Hur ska man tänka när man ska välja syskonvagn?

av Anna
Experttips: Allt du behöver veta om syskonvagnar

Frågor om syskonvagnar är bland de vanligaste jag får. De handlar om ifall man behöver syskonvagn, och hur man vet vilken modell man ska välja – vad man ska tänka på. Dessa syskonvagnsfrågor kommer oftast när barn nummer två är på väg att adderas till familjen. Jag tror det beror på en blandning av tre saker.

För det första har man redan erfarenhet av en barnvagn, som man antingen gillar eller ogillat, och vill därför försöka hitta en syskonvagn som man gillar lika mycket – eller som man ska bli mer nöjd med. För det andra är syskonvagnar generellt dyrare än duovagnar, vilket gör att man ännu mer vill vara säker på att man tar ett informerat köpbeslut man inte snabbt ångrar. För det tredje så är utbudet av syskonvagnar litet. Det har visserligen blivit bättre på senare år. Men vill man ha en syskonvagn med vändbara sittdelar, vilket är ett grundkrav för de allra flesta svenska föräldrar skulle jag säga, så har man fortfarande bara en handfull modeller att välja mellan.

Hur väljer man rätt syskonvagn?

Som en guide till hur man kan tänka inför valet av syskonvagnen har jag sammanställt 10 frågor man bör ställa sig när familjen ska utökas med fler barn. Mina svar baseras främst på min egen erfarenhet, som mamma till fyra barn födda år 2009, 2011, 2014 och 2017. Mellan mitt första och andra barn är det alltså 22 månader, mellan barn två och barn tre är det tre år och ett månad och mellan barn tre och fyra är det exakt på dagen 3 år.

Syskonvagn eller ståbräda?

Men det första man ska fundera på är förstås: Behöver vi ens en syskonvagn? Eller räcker det med ståbräda? Det frågar många. Jag tycker att ståbräda är toppen för kortare sträckor, för barn som förstår att ståbrädan kräver att man står still och håller i sig och som har litet eller inget behov av att sitta eller sova. Om det äldre barnet fortfarande sover dagtid, inte kan tänkas orka stå på ståbrädan även under längre sträckor eller är i den rymningsbenägna åldern så jag kan varmt rekommendera att välja en syskonvagn.

Det är lätt att tänka på en idealdag när man funderar över sitt barnvagnsbehov. Att syskonvagnen bara ska användas till och från förskolan, så då kanske en ståbräda räcker? Men då ska man även väga in hur man ska ta sig fram med barnen på helger, under loven och hur möjligheterna att komma ut utanför hemmet ser ut när äldre barnet är sjukt eller ledigt och ska stanna hemma från föris.

Upp till vilken ålder behöver man syskonvagn?

Det finns inget exakt ålder då behovet av syskonvagn upphör. Mycket beror på hur livet med familjen ser ut. Åker man mycket bil mellan platser är min erfarenhet att syskonvagn behövs en kortare period. Medan den utan bil och körkort och som ofta åker kollektivtrafik ofta har användning för syskonvagn riktigt länge. Men mellan tummen och pekfingret brukar de med upp till 3 år mellan barnen mycket ofta ha glädje och användning av syskonvagn. (Det gäller i synnerhet om det äldre syskonet fortfarande sover middag.) Medan de med 4 år eller mer mellan barnen ofta, men såklart inte alltid, klarar sig fint med ståbräda eller kanske ingen syskonlösning alls.

Allt om barnvagnar - jag älskar syskonvagnar

5 anledningar till varför jag inte hade klarat av vardagen utan syskonvagn när vi fått en till bebis till familjen

Jag bor i en närförort till Stockholm. Jag har alltid bott på nedre botten, med stor hiss eller i radhus. Vi har bil men jag har inte körkort, så jag har åkt mycket kollektivtrafik – främst tunnelbana – med barnen. Jag har ofta gjort saker ensam med alla barn. Baserat på hur mitt liv sett under småbarnsåren så har syskonvagn för mig varit något mycket användbart.

 1. Barn som får syskon vill ofta bli små igen. Det har åtminstone varit sant för alla mina tre äldsta, när de fått ett lillasyskon. Med detta menar jag att barn ofta vill åka mer vagn efter att bebisen fötts, fast de kanske haft en period tidigare då de mestadels har gått själva. De vill också få känna sig små igen. Eftersom att livet förändras så mycket när man blir storasyskon så har det för mig känts rätt att ge mina barn tryggheten i att kunna få fortsätta åka vagn ett tag till. Mina barn har gillat att sitta och ”hålla koll” på bebisen åt mig under promenader.
 2. Vill jag gå långt eller snabbt med vagnen så kan äldre syskonet ofta inte hänga med i mitt tempo på egen hand, och då är en syskonvagn väldigt praktiskt. Jag kör hellre hem mitt äldre barn i vagn från förskolan varje trött eftermiddag än jag dagligen bråkar, tjatar och gnatar på dem om att skynda på och hålla tempot på väg till eller från föris. Mina äldsta barn är skolbarn och har fått åka barnvagn mycket och länge och deras ben funkar alldeles utmärkt ändå.
 3. Vid de många tillfällen som jag har behövt vabba ett eller flera av de stora samtidigt som jag har haft en bebis hemma så vill jag inte att det ska betyda att jag är fastlåst hemma. Och lämnar jag hemmet för en promenad eller för att handla middag så behöver ju det sjuka eller trötta syskonet också kunna sitta, kanske till och med sova i vagnen.
 4. Min erfarenhet är att det har varit guld värt att kunna spänna fast äldre syskonet i en sittdel när vi är iväg hemifrån och jag har behövt mata, byta blöja eller göra något annat med bebisen som kräver min fulla uppmärksamhet och då det inte funkar att samtidigt jaga storasyskon som gärna rymmer iväg. På samma sätt har jag känt mig tryggare i tunnelbanan när jag är själv med tre eller fyra barn, om jag vet att de små sitter säkert fast i vagnen.
 5. I vardagen hade jag kanske fixat de flesta dagar med bara ståbräda när jag hade tre år mellan syskonen. (Det hade aldrig gått med mindre än två år mellan barnen.) Men eftersom att vi har lyckan att kunna ta långa sommarlov på Gotland så har jag lärt mig att syskonvagn åtminstone i vår familj används ännu mer på loven, med heldagsutflykter, varmt väder och sol som tröttar ut och utforskandet av nya områden som tills slut blir lite för mycket promenerande även för de mest tappra små ben.

10 frågor du ska ställa dig innan du väljer en syskonvagn:

 • Hur mycket kommer en person vara själv med flera barn?
 • Vad har vi för budget?
 • Vad har vi för mått att förhålla oss – ska vagnen gå in i en smal hiss eller rymmas i en liten bil, måste den klara Stockholmsmåttet?
 • Ska vagnen ofta packas in i bilen?
 • I vilka miljöer och vilken slags terräng ska vagnen köras?
 • Måste sittdelarna vara vändbara?
 • Vill jag ha barnen på bredden eller på längden?
 • Finns det flera äldre syskon och behov av ståbräda på syskonvagnen?
 • Vilken maxvikt och hur stort utrymme behöver jag i sittdelarna?
 • Vilka andra funktioner är viktiga: stor varukorg, ställbart handtag, högt placerad sittdel och liknande?

Lista svaren ni sammanställt och bestäm vilka funktioner som är absolut viktigast. Med tanka på det begränsade utbudet måste man ofta vara beredd att kompromissa vid valet av syskonvagn. Då underlättar det om man är överens om vilka 3-5 egenskaper som är absoluta måsten.

Något jag ofta hör är att den förälder som inte ska vara hemma med barnen när bebisen är nyfödd (99 gånger av 100 är detta pappan) tycker att syskonvagn känns onödigt. Min åsikt är att detta beslut huvudsakligen ska tas av den som kommer tillbringa mest tid av barnen, i synnerhet under det första halvåret. Känns en syskonvagn onödigt för att ekonomin är ansträngd så finns det vagnar i alla prisklasser om man kan tänka sig att köpa begagnat.

För dig som ska välja syskonvagn, läs gärna min topplista över populära syskonvagnar år 2020.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Helena 26 januari, 2020 - 17:52

En annan variant är att skippa vagn till bebisen men ha kvar den till det större barnet. Vi har två år mellan våra två barn, och köpte en begagnad syskonvagn från Phil and Ted. Men det var sällan den användes. Trots att vi saknade bil och därför åkte mycket kollektivt. Jag föredrog att ha småsyskonet i sjalen/selen och stora barnet gåendes eller i vagnen. Var ofta glad för vagnen, att kunna packa i och för att veta vart stora befann sig i röriga miljöer. Behöll syskonbarnen i drygt ett halvår men sålde den sedan. Den var ju ändå mest stående hemma… När de var äldre och båda gick på förskolan användes däremot cykelvagnen flitigt. Men då främst mellan hemmet och förskolan.

Reply
Alex 5 maj, 2023 - 20:06

Hej
Jag funderar lite på vilken syskonvagn som kan passa mig. Jag är just nu gravid och väntar barn nr 2. Jag kommer ha en 19månaders när syskonet kommer och tänker att jag kommer behöva en syskonvagn.
Helst skulle jag vilja ha en barnvagn som är (hyfsat) liten när den är ihopfälld. Det är också önskvärt att jag kan ha barnen vänt mot mig. Jag har kikat lite på bugaboo donkey men är kluven med de ergonomiska sittdelarna då min dotter verkar föredra att sova på mage.
Den får gärna ligga under stockholmsmåttet.

Jag förstår att detta är många krav på en syskonvagn. Har du några tips till mig?

Tack för en underbart bra sida när man letar barnvagnar.

Reply
Anna 8 maj, 2023 - 10:56

Hej!
Tyvärr är ju urvalet av syskonvagnar så himla litet, så man måste i princip alltid kompromissa på en eller flera punkter. Om ergonomiska sittdelar går bort, och vagnen helst ska vara under 75 cm bred, så kan du kanske kolla på Kronan Syskon. Den såldes bara i några år men finns på Blocket titt som tätt. Nackdelen är den har små, smala sittdelar. Men har man bara 19 månader mellan barnen så är storasyskonet inte så stort, då kommer den funka. Du kan läsa mer om den här: https://ombarnvagnar.com/2014/05/kronan-syskonvagn/

Annars får du nog kolla på en syskonvagn på längden för att uppfylla de kraven, och då är det nog Cybex Gazelle som matchar dina önskemål om bredd och vanliga, vändbara sittdelar bäst!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar