Bugaboo Komfort Ståbräda

av Anna
Bugaboo-Comfort-Wheeled-Board

Recension av Bugaboo Komfort Ståbräda i samarbete med Baby Plus
Inköpspris: Komfort Ståbräda (pallen ingår) kostar 1180 kr, en uppsättning adapters kostar 170 kr.
Andrahandsvärde: Har sett Komfort Ståbräda säljas ett par gånger för runt 900 kr med en uppsättning adapters inräknad i priset.

Hösten 2014 meddelade Bugaboo att deras nya ståbräda skulle finnas till försäljning i november samma år, men releasen blev sedan framflyttade och försäljningsstart för Komfort Ståbräda (Comfort Wheeled Board på engelska) blev slutligen av i september 2015. För den som känner sig vilse bland Bugaboos olika modeller av ståbräda så rekommendera jag min uppdaterade Ny guide till Bugaboos ståbrädor. Den nya ståbrädan heter alltså Comfort på engelska och Komfort på svenska och likt Victoria Silvstedt lär jag blanda hejvilt i hur jag skriver det, men det handlar alltså om samma modell. Utseendemässigt kan jag tycka att Komfort är väldigt lik sin föregångare men rätt mycket har byggts om, främst i fästningen på chassit och i pallfunktionen. Det här är faktiskt första gången Bugaboo har en ståbräda med pall. Den som hängt med ett tag kanske vill opponera sig mot det jag precis påstod, men det är sant. Visserligen fanns det en sittpall, märke Tiny Tot, som funkade på den första modellen av ståbräda och med modifiering även passade den förra modellen. Men den var inte ett originaltillbehör och inget som Bugaboo godkänt eller testat. Således är Comfort den första officiella ståbrädan med sittpall för Bugaboos barnvagnar.

Bugaboo-Comfort-Wheeled-Board-montering

Inga av adaptrarna för de tidigare modellerna av ståbräda fungerar ihop med Komfort Ståbräda. Och till skillnad från tidigare så ingår ingen adapter alls när du köper ståbrädan, utan du får brädan, hjulet och pallen. Adapter köper man till separat. Frog och Cameleon (oavsett modell) har en sorts adapter, Donkey och Buffalo delar på samma adapter och Bee (oavsett modell) har sin egen adapter. Jag kommer under våren även testa Bugaboo Bee3 med Komfort Ståbräda men i det här inlägget så får vi nöja oss med en generell genomgång av brädan och en beskrivning av hur den är på Bugaboo Donkey. Att montera Komfort Ståbräda var inte särskilt komplicerat, alla verktyg som behövdes medföljer och instruktionerna är tydliga. Adaptern för Donkey fästs på samma ställe som den förra ståbrädeadapterna och som bilden ovan visar så är det inget problem att komma åt spännet som ska öppnas upp när man ska växla mellan Mono- och Duoläge. Den förra adaptern för Donkey och Buffalo såg lite annorlunda ut, se bild här från montering av Bugaboo ståbräda och det kändes som att ståbrädan då lite mer hakades på vagnen. Med de nya adaptern så dras ståbrädan fast på adaptern. Det kräver faktiskt lite mer precision och tar lite mer tid än den gamla, men det skulle jag också är det enda med Komfort som inte är bättre än hos föregångaren.

En något dold egenskaper med Komfort ståbräda är inte bara att den är placerad till höger på Donkeyns chassi utan att själva brädan också är svängd OCH att man kan välja åt vilket håll man vill ha den. Det går alltså att montera den med båda sidorna upp. På Donkeyn blir det ju ologiskt att ha ståbrädan annat än högersvängd eftersom att den som vänstersvängd skulle hamna mer åt mitten och ta upp benutrymme. Men på Buffalo och Cameleon där ståbrädan fästs mer centrerat så kan man utifrån hur man vill gå välja om man vill ha ståbrädan mer åt höger eller mer åt vänster. Eftersom att fästena skruvas fast så är det inget man ändrar i en handvändning men att möjligheten ens finns tycker jag är väldigt bra.

Bugaboo-Comfort-Wheeled-Board-lagen

Alla som har kört barnvagn med ståbräda vet att man kommer köra lika mycket ståbräda utan barn som med barn. Den gängse traditionen för hur det problemet ska hanteras har hittills varit olika varianter av remmar som man kan hänga upp brädan med. Dels för att man ska få tillbaka lite benutrymme när man kör vagnen, dels för att slippa höra det oundvikliga skrammelljud som uppstår när man kör ståbräda utan passagerar. Bugaboo har återigen givit sina kunder det de inte visste att de ville ha och har en dold men ack så effektivt upphägning. Heja elastiska remmar som sakta men säkert tänjer ut sig, hejdå remmar som man förlägger i en fick i vinterjackan och inte hittar igen förrän nästa höst, hej hemmasnickade lösningen med en elastisk bagagestropp med krok. Med Bugaboos Komfort ståbräda så klickar du bara upp brädan och den kan ställas i två olika positioner. Är man inte så knusslig med handhyginen kan man dra upp brädan med handen men det funkar faktiskt precis lika bra att peta upp den med tåspetsen.

Det första läget funkar om man kör vagnen med liggdel eller med bakåtvänd sittdel i sitt- eller viloposition. Då kommer brädan upp rejält från marken och man får lite mer plats för fötterna. Om man inte har en sittdels- (eller liggdels-) ram som ståbrädan tar emot så kan man klicka upp den ännu ett snäpp. Då får man riktigt bra med benutrymme. Detta läge funkar bäst om man har sittdelen framåtvänd men går även att få till med sittdelen i bakåtvänd liggläge. Tar man av pallen först, eller kanske inte ens använder den, så blir förutsättningar för att få upp ståbrädan högt givetvis bättre. Är man rädd för att gå emot hjulet med sina kläder så kan även det lossas med ett klicka och packas i varukorgen istället. När jag kört Bugaboo Donkey med Komfort ståbrädan uppfälld så har den stannat i sin position oavsett trottoarkanter och andra grupp jag kört över, så jag är mycket mycket nöjd både med själva funktionen och hur väl den fungerar.

Bugaboo-Comfort-Wheeled-Board-barnen

Komfort ståbräda med pall är ju tänkt för ett storasyskon som inte riktigt behöver sitta i vagn själv men som kanske ibland behöver vila både fötter och ben en liten stund. Jag har kört med ståbrädan sedan i höstas då vårt mellanbarn var 4,5 år gammal och den beskrivningen stämmer rätt väl in på henne. Vid längre utflykter var den perfekt att ha till hands när vi skulle hem efter en lång dags äventyr, men också på morgonen när jag haft en tid att passa och behövt gå 2,5 kilometer till förskolan i ett tempo som en morgontrött fyraåringen inte orkar hålla. Men även då 1,5-åringen har provsuttit. Och visst sitter han bra, men med en så liten måste man vara väldigt varsam med att förvarna innan man börjar köra och se till att han faktiskt håller i sig, för eftersom att pallen saknar ryggstöd så finns det en risk att det lilla barnet faller raklång i backen vid en ryckig, oväntad promenadstart. En fyraåringen har betydligt bättre balans och koll på läget i sådana situationer och jag har därför inte saknat ett ryggstöd på pallen, utan snarare i så fall känt att det tagit upp onödigt utrymme.

Mina barn har när de åkt hållit i sig i handtaget och på Donkeyn i Mono går det ju även att hålla fast sig i kanten på sidokorgen. Självklart går det även utmärkt att använda ståbrädan utan pallen och då kan ju barnet stå upp och hålla i sig som vanligt. Pallen krävs det bara en knapptryck för att lossa så att växla mellan sittande och stående för det större barnet är fullt möjligt även under promenadens gång.

Så hur funkar det att promenera med Bugaboo Komfort ståbräda? Jag tycker filmen ovan säger det mesta. Jag lät min man agera modell eftersom att han är 15 cm längre än jag och brukar behöva större benutrymme. Om han med sina 185 cm kan gå bekvämt – och det kan han – så kan även vi som är kortare än så promenera bekvämt med ståbrädan. Men inte bara finns det plats för att ta ut stegen till vänster om ståbrädan, som ni ser gör den extra lasten ingen nämnbar påverkan på Donkeyns fantastiska rull, min man kan till och med släppa vagnen och den tuffar på som om den inte hade 20 kg på släp. Och 20 kg är just maxvikten för ståbrädan, det var först tal om 23 kg men tydligen slutade det på en något lägre maxgräns tyvärr.

Bugaboo-Komfort-ståbräda-snö

Inte bara är Bugaboo Komfort ståbräda en fröjd att promenera med en sensommardag i september, den skär även som en varm kniv genom smör en snöig eftermiddag i januari. Tack vare den höga kvaliteten på hjulet, samma slags hjul som på Bugaboo Bee, och att ståbrädan är högt placerad så att snö inte kan byggas upp eller fastna undertill, så blir det inte tyngre att köra genom lite snö. I djup blötsnö så blir det förstås tungt oavsett men av alla ståbrädor jag testat så är Bugaboo den som klarar snö bäst. Den är även skrammelfri och tystgående på asfalt men också på grus.

Bugaboo Komfort ståbräda är dyr. Ihop med en adapter, för man behöver ju minst en, så hamnar totalpriset på 1350 kr. Det är mycket pengar. Men vet man med sig att man kommer använda ståbrädan flitigt och kör en Bugaboo-vagn så är Komfort-brädan en prisvärd investering. Den är så skönt att köra med, har så smarta funktioner och baserat på hur det var med den tidigare ståbrädan så törs jag säga att när man känner sig klar med Komfort så kommer den ha ett himla fint andrahandsvärde vid en vidareförsäljning. Bugaboo tog några år på sig att uppdatera sin ståbräda men nu när de gjort det tror jag nästan att de fått den helt perfekt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Bugaboo ståbräda hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Prinsessanochjag 18 mars, 2016 - 00:29

Menar du inte att ståbrädan saknar ryggstöd (och inte fotstöd som du skrivit)? Kram

Reply
Anna 18 mars, 2016 - 21:36

Haha, jo! Helt rätt, tack för att du såg det felet, ska genast korrigera!
/Anna

Reply
Bugaboo Komfort Ståbräda på Bugaboo Bee³ 9 januari, 2017 - 08:37

[…] ett knappt år sedan publicerade jag en recension av Bugaboo Komfort Ståbräda här på bloggen. Då visade jag hur den monterades på Bugaboo Donkey. Men Komfort-ståbrädan har […]

Reply
Johanna 18 februari, 2017 - 09:03

Hej!
En fråga om skillnaden mellan gamla och nya komfort ståbräda.
Den nya, som du skriver om, är ju lite ställd åt höger (eller vänster om man vänder den) och blir ju då perfekt om man har den på donkey. Men dom gamla brädorna, hur blir placeringen av dom på en donkey i jämförelse? Blir placeringen som den nya eller blir den mer centrerad, och därav ”mer ivägen”?
Jag har en donkey nämligen och funderar på vilken bräda jag ska köpa. Jag kan leva utan pallen och upphängningsanordningen, men om den gamla pallen blir mer ivägen och inte placerad till höger, så känns ju den nya helt klart bättre där.
Tack för svar!
🙂

Reply
Anna 20 februari, 2017 - 10:57

Hej Johanna!
Även den förra modellen av ståbräda sitter lite till höger på chassit eftersom att det endast är på ett ställe man kan fästa adapterna (alltså samma ställe för förra brädan som för Komfort). Jag har lite bilder i det här inlägget: http://ombarnvagnar.com/2011/11/bugaboo-donkey-med-stabrada/
Men det stämmer ju att den nya brädan ger ännu lite mer benutrymme iom att ståplattan i sig också är svängd åt höger. Vet dock inte om jag kan påstå att jag tycker att det är en enorm förbättring i benutrymme, det har funkat bra att gå bakom Donkey med båda ståbrädorna tycker jag!
/Anna

Reply
Masa 29 oktober, 2017 - 22:27

Hej,

Vi har Cameleon + och gärna köpa ståbräda comfort + och adapter. Alla webbsidan jag tittade på har adapter för Cameleon 3. Och jag chattar med Baby World, hon tror att den modellen funkar inte.

Men du beskriver att ”Adapter köper man till separat. Frog och Cameleon (oavsett modell) har en sorts adapter…. ” och jag undrar om du har testat. Jätte gärna köpa den.
Annars om vi köpa gamla ståbräda på blocket m.m., vilka sort adapter funkar med?

tack på förhand!

Reply
Anna 31 oktober, 2017 - 00:28

Hej!
Jag törs inte garanterat något men jag har inte hört något annat än att alla Cameleon har samma chassi baktill. Så jag är 99% säker på att en adapter som passar på Cameleon3 också passar på Cameleon+. Nästan 100% säker faktiskt, men just Comfort+-adaptrarna har jag aldrig klämt på live så det är min enda kvarstående tveksamhet.
/Anna

Reply
Skillnaden mellan Bugaboos ståbrädor – ny guide 2018! 19 februari, 2018 - 09:32

[…] Ståbräda fanns tillgänglig på marknaden från hösten 2015. För mer information, läs min recension av Bugaboo Komfort Ståbräda. Komfort Ståbräda har till skillnad från de äldre brädorna en upphängning utan stropp samt en […]

Reply
Hanna 21 mars, 2019 - 19:10

Jag har en Donkey2 och velar mellan att köpa en extra syskonsits eller ståbrädan. Mitt stora barn är precis 4 men ganska petit, 102 cm lång och väger 15 kg. Vi har långt till förskolan och rör oss mycket på stan, har ingen bil, och jag behöver kunna enkelt ha med mig båda barnen ”under kontroll”. Vet att jag kanske bara kommer få användning av extra sitsen ett halvår eller så, men känns ändå värt det. Frågan är om ståbräda kanske ändå är ett bättre alternativ…. min 4-åring är väldigt rivig! Lilla ska straxt komma ut 🙂 Vilket av de två alternativen hade du satsat på? Tacksam för råd!! Och tack för din fina blogg!

Reply
Anna 22 mars, 2019 - 11:06

Hej Hanna, jag tycker att det låter som att DU känner att du kommer ha nytta av en till sittdel, och då skulle jag absolut vilja det. Det finns ju alla möjligheter att köpa till ståbrädan separat, om/när sittdelen känns överflödig! Jag har fortfarande haft glädje av syskonsits i den åldern, kanske inte varje dag men definitivt under utflykter och på sommarlovet.
/Anna

Reply
Eli 23 mars, 2021 - 12:22

Hej! Vi älskar denna i vart Buffalo bugaboo! Vi har köpt en extra vagn och Jag hittar ingen info om Cameleons adapter passar också till första Cameleon (2005). Vet du detta? Tack så mycket:)

Reply
Anna 23 mars, 2021 - 13:04

Hej Eli!
Jag är 99,9% säker på att inget förändrats baktill på Cameleons chassi och att adapter för ståbräda funkar till alla versioner!
/Anna

Reply
Marie 11 februari, 2022 - 08:43

Hej! Tack för ett bra inlägg som jag hittade när jag googlade Bugaboo och ståbräda. Jag har en donkey 3 och har köpt en begagnad ståbräda. Har även skaffat adapter och bytt fästena då brädan visade sig vara för gammal för den nya adaptern. Nu till min fråga, på donkey 3 ändrar man ju från mono till duo ”till höger”. Då måste väl brädan sitta till vänster? Annars kan jag inte ändra mellan vagnens olika lägen? Kanske ändrades gamla Bugaboo modeller annorlunda eftersom det står att den ska monteras till höger? I så fall måste jag nog byta sida på hjulet och sitsen på min bräda så hoppas det går även på den äldre modellen med sits…Tycker om Bugaboo men tycker de har så dålig info/instruktioner på sin sida så blev väldigt glad att jag hittade din blogg!

Reply
Anna 11 februari, 2022 - 10:01

Hej Marie!
Chassit ser likadant ut på alla Donkeys och adaptern kan bara fästas på ett enda ställe, det vill säga lite till höger på bakaxeln. I det här inlägget ser du ju rätt bra på bilderna var på chassit det är. Det är inget problem att växla mellan mono och duo med adaptern på chassit, du kan ha ståbrädan kvar också!

För att få bäst med benutrymme för dig som kör vagnen så bör du ju då också ha ståbrädan vänd åt det hållet ja, men det är bara det två senaste modellerna av ståbräda som är vändbara. Alltså de som jag kallar modeller 4 och 5 här: https://ombarnvagnar.com/2018/02/skillnaden-mellan-bugaboos-stabrador-ny-guide-2018/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar