Baby Jogger City Tour 2 Double

av Anna
Recension av Baby Jogger City Tour 2 Double

Recension av Baby Jogger City Tour 2 Double

Inköp: Ordinarie pris för Baby Jogger City Tour 2 Double är cirka 6600 kr.
Tillbehör: Liggdel, bygel och regnskydd kan köpas till separat.
Typ av vagn: Syskonvagn.

Sen Babyzen Yoyo släpptes år 2012 har små resevagnar varit det största på barnvagnsmarknaden. Men syskonvarianterna har lyst med sin frånvaro. Det finns några alternativ – såsom Britax Holiday Double och Mountain Buggy Nano Duo – men någon fullträff har vi inte sett än. Förrän nu. Baby Jogger City Tour 2 Double är förstås inte perfekt. (Produktnamnet är exemplevis en riktig tungvrickare.) Ingen vagn är perfekt. Men den är utan tvekan det bästa alternativet på marknaden och har lyckats pricka in så många av de viktiga önskemålen redan på första försöket – det är bara att applådera.

Baby Jogger City Tour 2 Double i siffror

City Tour 2 Double är 66,5 cm bred. Vagnen väger 10,5 kg och mäter 66,5 x 63 x 25 cm när den fälls ihop. Maxvikten i liggdelen är 9 kg. Vagnen är i EU godkänd för 15 kg viktbelastning per sittdel, i USA tar (exakt samma) vagn 20 kg per sittdel.

City Tour 2 Double med liggdel

Baby Jogger City Tour 2 Double har en ombonad liggdel

Vill man börja använda vagnen direkt från födseln så går det alldeles utmärkt, tack vare att det finns en liggdel att köpa till Baby Jogger City Tour 2 Double. Den monteras enkelt fast på chassit, man behöver inte ens ta bort sittdelsklädseln under. Liggdelens adapters är tydligt märkta med L och R så att man sätter dem på rätt sida (sett när man står framför vagnen). Adaptrarna klickar i samma fästen som bygeln. Eftersom att City Tour 2 Double har separata byglar för sittdelarna så är det inget problem att ha en liggdel på ena sidan och sittdel med bygel på andra sidan.

Liggdel som kan fällas ihop helt platt

Baby Jogger City Tour 2 Doubles liggdel kan fällas ihop platt

Liggdelen till City Tour 2 Double känns både rymlig och ombonad, relativt sett. Som alltid med liggdelar till en syskonvagn så blir det lite smalt, men Baby Jogger har förvaltat måtten väl. Mina barn hade nog fått plats fint i den här liggdelen sitt första halvår i livet.

Liggdelens sufflett har en liten utfällbar solkeps. Men solskyddet är sisådär även med den utfälld. En solig sommardag skulle jag kompletta med någon slags solgardin. Liggdelen har bärremmar som kan knäppas ihop på mitten med en förstärkning med kardborrestängning. På så sätt kan man bekvämt bära liggdelen med sig efter efter att man klickat loss den från adaptrarna.

Ska man resa med Baby Jogger City Tour 2 Double eller förvara liggdelen så är det mycket hjälpsamt att den så enkelt kan fällas ihop. Väl ihopfälld blir den helt platt. Konstruktionen för att fälla upp och ihop liggdelen utgörs av remmar på liggdelens undersida som man kan dra i, eller släppa lös.

Rymliga sittdelar med praktisk sele

Baby Jogger City Tour 2 Double med två sittdelar

När jag först hörde om Baby Jogger City Tour 2 Double och att vagnen bara skulle bli 66,5 cm bred så tänkte jag att den kanske skulle lämpa sig för de första två, tre åren av ett barns liv. Men jag är mycket positivt överraskad av rymligheten i den här vagnen. City Tour 2 Double har alltså två fast framåtvända sittdelar, med ställbart ryggstöd och ställbart fotstöd. Sittdelens konstruktion känns förstås igen från Baby Jogger City Tour 2.

Klädseln är lätt melerad och lite glansig, något som gör den enkelt att torka av med en våtservett. Selen i sittdelarna kan justeras i höjd, så att axelremmarna hamnar i rätt läge. Precis som på alla Baby Joggers avgnar så kan selen enkelt lossas i fem separata remma. Det underlättar om man vill sätta i en åkpåse eller en sittdyna i vagnen. Det gör också att man lätt kan klicka fast selen bara över barnens höfter, om man skulle vilja det.

Hur stora barn ryms i BJ City Tour 2 Double?

Så stora barn ryms i Baby Jogger City Tour 2 Double

Jag har kört Baby Jogger City Tour 2 Double med mina två yngsta barn. Min femåring är omkring 110 cm lång och min 2,5-åring är drygt 90 cm lång. Jämte min tvååring sitter hennes jämngamla kusin, som också är omkring 90 cm. Tvååringarna sitter som små kungar i den här vagnen. Fötterna hamnar perfekt mot fotstöd och det finns utrymme för barnen att växa. I nacken har de stöd för största delen av huvudet när de lutar sig tillbaka.

Men att en tvååring skulle sitta bra i City Tour 2 Double förväntade jag mig. Att min femåring, som faktiskt är närmare 5,5 år när bilderna togs, också skulle sitta bra är mer förvånande. Men det gör! Lutar han sig tillbaka i vagnen får han tillräckligt med stöd för nacken och nedre delen av huvudet för att verkligen kunna slappna av. Och sittytan är djup nog för rumpa och lår. Även nedre delen av benen och fötterna får plats i City Tour 2 Double. Han trivdes väl i vagnen och jag har faktiskt inte heller något att anmärka på vad gäller han sittkomfort.

Den internationella maxvikten är som sagt 20 kg per sits. Att döma av hur min femåring sitter, och han har en bra bit kvar till maxvikt, så skulle jag säga att maxvikten faktiskt hyfsat väl speglar utrymmet i sittdelen.

Upprätt sittläge och mycket bra liggläge

Baby Jogger City Tour 2 Double med sittläge och bra liggläge

Baby Jogger City Tour 2 Double har vanliga sittdelar. Ryggstöden fälls steglöst, man kan alltså själv fritt välja hur det ska vinklas. För att reglera ryggstödet så trycker man ihop klämman baktill. Då glider remmarna genom spärren och ryggstödet faller nedåt. För att få upp ryggstödet till sittande position igenom så öppnar man upp klämman med ena handen och drar sedan i remmarna, och/eller pressa ryggstödet uppåt. Nedfällningen görs alltså med en hand. Men uppfällning av ryggstödet kräver två händer.

Sittläget i City Tour 2 Double är bra. Trycker man fram ryggstödet maximalt så får man till ett bra, upprätt sittläge. Fullt nedfällt så får man ett liggläge som är nära på plant. Ryggstödet trycks ned ytterligare något om man har ett barn i sittdelen, jämfört med på mina bilder där vagnen är tom.

Ställbara fotstödet förlänger sittytan

Baby Jogger City Tour 2 Double har uppfällbart fotstöd

Ja, vad ska man säga? Att de här fotstödet finns på City Tour 2 Double gör så mycket för vagnen. Dels förlänger de liggytan när barnen ska sova. Det gör att mindre barn inte behöver sova med benen hängande nedåt. Det innebär också större chans för barn som vill sova på sidan eller på mage att kunna göra det bekvämt. Men ställbara fotstöd gör också sittytan djupare. För mindre barn, jag tänker då på bebisar som precis lämnat liggdelstiden bakom sig, så innebär det att de kan sitta med barnen rakt fram och på så sätt få ett bättre sittstöd.

Fotstödet funkar smidigt och helt felfritt. På undersidan av fotstödet finns ett litet handtag. För att fälla upp fotstöden så trycker man dem bara uppåt. För att fälla ned fotstödet håller man in handtaget och trycker sedan ned fotstödet till nedfällt läge igen.

Bra suffletter med kombinerad titt- och vädringslucka

Baby Jogger City Tour 2 Double har suffletter med vädring och tittlucka

Suffletten på Baby Jogger City Tour 2 Double får godkänt. De är bra. De är inte fantastiska, men de är inte dåliga heller. I sittläget funkar de utmärkt. Då kan man välja att skugga hela barnet ordentligt genom att ha solkepsen utfälld. Eller så kan man fälla in den och få bra med skugga, samtidigt som barnet kan se ut bättre. Det är i liggläget som suffletten känns lite kort. Skulle jag resa på solsemester med City Tour 2 Double så skulle jag komplettera med något slags solgardin, för lite bättre skugga.

Baktill på suffletten finns en vädringslucka i meshnät. Den funkar förstås även utmärkt som tittlucka, så man kan se om barnen sover eller är vakna. Luckans lock sitter på plats med små kardborrefästen. I en perfekt värld hade det varit tysta magnetlås, men det är inte hela världen. Och denna kardborre var inte så farligt högljudd heller. Vill man ha fortlöpande bra luftlöde genom vagnen så kan rulla ihop luckan och fästa undan den med en elastisk snodd

Rymlig varukorg och små, men tåliga hjul

Baby Jogger City Tour 2 Double har rymlig varukorg och låsbara hjul

Baby Jogger City Tour 2 Double har en riktigt rymlig varukorg (1). Jag fick in vår stora skötväska, som jag knappt trodde skulle rymmas under vagnen. Och det var inte ens så svårt. Ovanpå den kunde vi packa in 6 vattenflaskor och hela familjens jackor och tjocktröjor, ett barnvagnlås och en del andra småsaker. Man kommer enklast åt varukorgen bakifrån, åtminstone när sittdelarnas ryggstöd är uppfällda i sittläge. Men vill man så kan man också packa in mindre saker en och en från sidorna (2).

De fyra hjulen är alla punkteringsfria PU-hjul, vilket bland annat innebär att det inte ska kunna fastna grus i dem. Jag tror att denna variant av gummi eventuellt kan kallas PE, men det ska ha samma egenskaper som PU. På bilderna har City Tour 2 Double rullat ett antal promenader och hittills ser jag ingen direkt påverkan. Framhjulen är små, man får tänka på det om man kör över gamla, smala trottoarrännor. De kan låsas i fast läge (3), för lite bättre framkomlighet.

Alla hjul kan enkelt klickas av vagnen, även bakhjulen (4). Upplever man dem som något trögrullade, vilket jag gjorde precis efter leverans, så kan man fetta hjulen med universalfett. Då började de genast rulla med mindre motstånd. Baktill på chassit, vid höger bakhjule, sitter vagnens fotbroms (5). Den är superlätt att lägga i, bara att trycka ned med tån. Den kräver dock lite mer kraft för att lägga ur, och det är inte helt skönt att göra om man har sandaler med bar tå på sig.

Så fäller man ihop City Tour 2 Double

Så fäller man ihop Baby Jogger City Tour 2 Double

Att fälla ihop Baby Jogger City Tour 2 Double är löjligt lätt. Har man gjort den en gång så kan man göra det med förbunda ögon nästa gång. Först för man den grå knappen på ovansidan av handtaget åt sidan (1). Det innebär att man därefter kan trycka in den stora grå knappen på handtagets undersida (2). När man gör det så känner man att en spärr lossar inuti chassit, och man kan vika handtaget framåt och nedåt (3).

När vagnen är halvt ihopfälld så tar man ett bestämt tag i hopfällningsremmarna, som sitter mitt i de båda sittdelarna (4). Lyfter man sedan vagnen rakt upp i remmarna så viker den ihop sig till ett platt, väldigt kompakt paket (5).

Så är Baby Jogger City Tour 2 Double när vagnen är ihopfälld

Baby Jogger City Tour 2 Double ihopfälld i bilen

City Tour 2 Double mäter som sagt 63 x 66,5 x 25 cm när vagnen fällts ihop. Ett platt och hyfsat kvadratiskt paket. På ena sidan av chassit finns en spärr som låser ihop vagnen när den har fällts ihop. Ibland får man trycka till lite extra för att spärren ska låsa sig, men så länge inte framhjulen hamnat lite snett så brukar det ske automatiskt. När man sedan ska fälla upp vagnen igen så börjar man med att lossa på spärren. Sedan lyfter, nästan rycker man upp City Tour 2 Double i handtaget och vips så har den fällt ut sig igen. Som sagt – löjligt enkelt!

Nu har vi visserligen en större minibil (VW Caravelle) men även i vårt bagageutrymme är det ett stort plus att City Tour 2 Double blir så kompakt. Jag skulle antagligen kunna stapla 10 stycken på höjden och ändå få plats med fler. På förskolan finns ett slags skjul att förvara vagnarna i under dagen. Den undre vagnen är oftast full redan när vi anländer på morgonen. Då är det mycket praktiskt att City Tour 2 Double så lätt fälls ihop platt och att jag orkar lyfta upp den på hyllan. Den väger bara 10,5 kg. Vill man förvara vagnen stående så går det också bra. Den kan enkelt lutas mot en vägg och på så sätt förvaras på högkant.

Körkänslan i Baby Jogger City Tour 2 Double

Baby Jogger City Tour 2 Double körkänsla

Hittills har jag i princip haft idel lovord för City Tour 2 Double. Nu kommer vi in på vagnens tydligaste minus. Körkänslan är i grunden bra. Kör jag vagnen med bara min tvååring i så är jag supernöjd. Men med båda barnen i vagnen, samt varukorgen fullastad, då är vi uppe i mer än 30 kg i viktbelastning. Och då märks det att Baby Jogger City Tour 2 Double är en liten vagn, med små hjul.

Det är orättvist att jämföra med Baby Jogger City Tour 2, alltså singelvarianten. För den kommer aldrig lastas med lika mycket tyngd. Det är också orättvist att jämföra med fullstora syskonvagnar, som har en helt annan chassikonstruktion och definitivt större hjul. Jag har inte kört så många resevagnar i syskonvariant tidigare, och det var först när jag insåg vilka referenser som är rimliga att göra som jag landade i min slutgiltiga bedömning.

Jag tycker att Baby Jogger City Tour 2 Double går alldeles utmärkt att köra på asfalt, även med två barn i. Rullet är inte amazing, man får trycka på en del i uppförsbackarna och i djupare grus blir det tyngre. Men det funkar utmärkt. För stadskörning finns det inget att anmärka på faktiskt. Stegutrymmet får mycket bra betyg.

Använda City Tour 2 Double i vardagen

Baby Jogger City Tour 2 Double användning och rull

City Tour 2 Double har ett fast handtag, som alltså inte kan justeras i höjd eller vinkel. Min man är 185 cm lång och kan gå helt normalt bakom Baby Jogger City Tour 2 Double. En gång råkade han kliva på bromsen i farten. Men så länge man håller sig centralt bakom vagnen så är det inget problem. Jag är 170 cm och kommer inte nära att kicka i vagnen baktill, utan kan gå helt normalt i steget.

Vi har använt Baby Jogger City Tour 2 Double både för heldagsutflykter med hela familjen, och i vardagen. Till och från förskolan, för att hämta storasyskonen i skolan, förbi mataffären för att kompletteringshandla till middagen på vägen hem. För alla dessa ändamål har City Tour 2 Double varit mycket användbar. Och sen har det varit så otroligt skönt att kunna fälla ihop den platt och ställa in den i en garderob när den inte används. Till skillnad från de allra flesta andra syskonvagnar så kan Baby Jogger City Tour 2 Double nästintill trollas bort i någon av hemmets vrår.

Mitt omdöme av Baby Jogger City Tour 2 Double

Kunde Baby Jogger City Tour 2 Double leva upp till mina ganska höga förväntningarna? Även om vagnen kräver lite mer kraft i påskjutandet när man maxlastar den så är körkänslan bra. Utrymmet i sittdelarna är mycket imponerande och allt annat sitter också himla bra. De ställbara fotstöden, vädringsluckan, den enkla hopfällningen, den rymliga varukorgen, liggläget… Finns det någon annan syskonvagn som har det där och blir såhär liten och lätt när den fälls ihop, som City Tour 2 Double blir? Nej. Det finns det faktiskt inte.

Så för alla som behöver en syskonvagn för resan – det här är ett förstahandsval så som jag ser det. Samma gäller för den som vill ha en syskonvagn i vardagen ibland, men också kunna gömma undan den de dagarna behovet inte finns. Då är Baby Jogger City Tour 2 Double faktiskt helt perfekt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Baby Jogger City Tour 2 Double hos: Babyland
Se pris för Baby Jogger City Tour 2 Double hos: Baby V

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Eva Henriksson 27 juni, 2019 - 10:31

Hej! Ska åka till Thailand i 10 veckor o bo vid stranden, kommer att behöva en vagn som går att dra i sand. Har du något bra tips? Har en buffalo och en kobbe trend men dom känns sådär på stranden. Funderar på att köpa en begagnad mountain buggy. Vore tacksam för hjälp:) /Eva

Reply
Anna 28 juni, 2019 - 09:52

Hej Eva!
Du är inne på helt rätt spår, skulle jag säga. Stora lufthjul, typ cykelhjul, brukar vara det bästa i ljus, lös sand. Så Mountain Buggy kan absolut funka, eller någon variant av joggingvagn kanske? Eller en äldre modell av Thule?
/Anna

Reply
Eva Henriksson 1 juli, 2019 - 12:54

Tack så mycket för svar! Så bra blogg

Reply
Elin 13 juli, 2019 - 08:53

Tack för en superbra recension! Vi har tvillingar som är 1,5 år och en 4-åring och behöver en vagn som går in genom orimligt smala dörrar, får plats på bussen till och från förskolan och som dessutom går att bära två trappor upp till vår lägenhet. Har nog aldrig läst om en vagn som verkar stämma så bra överens med vad vi behöver. Det enda som känns lite osäkert är hjulen. Vi har inte provat en vagn med så små hjul. Du skriver att vagnen funkar bra att köra på asfalt och grus, tror du att vi kommer kunna ta oss fram med den vintertid? Vi har haft en City Select sen tvillingarna föddes och den kräver ganska mycket muskler och mental styrka för att köra vintertid så har väl inte så värst höga krav mer än att den ska gå att släpa några hundra meter till busshållplatsen. /Mvh Elin

Reply
Anna 13 juli, 2019 - 19:59

Hej Elin!
Absolut kommer du kunna släpa den i snö, men det kanske blir just släpa – bokstavligen. Dessa hjul lär inte rulla väl i snö, i synnerhet inte om den är djup och/eller blöt. Jag har iofs kört BJ City Tour Lux på vintern och det gick okej, men det var när det var mer isigt och väl plogat…
/Anna

Reply
Elin 14 juli, 2019 - 15:13

Tack Anna! Vi provkörde vagnen i butik idag och kunde inte låta bli att köpa den direkt. Så otroligt mycket smidigare än vår BJ city select som känns som en buss utan servostyrning i jämförelse… Får helt enkelt återkomma med en snörapport till vintern!

Carolina 20 augusti, 2019 - 10:05

Hej Anna! Hittade denna recension precis och kan bara säga att jag helt håller med. Gick ifrån min princip av att ”våga vägra syskonvagn” då jag insåg hur begränsad jag faktiskt kände mig med bara en ståbräda. Jag hade underskattat hur tungt det faktiskt blev då man bor i en väldigt kuperad del av staden! Hur som helst så köpte vi denna underbara vagn i början av sommaren inför vår 2 veckors bilsemester. Att den tar så liten plats är något som jag blir lika lycklig över varje gång jag lägger den i bilen eller ställer undan den i nåt hörn. När jag köpte den var jag orolig för att maxvikten bara var 15 kg och 2.5-åringen redan väger detta. Jag fick dock till svar från BJ att det var den totala maxvikten på 15+15+5 som gäller – men med att döma av din recension så är även detta i underkant. Jag testade att köra vagnen med äldsta sonen och hans kompis som väger ca 17 kg. Jag var något orolig för maxvikten då, men då antar jag att jag inte behöver vara det? Kul också att du gillar varukorgens storlek. Det har varit mitt största minus, framför allt på grund av stolpen i mitten. Men då har vi alltid ena sidan fullt nedfälld för att lillebror ligger i Najells babycarrier på den delen. Vi har alltså inte använt BJs liggdel. Snart kommer han börja sitta i sittdelen istället. Har du nåt fiffigt tips på hur man skulle kunna fixa så att han sitter vänt mot en? Eller ska man hålla tummarna för att han kommer gå med på att rulla framåtvänd de gånger då vi använder den vagnen? Vi har en Viking också som jag använder dagligdags. Stort tack på förhand!

Reply
Anna 21 augusti, 2019 - 22:13

Hej Carolina, roligt att du gillade recensionen! Och nej, maxvikten behöver du inte vara orolig över innan dina barn väger 20 kg eller mer! Däremot tror jag inte att du kan ordna så du kan ha barnen mot dig, någon sådan lösning finns inte och jag tror dessvärre inte på något hemmabygga heller. Så förhoppningsvis kan det funka för er ändå!
/Anna

Reply
Katja 3 september, 2019 - 00:28

Hej!
Jag undrar om ni har något tips på barnvagn till en familj med tvillingar på 2 månader och ett syskon på 4 och ett halvt som behöver ståbräda? Vi behöver liggdelar bredvid varandra, sedan gärna bakåtvända sittdelar, smal bredd och bra rull…

Reply
Anna 4 september, 2019 - 10:51

Hej Katja, vad avses med smal bred? Är 74-75 cm tillräckligt så skulle jag absolut rekommendera en Bugaboo Donkey, då Bugaboos ståbräda är den bästa och smidigaste som finns på marknaden!
/Anna

Reply
Katja 4 september, 2019 - 12:03

Tack så jättemycket för din hjälp Anna, och tack för den här fantastiska bloggen!!!

Reply
Bee 5 oktober, 2019 - 10:29

Hej, tack för en superbra blogg. Letar syskonvagn i dagsläget och undrar vart du har hittat information om att maxvikten skulle vara på 20kg i USA? Hade passat oss super eftersom vår äldsta snart väger 15 kg men har kollat även i babyjoggers amerikanska sida och där står det 33lbs per sida, dvs 15kg. Vore superfint om du har ngn länk eftersom jag googlat runt och inte hittat den infon.

Reply
Anna 7 oktober, 2019 - 14:22

Hej!
Informationen har jag fått direkt från Baby Jogger i Sverige, här är ett exakt citat ur det mailet:

”Precis som alla andra BJ vagnar har Tour Double en högre maxbelastning i USA. Vagnen är testad och godkänd för 20 kg/säte”

/Anna

Reply
Tina 31 augusti, 2021 - 17:36

Hej kan man ha bilstol med Bilstols adapter även pp denna som är syskonvagn, det skulle ju göra den till den optimala bilvagnen för oss, vi har super litet bagage så vill helst slippa liggdel när bebis kommer. Hittar bara info att det går på enkelvagnen. Mvh

Reply
Anna 1 september, 2021 - 18:57

Hej Tina! Så vitt jag vet så finns tyvärr inte adapter för babyskydd till City Tour 2 Double än. 🙁
/Anna

Reply
Amanda 24 maj, 2024 - 15:12

Hej! Vet du om Bumpriders ståbräda med sits och handtag kan fungera till den här vagnen? Om inte, har du några andra tips på ståbräda som kan funka? Helst med sits också
Tack för en fantastisk recension! Mvh Amanda

Reply
Anna 24 maj, 2024 - 16:30

Hej Amanda! Jag har inte testat någon ståbräda på City Tour 2 Double så jag kan bara gissa, men Bumprider borde absolut funka. Det är extremt få vagnar den ståbrädan inte är kompatibel med!
/Anna

Reply
Amanda 24 maj, 2024 - 20:26

Tack för svar! En återförsäljare sa idag att den inte alls kommer att fungera, så jag blir ju lite fundersam. De sa att det är för att vagnen saknar ett nedre stag att fästa ståbrädan i, men det borde väl fungera att fästa ståbrädan uppe på sidorna? Kan just Bumprider bli så lång och otymplig att det blir svårt att köra vagnen?

Reply
Anna 27 maj, 2024 - 09:50

Hej Amanda, det är ju det som är det bra med Bumprider – att den är så flexibel med sina fästen. Tex Easy X Rider funkar bara om vagnen har ett rakt bakre stag, men Bumprider kan fästas högre upp på chassit också. Jag har som sagt inte testat den ståbrädan på City Tour 2 Double själva men det borde gå att få det att funka.

Hur det blir att köra vagnen med ståbrädan är en annan sak. De flesta vagnar är inte roliga med ståbräda, undantagen är typ Bugaboos vagnar med deras egen ståbräda.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar