Hur vet jag vad min barnvagn värd?

av Anna
Tips på hur du enkelt kan värdera din barnvagn

Hur sätter man rätt pris på vagnen inför försäljning?

Är det dags att sälja barnvagnen? Konsten att sätta rätt pris på sin barnvagn inför att den ska säljas vidare är allt annat än lätt. Jag får ofta fråga om att värdera barnvagnar och inte ens för mig är det något som görs i en handvändning. För en så korrekt värdering som möjligt så behöver man ha koll på många olika faktorer.

Ändå ser jag ofta skrivas, i min grupp Barnvagnar! på Facebook och i andra forum där ämnet diskuteras, att en vagns värde snabbt och enkelt kan kalkyleras baserat på generella procentsatser. Ungefär såhär brukar det påstås:

Direkt efter inköp minskar en barnvagn i värde med 30% av nypriset. Där efter minskar vagnens värde med cirka 10% per år.

Jag tror att idéen bygger på hur man brukar värdera andrahandsvärdet på bilar. Jag vet väldigt lite om bilar, jag har inte ens körkort. Men jag gissar att det även för begagnade bilar inte är riktigt så lätt. För begagnade vagnar så vet jag det med säkerhet. Jag har haft koll på andrahandsmarknaden för barnvagnar i över ett decennium och frågar man mig, så är värderingen av en vagn betydligt mer komplex än så.

5 faktorer som avgör värdet på din barnvagn

Enligt mig är det en mängd olika faktorer som påverkar vad en begagnad barnvagn är värd. Och för att få fram ett sannolikt pris så bör man väga in alla dessa.

Märke och modell

Märke och modell har utan tvivel störst påverkan på vagnens andrahandsvärde. Medan en modell från exempelvis Bugaboo generellt har ett högt och stabilt andrahandsvärde så har butikernas egna varumärken ett lågt och skakigt andrahandsvärde. De allra flesta vagnar från de stora barnbutikernas egna varumärken (det finns dock enstaka undantag) har enligt mig noll chans att ha kvar 70% av sitt värde ett halvår efter inköp. Vilket ju den generella modellen jag citerat ovan faktiskt påstår.

Faktum är att det finns private label-vagnar som man inte ens får tillbaka halva priset på efter ett års användning. Jag har sett och bevakat ett par sådana barnvagnar som varit ett halvår gamla vid försäljning. De har haft ett faktiskt nypris på 6000 kr, men sedan förblivit osålda tills de sänkts till runt tusenlappen. Ett tapp i värde ned till endast 20% av inköpspris.

Dyrare barnvagnar har ofta bättre andrahandsvärde

Att de stora och mest kända barnvagnstillverkarna har bäst andrahandsvärde på sina vagnsmodeller kommer nog inte som en överraskning för någon. Det innebär att det i praktiken finns populära modeller av känt märke med nypris 12000 kronor som kan ha ett så stabilt andrahandsvärde att de säljs för omkring 9000 kronor ett år senare. Medan en mindre känd barnvagn kan ha ett lägre nypris på 6000 kronor. Och sedan inte vara vara värd mer än 1500-2000 kr efter ett år.

I ett sådant exempel är den faktiska kostnaden för ett års ägande av den populära, kända barnvagnen alltså 2-3000 kr. Medan den mindre kända modellen kostar omkring 4000 kr att äga under samma period. Givetvis kan man problematisera det faktum att den som har råd med en dyrare barnvagn i slutändan betalar ett lägre pris än vad den som har begränsad budget gör vid köp av en billigare barnvagnsmodell. Men det är så marknaden ser ut.

Mitt tips: Har man en begränsad budget så får man ofta en bättre, mer prisvärd barnvagn för pengarna om man köper begagnat. Köper man en känd, populär modell med några år på nacken men som är i fint skick så är det antagligen det bästa köpet man kan göra. (Både för plånboken och för miljön.)

Vagnens ålder/årsmodell

Hur gammal vagnen är spelar såklart in på värdet. Egentligen tycker jag inte att åldern i sig är avgörande. Men det som betyder något är om den version av vagnen man ska sälja (eller köpa) skiljer sig väsentligt från den senaste versionen av samma modell.

Här ska man veta att alla tillverkare inte använder sig av årsmodeller. Emmaljunga har årsmodeller på sina vagnar, och släpper nya versioner varje sommar. Vissa enskilda modeller kan dock vissa år ha väldigt små förändringar. Bugaboo har inte årsmodeller på sina vagnar. Märket uppdaterar istället sina modeller löpande när det gäller mindre förändringar. Vid större uppdateringar släpper de en ny version – Bugaboo Donkey blir då till Bugaboo Donkey 2, som sen blir till Bugaboo Donkey 3 och så vidare.

Mitt tips: Vet du inte hur gammal din barnvagn är? Eller ska du köpa en begagnad vagn och vill veta om den är av rätt årsmodell? Läs gärna mitt inlägg om hur man kan se vilken årsmodell ens barnvagn har, genom att hitta var på chassit man kan läsa av när den är tillverkad.

Barnvagnens skick

Anledningen till att jag inte tycker att man ska basera sin värdering för mycket på ålder (om inte vagnen även på andra sätt förändrats sen den inköptes exempelvis genom förbättrade funktioner, högre maxvikt, nytt material etc) är för att det kan variera kraftigt vilket skick två lika gamla vagnar är i.

En del barnvagnsägare är supernördar som tar så väl hand om sin vagn att ett 5 år gammalt exemplar fortfarande ser nytt ut. Andra är… tvärtom. Jag har ute på stan sett modeller jag vet inte funnits på marknaden i mer än 12 månader. Och de har sett ut att ha gått igenom 7 svåra år. Om man inte tycker om att fixa med vagnen och direkt torka bort fläckar när de uppkommer så ska man inte göra det. För vissa familjer är vagnen ett bruksföremål. Inte en värdesak. Men man ska vara medveten om att skick har en mycket kraftig påverkan på vagnens värde.

Mitt tips: Ska man sälja sin vagn och vill maximera värdet så rekommenderar jag starkt att man tar sig tiden att göra en ordentlig storstädning av barnvagnen. Det kan skilja många tusenlappar i vad man får för en sandig, smutsig vagn med bananfläckar på klädseln och för en vagn som blivit noga avtorkad, fått klädseln tvättad och hjulen putsade.

Färg och material

Det ska inte underskattas att vissa klädslar är klart mer populära, och därför mer värda, än andra. Generellt är svart och grått de färger som är de säkraste korten vad gäller andrahandsvärde här i Sverige. Med det sagt, jag tycker man ska välja färgen man gillar bäst vid nyköp. Man köper ju ändå vagnen för sin egen användning först och främst! Men det skadar inte att känna till, att väljer man en knallröd klädsel så kommer vagnen troligen vara mer svårsåld än en helsvart version av samma modell.

Här påverkas värdet också av vilken modell man har. Till vissa barnvagnar är det enkelt och inte allt för dyrt att köpa en ny sufflett i egna favoritfärgen. Det innebär att färg på vagnen som säljs spelar mindre roll. Andra tillverkare har vagnar som det är väldigt svårt och/eller väldigt dyrt att köpa ny klädsel till. Väljer man då en mindre populär färg så får det större påverkan.

Men det är inte bara klädsel som spelar roll. Även färg på chassit kan påverka värdet. Dels för att vissa färger har ett högre nypris, dels för att vissa chassin helt enkelt är mer efterfrågade.

Mitt tips: Ett sätt att göra en bra deal på en barnvagn kan vara att köpa en modell med solblekt klädsel och sedan kan man färga barnvagnen själv så att den ser fräsch ut igen.

Geografiskt läge

Var man bor spelar väldigt stor roll för andrahandsvärdet. Personligen har jag bara koll på begagnade barnvagnar i två områden i Sverige. Dels i Stockholm där jag bor, och dels på Gotland där jag tillbringar somrarna. Det är väldigt stor skillnad mellan de olika länen upplever jag. Utbudet i Stockholm är många gånger större, något som jag upplever trycker ned priserna något. Men samtidigt finns det många fler potentiella köpare. Andrahandsvärdet upplever jag således högre på Gotland. Men det verkar också vara mer svårsålt. Det är också olika barnvagnsmodeller som är mest eftertraktade på Gotland jämfört med i Stockholm.

Syftet med stycket ovan är inte att analysera två specifika andrahandsmarknader i landet. Min poäng är att man inte kan påstå att en barnvagn har samma värde oavsett var i landet man befinner sig. Skillnaden behöver inte vara stor alltid. Men nog finns det skillnader i pris som avgörs av geografiskt läge.

Mitt tips: Bor man på en ort där efterfrågan på barnvagnen man ska sälja är liten, så kan det underlätta om man är villig att skicka barnvagnen. Att köpa och sälja barnvagn osett medför dock risker. Vad som är ”fint skick” för en person är det inte för en annan.

Vanliga frågor om att sälja barnvagn

Var säljer man bäst sin barnvagn?

Min upplevelse är att de flesta barnvagnar säljs på:

  • Blocket
  • Facebook Marketplace
  • Lokala köp- och säljgrupper på Facebook

Personligen föredrar jag Blocket för köp- och sälj av barnvagnar. Och jag kan varmt rekommendera att skaffa ett konto på Blocket. Jag använder två funktioner flitigt. Dels tycker jag att det är mycket praktiskt att kunna göra en bevakning. Då ser jag vad som redan finns till salu och kan även få en avisering när vagnar jag är intresserad av kommer ut på marknaden. Dels så sparar jag flitigt annonser jag är intresserad av.

Hur kan jag ta reda på vad just min barnvagn är värd?

Mitt bästa tips för att få ett hum om vad en barnvagn är värd är att söka fram säljesannonser på Blocket, för samma modell i snarlikt skick och ålder. Jag sparar sedan de annonserna. Och det smarta är, att annonserna ligger kvar bland de sparade på ens konto även efter att de tagits bort. Sen går jag in dagligen och kollar läget. Ser jag att vagn X ofta läggs ut för runt 7000 kr och tas bort inom ett par dygn så antar jag att 7000 är rimligt värde. Läggs vagn Y ut för 9000 kr och ligger kvar flera veckor senare, eller får en prissänkning (de syns också)? Ja då är 9000 kr uppenbarligen inte vagnens korrekta värde.

Varför minskar värdet på en barnvagn även om man aldrig använt den och den ligger kvar i originalförpackning?

Något man ska vara medveten om är att de allra flesta barnvagnstillverkare (det finns några undantag) erbjuder en garanti på vagnen som endast gäller den första ägaren. Är man andra ägaren på en vagn så har man således ingen garanti. Då får man själv betala för reparation och reservdelar. Och det påverkar givetvis värdet.

Är skillnaden i pris mellan en ny vagn i butik och en oanvänd vagn till salu i andra hand väldigt liten så är det solklart smartare att köpa den nya vagnen och få garanti på den.

Varför blir min barnvagn inte såld?

Att göra en säljande annons för sin barnvagn är en konstart i sig. Mina bästa tips är att fokusera på:

  • Ärlig och korrekt information om vagnens skick
  • Snygga bilder i bra ljus
  • Rimlig prissättning och att tajma rätt tid och säsong

Läs gärna mer om mina rekommendationer om vad en försäljningsannons bör innehåller och hur den bör se ut i mitt inlägg om hur man bäst säljer sin barnvagn.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar