Thule Urban Glide 2 Double

av Anna
Recension av Thule Urban Glide 2 Double

Recension av Thule Urban Glide 2 Double

Inköp: Ordinarie pris för Thule Urban Glide 2 Double är cirka 7500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Thule.
Tillbehör: Liggdel, babyskyddsadapter, mugghållare, organizer, snack tray och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Syskonvagn, joggingvagn.

Varje sommar i vårt hus på Gotland passar jag på att testa en cykelvagn. Både för att ha bakom cykeln, men också för att använda som syskonvagn då vi går långa sträckor betydligt oftare under sommarlovet än i vår vardag hemma i Stockholm. Dels för att det faktiskt finns tid för promenader, dels för att det är längre avstånd till sånt vi vill göra. I år blev det ingen cykelvagn, utan i år valde jag istället att testa en regelrätt syskonvagn – och då föll valet på Thule Urban Glide 2 Double. Förhoppningen var att det var en vagn som skulle rulla lika lätt på grov asfalt som på fält och på stranden.

Thule Urban Glide 2 Double i siffror

Urban Glide 2 Double är 80 cm bred och har en maxviktsbelastning om totalt 45 kg. Bredden skulle möjligtvis störa mig om jag körde den i stadsmiljö, när det är trångt inne i butiker eller på tunnelbanan. Så därför kändes det rätt att testa Urban Glide 2 Double i en miljö där allting inte behöver vara så kompakt alltid.

Från Thule har jag tidigare recenserat bland annat cykelvagnen Thule Chariot Cross 2 och springvagnen Thule Glide.

Rymliga och bekväma sittdelar hos Thule Urban Glide 2 Double

Bekväma sittdelar med bra viloläge

Thule Urban Glide 2 Double är en syskonvagn med två fast framåtvända sittdelar, vars ryggstödet steglöst kan justeras ned till ett mycket bra men inte helt plant liggläge. Även i sittläge så är ryggstöden något tillbakalutade. Men det är inget som har stört min barnvagnsåkare, som är 1,5 och 4,5 år gamla. Sittdelarna är väldigt rymlig och bekväma. De är precis lika genomtänka som alltid när det kommer till Thule. Axelremmarna kan justeras i höjd på ryggstödet, så selet sitter lika bra på en kortare som på ett längre barn.

Jag gillar verkligen Thules selar. De har rejäla vadderingar och ett bra selspänne där selen kan klickas i, ett spänne i taget. På sittdelarnas ytterkant finns små nätfickor som barnet kan lägga viktiga småsaker i, eller att förvara nappen eller annat smått och gott i. Det finns inget ställbart fotstöd på vagnen. Men barnens ben kan vila mot sittdelens nederkant och i chassit finns ett inbyggt fotstöd att stödja fötterna mot.

Thule Urban Glide 2 Double har suffletter med gott om vädring

Suffletter med vädring och tittlucka

På baksidan av ryggstöden finns dels remmen som man fäller ned ryggstödet med, dels ett smart förvaringsfack i meshnät (1). Även med suffletterna utfällda är det enkelt att ha kontakt med barnen, tack vare de stora tittluckorna i klarplast. Antingen rullar man upp luckan och stoppar in den i ett litet fack för att hålla den på plats (2). Eller så har men den nedfälld för att skapa mörker inne i sittdelen (3).

Thule har även tänkt till vad gäller ventilationen i vagnen på sommaren eller annars när det är varmt. När ryggstödet fälls ned till liggläget så blottas ett bakstycke med en dold öppning i (4). Rullar man undan det tyget så visar det sig att halva bakstycket är av meshnät (5). Alltså går det att få till ett väldigt bra genomflöde av luft i Urban Glide 2 Double, vilket förstås var ett stort plus denna varma sommar.

Suffletterna fullt utfällda ger ett bra solskydd. Tyvärr visade det sig att jag missade att ta en bild på hur suffletterna blir när man öppnar upp dragkedjan och förlänger dem en bit. På bilden (6) är de så långa de kan bli innan dragkedjan öppnas upp. När den öppnas upp fälls suffletterna fram ett hack till och sidorna på förlängningen är i meshnät. Så då kan man få in luft även från det hållet.

Thule Urban Glide 2 Double har stora lufthjul

Rejäla lufthjul och effektiv fjädring

Framhjulet på Urban Glide 2 Double är svängbart och kan lätt växla mellan låst och rörligt läge. Det gör genom att man vrider på den blåa knoppen framtill på chassit (1). Framhjulet är stort och luftfyllt (2), precis som bakhjulen (3). De lägger grunden för ett snabbt, smidigt och mjuk rullande. Vagnen är utrustad med en rejäl fotbroms som är enkel att komma åt (4). Självklart finns det mycket fjädring i chassit (5), och det är något man tydligt märker av när man kör Thule Urban Glide 2 Double. Det blir aldrig stötigt eller hårt når man kör över kanterna. Vagnen faktiskt glider fram.

Smart varukorg och handbroms på Thule Urban Glide 2 Double

Smart varukorg och handbroms i handtaget

Varukorgen kan användas på två olika sätt. Baktill finns en förvaringsficka med dragkedja (1). Varukorgens lock sitter fast med dragkedjor längs med sidorna och med kardborre längst bak. Vill man dölja eller skydda vad man har i varukorgen så kan man öppna upp i ena sidan, lägga i det man vill ha med sig under vagnen, och sen stänga ihop igen (2). Men man kan också välja att lossa locket helt och lägga det längs med botten på varukorgen. Då får man ett traditionellt packutrymme (3).

Thule Urban Glide 2 Double har ett ställbart knäledshandtag med ergonomisk utformning. Allt för att man ska kunna hålla bekvämt i handtaget utan onaturligt vridna handleder (4). Mitt på handtaget sitter en riktigt praktisk handbroms, som kommer särskilt väl till pass om man springer med vagnen (5). Med två barn i en joggingvagn blir det förstås tungt. Att då ha en handbroms som kan bromsa upp i nedförsbackar eller så man kan strypa farten en aning i snäva kurvor är väldigt viktigt.

Självklart finns även en säkerhetsrem att trä runt handleden när man springer med vagnen. För att vinkla handtaget måste man trycka in de två blå knapparna på båda sidorna av handtaget (6). Och när vagnen ska förvaras eller fällas ihop så är det också ett plus att handtaget kan vikas in mot chassit, så att vagnen tar mindre plats (7).

Tillbehör till Thule Urban Glide 2 Double

Brett utbud av praktiska tillbehör

När Thule skickade vagnen för testkörning så fick jag med en del tillbehör också. Jag brukar aldrig väga in tillbehören i vad jag tycker om en vagn och ofta lämnar jag medskickade tillbehör helt utanför recensionen. Men i det här fallet ville jag i alla fall passa på att ge några korta utlåtanden.

Först ut är Thules Organizer Double (1) som fästs på chassit innanför handtaget och som har utrymme för två drickmuggar eller vattenflaskor, samt ett stängbart förvaringsutrymme i mitten (2). Det är väldigt lätt att sätta fast och tas loss den från vagnen. Den hakas liksom runt ramen och sedan trycker man ned en blå spärr som gör att den sitter stenhårt i position (3). Det enda som var lite knepigt med denna organizer på Urban Glide 2 Double är att kablarna till handbromsen fastnade runt den när vagnen fällts ihop och sen fälls upp igen. Så ofta blev jag då tvungen att ta loss organizern från chassit och sedan sätta fast den igen. Visserligen snabbt gjort, men likväl en aning irriterande.

Thule får ett plus för hur de håller enhetlig design inte bara på sina vagnar utan också på tillbehören. Det liksom syns direkt att detta är Thule-grejer (4). Den separata mugghållaren påminner lite om en mugghållare att fästa på en cykel, sportig formgivning helt enkelt (5). Mugghållaren fästs på vagnen på samma sätt som organizern. Den Snack Tray som finns att fästa mellan sittdelarna är vridbar, vilket underlättar när man ska ta i och ur barnet ur sittdelen (6). Skulle jag välja ett tillbehör av dessa så skulle jag nog ta Organizern. Det var den vi använde mest och som fyllde flest funktioner.

Fälla ihop Thule Urban Glide 2 Double

Fälls ihop platt med enhandsgrepp

Det är mycket enkelt att fälla ihop Urban Glide 2 Double. Lyfter man på plattan under barnens ben så finns ett blått handtag som ska vridas om och sedan dras åt sidan, varpå vagnen därefter viker ihop sig praktiskt taget av sig själv. Chassit förblir alltid 80 cm brett men vagnen blir väldigt platt. Och vill man få den mer kompakt kan man alltid ta av bakhjulen – något som går på ett par sekunder. När Thule Urban Glide 2 Double är ihopfälld så låser vagnen ihop sig automatiskt med en spärr på ena sidan, vilket gör det enklare att lyfta in vagnen i bilen. I vår stora bil var det enklaste att förvara Urban Glide 2 Double stående, då packutrymmet är rymligare på höjden än på djupet.

Thule Urban Glide 2 Double körkänsla och användning

Körkänslan hos Thule Urban Glide 2 Double

Thule Urban Glide 2 Double är en rymlig syskonvagn. Min 85 cm långa 1,5-åring har suttit som en kung i sittdelen men min 105 cm långa 4,5-åring åker också riktigt bekväm. Han kan själva dra ut suffletten över sig utan att den slår i hans huvud. Och även om han får sitta med något böjda ben, om han har fötterna mot fotstödet, så finns det inget att klaga på vad gäller komforten. Jag funderade över möjligheten att barnen skulle irritera sig på det något bakåtlutade läget på ryggstöden. Men det kom inga klagomål alls.

För oss som körde vagnen har nöjdhetsfaktorn också alltid varit på topp. Vid första promenaden upplevde vi att Urban Glide 2 Double rullade lite snett. Men det finns en liten ratt man kan snurra på, på insidan av framhjulets fäste, och då var det enkelt att justera upp för en rakare körning. Rullet är fenomenalt bra. Vagnen tar sig fram med bara den lättaste touch på handtaget och har inte haft problem vare sig på lös sand på stranden eller på grova, gropiga gräsmattor. Jag kan föreställa mig att Urban Glide 2 Double är riktigt smidig också i snön på vintern.

Jag har inte testat att springa med vagnen men tvivlar inte på att det också hade fungerat bra, även om det i mitt tycke alltid är (lite för) tungt att springa skjutandes två barn framför sig. Oavsett vilken vagn man har. Antagligen hade jag anmärkt på storleken på vagnen ihopfälld eller åtminstone på bredden på Thule Urban Glide 2 Double om jag kört den hemma i stan. Men som promenadvagn på landet så har den varit fantastisk att ha att göra med. Har man lite större barn som man är bekväm med att vända framåt så känns detta som ett lättrullat och bra val av syskonvagn. Jag kommer antagligen sakna Thule Urban Glide 2 Double rejält nästa sommar när vi ska promenera ner till havet för ett kvällsdopp.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Thule Urban Glide 2 Double hos: Babyland
Se pris för Thule Urban Glide 2 Double hos:Baby V

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Erika 9 juni, 2019 - 06:11

Nu gäller min fråga egentligen enkelvagnen av den här modellen, som jag inte tror att du testat, men går det att jogga lätt med den, tror du? Eller borde man gå på Thule Glide? Vi är inte några som springer massor, så vi behöver egentligen inte ha värsta supervagnen…

Reply
Anna 9 juni, 2019 - 20:25

Hej Erika,
det stämmer att jag inte testat den men du kan absolut jogga med den! Skulle dock rekommendera att du låser framhjulet i fast läge då, brukar bli lite enklare så. Men sen är det bara att kuta, även Thule säger ju att det funkar utmärkt!
/Anna

Reply
Alexandra 16 november, 2020 - 10:30

Hej, jag undrar om du tror Urban Glide som enkelvagn skulle fundera som enda vagn (då incl. liggdelen)? Vi bor på landet med sand-/grusväg som primärt rullningsunderlag, men åker såklart till butiker & city med jämna mellanrum. Är inte jätte aktiva joggare, men rör oss ute mycket. Försöker jämföra denna med Emmaljunga nxt90 & Britax Go Big.

Reply
Anna 17 november, 2020 - 16:10

Hej Alexandra!
Den funkar som endavagn om man är okej med att sittdelen inte är vändbar. Något jag personligen inte skulle vara bekväm med, då jag vill ha barnen vända mot mig även efter att de vuxit ur liggdelen. MEN det är en personlig känsla, jag vet de som tycker att framåtvänd sittdel funkar bra så då behöver ju inte detta vara ett problem. Men jag skulle säga att det är den grejen som avgör!
/Anna

Reply
Antonia 23 februari, 2021 - 21:35

Hej!
Vet du vilka åkpåsar som passar till vagnen?
Mvh Antonia

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 14:47

Hej Antonia! Jag har inte använt Glide Double med åkpåse tyvärr. Vet att Thule har en egen åkpåse i sortimentet men är osäker på om det finns något speciellt med den, typ att de går att fästa upp i sittdelen på något sätt.
/Anna

Reply
Caroline 3 april, 2023 - 20:55

Går det att tvätta tyget på ett bra sätt? Hur isf?

Reply
Anna 4 april, 2023 - 15:28

Hej Caroline,
jag har ingen erfarenhet av att tvätta den här vagnen men jag kollade i manualen: https://www.thule.com/-/s/approved/std.lang.all/99/65/1049965.pdf?rev=1.2
Där står det ”Rengör barnvagnen regelbundet med ett milt
rengöringsmedel och varmt vatten. Använd inga starka
rengörings- eller lösningsmedel.”. Det tolkar jag som att klädseln inte kan/får/ska tas loss för tvätt i maskin iaf.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar