Vad är skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel?

av Anna
  • Vad är skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel?
  • Vilket är bäst?
  • Är ergonomisk sittdel farlig för barnet?
  • Vad innebär fullt liggläge?
  • Är fullt liggläge samma sak som plant liggläge?

Det här är frågor som jag ser ställas dagligen och jag tänkte i det här inlägget dela med mig av lite information om vad som är vad, samt mina egna åsikter om vilka som är de rätta svaren på dessa barnvagnsfunderingar.

Ergonomisk eller vanlig sittdel?

Det finns alltså två sorters sittdel som en barnvagn kan ha. Den ena kallas vanlig sittdel. Egentligen är ju det ett fånigt namn men det har sitt ursprung i att det är så barnvagnssittdelar traditionellt har varit utformade under många år tillbaka i tiden. Den andra sorten kallas ergonomisk sittdel. Exakt när den första ergonomiska sittdelen tillverkades kan jag inte svara på, men jag vet att de sedan drygt 10 år tillbaka har blivit allt vanligare. Idag är min uppfattning att av de nya vagnar som lanseras på marknaden har fler ergonomisk sittdel. Den vanliga sittdelen är alltså inte fullt lika vanlig längre. Men för enkelhetens skull kommer jag att referera till den som ”vanlig sittdel” i detta inlägg.

Vad är skillnaden mellan en vanlig och en ergonomisk sittdel på barnvagnen?

Vad är en sittdel?

Ja nu börjar vi verkligen från början. En sittdel utgörs av tre delar: en för ryggen, en för rumpan och en för benen. En del barnvagnar har en sittdel där fotstödet kan vinklas – oftast kan man då i sittläget ha de vertikalt nedfällt eller horisontellt utfällt. Både ergonomiska och vanliga sittdelar kan ha ställbart fotstöd.

Vad är skillnaden mellan en ergonomisk och en vanlig sittdel?

En ergonomisk sittdel, på bilden ovan illustrerad med en Bugaboo Cameleon, är en sittdel som är skålformad. När en ergonomisk sittdel fälls till vilo- eller liggläge fälls hela sittdelsramen. Sittdelens skålade form är således samma oavsett om barnet sitter upp eller ligger ned. Termen ergonomisk sittdel kommer ifrån att den här typen av sittdelen bättre ska kunna stötta upp kroppen hos ett barn som inte kan sitta ordentligt själv.

En vanlig sittdel, på bilden ovan illustrerad med en Britax Smile 2, är en sittdel som har ett ställbart ryggstöd. När barnet ska sitta upp så är ryggstödet mer eller mindre rakt upp. När barnet ska vila så fälls ryggstödet ned till ett vilo- eller liggläge. Sittdelens form ändras således beroende av om barnet ska sitta upp eller ligga ned.

Vad är plant liggläge och fullt liggläge?

En sittdel har ofta sittläge, viloläge och liggläge. Ibland kan den ha flera vilolägen. Inte alla vagnar har fullt liggläge – en del kan endast fällas ned till ett viloläge. Men vissa vilolägen är så tillbakalutade att de för de flesta barn fungerar lika bra att sova i som ett liggläge gör. Fullt liggläge är dock när en sittdel kan fällas ned så att barnets huvud hamnar helt horisontellt. Både en ergonomisk sittdel och en vanlig sittdel kan ha ett fullt liggläge. Men endast en vanlig sittdel kan ha plant liggläge då detta innebär att liggytan är helt platt, som en säng. Det innebär också att endast en vanlig sittdel kan användas ihop med mjuklift, och därmed kan fungera att användas med barn från nyfödd och uppåt.

Är vanlig sittdel eller ergonomisk sittdel bäst?

Den här frågan kan man ha många olika åsikter om, för smaken är ju som baken! Min åsikt är att ingen typ av sittdel är vare sig bättre eller sämre än den andra. Mina barn har växlat hejvilt mellan vanlig och ergonomisk sittdel, ibland från en dagen till en annan, och har sovit lika bra i båda. Endast under kortare perioder i deras liv har jag uppfattat att de föredragit det ena framför det andra, och det gäller bara några av mina barn. Men som sagt – det är mina barn det. Det finns säkerligen barn som endast gillar den ena sortens sittdel och dessvärre vet man ju inte hur ens eget barn är lagt innan man uppnått sittålder. Funderar man över vilken typ av sittdel man ska välja till sitt ofödda barn så får man helt enkelt ta en chansning.

Vad har ergonomisk sittdel för olika för- och nackdelar tycker du?

Jag har tycker att fördelen med en ergonomisk sittdel är att den ger bättre sittstöd till ett lite mindre barn, som i en vanlig sittdel ibland kan säcka ihop och sitta som en påse nötter. Vilket inte ser särskilt bekvämt ut. Behöver man byta från liggdel till sittdel lite tidigare (pga bebis som bara skriker i liggdelen, been there, done that tre gånger och är inne på fjärde liggdelshataren just nu) så tycker jag att en ergosittdel kombinerat med en Inovi Large-sittdyna kan vara en väldigt bra lösning.

Nackdelen med ergonomisk sittdel upplever jag har varit om man har ett barn som vill kunna sova på mage eller åtminstone ligga på sidan. Lite på sidan funkar i en ergosittdel så mina barn har aldrig sovvägrat på grund av det dock. Sen ska man ju komma ihåg att barn alltid ska använda sittdelen sele, så fri rörlighet kan barnet ju aldrig ha.

Vad har vanlig sittdel för olika för- och nackdelar tycker du?

Fördelen med en vanlig sittdel tycker jag kan vara att om ryggstödet kan fällas steglöst (en del vanliga sittdelar har dock fasta vilolägen) så är det bra om man vill kunna smyga ned barnet till liggläge, om det är så att barnet föredrar att somna sittandes. Nackdelen tycker jag som sagt kan vara den där första perioden efter liggdelen, då en bred och rymlig vanlig sittdel kan göra att ett halvårsgammalt barn hamnar på sniskan eller glider runt i sittdelen – även om man har en dyna som stöttar upp i sidorna.

Är en ergonomisk sittdel farlig eller dålig för barnet att sitta i?

Jag medveten om att det finns en diskurs som säger att ergonomiska sittdelar inte är bra för barn. Jag har sett olika debattinlägg där personer som säger sig vara exempelvis sjukgymnaster ondgör sig över att ergonomiska sittdelar skulle hämma barnets möjligheter att på ett hälsosamt träna och utveckla sina rygg- och magmuskler. Jag kan ingenting om barns kroppar utöver sånt som alla andra föräldrar också har kunskap om.

Men jag kan väldigt mycket om barnvagnar. Och den kritik jag sett mot ergonomiska sittdelar har varje gång grundat sig i den felaktiga uppfattningen att ergonomiska sittdelar skulle ha en bakåtlutad sittyta. Kritiken är alltså att ett barn som sitter på en bakåtlutad sittyta kombinerat med ett bakåtlutat ryggstöd berövas möjligheten att sitta fritt och balansera överkroppen på egen hand. Vilket skulle innebära att barnet då endast passivt lutar sig bakåt mot ryggstödet och får en svag rygg? Det är så jag förstått tveksamheten mot ergosittdelar. Och jag köper att en bakåtlutad sittyta kan ha den effekten på ett barns kropp.

Därför tror jag inte på kritiken mot ergonomiska sittdelar

Min motkritik är tudelad:

– Dels tillbringar de allra flesta barn mig veterligen en ytterst begränsad tid av dygnet sittandes i barnvagnen. Mina barn har även sovit i sin (eller i min…) säng på natten, burits i sele och sjal, lekt på golvet, suttit i sin matstol, chillat i soffan, burits på min höft och så vidare. Enstaka utflyktsdagar har de tillbringat mycket tid i barnvagnen. Andra dagar har de inte suttit där en minut. Jag tror att variation är sunt både för kropp och sinne.

– Dels säger min ganska omfattande kunskap om barnvagnar mig att bakåtlutad sittyta inte är särskilt vanligt hos någon typ av sittdel på barnvagn. Och när det förekommer så är det betydligt oftare på vanliga sittdelar än på ergonomiska. Jag har just nu tre barnvagnar med ergonomisk sittdel hemma, tre av de mest populära och därmed mest vanliga på marknaden. De har alla en vågrät sittyta och ett endast svagt tillbakalutat ryggstöd.

Tittar man på bilden jag har gjort till detta inlägg, så ser man en illustration över en ergonomisk sittdel i en position som är just det som ska vara dåligt: bakåtlutad sittyta och bakåtlutat ryggstöd. Men det är en ergonomisk sittdel i viloläge, vilket ju främst används när barnet ska somna eller sover. Samma sittdel kan vinklas till ett sittläge med upprätt ryggstöd och plan sittyta, perfekt för ett barn att sitta på då det kan välja om det vill luta sig eller själv balansera kroppen och träna musklerna.

Vilka vagnar har ergonomisk sittdel och vilka har vanlig?

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!


För den som känner sig osäker så fäller man alltså hela sittdelen om den är ergonomisk, och endast ryggstödet om sittdelen är vanlig. Klicka på vagnens namn för att komma till min recension av modellen.

Exempel på några populära barnvagnar med vanlig sittdel:

Alla traditionella sulkys har också vanlig sittdel med ryggstöd som kan fällas mer eller mindre. Klicka på vagnens namn för att komma till min recension av modellen.

Exempel på några populära barnvagnar med ergonomisk sittdel:

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Caroline 19 november, 2017 - 16:30

Hej
Tack för bra blogg och inlägg!!
När har du bytt till sittdel när du skriver att du bytt tidigt? 🙂
/Caroline

Reply
Anna 21 november, 2017 - 22:53

Hej Caroline, runt 4 månader har jag bytt eller iaf börjat växla över till sittdel då och då!
/Anna

Reply
BOZZ Åkpåse Ergo 6 februari, 2018 - 11:53

[…] De allra flesta universalåkpåar som finns är av vanlig modell. Och i den meningen finns två begrepp som bör redas ut. För mig är en universalåkpåse en åkpåse av ett märke som inte är ett barnvagnsmärke, som alltså inte är dedikerad till eller design för en viss barnvagnsmodell. Som när Bugaboo gör åkpåse, även om de kan funka i andra vagnar så är det inte en universalmodell för de är främst utformade just för Bugaboos. Nu finns det visserligen barnvagnar under namnet BOZZ, men dessa åkpåsar ser jag ändå som universalmodeller då åkpåsarna inte är tänkta för en specifik vagn. Och med vanlig modell på åkpåsen så menar jag helt enkelt den traditionella formen på en åkpåse, avsedd för en vanlig sittdel där ryggstödet vinklas ned till ett liggläge. Men sen ett drygt decennium tillbaka så är ju den ergonomiska sittdelen minst lika vanlig. Därför är det kul att BOZZ tillverkar en universalåkpåse formad just för ergonomiska sittdelar. För en mer ingående förklaring i skillnaden de två emellan kan man läsa mitt inlägg om skillnaden mellan ergonomisk och vanlig sittdel. […]

Reply
Andreas 30 april, 2023 - 07:47

Vi har köpt en talos 2-in-1 med ergo-sittdel. Min fråga är om man kan byta ut sittdelen på denna mot en ”vanlig” sittdel fr. annan modell/märke?

Reply
Anna 2 maj, 2023 - 09:45

Hej Andreas, det finns ju en Talos S Lux, med vanlig sittdel. Jag tror att den sittdelen passar alla Talos-chassin men jag är inte säker, speciellt inte om Cybex på något sätt ändrat chassina nu när Talos uppdaterats. Dock brukar lösa sittdelar vara dyra, ofta kosta nästan som en helt ny vagn. Sittdel från någon annan vagn eller märke går inte att fästa på ert chassit.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar