga babyskyddsadapter Classic Maxi Cosi passar Super Viking, Super Nitro, City Cross, Edge och Mondial

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter Classic för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för Emmaljunga Viking

Det är lätt hänt att man råkar blanda ihop Emmaljunga Super Viking med Emmaljunga Viking. Men det är två olika barnvagnar, med olika ligg- och sittdel, och därmed också olika babyskyddsadaptrar.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter tillhörande Emmaljunga Viking för babyskydd med Britax-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter passande Emmaljunga Viking, för babyskydd med Britax-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter tillhörande Emmaljunga Viking för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Ovan är en bild av Emmaljunga Babyskyddsadapter passande Emmaljunga Viking, för babyskydd med Maxi Cosi-fästen.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för Emmaljunga Double Viking & DV735

Under ett antal år hade Emmaljunga först syskonvagnen Emmaljunga Double Viking, och därefter den smalare versionen Emmaljunga DV735, som alltså står för Double Viking 735. Vanliga Double Viking var 79 cm bred, medan DV735 var 73,5 cm bred. Dessa två syskonvagnar hade adaptrar både för babyskydd med Maxi Cosi-fästen och för babyskydd med Britax-fästen. Men varje adapter finns i två versioner – en för höger sida av vagnen och en för den vänstra sidan. Adaptrarna är lite olika utformade, för att möjliggör att man ska kunna fästa två babyskydd bredvid varandra.

Emmaljunga babyskyddsdapter med Britax fästen för höger och vänster sida av Emmaljunga Double Viking och DV735

Ovan syns Britax babyskyddsadapter för Emmaljunga DV och DV735. Som bilderna visar är det olika adapters beroende av vilka sida av vagnen man ska fästa babyskyddet på.

Emmaljunga babyskyddsdapter med Maxi Cosi fästen för höger och vänster sida av Emmaljunga Double Viking och DV735

Och här syns adaptrarna för babyskydd med Maxi Cosi-fästen för Emmaljunga DV och DV735. Även här är det olika adapters beroende av om babyskyddet ska sitta på höger eller vänster sida av chassit.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för äldre NXT-modeller

Ibland händer det att en barnvagnstillverkare byter ut fästet på sina barnvagnar utan att ändra eller byta namn på modellen. Så är faller för Emmaljungas NXT-vagnar. När Emmaljunga uppdaterande NXT-chassina på årsmodell 2022 (som började säljas sommaren 2021, det är då Emmaljunga bryter sitt modellår) så gjorde de om fästena på chassina. Det innebär att äldre NXT sitt- och liggdelar passar på nyare chassin, men nyare sitt- och liggdelar tillhörande NXT (och Sento) passar endast på NXT-chassin från årsmodell 2022 och nyare.

Denna uppdatering påverkar även babyskyddsadaptrarna för Emmaljunga NXT-vagnarna. Har men en Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga NXT90 av årsmodell 2021 eller äldre så är det adaptrarna nedan som gäller. Har man en Emmaljunga NXT-barnvagnar årsmodell 2022 eller nyare, så kan man scrolla ned till nästa rubrik.

Emmaljunga babyskyddsadapter Britax för Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre

Såhär ser adaptrarna för babyskydd med Britax ut, och de passar Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre.

Emmaljunga babyskyddsadapter Maxi Cosi för Emmaljunga NXT60 och NXT90 årsmodell 2021 eller äldre

Har man en Emmaljunga NXT60 eller NXT90 tillverkad innan sommaren 2021, och vill kunna fästa ett babyskydd med Maxi Cosi-fästen på sin vagn, så är det dessa babyskyddsadaptrar man ska leta efter.

Emmaljunga Babyskyddsadapter för nyare NXT-modeller och Emmaljunga Sento

Från årsmodell 2022 så fick alltså Emmaljunga NXT60 och NXT90 nya fästen i chassit, som är djupare än fästena i äldre chassin. När NXT-modellerna sedan ersattes av Emmaljunga Sento så hade de nya modellerna – Sento, Sento Pro och Sento Max – samma fästen som på de sista årsmodellerna NXT60 och NXT90. Vid det här laget, vi är alltså framme vid år 2024, har Britax slutat producera babyskydd med Britax-fästen. Iställer har alla märkets babyskydd frått Maxi Cosi-fästen. Som en följd av detta finns det endast en sorts adapter för Emmaljunga Sento. Den kallas Emmaljunga MY2024 Adapter Sento.

Emmaljunga MY2024 Adapter Sento är en babyskyddsadapter för babyskydd med Maxi Cosi-fästen

Emmaljunga MY2024 Adapter Sento funkar med de allra flesta babyskydd med Maxi Cosi-fästen. Adaptrarna är kompatibla med följande barnvagnsmodeller från Emmaljunga:


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Emmaljunga barnvagnar och tillbehör hos: Pyret & Snäckan
Handla Emmaljunga barnvagnar och tillbehör hos: Baby V

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar