Britax Smile – en komplett guide

av Anna

Allt du behöver veta om Britax Smile – senast uppdaterad 2023

Det finns framför allt två anledningar till varför Britax Smile är en så vanlig syn när man spanar på barnvagnar ute på promenad. För det första handlar det om att Smile är en väldigt bra vagn. Den konstruerad för precis den typ av allsidig användning som man behöver om man bor i ett land med fyra olika säsonger. Smile är smal och smidig, och fungerar därför väl i stadsmiljö samt kan packas in de flesta bilar. Sittdelen är vändbar och har alltid haft en lång, vältäckande sufflett. Men framför allt har Smile haft hjul som klarar mer än bara asfalt och stenlagda trottoarer. De tre första versionerna av vagnen hade lufthjul, som gjorde att Smile klarade sig fint även i lite snö eller på en grusväg.

För det andrar bygger Smile popularitet mycket på vagnens pris. Man ser den ofta helt enkelt för att så många har haft råd att köpa den. Smile har alltid varit en budgetmodell jämfört med de flesta andra duovagnar. Åtminstone om man endast jämför vagnar från de stora barnvagnstillverkarna. Och trots vissa prisökningar genom åren så har Britax Smile förblivit en vagn som ligger på den nedre delen av prisskalan för kvalitetsvagnar. Vagnen finns dessutom ofta att köpa på kampanj, i prisvärt paket ihop med babyskydd eller så finns Smile inkluderad på rea exempelvis under Black Friday.

Britax Smile genom åren

I takt med att allt fler versioner av Smile har släppts, har det blivit svårare att hålla koll på vad som skiljer de olika modellerna åt. Det här inlägget innehåller följande:

  • Grundläggande information om varje befintlig version av Smile
  • Beskrivning av skillnaderna mellan de olika varianterna av Smile
  • En FAQ med svar på vilka babyskydd som funkar på Smile samt huruvida olika delar passar på olika versioner av vagnen

Inlägget kommer uppdateras när nya versioner av Britax Smile lanseras. Om du har en fråga om Smile som inte finns besvarade i denna guide, skriv en kommentar så svarar jag på den så snart jag har möjlighet!

Brio Smile (2013)

Brio Smile släpptes till försäljning januari 2013.

Brio Smile släpptes till försäljning i januari 2013 men lanserades redan under hösten 2012. Vagnen ersattes Brios då mycket populära, och budgetvänliga, duovagn Brio Sing. Brio Smile erbjöd också ett väldigt bra pris för en komplett duovagn, med sitt- och liggdel, och blev snabbt otroligt populär. Till skillnad mot Sing så hade Brio Smile lufthjul och var betydligt smalare, 57 cm bred mot Sings bredd på 69 cm. Vagnens maxvikt för sittdelen var 15 kg, samma som för de flesta andra barnvagnar som fanns på marknaden då. Enda nackdelen med Smile 2 var att sittdelen var ganska liten, och att det var trångt innanför bygeln.

Läs min recension av Brio Smile.

Britax Smile 2 (2016)

Britax Smile lanserades år 2016.

År 2014 köpte Britax upp Brio och under en period fasades Brios barnvagnar över till Britax sortiment. Brio Smile var den sista vagnen att uppdateras. Först våren 2016 lanserades Britax Smile 2. Vagnen hade då fått en uppdaterad maxvikt för sittdelen, och var nu godkänd för 17 kg. Smile 2 har även fått en ny liggdel, en ny sele i sittdelen som är lättare att dela samt nya fästen för både sitt- och liggdel. Trots den högre maxvikten har sittdelen i övrigt inte gjorts om. Det innebär att även Smile 2 främst fått kritik för en kort användningstid, många upplever sitsen som för liten redan när barnet är runt två år.

Läs min recension av Britax Smile 2.

Britax Smile

Britax Smile såldes aldrig i Sverige, men fanns i bland annat UK och Tyskland.

Här är det dock värt att notera att det har funnits en barnvagn som hette endast Britax Smile. Den vagnen har mig veterligen aldrig sålts på den svenska marknaden, men kan ha hamnat här via privatimport. Britax Smile såldes bland annat i UK och i Tyskland. Som bilden ovan visar så är det enkelt att se skillnad på Britax Smile, Brio Smile och Britax Smile 2. Britax Smile har nämligen fler likheter med gamla Brio Sing än med andra versioner av Smile. Något man ser tydligast på att vagnen inte har lufthjul samt på att den har teleskophandtag istället för ett vikbart knäledshandtag.

Britax Smile 3 (2019)

Britax Smile 3 kom sommaren 2019.

Britax Smile 3 hade ett produktnamn som stiliserat skrevs Britax Smile III, enligt tillverkaren själv. Numera verkar vagnen ofta kallas Smile 3 ändå. Smile 3 lanserades hösten 2019 och hade fått sig en rejäl uppdatering jämfört med Smile 2. Framför allt har vagnen fått en mycket rymligare sittdel, vilket förlänger Smiles användningstid med minst två år jämfört med tidigare modeller. Sittdelen har nu en maxvikt på 22 kg och har fått ett (ännu) bättre liggläge.

Läs min recension av Britax Smile 3.

Britax Smile 4 (2022)

Smile 4 lanserades sommaren 2022, tre år efter Smile 3.

Tre år efter lanseringen av Smile 3 släpptes Britax Smile 4. Under åren däremellan skeddes endast mindre förändringar av vagnen, främst handlade det om uppdaterat färgutbud på klädsel och detaljer. I grunden har Smile 4 bara två nyheter jämfört med Smile 3. Dels har vagnen fått en ny liggdel, där klädseln kan öppnas upp i huvudändan för maximal vädring. En uppskattad funktion för sommarbebisar. Dels har Smile 4 fått punkteringsfria däck. De nya hjulen påverkar inte vagnens fjädring och sköna gung, men gör att man inte längre behöver pumpa luft i hjulen eller oroa sig för punktering.

Läs min recension av Britax Smile 4.

Britax Smile 5Z (2023)

Britax Smile 5Z lanserades våren 2023.

Smile 5Z släpptes mindre än ett år efter Smile 4. Det kom som något utav en överraskning, med tanke att det tidigare oftast gått flera år innan en ny version lanserades. Smile 5Z utgjorde den största uppdateringen av vagnen sen Smile 3. Att även produktnamnet uppdaterades beror antagligen på att Britax i samma veva lanserade ett nytt babyskydd, vid namn Baby-Safe 5Z.

Vagnen har fått en mycket större varukorg, ett helt nytt, mer stabilt chassi samt ett längre fotstöd på sittdelen. Smile 5Z fick också ny, individuell framhjulsupphängning, som bidrar positivt till körkänsla och bygger bort ett problem med vobblande framhjul som äldre versioner ibland lidit av. Britax Smile 5Z blir dessutom den första Smile-vagnen att kunna fällas ihop smidigt även med sittdelen bakåtvänd. Utöver detta har vagnen också fått uppdaterad design på sufflett, liggdelslock och på hjulen.

Läs min recension av Britax Smile 5Z.

Vanliga frågor om Britax Smile

Vilken årsmodell är min Smile?

Så ser man årsmodell på sin Britax-barnvagn.

En vanlig fråga för den som ska köpa en Smile begagnad, är förstås vilken årsmodell vagnen har. För Smile är det oftast inga större skillnader, utöver nya färger på klädsel och ibland uppdatering av någon mindre detalj, mellan olika årsmodeller. Det är vilken version av Smile vagnen är, som är en avgörande faktor för både vagnens andrahandsvärde och för dess funktionalitet.

Det går att se när en Smile är tillverkade, ibland genom att titta på vagnens serienummer men ibland står tillverkningsdatum även tydligt utskrivet. Bilden ovan är tagen från mitt inlägg om hur man ser årsmodell på sin barnvagn. Där syns serienumret för en Britax Smile 2. Ovanför står tillverkningsdatum (MFG DATE) utskrivet till 15 december 2018. Samma information kan hittas i serienumret. Stryker man de fyra sista siffrorna (0026) och tittar på siffrorna innan så hittar man ”1850”. Det betyder att vagnen är tillverkar år 2018, vecka 50.

Vilka Britax Smile-delar passar med vilka versioner av vagnen?

Brio Smile

Brio Smile har sina egna fästen för sitt- och liggdel, vilket gör att inga delar från Britax Smile-vagnarna fungerar på Brio Smile. Det går dock att fästa sitt- och liggdel tillhörande Brio Sing på Brio Smile-chassit.

Britax Smile 2 och Britax Smile 3

När jag frågade Britax om kompatibiliteten mellan Smile 2 och Smile 3 fick jag som svar att sittdelarna inte är testade på andra chassin än det de tillhör, vad gäller stabilitet och annat. Liggdelarna är däremot godkänt kompatibla och testade. Det innebär att en Smile 3-liggdel får användas på ett Smile 2-chassi och tvärtom.

Jag har dock själv provat att sätta en Smile 3-sittdel på ett Smile 2-chassit, och det funkade. Det gick även att fästa Smile 2-sittdelen på Smile 3-chassit. Det är dock en aning trögt att få sittdelarna på plats. Passformen är helt enkelt inte 100%.

Britax Smile 3 och Smile 4

Det är samma fästen på chassit på Smile 4 som på Smile 3. Det innebär att man fritt kan byta sitt- och liggdelar mellan dessa två versioner av vagnen.

Vilka babyskydd kan man fästa på Smile?

Brio Smile

Till Brio Smile fanns inga babyskyddsadaptrar. Märkets egna babyskydd Brio Primo (men ej senare versionen Britax Primo) kan fästas direkt på chassit. Även Axkids babyskydd Axkid Babyfix funkar på Brio Smile. Det finns inget sätt att fästa andra babyskydd på Brio Smile.

Britax Smile 2, Smile 3, Smile 4 och Smile 5Z

Britax egna babyskydd av äldre modell kan fästas direkt på dessa Smile-chassin. Fästena på babyskydden ändrades runt 2020-2021. Babyskydden Britax iSense, Britax Baby-Safe 3 och samtliga nyare modeller har fått Maxi Cosi-fästen. De kan fästas på vagnen, men då behöver man Maxi Cosi-adaptern för Britax Smile. Alla versioner av Britax Primo kan fästas direkt på chassit på alla versioner av Britax Smile (dock ej på Brio Smile). Från Smile 4 och framåt så medföljer Maxi Cosi-adaptrar vid köp av vagnen.

Vilka tillbehör finns det till Britax Smile?

Det finns relativt gott om tillbehör till Britax Smile, även om utbudet har varierat genom åren. För den som ska använda sin Smile under sommaren, kan jag rekommendera min recension av Britax Stay Cool Sommarsufflett samt Britax Stay Cool Sommarsittdyna.

Britax har även haft flera egna modeller av åkpåsar. Att välja en Britax-åkpåse till sin Smile är inget måste. Många andra åkpåsar passar också i Smiles sitt- och liggdel. Fördelen med Britax egna åkpåsar är att de har knappar så man kan fästa åkpåsen i Britax Smiles sittdel. Då slipper man att åkpåsen glider nedåt i sitsen.

Finns det ståbräda till Britax Smile?

Det största mysteriet kring den här vagnen är hur den kan ha existerat i tio år, utan att få en egen ståbräda. Eftersom Britax Smile saknar en rak bakaxel, så är det många ståbrädor som inte går att fästa på vagnen. I dagsläget har Britax ingen originalståbräda för Smile, även om det ryktas om att arbete pågår med att ta fram en sådan. Än så länge får man köpa en universalståbräda om man vill rulla Smile med två barn. Läs gärna mitt inlägg med tips på ståbrädor som fungerar på alla barnvagnar. Jag vet att många har använt Bumprider ståbräda på sin Smile och varit nöjda.

Vad kostar Britax Smile?

Prishistorik för Smile, angivna priserna är för vagnen som komplett duovagn.

Britax Smile har kanske aldrig varit en superbillig vagn, men den har alltid legat lägre i pris än de flesta andra duovagnar från såväl Britax som från andra märken. I mina recensioner brukar jag alltid ange ordinarie pris för vagnen vid tillfället för recensionen. Sen ska man komma ihåg att Smile ofta inkluderats i kampanjer och att priset sjunker ju längre vagnen funnits på marknaden. Priserna jag anger är när respektive version precis har eller ska lanseras. Enligt min egen data ser alltså prishistoriken för Smile ut som nedan. Priserna anger vad vagnen kostat om man köper den med både liggdel och sittdel.

VERSIONPRISInformation
Brio Smile6500 kr
Smile 26800-6900 krI min recension för Smile 2 skrev jag att priset är ”något högre” än för Brio Smile.
Smile 37300 kr
Smile 410 290 krPriset anger billigaste utföranden, det fanns klädslar/färger som kostade mer.
Smile 5Z10 995 krÄven här är priset för billigaste utförande.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Britax Smile hos: Jollyroom
Se pris för Britax Smile hos: Babyland

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Elin 9 augusti, 2023 - 19:12

Jag hade en Brio Go Next till mitt barn född 2015 och älskade den vagnen. Nu ska jag ha barn igen och måste sätta mig in i barnvagnsdjungeln på nytt. Din blogg är lika bra fortfarande!

Fråga: Skulle du välja att köpa en ny Britax Smile 5z eller en begagnad Britax Go Next i gott skick? Inte ur ekonomisk synvinkel utan om man ser till funktion?

Reply
Anna 15 augusti, 2023 - 11:35

Hej Elin!
Åh det var en knepig fråga. Jag älskar alla Go-modellerna, och tycker det är sjukt synd att de utgått. Jämför man Go Next med Smile 5Z så tycker jag att Smile 5Z har en fördel i att sittdelen är snäppet rymligare, har fullt liggläge och – ganska viktigt – högre maxvikt. Go Next hade 17 kg som högst, Smile 5Z är godkänd för 22 kg. Men samtidigt är Go Next, i mitt tycke, mycket smidigare att fälla ihop och har ju absolut mer gung. Så det är verkligen en smaksak!
/Anna

Reply
Nathalie 26 augusti, 2023 - 13:09

Hej och tack för en bra sammanatällning av skillnaderna mellan alla dessa modeller!
Vet du om man kan sätta på Smile 3 liggdelen på Smile 5z chassit?
Tack!

Reply
Anna 28 augusti, 2023 - 10:19

Hej Nathalie, jag tror att det ska funka men jag är inte helt säker, då jag inte själv testat att sätta ihop den kombinationen.
/Anna

Reply
Evelina 7 september, 2023 - 16:21

Hej! Kan du inte göra ett inlägg om Emmaljungas nya vagnar ( Sento pro, sento max)? Vad är skillnaden från NXT60 och NXT90? Har de bara bytt namn, och i så fall vilken är vilken motsvarighet?

Tack på förhand!!!
Evelina

Reply
Anna 7 september, 2023 - 18:28

Hej Evelina!
Jag kommer skriva recensioner av Emmaljungas tre nya modeller, jag har precis börja testa två av dem så det blir av lite senare i höst!
/Anna

Reply
Emilie 17 september, 2023 - 12:22

Jag hade en Emmaljunga superviking 2015 och 2017 som jag var väldigt nöjd med. Dock har jag haft två barn som vägrat liggdelen och den förblev nästintill oanvänd.

Nu funderar jag på att hålla utkik efter en begagnad Britax Smile 3 eller ev 5 om jag skulle ha turen att hitta en sån, eller Emmaljunga NXT 60. Om man skulle satsa på enbart sittdel (icke ergo) och köra mjuklift. Finns det nån av dem som du tror skulle funka bättre i det syftet?

Reply
Anna 17 september, 2023 - 15:37

Hej Emilie!
Vad gäller Smile 3 och Smile 5Z spelar det ingen roll, båda sittdelarna är ju i princip samma och kommer absolut funka lika väl med mjuklift.
Du kan ha mjuklift i en NXT Flat-sittdel också, men den sitsen är smalare så jag tror du får in en rymligare mjuklift i en Smile-vagn.
/Anna

Reply
Emma 18 september, 2023 - 21:08

Hej,

Och tack för en tydlig och bra sammanställning. Jag har en allmän fråga ang Britax Smile som gäller bredden mellan hjulparen. Jag har, från två olika håll, hört klagomål om att den skulle vara för smal för en vanlig barnvagnsramp (utomhus). När jag googlar hittar jag inget om detta. Är detta något du känner igen?

Tack på förhand!
Emma

Reply
Anna 19 september, 2023 - 08:53

Hej Emma!
Det låter märkligt. Kanske är den för smal och man kör vagnen framför sig, med framhjulen på rampen. Men så ska man ju ändå inte göra. En ramp används ju bäst när man drar vagnen på bakhjulen. Och Smile är bara 57 cm bred, det är en helt normal bredd. Jag har själv dragit Smile i barnvagnsramp utan problem.
/Anna

Reply
Emma-Lo 19 september, 2023 - 11:53

Tack för ett kanonbra inlägg! Men jag undrar, funkar liggdelen till smile 4 till smile 2? Tänkte eftersom det är samma fästen på 3 och 4 och 3ans liggdel går att ha på tvåan

Reply
Anna 20 september, 2023 - 14:15

Hej!
Det borde den göra, men jag vågar inte säga något med 100% säkerhet när jag inte själv testat!
/Anna

Reply
Pernilla 4 oktober, 2023 - 16:04

Hej! Super sammanställning!

Har två frågor;

1. Går det sätts smile 4 (punkteringsfria däck) på en smile 3?

2. Vet du om adaptern för babyskydd för dessa vagnar även klarar cybex Aton 5? Står att de pass cybex Aton M och Cloud Z, så en Aton 5 borde funka?

Reply
Anna 13 oktober, 2023 - 15:06

Hej Pernilla!
1 – Ja, det ska funka!
2 – Fästet är samma, så i det avseendet ska det funka. Men babyskydd kan ha lite olika form och storlek, vilket innebär att även om fästena är likadana så passar ändå inte alltid babyskyddet på vagnen. Jag har inte testet eller sett just ett Aton 5 på Smile, men baserat på det jag vet borde det gå.
/Anna

Reply
Sara 15 oktober, 2023 - 20:24

Hej, vet du om en liggdelen till tex Britax Smile 3 går och sätta fast på den senaste 5z?

Reply
Anna 18 oktober, 2023 - 09:41

Hej Sara, som jag förstått det så ska det funka. Men jag har inte testat själv om det fysiskt går.
/Anna

Reply
Maja 4 mars, 2024 - 22:35

Hej! Tack för din fina sammanställning!
Jag har en smile 2 där bakdäcken tyvärr gått sönder. Jag undrar om du vet om nya punkteringsfria däcken för smile 3 och 4 även passar smile 2?
Mvh
Maja

Reply
Anna 5 mars, 2024 - 10:13

Hej Maja, jag tror tyvärr inte de passar, men jag har inte stenkoll på dessa reservdelar. Mitt bästa tips är därför att du vänder dig till Meccus Barnvagnsservice: https://www.meccus.se/
De har bra koll på kompatibilitet och reservdelar.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar