Carena Visby

av Anna
Recension av Carena Visby

Recension av Carena Visby

Inköp: Ordinarie inköpspris för Carena Visby med två sittdelar och en liggdel är cirka 6000 kr. Vagnen jag kört är ett recensionsexemplar från Carena.
Tillbehör: Matchande fotsacks samt överdrag för handtag och bygel i läderimitation ingår, regnskydd köps separat.
Typ av vagn: Syskonvagn.

Oräkneligt är det antal gånger jag fått frågan om jag kan tipsa om en syskonvagn med hög maxvikt och vändbara sittdelar men som ändå inte ska kosta skjortan. Och fram tills nu har jag varje gång behövt svara att tyvärr är det svårt att få in alla de tre egenskaperna i en och samma vagn. Men nu kommer Carena Visby och ändrar läget helt och hållet. Visby är en syskonvagn med individuellt vändbara sittdelar, en maxvikt på 25 kg per sittdel och inköpspris för vagnen ligger på under 6000 kr. Fortfarande mycket pengar men en summa som ligger på ungefär hälften av vad många andra syskonvagnar med liknande egenskaper har för pris.

Självklart är Carena Visby ändå inte perfekt, för den perfekta vagnen existerar som sagt inte. Men är man ute efter att kunna se båda barnen och ta med dem på härliga barnvagnspromenader, då är Visby ett väldigt prisvärt alternativ. Carena som varumärke har tidigare hängt ihop med BRIO men ägs nu av Lekmer, som därmed också är enda återförsäljaren av Visby.

Carena Visby med liggdel

Carena Visby med liggdel

I grundutförande säljs Visby med chassi och två sittdelar, men den finns också i paket med en eller två liggdelar. Liggdelen kan även köpas separat. Man kan fritt välja om man vill ha liggdelen på höger eller vänster sida av chassit (1) och den klickas fast lika enkelt som sittdelen. Liggdelslock i samma färg som klädseln ingår och fästs med två tryckknappar (2). Överlag lämnar Carena Visbys tryckknappar en del att önska. Vissa är lätta att fästa ihop och håller ihop bra, andra kräver väldigt mycket styrka och har ibland varit precis på gränsen för min förmåga. Men det kan vara en sådan sak som blir bättre med tid och användning.

Insidan av Visbys liggdel är klädd i vitt (3) och självklart ingår en madrass. Liggdelen spänns ut med metallbågar precis som många andra märkens liggdelar, och det innebär också att den kan plattas till rejält vid resa eller förvaring. Liggdelens sufflett kan dras upp och ned i flera olika lägen utan att några knappar behöver tryckas in. På baksidan av suffletten finns en rejäl vädringslucka som kan rullas upp och hållas fast med ett elastiska band (4). När den är nedfälld sitter den stadigt med dragkedjor och kardborre. Suffletten har även en utfällbar solkeps med nät i sidorna, som ger ett väldigt bra solskydd inne i liggdelen (5). Vill man bära liggdelen så går det bra, på utsidan av dess långsidor finns förvaringsfickor och inuti dem hittar man bärremmar.

Carena Visby har sittdelar med bra liggläge

Upprätt sittläge och bra, men inte fullt liggläge

Visbys sittdelar har ryggstöd som kan fällas ned till ett bra, men ej helt plant liggläge (1). Sittdelarna är alltså vanliga, inte ergonomiska. Ryggstödet justeras med ett slags handtag på baksidan, en metallbåge som dras upp så att stödet blir rörligt. Förutom liggläge kan det även ställas i viloläge (2) samt ett väldigt bra och upprätt sittläge (3). Handtaget för att vinkla ryggstödet kan också kärva lite, men det handlar nog mer om att hitta känslan för exakt hur det ska pressas in för att spärrarna inuti ryggstödet ska lossa. Ryggstödet mäter jag till cirka 50 cm högt och när det är uppfällt kan man välja att pressa tillbaka sufflettyget för att få mer utrymme för barnets huvud (4). Selen har vaddering på axelremmarna och den kan enkelt delas i fem separata remmar (5).

Carena Visby har förlängningsbar sufflett med vädring

Förlängningsbar sufflett med vädring

Suffletten på Carena Visbys sittdelar är riktigt bra, det är knappt att en sufflett kan täcka bättre. Den har två olika förlängningsdelar som både öppnas upp med dragkedja. Längst fram finns en utfällbar solkeps i samma design som på liggdelen, med ett täckande parti i mitten och nät på sidorna. Ventilationen baktill i suffletten är också bra, ett stort plus med tanke på att en så pass lång sufflett lätt skulle kunna göra luften i sittdelen väldigt kvav en varm sommardag. Suffletten har två luckor med myggnät, som båda kan fästas upp med resårband och som nedfällda hålls på plats av kardborre samt den större luckan av både kardborre och dragkedjor.

Carena Visby har individuellt vändbara sittdelar

Visby har individuellt vändbara sittdelar

För tio år sedan fanns det relativt gott om vändbara syskonvagnar, men då handlade det om vagnar där både sittdelarna satt ihop. Ibland hade de även gemensamt ryggstöd. Det kunde göra vagnsåkandet lite knepigt om man hade två sittande barn av olika ålder, med olika behov av att sova eller vara vakna. Idag finns den typen av syskonsittdel knappt kvar och istället är det individuellt vändbara sittdelar som är populärt – precis sådana som Visby har. Man kan alltså välja att ha båda sittdelar mot sig, en åt vardera håll eller att ha båda framåtvända. Med en bebis och ett äldre barn kan man alltså växla mellan att ha båda barnen mot sig och sedan vända det större, vakna barnet framåt.

Carena Visby har punkteringafria hjul och knäledshandtag

Rejäla, punkteringsfria hjul och knäledshandtag

Både fram- och bakhjulen på Carena Visby är stora och rejäla, men även om de kanske ser ut som lufthjul så är de i själva verket punkteringsfria. Vilket är ett plus för alla som känner sig orolig för att bli strandade med punka och två sura barn i vagnen. Hjulen kan alla tas loss, om man vill göra vagnen mindre när den ska packas in för långresa med bilen. Framhjulen kan förstås också låsas i ett fast läge, vilket kan ge lite bättre framkomlighet i terräng och snö.

Visby har en rejäl fotbroms som går längs med hela det bakre staget och den är därmed lätt att hitta med foten. Handtaget på Visby har knäled och kan vinklas i många olika lägen. På samma bild syns också den ena av de två spärrarna på handtaget som man ska dra upp när vagnen ska fällas ihop. Detaljbilden på ett svart fäste med en röd spärr är tagen under en sittdel. Fästet sitter på chassit medan metallbiten som sticker ut genom det är fast vid sittdelen. För att lossa på sittdelen ska båda de röda spärrarna på vardera kant av sittdelens undersida dras upp. Sedan kan man lyfta sittdelen, exempelvis för att vända på den.

Carena Visby har ställbara fotstöd men en svåråtkomlig varukorg

Ställbara fotstöd men svåråtkomlig varukorg

Visbys sittdelar har ställbart fotstöd som kan ställas i fyra olika lägen. En helt nedfällt, en snett nedfällt, ett vågrätt rakt och ett uppfällt mot bygeln. För att vinkla fotstödet nedåt måste man trycka in de båda knapparna på vardera sida av fotstödet led. Men ska det fällas uppåt kan man bara dra i det med en hand så klickar det i nästa läge. Fotstödet har ett överdrag i lite tåligare tyg med en slags gummerad, räfflad yta på ovansida. Den känns slittåligt och jag har redan fått erfara att det verkligen är mycket enklare att torka rent än vad vanlig textil är.

Alla ovan uppräknade egenskaper hos Carena Visby har jag varit mycket nöjd med när jag rullat vagnen, men nu är det dags för den första tveksamheten. Visserligen har jag redan fått information om att varukorgen kommer ha en annan design på kommande versioner av Visby – och det är bra, för den som finns nu är knepig och liknar egentligen inte någon annan jag kommit i kontakt med tidigare. Bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar Visby med båda sittdelarna bakåtvända och med ryggstöden i sittläge. Det ser då ut som att varukorgen vore mycket enkelt att komma åt att lassa full, men hela ovansidan är täckt med ett nät. Varukorgen kan endast öppnas upp med en dragkedja baktill i överkant, men öppningen blir så tight att en normalstor skötväska inte går in. Varukorgen kan även öppnas upp i en L-form i båda sidorna. Då kommer man åt bättre men bra är det inte.

Carena Visby passar mindre bra att storhandla med

En syskonvagn man inte storhandlar med

På den här bilden syns den bakre öppningen på varukorgen bättre. Men då är också ena sittdelen avtagen. Visserlige har Visby en väldigt låg godkänd belastning av korgen, 2 x 2 kg. Man valde att prioritera högt maxvikt på sittdelarna och det tycker jag är rätt. Visby är stabil, så att hänga skötväskan på handtaget istället har funkat bra men jag hade ändå väldigt gärna sett en bättre åtkomlighet. Som det är nu blir det ganska bökigt bara att få in sin jacka och en bärsele. Carena Visby är således inget för den som vill storhandla med vagnen – om man inte förstås kan tänka sig att låta ena barnet gå hem och packar sittdelen föll med de tunga varorna istället.

Så stor blir Carena Visby när man fäller ihop den

Ganska stor och klumpig ihopfälld

Carena Visby kan inte heller kallas liten och nätt ihopfälld. Uppfälld är den 77 cm bred, så den klarar inte det så kallade Stockholms-måttet – som innebär att en vagn får vara max 75 cm bred om man vill känna sig säker på att komma fram överallt inom kollektivtrafiken. Men med en bredd på 77 cm kommer man faktiskt fram nästan överallt, även i Stockholms tunnelbana. Fäller man chassit för sig och sittdelarna för sig går den att få nättare men blir ändå ganska stor. På bilden ovan har jag fällt den med en sittdel åt vardera håll, för att visa att det är möjligt.

Vagnen väger enligt uppgift 23,3 kg med två sittdelar på. Det är tungt men jag orkar lyfta in den i bilen, skulle dock inte vilja göra det dagligen. Vill man få vagnen lite mer kompakt, till exempel när den står parkerad i hallen, så kan man göra som på min bild nederst till höger i collaget ovan. Med handtaget helt uppfällt så blir vagnen betydligt kortare och mindre utrymmeskrävande. Bilden ovan visar också att man utan minsta problem kommer in med Carena Visby genom en vanlig standarddörr.

Så ryms stora barn i Carena Visby

Så ryms stora barn i Carena Visby

Hur är då Carena Visby ur ett barnperspektiv? En normalstor tvåmånadersbebis har gott om utrymme i liggdelen, både åt sidorna och på längden. Min minsting får plats fint även när hon ligger nedbäddad i en fleeceåkpåse. Bredvid henne sitter storebror som är tre år gammal och omkring 95 cm lång. Suffletten kan fällas upp över hans huvud utan att den tar i och fotstödet är lagom långt när han sitter lutad mot ryggstödet. Glider han fram lite i sittdelen, som på bilden nederst till höger, så väljer han istället att låta fötterna dingla fritt. Min sexåring ville också provsitta och det fick hon. Hon väger mindre än 25 kg är får därför faktiskt åka i vagnen, och visst skulle det funka för henne med om det krisade. Antagligen ännu bättre om hon satt framåtvänd och kunde ha fötterna på ytan ovanför framhjulen. Men ryggstödet är förstås alldeles för kort för henne. Jag tycker ändå att rymligheten får klart godkänt, det finns singelvagnar min treåring har vuxit ur så när han ryms i en syskonvagn – som ju alltid har mindre sitt- och liggdelar – så är det ett gott betyg.

Körkänslan i Carena Visby

Körkänslan i Carena Visby

Körkänslan i Carena Visby är riktigt god. Den rullar på bra och jag kunde med en bebis och en treåring med lätthet styra vagnen med en hand. Framhjulen svänger lätt och ledigt och vagnen känns väldigt stabil. Chassit är bra balanserat och när jag har sittdelen vänd mot mig är Visby inte alls svår att häva över en trottoarkant. Med sittdelen framåtvänd krävs dock lite mer styrka, eller att jag vinklar ned handtaget till ett mer vågrätt läge för ett bättre hävstångseffekt. Min treåring har väldigt väldigt nöjd i Visby och när han mitt under promenaden inte längre ville titta på sin mamma så kunde jag ställa honom på marken, vända sittdelen och sätta i honom igen på mindre än en minut. När han somnade så kunde jag smyga ned ryggstödet från sitt till viloläge. Han kändes lite för lång för att få plats bra i liggläge med fotstödet utfällt, men barn under två år kan nog få till en väldigt bra sovyta. Vädringsluckan i suffletten funkade förstås också toppen som tittlucka, så visste jag direkt när han började vakna till igen efter sin tupplur. Det har inte direkt varit sommarväder under de veckor jag haft Carena Visby till mitt förfogande, men det har blåst många kyliga vindare så den långa suffletten har ändå kommit väl till pass.

Mitt omdöme av Carena Visby

Carena Visby fungerar väldigt bra som promenadvagn. Varukorgen är som sagt ingen fullträff men jag ser hellre att den är en nackdel med vagnen än att sittdelarna eller körkänslan är det. Ska man regelbundet packa in vagnen i bilen så behöver man ha ett stort bagageutrymme och starka armar. Men ska man mest använda vagnen som den är och inte så ofta fälls ihop den, utan kunna ta sig från A till B och kunna ha båda barnen mot sig – då känns Carena Visby som exakt det prisvärda alternativ jag vet att väldigt många har längtat efter.

Du kanske också gillar

26 kommentarer

Åsa 16 april, 2017 - 09:17

Hur breda är sittdelarna på denna? Behöver verkligen ny vagn, har en begagnad Emmaljunga double monkey med väldigt trånga sittdelar, vet du hur pass mkt bredare sittdelar det är på den här jämfört med monkeyn?

Reply
Anna 18 april, 2017 - 20:23

Hej Åsa, har ju svarat dig på mail men svarar här också ifall någon annan vill se: sittdelarna är cirka 28 cm breda mellan det hårda i armstöden, under dem finns det ju mer giv i klädseln. Jag uppelver Visby som mkt mer rymlig än Monkeyn, men mindre än Double Viking i sittdelen.
/Anna

Reply
Johanna 17 april, 2017 - 20:38

Hej Anna!

Tack för en bra recension! Funderar på att köpa men är tveksam till varukorgen.
Skulle du säga att det, för den sykunnige, är möjligt att sy om varukorgen och ta bort det överliggande nätet för bättre åtkomst av varukorgen? För det är väl inte i detta nät som själva korgen är fäst? Tänker att det inte borde vara omöjligt att ta bort det om det bara är ett skydd som hindrar saker att ramla ur. Jag har inte sett vagnen i verkligheten.

Vet du möjligen när nästa version av Visby kommer?

Med vänlig hälsning, Johanna

Reply
Anna 18 april, 2017 - 20:22

Hej Johanna, jag vet inte alls när nästa version kommer, ibland går utvecklingen snabbt och ibland väldigt långsamt. Dvs det kan komma i sommar eller dröja till nästa vinter…

Jag är själv inte sykunnig alls men jo jag antar att det ska gå att modifiera, vet man vad man gör är det säkert inte så svårt ens.
/Anna

Reply
Emelie 20 april, 2017 - 22:28

Hejsan! Tack för recensionen!!!

Jag har några funderingar
– Jag har just nu en Brio smile från 2015 som jag tycker mycket om men ny väntar vi ett till barn och jag funderar på om den här syskomvagnen kanske liknar favoriten Brio Smile?
– Hur är bygeln på sittdelen – swing away?
– Kan man klicka i ett babyskydd?
– Är remmarna på sittdelen borttagbara?

Varma hälsningar!

Reply
Anna 26 april, 2017 - 11:15

Hej Emelie,
nej tyvärr, bygeln kan inte tas bort alls. Och så vitt jag vet finns för närvarande ingen adapter för babyskydd. Du kan dela på selen dock, så du kan välja att bara spänna över höften. Om de går att ta bort helt är jag en aning osäker på, men axelremmarna borde iaf gå, iom att de kan höjdjusteras så ska de ju gå att lossa från ryggstödet!
/Anna

Reply
Ida 25 april, 2017 - 10:55

Hej!
Jag undrar om du vet om det finns något babyskydd som passar på vagnen? Eller om det finns några adaptrar till babyskydd?

Mvh. Ida

Reply
Anna 1 maj, 2017 - 21:56

Hej Ida, tyvärr, Visby funkar inte ihop med babyskydd och det finns inga adaptrar.
/Anna

Reply
Sofia 28 april, 2017 - 21:13

Hejsan!

Tack så jätte mycket för fina recensioner.

Jag har en fråga om du skulle rekommendera Carena Visby eller Beemoo Syskonvagn L.A samt vilka huvudsakliga skillnader du ser på dessa vagnar.

Med vänlig hälsning, Sofia

Reply
Anna 1 maj, 2017 - 21:53

Hej Sofia,
bra fråga! Det är väldigt längesedan jag körde Beemoo L.A. så Carena Visby finns ju mycket färskare i minnet. Men jag tror ändå jag skulle föredra Visby. Upplevde den som lite mer lättkörd och tror sittdelarna är något rymligare också – gillar Visbys fotstöd mer. L.A. har dock klart bättre varukorg men Visby har längre suffletter…
/Anna

Reply
matilda 8 maj, 2017 - 14:39

Hej!
Väntar tvillingar och funderar på att köpa den här vagnen.. står mellan den här och beemo L.A då jag inte vill lägga ut en förmögenhet på vagn, har även ett äldre syskon som jag har köpt en ståbräda till(en universal buggy board) har du någon aning om ifall den eller ståbrädor överlag passar på carena visby?

Tack för bra recension!

Reply
Anna 9 maj, 2017 - 22:51

Hej Matilda,
nej det är inget jag testat själv eller ens sett på bild ännu. Men Visby har ju ett rejält chassi med ett bakre stag så rent teoretiskt tycker jag den borde funka med de flesta ståbrädor faktiskt. Ev om det kan krocka med bromsen, det skulle väl kunna vara problemet möjligtvis…
/Anna

Reply
Hanna 16 maj, 2017 - 18:59

Hej Anna!
Tack för superbra recensioner.
Har precis köpt en Carena Visby, och upplever att ”tryckknapparna” på sittdelarna är
tröga, och vissa knappar får jag knappt igen. Alla knappar, även de man fäster suffletten med är tröga. Vet du om det verkligen ska vara så?
Vänligen Hanna

Reply
Anna 16 maj, 2017 - 21:03

Hej Hanna,
ja så var knapparna på detta ex av Visby också. Vissa funkade hur bra som helst men andra var otroligt tröga. Vet inte om det ska vara så men vanligtvis brukar sådana knappar bli enklare att använda med tiden.
/Anna

Reply
Madelen 18 maj, 2017 - 14:43

Hej o tack för informativ information!
En fråga!
Låter sufletten tyst när man ändrar dess läge eller låter den som i Brio smile?
//Madelen

Reply
Anna 18 maj, 2017 - 14:47

Hej Madelen,
jag kan inte minnas något särskilt ljud, så den lät absolut inte som Brio Smiles sufflett iaf!
/Anna

Reply
Maria 23 maj, 2017 - 20:55

Hej!
Tack för bra genomgång av vagnen även om det nu blev svårare att bestämma vilken vagn man ska satsa på:) Hur skulle du säga att den är jämfört med Mountain buggy Duet 2,5?
Storlek på sittdel (har lång son 2,5 år omkring 1m lång och bebis på väg)? Storlek på liggdel? Storlek och tyngd av vagn när man ska lasta dem i bil ihopfällda? Köregenskaper?
Är hjulen sådana som det fastnar mkt grus i som vissa punkteringsfria?

Lästa någonstans att den nya MB Duet V3 skulle ha lite större sittdelar och andra förbättringar, ska du prova den?

Tack för en fantastisk hemsida!
MVH
Maria

Reply
Anna 23 maj, 2017 - 22:57

Hej Maria!
Åh det var ju ett tag sedan jag körde Duet 2.5 och jo, jag skulle gärna köra V3 men det finns ingen konkret plan än så jag tror det blir först nästa vår när även min yngsta kan åka framåtvänd. Visby har utan tvekan större liggdel och jo, nog något rymligare sittdel också skulle jag säga. Men Duet är mycket smidigare att fälla ihop och packa in i en bil. Jag upplevde inte att det fastnade grus i Visbys hjul faktiskt, det är inte den typen av material! Körmässigt är de lite lika men Duet är ju mkt smalare, det gör ju en del för smidigheten!
/Anna

Reply
Charlotte 26 november, 2017 - 10:28

Hej, har du något mått på vagnen när den är hoppfälld?
Mvh

Reply
Anna 27 november, 2017 - 17:45

Hej Charlotte, nej inga egna, bara Carenas egna: ”Chassi hopfällt utan sittdelar: B 77cm H 40cm L 95cm”
Den blir förstås mkt större med sittdelarna på…
/Anna

Reply
Clara 5 mars, 2018 - 12:57

Hej och tack för fin recension. Ser ju att det var ett tag sedan du skrev detta men jag hoppas du ser kommenterar på gamla inlägg ändå.

Jag ser att både du och http://www.bäst-i-test.se/syskonvagn skrivit att vagnen är 77cm bred, men på babyshops sida står det att den är 80. Råkar du minnas något om detta? Dessa små centimeter gör nämligen stor skillnad för oss.
Känns som alla (”alla”) väljer Buggaboo’s syskonvagnar så jag känner mig verkligen som en rebell och risktagare som vågar gå mot strömmen. Har du vagnen kvar kanske, hur tycker du att den hållt sig? 🙂

Orkar du får du gärna svara till min mail också <3 Tack för trevlig sida!

Reply
Anna 5 mars, 2018 - 13:02

Hej Clara!
Japp, jag får mail så fort det kommer en kommentar till bloggen, så jag ser allt utom sånt som bloggen automatiskt lägger i ”spam”-mappen, något som tyvärr vid enstaka tillfällen drabbat även ”vanliga” kommentarer. Jag har inte kvar vagnen, jag tror den tävlades ut på bloggen strax efter recensionen? Eller om det var på Facebook kanske. Men jag minns det som att den var just 77 cm och inte 80 cm. Kollade även på Lekmers sida nu. Carena var ju Lekmers eget varumärke, att Babyshop säljer Carena-produkter nu också är ju för att Babyshop köpte upp Lekmer för ungefär ett år sedan. Iaf, kollar du här så ser du att Lekmer också uppger bredden till 77 cm: https://lekmer.se/visby-syskonvagn-2017-mork-gra/p/69221
Jag skulle således tro att det är korrekt som jag har skrivit, har något vagt minne av att jag mätte själv men vågar ändå inte säga att jag är 100% säker ifall något skulle ha ändrats sen dess. Men säg 99% säker då…
/Anna

Reply
Johanna 5 oktober, 2019 - 18:08

Hej! Jag väljer mellan Emmaljunga DV och Carena Visby och undrar om du har något tips. Lillasyster kommer i november och vi bor i Norrbotten så det är viktigt att den funkar bra i snö. Vi har hund och går ibland i lättare terräng även fast vi kanske försöker undvika det med båda barnen. Storebror är 2,5 och väger 14kg så snart uppe i DV maxvikt men om jag förstått det rätt håller de för tyngre även om de inte rekommenderar det. Det jag tycker är viktigt är bra sittdelar med plats för åkpåse, bra hjul och bra suffletter. Vi kommer inte behöva lasta i och ur bil mycket. De skiljer ju i prisklass men är DV mkt bättre har jag inga problem att betala för den ist för att gå och svära i snön. Men är de lika bra klarar jag mig med budget så att säga.

Reply
Anna 20 oktober, 2019 - 13:58

Hej Johanna!
Jag skulle välja DV före Visby, för att den är lite lättare men mest för att den har betydligt rymligare sittdelar. Maxvikten är 15 kg som du säger, men jag tycker den rätt gedigen i känslan och skulle inte oroa mig så mycket för maxvikten. Ska du köra mycket i snö så är det ett måste att välja DV med lufthjul, tycker jag!
/Anna

Reply
Sara 30 november, 2019 - 14:56

Vi ska precis skicka tillbaka vår Visby efter ca 2 månader. Lederna till handtaget gick sönder. Jag skulle upp för en trottoarkant och det bara small till. Jag har barn som är 4 månader och 2 år så jag hade långt under maxvikt. Hjulen har vi smort 2 gånger och de gnäller fortfarande. Skydden till handtagen har snurrat sig. Den går inte in genom en vanlig dörr för bakhjulen sitter för brett. Barnen skakar massor i vagnen nu när det blev lite grus ute. Det är ingen dämpning alls. Skitvagn kort sagt.

Reply
Anna 1 december, 2019 - 22:48

Hej Sara, gud vad tråkigt! Hoppas det blir en smidig reklamation iaf!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar