Cybex Priam 2019

av Anna
Cybex Priam 2019 recension

Recension av Cybex Priam

Inköp: Ordinarie pris för Cybex Priam med ligg- och sittdel är cirka 15,200 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Cybex.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar, ståbräda, åkpåse, cocoon och mycket annat kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Det har passerat exakt fyra år sedan jag publicerade min första recension av Cybex Priam här på bloggen. Mycket har hänt sedan dess. Cybex gjorde en lite större uppdatering av Priam år 2017/2018. Men det var ingenting alls i jämförelse med hur Cybex Priam ser ut år 2019. När andra märken gör förändringar av en barnvagnsmodell i den här omfattning så brukar man ofta också uppdatera namnet på vagnen. Cybex har valt att inte göra det utan modellen går under namnet Priam, precis som innan. Men för att tydliggöra vilken version man talar om så kan man kalla den Cybex Priam 2019.

Cybex Priam 2019 i siffror

Priam 2019 är 60 cm bred på den bredaste punkten, vilket är över bakhjulen. Vagnen väger 12,6 kg med sittdelen på. Maxvikten i liggdelen är som alltid 9 kg. Sittdelen är godkänd för 17 kgs belastning.

När Priam 2019 fälls ihop med sittdelen på (framåtvänd) så mäter jag den till 92 x 60 x 38 cm stor. Endast chassit ihopfällt mäter 92 x 60 x 30 cm.

Skillnaden mellan Cybex Priam 2019 och äldre versioner av Cybex Priam

Vad är skillnaden mellan Cybex Priam 2018 och Cybex Priam 2019?

Det är egentligen fler delar som har gjorts om, än som har fått förbli desamma. Men den punkt som är sig mest lik är nog ändå chassit. Det här är hur Cybex Priam 2019 har uppdaterats:

Nytt upplägg för sitt- och liggdel

Tidigare fanns Priam i två versioner: 2-in-1 och Lux. Priam 2-in-1 hade ergonomisk sittdel och var uppbyggd så att man fäste liggdels- och sittdelstyget på en och samma ram. Nu försvinner den ergonomiska sittdelen och endast den vanliga sittdelen – med fullt, plant liggläge – finns kvar. Cybex Priam 2019 säljs antingen med endast sittdel eller som en komplett duovagn med sitt- och liggdel.

Cybex Priam 2019 svart chassi, kromat chassi och chassi i roséguld

Uppdaterat chassi

Det mesta med chassit är sig likt. Det finns nu i tre olika färger. Svart och krom hänger med sedan tidigare. Men nytt för Priam 2019 är chassit i Rose Gold. Handtaget har fått en ny, rundare form. Knappen för att fälla ihop vagnen har nu flyttats ned på undersidan av handtaget. Det gör det enklare att köra vagnen med en hand. För vissa utförande finns handtaget nu också med överdrag i brunt, mot tidigare då svart var det enda alternativet. Som mina bilder visar har jag kört Priam 2019 med två olika färger på chassit.

Följande färgkombinationer på Cybex Priams chassi går att köpa 2019:

  • Kromat chassi med svarta detaljer
  • Kromat chassi med bruna detaljer
  • Mattsvart chassi med svarta detaljer
  • Roséguld chassi med bruna detaljer

Nya hjul med förbättrad fjädring

Tidigare kunde man välja mellan flera olika sorters hjul på Cybex Priam, men mest populära – och bäst, om man frågar mig – var de som kallades All Terrain. Numera finns det endast en sorts hjul, som motsvarar de gamla All Terrain-hjulen. Det går fortfarande att köpa till skidmedar att byta ut framhjulen mot.

Den största förändringen hittar man i framhjulen. På Cybex Priam 2019 har dessa nämligen fått fjädring. Man tänker att lite fjädring i ett par framhjul skulle göra som bäst marginell skillnad. Men som jag kommer fördjupa mig i ytterligare längre ned i texten så är skillnaden rejält märkbar. Till det bättre!

Övriga skillnader omfattar även följande uppdateringar, som alla kommer beskrivas ingående i recensionen:

  • Helt omdesignad liggdel
  • Förbättrad sittdel med nya tyger
  • Uppdaterade detaljer på varukorgen
Cybex Priam 2019 liggdel

Cybex Priam 2019 med ny liggdel

Liggdelen har gjorts om helt och hållet. Det syns både på utsidan och när man tittar närmare på detaljerna. Denna liggdel har en helt annan, rundare form. Den är rymligare inuti. Om den information jag har fått stämmer så är den både längre och bredare. Den känns betydligt mer ombonad. Fodret är mjukt och mysigt, ett varmt ulltyg. Längs med huvudändans sidor finns en fodrad kant som förstås kan tas ur. Fodret kan även det tvättas. Liggdelslocket är också det rejält stoppat och ska enligt uppgift sitta mer stabilt än tidigare.

Jag har inga barn i liggdelsålder längre. Jag har därför inte använt liggdelen, bara tittat och känt. Och jag gillar den! Jag hör en hel del kritik om utseendet på liggdelen, vilket nog kommer främst från dem som är vana vid den tidigare liggdelen och uppfattar den här som annorlunda. Annorlunda är den. Men när man vant sig vid utseendet – och det gör man – så ser man snart hur smarta förbättringarna är.

Maxat med luftinsläpp i liggdelen

För den som vill ha en ombonad liggdel med maximal möjlighet till vädring så blev Cybex Priam sen 2019-uppdatering en ytterst intressant kandidat. Suffletten har en liten solkeps framtill. Baktill på suffletten kan tyget vikas upp och därunder finns ett lager meshnät. Men på denna nya liggdel så stannar det inte där. I liggdelens huvudända finns en lodrät dragkedja på vardera sida. Drar man ned dem så kan man vika ned hela tyget och därunder finns också ett lager meshnät.

Med suffletten utfälld men liggdelen helt öppen framtill så kan man på en och samma gång ha sin bebis i skuggan och släppa in en massa luft som kan svalka under varma sommardagar. Har man en bebis som gillar magläge är det dessutom riktigt populär att vaken ligga på mage och titta ut från liggdelen.

Cybex Priam 2019 Lite Cot cocoon mjuklift

Cybex Priam med Lite Cot Cocoon

För den som tycker att en vanlig liggdel är för mycket, eller som vill få ned priset lite på sitt barnvagnsinköp, så finns det ett alternativ. Cybex Lite Cot Cocoon ska fungera som ett sätt att få sittdelen ombonad för en bebis. Med Lite Cot kan sittdelen användas direkt från födseln. Jag tycker det är en fin tanke, men jag är inte imponerad.

Denna insats för sittdelen utgörs av två delar. Dels en slags botten, som är som en lite mer uppbyggd madrass med kanter samt med hål för selen. Detta eftersom att man måste ha sin bebis säkrad med sele om man placerar barnet direkt i sittdelen. Locket till Lite Cot Cocoon träs runt fotstödet och fästs sedan runt sittdelens fäste. Det sitter bäst om man inte har bygeln på sittdelen. Själva kanten upptill kan sedan vikas upp och ned, beroende på hur avskärmad man vill att bebisen ska vara.

Problemet med Cybex Lite Cot är att den funktionsmässigt inte är mycket mer än en åkpåse. Den kräver att man använder selen på barnet, vilket känns ganska omysigt på en nyfödd. Och man kan inte snabbt och enkelt ta loss Lite Cot Cocoon från sittdelen. Dessutom kan man inte lyfta upp den. Jag skulle således absolut föredra den vanliga liggdelen. Alternativt se om det finns någon bra, universal mjuklift som kan passa.

Cybex Priam 2019 montera klädsel

Nytt klädselkoncept – Cybex Priam Seat Pack 2019

Från 2019 levereras Priam på ett nytt sätt. Med chassit kommer tillhörande sittdelsbas. Sedan väljer man klädseln på sittdelen separat, i ett så kallat Priam Seat Pack. Klädseln får man sedan själv ta på sittdelsstommen. Detta innebär förstås också att man i efterhand kan ändra utseende på sin sittdel, genom att köpa ett seat pack i annan färg. En sittdelsklädsel kostar cirka 2000 kr.

Det är inte svårt att ta på klädseln på sittdelen, men instruktionerna är lite luddiga på vissa punkter. Jag gjorde fel på första försöket. På bilden överst i mitten i collaget ovan ser man att en del av klädseln hålls ihop med en bred resår. När jag öppnade kartongen låg klädseln som på bilden, men resåren ska egentligen vara uppvikt åt andra hållet. Det är en del pill med andra detaljer också. Jag fick exempelvis använda mig av en potatissticka för att få igenom resårbanden till fotstödets klädsel genom rännorna i sittdelsbasen. Och det gick alldeles utmärkt! Nu när jag gjort en påklädning av Priam 2019 en gång så skulle jag både lätt och snabbt kunna göra det igen.

Cybex Priam 2019 sittdel nytt tyg

Cybex Priam 2019 – ny sittdel med satinkänsla

Priams gamla stil med en melerad klädsel, som kändes lite som en blandning av engelsk tweed och stilrena, nordiska möbler är nu long gone. Utbytt mot en helt ny klädsel, som är glansigare och känns lite som ett tåligt satintyg. Jag gillade det gamla tyget väldigt mycket och blev rätt förvånad av det glansiga tyg när jag såg Priam 2019 för första gången. Men jag har vant mig och tycker nu att vagnen är riktigt stilig.

Förutom att bastyget nu är glansigt så har också dragkedjorna bytts ut. De nya matchar bättre till den skinande stilen. Suffletterna har också fått ett foder i en ljusare nyans av basfärgen. På den svarta sittdelen är fodret ljust grått, silvrigt skulle man också kunna kalla det. På den blåa eller rosa sittdelen är sufflettens foder helt enkelt ljusare blått eller ljusare rosa. Foderfärgen går även igen i insida av selens axelvaddar. Även färgen på handtag och bygel går igen i sittdelen, i grenremmens bas.

En annan förändring som gjorts med den nya klädseln är att den sittdyna som förut var inbyggd i sittdelen nu är separat. Den ingår alltså fortfarande, men man kan ta ur den. Det skapar mycket mer utrymme i sittdelen. Och i synnerhet om man ska använda Priam på vintern, med en åkpåse i sittdelen, så är det ett stort plus att det finns extra space att ta av.

Cybex Priam 2019 ställbart fotstöd

Både bredare och längre fotstöd på Priam 2019

Priam har ett ställbart fotstöd som kan vinklas i flera lägen. Från lodrätt nedfällt – då skapas mest utrymme för barnen med de längsta benen – till vågrätt utfällt. Med fotstödet uppe skapas en längre liggyta. Fotstödet kan enkelt ändras i position genom att man trycker in knapparna på sidorna av vikleden. Fotstödets tyg sitter inte ihop med övriga sittdelsklädseln. Så blir fotstödet smutsigt kan klädseln tas av för rengöring.

Jämfört med den äldre Priam så har Priam 2019 fått ett märkbart rymligare fotstöd. Det har gjorts flera cm större både på längden och på bredden. Och detta får en ganska stor påverkan på hur länge ett barn ryms bra i sittdelen.

Cybex Priam 2019 sittläge och liggläge

Vändbar sittdel med plant liggläge

Cybex Priam har en vändbar sittdel, så barnet kan sitta både utåt (1) och vänd mot den som kör vagnen (2). Det är lätt att vända sittdelen. Den lossas från chassit genom att man trycker in de svarta, runda plattorna på sittdelens sidor. Dessa har memory-funktion. Det innebär att man kan trycka in första den ena, och sen den andra. Båda behöver inte pressas in samtidigt.

Ryggstödet kan vinklas i fyra olika lägen. Positionen justeras med en hand, genom att lossar en spärr överst på ryggstödets baksida. Sittläget är väldigt upprätt och bra, även om suffletten får det att se ut som att ryggstödet lutar bakåt (3). Därpå följer två vilolägen (4+5) vilket jag tycker är toppen, det gör att man kan hitta ett läge som passar ens eget barn perfekt. Slutligen kan ryggstödet fällas hela vägen ned till ett fullt, plant liggläge (6). Sittdelen är som sagt godkänd att använda från födseln och det här är ett liggläge som ingen kan vara missnöjd med.

Cybex Priam 2019 utrymme för barnen

Så ryms en 2-åring och en 5-åring i Priam

Sittdelen har gjorts rymligare. Dels genom den uttagbara sittdynan i ryggstödet, dels genom det större fotstödet. Maxvikten i sittdelen är fortfarande 17 kg, något som innebär att båda mina yngsta barn kan sitta i vagnen.

5-åringen är omkring 107 cm lång och bär kläder i storlek 110/116. Hjässan går precis in under suffletten, men man kan faktiskt fälla ut den över hans huvud. Väl utfälld finns det luft mellan hjässa och sufflettfodret. Jag är förvånad över hur bra hans ben ryms i fotstödet. När det är fullt nedfällt sitter han med en helt normal böjning i knäna. Skulle man behöva får alltså en ganska normalstor femåring plats i Priams sittdel.

2-åringen är omkring 90 cm lång, en uppskattning från min sida. Hon har kläder i strl 92, en del i strl 98. Med fotstödet helt nedfällt så når hennes hälar inte ens ned till kanten. Hennes ben kan bli omkring 5-8 cm längre innan hälarna tar i. Vill man ge henne mer stöd för benen så är det bara att vinkla upp fotstödet ett snäpp eller två. I sittyan har tvåring en massa utrymme. Hon får plats med marginaler även med en åkpåse i sittdelen. Under suffletten har tvååringen en massa utrymme. Hon kommer kunna sitta bra i Cybex Priam i minst ett, antagligen två år till.

Cybex Priam 2019 sufflett och vädringslucka, tittlucka

Förlängningsbar sufflett med rejäl vädringslucka

Priam sufflett är inte så lång i det första utfällda läget. Det finns en liten solkeps framtill men det gör inte så stor skillnad när den fälls ut. Så därför är det ju toppen att man kan öppna upp en dragkedja som löper över hela suffletten. Men den öppen kan man fälla ut en hel panel till i suffletten. Den tredje panelen utgörs av två lager. Överst är ett lager av samma tyg som övriga suffletten. Under finns en stor tittlucka med meshnät. Öppnar man upp den kan man släppa in mer luft i sittdelen. Men luckan kan också funka som tittlucka, för när man kör vagnen framåtvänd och vill kunna se in till barnet.

När suffletten är fullt utfällt och sittdelen är i sittläge eller i något av vilolägen så är solskyddet mycket bra. I liggläget så är solskyddet okej, men jag skulle gärna sett att det varit ännu längre. Man kan dock konstatera att i liggläget, med suffletten fullt utfälld och vädringsluckan öppen, så kan man verkligen få till en bra luftgenomströmning i Cybex Priam.

Cybex Priam 2019 bygel och detaljer i läderimitation

Chassi och sittdel med slitstarka detaljer

Cybex Priam 2019 har en avtagbar bygel av swing away-typen. Genom att trycka in en knapp på insidan av bygelns fäste så kan man i båda sidorna öppna upp den och svänga den åt sidan. Det innebär att man kan öppna upp bygeln så det är lättare att sätta i eller ta ur barnet, utan att behöva lägga bygeln helt åt sidan.

Säkerhetsremmen matchar förstås färgen på handtag och bygel. Så har man ett chassi med bruna detaljer kommer också säkerhetsremmen vara brun. Denna rem trär man när man kör vagnen, som en extra säkerhet om man skulle tappa greppet om handtaget. Jag använder alltid säkerhetsremmen när det är halt ute eller om jag går i backar.

En annan slitstark detalj jag gillar hos Cybex Priam 2019 är att den nedre delen av fotstödet är i hårdplast. Det tål betydligt mer av smutsiga och hårda skor. Dessutom är det mycket lättare att göra rent detta fotstöd än ett fotstöd helt klätt i tyg.

Cybex Priam 2019 varukorg som kan öppnas upp + lättåtkomlig fotbroms

Varukorg som kan stängas för eller öppnas upp

Cybex Priam har en från sidan sett triangulär varukorg. Framtill är varukorgen täck av nät. Så man ser vad som finns där, men man kan inte få tag i det. Men regn kan komma in. Den delen av Priams varukorg har jag aldrig riktigt begripit mig på, ska jag erkänna. Men betraktar man varukorgen bakifrån så ser man den också i ett annat ljus. På mitten av varukorgen sitter en liten stropp (som matchar de andra läderimitationsdetaljerna på vagnen). Drar man i den så kan man öppna upp varukorgen.

Bakstycket kan alltså antingen användas som en lucka för att stänga in saker under vagnen. Den hålls på plats med magneter. Eller så väljer man att öppna upp varukorgen bakifrån för att sedan maxa packningen. På så sätt går det in mycket mer grejer under Priam. Men då ligger de öppet och ”oskyddat”. När varukorgen är stängd är den relativt liten. Man får plats med en skötväska. Men när den öppnats upp kan man packa på rejält. Det är rätt smart att kunna växla mellan de två olika lägena. Att få med sig en middagshandlingen från mataffären är inget problem för Priam.

Lättåtkomlig fotbroms

Mitt på Priams bakaxel sitter fotbromsen. Den är lätt att hitta med foten och enkelt att lägga i. Men det är också lätt att lägga ur den. Antingen kan man trycka uppåt med tån, eller så kan man pressa nedåt/framåt, framtill på bromsen. Det gör bromsen trevlig att använda även om man har sandaler eller ömtåliga skor på sig.

Cybex Priam 2019 hjul och fjädring

Rejäla hjul med inbyggd fjädring

Cybex Priam 2019 har fyra punkteringsfria hjul som är i princip underhållsfria. Alla hjul mår förstås bra att tas loss och rengöras ibland. Men det här är kvalitetshjul som det inte fastnar sten i, och som tål att promeneras med i många, många mil. Beroende på val av chassi ser hjulen lite olika ut. I det helsvarta utförandet har däcken svarta sidor. Men med de kromade chassina kommer hjulen med vita däcksidor. Alla hjul kan snabbt och lätt klickas av från chassit. Framhjulen är roterande swivelhjul, som även kan låsas i fast läge.

Vagnens fjädring sitter dels i framhjulen, som bilderna ovan visar. Dels inne i chassit, där bakhjulen går in i chassit. Cybex kallar det för deras ”new all wheel suspension” och det får jag hålla med om att det faktiskt är.

Fjädringen baktill i chassit hade Priam även tidigare. Det är endast fjädringen i framhjulen som är nytt. Och jag är verkligen positivt överraskad över hur mycket mjukare Priam blev att köra tack vare två små fjädrar. Den där stötiga känslan som jag upplevde att Priam kunde få på grusiga underlag eller vid ojämnheter i underlaget märks nu knappt av när man kör vagnen. Framhjulen är ju inte direkt terrängstora. Priam är fortfarande främst en stadsvagn i mina ögon. Men även i stan eller närförort är denna förbättrade fjädring ett stort lyft.

Cybex Priam 2019 ställbart handtag

Ställbart handtag som kan tryckas hela vägen in

Jag har alltid gillat Priams handtag och dess grundfunktioner har inte förändrats på 2019-versionen av vagnen. Men detaljerna är nya. Dels har handtaget som sagt fått en rundare form. Och då menar jag inte handtagets omkrets utan själva formen. Nu är handtaget mer ( och förut var det mer [. Kanske att greppet även känns en aning grövre? Jag gillar det i alla fall. Det är bekvämt att hålla i, både för mig och för min man som har större händer.

Handtaget kan ställas i flera olika höjdlägen. Det regleras med en hand, genom att man trycker in den stora knappen på undersidan. Den lilla knappen är för när vagnen ska fällas ihop. Det högsta läget på handtaget hos Priam 2019 är 107 cm från marken (2) och det lägsta läget är 97 cm från marken (3). Sen finns det också flera lägen däremellan.

Vill man gör vagnen riktigt kort så kan man trycka in båda knapparna och pressa handtaget hela vägen ned (4). Det läget är otroligt praktiskt i verkliga livet. Det gör vagnen kortare på bussen, gör den enklare att parkera i den egna hallen och har underlättat mycket även i många andra lägen.

Cybex Priam 2019 ihopfällning och storlek ihopfälld

Fälla ihop Cybex Priam

Cybex Priam 2019 kan fällas ihop med sittdelen på, men då måste sittdelen vara vänd framåt. Den kan inte fällas med sittdelen bakåtvänd. Det första steget är att vika ihop sittdelen på mitten, framåt (1). Det gör man med samma spärr som man vinklar ryggstödet. Därefter trycker man in båda knapparna på handtaget och pressar dem hela vägen nedåt, tills man känner att spärren inuti chassit lossnar. Och då viker vagnen ihop sig till ett hyfsat kompakt paket (2).

Chassit låses ihop när man fällt Priam, men hjulen kan åka isär tillräckligt för att vagnen ska kunna stå upp av sig själv (3). Vagnen är faktiskt hyfsat lätthanterad ihopfälld med sittdelen på (2) men väljer man att lossa sittdelen och stapla den löst ovanpå chassit så tar Priam upp mindre plast (4). Bara chassit ihopfällt är förstås väldigt lätt att hantera (5). Ska man på långresa och även ha med sig mycket annan packning kan det löna sig den extra minuten det tar att klicka av hjulen och packa dem separat. För utan hjul är Priams chassit helt platt.

Cybex Priam 2019 användning, kollektivtrafik

Körkänsla och användning i vardagen

Cybex Priam är en vagn man gärna har med sig. Den är lika trevlig på långpromenader i naturreservatet här där jag bor, som den är på en shoppingtur inne i stan. 60 cm är i princip standardbredd för en duovagn. Så Priam är egentligen inte ovanligt liten. Men den känns väldigt smidig ändå. Jag tror det är en kombination av att den är smal framtill och hur lätt den är att styra. För Priam är verkligen en vagn som rullar helt utan motstånd. Rullet och körkänslan är förstklassigt.

Ska man ta upp de svaga sidorna hos Cybex Priam 2019 så skulle jag säga de är få. Suffletten hade gärna fått vara ännu längre. I liggläget är den något kort, i synnerhet på våren när solen ännu står lågt. Sen hade jag gärna sett att vagnen gått att fälla ihop med sittdelen på även när sittdelen är bakåtvänd. Men där nånstans tar mina invändningar slut.

Jag har försökt utvärdera hur väl den nya, glansiga klädseln står emot smuts och slitage. Hittills kan jag inte märka någon påverkan. Är man väldigt snabb efter att en fläck eller annat kladd har uppstått så är det enkelt att torka av klädseln med en våtservett, utan att det syns något efteråt. Jag har haft en oro för att väta ska bilda kvarstående ringar på tyget men hittills verkar den oron vara obefogad.

Cybex Priam 2019 körkänsla

Är Cybex Priam 2019 värd sitt pris?

Oavsett vad man tycker om den nya stilen på Priam 2019, för den lär det absolut råda delade meningar om, så kan man inte vara oense om att Cybex gjort helt rätt funktionella uppdateringar. Vagnen är riktigt dyr. Den pressar sig en bra bit över vad som anses som en normal prisklass för en duovagn med sina drygt 15,000 kr – för grundutförandet. Roséchassit kostar en knapp tusenlapp extra. Men har man en plånbok stor nog för denna vagn så kommer man bli nöjd med sitt köp.

Mitt omdöme av Cybex Priam 2019

Jag har alltid gillat Priam mycket. Men inte personligen klickat med den. För så är det. En vagn kan vara riktigt bra på pappret, men det betyder inte att alla som kör den kommer älska den. För mig har Priam varit precis en sådan vagn. Snygg design, smarta funktioner, bra körkänsla. Inget klick. Men det tog en promenad med Priam 2019 och det sa klick direkt. Rullet är så lätt, vagnen styrs med en hand, vänds på en femöring. Fjädringen i hjulen ihop med fjädringen i chassit ger en oväntat skön körkänsla. Det är inget Britax Go Big eller äldre Emmaljunga-gung. Men det är faktiskt en gung som funkar bättre än hos väldigt många andra vagnar som säljs idag. Skillnaden i fjädring mot tidigare versioner av Priam är signifikant.

Körkänslan är således i mina ögon oklanderlig. Men även barnets komfort får högsta betyg hos Priam. Hade jag haft en bebis och den bebisen magiskt nog skulle vilja ligga ned i liggdelen (det har 0 av mina 4 barn gått med på) så skulle jag mer än gärna bädda ned den i Priam. Sittdelen är vändbar, har fullt liggläge, har gjorts riktigt rymlig och har ställbart fotstöd. Suffletten ger ett godkänt bra solskydd, varukorgen rymmer allt jag behöver. Gamla Priam var inte perfekt. Cybex Priam 2019 är inte heller perfekt. För det kan ingen vagn vara. Men banne mig om detta faktiskt inte är riktigt, riktigt imponerande barnvagn.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex Priam hos: Babyland
Se pris för Cybex Priam hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

29 kommentarer

Stephanie 24 juni, 2019 - 16:27

Hej! Hittade precis till din blogg, så mycket bra info! Jag var o tittade på vagnar i helgen och hade bestämt mig för en Fox i förtid från vad jag sett online men föll pladask för utseendet och rörligheten i Cybex Priam 2019. Båda ligger i prisklass runt 15000, vilken av dem skulle du rekommendera?

Tack för bra och informativ blogg!

Reply
Anna 24 juni, 2019 - 22:26

Hej Stephanie!
Båda är bra! Jag kan inte säga att någon är bättre än den andra faktiskt, men de är ju olika. Fox har ergonomisk sittdel, Priam har vanlig. Körkänslan skiljer sig också åt. Båda är jättebra – så försök provköra om du kan och välja sen den som känns bäst så har du gjort ett bra val!
/Anna

Reply
Anna Danielsson 29 juni, 2019 - 22:50

Hej Anna!

Vi har precis påbörjat vår jakt på den perfekta barnvagnen och läst två recensioner som du gjort! Har fastnat för Cybex Priam och Bugaboo Donkey2. Der jag gillar med Priam är att den är såå snygg, verkar ha praktiska funktioner och smidig samt lätt att fälla ihop. Nackdelen ser jag i förvaringen som är det jag fastnat för på Donkey2. Älskar sidoförvaringen! Tycker även det är positivt att inte behöva byta vagn om man får en till tätt inpå. Nackdelen med Donkey2 är väl att den inte är lika snygg samt att den verkar mer osmidig och att den tar mer plats ihopfälld.

Jag bor centralt i en storstad med kommer förmodligen ändå åka mycket bil.

Funderar också på om det finns några hyfsat likvärdiga budgetalternativ?

Vilka råd kan du ge mig för att fatta rätt beslut?

Tack!

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:49

Hej Anna!
Du skulle set mig läsa din kommentar, min CHOCKADE min när du skrev att Donkeyn inte är så snygg. Va!? Ja du får förstå att jag haft en pågående kärlekshistoria med Bugaboo Donkey sen juli 2011 (8 år i år!) så jag tycker den vagnen är minst sagt ursnygg. Men – smaken är som baken!

Men hur mycket jag än älskar Donkey2 så skulle jag inte ge någon rådet att välja den vagnen om man ofta åker bil. Man kommer bli galen. Ska man ha den soms sykonvagn så kan det vara värt besväret, men som singelvagn när det finns så många andra modeller att välja på… njä. Skulle i så fall hellre Bugaboo Fox, den är lättare och därmed enklare att hantera. Men Priam är också mycket smidig i bilen. Smidigast är dock vagnar man kan fälla med sittdelen kvar på chassit, oavsett riktning på sittdelen. Och i den kategorin tycker jag Britax Go Big/Go Next vinner över de flesta andra vagnar. Så kanske kolla på den också?
/Anna

Reply
Evelina 29 juni, 2019 - 23:55

Hej! Sittdelen på priam ser och verkar sannerligen vara fantastiskt bra och skönt för barnet att kunna sträcka ut sig fullt under sovstund. Men antar att den tar större plats och svårt att komma in i liten hiss? Jag jämför oxå fox med priam. Du visade att 5-åring får plats, ryms en 4-5-åring i fox sittdel? Och om jag får fråga , vilken av dessa vagnar du skulle välja om valet stod dem mellan ?

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:43

Hej Evelina,
har du sittdelen i liggläge så blir vagnen lång – ja. Men i sittläge är den kort, speciellt som att du på Priam kan tycka in handtaget hela vägen i mot chassi. Just på bussen och i små hissar så är det en riktigt bra funktion. Man kan inte då in handtaget lika lång in på Fox. Men Fox har tyvärr kortare fotstöd. En 4-5-åring kommer garanterat ha vuxit ur fotstödet på Fox innan fotstödet på Priam är urvuxet är jag rädd. Jag gillar personligen Fox lite lite mer än Priam, men Priam vinner ju soklart i hur länge barnet får plats i sittdelen.
/Anna

Reply
Evelina 1 juli, 2019 - 10:42

Ja precis i fullt liggläge ser ju priam nästan ut som att man rullar en hel säng framför sig. Tänker på momentet när barn somnat i vagnen och man vill passa på att gå hem men måste först ta sig förbi hiss o trapphus, tror inte priam liggdel ryms i hissen tyvärr. Tänker att den är det absolut skönaste alternativet men ack är ju det smidigt med en liten ergonomisk liggdel. Vi bor i innerstan och jag kommer irl sällan ut på längre promenader, men vill ändå ha möjligheten för behagliga rundor runt djurgården vem vet jag kanske kommer igång med dessa promenader med andra barnet!?:) Skulle du säga att fox är lite mer robust? Lite mer all terräng?

Reply
David 26 september, 2019 - 08:14

Hej! Finns det någon plan att prova e-Priam?

Reply
Anna 26 september, 2019 - 23:19

Hej David, jag har kontakt med Cybex om precis det, så det är mest troligt på gång!
/Anna

Reply
Susanne 29 september, 2019 - 17:48

Hej Anna,
Tusen tack för super bra recensioner! Så kul att läsa dem 🙂
Vi ska nu igen köpa en Cybex priam! Hade den från 2016 och bytte sen till en Donkey2 och nu tänker vi en ny priam igen. Vi älskar ju denna vagn!
Jag har för mig att jag har läst någonstans att dwt går att använda sommar suffletten från Buggaboo på Priam..? Men nu kan jag inte hitta det.. vet du något om det?
Tack igen för toppen bra sida!
Mvh
Susanne

Reply
Anna 2 oktober, 2019 - 11:56

Hej Susanne! Det stämmer, det är många som satt en Breezy på Priam! Scrolla ned en bit i det här inlägget så finns både bilder och lite information: https://ombarnvagnar.com/2019/04/allt-du-behover-veta-om-bugaboo-breezy-solsufflett/
/Anna

Reply
Cissi 28 oktober, 2019 - 00:01

Vad är det för mysig åkpåse du har på bilderna i detta inlägg. Ser ut som en filt/åkpåse hybrid? Villhöver!

Reply
Anna 28 oktober, 2019 - 09:44

Hej Cissi! Den är superhärlig, det är en Eaygrow Lite+, förlängningsbar och lite tunnare så perfekt höst och vinter!
/Anna

Reply
Elin 6 november, 2019 - 21:51

Hej!
Jag har sett att man kan byta framhjulaxeln till fasta hjul. Har du testat det? Jag undrar även hur stor skillnad det blir för framkomligheten, jag kommer gå mycket grusväg på landet.

Reply
Anna 7 november, 2019 - 22:41

Hej Elin,
stämmer att det finns fasta framhjul till Priam. Det finns även skidmedar man kan byta ut framhjulen mot! Jag har inte testat något av dem. De fasta framhjulen främst för att jag verkligen inte gillar fasta framhjul. :/
/Anna

Reply
Johanna 1 januari, 2020 - 15:14

Tack för en grymt bra sida! Har du testat Cybex Priam med ståbräda? Vi får en trea i sommar och då är yngsta storasystern 4 år, men det är en bit mellan förskola-skola-hem så det vore bra att kunna köra med ståbräda. 🙂

Reply
Anna 3 januari, 2020 - 00:03

Hej Johanna, och tack! Nej jag har inte själv gjort det men har en kompis som körde Priam med ståbräda med sitt tredje barn, då använde hon Cybex egen ståbräda. Hon var supernöjd och när vi sågs så tyckte jag också att det såg ut att funka väldigt bra, även om det är lite tight för storasyskonet när man kör med liggdel. Men det funkade.
/Anna

Reply
Lara 11 juli, 2020 - 11:59

Hej,
Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig med ett dilemma. Jag har möjlighet att köpa en Cybex Priam Lux från 2018, dvs endast sittdel. Då jag väntar barn så vill jag även köpa en liggdel till samma chassi. Vet du om det går att få tag i en sån? Om ja, vet du vad en sån liggdel kan heta? Och ännu bättre om du vet var den kan gå att köpa?

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 15:56

Hej Lara,
liggdelen för den nya Priam funkar även på äldre chassin, så du kan köpa den om du vill ha en ny. Eller så kan du köpa den äldre varianten begagnad. Fästen har varit samma sen Priam först kom!
/Anna

Reply
Lisa 24 september, 2020 - 08:27

Hej Anna!
Jag vill köpa en Cybex Priam Lux -19-modell.
Har möjlighet att överta liggdel från en vän som är Cybex Balios vet inte årtal kanske 18.
Funkar Cybex andra modeller på liggdel på Cybex Priam chassi?

Hälsningar
Lisa

Reply
Anna 24 september, 2020 - 09:53

Hej Lisa!
Nej, mig veterligen har de olika fästen. Du kan däremot använda äldre Priam-liggdelar på ett nyare chassi, då Priams fästen sett likadana ut hela tiden.
/Anna

Reply
Lisa 30 september, 2020 - 13:48

Åh tack för svar, då vågar jag ärva liggdel från Cybex som passar till nytt chassi jag tänkt köpa från -19 el -20:)
Såg svaret nu Efter jag ställt liknande fråga igen medan idag;)

Tack igen:)
//Lisa

Reply
Lisa 30 september, 2020 - 13:45

Tusen tack för grym recension!!!:) läst den om och om igen:)

En fråga, säger man inte längre Cybex Priam Lux 2019 för att alla sittdelen tillverkade 2019 är ”Lux”
Betyder de helt plant liggläge på alla Cybex Priam från -19. Och alla fotstöd från -10 är större och justerbara även om modellen inte heter Lux?
En till fråga: passar liggdel från andra Cybex (ev Balios å Mios) så chassit till Cybex Priam -19?!

Reply
Anna 2 oktober, 2020 - 08:46

Hej Lisa!
Du har helt rätt, ordet Lux försvann ur namnet från 2019 eftersom att Cybex då gjorde om Priam så den endast säljs med den vanliga sittdelen, man kan inte längre välje en ergosittdel (2-in-1) till den.
Alla vanliga sittdelar till Priam, som hette Lux innan 2019 och inte heter något särskilt extra from 2019, har fullt liggläge och ställbart fotstöd, men det stämmer att fotstödet gjordes större när Priam gjordes om 2019.
Liggdel från andra Cybex-modeller passar inte på Priam, vad jag vet!
/Anna

Reply
Sofia 10 november, 2020 - 12:08

Hej Anna 🙂
Är i valet att köpa en priam. Begagnad alt ny.
Begagnad är från 2017 och som är nästintill ny. Endast sittdel använd.
Skiljer de sig så himla mycket med 2020 varianten? Eller är förändringarna värt de enligt dig? Prisskillnad blir nästan upptill 9tusen kronor..
Fastnade för priam just pga körkänslan. Endast provkört 2020.

Reply
Donna 6 december, 2021 - 22:00

Hej!
Försöker välja vår första barnvagn till bebis som kommer tidig vår. Valet står just nu mellan Cybex Priam och Bugaboo Fox 3. Är ganska kort själv och vill ha en smidig vagn som är lätt att hantera i vardagen och som känns hyfsat ergonomisk för mig (mest stadspromenader men även en del bilåkande=Ihopfällning). Fn leder Cybex en aning men har svårt att välja.. Kan du hjälpa med tips o råd? Undrar även om du testat e-priam?? Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:19

Hej Donna!
Jag har testat E-Priam, du kan läsa min recension här: https://ombarnvagnar.com/2019/11/cybex-epriam/
Jag tycker Fox och Priam är två riktigt bra vagnar båda två. Främsta skillnaden är väl egentligen att Fox har ergonomisk sittdel medan Priam har vanlig sittdel. Båda är lättköra, smidiga, Fox har lite större varukorg och längre sufflett dock. Men Priam är enklare att fälla ihop i ett stycke.

Skulle jag tipsa om en till modell för dig att kolla på, så skulle jag säga Joolz Hub!
/Anna

Reply
mathilda 1 november, 2022 - 19:31

Hej!
Jag har en priam 2018 men skulle behöva nytt chassi. Vet du om jag kan köpa ett tex 2021 chassi men ändå använda min sittdel och mina hjul? 🙂

Reply
Anna 6 november, 2022 - 16:13

Hej Mathilda!
Jag har inte hört att infästning för hjul eller sittdel ska ha ändrats, så min gissning är att det ska funka. Men jag har inte testat själv så jag kan inte lova något säkert!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar